Dodaj do ulubionych

Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!!

IP: *.* 10.01.02, 16:04
Mieszkam we Francji, mam dwojke dzieci : 3-letnia dziewczynke i 19 miesiecznego chlopczyka. Rozmawiam z nimi po polsku, lecz zdalam sobie sprawe z tego ze jezyk polski jest bardzo ubogi jesli chodzi o nazwy narzadow rodnych (?)A wiec jest : cipka (lecz niezbyt ladnie to wg mnie brzmi) i ptaszek, siusiaczek.Moze istnieja inne slowa, ladniejsze i zabawniejsze niz wyzej wymienione, i ktorych ja po prostu nie znam ?Czekam na liczne maile ! i z gory dziekuje !Sylwia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 11.01.02, 01:06
      U nas Madzia ma pipolkę i pupę. Mi się podoba!
      • Gość: KrysiaW Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 17.04.02, 21:20
        Moja Niunia ma pisiunie i pupeczke albo dupcie i wszystko kochaniutkie mamusine :bounce:Krysia :hello:
    • Gość: guest Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 11.01.02, 09:56
      A moja córeczka ma sikaweczkę.
      • Gość: guest Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 11.01.02, 12:06
        Ja i siostra mialysmy "sroczke" i moja corcia tez ma "sroczke"
    • Gość: guest Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 11.01.02, 13:27
      Moja córeczka ma pipuszkę, a synek kutasika. Jakoś tak same zaczęły mówić. I już zostało. Ale niestety to prawda, że jest to bardzo ubogi sposób mówienia. Nawet jeśli chodzi o dorosłych. PozdrawiamIsia
    • Gość: YennaM Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 11.01.02, 13:33
      U nas funkcjonuje siusiaczek (siurek, siureczek). Gdy idzie o dziewczynki - kiedys spotkalam sie z okresleniem "pisia" i bardzo mi to okreslenie sie spodobalo :)
    • Gość: guest Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 11.01.02, 13:58
      Dziewczynki mają pisie, a chłopcy - pipaszki lub pisiaki.Jak dla mnie - to bardzo słodkie określenia.
      • Gość: AsiaW-punkt Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 23.01.02, 16:37
        Moja corcia ma - pisie. A jak bedzie kiedys chlopiec to bedzie mial - pumolka :).Pozdrawiam Asia W.
    • Gość: guest Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 12.01.02, 00:31
      Moje dziewczynki mają pipeńki. Czasami mówimy też pipi.
    • Gość: wiesia Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 15.01.02, 15:05
      ...a ja dotychczas myślałąm , że każdy chłopiec to ma siusiaka a każda dziewczynka siuśkę... a tu się okazuje, że w każdej rodzinie wygląda to inaczej ;-)cóż, człowiek całe zycie się uczy...
    • Gość: zonka:) Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 23.01.02, 11:02
      a nasz synek ma "pisiorka":)
      • Gość: KARINA2 Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 23.01.02, 14:48
        A ja jeszcze coś innego. Nasza córeńka ma cipcię.
        • Gość: NAB Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 23.01.02, 21:17
          U nas synek ma siusiaka (siusiaczka), córcia cipcię (cipulkę)
    • Gość: Annnia Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 03.02.02, 14:43
      nasza córeczka ma muszelkę (moim zdaniem brzmi b.ładnie-oczywiście wymyślił to mąż) :hap:
    • Gość: ulaa Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 03.02.02, 18:26
      Nasza córeczka ma sikulkę :) Jak kiedyś będzie synek to może siusiaczek?
    • Gość: Mama-Kangurzyca Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 03.02.02, 22:09
      Nasz synek ma siusiaka albo pisiorka. A coreczka miałaby pisię, psipsię albo sikorkę.Ps. kiedy czytam te wszystkie posty to okazuje się, że nasz język wcale nie jest taki biedny!A.
    • Gość: GosiaC Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 13.02.02, 15:04
      Synkowie mają siusiaki i siusiaczki, córeczka siuśkę - czyli jesteśmy mało oryginalni, ale w jednej książeczce dla dzieci "Czy Kasia to chłopak" (tłumaczonej z francuskiego) znalazłam takie określenia: kuś i kuciapka :-).
    • Gość: iwo1 Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 15.04.02, 16:52
      My mówimy siurek siura przecież a ładnie brzmi
    • Gość: 888 Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 16.04.02, 09:23
      A u nas jest w zależności od chwili cipusia, cipulka, pierożek :).
    • Gość: EwG Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 16.04.02, 20:59
      Kiedy byłam mała miałam cipcię, a mój brat miał wróbelka lub ptaszka.Mój synek ma siusiaczka, a córeczki nie mamy na razie, więc zastanawiam się jakich określeń będziemy używać. Ale spodaobał mi sie ten pierożek u Celiny.Ewa mama Michała
    • Gość: iwonaw Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 17.04.02, 12:17
      A u nas mama i córka ma pipuszkę, a tata i pies ogonIwona
    • Gość: Barbie Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 17.04.02, 13:46
      Córka ma broszkę, cipuszkę a synek siusiona, ptaszka
    • Gość: guest Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 17.04.02, 13:49
      Jasio na przecinka ( 1 noga przecinek 2 noga )
      • Gość: EwG Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 18.04.02, 11:27
        super
    • Gość: AgaAda Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 17.04.02, 18:19
      Moja Maja ma kokardkę, skarbonkę, pipunię, pipi, siśkę.... a gdyby była MIkołajem miałaby ptaszka, siuraka, siusiaka.... fiutka....
      • Gość: Gosia1 Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 18.04.02, 18:13
        Moja Ania ma kreseczkę a Krzyś dzyndzołka. Jak był malutki strasznie naśladował siostrę i nie mógł przeżyć, że między nóżkami ma co innego. Dlatego też kiedyś stanął przed lustrem, obejrzał się dokładnie i z trumfem w oczach powiedział: "Ja tez mam kleseczkę.......kleseczkę ped dupcią............". Chodziło oczywiście o ten rowek między pośladkami.....:lol: :lol: :lol: Pozdrawiam Gosia
    • Gość: Paka Re: Nazwy narzadow rodnych - ZESTAWIENIE IP: *.* 18.04.02, 22:10
      Hej eMamy, ale macie wyobraźnię! Pozwoliłam sobie posegregować propozycje alfabetycznie, osobno dla chłopców, osobno dla dziewczynek (dopisałam też parę swoich):u DZIEWCZYNKI jest:broszkacipcia cipka cipulkacipusiacipuszkadupciadupinadupinkakokardkakreseczkakuciapkamuszelkapierożek pipeńkapipipipolka pipuniapipuszkapisiapisiunia psipsiapupapupeczkapupinapupinkapupkasikaweczkasikorkasikulkasiśkasiuśkaskarbonkasroczkau CHŁOPCA jest:dzyndzołekfiutekfujarkakuśkutasikogonpipaszekpisiakpisiorpisiorekprzecinekptaszekpumoleksikaweczkasisiorsisioreksiuraksiureczeksiureksiusiaczeksiusiaksiusionwróbelekPozdrawiam.Paka z Wrocławia
      • Gość: Sławka Re: Nazwy narzadow rodnych - ZESTAWIENIE IP: *.* 18.04.02, 22:20
        Ale super!!!:lol:Ja znam jeszcze:psioszkapipaczek, pipulek, pipak Płeć dopasujcie same :)PozdrawiamSławka
      • Gość: Balbina Re: Nazwy narzadow rodnych - ZESTAWIENIE IP: *.* 20.04.02, 00:17
        Paka, możesz dodać do zestawienia: pipka, pipcia, sitka (?!) i: siusiorek
    • Gość: ReTe Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 18.04.02, 22:22
      Tak sobie czytam ten niewątpliwie interesujący temat...I ogarnia mnie takowa refleksja:- czy oni wszyscy na głowy poupadali?Te wszyskie "sikoreczki" i "przecineczki" i to najlepiej jeszcze "słodkie mamusine"!?Czy Wasze dzieci mają "rączki", "oczątka" i "brzuszeczki"?A może by tak traktować dzieci jak istoty ludzkie, a nie jak zabaweczki mamuś?Istota ludzka, z tego co pamiętam z lekcji biologii ma:ręce (a nie "rączki"), oczy (a nie "oczątka") itp. itd...ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:A swoje dobre rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa "czopek":cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O " alt=":crazy:" border=0 align="absmiddle"> :O :cry:
      • Gość: Paka Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 18.04.02, 22:48
        Czesc ReTe,Więc jakie są Twoje propozycje?Paka
        • Gość: guest Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 20.04.02, 00:35
          Paka z Wrocławia pyta:> Więc jakie są Twoje propozycje?Czysto funcjonalne.Co to znaczy?Juz tłumaczę!UWAGA! Uważny czytelnik może napotkać w mojej wypowiedzi wyrazy uważane za wulgarne!Jeżeli komuś nie odpowiadają - polecam by przestał czytać!Tyle tytułem ostrzeżenia.A teraz przechodzę do konkretów:Wyrazy podawane naszemu dziecku do przyswojenia to:CIPA i DUPA.Plus rubaszne formy tych wyrazów.Przykład:Dzidzia narobila w pieluchę.ReTe zmienia pieluchę śpiewając:"Wywalimy pieluch, pieluch, pieluch...Wypolerujemy dupsko, dupsko, dupsko....Zalozymy nowy, nowy, nowy...."ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:Zemsta jest rozkoszą bogów. Zresztą nie tylko bogów i nie tylko zemsta.:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :cry: :crazy: :O :cry:s t o p k a t e s t o w a
      • Gość: Adzia Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 19.04.02, 07:16
        @->
        • Gość: 1999 Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 19.04.02, 07:53
          Moje tez i bardzo bym się martwiła gdyby było inaczej. I mamy jeszcze cycusie. A Tymuś ma Bolka i Lolka. Mam nadzieję że dalszą edukację też będziemy razem rozwijać.
          • Gość: Hermiona Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 19.04.02, 08:54
            A mój synuś ( a tak! właśnie synuś, a nie - syn!) ma morelkową pupkę - dlatego morelkową, że śliczną, okrągłą i w kształcie morelki. Wyjaśniam, że nie wymyśliłam tego ja, nadopiekuńcza matka, ale Jego starsza siostra, zachwycona małym ludzikiem!
            • Gość: guest Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 19.04.02, 09:38
              Hej ReTe,masz dzieci?Bo jeśli tak,to chyba masz problemy z akceptacją Tego Faktu.takie zdrabnianie jesT zupełnie naturalne,Faceci Też To robią porównaj-jaki słodki brzuszek -jaki słodki brzucha może uważasz,że ciało To tabu i w ogóle nie powinno się o Tym mówić???albo,skoro już wspomniałaś o biologii,to może po łacinie?pudendum,vulva,Fallus,glans penis????pozdrawiam serdecznie
              • Gość: india Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 19.04.02, 10:01
                A mój Filipek, jak tylko zacznie się interesować swoją "sikawką", będziemy nazywać "ją" - TRĄBKĄ, tak jak w przypadku jego tatusia!!! :benetton: :benetton: :benetton: :benetton: :benetton:PozdrawiamWyluzowana w tych sprawach JustynaP
                • Gość: guest Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 19.04.02, 12:29
                  Dla uzupełnienia - moja Mała ma siusiankę. monikapPSI rączki, brzuszek i słodkie maleńkie nóżki
                • Gość: ReTe Trąbka i inne (bylo: Czy wszyscy...) IP: *.* 20.04.02, 02:01
                  JustynaP napisała:> A mój Filipek, jak tylko zacznie się interesować> swoją "sikawką", będziemy nazywać "ją" - TRĄBKĄ,> tak jak w przypadku jego tatusia!!!Dziękuję Justyno!Dokładnie o to mi chodziło!Jeśli tata ma "TRĄBKĘ" to dziecko też!Jeśli babcia ma nogę to dziecko też!A jeśli ja mam cyca to dziecko przecież też!ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:Zemsta jest rozkoszą bogów. Zresztą nie tylko bogów i nie tylko zemsta.:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy:
              • Gość: ReTe Narządy i łacina (było: Czy wszyscy...) IP: *.* 20.04.02, 01:53
                asia .d.d pyta:> Hej ReTe,masz dzieci?A i owszem.Życie ułożyło mi się tak, że wychowuję małego obywatela...> Bo jeśli tak, to chyba masz problemy z akceptacją Tego Faktu.Podziwiam Cię!Skoro mój post jest dla Ciebie wystarczającym materiałem do wyciągania takowych wniosków...> takie zdrabnianie jesT zupełnie naturalneCo znaczy według Ciebie "naturalne"?Czy samice szczura mówią do swoich dzieci "szczurciu"?> porównaj-jaki słodki brzuszek> -jaki słodki brzuchA ja pozwalam sobie mowić:"Jaki masz brzuch!""Zobacz, ja też mam brzuch!""No, tak, mój jest większy..."> a może uważasz,że ciało To tabu i w ogóle> nie powinno się o Tym mówić???Nie, nie uważam tak...> albo,skoro już wspomniałaś o biologii,to może po łacinie?Skoro komuś wydaje się to właściwe - wolna wola...ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:Ipsa sua melior fama.:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:
            • Gość: ReTe Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 20.04.02, 01:35
              mama Oli i Jedrka napisała:> A mój synuś (a tak! właśnie synuś, a nie - syn!)> ma morelkową pupkę - dlatego morelkową, że śliczną,> okrągłą i w kształcie morelki. Wyjaśniam, że nie> wymyśliłam tego ja, nadopiekuńcza matka,> ale Jego starsza siostra, zachwycona małym ludzikiem!W sumie słusznie wyjaśniasz...Wyobraż sobie taką sytuację:Twój syn kandyduje na stanowisko prezydenta.A Ty mówisz o nim: "Ma taką śliczną, okrągłą, morelową pupkę!"Myślisz, że w ten sposób byś go uszczęśliwiła?Jesli odpowiedź na to pytanie brzmi:a) "Tak!" - to nie mam więcej pytań i przepraszam za głupie pytania....b) "Nie!" - to mam kolejne pytanie - czy myślisz, że teraz Twoje dziecko jest szczęśliwsze dzięki temu, że traktujesz JE jak zabawkę?ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:Zemsta jest rozkoszą bogów. Zresztą nie tylko bogów i nie tylko zemsta.:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:
              • Gość: suzimuzi ha ha ha ha IP: *.* 20.04.02, 06:43
                :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Myslalam ze spadne z krzesla tak sie usmialam. Z roboty mnie wyleja i nie bedzie mi juz do smiechu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:ReTe masz poczucie humoru. :lol: :lol: :lol: :lol: Dziewczyny przeciez on lub ona sie z Was nabija. A swoja droga to skoro wszystko nazywamy po imieniu to dlaczego "ReTe" a nie Hermenegilda lub Izydor czy jak Ci tam na imie?Izunia jeszcze nie rozumie, ale ja mowie cipeczka lub szparka. A gdy Izunia bedzie miala braciszka to bedzie mial fiutka lub siurka. Ladnie? :benetton:Poza tym ma brzuszek, lapki, nozki, buziaczka lub pysia, glowke, itd :) Aha - a moj maz jest Jas lub kochanie i tez ma isc umyc lapki, dac buziaczka, zalozyc bluzeczke, buciki, spodenki.. Usiasc na krzeselku, podac mi talerzyk.. Czy on tez sie powinien czuc urazony?:hello:Suzann:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
                • Gość: suzimuzi Re: ha ha ha ha IP: *.* 20.04.02, 06:44
                  P.S. Tam sie mialam podpisacInfantynna SuzannCzy nie tak Hermenegildo lub Izydorze?:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
          • Gość: ReTe Bolek i Lolek (było: Czy wszyscy...) IP: *.* 20.04.02, 01:27
            Gabi napisała:> I mamy jeszcze cycusie.Znaczy kto ma?Ty i Ty?Czy Ty i Twoje dzieci?> A Tymuś ma Bolka i Lolka.Tu już mi się wciskał złościwy komentarz...Ale nie!Nie znam Tymusia...Być może najlepszą dla niego jest świadomość, że ma "Bolka i Lolka"...A tak gwoli pustej ciekawości:Co nazwałaś "Bolkiem" a co "Lolkiem"?ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:Zemsta jest rozkoszą bogów. Zresztą nie tylko bogów i nie tylko zemsta.:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy:
        • Gość: ReTe Rączki (było: Czy wszyscy na głowy...) IP: *.* 20.04.02, 01:19
          Adzia napisała/ł:> No właśnie moja córa ma rączki, nóżki i brzusio, aha,> i jeszcze sikaweczkę.Niech i tak będzie...Jeśli chciałabyś wyraźnie pokazać córce, że jest inna niż Ty - to wybrałaś właściwą drogę!Ciekaw jestem, czy chcesz (i potrafisz) dziecku wytłumaczyć dlaczego Ty masz "ręce" a ono ma tylko "rączki"...I dlaczego walizki też mają "rączki"...I dlaczego ludzie mają ręce, a Twoja córa "rączki"...ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:Zemsta jest rozkoszą bogów. Zresztą nie tylko bogów i nie tylko zemsta.:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :cry:
          • Gość:  Dorka Re: Rączki - przecież to proste, Re Te IP: *.* 23.04.02, 10:35
            Jeśli coś jest małe, określamy to często zdrobnieniem.Widząc małego, młodego kota, mówię "kotek".Użycie zdrobnienia wynika, tak myślę, z naszego stosunku emocjonalnego (uświadomionego, bądź nie)do określanej przez nas istoty, przedmiotu, rzeczy, części jakiejś całości.Na małe krzesło nie mówię krzesełeczko, ale na rękę mojej dwuletniej córki mówię i "rączka" i "ręka" - w zależności od sytuacji: "Idź umyj ręce", "Boli? Daj Mama pocałuje rączkę."Uczucie takie , jak tkliwość (nie mylić z ckliwością) samo poza naszą świadomością "narzuca" nam używanie zdrobnień. Myślę, że nie jest to szkodliwe, jeśli jednocześnie uczymy dziecko "zwykłych" określeń.Dorkamama Sikorek w liczbie 2
      • Gość: guest Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) ReTe a co z bogactwem jezykowym? IP: *.* 19.04.02, 10:02
        ReTerączka- to mała ręka.Moje dziecko nie ma dużych rąk, więc zgodnie z zasadami języka polskiego śmiało mogę powiedzieć: ma rączki. Dodam, że zdrobnienia są w tym przypadku silnie zabarwione emocjonalnie, więc sa jak najbardziej na miejscu :)A co do nazw narzadow plciowych. Swego czasu językoznawcy podnieśli lament, że nasze słownictwo, gdy idzie o nazywanie miejsc intymnych, jest szalenie ubogie i sprowadza sie do nazw anatomicznych właściwych biologii. A tutaj proszę - lektura tego wątku uświadamia, ze jednak stać nas na bogactwo językowe i w tym zakresie. Oj, niejeden językoznawca by piał z zachwytu!ReTe, niech Twoja corka ma srom a Twoj syn członka czy fallusa. Mi to obojętne. Ale ja mojemu dziecku umyje siusiaczka i poklepie go potem po pupce ;) I to wszystko zrobie zgodnie z zasadami naszego ojczystego języka.PozdrawiamYennaM
        • Gość: EwG Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) ReTe a co z bogactwem jezykowym? IP: *.* 19.04.02, 13:00
          Brawo Yenna :-)))
        • Gość: ReTe Czy wszyscy z bogactwem jezykowym? IP: *.* 20.04.02, 02:25
