kotbehemot6 03.06.09, 09:06 Pieniądze dla dzieci- dzieci chcą Palystation, mama sfinansować aparat ortodontyczny. Pieniądze od byłego męża.jednym słowem konflikt między byłymi małżnkami. Co byście kupiły???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majmajka Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:07 Niestety, ale to co chcialyby dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:08 no ja to zdecydowanie aparat, ale weź to wytłumacz dzieciom... Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:08 Dzieci mają same finansować swoje leczenie? No wybacz, trochę nie w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
serei Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:10 oczywiście, że to co chcą dzieci, pieniądze to ich prezent więc kupują co chcą. O aparat ortodontyczny rodzic ma obowiązek zadbać, a nie kupować go za kasę komunijną! Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle prywata do serei 03.06.09, 12:48 ładnie tak korzystać z cudzego logo? (tak, wiem, że niezastrzeżone) Odpowiedz Link Zgłoś
pamelia Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:12 oczywiscie że playstation Aparat orto to z kategorii leczenie - tego to chyba dzieci nie powinny z prezentów finansować - to obowiazek rodziców. A jakby nie dostały tej kasy to nic z leczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:14 no tak, spełniamy zachcianki dzieci napierwszym miejscu, poniekąd rozumiem. ale autorka wątku jest samotną (?) mamą i może jej być ciężko wywiązywać się ze wszystkich "obowiązków", a aparat kosztuje dużo pieniędzy. no ale tego to nikt nie widzi chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
serei Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:17 mama jest samotna ale dzieci o ile dobrze czytam mają ojca, który ma obowiązek płacic na dzieci i tym samym wspomagać ich leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:16 Nie wiem czy nici z leczenia. Nie mnie sprawa dotyczy. Ot tak z ciekawości, jak inni sadzą. Akurat dla mnie wyrzucenie kasy na PS to.. właśnie wyrzucenie kasy. Załóżmy,ze nici,bo matka nie ma stałych dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:22 No, niestety to co chcą dzieci bo to ich kasa. Na aparat ojciec z matką powinni się złożyć osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:34 Poza sytuacją, że jeśli nie pieniądze z Komunii, to leczenia nie będzie - oczywiście, że Playstation. Aparat ortodontyczny to nie jest prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:39 Może mama powinna się dowiedzieć czy dziecko może mieć ruchomy aparat, wtedy jest refundowany. Stały aparat to chyba się zakłada jak już mlecznych zębów nie ma, co? Może to by było jakieś rozwiązanie. Tak czy inaczej...kasa jest dziecka, nie powinna być przeznaczona na leczenie. Może matka powinna wystąpić o podwyżkę alimentów i spłacać aparat na raty albo poprosić ojca o dołożenie się do aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
insomnia0 Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:39 no ok..zgodze sie.. lecz jesli sytuacja jest taka, ze jak kupią gry to aparatu nie bedzie- nie starczy kasy? to wybrałabym leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:47 > no ok..zgodze sie.. lecz jesli sytuacja jest taka, To się nie daje takiej kasy w prezencie tylko kupuje aparat ortodontyczny. Chyba że tam są jakieś rozgrywki miedzy rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
otoja69 Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:47 ale nie rozumiem... aparaty ortodontyczne wyjmowane, nie stałe, bo takie sie robi dopóki nie ma wszystkich stałych zębów, dla dzieci do lat 13 są refundowane. Moja 10 letnia córa właśnie od dwóch tygodni jest posiadaczką takiego. Co do pieniędzy moim zdanie niech dzieci zdecydują w końcu to ich prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
e.logan Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 09:55 Palystation to dosc droga inwestycja i o wiele mniej przydatna niz np. komp. Gdy sa zdecydowanie drozsze i o wiele mniej dostepne wsrod znajomych niz gry na komp. Rozumiem ze jak matka wywali 1500 na Palystation to i starczy jej z 2000 aby kupic z kilka gier. Bo po co sama gra jak nie ma do niej roznych gier. OSobiscie uwazam ze lepiej byloby juz zainwestowac w komp. Odpowiedz Link Zgłoś
pamelia Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 11:51 Nie twierdzę, że playstation to rzecz niezbędna. Ale może dziecko ma juz komputer? Albo korzysta z tego co jest w domu? I dlaczego piszesz "jak matka wywali 1500 na Playstation"? Przecież to pieniądze które dostało DZIECKO i niech sobie kupi za to nawet 50 maskotek czy co takm chce. Rodzice moga podpowiedzieć dziecku jak racjonalnie wydac pieniądze ale nie wykorzystać to jako zastrzyk gotówki w budżecie domowym. To PREZENT. Prezenty maja sprawiać przyjemnosc . Moje dziecko przekonałam, ze wpłacimy sumę jaką dostał na osobne konto - i będzie widział jak pieniędzy przybywa a gdy za kilka lat będzie miał kaprys kupić sobie coś droższego na co nie będziemy chcieli dać kasy - wybierzemy te pieniądze. Wiem niestety z rozmów z innymi matkami z klasy mojego syna - że prezenty w postaci pieniędzy sa szybko "zagospodarowywane" przez rodziców na skądinąd niezbędne wydatki ale nie mające związku z przyjemnościemi dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 18:01 A to do leczenia zębów Szanowny Pan Ojciec już by się nie mógł dorzucić, obok prezentu komunijnego i alimentów? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 18:08 Mój syn właśnie kupił z pieniędzy komunijnych playstation. To było jego marzenie i o to prosił. Reszta pieniędzy poszła na lokatę, i są tylko jego. To prezenty od jego gości. A jak ktoś juz dobrze zauważył, dla takiego 8 latka, nie ma stałych aparatów. A inne są refundowane. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnorzewska Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 18:37 Playstation. Za moje pieniądze komunijne rodzice kupili... meble do pokoju starszej siostry (zaznaczam, że nie mieliśmy problemów finansowych), a resztę przeznaczyli na najtańszy w całym sklepie rower, z którego korzystałam nie tylko ja, ale i mój tata. Przez kilka następnych lat im to wypominałam Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 03.06.09, 18:48 Playstation zdecydowanie. Aparat wyjmowany jest refundowany do 13 roku życia, a stałego nie zakłada się ośmiolatkowi. Zresztą i tak najistotniejszym argumentem jest to, że o leczenie mają zadbać rodzice, i nie mogą wymagać od dziecka, żeby partycypowało w kosztach. Odpowiedz Link Zgłoś
paniwaz Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 04.06.09, 10:07 Ja spróbowałabym spotkać się z dziećmi po środku czyli coś przyjemnego plus coś pożytecznego równa się fajny wyjazd wakacyjny. Jakbyś zabrała je do jakiegoś hotelu z basenami, zjeżdżalniami i innymi dzieciowymi atrakcjami to z całą pewnością miałyby poczucie dobrze wydanej kasy. Pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 04.06.09, 09:45 PS zdecydowanie. To w końcu była komunia dziecka i to są jego pieniądze i to ono powinno decydować na co je wydać. A skoro PS było jego marzeniem to i niech tak będzie. W końcu to nie dmuchana lalka by się takiemu prezentowi sprzeciwiać. Ja bym się załamała gdybym na komunię dostała aparat ortodontyczny, niezależnie od korzyści dla zdrowia oczywiście. Ale to dla 8/9-letniego dziecka drugorzędna sprawa. NASZA LENA i mała lipcowa LOKATORKA Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 04.06.09, 17:43 Nie będę oryginalny: prezent jest dla dziecka. Pieniądze, bo ofiarodawca nie wiedział, co by dziecko chciało. Przecież nikt nie kupuje dziecku w prezencie aparatu ortodontycznego! Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 04.06.09, 18:02 pomine,ze dziewczyny pisaly,ze taki staly aparat to pozniej.Powiedzmy ,ze chodzi o 13 latka, ktory dostal kase na bierzmowanie- no nie wazne na co... gdybym wiedziala,ze maz nie dolozy wiecej, a ja nie bede miala mozliwosci zorganizowania gotowki na ten aparat to niestety ale moje dziecko musialoby zrozumiec,ze sa rzeczy wazne i wazniejsze, a inwestycja w zeby to inwestycja w siebie i swoja przyszlosc.Moze dziecko mialoby i do mnie zal ale trudno, mysle,ze w wieku 20 lat, a moze i wczesniej by zrozumial dleczego tak zrobilam... Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 04.06.09, 18:52 pozwolono mi samej wydać komunijne pieniądze - to najlepsza inwestycja, która mieszkała z nami 14,5 roku - mój pies niech sobie kupią playstation. Odpowiedz Link Zgłoś
anieszka76 Re: Pieniądze z Komunii-dylemat 04.06.09, 18:54 moje dziecko marzyło o PS i dostało używane z allegro, wcale nie gorsze od nówki i na Twoim miejscu kupiłabym używane, a resztę pieniędzy przeznaczyła na aparat ... zdrowie jednak najważniejsze... Moje pieniądze z komunii kazałam wpłacić na książeczkę na mieszkanie, czekaliśmy wtedy z rodzicami na bloki ... hehehe i byłam szczęśliwa, że mogę pomóc rodzicom. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś