Dodaj do ulubionych

Nadawanie imion

IP: *.* 14.03.03, 19:00
Zawsze zastanawila mnie pewna rzecz, czym kieruja sie konkretni rodzice przy wyborze imion. Kiedy widze 20 Julie, Zuzie,30 Kube, Szymona, Patryka, Dawida... to zastanawiam sie, czy intencja rodzicow bylo to, zeby dziecko nazywalo sie jak co 2 na ulicy. Albo znow imiona typu Maja, Kaja, Oskar- bez zadnej tradycji, kojarzace sie raczej z przemadrzala pszczolka z bajki :)Jak to jest??? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Aluc Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 19:44
      Oskar - boża włócznia; posiadający bożą włócznię (imię germańskie), ze znanych posiadaczy - Oscar Wilde na przykładMaja - wersja Marii, choć wywodzi się je też od imienia nimfy, jednej z Plejad, albo italskiej bogini przyrody - tu Maja Plisiecka pięknie się kłania :jap:Kaja - ciesząca rodziców (łacińskie) - "Gdzie ty Kajus tam ja Kaja" - tradycyjna rzymska przysięga nowożeńców, Kaja (czy też Gaja w zależności od transkrypcji) - utożsamiana z kobietą, ziemią, żeńskim pierwiastkiembardzo nietradycyjne, zasadzie wymyślone dla potrzeb brazylijskich telenowel, jak widać z powyższego :lol:kiedyś dwie panie całkiem miło i nobliwie wyglądające na spacerze w Łazienkach zapytały nas, jak się Maksio nazywa, i jak się dowiedziały, że Maksio, to się mało co ze śmiechu nie przewróciły "kto to widział, po francusku dzieci nazywać" :lol: mi też było do śmiechu niewątpliwie :grin:
      • Gość: joanah Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 19:52
        Małe uzupełnienie:Maja - Mayah "bliska bogu", matka Buddy - Maja "ułuda, marzenie"Joachim miał byc Mają, więc przestudiowałam etymologię. A jak się okazało, że Mają byc nie może, to Teściowa chciała, żeby miał jakieś normalne, "polskie" imię, żeby był Maksiem :)Joanna (a to imię akurat nie jest - jak to pisza w niektórych zestawieniach -z pochodzenia francuskie, ale hebrajskie)
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 13:40
        AlucMoja Ty genialna EtymolożkoPoprosze wobec tego źródłosłóww imienia "Gruby"szacuneczekRosa :lol:
        • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 16:30
          Rosa* napisała/ł:> Aluc> Moja Ty genialna Etymolożko> Poprosze wobec tego źródłosłóww imienia "Gruby"> szacuneczek> Rosa :lol:ależ prosię bardzo :D Gruby zdrobnienie od Grubeusz, Grubosław - nieletni potomek płci męskiej zdrowo wyglądający, wbrew pozorom nie pochodzi od "gruby" w znaczeniu "tłusty", "za dużo ważący"; mazowieckie, z pewnymi naleciałościami z Prus Wschodnich i Wyżyny Łódzkiej :grin:
          • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 23:31
            Ja wszystkich bardzo przepraszam robie to pierwszy i ostatni raz ale za tą Maję i Grubego (tak ma na imię mój mąż) i za całokształt nie wytrzymam i muszęAluc :grin: :bounce: :sol: :jap: :hap: :benetton: :lol: :love:Małgorzata mama Marianny i Mai żona GrubegoPS to może jeszcze coś o Mariannie
            • Gość: Adzia Re: Nadawanie imion - może być i o Mariannie IP: *.* 18.03.03, 08:42
              ...tylko nie wiem, Gosiu czy akurat o to Ci chodzi ;-)"U Marianny książeczki Maosierp i młotek, trójząb ze strzałądzieł Batiuszki półeczka sporaNotatniki agitatoraA w lektur swych przerwachjuż wie, jak się rozerwaćtam pomyka, gdzie zgiełk barykad"KULT, "Tato Kazika"
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 17:41
        ALuc, dobrze, że Ci tylko tak powiedziały. Zanim Mały się urodził też miał być Maksio, na co większość znajomych ze zgrozą w oczach "no co ty, jak psa chcesz dzieciaka nazwać" :) !!! Imię nadal nam się b. podoba, choć nasz nie wyglądał na Maksa i jest Aleks. Pozdrawiam, monika
    • Gość: kasiunia Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 19:53
      moje dziecko ma na imie maja, po to żeby było ładnie i nie jak co 2-gie na ulicy ;)a jak ma na imię twoje?
    • Gość: Zocha Re: Nadawanie imion - BO LUBIĘ IP: *.* 14.03.03, 20:21
      Według mnie z imionami jest tak - daję takie a nie żadne inne imię, bo lubię! podoba mi się ! chcę, żeby moje dziecko takie imię nosiło ! I koniec! Nic innego. Podoba mi się np. Brzytysława albo Hermenegilda czy Polikarp - i dam, chyba, że pani w USC kategorycznie się sprzeciwi ;) Każde imię jednemu się podoba, a drugi uzna za wydziwnione i wydumane albo zbyt popularne i nieciekawe.Mój syn ma zwykłe imię, nadawane od stuleci, lecz ostatnio trochę zapomniane - Feliks - i o dziwo każdemu się podoba, albo dobrze udają :)A poza tym na szczęście mimo iż jest się czternastą Mają w klasie czy dwudziestym Kubą na koloniach to w domu jest się ta jedyną, najsłodszą itd. :love: , a przeciez tylko o to chodzi.Zocha
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 20:41
        A moje dziecko ma na drugie imie Maya nie jak pszczolka Maja a pierwsze imie nie jest polskie , bo tata niepolski tez jest, a nastepna coreczka bedzie Gaja , nie wiem jeszcze jakie dac imie , jesli urodzi sie chlopiec , ale jeszcze mam czas do namyslu , dzidzia ma sie urodzic 11 listopada :) Asiaasia
        • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 20:44
          Po przeczytaniu nasunęło mi się jedno pytanko-jakie wg Ciebie imię jest dobre?No bo jedne są dziwne a drugie oklepane...
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion - BO LUBIĘ IP: *.* 14.03.03, 21:01
        Zocha trafiła w sedno jeśli chodzi o mnie. Swoje dzieci nazwałam ulubionymi imionami, starymi, ale obecnie rzadziej nadawanymi. Są to imiona archaniołów, jedno w żeńskiej formie. Rodzina protestowała, a teraz jest zachwycona :lol: no może z wyjątkiem mojego dużo młodszego brata (jemu nic się nie podoba), który nazwany został na cześć mojego ulubionego twórcy Juliusza Słowackiego - udało mi się przekonać rodziców :) Tak w ogóle to uważam, że nadając imię dziecku trzeba wziąć pod uwagę czy będzie ona zadowolone w przyszłości. Znałam Rolanda i Andżelikę, którzy bardzo cierpieli z powodu imion nadanych przez rodziców. Mam nadzieję, że moje dzieci nie będą mi miały za złe ;) Gina
      • Gość: Gosia1 Re: Nadawanie imion - BO LUBIĘ IP: *.* 15.03.03, 09:39
        Tak, bo lubię. :)Ania miała być Aleksandrą. Ale nosiłyśmy wtedy bardzo długie nazwisko i tak sobie pomyślałam, jak to dalej będzie wyglądać...nigdzie, w żadnej rubryce by się nie zmieściło...;) No i tak sobie na Nią popatrzyłam i Ola została Anią, Aneczką, Anunią, Nunusią ukochaną drobinką (ważyła 2 kilo). :love: I teraz sama widzę, że najbardziej do Jej charakteru pasuje imię Ania. Potem w głowie miałam non stop dwa imiona - Jaś i Nataniel. Jak zaszłam w ciążę nie mogłam wybrać. Bardziej skłaniałam się ku Natanielkowi. Ale tu oponowała rodzina, choć zupełnie nie wiem czemu...Namawiali bardzo gorąco na Jasia, tym bardziej, że miałam wujka o tym imieniu, bardzo kochanego człowieka. A mnie nadal kołatało w głowie Nataniel...ech, zakochana byłam w tym imieniu. :grin: No i urodził się najcudniejszy chłopczyk pod słońcem. I tak sobie patrzyłam na Niego i patrzyłam, i w końcu kiedyś z mężem doszliśmy do wniosku, że żaden z Niego Jaś ani Nataniel, gdzie tam! :lol: No to kto tam leży w tym zawiniątku? Ano Krzyś!! :love: Możecie mnie pytać, czemu - i tak nie odpowiem. Nie mam zielonego pojęcia. Nigdy tego imienia nie brałam nawet pod uwagę, bo nie bardzo mi się podobało. Ale uważam, że naprawdę to JEST Krzyś. Był nim od zawsze. A że przy okazji to imię nosi mój teść...Był bardzo dumny. :grin: Sumując - wiem już, że imię powinniśmy dopasowywać do dziecka. Przekonałam się o tym na własnej skórze. Mam takie przekonanie, że dziecko przychodzi na świat już z imieniem. Wystarczy Mu się tylko dokładnie przyjrzeć. :)Gosia
        • Gość: guest Re: Nadawanie imion - BO LUBIĘ IP: *.* 15.03.03, 12:01
          Jaś miał nazywać się Zuzia :)Potem chciałam Go nazwać Kajetan ,potem czyli całą resztę ciąży kiedy wiedziała ze to ON Jednak mój mąż doszedł do wniosku że dzieci będa wołały Kajtek bez majtek :)Więc doszliśmy do wniosku iż ma być krótko i dostojnie JEst JAN (ale na drugie i tak ma Kajetan)Uwielbiam kiedy mówi -"nazywam się JAn ,Kajetan :)"Wiecie to imie JAŚ bardzo,do Niego pasuje Kto JAśka zna wie o czym mówię ....IWO
    • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 21:14
      A mnie się podoba dawny zwyczaj dziedziczenia imion po przodkach. Moja córka dostała imiona po babciach, Hanna Jadwiga, to pierwsze po teściowej, he he. Ogólnie imiona bardzo się podobają, tylko jedna pańcia wydziwiała, że takie zwyczajne.A jakby teściowa miała na imię Brzytysława? :)Pozdrawiam Aga
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion-dla teściowej IP: *.* 14.03.03, 21:26
        Oj oj a dla mojej teściowej wybieram Wredysława, choć ona sama wybierze Anielica ;) Potworomiła
    • Gość: akacha Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 21:46
      a zdrobnienie to jak? Wredzia? ;)
      • Gość: Zocha Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 22:08
        Wredzia - oczywiście Akacha, że Wredzia, ale jak jest dobrze to `Dunia` - Wredzia - Wredunia - Dunia.Zocha
      • Gość: Zocha Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 22:08
        Wredzia - oczywiście Akacha, że Wredzia, ale jak jest dobrze to `Dunia` - Wredzia - Wredunia - Dunia ;)
    • Gość: Libra Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 21:53
      Faktycznie, jesli chodzi o wybieranie imion, to panują pewne mody. Część rodziców wybiera imię po przodkach lub z literatury, ale są i tacy, którzy dają imię znanych postaci z popularnych seriali.Gdzieś czytałam, że moda na Julkę, Kubę i Zosię nasiliła się pod wpływem serialu "Na dobre i złe".Dlatego zmartwiłam się, gdy w filmie pojawił się Staś, bo to imię już kilka lat temu wybrałam dla synka (jeśli się urodzi), a teraz obawiam się że Staszków będzie sporo.A ja wolę, żeby imię było oryginalne (ale nie dziwne czy śmieszne), może dlatego, że zawsze i wszędzie byłam jedyną Alicją. Poza tym jak w jednym środowisku jest dużo osób (dzieci) o tym samym imieniu, to dla odróżnienia naturalne staje sie wymyślanie przezwisk, nie zawsze sympatycznych.A podsumowując, to wybór imienia jest sprawą gustu i nie ma sensu krytykować innych (chyba, że bezmyślnie krzywdzą dzieci dopasowując im imię do nazwiska typu Róża Goździk - prawdziwe!)Pozdrawiam - Alicja
      • Gość: Joola Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 22:21
        Myślę, że wielu rodziców wybiera takie a nie inne imię, ponieważ dobrze się im kojarzy. Może to być imię, np. kogoś z rodziny, dawnej sympati, ulubionego aktora. Moim zdaniem nie powinno się jednak krzywdzić dziecka zbyt wyszukanym, dziwnym imieniem. Łatwiej jest zmienić nazwisko niż imię.Moja wymarzona córeczka miała nazywać się Ola (Aleksandra).To imię wybrałam dla niej jeszcze przed poznaniem obecnego partnera. Było ze mną od zawsze. I co? Urodził się nam synek. Na imię ma Igorek. Przyznam, że na początku to imię nie kojarzyło mi się dobrze. (To tata wybierał imię dla syna)Teraz jednak nasz Igorek jest dla mnie jedynym Igorem na świecie. I uważam, że jest to najcudowniejsze imię na świecie, bo nosi je właśnie mój syn. Na drugie imię otrzymał Artur. Po swoim starszym przyrodnim bracie. Artur jest z tego powodu bardzo dumny. A mnie imię "Artur" zawsze się podobało.Pozdrawiam.Jola
      • Gość: maggii Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 22:44
        A nasz Kuba dostał imię 8 lat temu, gdy o tym serialu nawet im się nie sniło.. :) Po prostu spojrzałam na niego po porodzie i on przedstawił mi się: mamo, jestem Kuba :) :) :)chociaż mąz koniecznie chciał, by był Bartkiem. Ale Kuba się uparł. i już.A Wiktorka dostała imię SMS-em: gdy się urodziła, mąż komórkowo oznajmił wszem i wobec: "VICTORIA, wreszcie mamy córkę!!" (bo starsi to 2 bracia) no i tak zostało: jak VICTORIA to Wiktoria !Ja myślę, że dzieci rodzą sie z imieniem wypisanym na twarzy: spojrzysz i juz wiesz, że Jakub to Kubuś, a Oskar Oskarek i żadna siła nie zmusi Was, by je nazwać inaczej . Nawet moda :)Magda nieznoszące swojego imienia :)
        • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 14.03.03, 22:56
          Magda, dlaczego nie znosisz swojego imienia? :( Chcę tak nazwać córeczkę.
    • Gość: wikibar Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 00:05
      A ja wybierając imię dla dziecka najpierw sprawdziłam numerologicznie które pasuje do nazwiska, a później z tych co pasowały wybrałam to które mi się podobało. A drugie imię wybierałam dopiero po urodzeniu córeczki, żeby całość dobrze współgrała z datą urodzenia. Zajmuję się astrologią, parapsychologią i dziedzinami pokrewnymi. Córeczka ma na imię Wiktoria Michalina, niestety dopiero w szpitalu dowiedziałam się że Wiktoria to takie popularne imię, a nie chciałam już zmieniać, bo bardzo je polubiłam i bardzo pasuje do małej.
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 09:43
        Nasze dzieci tez mialy drugie imiona dobierane numerologicznie, z tym,ze juz po urodzeniu.:) Pierwsze imiona wybieralismy podczas ciazy i dla nas b duze znaczenie ma zarowno brzmienie jak i znaczenie,pochodzenie imienia. Ma byc proste,ale nie pospolite, zawierac to `cos`,dobrze brzmiec w polaczeniu z nazwiskiem i idealnie jeszcze posiadac odpowiedniki (chocby naciagniete) w jezyku taty i mamy.;). A i tak jakos wyszlo,ze dziewczynki maja w imieniu litere l a imiona dla chlopcow wychodza nam z `r`Przypadkowo,ale spodobalo nam sie i teraz juz bedziemy pewnie swiadomie zwracac na to uwage.:)
    • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 04:08
      A ja się zastanawiam, jakie imię jest wg. Ciebie dobre i nieoklepane? Ja dałam synowi na imię Szymon, może trochę kierowałam się jego znaczeniem (hebr. Bóg wysłuchał), ale tak naprawdę odkad zaszłam w ciążę wiedziałam, że jeśli będzie syn to tylko Szymon - zupełnie nie umiem tego wytłumaczyć, żadnego innego Szymka oprócz mojego synka nie znam i nie znałam.Jeśli będzie drugi syn - wiem, że będzie Rafał (hebr.Bóg uzdrowił)-po prostu tak mi się podoba i już. Co do pszczółki Mai (Szymek ogląda namiętnie, więc ja czasem chcąc nie chcac też)nie zauważyłam, żeby była przemądrzała-raczej otwarta, trochę naiwna i ciekawa świata. :lol:Agnieszka
    • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 05:45
      Wiem ze w Polsce w zeszlym roku byla moda na Aleksandry ale tu gdzie mieszkamy to imie jest akurat malo popularne. Bardzo chcialam zeby nasza corka miala imie wystepujace zarowno w Polsce jak i w USA. Niestety nie bylo zbyt wielkiego wyboru (chcialam zeby pisownia i wymowa w obu jezykach nie roznily sie za bardzo), a Alexandra byla jedynym imieniem z mojej listy ktore odpowiadalo mojemu mezowi. To imie zawsze wydawalo mi sie dostojne, wladcze i eleganckie - zadna z tych cech ni w zab nie charakteryzuje mego dziecka :)
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 08:29
        Starsza córka ma na imię Daria i wydawało mi się, że raczej nie będzie to zbyt popularne imię a bardzo mi się podobało. Niestety okazało się że w piaskownicy są aż 3 Darie. Młodszą nazwaliśmy Natalia bo poszliśmy z mężem na ugodę co jemy się podobało to mi nie i odwrotnie co mi to jemu nie a imię Natalia było uniwersalne każdemu w miarę się podobało. Tylko dla ewntualnego synka mamy pewne imiona które obojgu nam się podobają i bez wzgledu na mode czy nie będzie to Damian lub Bartosz jeśli się zdecydujemy na dzidziusia. Pozdrawiam
    • Gość: Magdalena_Jałońska Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 08:23
      Hej.Kiedy byłam jeszcze w ciąży i nie znałam płci dziecka,to rozmawiałam z brzuszkiem "Maciusiem",bo bardzo lubię to imię.Jak już wiedziałam,że to dziewczynka to nie umiałam się zdecydować,jak ją nazwę.Kiedy już urodziłam,i mąż pojechał córkę zarejestrować,to jeszcze nie wiedziałam jak ją nazwiemy.Mąż zadzwonił z urzędu i mówi,że szybko mam podać imię małej,bo nie można korzystać tam z komórki,i po chwili zastanowienia wybrałam imię:Kasia.Mąż dodał Wiktoria i tak mamy Kasię Wiktorię Jabłońską.Pozdrawiam.Magda.
    • Gość: lili Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 10:38
      A my mamy Kacpra Denisa :love:Kacper - hmmm mąż od początku ciązy do brzusia zwracał się per Kacperku, był przekonany, że będzie miał syna :lol: prorok jakiś?Denis - zanim byłam jeszcze w ciąży śnił mi się często mały, śliczny, nieznośny chłopczyk, któremu wszystko się psuło i kochał wszelkie przyciski. Budziłam się wymęczona tymi snami :lol: a zachowanie chłopczyka przypominało tego z filmu "Dennis rozrabiaka". Gdy Kacperek się urodził i położyli mi Go na brzuchu, rozpoznałam w nim mojego wyśnionego Synka :love: :love: :love:I teraz mam Synka o wyglądzie aniołka ze słdką minką (Kacperek) i pomysłami diablątka (Denis)Dorotka
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 11:25
        Jako, że w domku mieszka juz Jacuś (czyli mój mąż) jasne było dla nas, że gdy urodzi sie córeczka będzie miała na imie Agatka. I w ten oto sposób mam parkę w domku i o innym imieniu nie ma juz mowy. A szkoda.........:-))
        • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 12:33
          Witajcie! Moja córa ma na imię Weronika-wiem,że to popularne imie ale było jedynym przy którym się z tatą nie kłóciliśmysmileMój słodki braciszek podpowiadał mi imię "Zdechława"ale nie wiedzieć czemu swojej córce tak nie dał-wybrał Alicjęsmile)A propos dziwnych zestawień- osobiście miałam do czynienia z Denisem Pancerzem i Apoloniuszem Pindelskim-słowo daję!!
    • Gość: atzumi imie Maja bez tradycji??? IP: *.* 15.03.03, 12:35
      Nie wiem czy ktoś już poruszył to kwestię, bo nie mam czasu czytać wszystkich postów (modem niestety :((( )Chciałabym tylko zauważyć, że akurat to imię jest bardzo stare i wystepuje w wielu kulturach- u Etrusków jako bogini odrodzenia, wiosny, przejęta później przez Rzymian- w starożytnej Grecji nimfa Maja - matka Hermesa- Indie - matka Buddy- Indie - jedno z wcielen Boga, dosłownie: "magia", "ułuda magiczna"Mam wymieniać więcej? Wiem, że imię Maja kojarzy się przede wszystkim z dobranocką - to moja zmora dzieciństwa, bo tak właśnie naprawdę mam na imię. PozdrawiamLena (a naprawdę Maja)
      • Gość: Gosia1 Re:Nadawanie imion... imie Maja bez tradycji???do Leny czyli Mai IP: *.* 15.03.03, 12:56
        Leno, tyle razy było już to wałkowane, tyle razy prosiłyśmy my emamy i moderatorzy - NIE ZMIENIAJ TEMATÓW POSTÓW! Proszę! Czy to takie trudne? Po prostu nie wykasowywać, a tylko dopisać? Pomyśl o osobach mających połączenie telefoniczne, za które płacą, które zapisały się na subskrypcję. Nie wchodzą na edziecko, ściągają posty poprzez pocztę, i potem czytają poszczególne posty i bazują na tematach. Taka zmiana wprowadza zamęt. Czasem trzeba się porządnie nagłówkować, z którego wątku jest dany post...Proszę, weź to pod uwagę. :)Pozdrawiam Gosia
        • Gość: guest Re:Nadawanie imion... imie Maja bez tradycji???do Leny czyli Mai IP: *.* 15.03.03, 13:04
          Przepraszam, nie wiedziałam o tym.
          • Gość: Gosia1 Re:Nadawanie imion... imie Maja bez tradycji???do Leny czyli Mai IP: *.* 15.03.03, 13:11
            :) To teraz jak już wiesz, przyłącz się do nas - walczących! :grin: Przyda się każda klikająca para rak. :lol: Gosia :hello:
            • Gość: guest Re:Nadawanie imion... imie Maja bez tradycji???do Leny czyli Mai IP: *.* 17.03.03, 14:01
              powalczyc?kobieto-zapisz sie na kick-boxing, jak chcesz powalczyc, albo popracuj w kisielu...
              • Gość: guest Re:Nadawanie imion... do SZKLANKI IP: *.* 17.03.03, 14:29
                Chyba moja droga nie zrozumialas o co Gosi chodzi, otóż Gosia walczy o to zeby NIE ZMIENIAC TYTUŁÓW POSTÓw, a nie zeby walczyc z Toba :lol:pozdroFiolka
              • Gość: Gosia1 Re:Nadawanie imion... imie Maja bez tradycji???do Leny czyli Mai IP: *.* 17.03.03, 20:06
                Słonko, do walki wybieram godnego przeciwnika...
      • Gość: guest Re: imie Maja bez tradycji??? IP: *.* 16.03.03, 18:35
        Alicja napisała/ł:> Chyba przesadzasz z tym zachwaszczaniem!Chyba jednak nie przesadzam.> Niewiele imion ma typowo polski rodowód (jak np. Grażyna).> Wiekszość "tradycyjnych typowo polskich" imion kiedyś też była nowa, były to polskie formy imion pochodzenia łacińskiego, greckiego, germańskiego. Po prostu do częsci z nich przyzwyczailiśmy się, bo były mody na ich nadawanie i tak nazywali sie nasi przodkowie. A jeszcze wczesniej byl jezyk praslowianski...> Wydaje mi się, że jesteś zwolenniczką narzucania "jedynie łusznych" (tradycyjnych i polskich - cokolwiek to znaczy) imion. Wydawac moze Ci sie naprawde wszystko, ja spytalam tylko czym kieruja sie ludzie przy wyborze imion i czy nie przeszkadza im to o czym pisalam w 1 poscie. Dalsza czesc to tylko "polemiki" w stylu narzuconym przez "dyskutantow" :)> Przypomina mi to sytuację opowiadaną mi przez babcię: mój tata urodził sie w czasie wojny w okupowanym przez Niemców mieście i babcia dostała do wyboru 2 polskie imiona (żadne jej się nie podobało, a wszyscy chłopcy z tego miesiąca nazywali się tak samo), ale porządek był!A mnie sie przypomina, jak do RJP wplynal wniosek rodzicow, ktorzy chcieli nazwac corke... Kurtyzana, Antenka :) Moze to i wielka szkoda dla jezyka, ze jednak ktos trzyma w ryzach te cudowna rodzicielska tworczosc crying> Alicja - mama Barbary MariiPiekne imie ma twoja cora :)
    • Gość: Monika_D Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 13:11
      Dawno temu postanowiłam, iż jak będę miała córeczkę to nazwę ją Aleksandra. Bardzo mi się to imię podobało. I tak daliśmy jej na imię pomimo, iż imię to stało się bardzo popularne i co druga dziewczynka na ulicy to Ola. Bo niby dlaczego miałam zmienić zdanie, tylko dlatego, że innym też podoba się to imię. I wcale się nie przejmuję, że będzie miała w klasie kilka imienniczek bo u mnie było 5 Monik i zawsze miałyśmy ubaw jak nauczycielka mówiła Monika do odpowiedzi.pozdrawiamMonika
    • Gość: AneczkaG Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 13:35
      A nam się podobają proste, zname i oklepane imiona, a na dodatek takie, które nam się dobrze kojarzą i w Piśmie Św. występują :lol:No więc najpierw był Paweł. Jak dziewczynka to Paulinka (ale lecial akurat okropny serial brayzlijski czy jakiś taki i z Pauliny zrezygnowaliśmy) Za to wymyslilismy imona dla czwóreczki :) Paweł, Marta, Dominik :love: i Weronika. I w takiej kolejności miało być :lol: Jak na razie mamy Martę. I drugą córeczkę w drodze, ale nie nazwiemy jej Weronika, bo za dużo znajomych Weronik w okolicy (szkoda, bo imię śliczne). Za to bedzie Paulinka. Ale ewnetualne następne dziecko (chłopca oczywiście!) chciałabym nazwać Dominik - to miłe wspomnienia, po kimś, kto tak ma na imię. AniaPS. A Paweł to też miłe wspomnienie i trochę smutne :( Tak nazywał się chłopak, w którym kochałam się w liceum i który zginął w górach...
    • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 13:57
      No dobra, a jak się nazywają twoje dzieci, droga Szklanko???Kasia.
    • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 14:52
      wITAM!!!!!!U nas było tak jak urodzilam córeczkę..i ją zobaczyliśmy a szczególnie jej "Pyski"...to została Magdą...do taka fajna pyziata była...Zawsze Madzia kojarzyła mi sie z Pysią..i tak na nią wołam//Pyśka..Sani
    • Gość: Dorota25,5 Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 15:46
      Ja mam Julię :love:W czasie ciąży problemu z imonami dla dziewczynki nie było. Miała być Wiktoria, Weronika ( bo wtedy głosno było o bliźniaczkach syjamskich). Dla chłopca nie mielismy pomysłu. A mąż bardzo chciał córeczkę i chciał zagraniczne imię. Szczególnie podobało mu się Nicole. 25 listopada urodziłam córkę i daliśmy jej imię Nicole.Na sali podałam Nicole Julia. Mi bardzo podobała się Julia. Poprostu pasowało do niej jak ulał.W USC zmienił kolejność i jest JULIA NICOLE. :love:Na 100% trafione imię.Pozdrawiam Dorota :hello:
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 19:50
        Moja corka ma najpiekniejsze imie na swiecie, po mojej mamie hehehe.
        • Gość: aniamania Re: Nadawanie imion IP: *.* 15.03.03, 20:56
          A ja zawsze wiedziałam, że chciałabym mieć Marysię. I mam. Przemyślałam tę decyzję ze sto razy, bo bałam się, że zbyt staroświeckie :) Teraz bardzo się cieszę, że się na nie zdecydowaliśmy, bo uważam, że naszej Maryni bardzo z nim do twarzy. Następną córeczkę chciałabym nazwać Alicją albo Zosia. Dla chłopca nigdy jakoś nie potrafiłam wybrać imienia, może dlatego, że marzę o samych córkach ;)Sama mam diabelnie popularne imię ANIA. Bywało, że się denerwowałam, że dookoła same Anie, ale teraz się oswoiłam i uważam, że mogłam trafić znacznie gorzejsmile
        • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 15.03.03, 23:37
          szklanka napisała/ł:> Moja corka ma najpiekniejsze imie na swiecie, po mojej mamie hehehe.Szklanko - czyżby również z gatunku tych "kuchennych"? :lol:Rzeczywiście musi być piękne i niecodzienne :grin:
          • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 15.03.03, 23:43
            Bingo!Dokladnie tak! :)
            • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 15.03.03, 23:59
              och, jak się cieszę :bounce:czuję, że dzisiaj mam farta :lol:czyżby "łyżka wazowa"?
              • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 16.03.03, 01:04
                czysty geniusz- musisz zglosic patent do rady jezyka polskiego :)a swoja droga takie monotematyczne skojarzenia, czyzbys byla garkotlukiem? :D takim do szczescia tak niewiele potrzeba :lol:
                • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 16.03.03, 01:36
                  szklanka napisała/ł:> czysty geniusz- musisz zglosic patent do rady jezyka polskiego :)gdzie???? istnieje coś takiego?????> a swoja droga takie monotematyczne skojarzenia, czyzbys byla garkotlukiem? :D takim do szczescia tak niewiele potrzeba :lol:garkotłukiem???? eeeee nie, raczej gospodynia domową :D i rzeczywiście mam największy ubaw gdy tylko uda mi się stłuc szklankę, najlepiej w drobny mak :lol:
                  • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 16.03.03, 02:28
                    typowy garkotluczek :lol:
                    • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 16.03.03, 02:32
                      przyganiał kocioł garnkowi :lol:
                      • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 16.03.03, 02:41
                        Nie pochlebiaj sobie :) :) :)
                        • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 16.03.03, 02:50
                          szklanka napisała/ł:> Nie pochlebiaj sobie fakt, ja nie naleze do waszej rodziny kuchennych i podkuchennych, uffffff na szczescie :lol: i dobrze, że mi o tym raczylas przypomniec, hehe
                          • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 16.03.03, 03:11
                            masz racje- wielkie to szczescie :) szczegolnie dla mojej rodziny :) :) :)
                            • Gość: guest Re: Nadawanie imion - do szklanki IP: *.* 16.03.03, 10:14
                              :eek:
    • Gość: kajaczek Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 01:39
      Ależ się oburzyłam,że niby imię Kaja bez tradycji-ale już Aluc to wyjaśniła.Imię się wybiera takie jakie się podoba,dodatkowo chciałam by imię mej córki nie kojarzyło mi się z nikim mi znanym.Wszyscy liczyli,że nadam imię po mej zmarłej mamie a ja po prostu jakoś nie mogłam.Wielu osobom się to imię kojarzy z Kayah(lubię ją ale nie aż tak)a czemu nie z Kają Danczowską?I ksiądz też kręcił nosem,że takie niechrześcijańskie.Ale mnie się podoba i pasuje do mojej Kai jak żadne inne.Podoba mi się powrót do dawnych imion ale robią się one też bardzo popularne.Mieszkam w małym miasteczku i na 8 znanych mi dziewczynek,które urodziły się w ostanim czasie :3 to Zosie,dwie Marysie,jedna Marianna i ...druga w "mieście" Kaja.Mnie jak pytają po kim to dziwne imię odpowiadam,że po Danczowskiej.Jak pytają czy to ktoś z rodziny odpowiadam że tak.Z mamą drugiej Kai ustaliłam,że jak Ją będą pytać po kim to imię -to odpowie,że po mojej Kai(bo w końcu ilu krewnych może mieć Danczowska?).
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 02:40
        >>Ależ się oburzyłam<<to sie oburzaj :)twoje prawo- pytanie tylko, czy to uzasadnione oburzenie, czy tylko tak pro forma...>>że niby imię Kaja bez tradycji<<oczywiscie, ze bez tradycji w naszym ojczystym pieknym jezyku :)>>-ale już Aluc to wyjaśniła.<<wyjasnila swoja teorie na ten temat- nic wiecej :)>>Imię się wybiera takie jakie się podoba<<to tylko twoje kryterium, wiec nie generalizuj>>dodatkowo chciałam by imię mej córki nie kojarzyło mi się z nikim mi znanym<<i nie kojarzy sie z nikim i niczym>>Wielu osobom się to imię kojarzy z Kayah(lubię ją ale nie aż tak)a czemu nie z Kają Danczowską?<<A dlaczego tobie z kaja danczowska, he? ;)>>I ksiądz też kręcił nosem,że takie niechrześcijańskie.<<Mial prawo krecic nosem, jesli nie wiesz dlaczego, to poczytaj o SAKRAMENCIE chrztu swietego.>>Ale mnie się podoba i pasuje do mojej Kai jak żadne inne.<<I tylko o to mi chodzilo.>>Podoba mi się powrót do dawnych imion ale robią się one też bardzo popularne.Mieszkam w małym miasteczku i na 8 znanych mi dziewczynek,które urodziły się w ostanim czasie :3 to Zosie,dwie Marysie,jedna Marianna<<Z cala pewnoscia jest ich mniej niz julii, weronik, klaudii, nikoli i andzelik...>>Mnie jak pytają po kim to dziwne imię odpowiadam,że po Danczowskiej.Jak pytają czy to ktoś z rodziny odpowiadam że tak.Z mamą drugiej Kai ustaliłam,że jak Ją będą pytać po kim to imię -to odpowie,że po mojej Kai<<:lol: Przejmujace jest zachwaszczanie pieknego naszego jezyka dziwnymi imionami i brak umiejetnosci korzystania z ogromnych zasobow ojczystego jezyka w tej materii :(
        • Gość: guest Re: Nadawanie imion do szklanki w kwestii formalnej IP: *.* 16.03.03, 09:28
          szklanko - co to jest tradycja? i ile musi trwać, żeby była tradycją?poproszę o twoje teorie ;) na ten temat
          • Gość: guest Re: Nadawanie imion do szklanki w kwestii formalnej IP: *.* 16.03.03, 18:20
            Moje teorie na temat tradycji, droga Aluc nie odbiegaja od powszechnie podawanych jej definicji, jesli jednak Tobie to pojecie jest obce, to polecam slowniki PWN ;) Bron Boze nie ogladaj "Misia", bo zrobisz sobie jeszcze wieksza krzywde :lol:
            • Gość: guest Re: Nadawanie imion do szklanki w kwestii formalnej IP: *.* 16.03.03, 18:26
              szklanka napisała/ł:> Moje teorie na temat tradycji, droga Aluc nie odbiegaja od powszechnie podawanych jej definicji, jesli jednak Tobie to pojecie jest obce, to polecam slowniki PWN ;) Bron Boze nie ogladaj "Misia", bo zrobisz sobie jeszcze wieksza krzywde :lol:aha.to w takim razie które imię twoim zdaniem jest tradycyjne, a które nie? bardzom ciekawa ;)
              • Gość: guest Re: Nadawanie imion do szklanki w kwestii formalnej IP: *.* 16.03.03, 18:46
                Aluc napisała/ł:> szklanka napisała/ł:> > Moje teorie na temat tradycji, droga Aluc nie odbiegaja od powszechnie podawanych jej definicji, jesli jednak Tobie to pojecie jest obce, to polecam slowniki PWN ;) Bron Boze nie ogladaj "Misia", bo zrobisz sobie jeszcze wieksza krzywde :lol:> > aha.> > to w takim razie które imię twoim zdaniem jest tradycyjne, a które nie? bardzom ciekawa ;)Tradycyjne, to jak sama nazwa moglaby myslacej osobie podpowiedziec osadzone w tradycji :) Mam nadzieje, ze z nie tradycyjnymi juz sobie poradzisz sama :lol:
                • Gość: zwierzozwierzyna Re: Nadawanie imion do szklanki w kwestii formalnej IP: *.* 17.03.03, 10:23
                  > Tradycyjne, to jak sama nazwa moglaby myslacej osobie podpowiedziec osadzone w tradycji :) A masło, jak sama nazwa wskazuje, jest maślane.
                  • Gość: guest Re: Nadawanie imion do szklanki w kwestii formalnej IP: *.* 17.03.03, 13:54
                    a paranoja jest gola :)
        • Gość: Libra Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 11:20
          Szklanko, piszesz:>>Przejmujace jest zachwaszczanie pieknego naszego jezyka dziwnymi imionami i brak umiejetnosci korzystania z ogromnych zasobow ojczystego jezyka w tej materii<<Chyba przesadzasz z tym zachwaszczaniem!Niewiele imion ma typowo polski rodowód (jak np. Grażyna).Wiekszość "tradycyjnych typowo polskich" imion kiedyś też była nowa, były to polskie formy imion pochodzenia łacińskiego, greckiego, germańskiego. Po prostu do częsci z nich przyzwyczailiśmy się, bo były mody na ich nadawanie i tak nazywali sie nasi przodkowie. Wydaje mi się, że jesteś zwolenniczką narzucania "jedynie słusznych" (tradycyjnych i polskich - cokolwiek to znaczy) imion. Przypomina mi to sytuację opowiadaną mi przez babcię: mój tata urodził sie w czasie wojny w okupowanym przez Niemców mieście i babcia dostała do wyboru 2 polskie imiona (żadne jej się nie podobało, a wszyscy chłopcy z tego miesiąca nazywali się tak samo), ale porządek był!Alicja - mama Barbary Marii
          • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 11:33
            Dzieki zachwaszczeniu mamy Anny Małgorzaty, Katarzyny, Arturow, Marcinow, Piotrow, Andrzejow ;)tak zupelnie na marginesie tej dyskusji ;)a np popularna w latach 80 Isaura raczej sie nie przyjelawinkMałgorzata (zachwaszczona z łaciny)z Anna (z hebrajskiego)Zuzanna (ktora lubi je tylka jesienia)Olga( z rosyjskiego, chociaz gdy wybieralam to imie kojarzyla mi sie Olga Havlova)i Urszula (łacina)oraz mezem Jarosławem, ktory ratuje chyba honor naszej rodziny, chociaz nie wiem czy z Czech to imie nie pochodzi...)
            • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 18:48
              Mylisz pojecia droga wiecznie mloda :)
              • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 00:44
                jasne...a ktore?
                • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 14:06
                  najczesciej te, ktorych nie rozumiesz :)
                  • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 14:15
                    hehena pelniajsza wypowiedz czasu czy pomyslu nie starczylo ;)ach oswiec mnie prosze ;)a zmienisz sobie nick na żarowka ;)
            • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 19:30
              olaboga, ależ narozrabiałam w ojczystym języku...chyba powinnam się samozbiczować.....ale nieee... co ja będę szklankom powód do radochy dawać...ja się jeszcze trochę porozmnażam i jeszcze bardziej nachwaszczę, a co? pomysłów ci u mnie dostatek ;)
          • Gość: Aluc Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 12:59
            Alicja napisała/ł:> Niewiele imion ma typowo polski rodowód (jak np. Grażyna).w dodatku typowo wymyślony :grin: co prawda przez Mickiewicza, ale zawsze ;)w zasadzie z polskich tradycyjnych pozostawałyby wyłącznie wszelkie Sławy, Ciechy, Woje i podobnie :) jakby takie imię dodać do karkołomnego polskiego nazwiska - mojego albo niemężowego na przykład - to dzieciak ma na starcie karierę międzynarodową z bańki i żadne Harwardy ani inne Oksfordy mu nie pomogą :lol:
            • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 13:33
              mama Maksa napisała/ł:> Alicja napisała/ł:> > Niewiele imion ma typowo polski rodowód (jak np. Grażyna).> > w dodatku typowo wymyślony :grin: co prawda przez Mickiewicza, ale zawsze ;)I niestety nie typowo polski tylko litewski :) Imię Grażyna pochodzi od słowa: "grażas" - po polsku "piękna"
          • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 18:33
            Alicja napisała/ł:> Chyba przesadzasz z tym zachwaszczaniem!Chyba jednak nie przesadzam.> Niewiele imion ma typowo polski rodowód (jak np. Grażyna).> Wiekszość "tradycyjnych typowo polskich" imion kiedyś też była nowa, były to polskie formy imion pochodzenia łacińskiego, greckiego, germańskiego. Po prostu do częsci z nich przyzwyczailiśmy się, bo były mody na ich nadawanie i tak nazywali sie nasi przodkowie. A jeszcze wczesniej byl jezyk praslowianski...> Wydaje mi się, że jesteś zwolenniczką narzucania "jedynie łusznych" (tradycyjnych i polskich - cokolwiek to znaczy) imion. Wydawac moze Ci sie naprawde wszystko, ja spytalam tylko czym kieruja sie ludzie przy wyborze imion i czy nie przeszkadza im to o czym pisalam w 1 poscie. Dalsza czesc to tylko "polemiki" w stylu narzuconym przez "dyskutantow" :)> Przypomina mi to sytuację opowiadaną mi przez babcię: mój tata urodził sie w czasie wojny w okupowanym przez Niemców mieście i babcia dostała do wyboru 2 polskie imiona (żadne jej się nie podobało, a wszyscy chłopcy z tego miesiąca nazywali się tak samo), ale porządek był!A mnie sie przypomina, jak do RJP wplynal wniosek rodzicow, ktorzy chcieli nazwac corke... Kurtyzana, Antenka :) Moze to i wielka szkoda dla jezyka, ze jednak ktos trzyma w ryzach te cudowna rodzicielska tworczosc crying> Alicja - mama Barbary MariiPiekne imie ma twoja cora :)
        • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 12:06
          Dla mnie natomiast nieodmiennie przejmująca jest cywilna odwaga anonimów bez twarzy i imienia, tudzież adresu mailowego, które to anonimy chcą głosić jedynie słuszną prawdę objawioną.... W kwestii imion: może niektóre nie mają tradycji (albo niektóre anonimy są w tej materii ignorantami i owej tradycji nie znają, co już niektórzy tu pokazali), za to niewątpliwie niektóre anonimy nie mają kultury :) A to, że imię po mamie to jeszcze nie tradycja :lol: To imię po mamie oczywiście też anonimowe, żeby można było gadać, że takie piękne :lol:Różne spotykam imiona nadawane dzieciom i wiem jedno: nie mnie ma się imię cudzego dziecka podobać. Nie ma też nakazu nadawania imion rdzennie polskich (językoznawcy twierdzą, że przesadny puryzm językowy jest niezdrowy). Krytykowanie imienia cudzego dziecka jest li i jedynie chamstwem, brakiem obycia i zaściankowością.
          • Gość: AnnaMichal Re: Nadawanie imion - brawo Ika IP: *.* 16.03.03, 13:59
            Podoba mi się to co napisałaś - zgadzam się z Tobą w 100%. Przedchwila byłam w Skarbczyku imion (www.skarbczyk.com)i niestety muszę stwierdzić że nikt z nas nie ma polskiego, tradycyjnego imienia i w niczym nam to nie przeszkadza jakj również fakt, że są to imiona popularne.Ania (hebrajskie: channah - łaska, wdzięk )syn Michał (hebrajskie: Mikael - któż jak Bóg? )mąż Tomasz (aramejskie: Toma od taam - podwajać;imię oznaczające bliźniaka )
            • Gość: guest Re: Nadawanie imion - brawo Ika IP: *.* 16.03.03, 14:11
              No to teraz ja:Beata- lac. beatus- szczesliwy, blogoslawiony(polemizowalabym ;));Daniel- heb. Danijel- sedzia (obronca) jest moim jest Bog albo potezny jest moj Bog, i wiecie co charakterystyka osoby bardzo sie zgadza (szczegolnie ostatnie zdanie);Damian (syn)- greckie damios oraz demios - ludowy, publiczny (jakos zle mi sie kojarzywink);Anna- heb. Channah- laska, wdziek, bardzo pasuje;
          • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 18:09
            No... na czym, jak na czym, ale na chamstwie znasz sie pierwszorzednie :) Pocwicze troche- to moze dosiegne Twojego mistrzowskiego poziomu :lol:
            • Gość: Aluc Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 18:13
              szklanka napisała/ł:> No... na czym, jak na czym, ale na chamstwie znasz sie pierwszorzednie :) Pocwicze troche- to moze dosiegne Twojego mistrzowskiego poziomu :lol:no to już wiecie, czemu wątek ten miał służyć :lol:tym razem o imiona, bosz :crazy: lepszych tematów nie ma?
              • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 18:55
                mama Maksa napisała/ł:> no to już wiecie, czemu wątek ten miał służyć :lol:> > tym razem o imiona, bosz :crazy: lepszych tematów nie ma?Mistrz dedukcji z Ciebie Aluc :lol: :lol:- tak dzielnie walczysz, czyzbys przypuszczala, ze imie twojego dziecka nalezy do tych przeze mnie "napietnowanych" :lol:
                • Gość: Aluc Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 19:01
                  szklanka napisała/ł:> mama Maksa napisała/ł:> > no to już wiecie, czemu wątek ten miał służyć :lol:> > > > tym razem o imiona, bosz :crazy: lepszych tematów nie ma?> > > Mistrz dedukcji z Ciebie Aluc :lol: :lol:- tak dzielnie walczysz, czyzbys przypuszczala, ze imie twojego dziecka nalezy do tych przeze mnie "napietnowanych" :lol:to czy kto piętnuje czy nie, może mnie najwyżej pogilgać i przyprawić o chichot ;) chciałam cię podedukować trochę, dziecko drogie, żebyś sobie lepiej w życiu radziła, jak przed wiedzą uciekasz, to już twój problem ;) dobrze, że chociaż te słowniki czytujesz :grin:
    • Gość: _Su_ Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 16:50
      eh mój Kuchu miał być odpoczątku Nataniel bo bardzo podoba mi się to imię, ale nie dość że rodzina męża oponowała to pani w USC nie chciała dziecku zapisać tego imienia bo stwierdziła, że takie nie istnieje. Nie miałam siły załatwiać tego wtedy sama więc poszedł mąż. Zadzwonił do mnie a ja rozdarłam się na panią że wymyśliła jakąś dziwną teorię. eh. kazałam jej dzwonić do miasta wojewódzkiego. Pani była oburzona i obstawała przy swoim. W końcu zagroziłam jej napisaniem skargi i porządną awanturą to zgodziła się bez problemu zapisać mu Nataniel jako drugie imię. I teraz mamy Krzysztofa Nataniela. Jaja jak berety-pani miała listę dopuszczonych imion z 84 roku o ile dobrze pamiętam. A ja znam przypadki gdzie 2 letnia dziewczynka ma na imię Pamela i jakoś nie było kłopotów z zarejestrowaniem. I taka jestem do tej pory zła. A nawiązując do tych samych imion w wielkiej ilości to ja też cierpię z tego powodu bo mam na imię Marta i np. w mojej klasie były zawsze conajmniej 3 Maaty a na ulicy też sporo kobiet się oglądałosmile Chociaż z drugiej strony nie chciałabym się nazywać Dobrosława albo Celesytyna. Nie to że coś mam do tych imion ale jakoś nie jestem za tradycją ;)pozdrawiamSu
    • Gość: Aluc Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 18:53
      wiecie co?olać :grin:ktoś chce sobie pogadać najwyraźniej ;)
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 19:00
        mama Maksa napisała/ł:> wiecie co?> > olać :grin:> > ktoś chce sobie pogadać najwyraźniej ;)pogadaj sobie Aluc, pogadaj ;)tylko uwazaj, gdzie lejesz, zebys sobie kolejnej krzywdy nie zrobila :lol:
    • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 19:19
      A ja wam powiem. Mam Damianka Piotra i Anie Izabele, sa naprawde cudownymi dzieciaczkami i dla tych, ktorzy moje dzieci znaja i lubia, badz kochaja, nie ma znaczenia jak maja na imie: Narcyz i Balbina czy Bonfacy i Albinka.imie jest jak ubranie: moze pasowac lub nie, ale nie powinnismy czlowieka przez to oceniac. "Nie szata (imie) zdobi czlowieka"Mysle szklanko, ze checi mialas dobre i pytalas z czystej ciekawosci, ale troche niezreczny post Ci wyszedl.Moje dzieci:Damian-aby bylo blisko Daniel, po tacie (jak w Sadze o Ludziach Lodu);Piotr-po moim najlepszym przyjacieluAnna-po prababci; Izabela-po zmarlej siostrze mezaAle gdyby imiona ww mi sie nie podobaly, nadalabym inne.W wersji pierwszej Damian mial byc Adamem, a Ania-Monika.Ale sie zmienilo.a z reszta jakie znaczenie ma czy moje imie pochodzi z laciny, greki, hebrajskiego, czy jest rdzenno polskie?bo ja nie wiem...BEATAS
      • Gość: nitka_york Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 19:31
        BEATAS napisała/ł:> imie jest jak ubranie: moze pasowac lub nie, ale nie powinnismy czlowieka przez to oceniac. "Nie szata (imie) zdobi czlowieka"moze i nie powinnismy, ale oceniamy- takie zycie indifferent a wydziwione imie moze wyjatkowo zeszpecic czlowieka.> Mysle szklanko, ze checi mialas dobre i pytalas z czystej ciekawosci, ale troche niezreczny post Ci wyszedl.Szczerze powiedziawszy, to nie tylko ciekawosc mna powodowala, ale mniejsza z tym. Moze lepiej faktycznie poczytac o czyjejs karcie VIP na takim forum jak to? ;)> Moje dzieci:> Damian-aby bylo blisko Daniel, po tacie (jak w Sadze o Ludziach Lodu);Piotr-po moim najlepszym przyjacielu> Anna-po prababci; Izabela-po zmarlej siostrze meza> Ale gdyby imiona ww mi sie nie podobaly, nadalabym inne.> W wersji pierwszej Damian mial byc Adamem, a Ania-Monika.Ale sie zmienilo.:)> a z reszta jakie znaczenie ma czy moje imie pochodzi z laciny, greki, hebrajskiego, czy jest rdzenno polskie? Na to pytanie musi odpowiedziec Ci kto inny- ten kto wypaczyl w swoim 1 poscie moje pytanie- pewnie biedulka nie bardzo zrozumiala co czyta. W ostatnim numerze "Wprost" podane sa ciekawe statystyki na temat CZYTANIA. Moze ta madra osoba powinna tam zajrzec i wyciagnac wnioski z lektury, niz siac zamet przeinaczajac cudze wypowiedzi. Moze to nie miejsce na dowartosciowanie sie na kazdym kroku i wylewaniu swoich frustracji... Moje pytanie bylo proste, niestety znikoma czesc na nie odpowiedziala- dziekuje Tobie Beato i innym, ktorzy pytanie zrozumieli i odpowiedzieli z sensem :)
        • Gość: guest Re: Nadawanie imion- do Nitki IP: *.* 16.03.03, 19:49
          HejNie wiem, co autor mial na mysli, ale cieszę się ,że ujawnil tożsamość.Teoria Mamjuz&Rosa* czyli- po trzydziestym poście zaczyna się odchodzenie od tematu i pyskówka- po raz kolejny się sprawdza, co polecam uwadze Ez i innych statystyczek :) (widzicie, ze mialysmy rację, moze by tak jakiegos Nobelka?).a poza tym czytanie o kartach VIP czyli niezwykle subtelnych aluzjach do Wiadomo Kogo jest mało śmieszne i zręczne.Jesli masz Nitko jakieś zarzuty w stosunku do Aluc to napisz Jej o tym na priva, bo jakoś nie mam ochoty jak zwykły Edzieckowy użytkownik przygladać się podobnym wycieczkom personalnym- zwłaszcza że jest to wyjątkowo czytelne i pretensjonalne.Rosa- mama pospolitego Kuby (acz niepospolitego dziecka :lol:)
          • Gość: nitka_york Re: Nadawanie imion- do Nitki IP: *.* 16.03.03, 20:08
            Wybacz Roso, ze musialas (?) to czytac. Nie bylo moim zamiarem robienie zadymy. Niewiele na temat mozna sie z tego topicu dowiedziec- ide poczytac jak pani A tym razem zabawia sie w fachowca od zoltaczki typu B...A Ciebie Aluc przepraszam, ze niedocenilam Twojej wszechwiedzy :lol:Pokoj z Wami kobiety :D
    • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 19:31
      Mój 8-letni syn ma na imię Max i nie jest to zdrobnienie od Maksymiliana. W USC nie było żadnych problemów natomiast jeden z naszych ówczesnych sąsiadów stwierdził, że idąc z pierwszą wizytą do Maxa przyniesie smycz. Notabene mój piesek to był też Max :crazy:
      • Gość: kajaczek Re: Nadawanie imion-do szklanki IP: *.* 16.03.03, 20:24
        Dałam się podpuścić.Poczułam się wywołana do tablicy jako mama dziecka o nic nie znaczącym(w/g Ciebie)imieniu.Po chorobę odpowiadać na takie posty? Żałuję teraz,że pisałam o pisałam o swoim oburzeniu bo faktycznie co się oburzać,że komuś imię mego dziecka nie pasuje i wyszukiwać umocowań w tradycji,którą szczerze powiedziawszy wogóle się nie kierowałam.W nosie mam czy się komu to imię podoba czy nie a podtrzymywaniem tradycji parać się nie muszę.Szacunek do ojczystej mowy mam spory ale nie poczuwam się do jakiejś szczególnej dewastacji tegoż języka poprzez nazwanie dziecka imieniem nie posiadającym polskich korzeni.Nawiązując do Twojej ogrodniczej terminologii utrzymuję,że monokultura glebie nie służy. Miło byłoby poznać Twoje(prawdziwie polskie oczywiście)imię oraz dowiedzieć się czym Ty kierowałaś się przy wyborze imion dla dziecka(dzieci) -czy li tylko tradycją? A ja się na drugi raz w palec klikalec(że pozwole sobie język rodzimy zachwaścić -ale,że w język byłoby bez sensu)ugryzę i z należytą powagą do podobnych postów podejdę -omijając je szerokim łukiem.
        • Gość: nitka_york Re: Nadawanie imion-do szklanki IP: *.* 16.03.03, 20:43
          Znudzona juz poprosze Cie Dorota, zebys pokazala, gdzie napisalam, ze imie Twojego dziecka jest "nic nie znaczace"?Moze zamiast sie nakrecac, wystarczyloby uwaznie przeczytac, co zostalo napisane przeze mnie- skoro juz odnosisz gorzkie zale do mnie.Nie odpowiadam za to do czrego Ty sie poczuwasz- to naprawde Twoj nie moj problem, ale ,masz racje i ciesze sie, ze podjelas sluszna decyzje nie odpisywac na posty, ktorych nie zrozumialas.dorota-mama Kai napisała/ł:> Dałam się podpuścić.Poczułam się wywołana do tablicy jako mama dziecka o nic nie znaczącym(w/g Ciebie)imieniu.Po chorobę odpowiadać na takie posty? Żałuję teraz,że pisałam o pisałam o swoim oburzeniu bo faktycznie co się oburzać,że komuś imię mego dziecka nie pasuje i wyszukiwać umocowań w tradycji,którą szczerze powiedziawszy wogóle się nie kierowałam.W nosie mam czy się komu to imię podoba czy nie a podtrzymywaniem tradycji parać się nie muszę.Szacunek do ojczystej mowy mam spory ale nie poczuwam się do jakiejś szczególnej dewastacji tegoż języka poprzez nazwanie dziecka imieniem nie posiadającym polskich korzeni.Nawiązując do Twojej ogrodniczej terminologii utrzymuję,że monokultura glebie nie służy. Miło byłoby poznać Twoje(prawdziwie polskie oczywiście)imię oraz dowiedzieć się czym Ty kierowałaś się przy wyborze imion dla dziecka(dzieci) -czy li tylko tradycją? A ja się na drugi raz w palec klikalec(że pozwole sobie język rodzimy zachwaścić -ale,że w język byłoby bez sensu)ugryzę i z należytą powagą do podobnych postów podejdę -omijając je szerokim łukiem.
          • Gość: guest Re: Nadawanie imion-do szklanki IP: *.* 16.03.03, 22:20
            To mnie chyba nikt nie pobije :) Moj synek ma na imie Brandon Michael, a coreczka bedzie nosila piekne dwa imiona Nicole Kristin ;)Mieszkamy w Kanadzie i tutaj nikogo nic nie dziwi, ani nie obchodzi. Pozdrowienia dla wszystkich mamus i ich dzieciaczkow :hello:
          • Gość: guest Re: Nadawanie imion-do Nitki IP: *.* 16.03.03, 22:23
            Witaj,NIe bądź zdziwiona, ze Twój post wywołał burzę. Twoje pytanie nie było neutralne - mogło by takim byc gdybyś poprzestała na pierwszym zdaniu. Niepotrzebnie wygłosiłaś w dalszej części sądy dewaluujące pewne imiona. To nie było miłe. Przeciez chyba to jest oczywiste, ze każda matka zakłada, że jej dziecko jest najwspanialsze pod każdym względem, a imię (na którego wybór mamy absolutny wpływ, w przeciwieństwie do innych "cech") jest najpiękniejsze,wyjątkowe i właśnie jedyne odpowiednie dla naszych dzieci, a nie jak piszesz (w pogardliwym tonie)- popularne czy bez tradycji.Pozdrawiam - Alex
            • Gość: guest Re: Nadawanie imion-do Nitki IP: *.* 16.03.03, 23:00
              ja sie juz tutaj niczemu nie dziwie :DPozdrawiam
              • Gość: Miśk@ Re: Nadawanie imion IP: *.* 16.03.03, 23:38
                Tak na marginesie, widzę tu nic innego jak tylko burzenie kolejnych ixów i ygreków ;) Nadając imiona własnym dzieciom nie kierowałam się żadnym "pochodzeniem".Nie patrzyłam czy pasuje "do gwazd" ;) -takie imiona mi się podobały,pasowały "wzrokowo" do moich dzieci i już :) Żałuję jedynie,że nie ma w Polsce dowolności w nadawaniu imion :( -według prawa powinny jedynie od razu wskazywać na płeć dziecka,nie być prześmiewcze,zdrobniałe ani obraźliwe,ale niektóre panie w USC są baaaaaardzo zasadnicze :( i po prostu nie chce im się sprawdzać czy możliwe jest np. nadanie dziewczynce imienia Nastazja.Nie przejmuję się,że mój Jaś będzie piątym czy dziesiątym w przedszkolu,na pocieszenie ;) córka ma na imię Daria-a to nie jest popularne imię :)
                • Gość: kasia.s Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 01:38
                  Moja Rybka ma na imię Zuzia z prostego powodu:dlatego,ż POPROSTU mi się to imię podoba i chciałam aby moja córka miała tak na imię!!!Nie martwi mnie jakoś to,że nie jest to ORYGINALNE imię!!!Najważniejsze jest to,że Rybka jako osoba(człowiek,dziecko-jak tam chcecie)jest jedyna w swoim rodzaju,oryginalna,cudowna i może i wspanialsza od nie jednego dziecka o bardzo rzadkim imieniu!!!kasia z Rybką o bardzo prpularnym imieniu ZUZIA!!!!!
    • Gość: Adzia Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 08:30
      szklanka napisała/ł:> Zawsze zastanawila mnie pewna rzecz, czym kieruja sie konkretni rodzice przy wyborze imion. A mnie zawsze zastanawiałą pewna rzec - mianowicie, co komu do tego, jak ktoś inny da dziecku na imię?
    • Gość: korol Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 08:46
      Cześć :)Mam dwójkę dzieci : Dominikę (ma 10 lat ) i Michała (własnie za tydzień skończy rok). Dlaczego takie imiona???Już wyjaśniam: Dominika ma imie po ulubionym wujku mojego męża (wujek Dominik to najlepszy facet pod słońcem :lol: ) , ma też drugie imię - Ewa (pierwsza kobieta). A synek ma na imię Michał po pradziadku mojego męża (powstaniec i bardzo waleczny człowiek z niego był :jap: ) a na drugie imię ma Adam (skoro była pierwsza kobieta to jest i mężczyzna :grin: )Pozdrawiam :hello:Addera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka