Dodaj do ulubionych

Ja chcę spać!!!

IP: *.* 06.03.03, 10:29
hej,jestem świeżutką mamą 2 tyg. córeczki. Cieszę się bardzo ale jest pewien szkopuł, jestem wiecznie niewyspana. W nocy zaledwie kilka godzin udaje mi się zdrzemnąć za to w dzień muszę trochę posprzątać, kwiatki podlać, a to goście przychodzą itp.Może poradzicie mi jak to długo bedzie trwało, kiedy córcia bedzie dłużej spała? a może jest mama która tak samo jak ja zajmuje się noworodkiem, pozdrawiam Gosia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Justyna1212 Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 10:36
      Ja byłam nieprzytomna z niewyspania. Żyłam w innym świecie. Już nie pamiętam jak długo to trwało, na pewno kilka miesięcy. Moje dziecko całe noce ssało, i ona i ja budziłyśmy sie co chwilę bezmała. Marzyłam o tym, by przespać w nocy choć 3 godziny bez przerwy... Zaczęłam się względnie wysypiać, gdy dziecko przestało ssać pierś (półtora roku) Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
    • Gość: Fuga Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 10:44
      Ja nie wiem co napisać, prawdę czy pocieszyć ;)generalnie pierwszy rok się nie śpi. Jest raz lepiej raz gorzej, ale raczej gorzej.Moja mała ma 13 miesięcy zasypia o 21.30 budzi się około24.00 na herbatkę około 5 na mleczko i potem śpi do 6.30-7.00Czasem - ząbki, katarek, żly sen - częściej,po prostu trzeba to przetrwać, jak przestaniesz karmic możecie się zmieniać z mężęm - my mieliśmy system zmianowy - raz On raz ja.PzdrFuga
    • Gość: Anika Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 10:45
      Gosiu, pierwsza radę jaka ci dam to nie możesz brać na swoje barki tylu obowiązków. Teraz najważniejsze jest dziecko i jego potrzeby, a to że chata nie sprzatnięta, trudno kazdy to zrozumie. Ewentualnie możesz kogos poprosić o pomoc, niech idzie a małą na dwór a ty troche ogarnij. Musisz teraz dużo odpoczywać i nie zadreczac sie tak przyziemnymi sprawami jak kurze, bo wtedy łatwo popaść w depresję, że sie sobie ze wszytkim nie radzi.A tak wogóle, to ja uważam, ze powinnaś ograniczyc liczbę gości. Córeczka ma dopiero 2 tyg, jest bardzo mała, łatwo ją zarazic jakims choróbskiem.Do mnie początkowo przychodzili tylko moi rodzice i teśiowa. Dopiero po ok. miesiącu zaczęli odwiedzac inni znajomi. Pamietaj, dbaj przede wszystkim o dziecko i o siebie. Przeciez możesz sie połozyc z mała spać, nawet niech sobie wisi przy cycu. ja tak robiłam, moj synus tez nie chciał spac dłuzej niz 30 min, a jak polozylam sie z nim, cycus w pysia to i z 2 godz. pospalismy.Dbaj o siebie, na sprzatanie i gości przyjdzie jeszce czas i nie wstydz sie poiprosic o pomoc kogoś bliskiego.Ania :hello:
      • Gość: ulcik Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 11:25
        Popieram Anikę :)smile"Olej" wszystko dookoła :) i idź spać oraz zajmij się córeczką :)smile i proś kogo tylko możesz o pomoc :)ulcik
    • Gość: aronka Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 10:51
      Gosiu! Na miłość Boską! Czy nie ma kto za Ciebie posprzątać? Moje dziecko też miało kiedyś 2 tygodnie i jeszcze pamiętam, jak się wtedy czułam. :(Natomiast sprawa gości to już mnie wkurzyła maksymalnie! Nie rozumien ludzi, którzy pchają się do świeżo upieczonej mamy, żeby sobie obejrzeć dzidziusia. :fou: No wiem - ciekawość. Ale przecież kobiecie należy się święty spokój! Można by się powstrzymać! Nie uznaję nachodzenia matki z noworodkiem! Ludzie czasami nie mają wyobraźni, sorry! :sarcastic:Gosiu, odpoczywaj, ile się da. Gości przegoń gdzie pieprz rośnie! I nie przejmuj się, że w domu nieposprzątane. Przed Tobą jeszcze tyle pracy! Musisz mieć na to dużo siły. :bounce:Trzymam kciuki! Pozdrawiam! :hello:
      • Gość: dyziak Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 12:34
        Gosiu, ja też jestem z córeczką dwutygodniową w domciu. I, dzięki Bogu i Małej :) , wysypiam sie dość dobrze :bounce: Fakt, że Nadia w nocy budzi się tylko raz, no może dwa razy, jeśli godzinę szóstą rano uznamy za noc :) W dzień śpi spokojnie, tak więc mam czas na forum :lol: Sprzątanie traktuje jako tako, tzn. próbuje nie przewracać się o naczynia, ale nie zamierzam przesadzać. Sprzątanie typu odkurzanie, mycie podłóg spadło na chłopa i tym sie nie przejmuję. Ja mam być wypoczęta :) A goście maja zakaz wstępu, przede wszystkim ze względu na szalejąca grypę. I tak będzie, dopóki nie zdecyduję, że czujemy się już bezpieczne i gotowe na odwiedziny. Mamy nadzieję, ze Ty równiez wypracujesz swój styl pt "nie przemęczać się"smiledyziak, właśnie karmiący smoczka żarłoczka :hello:
        • Gość: 141278 Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 13:34
          hej, pamietasz mnie? pogłas mi zadecydowac czy zadzwonic do lekarza bo mnie wszystko swedzialo.Urodziłam 17 lutego a Ty?
          • Gość: dyziak Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 14:13
            Myszka, pewnie, że pamiętam :) :bounce: Gratulacje!!!! Ja urodziłam 22.02. Jak Twoje maleństwo (nie pamiętam dziewczynka czy chłopiec?) I jak przebiegał poród? dyziak :hello:
          • Gość: dyziak Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 14:16
            Myszka, pewnie, że pamiętam :) :bounce: Gratulacje!!!! Ja urodziłam 22.02. Jak Twoje maleństwo (nie pamiętam dziewczynka czy chłopiec?) I jak przebiegał poród? dyziak :hello:
            • Gość: 141278 Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 07.03.03, 13:39
              hej, urodziłam dziewczynke wazyła 3400g, 56 dł. Poród był bez komplikacji, ból zniosłam dzielnie nawet nie pisnełam. Rodziłam w sumie 6 godz. Jak u Ciebie to wyglądało?? Jak dzidzia??
    • Gość: Ewelak Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 12:24
      Cześć Gosiu!Ja też jestem świeżutką mamą, moja córcia właśnie wczoraj skończyła 2 tygodnie.Tak jak TY jestem niewyspana, denerwuje mnie bałagan w domu i tak jak Ty chcę wszystko zrobić sama.Jak dotąd mi sie to udawało, ale z dnia na dzień jest coraz gorzej, mam coraz mniej sił.Wszystko zaczyna mnie denerwować począwszy od niewypranych ciuchów, skończywszy na okruszkach na podłodze w kuchni.Cieszę się, że nie jestem sama z tymi problemami.Pozdrawiam Ewa i maleńka Hania.
      • Gość: Edyś Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 13:10
        To nieprawda, że przez pierwszy rok się nie śpi :). Maja mała przez pierwsze trzy miesiace jadła i spała i tak w kółko. Do tej pory a mała ma 10,5 miesiąca przespałam wszystkie noce :D. Czasem muszę ją wieczorem ponosić, przytulić czasem zasypia tylko poczas sesji delikatnego całowania w łepek :love:. Niestey obawiam się, że zależy to od egzemplarza jaki dostałyśmy od losy. Są dzieci grzeczne i te mniej grzeczne czyt. bardziej wymagające.Dyziak zakaz wstępu do domu zanim nie okrzepniecie super! Moja mama zobaczyła swoją wnuczkę jak miała 3 tygodnie zdecydowanie ja wolę chodzić niż przymować gości. Bo wtedy to ja decyduję o godzinie wyjścia ;)
    • Gość: ika72 Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 13:36
      Wiem co czujesz. Jestem mamą 6-miesięcznego szkraba, który do dnia dzisiejszego budzi się w nocy co 2 godziny. Piotruś zasypia ok. 19.30 wkładam go do łóżeczka a jak idę spać i on się obudzi biorę go do łóżka, wkładam pierś do jego buziaczka i zasypiam (on też). Dzięki temu się zbyt mocno nie rozbudza. Synek wstaje między 6.00 a 6.30, jeśli jest mąż zabiera go a ja w tym czasie śpię dalej. Po 2 godzinach mąż mi go przynosi do karmienia po którym maluch zasypia a ja znim. Wstajemy ok 9.30 gotowi na nowy dzień. Jeśli nie ma męża jest trochę gorzej, ale i wtedy staram się spać kiedy śpi Piotruś. Generalne porządki robimy w sobotę razem . W tygodniu odkurzam co dwa dni, ale zajmuje mi to tylko ok.15 minut. Jeśli możesz poproś kogoś o pomoc, jeśli nie podziel się z mężem obowiązkami.Choć prawdę powiedziawszy sprzątanie nie jest najważniejsze tym bardziej, że jesteś pewnie jeszcze osłabiona po porodzie. Potwierdzam, ze każde dziecko jest inne- moja starsza córka właściwie od urodzenia bardzo ładnie spała. Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Monika
    • Gość: ruta Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 14:13
      Hej! a ja twierdze ze mozna nauczyc dziecko spania!Oczywiscie nie takie malenstwo, bo w tym wypadku trzeba uzbroic sie w cierpliwosc i tak jak juz wszystkie radzily spac kiedy tylko sie da i olac wszystkie inne obowiazki!Moj Maly tez mial problemy ze spaniem, budzil sie czasami co godz. takze pierwsze 9 mies spalam bardzo malo. Pozniej zaczelam sluchac pediatry i czytac ksiazki ktore mowily ze takie dziecko powinno spac samo! I po dwoch troche placzliwych nocach, Alex nagle zaczal spac, tzn nawet jezeli sie budzi to sam zasypia i juz bez plakania. W tej chwili ma prawie 13 mies i oboje spimy cala noc, on od 20 do 7 rano, ja troche mniej oczywiscie. Zreszta ten temat byl juz omawiany w jakis poscie pt. Usnij wreszcie, chyba.Polecam, bo zgadzam sie z ta metoda, dlatego ze u nas zadzialala od razu. Powodzenia i wytrwalosci!!
    • Gość: kayak Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 14:44
      A ja spie calkiem dobrze od urodzenia Gaby :) Spimy razem w lozku i kiedy mloda budzi sie pocyckac to odruchowo podaje jej cycka i spie dalej. Ona dosc szybko przestala robic kupki w nocy wiec dosc szybko przestalismy ja przewijac w srodku nocy. I ja naprawde nigdy nie moglam powiedziec ze jestem niewyspana. Polecam wspolne spanie. A co do sprzatania to radze ci wziac kogos do pomocy, jak nie moze nikt z rodziny to moze jakas pani do sprzatania- nie kosztuje to wiele a jaki komfort psychiczny. Lepiej poswiecic ten czas na poznawanie malucha i odespanie :) I blagam nie przenos malucha do innego pokoju jak tu ktos poradzil, Gaba spiac ze mna spala duzo lepiej. Dziecko czuje twoj zapach, cieplo i od razu czuje sie bezpieczniej. Gaba do dzis w nocy sprawdza raczka czy jestem przy niej.I jeszcze o odwiedzinach znajomych- zrob to co tobie odpowiada. Kto mnie zna to wie ze ja od urodzenia mialam zalew gosci i bylo to ok bo mi to nie przeszkadzalo i mlodej tez nie. Jesli cie to meczy to powiedz basta. No i ta grypa teraz :(Pozdr i zyczymy wyspaniaMarta z Gaba
      • Gość: kayak Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 06.03.03, 14:46
        Sorki cos przeinaczalam o tym innym pokoju :ouch: Co nie zmienia faktu ze polecam spanie razem :)Lekko zakrecona po chorobieMarta
    • Gość: mlippke Re: Ja chcę spać!!! IP: *.* 10.03.03, 18:19
      Czesc!Moja mala ma juz 11msc. i dzieki Bogu przesypia juz cale noce, ale dobrze pamietam moje nie przespane noce!!!Dyzurowalismy na zmiane : od poniedzalku do piatku JA, piatek, sobota, niedziela moj dzielny maz (ktory zawsze twierdzil, ze malej jest zimno, owijal ja w koc z wielblada, zoszawiajac otwor na buzie!!!!...a na drugi dzien mala byla cala w potowkach, ktore ja przez caly tydzien probowalam zwalczyc : teraz to smieszne, ale przed 10 msc. bylo nie za wesolo!. Moja rada: przestan w koncu na okraglo sprzatac! wszyscy wiedza z czym sie wiaza pierwsze dni po porodzie! Ja "wyzucilam" moje "odwiedziny", musza zrozumiec, ze to udreka (a jeszcze zrob kawke, podaj ciasto...) jak zadzwonia to przepros i powiedz, ze potrzebujesz jeszcze troche czasu, zeby wszystko zorganizowac (moi sie nie obrazili).Zycze powodzeniaMagdalena i Nicola :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka