Dodaj do ulubionych

antykoncepcja

IP: *.* 10.01.02, 01:53
Mam 3 dzieci i więcej nie planuję. Jestem wierząca i mam problem dotyczący antykoncepcji. Metody naturalne w moim przypadku nie skutkują.Chciałabym zapytać jak radzidzie sobie z tym problemem. Ostatnio ksiądz powiedział, żebym sama podjęła decyzję. Noszę się z zamiarem założenia spirali ale sumienie mówi "nie". Czy któraś miała podobne problemy? Dodam, że mój mąż jest niepełnosprawny ruchowo, ale czy to usprawiedliwia mnie wobec Boga? Doprawdy nie wiem, co mam zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: antykoncepcja IP: *.* 10.01.02, 10:58
      BB,wspaniala alternatywa dla naturalnego planowania rodziny jest monitor elektroniczny `Persona`,ktory bada poziom hormonow w Twoim organizmie i informuje Cie o dniach plodnych i niepolodnych. Jest to metoda ktora nie ingeruje w Twoj organizm co akurat w moim przypadku mialo najwieksze znaczenie a jednoczesnie wymagajaca mniej dyscypliny niz mierzenie temperatury itp.Skutecznosc jest bardzo wysoka -glownie dla osob w stalym zwiazku. Wada to to,ze nie mozna jej stosowac podczas karmienia . U nas wspaniale sie sprawdzila jako metoda planowania rodziny-doslownie(wtedy kiedy musielismy odczekac z nastepna ciaza i wtedy kiedy planowalismy ja).Moze zbyt krotko ja stosowalam by mowic o skutecznosci na dluzsza mete ale znam kilka osob ktore od lat na niej polegaja i bardzo sobie chwala.Statystyczna skutecznosc to 93-95%Nie wiem niestety czy jest dostepna w Polsce(napewno w Niemczech).Koszt to ok 70 funt(monitor plus testy miernikowe na pierwszy raz) i dodatkowo comiesieczny wydatek 10funtow(na testy ktore wykonuje sie przez 6-8 dni w miesiacu.Nie wiem czy to duzo czy malo. Tutaj antykoncepcja jest bezplatna ale tylko w przypadku interwencyjnych metod(pigulki hormonalne, spirale,implanty itp).Choc dla mnie laczy sie to z kosztami to i tak wole ten sposob niz inne.
      • Gość: guest Re: antykoncepcja IP: *.* 10.01.02, 11:07
        JEdnak spirala przerywa ciążę, tak mnie uświadomił ostatnio ginekolog zostawiając to mojej decyzji.Może stosujcie prezerwatywy albo pigułki hormonalne?I nie zadręczaj się, pomyśl, że Bóg jest miłością i patrzy tak na Twoje życie i nad Tobą czuwa, ważniejsza jest miłość niż nakazy i zakazy, które trudno wywieść z Biblii.
        • Gość: guest Re: antykoncepcja IP: *.* 10.01.02, 12:15
          Zuza, to jest taki maly monitorek z testami. Na poczatek robi sie testy przez 16 dni by wprowadzic niejako swoje informacje do pamieci.Pozniej w kazdym cyklu robi sie juz testy przez 6-8 dni(monitor wyznacza Ci ile i kiedy) -dla utrzymania i ew modyfikacji pamieci.Jesli ktos ma nieregularne cykle wtedy ilosc dni jest wieksza.A bada sie mocz najzwyczajniej-cos takiego jak testy owulacyjne z tym,ze pozniej ten test wklada sie do monitoru i odpowiednie swiatelko wskazuje na to czy jest to dzien plodny czy nieplodny. Tak zawile to tlumacze ale naprawde zasady sa proste.Mozesz wejsc na te strone by zbaczyc jak to wyglada:http://www.birthcontrol.com/perbody.htmlPS Jest ok jesli cykle sa nieregularne-chyba,ze rzeczywiscie beda bardzo dlugie lub b krotkie-juz nie pamietam jakie sa granice.
      • Gość: guest Re: antykoncepcja IP: *.* 10.01.02, 11:19
        czy mozesz blizej opisac ta metode? w jaki sposob wykonuje sie test?
        • Gość: guest Re: antykoncepcja IP: *.* 10.01.02, 11:36
          Też jestem bardzo ciekawa informacji o Personie...BB-rzeczywiście odradzam Ci spirale-nie tylko jako katoliczka, ale jako kobieta. Jednak jest to środek wczesnoporonny-do tego naprawdę potrafi zrobić krzywdę kobiecie... A tak w ogóle to jesteśmy biedne- pigułki-nie ma się, co oszukiwać nie są obojętne dla zdrowia, w dodatku spada libido, spirale-też nienajlepsze, prezerwatywy, globulki, kremy-mało skuteczne... Pozostają metody naturalne-ale wiem, że niektóre kobiety mimo szczerych chęci nie mogą ich dtosować- są to sytuacje-gdy cykle się przedłużają a jajeczkowanie niezawsze występuje... Bardzo ciekawa jestem tej Persony-tylko wątpię, czy to w Polsce można dostać. no i ta cena...Bogusiu-czy można gdzieś znależć coś w internecie na temat tej persony? Aha-jest jeszcze bioself-maleńki aparacik-około 350 złotych na 8 lat-ponoć bardzo skuteczny, opiera działanie na metodzie termincznej-nadaje się jedynie dla kobiet regularnie miesiączkujących!
          • Gość: guest Re: a co dopiero karmiące piersią IP: *.* 10.01.02, 13:53
            Mojej karmiącej koleżance lekarz przepisał jakieś zastrzyki antykoncepcyjne. Ja też karmię i także zapytałam ginekologa o zastrzyki. Wiecie co odpowiedział? Że zastrzyki antykoncepcyjne praktykuje się w Azji. Drugi ginekolog za to stwierdził, że pigułka pozbawiając kobietę tego co dla niej najlepsze (owulacji) jest w efekcie gorsza niż spirala czy aborcja (ciekawe, prawda? Chyba miał na myśli kobietę jako ciało, bez ducha, czucia i sumienia). Mimo mojej minimalnej wiedzy medycznej, nie wierzę temu lekarzowi. Spirali nie założę. I chyba jedynym w moim przypadku środkiem antykoncepcyjnym jest abstynencja. Bo co tu zrobić? Karmię - pigułka odpada (poza tym problemy z wątrobą), cykl jeszcze bardzo nieregularny, czasem 50-dniowy - metody naturalne niemożliwe, zastrzyki tylko w Azji, prezerwatywa - podobno mało skuteczna, a ja nie mogę w najmniejszym stopniu ryzykować - muszę odczekać po cesarce z kolejną ciążą. A propos - czy wiecie czym może grozić zbyt wczesna ciąża po przebytym cięciu?P.S. Gdybym jeszcze do tego chciała być w zgodzie z nauką kościoła, to chyba by mi przyszło rodzić jedno dziecko za drugim. Pozdrawiam. Matylda
            • Gość: guest Re: a co dopiero karmiące piersią IP: *.* 10.01.02, 14:54
              A ja bym jednak się upierała, że prezerwatywa jest skuteczna, jeśli się prawidłowo używa i co najważniejsze - nie oszczędza na tym...No i rzadko powoduje efekty uboczne. A jeśli jeszcze nauczymy się NPR, a ten środek stosujemy tylko sporadycznie, w niepewnych dniach, to można z tym żyć. Dla mnie, jeśli chodzi o antykoncepcję, to jest to w ogóle jedyne dopuszczalne rozwiązanie : chemia - nieskuteczna i lekko odrażająca, diafragma - nieskuteczna, spirala - względy światopoglądowe, pigułki i zastrzyki - skutki uboczne, o których dowiedzieć się można tylko od koleżanek, lub na tym forum, bo panuje jakaś dziwna zmowa milczenia na ten temat (i też względy światopoglądowe, bo do końca nie wiemy jak działają naprawdę), a podwiązać sobie nic nie dam, brrr...BB, ten ksiądz miał rację - musisz sprawę rozważyć w swoim sumieniu. Mnie osobiście trudno byłoby obciążać się odpowiedzialnością za czyjeś sumienie, i pewnie temu księdzu też. Bo postaw się w jego sytuacji - wiedząc, że metody naturalne Cię zawiodły i nie masz warunków do dalszego powiększania rodziny, czy może Ci zaproponować ich stosowanie? A z drugiej strony - nie może namawiać Cię do stosowania antykoncepcji, bo oficjalna nauka Kościoła stanowi inaczej.Ja osobiście uważam metody barierowe za dopuszczalne. Podkreślam - to jest tylko i wyłącznie moje zdanie.pozdrawiam Agnieszka
            • Gość: guest Re: a co dopiero karmiące piersią IP: *.* 10.01.02, 17:41
              Matylda napisała/ł:A propos - czy wiecie czym może grozić zbyt wczesna ciąża po przebytym cięciu?jakis czas temu czytalam w pismie dla rodzicow artykul w ktorym przedstawiono kobiete majaca 3 cesarki w odstepach rocznych i bedaca w ciazy poraz czwarty(z 2letnim odstepem).Bynajmniej tematem nie byla `ciaza po cesarce` ale zupelnie cos innego.Wspomniano jednak,ze ciaza na krotko po cesarce jest ok ale wymaga nieco bardziej pieczolowitej opieki lekarskiej.Wynikalo z tego,ze to nie koniec swiata z tym,ze krotka przerwa oznacza jednak kolejna cesarke.
          • Gość: guest Re: antykoncepcja IP: *.* 10.01.02, 16:23
            Mówiąc o spirali miałam na myśli system Mirena. Jest to wkładka która zagęszcza śluz szyjkowy i niedopuszcza do zapłodnienia, uwalnioa również hormony,jest to najnowocześniejsza motoda i nie ma nic wspólnego ze starymi spiralami wczesnoporonnymi. Cena ok 600 zł, działa 5 lat. Mój ginekolog namawia mnie na tą metodę. A co do zastrzyków dla karmiących to jednak bym polecała. Cena 1 zastrzyku wynosi 2 zł nazywa sie Depo-Provera, wystarcza na 3 miesiące, powoduje jedynie zaburzenia miesiączkowania ale u karmiących to normalne. Dziwię się temu ginekologowi, który twierdzi, że zastrzyki stosuje się w Azji. Przecież najnowocześniejsze implanty to nic innego jak hormony wszczepione pod skórę podobnie jak zastrzyk.Prezerwatywa jednak daje jakiś dyskomfort w moim przypadku i chyba jestem uczulona na lateks. Dzięki za rady. Muszę to rozważyć.
            • Gość: guest Re: antykoncepcja IP: *.* 10.01.02, 18:51
              O Mirenie i Depo-Provera było już tu na forum. Wpisz w wyszukiwarce i poczytaj ja bym się bała stosować po tym co przezcytałam. Juz lepiej wygląda to o czym pisze Bogusia, tylko te kwoty :what: .Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: guest Re: antykoncepcja IP: *.* 11.01.02, 09:39
      Jestem wierząca i biorę pigułki. Nie przyszło mi to tak łatwo, ale moje sumienie podpowiedziało mi coś innego niż "ogólnie spisane zasady". Czuję po prostu, że gdybym miała teraz drugie dziecko to postąpiłabym nieuczciwie w stosunku do całej rodziny - męża, który jedną pensją na nas zarabia, rodziców, których dom zajmujemy i oczywiście mojej córki. Pociągają mnie metody naturalne, ale dopiero jak będę miała pracę i zapewniony urlop wychowawczy. Księża z którymi ja sie stykam w większości przyjmują to spokojnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka