Dodaj do ulubionych

Nieuczciwość

IP: *.* 04.07.02, 07:32
Wczoraj było mi bardzo przykro(popłakałam sobie nawet :( ), a wszystko za sprawą nieuczciwości ludzkiej.Ponieważ jest nam bardzo ciężko finansowo, ciotka mojego męża mieszkająca w Niemczech, której też ciężko się żyje, wysłała nam 50Euro. Czekaliśmy na te pieniądze jak na zbawienie(rachunki poganiają rachunki, nie wyrabiamy w miesiącu), mieliśmy zapłacić jeden z rachunków. Tymczasem okazało się, że list oczywiście doszedł, ale bez pieniędzy... :(I zawsze MY mamy takie "szczęście"! Ileż razy w rodzinie przychodzi przesyłka i pieniądze są ZAWSZE w środku.A nam to się przytrafiło już któryś raz z kolei! :(Podobnie czekaliśmy na pieniążki po naszym ślubie ( to był prezent, a dla nas możliwość wyjścia z długów ) niestety nie doczekaliśmy się...Zdaję sobie sprawę, że takie wysyłanie jest głupie, ale wynika ono z BIEDY zarówno naszej jak i ciotki męża, która zamiast poczynić opłatę i przesłać nam je przekazem, woli całą kwotę przesłać nam, tymbardziej, że koszty przesyłek są wysokie...Ale co z tego, ani poczta nie zarobi, ani my nie mamy "złamanego euro"! :( Głupota nasza.... Tak sobie dumam o tych ludziach, którzy zajmują się wyciąganiem pieniędzy z kopert...GDZIEŻ JEST ICH SUMIENIE?!!! Mam nadzieję, że pokręci tego, który to zrobił, już go wczoraj przeklęłam! :)Przepraszam za nudę, ale tak mnie to dotknęło, "biednemu zawsze wiatr w oczy wieje... " :(smutna selina
Obserwuj wątek
    • Gość: ruda Re: Nieuczciwość IP: *.* 04.07.02, 07:47
      Selinko, następnym razem niech wam wyśle czek!!! Smutno mi, bo wiem, jak to jest, gdy się czeka na każdy grosz, ale nie powinniście powtarzać tych samych błędów...:(((
    • Gość: agarad Re: Nieuczciwość IP: *.* 04.07.02, 08:45
      Nam też przytrafiła sie podobna historia. Otóż w styczniu zmarła moja kochana teściowa, jej wujek mieszkający w USA przesłał 100 $ aby kupic od niego wieniec na pogrzeb - ale niestety dotarło tylko 10$ (może euro jeszce nie uzbierali na tyle aby móc rozmieniać w kopertach :-) )Przykre jest to bardzo.agarad
    • Gość: Rokitka Re: Nieuczciwość IP: *.* 04.07.02, 09:11
      Mi wydarzyła się podobna przygoda, tylko w "drugą stronę". Kupowałam swojego czasu ciuszki dla Emilki na eBayu w Anglii. Pieniądze wysyłałam zawsze listem poleconym. Dwa razy doszły bez problemów, a za trzecim zaginął list w którym było 150$. Poczta może mi wypłacić odzkodowanie w wysokości niecałych 100zł :-(No i teraz już nie kupuję na eBayu :-(Pozdrawiam,Ania z Emilką
    • Gość: juliiaa Re: Nieuczciwość IP: *.* 04.07.02, 10:21
      czesc!bardzo ci wspolczuje takiej sytuacji i szybko sluze rada. Sama jestem pracownikiem poczty ( w spoczynkusmile i uwierz mi ze masz mozliwosc domagania sie swoich praw a tym samym-pieniedzy..Troszeczke to moze potrwac ale najwazniejsze ze jak cos zrobisz to podobna sytuacja juz moze nie miec miejsca.Faktem jest ze pracownicy na pocztach sa bardzo obserwowani i naczelnicy szczegolnie sa wyczuleni na jakiekolwiek uwagi klientow a zwlaszcza dotyczace kradziezy z przesylek! Pierwsze co musisz zrobic to na pismie zloz skarge do naczelnik poczty do ktorej przynalezysz na temat zaistnialej sytuacji.Na naczelnikow wybierane sa zawsze(no prawie) kobiety madre i uczciwe wiec napewno zajmie sie twoja sprawa , mimo ze moze tego przy tobie nie okazywac, wiesz jak to jest! W ciagu miesiaca( najpozniej) dostaniesz odpowiedz ..tyle pamietam ..bo od dwoch lat nie pracuje a przepisy sie zmieniaja..naprawde nie jestescie bezsilne i mimo ze przesylka nie byla rejestrowana i w ZADNYM liscie( chyba ze List Wartosciowy) nie wolno przesylac pieniedzy , macie prawo dochodzic swojegoKlient nasz Pansmile)))
      • Gość: w Re: Nieuczciwość IP: *.* 04.07.02, 14:46
        Moja rada nastepnym razem pojsc do banku i wyrobic czek, To naprawde duzo nie kosztuje. Np. w Kanadzie za taka usluge placi sie ok. $4 kanadyjski co jest miej wiecej 4 euro. A w Polsce idziesz do banku i dostajesz swoje pieniazki bez problemow. I mozna wyslac zwyklym listem, na pewno nie zginie bo czek jest imienny i nikt poza Toba nie moze go zrealizowac.Pozdrowienia
        • Gość: mauna Re: Nieuczciwość IP: *.* 04.07.02, 18:30
          ja nie będę udzielać Ci rad, bo kilka dostałaś, wtrącę tylko małą uwagę: nie bójmy się mocnych słów, to co się Ci przydarzyło to nie jest żadna nieuczciwość (nieuczciwość to ściąganie na egzaminach na przykład) ale zwykła chamska i oburzająca kradzież. Trzymaj się
    • Gość: E.T. Re: Nieuczciwość IP: *.* 05.07.02, 05:22
      Ja mieszkam w USA i pieniedzy nie wysylam bo wiem ze nie dojda. Ale niemal za kazdym razem gdy np. na swieta wysylam kartki i zdjecia do Mamy to wszystko dochodzi zniszczone i powtornie zaklejone. To jest bardzo smutne, bo np. na Dzien Matki wybieralam jej kartke przez godzine zeby jej sie podobala - miala rozne ozdoby, a doszla w stanie oplakanym: wstazka oderwana, rogi pogiete itp. Ktos naiwny myslal ze jak wieksza i grubsza koperta to na pewno sa tam pieniadze. I tak sie zdarza za kazdym razem, jesli kartka w ogole dojdzie. Finansowo strata nie wielka ale przykrosc jest. Kilka lat temu moja kuzynka ciezko zachorowala i w Polsce nikt nie mogl jej pomoc. Wyniki jej badan zostaly przeslane do USA, ciocia znalazla lekarza, ktory byl chetny do pomocy. Cala dokumentacja z diagnoza i leczeniem zostala wyslana do Polski -nie doszla do dzisiaj, a kuzynka zmarla. Miala 20 lat. Wszystkiemu winna ludzka chciwosc...
    • Gość: Selina Re: Nieuczciwość IP: *.* 05.07.02, 07:21
      Dziękuję za ciepłe słowa i rady. :)Myślę, że już nie będziemy prowadzić w taki sposób naszej "korespondencji pieniężnej", byłoby to naprawdę już głupie. I najśmieszniejsze jest to, że ja z jednej strony jestem harda, bo tego nauczyło mnie życie dając stale sierczysty policzek, i wiem, że ludzie są nieuczciwi, spotykam się z tym na codzień. Z drugiej zaś strony jestem naiwna w swoim postępowaniu, jakbym do końca nie mogła uwierzyć, że istnieją ludzie "źli" czekający tylko, aby wyrządzić komuś krzywdę... A tacy właśnie istnieją i nie warto już w dzisiejszych czasach bezgranicznie ufać ludziom.Pozdrawiamjuż dzisiaj nie smutna selina :hello:
    • Gość: _Su_ Re: Nieuczciwość IP: *.* 06.07.02, 14:03
      Przykro mi ale dlaczego te pieniądze nie zostały wysłane przekazem? tak jest najbezpieczniej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka