Dodaj do ulubionych

Wakacje w Bułgarii

IP: *.* 03.02.02, 11:12
Czy któraś z Was była może w ostatnich latach w Bułgarii? Planujemy wyjazd w lipcu ale mój mąz jest pełen obaw, przede wszystkim co do przejazdu samochodem przez Rumunię.Podzielcie się proszę wrażeniami.Pozdrawiam :hello:No tak słoneczko :sol: przygrzało i człowiek z początkiem lutego myśli już o lecie :crazy:
Obserwuj wątek
    • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: Wakacje w Bułgarii IP: *.* 03.02.02, 18:05
      Mailo!My też planowaliśmy w tym roku wyjazd do Bułgarii. Tyle że przelot samolotem... i tu właśnie koniec planów. Ja za nic w świecie nie wsiądę do samolotu!!! O jeździe samochodem nawet nie myśleliśmy. Znajomi żartowali, że w bagażniku musielibyśmy mieć dodatkowy komplet kół ;). No tak, jazda przez Rumunię to chyba nie najlepszy pomysł... Zastanówcie się jeszcze!Magda :hello:
    • Gość: guest Re: Wakacje w Bułgarii IP: *.* 04.02.02, 08:40
      CZeść Mailu, my także myślimy o Bułgarii i mamy te same wątpliwości. Więc chyba nie rozwiałam waszych wątpliwości. Ja obstaję, żeby spróbować samolotem, ale jeszcze nie orientowalismy się co do cen biletów. Może znajdzier się coś w przystepnej cenie ?Może ktoś napisze coś ciekawego i czegoś się dowiemy ?Pozdrawiam.
      • Gość: Kasia_M Re: Wakacje w Bułgarii IP: *.* 04.02.02, 08:54
        warto wejsc na strone LOT-u i zapisać się do internetowej informacji - wtedy przysyłają wam na skrzynkę jakie są aktualnie oferty biletowe- jakie promocjepozdrówkosmile
    • Gość: AgusiaH Re: Przejazd przez Rumunię IP: *.* 04.02.02, 10:10
      Spokojnie, spokojnie.Nie byłam co prawda w Bułgarii, słyszałam tylko dobre opinie, ale na temat Rumunii mogę to i owo opowiedzieć. W ubiegłe wakacje spędziliśmy 2 tygodnie w Rumunii i był to jeden z fajniejszych urlopów!Pojechaliśmy z przyjaciółmi dwoma samochodami (4 os. dorosłe + dwójka dzieci), nocowaliśmy w domkach na kempingach i pod namiotami. Zjeździliśmy pół kraju i wróciliśmy zachwyceni! Piękna przyroda, stare zabytki, dobre i tanie jedzenie, tania benzyna, życzliwi, przyjaźni dzieciom ludzie. Nikogo z nas nie okradli, nie mieliśmy żadnej nieprzyjemnej sytuacji. Opinia Polaków o Rumunii bierze się głównie z niewiedzy. Kształtują ją też Rumuńścy Cyganie, przyjeżdżający tu żebrać. Warto pamiętać, że to mniejszość narodowa w Rumuni, ale nawet z nimi (większość mówi dobrze po polsku) nie mieliśmy problemów. Rumunia z grubsza wygląda tak jak Polska przed na początku lat 90. - raczkujący kapitalizm. Wieś jest biedna, ale nie widać nędzy.Dodam, że mnie jest łatwo okraść - zawsze zostawię torebkę w jednym miejscu, a polecę robić zdjęcia gdzie indziej, z bagażu najbardziej pilnuję dziecka itd.Jest kilka ogólnych zasad bezpieczeństwa, których warto przestrzegać - znajomi radzili unikać autostrad, co nam przychodziło bez trudu, bo plątaliśmy się raczej po dziurach. Podobno właśnie na autostradzie zdarza się wymuszanie łapówek przez policję. W dużych miastach trzeba parkować na parkingach strzeżonych. Unikać zostawiania bagaży w widocznym miejscu w samochodzie i wszelkich ostentacyjnych przejawów zamożności - obwieszania się aparatami fotograficznymi np. Porozumiewanie się - najczęściej bez problemu; młodzi kiepsko, ale mówią po angielsku; starsi często po francusku; Cyganie po polsku. W ostatecznej desperacji mówiłam bardzo wolno po hiszpańsku, to w końcu tez język romański - i było to zrozumiałe. Gdyby coś jeszcze cię zainteresowało, daj znać.
    • Gość: guest Re: Wakacje w Bułgarii-najświeższe wiadomości IP: *.* 04.02.02, 10:28
      My byliśmy w Bułgarii w ostatnie wakacje. I naprawdę polecamy!!!Polecieliśmy samolotem (ale była też opcja autokarowa) z biurem MARO z Tych (www.maro.pl) - mimo, że mieszkamy w Trójmieście, wszystko załatwialiśmy przez internet. Wybraliśmy miasteczko Neseber, bardzo ładne, zabytkowe. Nam trafiła się świetna kwatera w starej części miasta, ale większość mieszkała w nowej części - w mieszkaniach w zwykłych kilkupiętrowych blokach, więc teoretycznie żadna rewelacja, natomiast w środku mieszkania bardzo przyzwoite, blisko do plaży. Odwiedziliśmy też Sozopol i tam też jest b. ładnie.Dla zwolenników bardziej luksusowego plażowania polecam hotele z basenami w Słonecznym Brzegu lub Złotych Piaskach.Generalnie wyszło b.tanio, sprawdźcie aktualne ceny na www.Co do solidności biura, to nie mieliśmy żadnych zastrzerzeń, a większość uczestników była już któryś raz z rzędu z tym biurem na wakacjach.Jak ktoś ma dodatkowe pytania, to chętnie odpowiem.
    • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: Wakacje w Bułgarii - oferta IP: *.* 04.02.02, 10:40
      Mój mąż znalazł ofertę na 2 tyg., z przelotem samolotem, wyżywieniem za 1400zł od osoby. Jak wróci z pracy to podam bliższe namiary. Magda :hello:
    • Gość: mp73 Re: Wakacje w Bułgarii IP: *.* 05.02.02, 10:39
      Bardzo wam dziękuję za opinie. Samolot fajna sprawa ale przy trzech osobach to juz troche kosztuje. Wybierzemy chyba jednak przejazd samochodem, zawsze można gdzies sie po drodze przespać, tym bardziej po tym co napisała Agusia. Jeżeli chodzi o Biuro Maro Tychy to też na ich temat słyszałam.Moja koleżanka była z nimi w zeszłym roku w Bułgarii i jest bardzo zadowolona. Jeszcze raz wielkie dzieki!Pozdrawiam i do zobaczenia na bułgarskich plażach :sol:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka