zoja.pl 13.10.08, 17:15 aparatem ortodontycznym? Patrzycie z politowaniem, uśmieszkiem, jestescie zdziwione, a moze pozytywnie nastawione? Wiem, ze pytanie moze wydawac sie głupie, ale chce wiedziec z ciekawosci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moofka Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 17:16 z sygnaturka to troche przesadzilas Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 17:17 Właśnie, zmniejsz, zmniejsz! Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 19:56 zmniejsz, ale nie usuwaj - słodki piesek Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 08:03 A weź, ohydny jest. Co za debilna moda z tym fotografowaniem zbliżenia nosa Moja szefowa powiesiła cały plakat takich paskudztw w pokoju socjalnym i już mi się od nich niedobrze robi. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 17:17 zmniejsz zdjęcie, będzie lepiej a ja reaguję z zazdrością, bo też bym chciała, ale mnie nie stać na razie... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 17:19 Nie zazdroszcze rodziców, którzy zaniedbali temat. Poza ym bez emocji - lepszy aparat na zebach, niz czarny, papierosowy nalot na 30-letnich zebach. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 17:29 e_r_i_n napisała: > Nie zazdroszcze rodziców, którzy zaniedbali temat. weź pod uwagę, że zęby równie dobrze mogą się wykrzywić w wieku starszym niż dziecięcy i nastoletni. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 17:31 setia napisała: > weź pod uwagę, że zęby równie dobrze mogą się wykrzywić w wieku > starszym niż dziecięcy i nastoletni. Myślę, że jednak większość przypadków wad wymowy i wad zgryzu to efekty zaniedbania z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasulka79 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 15:12 > Myślę, że jednak większość przypadków wad wymowy i wad zgryzu to efekty > zaniedbania z dzieciństwa. W dużej części pewnie i tak, ale np. moje dolne zęby (1ki i 2ki) zaczęły wykrzywiać się dopiero teraz (a niedawno obchodzilam ostatnie urodziny z 2 na przedzie ) za sprawą coraz większych 8ek. Te wyrosły zdrowe i sama zastanawiam się czy lepszy będzie aparat, czy szybciej i taniej będzie poprostu pozbyć sie 8ek ... do tej pory aparat u osoby dorosłej budził mój uśmieszek i przekonanie, że to bardziej dla picu niż leczniczo ... teraz troche chyba się to zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 E_r_i_n... 14.10.08, 09:53 e_r_i_n napisała: > Nie zazdroszcze rodziców, którzy zaniedbali temat. "Za moich młodych czasów" aparat był nie tyle szczytem elegancji czy też dbałości o zdrowie. Był po prostu bardzo dużym wydatkiem. Miałam fatalny układ zębów. Mama (ojca nigdy takie rzeczy nie interesowały) Po odstaniu długaśnej kolejki założyła mi aparat ruchomy. Efekt, pożal się, Boże. W moim mieście, dużym, wojewódzkim, nie było wówczas ani jednego gabinetu, który oferowałby takie aparaty. Jedyny był w W-wie.... Erin, nie każdy mieszka w W-wie i nie każdego stać było wówczas na takie wyjazdy. Aparat założyłam sobie kilka lat temu. Rok temu zdjęłam. Dla mnie osoba z aparatem, protezą, choćby sztuczną szczęką (no tak, to dopiero zaniedbanie) to osoba, która w jakimś stopniu stara się naprawić rzeczy, które naprawić trzeba. Słowem, dba o siebie Może nieco późno ale...lepiej niż wcale. Kolejny przykład: moje dziecko. Jak nic kwalifikuje się do noszenia aparatu. Niestety na NFZ się nie załapaliśmy (ząbki dość późno mu wyszły). Na prywatny aparat jest za wcześnie (patrz wyżej: nie wszystkie zęby stałe wyszły). I będzie się chłopina męczył w nastoletnim wieku Ot, mamusine zaniedbanie...... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: E_r_i_n... 14.10.08, 12:07 pitahaya1 napisał: > "Za moich młodych czasów" aparat był nie tyle szczytem elegancji > czy też dbałości o zdrowie. Był po prostu bardzo dużym wydatkiem. Teraz tez nie kosztuje mało. Tyle tylko, ze prawda jest prosta - korekta zebow zaczeta we wczesnym dziecinstwie (tak wczesnym, jak sie da, oczywiscie) daje po pierwsze duzo lepsze i szybsze efekty, po drugie (jako skutek pierwszego) jest tansza. Po trzecie bardzo czesto wystarczaja ruchome aparaty. > Erin, nie każdy mieszka w W-wie i nie każdego stać było wówczas na > takie wyjazdy. Bardzo dobrze o tym wiem. Ja pierwsze 20 lat zycia spedzilam w miescie malym, powiatowym. Wojewodzkie, 60 km od nas, bylo tez male. Ale wystarczylo, zebysmy wszyscy mieli skorygowane wlasciwie zeby - ja mialam jakis drobny problem, za to mojej siostrze trzeba bylo przemodelowac calą szczeke. Tyle, ze to modelowanie zaczela gdziec w wieku lat 8 i majac kilkanascie problem byl zalatwiony. Oczywiscie wiem, ze rozne sa wady. Czasami zeby sa wzglednie proste, tylko dorosly stwierdza, ze moglyby byc prostsze i wtedy sobie funduje aparat. Ale generalnie duze wady w doroslym zyciu to efekt zaniedbania w dziecinstwie. > Dla mnie osoba z aparatem, protezą, choćby sztuczną szczęką (no > tak, to dopiero zaniedbanie) to osoba, która w jakimś stopniu > stara się naprawić rzeczy, które naprawić trzeba. Słowem, dba o > siebie Może nieco późno ale...lepiej niż wcale A czy ja gdzies napisalam, ze dorosla osoba z aparatem to nieporozumienie? Nie, wrecz przeciwnie - swietnie, ze sie soba zajmuje. Napisalam tylko, ze nie zazdroszcze, ze rodzice nie zadbali o proste zeby wtedy, kiedy mozna bylo to zrobic mniejszym nakladem sil i kosztow. > I będzie się chłopina męczył w nastoletnim wieku > Ot, mamusine zaniedbanie...... Wiek nastoletni a dorosłosc to jednak dwie rozne bajki . Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: E_r_i_n... 14.10.08, 18:05 Za swój aparat zapłaciłam ok. 4tys. plus wizyty. Niemal 30 lat temu (wtedy zaczynałam nosić aparat ruchomy) aparat kosztował półroczną pensje mojej mamy, nie licząc wizyt po założeniu. Wiem jakim wysiłkiem dla niej były inne rzeczy, z którymi musiała sobie poradzić. Pamiętam pierwotne aparaty (niejednemu szczęka z wrażenia by wypadła) i inne atrakcje z tym związane. Po prostu nie zgodzę się z wrzuceniem wszystkich do jednego worka. Mojej mamy, która sama pracowała utrzymując dwójkę dzieci, nie było stać na taki wydatek. Brutalna rzeczywistość. O zaniedbaniu mówiłybyśmy, gdyby z góry olała sprawę. Ale mama chodziła ze mną. I uwierz mi lub nie, aparat nie był jedyną bolączką w moim młodym wieku. Szpitale też zaliczałam Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 17:20 Rzeczywiscie pomyslalam, ze psina ma ilustrowac problem ortodontyczny A powaznie, to ja z szacunkiem- nigdy nie jest zbyt pozno, zeby o siebie zadbac i prostowanie krzywych zebow zaliczam jednak do dziedziny "zdrowie", mimo oczywistej przewagi kwestii estetycznej Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 17:21 Ich kasa - ich sprawa. Chociaz, mam znajoma - kobieta ok. 50 zainstalowala sobie to ustrojstwo. A zgryz miala normalny, tzn. nigdy nie zauwazylam, zeby cos bylo nie tak. Wg mnie botox bardziej by sie jej przydal . Odpowiedz Link Zgłoś
zoja.pl Re:Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 17:44 nie umiem zmniejszyc tego pieska Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re:Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 19:20 to nie zmniejszaj, jest świetny, mówię Ci to ja, która za psami przepadam średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re:Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 19:21 > nie umiem zmniejszyc tego pieska O ile się nie mylę, musisz zmniejszyć obrazek źródłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: wcale nie reaguję 13.10.08, 17:45 Troszke zazdroszczę, a troszke sie śmieję. Zalezy od stopnia znajmości, wieku tej osoby, stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 18:16 a jak niby mam reagowac??? nie reaguje wcale bo szczerze mowiac, nie przygladam sie i nie zwracam na to, czy ktos ma ten caly aparat ortodontyczny, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 18:23 Zazdroszczę odwagi... no i długo zastanawiam jak oni myją zęby z tym ustrojstwem Sama nie wiem dlaczego po prostu nie zapytałam! pozdrwaiam www.mamabuly.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia51 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 18:30 zastanawiam się kiedy ja sobie taki założę. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 18:48 Oczywiscie, ze pozytywnie.Dla mnie to taki sam produkt korekcyjny jak okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 18:50 muszę powiedzieć, że taki aparat (który od niedawna noszę i dumna jestem z tego to świetny test na tolerancję - wystarczy się do kogoś usmiechnąć i obserwować reakcje najlepiej w testach wypadają młodzi ludzie - najczęściej ich to w ogóle nie rusza. gorzej z ludźmi starszymi i o ciasnych horyzontach - tu zdziwienie zazwyczaj jest spore. pozwalam sobie nawet na małe żarciki typu; idzie jakiś facet i ślini się na mój widok (zdarza mi się to), więc obdarzam go pięknym usmiechem i obrazem swoich zadrutowanych zębów , Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 19:12 Neutralnie, co mi do tego. Przestraszyłam się Twojego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 19:19 Ja bez szoku. Nie rozumiem, co dziwnego w aparacie ortodontycznym u dorosłego. Sama nie mam, ale gdybym miała krzywe zęby, to bym nosiła bez względu na wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 19:20 A czy patrzysz z politowaniem, uśmieszkiem, zdziwieniem czy czymś tam na kogoś, kto ma okulary albo aparat słuchowy? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 19:39 Zoja, wysłałam ci na priva link do zmniejszonego pieska Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 19:43 a co mnie obchodzi wnętrze cudzej jamy ustnej?? innymi słowy - co komu do tego, jak gęba nie jego? prędzej bym zareagowała na wiszącego gila u nosa... albo na zgniłe i cuchnące zęby.... aparat ortodontyczny jak gips na złamanej ręce czy nodze, nie widzę powodu żeby robić z tego wielkiego halo. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 20:13 reaguje tylko i wylacznie wtedy kiedy ludzie maja te gumki zalozone co dla mnie wyglada jakby im sie slina ciagnela w kacikach ust...i przyznaje, ze wtedy te gumki sciagaja moja uwage na te zeby...normalnie nie zwracam uwagi - wiem, ze sama kiedys bede potrzebowac aparatu [chociaz juz jeden w dziecinstwie nosilam, ale to na inna wade], teraz moje osemki zepchnely jedna dolna jedynke i walcza o zepchniecie jednej gornej, wiec jak juz bede miec kase to wyprobuje sobie aparacik... aha - zeby moga sie wykrzywic w doroslym zyciu - ja jestem tego najlepszym dowodem... Odpowiedz Link Zgłoś
bunny.tsukino Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 20:38 Nie zgadzam się, że aparat w dorosłym życiu to efekt zaniedbania w dzieciństwie. odkąd pamiętam miałam taki aparat ruchomy. w kolejce do ortodonty (jednego na powiat) rodzice kolejkowali na zmianę. jak pojechałam na studia do metropolii, to założyłam sobie aparat stały, które dumnie nosiłam. teraz muszę do niego wrócić, bo mi wyrastające ósemki znów łuk zepsuły... Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka A drogie to to? 13.10.08, 20:59 Nijak. Zupelnie nie zwracam na to uwagi. A to droga sprawa, ze tak wszystkie o cenie mowicie? Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 zoja - of topic 13.10.08, 21:02 Proszę zmniejsz swoją sygnaturkę - regulamin mówi o czterech linijkach tekstu w sygnaturce - Twój obrazek zdecydowanie przekracza tę objętość i szczerze mówiąc drażni. dziękuję za uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: zoja - of topic 13.10.08, 21:08 Lila, już się poświęciłam i wysłałam jej link do małego obrazka Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga morgeeeen 13.10.08, 23:27 czy twe to oczęta drażnią me zmysły od wczoraj?? Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 21:50 normalnie patrzymy. Jak na dorosłego w okularach, albo na dorosłego w aparacie słuchowym. Potrzebny to nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 23:12 Zupełnie tak samo jak na widok dorosłej osoby w okularach. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 13.10.08, 23:48 Mnie jest to obojetne - choc moze nie, budzi we mnie pewne uznanie, ze ktos o siebie dba, nie ma oporów, chce mu sie. Odpowiedz Link Zgłoś
4-mexx Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 00:45 nijak, sama nosze, zwracam uwage na krzywe nie mowiac juz o gnijacych, brudnych czy brakach Odpowiedz Link Zgłoś
olushia Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 01:27 nijak, bardzo mnie za to rażą ubytki w uzębieniu Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 08:06 A jak reaguje na osobę z rudymi włosami, niepełnosprawną, w błyszczących butach? Nie reaguję. W większości wypadków nie zauważam takich dupereli. Rzuca się w oczy, gdy np. moja kursantka mówi mi, ze niewyraźnie będzie mówić, bo ma świeży aparat. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 08:32 j/w , nawet bym nie wpadła na to,ze na aparat, okulary czy inne tego typu dodatki można jakkolwiek reagować. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 08:36 A jak reaguje na osobę z rudymi włosami A ja zuważam. Nawet się przyglądam i porównuję ze swoimi, rudymiP Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 08:38 Nie da się nie zauważyć. Ale to dotyczy również dzieci. Zauważam i przechodzę do porządku dziennego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 10:24 Normalnie, tak jak na osobę bez aparatu. Mam bliskiego znajomego, który nosił to ustrojstwo przez rok i przyznam, ze byłam pełna podziwu bo musial być cały czas na silnych lekach przeciwbólowych. Odpowiedz Link Zgłoś
pamelia Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 13:19 Sama noszę, założyłam po 30 tce bo dopiero wtedy mogłam sobie na to pozwolić. Tak więc do osób z aparatem czuję jakąś nić sympatii. Póki nie nosiłam, to patrzyłam z podziwem i zazdrością - teraz jak zwracam uwagę, to raczej na naprawdę krzywe zęby u osób których ubiór i styl zycia swiadczy że na aparat mogliby sobie raczej pozwolić ale wolą kupić np. nowa plazmę. Wiem, że to ich sprawa, ale właśnie krzywe zęby bardziej mnie rażą niż aparat. Poza tym zły zgryz to nie tylko kwestia urody ale też np. paradontozy w późniejszym wieku. Pozdrawiam aparatki. Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 13:28 Dla mnie ok! Ale twój pies ... Odpowiedz Link Zgłoś
zoja.pl Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 15:27 a co konkretnie mój pies? w oczko razi? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 17:57 Tak razi!! Stwierdziłam tylko "Ło matko co to ma być?" Zajmuje prawie pół strony,a nie powinien. Odpowiedz Link Zgłoś
zoja.pl Re: malgosiek2 14.10.08, 18:07 yyyy przeciez to nie było do Ciebie hehehe i gdzie to stwierdziłaś, bo ja w tym wątku nic takiego nie widze?? no chyba ze ywwy to Twoje alter ego, bo to do niej było PS. a jak razi to nie patrz Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkojad2 Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 16:18 Zupełnie nie zwracam na to uwagi, wokół tyle tych osób chodzi, że już przywykłam, sama się zresztą zastanawiam, czy sobie nie zrobić, bo mi troche kły wystają, ale mój M twierdzi, że to urocze. Pomyślę jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: Jak reagujecie na widok dorosłej osoby z... 14.10.08, 18:03 zazdroszczę i po raz kolejny obiecuję sobie,że już w tym roku na pewno założę. Odpowiedz Link Zgłoś