mysiam Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 13:36 polecam a potem warto zobaczyc ekranizację -ten film sie czuje ,smakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 13:42 polecam i ksiazke i film (czytalam i goladalam w oryginale Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 na filmie 05.08.07, 22:01 wytrzymalam do tego momentu kiedy talaske w sloju namoczyl. potem musialam juz wyjsc. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 13:38 polecam, jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
danagr Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 14:32 lepsza ksiaźka jak film. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 14:34 Dobrze się czyta,sadzac po ochach i achach odnosnie tej lektury.Sam pomysl na fabule oryginalny- zakonczenie malo zaskakujace,podobaly mi sie opisy oddzialujace na wyoraznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 14:37 Przeczytałam dawno temu,kiedy nie było jeszcze takiego szumu.Podobała mi się,ale nie jest książka do której wracam. Odpowiedz Link Zgłoś
twojasasiadka Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 14:49 czytalam z 8 lat temu - polecam.Pamiętam ,że czytałam z zainteresowaniem nie będziesz żałowała Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 14:53 a ja nie polecam owszem, przeczytalam do konca, bo bardzo rzadko "rzucam" ksiazke w srodku, ale z obrzydzeniem... i to nie dlatego, ze ksiazka zle napisana, ze fabula nieciekawa... wrecz przeciwnie... ... po prostu opowiesc ta wzbudzila we mnie taki niesmak i obrzydzenie, ze az sie otrzepywalam, jak czytalam... ... moze to wlasnie oznaka, ze to dobra ksiazka?... Odpowiedz Link Zgłoś
jaworzyna44 Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 22:13 Zdecydowanie polecam. Czytałam dawno, ale wywarła na mnie duże wrażenie. I nie tyle te wszystkie mordy , co świat opisany z perspektywy węchu. Niesamowita, bardzo oryginalna, pobudzająca zmysły (no, przynajmniej ten węch...) i wrażliwość lektura. Filmu nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jaworzyna44 Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 22:25 Miałam nawet taki ulubiony te(k)ścik związany z lekturą tej książki. Używałam wody toaletowej o bardzo ładnym zapachu, ale bez nazwy, jakaś podróba wypatrzona na bazarze. Często koleżanki pytały, co to za zapach. Na początku opowiadałam całą historię z bazarem, ale przez to temat się niemiłosiernie ciągnął, więc zaczęłam odpowiadać, że to "Jean Baptiste Grenuille" Ta książka w minionej dekadzie była bardzo popularna, wstyd było nie przeczytać, niektórzy nawet blefowali, że ją czytali, chociaż w życiu nie mieli jej w ręku Odpowiedź moja na pytanie o te perfumy, była więc swoistym testem na rzeczywistą lekturę hiciora - kto czytał, ten załapał żarcik Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 22:14 Czytałam dobrych parę lat temu i do dziś dobrze pamiętam, więc dobra Z założeniem że to nie jest lekka lektura służąca rozrywce. Ale myślę że warto przeczytać. Filmu nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Jaworzyna, 05.08.07, 22:17 czy Ty jesteś jakimś moim utajonym dotąd alter ego ? Albo ja Twoim ? Bo już dzisiaj chyba trzeci raz piszemy to samo prawie w tym samym czasie i, kurka, widzę że nawet słów tych samych używamy ) To się chyba nazywa "pokrewieństo dusz" "W polityce trzeba być jak wymiono: twardym, ale podatnym. I nastawionym na dojenie" Szymon Majewski Show Odpowiedz Link Zgłoś
jaworzyna44 Re: Jaworzyna, 05.08.07, 22:28 A no popatrz, może być Jak se wizytówkę kiedy założę, to Cię wpiszę na listę przyjaciół Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 22:16 czytałam na długo przed pojawieniem się ekranizacji. Książka jest świetna, a ekranizacja jako jedna z nielicznych oddaje klimat książki i jest tak samo warta zobaczenia jak książka przeczytania. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 05.08.07, 22:22 Polecam. Książka jest mroczniejsza niż film, ale cenię i oryginał, i ekranizację. Odpowiedz Link Zgłoś
haga78 Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 06.08.07, 08:51 Oj polecam i to bardzo. Te ksiazke czuc od pierwszej strony. Tylko ze w mojej wyobraznie Jan Baptysta Grenouile wygladal jak krzyzowka dzwonnika z Notre Damu i Goluma. A w filmnie piekny mlodzian, na ktorym mozna oko zawiesic. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 06.08.07, 09:44 haga78 napisała: > Tylko ze w mojej wyobraznie Jan Baptysta Grenouile wygladal jak krzyzowka > dzwonnika z Notre Damu i Goluma. > A w filmnie piekny mlodzian, na ktorym mozna oko zawiesic. Ja ja czytałam mniej więcej wtedy, kiedy uykazywała sie po raz p[ierwszy Saga o ludziach lodu, którą tez pochłaniałam. A że i bohater Pachnidła, i protoplasta sagi przez jakis czas siedzieli w mrocznej jaskini (ten drugi oczywi ście znacznie dłużej)i mieli ździebko magiczne zdolności, to dla mnie byli jedna osobą - owłosionym, szerokobarym, wielkim faceciorem. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 06.08.07, 08:54 Czytalm dawno temu ale polecam. Ksiazka moze sie nie podobac osobom wrazliwym i czulym na naturalistyczne opisy Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 06.08.07, 09:50 Polecam. Świetna książka. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 06.08.07, 11:56 Nie piałam z zachwytu, ale polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 06.08.07, 12:02 Czytałam tylko po niemiecku. Nie wiem, jakie jest polskie tłumaczenie, ale oryginał ma w sobie coś magicznego. W sumie ... nie wiem czemu, ale jak zaczęłam to czytałam całą noc, potem w kiblu w pracy i kolejną noc. Nie powiedziałabym, że ładna, ale magicznie wciągająca. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: Kto czytał "Pachnidło"-polecacie? 06.08.07, 15:51 NIESAMOWITA, wracam do niej co jakis czas Odpowiedz Link Zgłoś