Dodaj do ulubionych

półtora roku różnicy

IP: *.* 05.04.02, 22:00
Jak to jest kiedy między rodzeństwem jest półtora roku różnicy? Jak przetrwałyście drugą ciążę? Podobno mamie nie jest łatwo ze względu na krótki odstęp czasu, za to jest to korzystne dla dzieci, bo mają te same zainteresowania, zabawy, tematy. Opowiedzcie, bo BARDZO SIĘ CIESZĘ, ale troszeczkę martwię....
Obserwuj wątek
    • Gość: ewamet Re: półtora roku różnicy IP: *.* 06.04.02, 14:56
      Pomiędzy moimi córkami jest półtora roku i jeden dzień różnicy .Muszę przyznać,że na początku było trudno.Możesz sobie wyobrazić jak trudno pomagać dziecku stawiać pierwsze kroki z brzuchem za przeproszeniem pod nosem.Cały czas mam w pamięci jak strasznie trudno było mi ubrać starszej córce buty bo gdy trzymałam ją na kolanach to ledwo dostawałam do jej nózi.A wiadomo,że takie dzieciątko jest jeszcze nieporadne.Pozatym trudno przy takim małym dziecku się"oszczędzać",a ciągle pamiętasz jak w pierwszej ciąży traktowano cię jak królewnę.Natomiast po porodzie wszystko poukładało się wspaniale.Mała Niunia była bardzo grzeczna więc dużo czasu mogłam poświęcić starszej,a półtoraroczne dziecko bardzo nas potrzebuje,zresztą jak każde.W tym wieku dziecko zaczyna odczuwać potrzebę samodzielności i my musimy jej go uczyć.Moje córki, teraz już panienki są ze sobą bardzo zżyte.Mają wspólną pasje(sport).Właściwie od zawsze były razem,starsza nie pamięta jak była sama na świecie.Moim zdaniem nie ma znaczenia jaka jest różnica między dziećmi.Nie ma złotego środka.Musimy je mądrze kochać,i bez względu na to czy dzieli je rok czy dziesięć lat tworzyć więż między nimi.I każde kochać tak jakby to ono było pępkiem świata.Pozdrawiam.Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka