chipsi 02.03.09, 11:40 Wczoraj zakupiłam cosik takiego w Aldi. Dziwne, wydawało mi się ze torba posiada UCHA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: Torba z uszami? 02.03.09, 12:48 Masz całkowitą rację, ale nie zapominaj, że przy produkcji opisów towarów w takim Aldi to niechybnie pracują egzemplarze z dyslekCją, jakich pełno choćby i na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Torba z uszami? 02.03.09, 14:03 sądzisz, że powinno być "torba z uchami"?? mówiąc szczerze, brzmiałoby to cokolwiek dziwnie... Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: Torba z uszami? 02.03.09, 14:09 Też mi bardziej jakoś leżą uszy niż ucha . Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Torba z uszami? 02.03.09, 14:27 yyy a to torby nie maja rączek???? ja myslalam ze torbę sie trzyma za rączki! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Torba z uszami? 02.03.09, 14:32 w/g mnie torba ma uchwyty albo paski zadne rączki ani uchaa ucha to taka zupa rybna Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Torba z uszami? 02.03.09, 14:31 U nas na Krowodrzy mowilo sie "z uszami" i tylko te wlasnie znam. Ani uch, ani raczek A rosol - to z okami, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 oka sa w rosole:-) 02.03.09, 14:35 makaron tez ale te z tłuszczu to oka nie oczy Odpowiedz Link Zgłoś
fonula Re: Torba z uszami? 02.03.09, 15:43 "Dzban ma ucha. Ucho to m.in. ‘uchwyt w kształcie koła, łuku, prostokąta lub pętli, umocowany do naczynia lub torby (np. Chwyciła garnek oburącz za ucha i zestawiła go z kuchni, a także ‘otwór w igle służący do nawlekania nitki’. W wymienionych znaczeniach odmiana tego rzeczownika w liczbie mnogiej jest nieco inna niż wtedy, kiedy mowa o narządzie słuchu. Formy są następujące: MB. ucha, D. uch, C. uchom, N. uchami, Ms. uchach. Dodać warto, że w języku potocznym dopuszcza się formy odmiany takie jak w znaczeniu ‘narząd słuchu’ (MB. uszy, D. uszu, C. uszom, N. uszami, Ms. uszach)." Odpowiedz Link Zgłoś