          YennaM napisała:> rączka- to mała ręka.> Moje dziecko nie ma dużych rąk, więc zgodnie z zasadami > języka polskiego śmiało mogę powiedzieć: ma rączki.Trudno odmowić Ci racji...Ale zobacz jak to brzmi:"Twój liśck wyraża Twoje racyjki poparte argumencikami..."(wszak list nie był duży, itp. itd.)I jak Ci z tym?> A co do nazw narządów płciowych.> Swego czasu językoznawcy podnieśli lament,> że nasze słownictwo, gdy idzie o nazywanie miejsc> intymnych, jest szalenie ubogie i sprowadza sie do nazw> anatomicznych właściwych biologii.Nie sposób odmówić Ci racji...Jeśli tego pragniesz - służę listą nazw uzywanych przez nas.> A tutaj proszę - lektura tego wątku uświadamia,> ze jednak stać nas na bogactwo językowe i w tym zakresie. Tu nie mogę sięz Tobą zgodzić...Być może nie mam racji...Ale czy możesz z tego zalewu "zdrobnionek" wyłowić jakieś nowe pomysły?> ReTe, niech Twoja corka ma srom> a Twoj syn członka czy fallusa.To życzenie, czy przekleństwo?ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:Zemsta jest rozkoszą bogów. Zresztą nie tylko bogów i nie tylko zemsta.:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:
          • Gość: guest Re: Czy wszyscy z bogactwem jezykowym? IP: *.* 20.04.02, 18:58
            > Trudno odmowić Ci racji...> Ale zobacz jak to brzmi:> "Twój liśck wyraża Twoje racyjki poparte argumencikami..."> (wszak list nie był duży, itp. itd.)ReTe (joanno, majstrze? gubie sie juz w Waszych nickach :p) takie sformułowanie trącić mi będzie manierą. A przede wszystkim, gdyby te slowa byly skierowane do mnie (odebrałam je jak przykład akademicki ;) - mogłam? ;) ) poczułabym się urażona, bo jednak byłyby wyrazem lekceważenia. Każdą wypowiedź ocenia się przecież nie tylko przez pryzmat zasad językowych (choc i o bezpodstawnym naduzywaniu zdrobnien czytałam wielokrotnie - ostatnio to modny temat utyskiwan i dziennikarzy, i lingwistow), ale i tez przy ocenie wypowiedzi bierze się pod uwagę jej kontekst i pewnie ogół zasad współzycia (żeby nie napipać "społecznego" ujmę to inaczej) panujących w społeczeństwie (czyli również i tych odnoszących sie do kindersztuby). "Rączka" jest sformułowaniem o zabarwieniu emocjonalnym. Jest zdrobnieniem, ale nie trącącym manieryzmem. Po prostu ukazuje całą gamę uczuć, którą żywię do posiadacza owej rączki ;) I do owej rączki również (mniam! ;) )> Jeśli tego pragniesz - służę listą nazw uzywanych przez nas.Oj, czytałam: cipa i dupsko, hihi ;) Jak rozumiem, byla to prowokacja - z reszta niezwykle udana. Zawrzało, jak widzę. Nie sądze, zebyś Ty droga joanno (czy Twoja żona, majstrze - jak napisalam, nie wiem, które z Was jest autorem postu) miala za przeproszeniem cipe. Ja w kazdym razie nie mam . Z dwojga zlego wole juz miec ten srom ;) Ale tez nie mam. A co mam? Tajemnica! hihi :crazy:> :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: A tak z innej beczki -trochu drazni mnie ten aforyzm dolaczony kazdorozowo do postu. Nie ze wzgledu na tresc, ale dlatego, ze strona mi sie przez te placząco-fikające buźki diabelnie długo ładuje.PozdrawiamYennaM
            • Gość: guest Re: Czy wszyscy z bogactwem jezykowym? IP: *.* 20.04.02, 19:03
              hehe - za to "napipanie" to chyba bana dostane, hihihi :) :crazy:Ale mi literowka wyszla. Osadzona w sam raz w tematyce wątku hihi :)Zadne "napipac", tylko "napisac". Choc, jak ktos woli, to i napipac mozna ;)YennaM zwijajaca sie ze smiechu gdzies pod stolem :)
            • Gość: acha Re: Czy wszyscy z bogactwem jezykowym? IP: *.* 20.04.02, 19:13
              Droga Yenno - nie wiem, jakim cudem sie mylisz w naszych nickach, zwazywszy na to, ze ani ja, ani Majster nie bralismy udzialu w watku o narzadach rodnych???????????????????????????????????????To chyba juz przegiecie - o co Ci chodzi??????????Jezeli chcesz mi podokuczac - zapraszam do watkow w ktorych biore udzial czynny - w tym NIE BIORE i prosze Cie, daj sobie na wstrzymanie wzgledem mojej osoby. O ile mnie wzrok nie myli Majster tez nic nie pisal w tej kwestii, wiec jakim cudem mylisz go z ReTe????Poza tym - niepodoba Ci sie stopka ReTe - no to chyba zauwazylas juz, ze jest ona charakterystyczna TYLKO dla postow ReTe. W moich takowej nie ma.A poza tym... Gdybys przypadkiem chciala insynuowac, ze te trzy osoby (ReTe, Majster i ja) to jedno - od razu i z gory uprzedzam - tak nie jest. I kazdy, kto ma choc troche wyczucia jak to piszesz lingwistycznego jest w stanie zauwazyc, ze kazde z nas pisze inaczej. Z reszta to maloistotne. tylko nie probuj, prosze zalatwiac kilku kwestii jednym postem - dyskutuj sobie z kim chcesz o kwestii wyzszosci sromu nad vagina, czy innymi slimaczkami, a jezeli masz cos do powiedzenia mnie - zapraszam do watku w ktorym biore udzial.Na razie.zirytowalam sie.joanna "acha"
              • Gość: guest Re: Czy wszyscy z bogactwem jezykowym? IP: *.* 20.04.02, 19:27
                droga acho, wniosek taki wysnulam po lekturze watka "droga ReTe". Coz, ReTe podpisal(a) sie tam jako wlasnie acha (zob na przyklad post z 20.04.20, godz. 02.00).Coz, mialam prawo was pomylic. Tym bardziej, ze jako zwykly user nie mam podgladu hosta, czy tez IP kompow, z ktorych wyslano te wszyskie posty.jesli sie wkurzylas - przepraszam. Ale nie mam daru jasnowidzenia i nie moge czytajac wypowiedzi na forum tak o zgadnac, czy to rzeczywiscie Ty, czy tez nie, tym bardziej, ze wypowiadajac sie w watkach np. o spaniu w jednym lozku, rowniez sie nie zalogowalas. Radze Ci raczej zwrocic uwage osobie, która loguje sie pod Twoim nickiem, ze ten jest juz zarezerwowany, a nie cala zlosc kierowac w moja strone.A ze inny styl wypowiedzi, czy tez zauwazalny brak mysli przewodniej? Coz - ja tez (w zalezonosci od nastroju) pisze zupelnie roznie, czasem sie podpisuje, a czasem nie. Czasem pozdrawiam, innym razem tego nie robie. Po prostu.YM
                • Gość: guest who is who IP: *.* 21.04.02, 09:10
                  > droga acho, wniosek taki wysnulam po lekturze watka "droga ReTe". Coz, ReTe podpisal(a) sie tam jako wlasnie acha (zob na przyklad post z 20.04.20, godz. 02.00).> Coz, mialam prawo was pomylic. Tym bardziej, ze jako zwykly user nie mam podgladu hosta, czy tez IP kompow, z ktorych wyslano te wszyskie posty.No to Ci wyjasnie - nawet, jezeli mialabys wglad w IP musialabys stwierdzic, ze ReTe, Majster i ja, a takze kolezanka Joasia-Joasmok, wszyscy my piszemy z tego samego IP. A jednak, mimo to, zapewniam nie jestesmy bogiem w trzech, ani czterch osobach. Pomylki w podpisywaniu listow nam sie zdarzaja - juz wczesniej kilkakrotnie wyslalam swoj list na forum podpisany "joasmok", poniewaz ona sie ostattnia logowala z kompa, na ktorym pisalam.Niestety, ani fakt, ze piszemy z jednego IP, ani fakt, ze czasem z jednego kompa, ani nawet zblizone poglady nie sprawiaja ze jestesmy jedna osoba. > Radze Ci raczej zwrocic uwage osobie, która loguje sie pod Twoim nickiem, ze ten jest juz zarezerwowany, a nie cala zlosc kierowac w moja strone.n8ie kieruja calej zlosci w Twoja strone, tylko ten maly fragmencik, ktory spowodowalas. Nie staraj sie odwrocic kota ogonem, poniewaz zarowno Twoj poprzedni list, jak rowniez nastepny, w ktorym wykazujesz wyniki swojego dochodzenia lingwistycznego, ktore to mialo by byc dowaodem na jednosc naszych wspomnianych osob jednoznacznie dowodza, ze chcialas nie nowiac wprost zainsynuowac, jakoby ktos zabawial sie nickami w celu zrobienia afery.Po pierwsze - mozna powiedziec to wprost, nie wykonujac przy tym wolt slownych pt. "joanno. majstrze, rete, zono, mezu nie wiem kogo". I wprost zapytac, czy przypadkiem ktos tu kogos w balona nie robi. Po drugie - czyzby rzeczywiscie wydawalo sie Ci niemozliwym, zeby kilka osob mialo podobne poglady, ze mozesz uwierzyc jedynie w wersje jednego biednego, zakompleksionego szalenca, ktory podszywa sie pod kilka osob, by siac ferment swoich teroii w tak szlachetnym miejscu? > > A ze inny styl wypowiedzi, czy tez zauwazalny brak mysli przewodniej???????????????????????? no i o co Ci znowu chodzi z tym brakiem mysli przewodniej??????????? Kobieto, pisalam i pisze na tym forum w wieeeeelu watkach i jakos nie zauwazam u siebie braku mysli przewodniej. Jezeli widzisz go u ReTe, czy Majstra, mowilam juz - kieruj swoje uwagi do osoby do ktorej chcesz je skierowac. Koniec koncow - nie zamierzam ciagnac tej dyskusji -zapewne bedziesz chciala miec ostatnie slowo i wyslac jeszcze kilka kwiecistych wypowiedzi w moja strone. Baw sie dobrze, a ja tymczasem postaram sie zajac tym, co na forum jest wlasciwe, czyli dyskusja pozostajaca w zwiazku z tematyka forum. Jezeli chcesz jakies watpliwosci skierowac bezposrednio do mnie, ew. masz pragnienie zaspokoic swoja zylke detektywistyczna, zapraszam do kontaktu na priv., mozesz do nas wpasc, zawsze chetnie przyjmujemy gosci i obejzec sobie nasze biedne, zaniedbane i utrzymywane w zimnym chowie dziecko. pozdr.joanna "acha"
                  • Gość: Bea Re: who is who IP: *.* 21.04.02, 17:05
                    Joanno ! Wydaje mi się ,że dobrze zrobiłaś wyjaśniając ,że czytamy posty ,a w następstwie tego odpowiadamy na nie ,nie zdając sobie sprawy z tego ,że odpowiedzi nasze wędrują do zupełnie innej osoby . Rodzi się okropny chaos i nieporozumienie i dlatego uważam ,że zapomniałaś napisać "przepraszamy ,postaramy się uważać na podpisywanie się swoim nickiem pod swoimi poglądami".To nie jest trudne , a wszystkim ułatwi dyskusję .Pozd.Bea
                    • Gość: guest Re: who is who IP: *.* 21.04.02, 19:17
                      ech...Ok. jak sobie zyczysz - przepraszamy itd.Chociaz ja na przyklad, chociaz rzeczywiscie zdarza mi sie zapomniec wylogowac poprzednika, zawsze (!) podpisuje sie POD listem. Wystarczy czytac do konca.Litosci... Aktualnie cierpie przeokrutnie na skutek silnej alergii i astmy i nie moge sie denerwowac, wiec chyba daruje sobie zagladanie na to forum. Pozostane przy merytorycznych dyskusjach na pozostalych forach dziecka...brrrrrrrrrrrrrrrrr................pozdr. Joanna "acha"pozdr. Joanna "acha"pozdr. Joanna "acha"pozdr. Joanna "acha"pozdr. Joanna "acha"pozdr. Joanna "acha"
                      • Gość: guest Re: who is who IP: *.* 21.04.02, 21:31
                        acha napisała/ł:> > Litosci... Aktualnie cierpie przeokrutnie na skutek silnej alergii i astmy i nie moge sie denerwowac, wiec chyba daruje sobie zagladanie na to forum. Pozostane przy merytorycznych dyskusjach na pozostalych forach dziecka...> brrrrrrrrrrrrrrrrr................acha, wszyscy mamy swoje problemy i kazdy z nas ma powody, zeby unikac zdenerwowania. Ale to naprawde nie usprawiedliwia arogancji.YennaM, mama 15-miesiecznego Michala i 17-tygodniowego Pimpusia plci jeszcze niepodpatrzonej ;)
                  • Gość: guest Re: who is who IP: *.* 21.04.02, 21:28
                    acha, spokojnie kobieto. Piszac "zauwazalny brak mysli przewodniej" myslalam o owej stopce redakcyjnej (pisalam odnoszac sie do fragemntow Twojej wypowiedzi, lecz nie cytowalam jej - moj blad) :) Nie wzielam pod uwage, ze mze to zostac nieopatrznie zrozumiane.Jesli idzie o nicki - moze jednak zaczniecie przywiazywac wage do podpisywania sie? Nie chodzi o logowanie, bo wielokrotnie ReTe podpisywala sie pod Twoim niezalogowanym nickiem. Wiec wychodzi po prostu zwykle niechlujstwo. Na forum takie podpisywanie sie ma naprawde duze znaczenie, bo dobrze jest wiedziec, z kim sie rozmawia. Ja, przyznam szczerze, wczoraj juz zglupialam, czytajac posty podpisywane nie tym nickiem, ktorego sie spodziewalam, lub tez kilkoma nickami.Ale dziekuje Ci bardzo za wyjasnienie, kto jest kto. Przynajmniej i inni bywalcy tego forum beda wiedzili, kto sie moze podpisywac pod danym postem. A to wazne informacja w sytuacji, gdy probuje sie z kims podyskutowac.Gdy idzie o sposob wychowywania przez Ciebie Twojego dziecka - wisi mi to. Z pewnymi poztswionymi tezami przez Cebie sie nie zgadzam, jak nie zgadzam sie rowniez z niektorymi pomyslami wychowawczymi np. mojego malzonka czy tez dziadkow. Ale pryjmuje do wiadomosci, ze sa inne pomysly na wychowywanie dzieci. Wiesz, ja mam swoje dziecko, swoje problemy i generalnie dynda mi i powiewa, jak Ty wychowujesz swoje, Tym bardziej, ze przy manifestacji wlasnych pogladiow wychowawczych okazujesz wszystkim lekcewazenie, no i nie jestes osoba szczegolnie mi bliska (a to mogloby rzutowac na ewentualny emocjonalny stosunek do Twoich pomyslow). Coz, Twoje prawo decydowac o wlasnej rodzinie. I to tez mi wisi :) Acho, to tylko forum - nic wiecej. Troche wyluzuj.I tym optymistycznym akcentem.. ;)Pozdrawiam niezwykle serdecznieYennaMPS: Widzisz, moj blad polega chyba na tym, ze zbyt uwaznie czytam posty i niestety pamietam (przeklenstwo dobrej pamieci) ich autorow. Tak wiec nie mozesz miec do mnie pretensji o ewentualny wynik moich dedukcji.
                    • Gość: Gosia1 Re: who is who IP: *.* 22.04.02, 08:41
                      Yenno - ;) :-) Pozdrowionka Gosia :hello:
                    • Gość: DorotaJ Re: who is who IP: *.* 22.04.02, 11:45
                      Ja się pogubiłam totalnie kto i co wyznaje w tym temacie hihi :-)DorotaJ
              • Gość: guest Re: Czy wszyscy z bogactwem jezykowym? IP: *.* 20.04.02, 21:43
                acha napisała/ł:> Jezeli chcesz mi podokuczac - zapraszam do watkow w ktorych biore udzial czynny - w tym NIE BIORE i prosze Cie, daj sobie na wstrzymanie wzgledem mojej osoby. O ile mnie wzrok nie myli Majster tez nic nie pisal w tej kwestii, wiec jakim cudem mylisz go z ReTe????nikomu nie chce podokuczac. Tak juz mam, ze nie dokuczam nikomu na forum. Ale mowie to, co mysle. Trudno, czasem boli.> A poza tym... Gdybys przypadkiem chciala insynuowac, ze te trzy osoby (ReTe, Majster i ja) to jedno - od razu i z gory uprzedzam - tak nie jest. I kazdy, kto ma choc troche wyczucia jak to piszesz lingwistycznego jest w stanie zauwazyc, ze kazde z nas pisze inaczej. Z reszta to maloistotne. Wiesz, Tylko ReTe (ktora/y sie podpisal/a kilka razy jako acha) i Wy (tzm majster i Ty, droga joanno) piszecie o traktowaniu dziecka jak zabaweczki mamus (to a propos zaciecia lingwostycznego). Dla mnie to ciekawy zbieg okolicznosci. Bo jak dlugo jestem na tym forum (a jestem cholernie dlugo) jeszcze nie spotkalam sie w takim pogladem. Zbieg okolicznosci?Wiec, jesli sie pomylilam, to dlatego tylko, ze powiazalam pare faktow w logiczna calosc ;) Za co przepraszam baaardzo :phehe :)Rozbawiona YennaM
      • Gość: Gosia1 Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 19.04.02, 10:14
        Oj coś chyba komuś zabrakło poczucia humoru! :cry: A szkoda, wszak nie wszystko jest tylko czarne i tylko białe! Widzisz ReTe, to tylko i wyłącznie moja wina, przepraszam szalenie mocno, ale tak jakoś mi głupio było mówić do 2 letniego synka że ma "penisa" a że Jego siostrzyczka ma "pochwę"............. Serio! To ja się wstydziłam, a teraz zaprowadź mnie na szfot ewentualnie zakuj w dyby, tylko błagam - BEZ CZOPKA!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: Kopnięta w łeb Gosia
        • Gość: ReTe Humor (było: Czy wszyscy...) IP: *.* 20.04.02, 02:35
          mama Ani i Krzysia napisała:> Oj coś chyba komuś zabrakło poczucia humoru!I tu się muszę z Tobą zgodzić...> A szkoda, wszak nie wszystko jest tylko czarne i tylko białe!I owszem... A spektrum szarości nie należy przegapiać...> Widzisz ReTe, to tylko i wyłącznie moja wina,> przepraszam szalenie mocno, ale tak jakoś mi głupio było> mówić do 2 letniego synka że ma "penisa" a że Jego> siostrzyczka ma "pochwę"Ani nie jest to Twoją winą, ani nie masz za co przepraszać...A poza tym, masz gotowe rozwiązanie!JustynaP/india/mama Filipa podała receptę:"będziemy nazywać "ją" - TRĄBKĄ, tak jak w przypadku jego tatusia"ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:Zemsta jest rozkoszą bogów. Zresztą nie tylko bogów i nie tylko zemsta.:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: crazy:" border=0 align="absmiddle"> :O :cry: :crazy: :O :cry:
          • Gość: Bea Re: Humor (było: Czy wszyscy...) IP: *.* 20.04.02, 09:24
            ReTe -piszesz niczym Manuela Gretkowska !!!!!!!!!Ona też nie lubi polskiego cimcirymci -wszystko maciupkie ,słodziutkie ,rączki całuję ,a i cipę (słowo daję ja tego słowa nie lubię ) woli od dajmy na to sikulki .A i tak czytuję ją z pasją właśnie odkrytą .Powiem tylko ;"wolnoć Tomku w swoim domku ".Niech będzie na świecie różnorodnie ,bo jak sądzą biolodzy to gwarancja przetrwania gatunku .pozdrawiam wszystkich piszących-Bea :benetton:
            • Gość: ReTe Re: Humor (było: Czy wszyscy...) IP: *.* 20.04.02, 10:06
              Beata - mama Sary i Jędrka napisała:> ReTe - piszesz niczym Manuela Gretkowska !!!!!!!!!Mamo - chwalą nas!> Ona też nie lubi polskiego cimcirymci> - wszystko maciupkie, słodziutkie, rączki całuję,> a i cipę (słowo daję ja tego słowa nie lubię)> woli od dajmy na to sikulki.Jeśli chodzi o niechęć do zdrobnień - to mogę się z Tobą zgodzić!Ja też wolę CIPĘ (tak, cipę) od sikulki, skarboneczki czy szparuni...> A i tak czytuję ją z pasją właśnie odkrytą.Niewiele znam lepszych lektur...> Powiem tylko "wolnoć Tomku w swoim domku ".> Niech będzie na świecie różnorodnie,> bo jak sądzą biolodzy to gwarancja przetrwania gatunku.I znów muszę się z Tobą zgodzić...Z punktu widzenia ewolucji - nie ma nic lepszego nic różnorodność...Lecz mój obiektywizm kończy się niestety na OBIEKCIEwiszącym przy mojej lewej nodze...ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:Zemsta jest rozkoszą bogów. Zresztą nie tylko bogów i nie tylko zemsta.:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:
              • Gość: Hermiona Powalona na łopatki retoryką ReTe... IP: *.* 20.04.02, 10:40
                ... nie mam siły odpowiadać na to, co pisze... Niech sobie jej/jego dziecko ma dupsko i cipę. Mam tylko nadzieję, że za kilka lat, traktując te słowa jako "chleb powszedni" dzieciątko, nieco już podrośnięte powie : "matka/ojciec, ty ...., weź stąd dupsko" i życzę ReTe, aby odbyło się to w miejscu jak najbardziej publicznym. Dziecko jest jak walizka - wyjmiesz z niej tylko to, co przedtem włożyłeś.
                • Gość: Bea Re: Powalona na łopatki retoryką ReTe... IP: *.* 20.04.02, 11:06
                  BRAWO HERMIONA ! Jak ja lubię czytać Twoje posty !Pozd.Bea
                • Gość: ReTe Re: Powalona na łopatki retoryką ReTe... IP: *.* 20.04.02, 11:23
              • Gość: Bea Re: Humor (było: Czy wszyscy...) IP: *.* 20.04.02, 10:54
                Dlaczego mówimy tak a nie innaczej na intymne części ciała -dla mnie to kwestia skojarzeń i dlatego moja córka ma sikulkę a syn siusiaka( bo służy do sikania -więc kryterium funcji ,przynajmniej tymczasowej ,bo z wiekiem nazwa będzie się zmieniać - Sara ,swieżo upieczona siedmiolatka już wie co to pochwa ,wargi sromowe ,nie dalej jak wczorajszej nocy toczyłyśmy rozmowy w kwestii intymnej "co to jest miesiączka" ,"czy kobieta może się odpłodnić?" :crazy: ).Cipa kojarzy mi się z chamami spod budki piwnej ,albo z dyskotekową młodzieżą -serio, nic na to nie poradzę taka konotacja i już i nawet Gretkowska nie wyniesie tego słowa na wyżyny dobrego smaku .A dzieciom należy się słowna "pieszczota "(mojej koleżance nie dano tego rodzaju czułości - ściągam to słowo od Gosi1 - i teraz czuje się dużo "uboższa"),oczywiście do czasu !Tyle na razie ,słońce zachęca do wyjścia w las !Pozd.Bea
                • Gość: ReTe Re: Humor (było: Czy wszyscy...) IP: *.* 20.04.02, 11:36
                  Beata-mama Sary i Jędrka napisała:> Dlaczego mówimy tak a nie inaczej na intymne części > ciała - dla mnie to kwestia skojarzeń i dlatego moja> córka ma sikulkę a syn siusiaka( bo służy do sikania -> więc kryterium funcji ,przynajmniej tymczasowej ,bo z> wiekiem nazwa będzie się zmieniać - Sara ,swieżo > upieczona siedmiolatka już wie co to pochwa ,wargi > sromowe ,nie dalej jak wczorajszej nocy toczyłyśmy> rozmowy w kwestii intymnej "co to jest miesiączka" ,"czy> kobieta może się odpłodnić?"I dokładnie o to mi chodzi...Nie sądzę, żeby nasze dziecko bylo "niefunkcjonalne".Nazywanie "organów płciowych" pisią czy siusiakiem jednoznacznie nadaje im funkcje - sikania.A co z przyjemnoscia?Gdy nasze dziecko dotyka w trakcie przewijania swych "organow plciowych", ja krzycze radosnie: "O! Trenuje masturbacje!"I nie przychodzi mi do glowy by nazywac cipe "siusiawka" albo "wydalniczkiem"ReTe:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:Zemsta jest rozkoszą bogów. Zresztą nie tylko bogów i nie tylko zemsta.:cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry: :crazy: :O :cry:> > Cipa kojarzy mi się z chamami spod budki piwnej ,albo z dyskotekową młodzieżą -serio, nic na to nie poradzę taka konotacja i już i nawet Gretkowska nie wyniesie tego słowa na wyżyny dobrego smaku .> > A dzieciom należy się słowna "pieszczota "(mojej koleżance nie dano tego rodzaju czułości - ściągam to słowo od Gosi1 - i teraz czuje się dużo "uboższa"),oczywiście do czasu !> > Tyle na razie ,słońce zachęca do wyjścia w las !> Pozd.Bea
                  • Gość: Bea Już nie tak wesolo IP: *.* 20.04.02, 14:38
                    Nie wiem do jakich przemyśleń zaprowadziłaby mnie ścieżka w las ,ale skręciliśmy na plac zabaw i takie myśli mnie dopadły :Mówimy zdrobniale ,pieszczotliwie ,niewinnie o narządach płciowych naszych dziatek ,czyżby stała za tym chęć "ochronienia " potomstwa przed "dorosłym "podejściem do sfery intymnej -to przecież nie tylko przyjemność ,rozkosz opiewana w poematach ,to także ból (cała gama ), gwałty ,wykorzystanie seksualne ...Tu już nie jest śmiesznie ...Seks może być siłą lub słabością .Wybaczcie ,nie przeczytałam wszystkich postów z tego wątku ,może więc już kogoś kopiuję .ReTe ,między nogami mamy nie tylko organy płciowe ,ale i ujście cewki moczowej. A dotykanie "tych miejsc " zdarza się nam czynić nie tylko dla rozkoszy .Bea
                    • Gość: guest Re: Beo IP: *.* 21.04.02, 13:25
                      Zgadzam sie z Tobą!!!!!to jakiś absurd. proponuje, aby rete JUZ znalazla narzeczonego dla corki-po co tracic cenny czas. jest cipa-trzeba ja wykorzystac. Dla przyjemnosci.
                  • Gość: monias Re: Do ReTe IP: *.* 23.04.02, 13:28
                    ReTe, litości!!!!Czy muszę po raz kolejny czytać, że zemsta jest rozkoszą...???I tylko nie pisz, że jeśli mi się nie podoba to nie muszę czytać. Owszem, muszę, bo oprawa graficzna dominuje nad treścią całego postu i wprost wali po oczach. Wyjaw mi, proszę, czemu ma służyć cytowanie po kilkanaście razy tego samego zdania w tym samym wątku??? Jeśli masz ważkie powody - to cóż, będę czytać nadal (wiem, wiem, każdy ma prawo... itd). Jeśli nie - to może zrezygnujesz :) ???? Z góry dziękuję :)!
      • Gość: guest Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 20.04.02, 18:53
        Przy zyciu trzyma mnie jeszcze fakt ze czlowiek posiada rowniez móżdżek i woreczek, języczek, nie zapominając już oczywiscie o kowadelku strzemiączku i młoteczku, a wszystko są to kosteczki słuchowe.Czy fakt ze nazywasz cipe cipa podkresla jej znaczenie dla przyjemnosci? Czy nazwanie cipy buleczka zmniejsza jej wartosc w tym wzgledzie?I o co w ogole chodzi bo przeczytalam i jestem glupsza niz bylam a myslalam ze to juz niemozliwe.Moje corki maja poczynajac od najmlodszej ktora posiada wlasnie rzeczona buleczke i pupulke przez starsza- to samo, jeszcze starsza- cipka i pupa do najstarszej ktora od czasu przeczytania instrukcji tamponu dwa lata temu ma pochwe (a pamietacie przypowiesc Kubusia Fatalisty o pochewce i mieczyku)Gretkowskiej nigdy nie lubilam a odkad ma dziecko nie lubie jej jeszcze bardziej gdyz za diabla nie moge pojac dlaczego jej przezywanie macierzynstwa i gugania niemowlaka jest lepsze od mojego. Ale ja glupia jestem....
        • Gość: Adzia Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...)- ludzie, ale tu cuda! IP: *.* 22.04.02, 06:37
          Haha, czytam wąteczek i aż mi się buzia śmieje z raneczka ;-)Gosia, ja też nie lubię Gretkowskiej. Grafomania - żeby szokować, to trzeba coś więcej, niż tylko odważnie szafować tym słowem na "c". A w ogóle to dowiedziałam się, jak strasznie infantylna jestem w stosunku do mojego dziecka, traktuję tę nieszczęsną istotkę jak zabawkę albo walizkę, a przecież ona kiedyś może kandydować do parlamentu, i na pewno na drodze stanie jej fakt, że mama przy przewijaniu nie używała określenia "wargi sromowe większe" ;-)Podsumuję krótko - ale jaja :bounce: a żeby się zrehabilitować i pokazać, że światowa jestem, to napiszę "cojones" - po hiszpańsku. ole!Sorry za brak powagi, ale nie mogę, no nie mogę :bounce:Pozdrawiam
        • Gość: Gosia1 Re: Czy wszyscy na głowy poupadali? (bylo: Nazwy narzadow...) IP: *.* 22.04.02, 08:52
          Gosiu kochana, Ty głupia nie jesteś, bo jeśli tak, to i ja i Yenna i inne emamy też są głupie........;) A w nagłą stratę rozumu wszystkich jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć :crazy: Jesteśmy normalne, tyle że pewnym osobom nie chce się pomieścić w głowie, że można mieć inne poglądy na te same sprawy i nie być przez to kimś gorszym. A o pani Gretkowskiej już mi nie piszcie, pomimo całego morza tolerancji, jakie w sobie mam, nie mogę ścierpieć tej wulgarnej baby. Ciekawe czy własnoręcznie uczy swoje dziecko masturbacji.........Z cieplutki pozdrowionkami Gosieńka, mama Anulki i Krzysiunia
    • Gość: martusek Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 20.04.02, 14:38
      o, matko! dziwnie mi sie wydaje, że Re-Te jest zakompleksionym zgrywusem, aż żal serce ściska, jak się czyta jego wypowiedzi. Wydaje mu się pewnie, że jest prowokatorem pierwsza klasa...
      • Gość: rudka Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 22.04.02, 22:59
        Ja tylko na chwilkę, tak się zastanawiam i porównać sobie próbuję taki tekst:"Ojej! Chyba trzeba córce zmienić pieluchę. Matka zaraz wytrze Annie cipę (wargi sromowe?) bo cała (e) w kupie!";z tym, jak ja mówię do córeczki:"Ojej! Chyba trzeba córci zmienić pieluszkę. Mamusia zaraz wytrze Anusi pupcię, bo cała w kupce!". Ależ jestem infantylna! I w dodatku do rymu mi czasem wychodzi, hehe. Rudka
        • Gość: 1999 Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 23.04.02, 10:16
          No coż ReTe, prosto z przedszkola do wojska wzięli, co?A wielbicielom Gretkowskiej polecam Szamankę do której ww pisała scenariusz, tylko łącznie z torebkami na wymioty.Właśnie straciłam poczucie humoru, wcale nie ubawionaGabi
        • Gość: guest Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 23.04.02, 22:21
          litości!!!Zastanawiam się jednak jakiego określenia na rzeczone narządy nauczyć dziecię, żeby nie wstydzić się później gdy mi takim tekstem zasunie przy ludziach...
    • Gość: guest Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 23.04.02, 10:02
      a moja myszka ma pisiurke, albo myszke albo cipulke-pozdr
    • Gość: guest Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 25.04.02, 08:10
      Ja to nawet nie pamietam jak mnie mama po pupence calowala i pipenke pudrowala gdy bylam malutka. Moje 2-letnie dzis dziecko przy zmianie pieluszki sama mowi ,,pipenka mala..Maju, Maju, MAAAAJUUU...,, Tego Maju juz jej nie uczylam tylko tak jej sie samo spasowalo do Wodeckiego piosenki.No i co najwazniejsze, kiedys mialam raczki i nozki i brzuszek a dzis mam rece, nogi i brzuch. Ze mam tylek nie tyleczek to widac, a co miedzy nogami, tez kazdy wie. Ale to juz temat miedzy mna a mezem.Kiedy dziecie podrosnie zacznie samo sikac, myc sie, temat automatycznie stanie sie nieaktualny.Poki co niech nam zyja kochane dzieciaczki ze swoimi slicznymi lapeczkami, brzuszeczkami i morelowymi pupciami, calusnymi buziaczkami , slicznymi oczkami bo jestesmy ich naujkochanszymi mamusiami.
      • Gość: Gosia1 Re: Nazwy narzadow rodnych !!!!!!!!! IP: *.* 25.04.02, 11:58
        NIEEEEEEEEECH ŻYJĄ NAAAAAAAM!!!!!!! :lol: :lol: :lol: Całuski Gosia, nadal posiadająca dzieciaczki ze ślicznymi pupeńcjami :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka