edycia274 22.09.07, 22:35 Są na czasie? warto studiować? nie patrzmy chwilowo na zainteresowania itp, ale na to jaki kierunek może być przydatny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda56 Re: Jakie kierunki studiów wg Was 22.09.07, 22:45 Studiować zawsze warto.Wydaje mi się,że jak ktoś studiuje to co go interesuje to zrobi karierę.Kierunki oblegane to nadal prawo,psychologia i ekonomia.Dla wybitnych medycyna. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 00:40 prawa nie polecam - prawnikow ci u nas dostatek i zaczyna byc bardzo trudno o robote (za granica tez nie ma za bardzo co robic po polskim prawie) - chyba, ze zrobisz dodatkowo kilka podyplomowek i bedziesz miec rzadkie, specjalistyczne wyksztalcenie dobre sa studia inzynierskie, bo jak nie tu, to na zachodzie znajdziesz zawsze prace dobra tez jest logistyka Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: Jakie kierunki studiów wg Was 22.09.07, 22:48 Można mieć dobrą pracę ze średnim,a mimo wszystko iść na studia.Wtedy poszerzamy horyzonty i pogłębiamy wiedzę.A co za tym idzie czujemy się w pełni dowartościowani. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Jakie kierunki studiów wg Was 22.09.07, 22:48 inżynier spawalnik. najlepiej z dyplomem europejskim. pracy wbród w kraju i za granicą za niebotyczne sumki. ale i odpowiedzialność nietęga. no, ale po coś się studiuje, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Jakie kierunki studiów wg Was 22.09.07, 22:48 a co sądzicie o budownictwie? Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Jakie kierunki studiów wg Was 22.09.07, 22:50 nie mam zdania. aczkolwiek wydawa mi się, że zależy gdzie i jaką specjalizację się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
ilonekp Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 13:48 budownictwo ekstra... sama czasem żałuje, ze tam nie zostałam (dostalam sie, ale wybralam inny kierunek, na ktory tez sie dostalam ) Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Jakie kierunki studiów wg Was 22.09.07, 22:50 Wiesz dem jak ja zaczęłam studiowac to mnie to interesowało i interesuje do tej pory więc idę na mgr, ale są osoby co studiują co popadnie . Pytam bo siostra mnie namawia na budownictwo Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Jakie kierunki studiów wg Was 22.09.07, 22:52 studia typ budownictwo to nie wszystko. żeby mieć fach w ręku, to trzeba sie starać dodatkowe papiury. postażować ileśtam gdzieśtam na budowie i tego typu historie. jednym słowem z budownictwem dzisiaj jak z psychologią. ukończenie studiów to zaledwie otwarcie sobie możliwości na konkretne kształcenie się. często za duże pieniądze. własne! Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: Jakie kierunki studiów wg Was 22.09.07, 23:09 Dodatkowe papiery to po prostu uprawnienia, ale to normalne, podobnie jak w przypdaku zawodu lekarza czy prawnika, budowlańcy też muszą odwalić po studiach swoje - zwykle są to po prostu beznadziejnie opłacane staże czy etaty "asystentow", na korych się wypełnia dzienniki praktyk potrzebne do przystąpienia do egzaminu na uprawnienia. To moze frustrowac, bo po studiach trzeba odbębić znowu 2-3 lata o chlebie i wodzie. Chyba nie polecam, ale jak się ma samozaparcie, to na pewno jest to zawod z przyszłością, na pewno bedzie się lepiej zarabiać niz lekarz po takiej samej orce Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 00:05 demarta ze spawalnikami tak samo jest niestety wiem co mowie dlatego nie poszlam na ta specjalnosc... uprawnienia kosztuja kupe kasiory niestety... i kobiety raczej hmmm w tym fachu uswiadczysz rzadko - opalac to ja sie nie lubie w solarium co dopiero od luku... nie nie dla mnie - ciezka fizyczna robota, serio chyba z egdziec w kj ale to tez w cholere odpowiedzialnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: Jakie kierunki studiów wg Was 22.09.07, 22:51 Budownictwo jak najbardziej.W kraju brakuje inżynierów,więc sami będą dyktować warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: Jakie kierunki studiów wg Was 22.09.07, 23:03 Inżynieria lądowa, specjalność konstrukcie oraz drogi i mosty. Problem w tym, że to dość ciężko skończyć Inne studia techniczne typu telekomunikacja, mechanika. Poza tym grafika komputerowa, na razie mało szkół, ale ostatnio powstało parę prywatnych, mozna też zaczynać od ASP, architektury, a potem szkolić się w domu. Ogólnie studia inżynierskie, techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 00:02 wiekszosc technicznych, medyczne (tu raczej nalezy sklaniac sie ku stomatologii farmacji pielegniarstwo-emigracyjnie) informatyka (nie sieci jesli chodiz o specjalnosc sieciowcow jest mnostwo) prawo (jesli sie ma perspektywy na aplikacje) to wedlug mnie dobre kierunki ale ja mam skrzywienie i zaraz mnei zlinczuja tutaj... jelsi chce sie byc bezrobotnym to polecam ekonomie w wyzszej szkole ekonomicznej w pcimiu dolnym za 3 kola semestralnie papierem sobie mozna cztery litery podetrzec Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 08:43 A co to znaczy na czasie? To że wszyscy bez pojęcia wybierają prawo albo jakiś inny marketing? Tak jak było 10 lat temu... Czy to że komuś mądremu z gazety wydaje się że po tym znajdą świetną pracę jak sie obronią za 5 lat? Kilkaset tysięcy speców od owego marketingu wypuściły na rynek pracy większe i mniejsze szkoły-krzaki, tylko co sie okazało? Zonk. Jakoś się ci absolwenci nie za bardzo mogli odnaleźć na rynku pracy bo 5 lat ZMARNOWALI na naukę dyrdymałów oderwanych od rzeczywistości. Ja myślę że z drugiej strony... kluczem do sukcesu jest nie tyle sam kierunek studiów co znajomość języków obcych. Właśnie dla osób studiujących takie niewiadomoco- politologia, marketing i ekonomia... A to czy ktoś skończy psychologię, medycynę czy budownictwo to nie tylko kwestia zainteresowań. Bo to nie są kierunki dla każdego. Wybierając te studia trzeba być pewnym że się to lubi i chcę sie w tym pracować. Do pracy w budownictwie trzeba mieć umysł ścisły (jak mój mąż) , do medycyny stalowe nerwy (jak ja) a do psychologii umiejętności interpersonalne (jak moja siostra). Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 08:46 nie patrzmy chwilowo na zainteresowania itp, > ale na to jaki kierunek może być przydatny. związane z budownictwem, alektroniką, informatyką, biotechnologią, kosmetologią Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 08:55 Budownictwo może i jest przydatne, tylko jednak idąc na studia trzeba mierzyć siły na zamiary. Jeśli jesteś humanistką, to po prostu nie dasz rady. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 09:43 Nie da się nie patrzeć na zainteresowania. Trudno być dobrym w czymś, co mnie nie rusza. Lepiej być bardzo dobrym, prawdziwym specem w dziedzinie, która mnie pasjonuje, nawet jeśli takich specjalistów potrzeba niewielu - jak będę naprawdę dobra znajdę pracę, a jeśli chwilowo będzie spadek popytu i nie znajdę to się przekwalifikuję z umysłem niestępionym pięcioma latami nudy - niż jakimś takimś w popularnej dziedzinie, bo wtedy i tak mnie wykoszą w niej ci, którzy tam poszli ze szczerej pasji. Nie mówiąc już o tym, że naprawdę ciężko przewidzieć jacy absolwenci będą najbardziej potrzebni za 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
karcia85 Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 11:51 Zdecydowanie medyczne i inżynierskie. Filologia, najlepiej jakis rzadki jezyk, np. iberystyka, sinologia. Odradzałabym kulturoznawstwo czy filozofię które można sobie postudiować jako fakultety a nie jako główne kierunki. Dlatego jestem za tym aby studia wybierac z głową a nie, na zasadzie braku laku, studiować "cokolwiek" byleby studiować. Odpowiedz Link Zgłoś
bunny.tsukino Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 13:22 Inżynierskie powiadacie. hmmm. rech. rech. hahaha. ja będę inżynierem, już za kilkanaście mcy(jak wszystko dobrze pójdzie) po wydziale geologii, kierunku inżynieria środowiska, specjalności inżynieria lądowa i rech rech rech pracy ni ma... Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 13:53 jest, jest, tylko niekoniecznie w miejscowości w której mieszkasz. twoja uczelnia ostatnio zawarła układ z firmą z branży ochrony środowiska i specjalnie na jej potrzeby rekrutuje chetnych na specjalistów ochrony srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Jakie kierunki studiów wg Was 23.09.07, 13:44 Wybierając studia nie można nie patrzec na zainteresowania.NIe mając umysłu ścislego nie ma co szukac na politechnice, a artystyczna dusza raczej nie sprawdzi sie w zawodzie analityka bankowego. Myśle że przyszłosciowe sa właśnie kierunki techniczne plus dobra znajomośc języka obcego.Oraz medycyna, ale tu trzeba mieć dużo samozaparcia, aby zdobyc specjalizację. Odpowiedz Link Zgłoś