Dodaj do ulubionych

Lowca jeleni

21.05.03, 00:11
Od czasu do czasu cos mnie poruszy do glebi... Przedstawienie, muzyka,
ksiazka, film... Dzis wlasnie byl taki moment.

"Deer Hunter" czyli "Lowca jeleni". Dzis obejrzalam sobie ten film po raz
ktorys z kolei, ale po wieloletniej przerwie. To jest po prostu
arcydzielo.

Widzieliscie?
Obserwuj wątek
    • eve44 Re: Lowca jeleni 21.05.03, 01:02
      przyznaje, ze probowalam to obejrzec kilka razy i za kazdym wydawal mi sie
      okropnie nudny - przepraszam, jesli Cie urazilam, ale nie moglam sie oprzec
      zeby odpisac, bo wlasnie zalozylam sobie konto. Obiecuje, ze przy okazji
      obejrze w calosci!
      pozdrawiam
    • edytkus Re: Lowca jeleni 21.05.03, 01:54
      Za pierwszym razem wydal mi sie nudny i staromodny, za drugim obejrzalam juz z
      zainteresowaniem. Niezla obsada.
      • marina2 Re: Lowca jeleni 21.05.03, 08:17
        za kazdym razem kiedy ogladam ten film znajduje cos nowego.jest porazajacy , a
        jak zagrany...i muzyka i to ,ze to i film i cos co ogladam "w nim".M
        • ewunia_uk Re: Lowca jeleni 21.05.03, 10:26
          No wlasnie ta muzyka... Okazuje sie, ze mozna kupic plyte CD z podkladem
          muzycznym - chyba sie wybiore do sklepu w najblizszy weekend smile

Co do gry aktorskiej, De Niro jest chyba jednym z najlepszych aktorow
          wszechczasow. Jak on patrzyl na Meryl Streep.. w jednym spojrzeniu mozna tyle
          przekazac!

Ja uwielbiam takie filmy, gdzie gra aktorska jest taka jakby... po angielsku
          nazywa sie to "understated", nie moge znalezc polskiego odpowiednika.
          • mrufkaa Re: Lowca jeleni 22.05.03, 00:39
            A czy dostane to w wypoztczalni? Chetnie zobacze, skoro tak rozne sa opinie. No
            i ten de Niro...
            • marina2 Re: Lowca jeleni 22.05.03, 09:59
              no dobrze jszcze sie przyznam do czegos.Jest to film , ktorego nie bylam w
              stanie obejrzec za jednym zamachem.Nagralam go kiedys w nocy i ogladalam z
              mezem.Film dla mni ma tak niesamowity ladunek emocji pelen jest takich
              niuansikow gry aktorskiej , a jednoczesnie czuje sie jak podgladacz /Oni nie
              graja oni sa, zyja /.Maz obejrzal ten film w calosci ja spod koldry od penego
              momntu tylko sluchalam.I potem za kilka dni kawalek.Te fragmenty nad woda w
              niewoli potem ta surowa walka i pokazywanie ulamkow sekund podejmowania
              decyzji.Bardzo wazny film.Ale wiecie ja to nawet na Dwoch wiezach sie
              poplakalam w helmowm Jarze.Pozdrawiam.M
            • ewunia_uk Re: Lowca jeleni 22.05.03, 10:25
              mrufkaa napisała:

> A czy dostane to w wypoztczalni? Chetnie zobacze, skoro tak rozne sa opinie.
              No
              >
              > i ten de Niro...

Ojej, wlasnie przegapilas, bo byl w zeszly weekend na C4... (o ile mnie pamiec
              nie myli, mieszkasz w Anglii).

W dobrej wypozyczalni powinni miec, chociaz to jest film stary (chyba ze
              wczesnych lat osiemdziesiatych). Ale z gory ostrzegam - to nie jest film,
              ktory mozna obejrzec dla relaksu. Jest z gatunku tych, co robia spustoszenie
              w sercu i w mozgu.
    • aluc Re: Lowca jeleni 22.05.03, 10:27
      widzieliśmy widzieliśmy

pierwszy raz na ćwierćlegalnym pokazie na telebimie z wideo z jakiejś totalnie
      lewej kasety wink mało co widziałam, mało co słyszałam (domowej produkcji lista
      dialogowa), ale siedziałam jak zaczarowana - może to zresztą cała atmosfera
      zrobiła

Denirak, Meryl Stripowa i Walken - człowiek o twarzy cherubina zwyrodnialaca smile

kooooooocham
      • ewunia_uk Re: Lowca jeleni 22.05.03, 10:38
        aluc napisała:

> widzieliśmy widzieliśmy
        >
        > pierwszy raz na ćwierćlegalnym pokazie na telebimie z wideo z jakiejś
        totalnie
        > lewej kasety wink

No wlasnie kiedys sie zastanawialam, dlaczego ten film nie byl w Polsce
        pokazywany. Ja tez ogladalam po raz pierwszy w kinotece ambasady
        amerykanskiej gdzies we wczesnych latach osiemdziesiatych.

Chyba chodzilo o to, ze rzecz dzieje sie w srodowisku rosyjskich emigrantow, a
        to bylo nie po linii, bo przeciez kto o zdrowych zmyslach emigrowalby z ZSRR??

Dobra, tera trzymajta za mnie kciuki bo ide na egzamin z finansowania
        przedsiebiorstw.
    • agata_edziecko Re: Lowca jeleni 22.05.03, 10:36
      To jeden z tych filmów, po których człowiek się może otrząsnąć i wrócić do
      świata. Nie potrafię wyjaśnić dlaczego, ale oprócz porażających scen wojennych
      i powojennych (rosyjska ruletka, szpital) wielkie wrażenie robiły na mnie
      sekwencje pokazujące życie tych ludzi przed wyjazdem mężczyzn na wojnę. Wesele,
      związki mędzy nimi, polowanie (dość znane ujęcia R.De Niro z profilu, z bronią
      w tej charakterystycznej czapeczce uważam za jedne z najpiękniejszych w kinie.
      Dziwne, ciekawe dlaczego, może dlatego, że byłam w nim kiedyś zadurzona jako
      dwudziestolatka smile) W ogóle piękne są zdjęcia w tym filmie.
      Uwielbiam stare role De Niro, kiedy każda z nich coś znaczyła, była jak kamień
      milowy. Potem to się skończyło, zaczął łapać się czego popadnie.
      Pozdrawiam wielbicieli Łowcy, zachęcam innych do obejrzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka