mamaemmy 08.10.08, 23:57 Gdzie chciałybyscie mieszkac? Macie do wyboru cały świat oprócz Polski Gdzie -i dlaczego właśnie tam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudy_wyjec Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 00:02 W Polskę trafia wielki meteor i kraj znika z mapy świata? No to ja razem z nim, raczej się nie zdążę ewakuować... Nowa Zelandia, tam można jeździć autem po kilku piwach. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 08:33 mamaemmy napisała: > Gdzie chciałybyscie mieszkac? > Macie do wyboru cały świat oprócz Polski > > Gdzie -i dlaczego właśnie tam? Chcialabym miec kilka domow i zyc w kazdym po kilka miesiecy. Na pewno jeden w Polsce ( na Kaszubach), jeden w UK, jeden na jakiejs cieplej wyspie. Chyba starczyloby. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 08:50 Angielskie miasteczko lub wieś. Ale to tak na sezon, za bardzo jednak miastowa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 09:04 tam gdzie ciepło i woda-jezioro, morze.. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 09:05 Rumunia lub Ukraina, ale za jakies sto lat. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 10:01 no to ja generalnie w polsce, ale na całe wakacje bym na ągielska wieś do morgen jechała, a zimą do dlani na ukrainę i udawałabym śnieguliczkę Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 09:24 Nowa Zelandia - ze względu na język, klimat i przyrodę. Wielka Brytania - z racji wykształcenia, zawodu i podróży znam ten kraj najlepiej, językiem posługuję się prawie jak ojczystym, więc czułabym się tam dobrze i swojsko (tylko ta pogoda!). Hiszpania - z czystej miłości do kraju i języka. W Danii - bo tam się żyje spokojnie, bez pośpiechu. Tylko płaski to kraj jak naleśnik, no i nie znam języka. Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 09:40 na krocej (do roku) - Brazylia (bo ciekawa) na dluzej - Francja (bo lubie) Odpowiedz Link Zgłoś
haja197222 Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 09:46 Jest takie małe miasteczko..., Grude BiH. Eeehhhh..... Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 09:55 Mi całkiem odpowiada szwajcarska prowincja. Patrzę przez okno widzę krowy. A jak nie widzę to słyszę bo dzwonią jak opętane. Gdy wracam po zmroku na moje zadupie czuję się bezpieczna. Społeczeństwo łatwe w obsłudze, towarzyskie i bardzo uczciwe. No słowem ogromna higiena życia. Tylko tak się tęskni za krajem... że aż czasem boli. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 10:54 Kualalumpur (serio ). Kosmopolityczne, wielokulturowe, dobrze zorganizowane miasto z największą i najlepiej zaopatrzoną księgarnią, jaką widziałam, pysznym hinduskim żarciem i dobrym klimatem (cały rok lato, ale nie taki straszny upał). Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 10:55 aaa udało mi się z suwaczkiem!!! (przepraszam, musiałam tą radością się podzielić ) Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.latarenka Re: Jeśli nie Polska to co? 12.10.08, 01:14 Katia.seitz, jesli juz, to Kuala Lumpur. I nie jest to miasto dobrze zorganizowane, co najwyzej dobrze zakorkowane (a transport publiczny kulawy, panie, kulawy). Co do klimatu, to zapewniam Cie, ze co bardziej sloneczne dnie w tym wielkim miescie to jednak potezny upal, moze nie taki jak w Katarze latem, ale jednak ciagle upal. Meczacy. Na plazach okolicznych wysp da sie wytrzymac. Wieksza i lepiej zaopatrzona ksiegarnie znajdziesz w Taipei na Tajwanie: Page One w Taipei 101. A hinduskie jedzenie..., no coz, co kto lubi, dla mnie zbyt curry. W ogole zbyt ostro sie tu jada, jak na moj gust (byc moze watpliwy), ale osobiscie preferuje chinszczyzne, w ostatecznosci dania typowo malajskie. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Portugalia :)) 09.10.08, 11:22 Lizbona albo okolice Cabo de Sao Vincente .. A dlaczego? Bo tak! Lecąc po raz pierwszy do Lizbony (a drugi do PT) naszło mnie nagle przekonanie, z gatunku tych 'mistycznych' (cudzysłów, gdyż wyjątkowo do mojego przyziemnego realizmu to nie przystaje ;P)), że ..wracam do siebie.. Hehehe Inne argumenty ? Pogoda! Atmosfera panująca na ulicach, w restauracjach, na placach i placykach, tak w Lizbonie, jak i w małych portugalskich miasteczkach K A W A!! Wino..!!! Muzyka.. ) Ehhhh, mogłabym tak w nieskończoność! ..zaczęłam nawet grywać w totka ostatnio, hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Portugalia :)) 09.10.08, 12:50 lizbona oczywiscie - zakochalams ie w tym miescie Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Portugalia :)) 10.10.08, 21:21 Popieram hucznie taki wybór - choć jeszcze nie była, to po prostu WIEM, że będzie mi tam dobrze, jak już wreszcie dotrę Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 14:34 mieszkalam w kilku krajach, uwielbiam podrozowac, ale najbardziej lubie po powrocie napic sie piwa w jednej takiej kuflotece nad Wisla i wtedy czuje, ze wszystko jest na wlasciwym miejscu A gdybym miala wybierac to miejsc jest duzo. Nowa Zelandia, Gruzja, moze gdzies w pd-wschodniej Azji. Ale nigdy na stale. Odpowiedz Link Zgłoś
dee.angel Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 15:10 Wloska czesc Szwajcarii. Przyjemny klimat, mili ludzie, bezpieczenstwo i stabilnosc finansowa i polityczna i wszedzie blisko Odpowiedz Link Zgłoś
moustilou Szwajcaria 09.10.08, 15:29 francuskojezyczna trzeba przyzwyczaic sie do panujacych zasad, ale pozniej zycie jest takie proste i przyjemne. 12 lat doswiadczenia... a w ostatecznosci (gdyby to moj maz umial przeczytac!) Francja, blisko szwajcarskiej granicy niecaly rok doswiadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: Szwajcaria 10.10.08, 11:35 Dziewczynno jesteśmy sąsiadkami!) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 16:37 Qrcze, nikt procz mnie nie wybral kraju Wielkiego Brata) Odpowiedz Link Zgłoś
magaretka Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 19:31 ...a dlaczego oprocz Polski ? ja chcialabym mieszkac tylko i wylacznie w Polsce, choc mieszkam w "krainie szczesliwosci" wg co niektorych, co roku jestem w Polsce to moj kraj,moj jezyk,moja rodzina,moi przyjaciele,moje sciezki,moje problemy,moja wiara - i gdyby to ode mnie zalezalo juz dzisiaj wrocilabym tam na stale... ... wszedzie dobrze gdzie nas nie ma, obcy kraj zawsze pozostanie obcym i niekoniecznie bedzie tam lepiej, jak zatesknisz to zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 19:40 Jeśli nie Polska to Australia. Odpowiedz Link Zgłoś
moustilou Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 23:16 smiem sie nie zgodzic. od kiedy mam meza i dzieci to moj dom jest tam gdzie oni. dlatego nie czuje sie tutaj obco, jestem u siebie. w PL jestem co roku i zawsze ciesze sie z pobytu, ale nie czuje sie juz jak u siebie, cos sie zmienilo. jestem Polka i tego sie nie wstydze, ale jestem tez obywatelka innego kraju z ktorym duzo mnie laczy i tez sie tego nie wstydze. > jak zatesknisz to zrozumiesz na poczatku tesknilam, kiedy bylam sama, ale teraz to juz nie tesknota niektorzy na obczyznie czuja sie jak oderwani od korzeni, ja jestem przesadzona i sadzonka przyjela sie Odpowiedz Link Zgłoś
dee.angel Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 09:25 Mieszkam poza Polska od ponad dziewieciu lat. Jakos nie tesknie Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: Jeśli nie Polska to co? 09.10.08, 19:49 Stany Zjednoczone. Kocham Kinga stąd moja fascynacja Amerykańską prowincją. Chciałabym kiedyś odwiedzić osobiście stan Maine. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 03:11 Jakies mocne zadupie Am Pd albo Australii, tam gdzie jeszcze normalni ludzie zyja. Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 03:24 Kanada. Piękna przyroda, spokojne życie, mało ludzi, duże przestrzenie, brak pośpiechu, pragmatyzm i porządek. Kraj dla ludzi, którzy kochają żyć. Dom nad oceanem, stare auto i wszystko duże - duża lodówka, duża kuchenka, mleko w 6 litrowych bukłakach, świeże ryby i brak ogrodzeń, za to wszędzie wykoszone trawniki. Taki spokój tchnie z tego wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 21:09 pesteczka5 napisała: > Kanada. Piękna przyroda, spokojne życie, mało ludzi, duże > przestrzenie, brak pośpiechu, pragmatyzm i porządek. Haha, wnioskuje, ze nie mieszkasz w Kanadzie. No, Kanada duza, zalezy gdzie, ale w wiekszych miastach jest tak samo jak wszedzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 09:27 Szwajcaria. Piękny kraj i przesympatyczni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dee.angel Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 10:56 Widze, ze calkiem sporo tu "Szwajcarek" Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 11:00 dee.angel napisała: > Widze, ze calkiem sporo tu "Szwajcarek" Nie da się zaprzeczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 11:31 mieszkam tam gdzie moje dzieci i mój mąż, nieważne gdzie ważne że razem od miesiąca za granicą i tak jak już któraś napisała: wszędzie dobrze gdzie nas nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 11:38 Z ciekawostek moja córka która urodziła się w Szwajcarii 4 lata temu, uważa, że jest Polką)! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moustilou Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 16:00 Witam sasiadke blizej Genewy czy Lausanne?? ja Genewy moje chlopaki urodzeni w CH twardo uwazaja sie za Francuzow. troche mi szkoda, ale z drugiej strony normalne( tata FR). jak im przypominam ze sa tez troche Polakami to przyznaja mi racje, ale widze ze nie czuja tego... najwazniejsze ze mowia po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: Jeśli nie Polska to co? 13.10.08, 11:06 Mieszkamy w Nyon 24 km od Genewy i 40km od Lausanne. Wy skąd jesteście? pozdrwaiam www.mamabuly.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 11:38 Wydaje mi się, że Włochy. Kuchnia, klimat, temperament ludzi. To wszystko bardzo mi odpowiada. Ideał byłby, gdyby doszedł do tego jeszcze szwajcarski porządek i przesrzeganie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
dee.angel Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 13:38 To juz Wlosi nie byliby Wlochami I szlag trafilby temperament! Odpowiedz Link Zgłoś
paulka25 Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 14:18 Mieszkam w austriackich Alpach. Fakt, ze jest tu pieknie, spokojnie, bezpiecznie, bezproblemowo i zyje sie tu doskonale. Tylko, ze oboje z mezem kochamy cieplo, slonce, plaze, morze... Wiec w sumie gdziekolwiek, byle byly spelnione te warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 15:04 południe Hiszpanii odpowiedni klimat oraz dostęp do osiągnięć cywilizacji Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Jak oni na mnie trabią... to mnie taka nostalgia.. 10.10.08, 20:44 Ja do Włoch często jeżdżę bo blisko ze Szwajcarii.. i wiecie co jak oni na mnie trabią, że jak barbarzyńca na czerwonym świetle czekam... to mnie taka nostalgia za Polską bierze.... za Krakowskim Przedmiesciem, za parkiem na Wolinie za Augustowem, i Ustrzykami.... buuuuuuuuuuuuu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michalina4 Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 20:50 Manchester...ale to długa historia... Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 22:19 Finlandia - surowa przyroda, cudowne klimaty i ludzie niby zamknięci, ale szczerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Jeśli nie Polska to co? 10.10.08, 22:23 Gdybym nie mogła mieszkać w Polsce to tylko w Szwajcarii. Ale wolę w PL zdecydowanie. Mój mąż na odwrót, ale na razie nie ma wyjścia, bo ja nie chcę się przeprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: Jeśli nie Polska to co? 13.10.08, 09:18 Toskania ze względu na klimat albo Norwegia bo mało ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś