owianka 25.06.08, 18:26 My staraliśmy się wytłumaczyć, że dla dzieci to są urodziny, a imieniny to tylko dorośli obchodzą (z obawy przed bankructwem, oczywiście , ale już powoli towarzystwo buntowane przez dziadków zaczyna się dopominać o swoje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alanta1 Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 18:29 Jasne. Szczególnie, ze urodziny mają w wakacje, kolegów ciężko zebrać na imprezę, a imieniny w czasie roku szkolnego Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 18:29 nie swoich zresztą też nie Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 18:33 Nie. Nawet nie wiem, kiedy są. Odpowiedz Link Zgłoś
spaska Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 18:36 tak. Moje dziecko w wieku 7 miesięcy obchodziło swoje pierwsze imieninki. co prawda impreze była łączona, bo w podobnym terminie wypada nam rocznica ślubu, ale zawsze i dzieciak oczywiscie dostał prezenty.W tym roku też świetujemyJako dziecko tez obchodziłam swoje imieniny. Nie wiedziałam, że jest jakis wiek, od którego juz można Odpowiedz Link Zgłoś
blanka_32 Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 18:41 Nie. Imieniny bardziej kojarza mi się z obchodzeniem w dorosłości, niż w dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Świętujecie imieniny dzieci? 26.06.08, 08:32 wychodzę z założenia, że jak kogoś stac to może codziennie imprezkę robić....dziecko powinne wiedzieć że np raz w roku jest jego święto - i wtedy bardziej doceni ten dzień - a jesli po 10 razy w roku będzie sie mu wręczać prezenty to wtedy ani nie doceni tego dnia a bedzie tylko czekać na kase i upominki Odpowiedz Link Zgłoś
suwalki79 Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 18:44 nie . Jeszcze musze sprawdzic kiedy obchodza a maja po 8 i 6lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 18:53 Kurcze, ja wyrodna jestem i nawet nie wiem kiedy mają Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 19:21 Nie i swoich też nie obchodzę. Z domu wyniosłam świętowanie urodzin, bo to taki szczególny dzień tylko dla tej jednej osoby. Nawet nie mam pojęcia kiedy wypadają nasze imieniny Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 smieszne 25.06.08, 19:51 nigdy nigdzie moi rodzice nie wyprawiali nam imienin, nikt kogo znam nie wyprawial dzieciom imienin, ja swoim tez nie bede beznadziejny i zenujacy zwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: smieszne 25.06.08, 19:53 > beznadziejny i zenujacy zwyczaj Ale czemu żenujący?? Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: smieszne 25.06.08, 19:59 kropkacom napisała: > > beznadziejny i zenujacy zwyczaj > > Ale czemu żenujący?? Po prostu. Jest zenujacy i smieszny. Imieniny sa zdecydowanie dla doroslych. Wg mnie swiat dla dzieci jest wystarczajaco duzo w roku ( urodziny, mikolaj, gwiazdka, dzien dziecka ) Odpowiedz Link Zgłoś
deleine czemu żenujący? 25.06.08, 19:53 po to się chyba imię nadaję, by było ważne, a tym samym świętowane i może nie kinder bale ale w gronie rodzinnym koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: czemu żenujący? 25.06.08, 19:54 Są regiony gdzie bardziej świętuje się imieniny niż urodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czemu żenujący? 25.06.08, 19:57 Świętowanie imienin ma związem ze świętymi i blogosławionymi patronami o danym imieniu. Choc mnie sie akurat kojarzy głównie z PRL-owskimi imieninami biurowymi pani Dziuni i zaopatrzeniowca Cześka Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:00 no nie wiem czy to jedynie słuszne skojarzenie od zamierzchłych czasów to imię miało magiczną moc, potem faktycznie podklejono pod to świętych Odpowiedz Link Zgłoś
ibelin26 Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:02 Ja nie świętuję imienin - nie lubię swojego imienia, urodzin po skończeniu 18 lat też nie (coraz starsza jestem). Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:08 O, to teraz na gwałt trzeba swiete Nikole, Oliwki itp żeby do tradycji dopasować Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:19 jak nie masz pojęcia o czym piszesz, to chyba lepiej zamilcz zamiast się błaźnić obojętnie jakie imię się nadało, chodzi o samą istotę nadawania imienia choć z drugiej strony rozumiem - jak ludzie nadają imię bo się w serialu spodobało, albo żeby po angielsku dobrze brzmiało, to jak tu się spodziewać czegoś głębszego? dla mnie imię jest istotne, przemyślane, wybrane - chcę żeby moje dziecko czuło tę wyjątkowość - jakkolwiek zwykłe czy niezwykłe jest to imię i jeżeli dla ciebie świętowanie jest tożsame z dawaniem prezentów, to tylko współczuć braku polotu Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:22 przeciwcialo napisała: > O, to teraz na gwałt trzeba swiete Nikole, Oliwki itp żeby do > tradycji dopasować Aż sprawdziłam z ciekawości: była św. NIkola (że o św. Mikołaju nie wspomnę), a św. Oliwii to nawet kilka)) Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:17 imie miało magiczna moc od zawsze, ale co to ma wspólnego z obchodzeniem imienin? Przeciez nie było kalendarza z przypisanymi do konkretnych dni imionami Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:22 a znasz jakiś inny sposób by to świętować? nie było kalendarza, ale był obrzędowy sposób nadawania imienia jakie czasy takie sacrum Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:24 Obrzędowy sposób nadawania imienia to raczej odpowiednik naszego chrztu, a nie corocznych imienin. A że kalendarza nie było to troche generalizujesz. Takiego drukowanego, z kotkami czy pejzażami fakt, nie było Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:27 dżi, mamy sobie etnograficznie podyskutować? bardzo proszę Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:28 A dżi, czemu nie? Możemy nawet etnograficzno-historycznie Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: czemu żenujący? 25.06.08, 20:32 ja niestety jedynie etnograficzno-socjologicznie - widać zależy od uniwerku mogę nie podołać Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Dlania 26.06.08, 08:11 Tu sie moja droga mylisz. Ozcywiscie, ze byl (i jest) kalendarz z imionami przypisanymi do dni. Kiedys byli to wylacznie swieci. Dlatego tez np protestanci obchodza wylacznie urodziny. Gdy mieszkalam w PL obchodzilam imieniny (Sw Katarzyna ze Sieny, 30 kwietnia). Inna swieta Katarzyna wystepuje pod data 5 listopada. Obenie mieszkam w OZ i obchodze wylacznie urodziny (jak wszyscy tubylcy) a jezeli chodzi o moje dziecko, to nawet nie wiem kiedy wypadaja jej imieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Dlania 26.06.08, 08:41 Buszmeni tez maja kalendarz z imionami świętych? I indianie Pueblo przed ich tzw. "chrystianizacją" mieli? A może nasi słowiańscy praprodzkowie : Miłorad, Gniewomir, Mirogniew i Cirzpisława - też mieli swych świętych patronów? A to ciekawostki Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Dlania 26.06.08, 08:44 Wiesz co osmathus, ja nie zrozumiałam Twojego postu, ale nie wiem, czy ty zrozumiałas mój Ja twierdze, że w zależności od czasu i przestrzeni - obchodzi sie lub nie obchodzi imienin, choć zasadniczo ich obchodzenie wzięło się z tradycji chrześcijańskiej (co absolutnie nie znaczy, że wszyscy chrześcijanie je obchodzą!) A co to jest OZ (miejsce, gdzie mieszkasz)? Mnie sie kojarzy z czarnoksiężnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: czemu żenujący? 26.06.08, 08:33 kropkacom napisała: > Są regiony gdzie bardziej świętuje się imieniny niż urodziny. i na odwrót - u nas na szczęście obchodzi się urodziny Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 20:06 Nie obchodzę imienin swoich ani dzieci. Wazne są uridziny. Ale w prezentomańskiej Polsce to kolejny powód do wreczenia prezentu albo do napisania potem że biedne dziecko nie dostało na imieniny nic od chrzestnej. Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 20:36 obchodzimy. W tym sensie, ze dostaje jakis maly upominek, robimy sobie szczegolnie mily dzien/popoludnie zaleznie od mozliwosci, jakies lody, czy mila kolacyjka, aby ten fakt uczcic. Obchodzimy je w trojke, czyli maz ja i synek, dziadkowie dzwonia z zyczeniami. Nie wyprawiamy imprezy takiej jak na urodziny, raczej skromnie i we wlasnym gronie. Podobnie jak wlasne imieniny - nie robimy imprez, tylko nawzajem obdarowujemy sie jakims drobiazgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 20:36 generalizujesz. dla mnie w imieninach ważne jest czy ktos kto ma imieniny ciekawie gotuje i czy ma dryg do organizowania fajnych imprezek. jak nie, to nie idę PP a swoich, męża i moich ewentualnych dzieci wyprawiać i obchodzić nie będę, bo nie chce mi się i nie ma to dla mnie znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 20:58 Nie mam dzieci, ale jak bedę miała, to i tak świętowac nie będe. Imieniny są dla mnie jakimś dziwnym zwyczajem. Moje wypadają akurat w dzień urodzin, więc nigdy ich nie obchodziłam (obchodziłam urodziny,heh). Cała rodzina świętowała tylko moje urodziny, więc zwyczaj świętowania imienin jakoś do mnie nie dotarł. I do dzisiaj pamiętam o urodzinach wszystkich dookoła, o imieninach totalnie zapominając, nawet nie kodując, że ktoś może je mieć. Moi rodzice co jakiś czas mi przypominają "mama ma imieniny", "ojciec ma imieniny" czy "babcia ma imieniny", a dla mnie to jakiś kosmos jest. Tak więc mała rada - chcecie, żeby dzieci świętowały wasze imieniny? To świętujcie ich imieniny od małego. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 21:41 Nie. I nie wiem, kiedy sa. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 21:44 Tak. I imieniny, i urodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Świętujecie imieniny dzieci? 25.06.08, 22:20 starszego tak, a z młodszymi... na razie nie mogę zapamiętać kiedy są. Teściowa dzwoni, żeby im złożyć życzenia na nasze ręce4, stąd wiem, że na pewno kiedyś tam mają Prezent imieninowy jest u nas symboliczny. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Świętujecie imieniny dzieci? 26.06.08, 08:39 nie obchodzę swoich imienin, imienin męża ani dzieci jeśli mówimy o jakieś imprezie. Bo tego po prostu nie robimy. Ale jeśli chodzi o prezenty to a i owszem. Kolejna okazja do podarowania bliskim jakiegoś drobiazgu. Lubię dawać i dostawac prezenty. Imieniny to kolejny pretekst. Moje dzieci urodziny mają tego samego dnia, imieniny w odstępie 3 dni. Zawsze świętujemy tego samego, żeby nie było przykrości. Swoją drogą moje dzieci mają imieniny zaraz po moich urodzinach i rocznicy ślubu moich rodziców.... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Świętujecie imieniny dzieci? 26.06.08, 08:52 Nie nazwałabym tego świętowaniem. Po prostu córka dostaje z tej okazji jakiś upominek ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
oli.nek Re: Świętujecie imieniny dzieci? 26.06.08, 08:59 nie obchodzimy choć obydwie córy mają swe imieniny w jednym miesiącu. to zależy raczej od zwyczajów rodziny. moja rodzina bardziej obchodzi urodziny a rodzina męża imieniny. i tak, moja mama daje prezent (pieniądze) mojemu mężowi z okazji urodzin a teściowa mi (też pieniądze) z okazji imienin. osobiście nigdy imienin nie obchodziłam, więc bez sensu by córy obchodziły. Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 nie - własnych również nie. 26.06.08, 09:34 Nie lubię tego zwyczaju, na szczęście u mnie w rodzinie od lat wszyscy obchodzą tylko urodziny. Nie wiem kiedy moja córka ma imieniny, nie wiem również kiedy są imieniny męża. Odpowiedz Link Zgłoś