IP: *.* 09.10.01, 21:46
Mam wielką prośbę ,może któraś z was jest tak mądra i wie z autopsji jak załatwia się alimenty na dziecko.Dodam , że jego ojciec nie jest moim mężem . Bardzo proszę pomóżcie bo sprawa jest bardzo pilna.Niecierpliwie czekam na odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Alimenty IP: *.* 10.10.01, 07:22
      Jeśli już urodziłaś, to wnosisz sprawę do sądu wg miejsca Twojego zamieszkania o ustalenie ojcowstwa. Za darmoszkę , czyli nie ponosisz koszztów. Dopiero po zakończeniu rozprawy, a takowa może się trochę ciągnąć, ze względu np na opór ojca dziecka. Sąd może zlecić badania po prostu. Po ustaleniu ojcowstwa sąd ustala wysokość alimentów. Patrzy tu na sytuację dziecka, i Twoją, czy np dziecko nie wymaga specjalistycznej opieki, jakie ma warunki. Jednakże sąd patrzy też na zarobki ojca, te na "papierze", i alimenty nie mogą procentowo przekroczyć jakiegoś-tam ich limitu.Ojciec dziecka powinien również ponieść koszty porodu, i utrzymania Twojego i dziecka w czasie ogólnie mówiąc "okołoporodowym". Gdzieś na forum jest na ten temat jakiś post ( chyba "on nie chce tego dziecka")NAjlepiej jeśli chcesz zeby figurował jako ojciec, spróbuj nakłonić go do pójścia z Tobą (po porodzie) apisać diecko w urzędzie, w Waszym przypadku musi napisać oświadczenie że jest ojcem dziecka, wtedy nie masz kłopotu z ustaleniem ojcowstwa. A to bardzo nieprzzyjemne.POzdrawiamMoja wiedza jest "tyle-o- ile" sama się dowiadywałam o to, ale mój syn nie jest unany przzezz ojca biologicznego, ani nie mamy alimentów rzecz jasna. Po prostu spotkałam kogoś, i chcieliśmy mieć jasną sytuację prawną dziecka. Tzn że za jakiś czas wszyscy troje się "zaślubimy" i będziemy rodziną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka