kalina_p 25.01.07, 16:02 pisania o dziecku On Ona, Nim - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalina_p kuśwa- kot- wyjasniam: 25.01.07, 16:05 kot przelecial po klawiaturze i nie tak wysłało. Mialo byc: Temat: "Skąd ta maniera?" a w poscie: pisania o dziecki wielka litera? O swoim dziecku, zwykłym, "domowym". "bawiłam się z Nia", "uczę Go sikac do kibelka". Nie rozumiem, wyjasni mi któraś? Tak mi ta wielka litera nie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: kuśwa- kot- wyjasniam: 25.01.07, 16:10 moze nie maniera,ale szacunek do drugiego czlowieka-dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: kuśwa- kot- wyjasniam: 25.01.07, 16:12 Wiesz Kalinko, jakos nie zwróciłam na to uwagi, ale przyjrzę się.... Co do Twojego pytania- czyżby nieznajomość ortografii? Może ktos pomyslał, że skoro zwroty "Twój" i "Ciebie" piszemy z dużej litery, to i takie formy, o jakich wspominasz, należy potraktować dużą literą? Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: kuśwa- kot- wyjasniam: 25.01.07, 16:14 I jeszcze dodam, że to przerost formy nad treścią......śmieszny dla mnie trochę....... Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: kuśwa- kot- wyjasniam: 25.01.07, 16:44 On, Go, Jemu- zaimki pisane duza litera, tyczace się Boga... Odpowiedz Link Zgłoś
mamciakam Re: kuśwa- kot- wyjasniam: 25.01.07, 16:12 pisząc listy posty itp" Was, Im ,Jego |Jej ,On,Ona, itd. pisze sie z wielkiej litery-tak mnie niby uczono... a ze tu chce sie jeszcze miec tzw"anonimowość" to zamiast uzywac imienia pisze sie bezosobowo czyli własnie On ,Go itp. -tak ja to rozumiem bynajmniej.. tylko z kolei nie rozumiem Ciebie:<O swoim dziecku, zwykłym, "domowym">... to jak o kocie albo o psie... Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p chyba nie rozumiesz 25.01.07, 16:27 jak najbardzie DO KOGOŚ piszemy:Ciebie, Twój, natomiast jesli pisze o kims na forum, to dlaczego wielka litera? O JP II wszyscy pisali On i to rozumiem. O Bogu piszemy Jego i to tez rozumiem. Ale o siostrze/bracie/dziecku/męzu??? Czy to nie gruba przesada przypadkiem..? A jesli o swoim dziecku wielka litera, to czemu nie o dziecku sasiadki? Fajnie by się czytalo: " Kuba bawił się z Jasiem, On wyrwal Mu łopatke, a wtedy Jasio Go popchnął a On Mu oddal " DD Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: chyba nie rozumiesz 25.01.07, 16:37 z przyzwyczajenia.Tak byłam nauczona,że o innej osobie piszę z dużej litery.Nie zastanawiam się nad tym ,po prostu tak wychodzi.Denerwuje mnie za to ,że robię tysiąc literówek i puszczam to w eter. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: chyba nie rozumiesz 25.01.07, 16:39 taka maniera zupełnie jak pisanie o swoim dziecku Młody/Młoda (baardzo częste) jak i co i rusz pojawiające się (z moich obserwacji wynika, że w ramach naśladownictwa stylu pewnej znanej forumowej mamy) inne zwroty z Dużej Litery: Ulubiony Miś Jasia, Lateksowy Gryzaczek Zdzisia, Fantazyjne Majteczki Oleńki, itd. z moich skromnych obserwacji wynika, że zwroty te stosują mamy (przepraszam te z góry Urażone i Dotknięte ) z literackimi ambicjami, potrzebą nadania swym postom niepowtarzalnego stylu i oczywiście dumne i blade ze swych Pociech, słowem - Jestem Mamą Niepowtarzalnego Synka i teraz piszę o Nim Bardzo Ważne Rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: kuśwa- kot- wyjasniam: 25.01.07, 16:39 mamciakam napisała: > pisząc listy posty itp" Was, Im ,Jego |Jej ,On,Ona, itd. pisze sie z wielkiej > litery-tak mnie niby uczono... Chyba nie masz racji. Owszem, w liście pisze się duża literą pewne zwroty, ale te, za pomącą których bezpośrednio zwracasz się do adresata, np. Ty, Tobie, Ciebie, Wy, Wam, Was. Natomiast Im ,Jego |Jej ,On,Ona pisze się z małej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciakam Re: kuśwa- kot- wyjasniam: 25.01.07, 16:56 a jezeli była by np. taka sytuacja ze no niewiem przypuscmy córka twojejnkolezanki byłaby u ciebie przez jakis czas i ty pidszac list do jej matki i cos tam bys opisywała no to jak z małej litery czy ciagle uzywałabys jej imienia albo pisała 'Wasza córka" (czysto hipotetycznie zakładając oczywiscie) apozatym w postach tez pisze wszystko z małej i zadko uzywam intepunkcji i "altu" Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kuśwa- kot- wyjasniam: 25.01.07, 16:40 Jeszcze lepiej wygląda, gdy któraś pisze: Bił mnie, uciekałam, ale On mnie złapał. Jak mam się Mu wyrwać??? >-tak ja to rozumiem bynajmniej.. Ja też to rozumiem bynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: kuśwa- kot- wyjasniam: 25.01.07, 21:50 zona_mi napisała: > Jeszcze lepiej wygląda, gdy któraś pisze: > Bił mnie, uciekałam, ale On mnie złapał. Jak mam się Mu wyrwać??? > > >-tak ja to rozumiem bynajmniej.. > > Ja też to rozumiem bynajmniej. > buhahahahahahhhhaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Skąd ta wielka litera?maniera..? 25.01.07, 16:42 w necie w ogóle używanie wielkiej litery wydaje mi się trącać lekką pretensją sama piszę zmałej zdania zaczynam z małej kropek najczęściej nie stawiam nicki z małej piszę (no bo z małej są przecież, kuśwa LOL) PS. On, Jej, Jemu kojarzy mi się z Panią Matką i Panem Ojcem. I Mniszkówną (chociaż akurat nie pamiętam, czy ona pisała On) Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Skąd ta wielka litera?maniera..? 25.01.07, 16:53 Nieznajomość zasad pisowni i tyle. Zaimki osobowe i dzierżawcze w 2 osobie l.poj. i mn. (ty, twój, wy, wasze) we wszystkich przypadkach, o ile zdanie jest skierowane bezpośrednio do danej osoby, pisze się z dużej litery. W 1 i 3 osobie ta zasada nie obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
czudna Re: Skąd ta wielka litera?maniera..? 25.01.07, 17:37 A njeh Se piszom jag hcom. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: Skąd ta wielka litera?maniera..? 25.01.07, 19:32 jakos mnie nie przekonuja tlumaczenia "ze sie tak bylo uczonym" nikt nie mial prawa Was tak uczyc, bo to nieortograficzne. za to moje zastosowanie jest ortograficzne, bo zwracam sie do Was. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkamodras Re: Skąd ta wielka litera?maniera..? 25.01.07, 19:40 Antek jest Antek a nie żaden "On". Jeśli już to "on" - małe dziecko, mała litera . Swoją drogą uzywanie wielkich liter sprawia ,że opisy typu "Gdy zmieniałam Mu pieluchę i zobaczyłam Jego Kupę pomyślałam poraz kolejny, jak to możliwe żeby On To zrobił." stają się takie... nabożne. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Skąd ta wielka litera?maniera..? 25.01.07, 19:46 )))) Tak, zwłaszcza ten pietyzm słowny w konfrontacji z kupą jest godny naśladownictwa)))) Może autorka takiego wyznania uważa, że tylko Ona dokonuje takich heroicznych czynów, wartych podkreślenia przez dużą literę..... Odpowiedz Link Zgłoś
karcia85 Re: Skąd ta wielka litera?maniera..? 25.01.07, 21:19 Mój mąż gdy zdarza mi się rozmawiać z nim na gg zawsze pisze Ja, Mi,o Mnie <w sensie: o nim> z dużej litery, inne zaimki osobowe traktuje z małych literek;- ). Może to z szacunku do...samego siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
nova_lijka Re: Skąd ta wielka litera?maniera..? 25.01.07, 21:21 Bardzo Mi się to podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Skąd ta wielka litera?maniera..? 25.01.07, 21:43 A mnie sie nie chce włączać w środku zdania caps locka i pisze małymi literami. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Małą literą, a nie 25.01.07, 22:31 _z_małej_litery. Litości - pisanie/mówienia "z małej litery" to prostacki rusycyzm. Odpowiedz Link Zgłoś