Dodaj do ulubionych

do mam z dwójką (i więcej) dzieci

20.02.07, 13:08
Planuję drugie dziecko i chciałabym się dowiedzieć, jak wyglądały u Was
pierwsze tygodnie z dwójką dzieci, jak sobie radziłyście w codziennych
czynnościach, załatwianiu różnych spraw, czy faktycznie jest to jedynie
kwestia dobrej organizacji?
Pytam, bo trochę mnie to przeraża, zwłaszcza, że już nad jednym dzieckiem np.
w sklepie jest mi trudno zapanowaćsmile
Obserwuj wątek
    • judytak Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 13:11
      najważniejsze, to mieć odpowiednią różnicę wieku między dziećmi - czyli jedno
      już w przedszkolu, to pora na drugie, drugie w przedszkolu...itd.

poza tym - wszystko da się zrobić, jak trzeba ;o)

pozdrawiam
      Judyta

P.S. czy twój nick ma coś do rzeczy, czy tylko przypadek?
      J.
      • magyar30 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 13:15
        Gdyby wszystko poszło zgodnie z planem, to starsze dziecko miałoby ok.2,5-3 lat
        w momencie narodzin młodszego, czyli akurat do przedszkola.
        Mój nick wymyślił mi kiedyś mąż, bo twierdzi, że ma madziarskie korzeniesmile
        • agatelek2 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 13:22
          Kwestia dobrej organizacji i to wszystko.Ja mam dzieci rok po roku i przez
          pierwsze pół roku było ciężko ale teraz same plusy.
      • lidia23 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 20:13
        Ja tak mam syn chodzi do przedszkola a córa ma już 8 miesięcy.(syn ma 5 lat).
        Różnica jest idealna. A organizacja też musi być dobrasmile
    • figrut Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 13:30
      Jestem potwornie niezorganizowana, a jednak dałam sobie radę z dziećmi między
      którymi różnica jest rok i dziesięć miesięcy. Najgorsze były dla mnie pierwsze
      trzy miesiące i segregacja rzeczy na bardzo ważne, ważne i mniej ważne. Dużą
      pomocą była dla mnie chusta w domu i na spacerach. W domu młodszego w łóżeczku
      położyć nie mogłam bo starszy do niego wchodził, na spacerze starszy nagle
      pokochał wózek i nie chciał go odstąpić młodszemu.
    • mamciakam Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 13:51
      mam troje dzieci pierwsza róznica wieku to 5,5 roku(nie polecam)druga2.3
      (polecam)jak juz wczesniej wspomniano kwestia organizacji ale nie tylko z
      maluchami nie da sie wszystkiego zaplanowac bo zazwyczaj wyskakuja jakies
      nieprzewidziane wydarzeniasmilejezeliróznica wieku jes wieksza to plusem jest to
      ze starsze dziecko podstawowe rzeczy robi juz samo ( samo je ,nie trzeba
      pilnowac "siusiu i kupki" bo woła albo idzie juz samo do toalety ,ubierze sie
      samo...itp.)ale moim zdaniem zazdrosc jest wieksza-oczywiscie to tez zalezy od
      charakteru-jezeli róznica jest mniejsza to sa tez minusy (przy usypianiu czasami
      tez jest dwójka do przebierania karmienia itp ale najwiekszy plus to taki który
      przycmiewa wszystkie minusy to ten ze dzieci sie razem bawia maja wspólny jezyk
      ...itp.dlatego zdecydowanie polecam róznice o dwóch lat.
      mogłabym sie rozpisac nad wadami zaletami i organizaja pracy lub jej brakiem ale
      nie chce przynudzac jesli jestes zainteresowana pisz na priv..
      pozdrawiam i zycze powodzenia
    • kaja2071 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 14:15
      miedzy moimi maluchami sa 22 m-ce roznicy.
      Tak jak pisaly dziewczyny wyzej to kwestia organizacji.
      Miewamy gorsze dni,ale generalnie jest ok.
      Bardzo szybko nauczylam sie tak organoziwac czas,by obylo sie bez problemow.
      Roznice wieku polecam - uwazam ze wlasnie ok 2 lat to jest maksimum - no ale to
      tylko moje zdaniesmile
    • kra25 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 14:28
      rób drugie trudno nie jest ale dzieci na zakupy nie zabieraj
      wiem co znaczą dzieci w sklepach dlatego nie zabieram ze sobą na zakupy
      • zuzanna56 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 14:41
        Między moimi dziećmi jest róznica dokładnie czterech lat. Starsze poszło do
        przedszkola a ja do pracy na 3 dni w tygodniu (po 5 godzin) kiedy miało ponad
        4,5 roku. Przez pierwszych 7 miesięcy byłam więc sama z dwójką w domu. I było
        super. Potem różnie, czasami są kłótnie.
    • michatka Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 15:58
      u mnie nie było problemu (różnica wieku 3 lata)
      starszy poszedł do przedszkola kiedy byłam w ciąży
      młodsza jako noworodek głównie spała i jadła, potem też żadnych kolek itp
      atrakcji nie było
      powodzenia
    • alexxa6 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 16:37
      Nikektśrzy dają sobie radę świetnie z 5 dzieci a niektórzy z jednym nie mogą
      sobie poradzić. Wszystko Kwestia dobrej organizacji

vanilla-cafe.net/
      • ledzeppelin3 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 16:44
        To kwestia nie tylko dobrej organizacji, ale też dziecka. Jak Ci się trafi
        kolkowicz, to będziesz godzinami nosić młodsze na rękach, a starsze wlec za
        nogawką spodnitongue_out U mnie pierwsze dziecko było typowym aniołkiem, zero kolek,
        problemów z bolesnym ząbkowaniem, od 3 m-ca życia spało całe noce. Młodsze
        zadało kłam mojej wierze, że jestem matką idealną, wychowującą idealne
        dziecitongue_outP Ale jak jedna z dziewczyn napisała wyżej, wszystko przyćmiewa fakt
        porozumienia między dziećmi i to, że już w tej chwili mają własny świat
        (różnica 20 m-cy).
    • rene-76 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 17:54
      na poczatku bylo ciezko wiadomo tym bardziej ze nie mialam nikogo do pomocy ale
      chodzilam z dziecmi i na zakupy i do urzedu jak bylo trzeba-ja osobiscie nie
      widze jakiejs wiekszej roznicy pomiedzy zalatwianiem spraw z jednym a z dwojka
      dzieci
    • mathiola Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 18:11
      pierwsze tygodnie są dramatyczne, ale że nie ma innego wyjścia, to trzeba je
      przejść smile Potem jest coraz lepiej.
    • anna_sla Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 18:42
      U nas najgorszy był pierwszy tydzień, było tragicznie ze względu na starszą
      córkę (różnica wieku 2lata, ale drugie to bliźniaki). W sumie najgorszy okres
      zamknął się w miesiąc (chłopcy mieli wtedy 1,5 m-ca, bo prawie 2 tyg. w
      szpitalu) a potem tydzień próbny samej z trójką dzieci, kiedy mąż wrócił do
      pracy i z dnia na dzień jest coraz lepiej..
      • cytrusowa Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 18:58
        no coz, ja nie mialam takirgo problemu tylko inny - mam blizniaczki.

pierwsze tygodnie spedzone troche w szpitalu, troche w domu.
        ogolnie rzecz ujmujac jest bardzo ciezko i raczej pomoc jest potrzebna chocby w
        najmniejszym stopniu i choocby tylko do posprzatnaia lub wyreczenia bm sie mogla
        przespac....

a dzieci z roznica wieku to chyba o wiele lepiej, bo kazde mozna zajac czym
        innym, nie trzeba wielu rzeczy robic podwojnie....
        • mathiola Cytrusowa 20.02.07, 19:05
          Tylko trzeba wziąć poprawkę na to, że dzieci z różnicą wieku po powrocie mamy
          ze szpitala nie zachowuja się normalnie i potrzebują wzmożonej uwagi
          rodzicielki, demonstrując to w najróżniejszy sposób, a mama mimo szczerych
          chęci nie rozdwoi się, nie oderwie sobie noworodka od piersi i nie zajmie się
          wyjącym przedszkolakiem smile
          Przerabiałam - podobnie jak Anna Sla powrót do domu, do 4-letniego synka z 3-
          tygodniowymi bliźniakami i powtarzam - początek jest trudny. Nie da się zająć
          czym innym dziecka, który stęskniony za mamą, nie może zrozumieć, że już nie
          jest tak jak było kiedyś i w dodatku nie jest już najważniejszy na świecie...
          No, bywa trudno na początku. Ale potem jest coraz lepiej.
          Zresztą gdyby to było nie do przetrwania, kobiety miałyby po jednym dziecku smile
          • cytrusowa Re: Cytrusowa 20.02.07, 19:07
            pewnie.
            dlateo koitki daja sobie ade i maja wiecej niz jedno bobo.
    • hexella Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 21:08
      Między moimi chłopcami są niecałe cztery lata różnicy i... jest fajniesmile
      Początki są zawsze trudne, ale u nas to nie była kwestia rozerwania się
      pomiędzy noworodka i przedszkolaka, a raczej mojego dostosowania do ponownego
      życia bez snu, jedzenia i czasu dla siebie.
      Mój starszy syn szybko się przystosował do nowej sytuacji, ja potrzebowałam
      trochę więcej czasusmile
      Do dzieła!
    • jktasp Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 21:30
      U mnie niestety klapa.Różnica 25 mies, powinno mnie być dwie.Teraz np nie
      sprzątam mieszkania, bo młodszy ma 11 mies , staje i wywraca się, niemogę go
      spuścić z oka, bo jak wyrżnie , to tak, że boję się, że ma pękniętą czaszkę.
      Więc starszy zaczął zpowrotem sikać w majtki i nie tylko, potrafi sobie
      wyciągnąć poduszkę z wresalki i na nią nasikać.Starszy potrafi się sam ubrać
      ale tego nie robi, kiedy ja go ubieram stawia opór, poza tym przeraźliwie
      wrzeszczy z każdego powodu, młodszy zaczyna go naśladować. Nie mogę ich obu
      wziąć na spacer bo starszy się wyrywa.Mówcie co chcecie, ja mam dość, ograrniam
      z grubsza chałupę i ok 18-19 jestem padnięta, teraz usypiam młodszego , po to,
      żeby się budził co chwilkę i chciał jeść, próbowałam wszystkiego, nic nie
      pomogło, za miesiąc kończę karmienie piersią i niech wrzeszczy
    • leokadia206 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 23:26
      ZALEZY JAKA ROZNICA WIEKU, U MNIE DUZA BO 6 LAT. sTARSZY W PRZEDSZKOLU TO JA
      MAM WIECEJ CZASU DLA MALEGO. PIERWSZE POL ROKU BYLO STRASZNE,CIEZKO MOWIC O
      ORGANIZACJI, KIEDY WISI CI COS PRZY CYCU NON STOP, A STARSZE TRZEBA WYKAPAC,
      DAC JESC,POCZYTAC, BO MAZ W PRACY CALE DNIE.ALE TERAZ JUZ JEST SUPER.
    • aluc Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 20.02.07, 23:30
      przez pierwsze dwa tygodnie po wyjściu ze szpitala (młody miał 2 dni) miałam w
      domu zdrowego noworodka, chorego przedszkolaka i chorego doroślaka, najbardziej
      upierdliwy był ten ostatni
      dopóki młode głównie je i śpi oraz położone nie zmienia samowolnie miejsca
      pobytu, jest sielanka

uwaga natury ogólnej - całe życie jest kwestią dobrej organizacji wink
      • wahb Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 21.02.07, 08:27
        ja mam starszego:- 5,5 roku i małego 8 tygodni
        jest fajnie , tylko duzy nie chce do przedszkola chodzic- pilnuje interesu, a
        niech sobie siedzi ze mna w domu jak mu dobrze, a malego kocha chyba bardziej niz ja
    • kiwi1910 8 lat róznicy 21.02.07, 08:30
      baaardzo wygodne dla mnie bo starsza nie przeszkadza a wręcz pomoga mi przy
      maleństwie. Tylko co to za frajda z takiego małego rodzeństwa...jakbym miała
      dwie jedynaczki.
      • aguskin Re: 8 lat róznicy 21.02.07, 08:49
        u mnie 7 lat różnicy, radę daję, jak malutki wprowadził się do domku, starszy 8
        godzin spędzał w przedszkolu, od września jest dumnym pierwszoklasistą,
        najgorsze są tylko wyrzuty sumienia, bo starszy jest zaniedbywany, więcej się
        wymaga, i jak jestem padnięta, po nieprzespanej nocy, to wiadomo przy małym
        muszę zrobić wszystko i jeszcze go zająć( bawić się z nim), a od starszego
        wymagam wtedy 90% samodzielności, i jeszcze, żeby pomógł, a wieczorem jak śpi
        to mi go szkoda.
        ale cieszę się, że starszy ma pretensje tylko do mnie, a nie do małego, bo
        małego kocha bardziej niż mogłabym sobie wyobrazić
        a dobra organizacja, no cóż przy dzieciach się chyba nie da, a jak jeszcze
        jesteś leniwa - tak jak ja, to zawsze są jakieś braki,
        życzę powodzenia,
    • magyar30 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 21.02.07, 14:24
      Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź.
      Najbardziej pocieszające jest dla mnie to, że znajdujecie jeszcze czas na
      forumsmile
    • galia29 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 21.02.07, 14:58
      Ja zastosowałam terapię szokową- wyszłam z młodszym w piątek a (w domu była już
      babcia, która opiekowała się starszym 3 latkiem na czas pobytu w szpitalu) a
      dwie godziny później zwaliła się osobiście przeze mnie zaproszona siostra z
      mężem i 10 letnimi bliźniakami (fakt ,że dom duży). Bliźniacy całkowicie
      zaabsorbowali uwagę starszego bo ich uwielbia (ledwo zauważył,że ma brata), a
      jak po dwóch dniach wszyscy wyjechali to byłam już na etapie- TYLKO dwoje
      dzieci??O rany jaki luzsmile))))A potem bardzo pomógł mi mąż, który duużo czasu
      poświęcił starszemu, no i przedszkole.
      • agnes123 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 24.02.07, 09:29
        Mam dwójkę dzieci ... z własnej autopsji mogę poradzić jednak mniejszą różnicę
        wieku niżeli 5 lat - może 3 lata róznicy byłoby lepsze smile)
    • anaj75 Re: do mam z dwójką (i więcej) dzieci 25.02.07, 09:38
      Mam dwójke z różnicą 22 miesięcy - obecnie w wieku 1;7 i 3;5. Jak się okazało
      dla mnie to trochę za mała różnica - lepiej byłoby 3-4 lata. Wtedy mogłabym
      lepiej zrealizować swoje zamierzenia wychowawczo - edukacyjne a tak to może
      robię to w 60%. Ale porozumienie między dziećmi jest duże - są na podobnych
      etapach rozwojowych, mają zbieżne zainteresowania. Starszy uczy młodszego,
      tłumaczy mu rózne rzeczy. Lubią ze sobą przebywać i tęsknią za sobą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka