Dodaj do ulubionych

" Cześć Tereska"

IP: *.* 23.10.02, 21:42
To co zobaczyłam wstrząsnęło mną. Tym bardziej, że mam córkę w zbliżonym do Tereski wieku.Są takie książki, filmy po obejrzeniu których chce się być lepszym człowiekiem.Mija
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: " Cześć Tereska" IP: *.* 24.10.02, 09:24
      A ja uważam, ze film był okropny. W koło dość człowiek napatrzy się na burdy, pijanych rodziców i wałęsające się dzieci, że pokazywanie tego w filmie aż tak wyraźnie uważam za przesadę. Tereska jest zagubiona, ale dla mnie nie wyposażona w podstawowe mechanizmy obronne. Mam namyśli to, iż poszła w ogóle z tym chłopakiem do jego mieszkania tak bezwolnie, tak jak by ciągle ktoś ją pociągał a ona tak bezwolna z prądem. I ta ogromna agresja, rozładowanie na słabszym. I co mamy traktować, że rodzice się nie sprawdzili, nie wychowali, nie ukształtowali etc. Czy w związku z tym kręcić taki film? Tego jest pełno dookoła nas. Pozdrawiam Agnieszka
      • Gość: guest Re: " Cześć Tereska" IP: *.* 24.10.02, 13:35
        I cały w tym problem, że tego tak wiele wokół nas, że wszyscy na to patrzą, ale mało kto WIDZI.Film jest mocny,ale może w taki sposób trzeba " potrząsnąć" niektórymi rodzicami.Dziewczyna nie ma żadnych reakcji obronnych, bo nikt jej tego nie nauczył.Moim zdaniem niewiele w filmie fikcji..., tak jest. Znam niestety podobne do Tereski dzieci. Podobne rodziny, podobnych rodziców. A że puenta nie zawsze taka sama to chyba cud boski.Mija
        • Gość: guest Re: " Cześć Tereska" IP: *.* 24.10.02, 14:27
          ... i zycie do tego filmu napisalo scenariusz. Bylo o tym kiedys w "Wysokich obacasach". Tereska wrocila do poprawczaka, nadal zwiewa z domu, nie siegnela po te szanse zmiany czegos, bo wymagaloby to od niej wysilku. Dlatego na folmie jest taka bezwolna- bo zagrala siebie- zupelnie bezwolna osobe....
    • Gość: guest Re: " Cześć Tereska" IP: *.* 24.10.02, 15:33
      mija wiem o czym mowisz..z mezem ogladalam, a potem dlugo milczelismy, bo co powiedziec?..moze sobie wmowic ze to tylko film, ale przeciez faktem jest ze odtworczyni glownej roli (zdobyla nawet nagrode za ta role!) trafila ponownie do poprawczaka?...tylko czlowiek mysli jak uchronic swoje dziecko...laurka
    • Gość: guest Re: " Cześć Tereska" IP: *.* 24.10.02, 17:46
      Tak, tak...Brud, łajdacto dookoła, wszędzie zagubione dzieciaki. A my? My przymykamy na to oczy. Zastanawiam się, jak pomóc, takim dzieciom, kto powinien się nimi zająć. Przecież mnóstwo z nich, da się "uratować". Poprawczak? To tylko może pogorszyć sprawę.Moim zdaniem wiele do zdziałania mają nauczyciele. Bywa tak, że rodzice na nich zrzucają ciężar wychowania młodego człowieka. Kiedy ci nauczyciele, mają podejście do dzieciaków, tworzą kółka zainteresowań, organizują młodzieży czas, mniej jest takich sytuacji, że młodzież robi głupoty z nudów. Sama jestem młodą kobietą i problemy przedstawione w filmie jeszcze są mi bliskie. Fakt, przez te lata, jakby coraz więcej dzieciaków się gubiło...Mniej jest pieniędzy na kółka zainteresowań, wiadomo, że mało nauczycieli chce organizować takie kółka za darmo, rodzice mają coraz mniej czasu, ciągle gdzieś gonią, ciężko pracują. To nietędy droga.Może są wśród nas tzw. osoby wpływowe-pamiętajmy, że dobra organizacja czasu młodego człowieka, to już jakaś część sukcesu. Warto wygospodarować pieniądze na zajęcia dla młodzieży. Jak? Skąd? No właśnie...
      • Gość: guest Re: " Cześć Tereska" IP: *.* 24.10.02, 20:44
        Nie zgadzam się, że brudów jest za dużo więc nie trzeba o nich mówić. Fakt, optymizm jest potrzebny, ale pomijanie problemu to już hipokryzja.Przyjrzyjcie się billboardom z reklamami społecznymi- molestowanie dzieci, za słona zupa, hiv, narkomania... Nie sądzę, żeby organizacje pozarządowe wywalały pieniądze tylko po to aby zapełnić puste tablice. Skoro jest podaż- to jest i popyt. Inna sprawa, że takie reklamy (dla mnie wstrząsające, ajk ta z wykorzystywaniem seksualnym dzieci) i filmy typu "Cześc Tereska" robią wrażenie na NAS, czyli ludziach o względnie uporządkowanym światopoględzie, w których rodzinach nie dzieje się takie zło właśnie dlatego, że ktoś nas na nie uwrażliwił. Rodzice "prawdziwych" Teresek albo nie oglądają takich filmów albo idą zapić to, co zobaczyli. Jak ojciec Tereski. Myślę, że te reklamy i filmy przeznaczone są dla "normalnych" rodzin- żeby zobaczyly zło i chroniły własne dzieci, które w przyszłości ochronią swoje własne. Od czegoś w końcu trzeba zmieniać świat, nie? I wierzę, że taka świadomość zatacza coraz szersze kręgi. Oby świat naszych dzieci był inny niż ten, który na razie nas otacza.ania
    • Gość: Gosia1 Re: " Cześć Tereska" IP: *.* 26.10.02, 16:25
      A ja powiem coś zupełnie abstrachując od życia. Bo nie chcę się w to zagłębiać, chociaż w życiu nie pomijam tego milczeniem, wręcz odwrotnie...Ale pomówmy o samym filmie. Był straszny, okropny, zimny (dla mnie). Powiedzcie mi dlaczego powstają takie filmy? U nas? Ten film zdobył dużo nagród, i był pokazywany przede wszystkim poza granicami naszego kraju. Powiedzcie mi, czy tylko TAK wygląda nasz kraj? Czy tylko takie jest nasze życie? Z takimi ludźmi? Jak np rodzice Tereski? - Bezwolna matka, ojciec przesiadujący przed telewizorem, popijający razem piwsko. Ja wiem, że bardzo dużo jest takich rodzin, ale na Boga - nie tylko u nas. A tylko my Polacy zazwyczaj przerysowujemy pewne sytuacje. Jesteśmy do tego wręcz chyba genetycznie uwarunkowani. Dziwimy się często, dlaczego ludzie z zachodnich państw postrzegają Polaków jako te gnidy społeczne, pijusów, prostaczków, takich młotków, któzy sami niczego nie zrobią, a potrafią tylko strajkować, walczyć, kłócic się, głośno krzyczeć. No bo oprócz historii, to jeszcze my sami wciąż przyczyniamy się do tego tworząc takie "ambitne" filmy. Wiecznie tylko ambitne filmy. Od wielu już lat nie lubię polskiego kina. Nie ma wnim nic, co pociągałoby mnie, co obejrzałabym z przyjemnością (wyjątkiem są filmy Machulskiego). Wiecznie tylko tragedie, psychologia, zagłębianie się w psychikę, w politykę itd itp. Jakże mało jest filmów po prostu o życiu, ale codziennym, większości Polaków, nie marginesu społecznego. Ja naprawdę rozumiem, że pewne sprawy trzeba nagłośnić, pokazać, ostrzec przed nimi. Ale dlaczego TYLKO!!! Dlaczego nie można stworzyć czegoś więcej? Marniutkie są nasze filmy, marniutkie. Bardzo lubię oglądać polskie filmy sprzed wojny. To jest majstersztyk - cudo filmowej sztuki. Czemu nie ma tego dziś? Szkoda...Pozdrawiam Gosia (fanka np "Bezzsenności w Seatle" :-) )
      • Gość: anna.s. Re: " Cześć Tereska" IP: *.* 26.10.02, 18:48
        A mnie się film podobał. Może dlatego, że należy do tych o których nie można szyblo zapomnieć. I do tych o których się rozmysla. Takich dziewczyn jak Tereska jest pełno i takich chlopaków też. Wystarczy przejśc się wieczorem po "blokowisku" a przed klatkami schodowymi "koczuje" mnóstwo takich nastolatków. Popijają, palą, podrywają i wyzywają. Jak za dużo wypiją to przeważnie dewastują klatkę i okolice. To co się działo z Tereską to moim zdaniem wina jej rodziców. Gdyby byli "normalni", pokazali inne wzorce i przede wszystkim znali swoja córkę - prawdopodobnie wszystko ułożyłoby się inaczej.Biedna ta Tereska i biedne dzieci, które muszą dorastać w takich a niekiedy i "gorszych" domach.
      • Gość: guest Re: " Cześć Tereska" IP: *.* 26.10.02, 19:05
        "Bezsenność" jakoś do mnie mało przemawia- nie moje problemy, nie moja bezsenność, nie moje Seatle. Za to dzieciaki pod moim blokiem- trochę bardziej "moje". Te wszystkie Tereski i Jasie też.Rzeczywistość amerykańska jest pewnie bardziej kolorowa niz nasza- choc tutaj też można dyskutować...no, ale filmy pewnie oglądają się lepiej.I pewnie można je oglądać przez całe życie i nie zaprzątać sobie głowy takimi " straszydłami" polskimi.I nie myśleć o nich, bo po co? I tak niczego nie zmienimy...? Bo my Polacy jesteśmy przecie i u nas tak już musi być?Pozdrawiam wszystkich oglądaczy polskich " straszydeł" myślących o nich po napisach końcowych.Mija

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka