Dodaj do ulubionych

znowu bede mama :)

19.03.07, 13:49
a znowu oznacza trzeci raz. Bardzo sie z tego ciesze, tym bardziej, ze zawsze
chcialam miec trojeczke. I nareszcie czuje sie spelniona i spokojna, bo juz
niedlugo nareszcie wszyscy (w pelnym tego slowa znaczeniu) bedziemy w domu.

i jest tylko jeden problem: dlaczego wiekszosc ludzi uwaza, ze trojka dzieci
to "kalectwo". Zaczynam powoli sadzic, ze przyznawanie sie do planowanej ciazy
jest wielkim nietaktem towarzyskim. Wpadke mozna zrozumiec, ale planowanie
trzeciego jest postrzegane raczej jako problem, z ktorym warto byloby udac sie
do psychiatry. Zamiast jakichs wstepnych gratulacji i w miare entuzjastycznych
reakcji, ktorych mozna by oczekiwac przy takiej okazji, dostaje w najlepszym
razie wyrazy watpliwego uznania ("no... odwazna pani"), albo co gorsza prawie
kondolencje w stylu "trzecie? o matko... biedna jestes".
Dlaczego tak sie dzieje? Bede wdzieczna, jezli ktos mi to wyjasni, bo poki co
mam wrazenie, ze powinnam sie czuc, jakbym zrobila cos zlego...

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agmar3 Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 14:08
      Gratulacje!
      A ja uważam, że trójka w naszym nieprzyjaznym macierzyństwie kraju to wyczyn. Z
      tym, że zazdroszczę Ci, bo ja nie mogę sie zdecydować na drugie. Nie to, że nie
      chcę, ale nie mogę. Lata lecą i mam nadzieję, że przynajmniej minimalnie
      dogodne warunki się pojawią - wówczas nie będę się zastanawiać.
      Ja uważam, że planowana ciąża to powód do dumy, choć wpadka wiadomo, może się
      zdarzyć.
      A ludzie mówią, ze odważna jesteś, bo nie myślisz tylko o sobie - tak to
      rozumiem - wbrew narcystycznej osobowości naszych czasów.
      Pozdrawiam
      i zdrowia, spokoju i dostatku żcyczę.
      • akseinga Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 14:20
        Zgadzam się z agmar. Ja też bym się zdecydowała gdybym miała warunki. Jak
        narazie pozostaję przy jednym, ale nie z własnego wyboru.
      • net79 Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 14:31
        Cieszę się razem z Tobą i gratuluję.
        Ja tak miałam przy drugim ""Podziwiam Cię"". hahahahahaz. Zlej to, ja tez
        czekam na trzecie, co prawda nie planowane, ale...
        Ludzie tak mówią bądź z zazdrości, bądź z braku wyobraźni i przedewszystkim
        zwyczajnej empatii. Trudno, my uczmy swoje dzieci odwrotnych zachowań, może
        będzie lepiej...
    • lola211 Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 14:29
      dlaczego wiekszosc ludzi uwaza, ze trojka dzieci
      > to "kalectwo".
      Dlatego, ze dla wiekszosci ludzi to oznacza zycie pelne obowiazkow, wyrzeczen i
      wydatkow, po prostu.
      Zrozumie Cie tylko osoba, ktora swiadomie zaplanowala wieksza niz 2 liczbe
      dzieci, dla innych postrzegana jestes jako ta, ktora dosiegla kleska
      zywiolowasmile.
      • aniasc Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 14:44
        lola, ale to straszne! przeciez trojka ma tyle zalet: dzieci szybko sie od
        siebie ucza, ucza sie tez bycia w grupie, wartosci rodziny, dzielenia sie, etc.
        Cala masa zalet dalaby sie znalesc. No i przeciez zeby je wykarmic, nie musze
        kupowac stada krow i paru hektarow pola. Poza tym jezeli chodzi o zapelcze
        socjalne, mieszkam w DE i dostaje calkiem spoko zasilek, poza tym liczba dzieci
        wplywa na wysokosc podatkow, etc. Nie jestem super zamozna, ale nie mam powodow
        zeby narzekac.
        Poza tym ja nei czuje sie jak meczennica poswiecajaca sie dla dobra rodziny. Mam
        swoje hobby, swoja prace i swoje marzenia, a jednym z nich jest 3 dzieci. Wiec
        ta trojeczka to bedzie swietny prezent dla mnie samej. A obowiazki sa zawsze,
        zezaleznie od liczy dzieci smile
        • lola211 Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 14:47
          Ja sama mam dwoje rodzenstwa i z tymi zaletami to bym jednak nie przesadzala:0.
          No ale nie twierdze, ze wszedzie posiadanie rodzenstwa jest zwiazane z
          wiecznymi konfliktami.
          Oczywiscie- ty masz inne zdanie, natomiast statystycznie rzecz biorac wiekszosc
          ludzi poprzestaje na dwojce dzieci- zgadnij czemu?smile
          • aniasc Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 15:15
            nie wiem?... warunki materialne, prawo pracy, idealny model 2+2?
            loleczko, o wadach rodzenstwa nie zapominam, tez posiadam takowe (i nie zeby
            idealne bylo wink), ale z moim idealistycznym podejsciem do swiata latwiej jest mi
            myslec o zaletach

ech... ja bym tylko chciala, zeby wszyscy cieszyli sie razem ze mna, a nie
            robili taka mine, jakbym im powiedziala, ze rzucam wszystko i wyjezdzam z para
            skarpetek i konserwa tyrolska w Andy posluchac spiewu ptakow.
            • gabi683 Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 16:18
              Gratuluje My mamy troje dzieci i jestesmy bardzo szczesliwismile
              • michaellka Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 17:18
                i bardzo fajnie smile że będziesz znowu mamą. Gdy byłam w ciąży z trzecim
                dzieckiem to właśnie doświadczyłam tego samego co Ty od ludzi. Mało tego od
                lekarzy też. To współczucie i wielkie oczy jak mówiłam, że to nie wpadka i że
                dziecko jest jak najbardziej zaplanowane. Jest to strasznie wnerwiające. Powiem
                tak, nie widzę specjalnej różnicy w posiadaniu 2 i czy 3 dzieci. I naprawdę nie
                ma potrzeby się poświęcać, żyje się tak samo. Ciekawe jak jest jak się ma 4
                smile)))) ?
              • aguskin Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 17:23
                kochana w cywilizacji można się ludziom pochwalić trzecim samochodem, domem ale
                dzieckiem?
                nie wiem czy to zazdrość, większość ludzi ma problem wykarmić i utrzymać jedno,
                na drugie ciężko się zdecydować a co dopiero trzecie,
                ja podziwiam ale tylko dlatego, że bardzo leniwa jestem i przy drugim wymiękam,
                a z Twojego świadomego macierzyństwa bardzo sie cieszę i życzę zdrówka,
              • benignusia Re: znowu bede mama :) 20.03.07, 11:55
                gratulacje!!
                mam córke prawie 11 m-czną.mąż ma 2 rodzenstwa co 2 lata,i wspaniale wspomina
                dzieciństwo.ja mam brata....15 lat młodszego...
                zdecydowalismy ze chhcemy mieć trójke,ale jesli już ktoś sie o tym dowiaduje,to
                patrzy na nas jak na nienormalnych!!nawet tesciowa która ma 3 dzieci....ciesze
                sie ze są jeszcze ludzie którzy pragną "niemodnej"rodzinywinkmy zaczynamy sie
                starać o drugie....już słyszelismy komentarze ze postrzeleni jestesmywinkale...mam
                to gdzies!!a Tobie gratuluje...
    • agatha_mama Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 17:41
      Witam w klubie mam z 3 dzieci wink) Pozdrawiam serdecznie i ciesze się razem z
      Toba. Tu gdzie mieszkam, jest dużo mam z 3 dzieci, a czasem mają ich nawet
      więcej, więc taką ilość dzieci nie uwazam za kalectwo i nie czuję się z tego
      powodu inną mama.
      • embe34 Zapraszam !!! 19.03.07, 18:18
        Wszystkie mamy z trojka pociech, nawet te "spodziewajace sie".
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45460
        • aniasc Re: Zapraszam !!! 19.03.07, 18:44
          kochane jestescie! przede wszystkim sliczne dzieki za pelna akcetacje! bardzo mi
          to bylo potrzebne, bo od jakiegos czasu bylam tym mocno przybita smile i za wspolne
          ponarzekanie tez dziekuje smile
          naprawde bardzo malo osob do tej pory cieszylo sie ze mna, a w dobie burzy
          hormonalnej pod haslem "ciaza" takie glaskani po glowce i powtarzanie mi, ze
          dzieje sie cos pieknego, jest mi tak samo potrzebne jak powietrze i woreczki
          foliowe smile
          bardzo Wam dziekuje!
    • zuzanna56 Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 18:44
      Gratulacje!
      • suwalki79 Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 19:09
        witamsmile ja ze swojej strony powiem Ci tylko tyle że od pewnego czasu też "chodzi
        " mi po głowie 3 dziecko - jednak mieszkam na stancji i wydaje mi się , że TYLKO
        z tego względu jeszcze się nie zdecydowałam . Mam 2 synów (wspaniałe szkraby) a
        bardzo chciałabym mieć córkę! Ależ jakie bym miała szanse50/50smile

smile)))))))) Mój młodszy synek(5 lat )ostatnio zapytany przeze mnie czy chciałby
        mieć siostrzyczkę odparł, że tak - byłoby ich 3 do gry w Piotrusia!
    • quatromama Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 19:28
      Nie sądzę żeby ludzi uważali , ze to kalectwo. kiedy spodziewałam sie trzeciego
      dziecka byłam jak Ty zaskoczona ale i szczęśliwa . Okazało sie , ze otoczenie z
      wielką sympatią i radością przyjęła to do wiadomości. Jako dojrzalsza pełniej
      cieszyłam się macierzyństwem. Teraz ma czwórkę dzieci i kiedy tak sobie razem
      siedzimy o nikogo nie jest za wiele. Fakt trzeba sie nabiegać ...ale cóż jestem
      z siebie dumna , spełniona i nie zawracam sobie niczym głowy , bo mam
      szczęście do ludzi . Niektóre kobiety mówią zazdroszczę ci odwagi... a ja nie
      widzę w tym żadnej odwagi . podziwiam kilka pań z dziesiątką dzieci w bloku -
      jedna z nich wdowa . A nie można mówić , ze patologia jakaś - konsekwentni.
      Pozdrawiam
      • quatromama Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 19:40
        przypomniało mi sie -teściowa i położna patrzyły na mnie ze zgrozą i poznana
        post factum ginekolog. Spytała czemu sie nie zabezpieczam :] odpowiedziałam , ze
        sie od tego nie umierabig_grinbig_grin Mało tego fizycznie też sie czułam sie znakomicie
        piękne włosy i cera. A fizycznie ? też bosko zawsze mówiłam najgorsze są
        pierwsze trzy i ostatni trzy reszta pikuśwink
    • ewio Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 19:52
      Gratuluję ci bardzo. Trójka to również i moje marzenie i doskonale Cię rozumiem.
      Mnie też te opinie wydają się być chore ale gdybym ja na przykład była teraz w
      ciąży z trzecim dzieckiem to rzeczywiście komuś mogłoby to wydawać się "dziwne".
      Mam na myśli to, że nie mam odpowiednich warunków tzn. mieszkania. Chociaż
      starsze osoby twierdzą, że ludzie młodzi dzisiaj są egoistyczni. Nie zgodzę się
      z tym do końca, choć niektórzy "młodzi" tak myślą rzeczywiście. Wybierają
      karierę, wygodny styl życia. Myślę, że nie ma nic złego ani w jednym ani w
      drugim stanowisku. Każdy ma to czego chce i grunt, żeby jemu samemu było z tym
      dobrze. Prawdą jest też,że dziś nie często zdarza się spotkać model rodziny:
      2+3, czy 2+więcej i może dlatego to tak z pozoru ludzi dziwi. Pozdrawiam.
    • mbwj88 Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 20:47
      e tam ciesz się
      silna jesteś i mądra to nie musisz się przejmować co sobie tam ludzie gadają
    • luisa111 Re: znowu bede mama :) 19.03.07, 23:46
      Witam Was wszystkie,dolacze do Waszego grona z nasza ''piatka''Marzylam o
      duzej rodzinie -zawsze.Jestem jedynym dzieckiem moich rodzicow.Wiem jak to jest
      zyc bez rodzenstwa.Dzis jako matka 5-ciorga dzieci napotykam na podobne
      slowa.zawsze znajdzie sie ktos ,kto ponizy.Nauczylam sie z tym zyc,szczegolnie
      tu w Polsce.Kazde nasze sloneczko ma swoje miejsce w serduchu mamy i taty.Kazde
      jest wazne i szanowane.Rodzilam rok temu ,ukrywalam ze ''to'' piate.Staralam
      nie wdawac sie w rozmowy aby ukryc ten fakt.Na sali bylo nas piec kobiet,jedna
      z nich zamartwiala sie o swojego synka,bardzo plakala.Probowalam ja
      pocieszac,podczas wolnej rozmowy powiedziala ze ten malenki to jej siodme
      dziecko.Ze to jej wybor ze chciala, ze nie jest skrepowana ludzkim podejsciem,z
      reszta dlaczego miala by nie spelniac sie w tym na czym jej najbardziej zalezy!
      Kurcze!!!a ja ?Przeciez poszlabym w ogien za nimi a przez moment sie ich
      wstydzilam.Mysle dziewczyny ze o nas mozna mowic ze jestesmy dzielne,ale nie
      na polu walki z nasza dziatwa,tylko z czescia bezdusznego spoleczenstwa.Bo
      ciagle jakas walka sie toczy.Zycze Wam bardzo duzo zdrowia,dla waszych
      dzieciaczkow dla Was i Panow malzonkow noi oczywiscie dostatku na dluuuuugie
      lata.
    • wieczna-gosia Re: znowu bede mama :) 20.03.07, 08:04
      prawdziwa jazda zaczyna sie przy piatym. Przy piatym to policja do domu
      przychodzi tylko dlatego ze masz piecioro smile
      • mamakasienki1 Re: znowu bede mama :) 20.03.07, 08:58
        Co tam ja mam czwórkę rodzeństwa i żadnej policji u nas nie było nigdy.
        We trójkę jesteśmy już po studiach na państwowych uczelniach, ja z siostrą po 2
        kierunki skończone, brat jeden, i wszyscy pracujemy, a dwójka najmłodszych
        studiuje również na państwowych uczelniach i jesteśmy wszyscy szczęśliwi że
        jest nas tak dużo. Jak przyjeżdżamy do domu na święta to dopiero mamy wesoło.
        Bo każde z nas jest w innym mieście więc mamy o czym pogadać, nieraz do bardzo
        późna w nocy.
        Aha a sama czekam na drugie zaplanowane maleństwo i jak przy pierwszym moja
        teściowa biegała i wszystkim się chwaliła, że będzie babcią to teraz nawet
        ciotki, których dłużej nie widzieliśmy są zaskoczone moim brzuszkiem. Bo
        przyszła babcia już się chyba wstydzi, że będzie nas więcej. A my przecież
        chcieliśmy mieć dwoje dzieci.
    • claudynaa Re: znowu bede mama :) 20.03.07, 08:56
      Po pierwsze - gratulacje! Po drugie,zupełnie nie przejmuj się tym, co tam
      ludzie gadają. Ja też jestem z trzecim w ciąży i bardzo się ciesze.Mam
      super męża, duży dom,dobrą prace, nie spotkałam się z żadnymi negatywnymi
      reakcjami, lecz często, mam wrażenie, wręcz z zazdrością.Bo w końcu jest
      czego zazdrościć - jeszcze więcej ludzików do kochania i przytulaniasmile
      • mamakubusia8 Re: znowu bede mama :) 20.03.07, 09:19
        Ja mam dwóch barci czyli było nas troje i jakoś nie przypominam sobie żebyśmy z
        tego powodu głodowali. Dodam tylko że wszyscy mamy dobre wykształcenie ostatni
        brat właśnie zaczął studia.
      • nocek1 Re: znowu bede mama :) 20.03.07, 09:51
        Gratulacje wink
        Sama mam trójkę PLANOWANĄ !!! i w dodatku po pierwszej ciąży było wiadomo że
        każdą następną przeleżę, a mimo to zdecydowaliśmy się na trzecie - u mnie z
        kolei ludzie myśleli że polujemy na dziewczynkęwink - nie ukrywam że chciałam choć
        jedną córeczkę - ale gdyby pierwsze i drugie były różnej płci to też byśmy
        chcieli trzecie - przyznaje że mnie denerwuje jak ludzie nie wierzą że można
        chcieć troje dzieci - a dawni znajomi którzy wiedzieli że zawsze mówiłam o
        trójce mówią że myśleli że tylko "tak gadamy" ...rozumieją tylko Ci którzy sami
        mają z wyboru więcej niż dwoje lub planują co najmniej trójkę ... pozdrawiam i
        życzę wszystkiego dobrego - Nocek
    • magdalenka117 Re: znowu bede mama :) 20.03.07, 13:12
      Gratuluję i zazdroszczę.Ja mam dwóch synów i może kiedyś jeszcze postaramy się
      o córeczkę ( jak się uda hi hi ).Uważam że jeżeli ktoś ma warunki i kocha
      dzieci to jak najbardziej powinien je mieć ,nawet pięcioro.A ludzi nie słuchaj
      bo gadają głupoty, albo ci zazdroszczą albo są po prostu wygodni.Mam wiele
      koleżanek które mają po jednym dziecku no bo trzeba mieć a drugie to już dla
      nich uwiązanie itd.Dla mnie takie myślenie to egoizm.Cudnie jest mieć
      dzieci,patrzeć jak rosną,rozwijają się,spędzać razem święta,wakacje.Na początku
      może być ciężko ale gdy dorosną będą darzyły cię szacunkiem za to że stworzyłaś
      im wspaniały dom i dzieciństwo.Życzę dużo zdrówka
    • mamameg Re: znowu bede mama :) 20.03.07, 13:24
      Gratuluję i bardzo zazdroszczę. Ludzie, którzy uważają trójkę dzieci za
      patologię, powinni pomyśleć o tym co w życiu ważne.
      • aniasc Re: znowu bede mama :) 20.03.07, 17:56
        Naprawde bardzo, bardzo Wam dziekuje! To, co napisalyscie, jest dla mnie
        niezmiernie wazne, tym bardziej, ze bardzo ostatnio martwila mnie ogolna reakcja
        otoczenia. A teraz znowu wrocilam do pionu i przestalam rozmyslac nad tym, co i
        z kim jest nie tak.
        Dziekuje!!! smile
    • anik801 Re: znowu bede mama :) 20.03.07, 18:07
      Ja uważam,że każdy powinien mieć tyle dzieci ile chce i ile jest w stanie
      kochać i wychować.Moja mama urodziła 4 dzieci,bo tyle chciała,ja ma jedno i
      myślę o drugim(więcej niż 2 nie planuję).Rzeczywiście można odnieść wrażenie,że
      kobiety z większą gromadką są uważane za dziwne(bo do tego dopuściły).Ja nie
      wtykam nosa w cudze sprawy.Jeśli rodzina jest normalna,dzieci są kochane i są
      zaspokajane ich potrzeby,to niech sobie ich będzie nawet 12!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka