Dodaj do ulubionych

Prawda o Polakach :(

IP: *.* 20.06.02, 09:47
Najprawdziwsza prawda o naszym kraju: Tłumaczenie z francuskiego pisma "Rohtas". "Polska Oto znajdujemy się w Świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie II wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat. Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, który odbudował swoją stolicę wg. obrazów Canaletta, a stare miasto odtworzył jako nowe. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabie tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny ( ! ) Trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy a obcy kapitał się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym koncesjami rządzą monopoliści: Kraj, ze stolicą w której centrum stoją nowoczesne biurowce, oferujące pomieszczenia po 10 - 35 USD za metr. Kraj w którym cena samochodu równa sie trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleść miejsce na parkingu. Państwo, w którym można sobie kupić chodniki, postawić parkometry i płacić państwu tylko 10% podatku od zysku. Kraj, w którym rządzą byli socjaliści, w którym święta kościelne są dniami wolnymi od pracy ( !!! ), Gdzie otrzymanie paszportu do niedawna stanowiło problem, a mimo tego ponad 3,5 mln obywateli rocznie wyjeżdża na wczasy za granicę. Jedyny kraj byłego bloku socjalistycznego, w którym obywatelowi wolno posiadać dolary, choć nie wolno mu ich kupić ani sprzedać poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, a z ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza POLACY JAK WY TO ROBICIE?" I co o tym sądzicie?????????pozdrawiam- Gabi
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Prawda o Polakach :( IP: *.* 20.06.02, 10:08
      porazajace!!!!!!!!!!ale cos mi sie zdaje ze bardzo prawdziwe...
    • Gość: Kasia_M Re: Prawda o Polakach :( IP: *.* 20.06.02, 14:50
      "....Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie II wojny światowej"NO TO MNIE WKURZYŁO NAJBARDZIEJ!!!! STRACIŁ CO 5 POLAK ŻYCIE A TO Z PROSTEGO POWODU ŻE POLACY SIĘ BRONILI PRZED NIEMCAMI A NIE PATRZYLI Z WYMUSKANYCH OKIENEK PARYŻA JAK HITLER WJEZDZA DO PANSTWA KTORE PODDAŁO SIE BEZ WALKI!!!!!"....Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia," bzdura sama w sobie - nieby jak to się robi???"..gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny ( ! ) Trzech par dobrych butów," we Francji ludzie jakoś też kupują buty w supermarketach i chodzą - i wcale te buty nei kosztują tyle co nasze pensje - wręcz przeciwnie - są to ceny na poziomie polskim - jest to odgórne generalizowanie - to tak jakby mówić że każdy ma obowiązek chodzić w butach markowych z wężowej skórki - wtedy to faktycznie nas nie stać - ale i żabojadów też tongue_out"....Kraj, ze stolicą w której centrum stoją nowoczesne biurowce, oferujące pomieszczenia po 10 - 35 USD za metr."a co w tym złego przepraszam? komfort i wyposażenie takie same - firmy walą z zachodu jak było wyżej w artykule drzwiami i oknami - to niech płacą!!!"...Kraj w którym cena samochodu równa sie trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleść miejsce na parkingu."oooo to we Francji nei znają kredytów? ciekawe.... i proszę od razu o adresy tych wolnych miejsc parkinkowych w Paryżu.... ciekawe gdzie - jeździliśmy półtorej godziny w kwadracie 4 ulic i nei było miejsca w jednej z dzielnic!!!"...Państwo, w którym można sobie kupić chodniki, postawić parkometry i płacić państwu tylko 10% podatku od zysku. "taaa ciekawe gdzie są te prywatne chodniki? a co do parkometrów - we Francji np. firma obsługująca Lyon płaci 7% podatku...."....Kraj, w którym rządzą byli socjaliści, w którym święta kościelne są dniami wolnymi od pracy ( !!! ), "hahahahahahah! a kto rządzi od 20 lat we Francji???? nie socjaliści przypadkiem????"...Gdzie otrzymanie paszportu do niedawna stanowiło problem, a mimo tego ponad 3,5 mln obywateli rocznie wyjeżdża na wczasy za granicę. "Kurde!!!! jakie "niedawno"????? 13 lat temu to niedawno??? czy Francuzik piszący te słowa myśli że na paszport czeka się u nas 13 lat i nagle się wszyscy rzucili wyjeżdzać??? a co im to przeszkadza że jeździmy??? chyba koszą kasę za to jak zwiedzamy Paryże i Aviniony i tym podobne???? co ? zazdrość że na Hawajach można spotkać Polaka???"..... Jedyny kraj byłego bloku socjalistycznego, w którym obywatelowi wolno posiadać dolary, choć nie wolno mu ich kupić ani sprzedać poza bankami i kantorami."Po pierwsze jak mam ochotę kupić to kupię od kogo chcę - od cioci babci znajomego. I prawo tego nei zabrania. Po drugie jak 20 lat temu odchodził handelek cinkciarzy pod bankami to narzekano jaka to "prywata" w Polsce - teraz można wybierać banki i kantory do wyboru i koloru - od kursu do kursu i też źle????? czy ten człowiek piszący to wogóle się zastanawiał co pisze????"....Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. "Trzeba najpierw tą logikę posiadać drodzy państwo jaśniepaństwo z Francjisad a co do języków - to spróbujcie się zapytać o coś Francuza po angielsku - zrozumie - ale odpowie po francusku - bo to JEGO język i wszyscy go muszą rozumieć!!!!! koszmar!! wolę pogadać z naszymi ...kelneramismileOGÓŁEM: jedna wielka totalna bzdura pisana przez człowieka który nie był w naszym kraju dłużej niż godzinę , albo wcale - a tylko zlepił jakieś szczątkowe i stare informacje i wywalił artykuł jako Europejczyk w stosunku do dzikiego wschodu.... hak mu w smak że tak powiem kulturalniesad
      • Gość: sammy Re: Prawda o Polakach :( - do Kasi_M IP: *.* 20.06.02, 17:33
        Kasiu, nie denerwuj się i uwierz mi, że to jest tekst z roku 1980. I wtedy wszystko zrozumiesz :)Zastanawia mnie tylko jedno: kto te starocie odgrzebuje, bo w Salonie ta opowiastka gości juz poraz drugi. Pierwszy raz była napisana 18 marca przez Monikę_A/P i nosiła tytuł "Najprawdziwsza prawda o naszym kraju..."pozdrawiamsammy
        • Gość: Kasia_M Re: Prawda o Polakach :( - do Sammy:) IP: *.* 20.06.02, 19:08
          Sammysmile wcale się nie denerwujęsmile))))ale!!!!
          • Gość: Gabii Re: Prawda o Polakach :( - do Sammy:) IP: *.* 21.06.02, 07:05
            PRZEPRASZAMChciałam tylko pokazać jakie rzeczy o nas wypisują a nie wzbudzić dyskusję i agresję.........Padło pytanie : Po co taki post?? Właśnie po to, żeby pokazać. Widzę jednak, że niepotrzebnie go tu zamieściłam i proszę moderatora o USUNIĘCIE go od ZARAZ. Przepraszam, ze kogoś uraziłam- nie to było moim celem- bardzo mi przykro :( :sweat:
            • Gość: guest Re: Prawda o Polakach :( - do Gabii IP: *.* 21.06.02, 11:04
              Nie chciałam Cię urazić, po prostu wyraziłam swoje zdanie. Znam ten tekst od niepamietnych czasów. Rzeczywiście w chwili obecnej powstały niewielkie jego przeróbki, ale tak jak mówię, jego powstanie datuje się na rok 1980. Jak znajdę wesje oryginalną, to chętnie udostępnię.pozdrawiam sammy ps. A jako moderator tego wątku nie zamknę :lol:
    • Gość: Sabina Re: Prawda o Polakach :( IP: *.* 21.06.02, 09:53
      A mnie się ten tekst podoba, dużo w nim prawdy. Każdy może na forum pisać co mu sie podoba, jak komuś się nie podoba to niech nie odpisuje, może akurat komuś innemu sie spodoba dany post.Więc Gabi nie przejmuj się!!
      • Gość: guest Re: Prawda o Polakach :( IP: *.* 21.06.02, 11:13
        To sama prawda..I jak tu w ogóle można zaprzeczyć??
    • Gość: Jarek Re: Prawda o Polakach :( IP: *.* 21.06.02, 11:59
      fajny tekst pewnie by sie zebrało jeszcze dużo innych absurdów. A do tych których ten tekst zdenerwował - naprawde ale zawsze wszyscy dziwili sie jak to jest mozliwe w Polsce. Np. Stan wojeny puste sklepy a i tak ludzie żyli, żenili i urządzali balangi a przeciez była godzina policyjna :)A młodsi niech popytają starszych o tym jak zabawnie było w PRL a i zobacza jak zabawnie jest terazpozdrowienia Jarekps. na zasiłu a własnie stawia wille - tylko w Polsce
      • Gość: Gabii Re: Prawda o Polakach :( IP: *.* 21.06.02, 12:11
        Sammy slonko ja sie nnie denerwuje tylko nie chce robic zamieszania. Ale jesli chcecie to proszę bardzo :) :) :) :)Pozdrawiam Wszystkich- Gabi :hello:ps. Sammy ty żmijko! czemu nie zamkniesz wątku :p :lol: :lol:
        • Gość: BAJBUS Re: Prawda o Polakach :( IP: *.* 21.06.02, 14:41
          I o co sie wściekać ? O prawdę? Chociaż zgodnie z mądrym przysłowiem "Prawda w oczy kole"...bajbus :)
    • Gość: E.T. Re: Prawda o Polakach :( IP: *.* 24.06.02, 17:30
      Slowem Polak potrafi i nie ma sie czym denerwowac. My po prostu jestesmy "unique, one of a kind" (cytat z filmu A.I.). Z artykulu wynika ze wcale nas tak zle we Francji nie widza. Mieszkam w USA i tu dopiero mozna sie wstydu najesc za rodakow. Amerykanie mysla ze Polska to niemal kraj 3-go swiata, a wina lezy wlasnie po stronie tzw. Polonii. Ale nie bede sie na ten temat rozpisywac bo juz mam dosc tlumaczenia ze jedyna roznica miedzy poziomem zycia w Polsce a USA to pensja i nic poza tym.Edyta
      • Gość: guest Re: Prawda o Polakach :( IP: *.* 13.07.02, 20:10
        Najpierw pytanie do Gabi: skąd masz ten tekst? Byłoby ciekawe prześledzenie jego drogi. Bo to jest kolejna przeróbka utworku, który chyba pisał jakiś Polak, udając Francuza, zresztą gorsza od znanych mi poprzednich. Mój tato twierdzi, że czytał ten tekst jeszcze za Gierka, wówczas jego autorstwo przypisywano Sartre"owi (w co osobiście wątpię)i znacznie się różnił od wersji przysłanej przez Gabi. Wóczas rzeczywiście wolno było mieć dolary, a nie wolno ich było sprzedać ani kupić. Paradoksów było jeszcze więcej, dziś po prostu jest trochę normalniej - ale tylko trochę... Justyna
      • Gość: guest Re: Prawda o Polakach :( IP: *.* 13.07.02, 20:10
        Najpierw pytanie do Gabi: skąd masz ten tekst? Byłoby ciekawe prześledzenie jego drogi. Bo to jest kolejna przeróbka utworku, który chyba pisał jakiś Polak, udając Francuza, zresztą gorsza od znanych mi poprzednich. Mój tato twierdzi, że czytał ten tekst jeszcze za Gierka, wówczas jego autorstwo przypisywano Sartre"owi (w co osobiście wątpię)i znacznie się różnił od wersji przysłanej przez Gabi. Wóczas rzeczywiście wolno było mieć dolary, a nie wolno ich było sprzedać ani kupić. Paradoksów było jeszcze więcej, dziś po prostu jest trochę normalniej - ale tylko trochę... Justyna
    • Gość: Siunia To już było na forum :) IP: *.* 15.07.02, 23:57
      Dziś zbieraliśmy podpisy w sprawie potwierdzenia historii "podziału" terenu przed naszym zamieszkaniem. Wiem, że to formalnie nie ma znaczenia, ale dla świętego spokoju to zrobiliśmy. Byłem miło zaskoczony, gdyż zebraliśmy 10 podpisów okolicznych sąsiadów (mogłoby być więcej, ale nie było już czasu). Jeden taki sąsiad, co często bywa podchmielony powiedział mi: "Ja powinienem być za Panią Ch. bo znam ją dłużej niż Was, ale sprawiedliwość musi być więc Wam podpiszę!". Nawet na wino mu nie dałem ;-). Przy okazji prysły ostatnie wątpliwości. Pozwoliłem na tą aneksję gdyż pytałem się o to jedynego sąsiada z którym zdążyłem nawiązać "dobrosąsiedzkie" stosunki. Okazało się, że mnie jednak oszukał (trudno mi było wcześniej w to uwierzyć, bo ten starszy Pan sprawiał bardzo pozytywne wrażenie). Nie sposób jednak uwierzyć że kilkanaście osób kłamie na naszą rzecz, a jeden mówi prawdę przeciwko nam. Zresztą poznaliśmy w międzyczasie nawet siostrę byłej właścicielki naszego mieszkania dwa pokolenia wstecz i też potwierdziła to samo co pozostali. Że też człowiek taki łagodny czasem jest. Powinienem wtedy pójść, zrobić awanturę, dać w razie potrzeby po gębie, byłby spokój i szacunek ;-) Ech... Dałem się niestety zwieść straszliwie. Pewnie bym im i tak to darował, ale że inne sprawy wymagały rozprawy sądowej (remonty). Pewnie i te remonty bym im darował, ale parszywe chamy zablokowali schorowanym sąsiadom możliwość poprawienia sobie mieszkania w zakresie elementarnych wygód (toaleta). Tym bardzie nas to wkurzyło, że kompletnie im to nie przeszkadzało w żaden sposób (nawet biegły to ujął w swoim raporcie).No cóż, teraz może już być tylko lepiej :-)i tym optymistycznym akcentem "zakańczam" dzisiejszy dzień ;-)KvM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka