Dodaj do ulubionych

Zwolnienie z pracy

IP: *.* 26.08.02, 18:22
Czy którejś z Was, drogie emamy, zdażyło się, że zostałyście zwolnione z pracy dzieki posiadaniu dziecka? Ja po powrocie z urlopu wychowawczego (byłam 1,5 roku)zostałam zwolniona następnego dnia. Od tamtej pory nie mogę znaleźć pracy i coraz bardziej pogrążam się w beznadziejności. Mam czasami wszystkiego dość i uważam, że spotkała mnie jawna dyskryminacja. Byłam kierownikiem biura i bardzo lubiłam swoją pracę. Myślałam, że sytuacja jest na tyle stabilna, że jest czas na dziecko. Możecie mnie jakoś wesprzeć?
Obserwuj wątek
    • Gość: agniesia1 Re: Zwolnienie z pracy IP: *.* 26.08.02, 21:54
      nie wiem co ci powiedzieć.To przykre ,że nas -matki tak się traktuje,ale wierzę ,że znajdziesz pracę i to w miarę szybko.Trzymam kciuki.Pozdrawiam :hello:
      • Gość: asia1973 Re: Zwolnienie z pracy IP: *.* 26.08.02, 23:49
        no widzisz jakie życie jest podłe.Ja właśnie z tego powodu muszę iść do pracy kiedy mój synek mma 3 miesiące.Inaczej mogłoby spotkać mnie to samo co Ciebie.czy to jest sprawiedliwe.Asia
        • Gość: eBeata Re: Zwolnienie z pracy IP: *.* 27.08.02, 09:51
          Asiu, skoro jak pisałaś nie masz za dużo tej pracy, może szef zgodzi się na 1/2 etatu, albo chociaż 3/4. Dla niego zysk finansowy. Dla ciebie niestety finansowa strata - nie wiem, czy możesz sobie pozwolić na niższe zarobki?Ale jeżeli ta praca tak Ciebie denerwuje, a teraz jeszcze dojdzie większa niechęć ze względu pozostawione dziecko, to będziesz się tylko w tej pracy spalała. Dziewczyny mają rację. Jeżeli musisz iśc do pracy, próbuj równocześnie szukać innej, takiej która chociaż da zadowolenie. Będzie wtedy lżej.Powodzenia i uściski dla maluszka.Beata
    • Gość: eBeata Re: Zwolnienie z pracy IP: *.* 27.08.02, 09:44
      A ja straciłam pracę przez ciążę.Za długo byłam na zwolnieniu :-)/tzn. wtedy mnie nie zwolnili, ale dowiedziałam się, że nie mam po co wracać/I znalazłam dobrą stronę tej sytuacji.Pozwoliłam sobie na wychowawczy.Było bardzo ciężko - finanse, dzieciak dzień w dzień 24 godziny przy mnie - sama małego wychowuję, ale nie żałuję!! Chociaż wiedziałam dobrze jakie będą potem problemy ze znalezieniem / i utrzymaniem!/ pracy. I że będę o 3 lata starsza.I wierzę, że w koncu jakąś porządną pracę znajdę.
    • Gość: pysia22 Re: Zwolnienie z pracy IP: *.* 27.08.02, 09:50
      Żabko! Oczywiście, ze jest to jawna dysryminacja. Na dodatek nie wiem, czy mogli Cię zwolnic. Musiałabys zapytać naszych prawniczek, ale cos mi się zdaje, że postapili bezprawnie.Kochanie będzie dobrze. Jesli moge tylko coś zasugerować, to podkreślaj zawsze swoja determinacje, dobre zorganizowanie, tak, żeby dziecko stało sie Twoim atutem.Pozdrawiam Pysia
    • Gość: olaaaa2 Re: Zwolnienie z pracy IP: *.* 27.08.02, 10:54
      Lusia ! znajdziesz prace, jestem tego pewna :) :) Trzymaj się nie jesteś sama !!!!ps. A może się spotkamy ? bo się znamy !!! hihihi
      • Gość: kborz Re: Zwolnienie z pracy IP: *.* 01.09.02, 22:46
        Ja jestem w podobnej sytuacji. Wróciłam po wychowawczym kiedy mój mały miał 1,5 roku niestety nie na moje stanowisko i co po miesiącu firma się reorganizowała się i mnie zwolnili a na moim stanowisku zostawili nowo przyjętą dziewczynę. Nie byłam nowym pracownikiem bo przepracowałam tam 5 lat i to jako aststentka wiceprezesa Zarządu.Tak właśnie odpłacili mi się za lojalność, nadgodziny i oddanie. Od maja szukam pracy i nic. Fakt że z kasą krucho ale cieszę się że jestem z dzieckiem i widzę jak się rozwija i mogę się z nim bawić do woli. Mam czas na poranną kawę w spokoju i bez stresowo. JEdyny problem to pieniądze, ale zobaczymy co życie przyniesie. Pozdrawiam, wszystkie "bezrobotne" mamy.
    • Gość: agacz2905 Re: Zwolnienie z pracy IP: *.* 28.08.02, 16:32
      Na urlopie macierzyńskim lub wychowawczym jesteś dla pracodawcy "nietykalna". Ale już po powrocie z wychowawczego - niestety nie. Może Ci wręczyć wypowiedzenie. Zawsze mozesz złożyć pozew w sądzie pracy, żądając uznanie wypowiedzenia umowy o pracę za bezskuteczne. Ale jeśli się na to zdecydujesz, postaraj się wywieść w swoim pozwie do sądu, dlaczego uwazasz, ze zostałaś pozbawiona pracy z powodu posiadania dziecka, a nie np. z powodu przyczyn leżących po stronie pracodawcy (np. upadłość, reorganizacja, zmiany technologiczne lub inne). Nie piszesz, kiedy miało miejsce to zdarzenie (wręczenie Ci wypowiedzenia)? Pozdrawiam Cię i zyczę powodzenia.:hello: Agnieszka, mama Szymka (3 dni temu po powrocie z urlopu zmuszona przez pracodawcę do przejścia na zupełnie inne stanowisko pracy :cry: )
    • Gość: mysia Re: Zwolnienie z pracy IP: *.* 28.08.02, 17:31
      Nawet nie wiesz jak Cie rozumiem!Ja tez zostałam kiedyś tak potraktowana,zwolniona po wychowawczym,musiałam szukać pracy od nowa,co nie było łatwe przy dwójce małych wówczas dzieci.Oni chodzili juz 3 miesiące do przedszkola,aja wciaz szukałam.W końcu udało się znaleźć fajna pracę,teraz niestety straszą nas zwolnieniami,jestem przerażona..Dorota
      • Gość: niusia3 Re: o pracy IP: *.* 29.08.02, 07:46
        na forze dyskusje zaproponowałam utworzenie fora praca -dyskusje dot. wszystkich problemów emam z pracąhttp://forum.edziecko.pl/view.php?site=edziecko&bn=edziecko_salon&key=1030451503&first=1030602956&last=1030350172O co tym myślicie ?Niusia
        • Gość: Asik25 Re: o pracy IP: *.* 31.08.02, 15:59
          Moim zdaniem dobry pomysł! Już parę razy wyszukiwałam "praca". Wydaje mi się, że mogłybyśmy sobie pomóc w konkternych przypadkach i dylematach. Co na to redakcja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka