kropkacom 25.07.09, 10:00 "Według danych PBS na 100 polskich małżeństw tylko 43 ogląda nago swojego partnera." Może to i w sumie śmieszne ale dla mnie dziwne. Wstydzicie się rozebrać przy mężu lub partnerze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:13 Nie wstydzicie. Weź pod uwagę, że spory odsetek tych małżeństw to ludzie starsi, często niepiękni i do tego wychowani w katolickiej pruderii. Odpowiedz Link Zgłoś
green-blue-eye Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:16 dokladnie.mnie moj maz oglada prawie codziennie nago-pod prysznicem czy jak sie przebieram i vice versa.nie mamy z tym problemu Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:16 > tych małżeństw to ludzie starsi, O tym nie pomyślałam przyznaje. Chociaż to chyba nie jest takie pewne że starsi ludzie nie widzą się nago Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:24 Pewnie część się widuje nago. Pamiętam taka książkę Kofty i Domagalik, rozmawiały m.in. o nagości kobiet w średnim wieku i starszych i że one niekoniecznie muszą czuć się świetnie nagie w pełnym świetle w sytuacjach intymnych, że wolą założyć bieliznę, jakieś peniuary, halki, gorsety, bo wtedy ukrywają mankamenty ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:15 A czego się spodziewać po społeczeństwie, gdzie: - od dziecka jest się straszonym grzechem, potępieniem i nieczystością związaną z cielesnością, nagością oraz seksem - nie rozmawia się z dziećmi o TYCH sprawach, także pozaseksualnych, związanych z własnym ciałem - edukacja domowa młodych dziewcząt na temat miesiączki ogranicza się do wręczenia podpaski przez matkę - na basenach większość osób kąpie się pod prysznicami w kostiumach, bo pokazanie gołego cycka innej kobiecie to już straszny obciach - i na koniec kiedy nagie ciało kojarzy się tylko i wyłącznie z seksem, co jest dość zabawne zważywszy, że nagość nie okraszona jakimiś wymyślnymi, seksualnymi pozami jest aseksualna Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:18 I zapomniałam jeszcze o jednym - wszechobecny terror wyfotoszopowanych modelek, który sprawia, że kobita wstydzi się nawet w kostiumie kąpielowym pokazać, bo ma "brzydki brzuch", cellulit i figurę nie taką, jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:22 Byłam w tym roku nad Bałtykiem i wstydzenia się na plaży nie zauważyłam, bez względu na wiek i figurę. BTW przybywa obleśnie grubych dzieci, takich 8-12-latków o masywnej budowie ciała z ewidentną nadwagą. Uroczo również wyglądaja panowie po 50-tce w mikroskopijnych slipach z ciążą spożywcza, którzy paradują brzegiem morza trzymając w reku piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:23 Bo spotykałaś te niewstydzące się Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:27 No skoro na plaży to pewnie tak. Ja zostałam wychowana w przekonaniu, że ładne części ciała należy eksponować a mniej ładne tuszować strojem, pewnych rzeczy nie założę, bo bym subiektywnie wyglądała gorzej. Nie założę np. spodni 3/4 i kozaków, bo to skraca sylwetkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:33 > Ja zostałam wychowana w przekonaniu, że ładne części ciała należy > eksponować a mniej ładne tuszować strojem, No i ok. Ja mam bardzo nieidealną figurę i na plaży nosze kostium jednoczęściowy który ją jakoś modeluje. Ale wstyd przed własnym partnerem to trochę inna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:36 wstydzic sie nie wstydze mało tego nawet zdaza mi sie opalac toples;- )ale uwazam ze epatowanie nawet własnego partnera nagoscia niczego dobrego nie wnosi.wiec po domu w ciagu dnia chodze ubrana skapo ale w ciuchach.oczywiscie nie mam problemu kiedy maz zobaczy mnie pod prysznicem itp ale tez specjalnie goła przed jego nosem nie spaceruje.no chyba ze ma to miec wydzwięk seksulany.moja bliska kumpela bardzo atrakcyjna kobieta czesto smiga po domu na golasa i dziwi sie ze maz nawet od kompa sie nie dorywa kiedy ona mu cyckami przed nosem operuje.ale co sie dziwic kalendarz z goła babą nawet najbardziej seksi tez sie w koncu opatrzy Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:41 MNie się zdarzało opalać topless i nosić stringi plażowe ale nie w Polsce. Ale tez nie biegam goła po domu, przejdę z pokoju do łazienki i tyle. Chyba, że jestem sama w domu i jest potworny upał. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:46 kilka razy widziałam dziewczyny w stringach na plazy.bardzo zgrabne nie powiem.ale zawsze zastanwiałam sie ze nie przeszkadza im to ze praktycznie większosc plazowiczów oceniała ich posladki. ja widocznie az tak smiała nie jestem bo ciezko byłoby mi sie tak odziana łebska plazą przespacerowac Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:48 W Polsce bym się wstydziła. W Hiszpanii czy we Francji dużo kobiet było topless i w stringach, od wyglądających jak milion dolarów po tak na oko 60-latki, opalały się, kąpały, tak bezstresowo na luzie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:51 chętnie bym zobaczyła te jak milion dolarówto fakt w Polszy najlepiej wygladac jak szara mycha jesli nie chce sie byc stale pod obstrzałem oczu.niby na co dzien mi to zwisa jadnak wiem ze do konca pezpruderyjna nie jestem.np.te stringi na plazy Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:57 No qrczę piękne były. Ale nie zauważyłam, żeby ludzie oglądali je jakoś nachalnie. Z innej bajki, prędzej bym w Polsce opalała się topless niż w USA, tam każda szczupła i po europejsku zbudowana kobieta budzi zainteresowanie (gorąco polecam USA na pozbycie się wszelkich kompleksów). Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 11:00 no fakt na tle tamtejszych grubasów kazda kobieta waząca ponizej 80 kg to super laska.nie byłam ale marze by sie wybrac. przypuszczam ze pierwszy w planach byłby disneyland Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 18:22 > który sprawia, że kobita wstydzi się nawet w kostiumie kąpielowym pokazać, bo m > a > "brzydki brzuch", cellulit i figurę nie taką, jak trzeba. jesli wyglada fatalnie, to slusznie sie wstydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:44 > Może to i w sumie śmieszne ale dla mnie dziwne. Wstydzicie się rozebrać przy > mężu lub partnerze? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 10:56 A skąd. Przecież to mój mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 12:23 Ja to mam zboczenie zawodowe, to tak obok tematu. Codziennie oglądam nie mniej niż kilkanaście osób rozebranych przynajmniej do pasa i zrobiło mi się to całkiem obojętne. Obojętne mi też, czy oglądam biust czy penisa - dla mnie to taka sama część ciała jak każda inna. Tylko jedne są chore a inne zdrowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 12:41 Wydaje mi się, że tacy małżonkowie koszulowo-obowiązkowi się uchowali tylko w okolicach 50+ W takim razie małżeństw w tym wieku musi być procentowo dużo. Jakoś nie bardzo wierzę, ze w ten sposób mogą się zachowywać obecnie młodzi ludzie. Albo ja takich oryginałów po prostu nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
mik5 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 14:56 Zastanawiam się czy chodziło o nagość przypadkową , czy celową? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 22:02 Ja tam w ogóle nie mam oporów przed rozbieraniem się. Przy mężu się rozbierałam, przy dzieciach też czasem nago z łazienki przejdę - tylko na mnie fukają, gdy się zagapię i podejdę w negliżu do okna Lata zaprawy na basenie zrobiły swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 22:52 e tam to maż nauczył mnie nagości. U mnie w domu nagość była tabu. A teraz mogę opalać się topless i nagośc nie stanowi dla mnie problemu Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 23:16 kropkacom napisała: Wstydzicie się rozebrać przy > mężu lub partnerze? Nie. On też nie i dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 23:19 My jesteśmy niewstydliwi na szczęście, moi rodzice też... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: Co za wstydliwy naród :) 25.07.09, 23:56 Dopóki nie mielismy dziecka, czesto chodziliśmy po domu nago. Nie wstydzimy się siebie, wręcz sprawiało nam to przyjemność. Teraz niestety zaprzestaliśmy, bo córka zbyt rozumna i za dużo pytań zadaje. Mnie jednak już niejednokrotnie widziała gołą. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Co za wstydliwy naród :) 26.07.09, 00:42 Może nie tą grupę wiekową badali Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Co za wstydliwy naród :) 26.07.09, 07:06 Teraz niestety zaprzestaliśmy, bo > córka zbyt rozumna i za dużo pytań zadaje. A coz to za pytania, na ktore normalnie nie mozna odpowiedziec bez zazenowania? U nas nagosc jest normalna, facet widuje mnie na golasa, córka tez.Figure mam calkiem do rzeczy, nie wstydze sie drobnych mankamentow. Z opalaniem nago mam problem, bo mi moje dziecie nie pozwala, weszla w etap wstydliwosci, gdzie ukazanie choc rabka majtek postronnym to najgorsza rzecz na swiecie, dotyczy to w jej mniemaniu i jej i mnie- matki.Ze łzami w oczach mnie prosila, zebym miala na sobie bikini. Dla mnie ludzie opalajacy sie nago sa aseksualni, ale zauwazylam po komentarzach, ze niektorych to mocno ekscytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: Co za wstydliwy naród :) 26.07.09, 18:00 lola211 napisała: > A coz to za pytania, na ktore normalnie nie mozna odpowiedziec bez > zazenowania? A czy ja napisałam, że bez zazenowania nie można. Jest zbyt mała, żeby jej na niektóre pytania odpowiedzieć, a ściemniać nie będe. Ponadto, może nie mam ochoty ciagle na te same odpowiadać. A jak napisałam dalej: "Mnie jednak już niejednokrotnie widziała gołą", meża w kąpieli również, więc nie rozumiem o jakim zażenowaniu mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Co za wstydliwy naród :) 26.07.09, 20:45 Jest zbyt mała, żeby jej na n > iektóre pytania odpowiedzieć, a ściemniać nie będe. W kazdym wieku dziecku mozna wszystko wyjasnic, tylko trzeba wiedziec jak. Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: do lola211 26.07.09, 20:49 lola211 napisała: > Jest zbyt mała, żeby jej na n > > iektóre pytania odpowiedzieć, a ściemniać nie będe. > > W kazdym wieku dziecku mozna wszystko wyjasnic, tylko trzeba > wiedziec jak. Dziewczyno jak cytujesz, to nie kawałek, tylko całą konkretną wypowiedź. Ja odpowiedziałam na temat, że sie nie wstydzę, a Ty sie mnie czepiasz. Masz jakis problem, to go porusz na forum, bo to za przeproszeniem moje dziecko i moja dupa i nic Ci do tego, o czym i w jaki sposób z nim rozmawiam. Nic o nas nie wiesz, to nie komentuj, chyba że podsłuch założyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: do lola211 27.07.09, 21:11 Problem jak widac po twojej nerwowej reakcji masz ty. Nie potrafisz dziecku wyjasnic normalnych spraw, co zakrawa na pruderie i tyle.Nie, wcale sie nie wstydzisz, tylko jak napisalam, nie potrafisz w przystepny sposob wyjasnic dziecku spraw oczywistych. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: do lola211 27.07.09, 21:22 No, mnie tez zastanowilo, jakiez to pytania zdaje dziecko, widzac nagiego ojca, na ktore nie da sie odpowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: do lola211 28.07.09, 00:12 lola211 napisała: > Problem jak widac po twojej nerwowej reakcji masz ty. Nie mam problemu, tylko nie należy oceniac kogoś jak sie go nie zna. > Nie potrafisz dziecku wyjasnic normalnych spraw, co zakrawa na > pruderie i tyle. Co ja potrafię a co nie, to zostaw mojej ocenie, bo nigdy nie słyszałaś na jakie tematy i w jaki sposób rozmawiam z własnym dzieckiem. Pruderia to przesadna i udawana wstydliwość, zwłaszcza gorszenie się sprawami seksu, a u mnie ani w mojej rodzinie coś takiego nie występuje, sex ani nagość nie jest tematem tabu, więc chyba Ci się coś pomyliło. Nie, wcale sie nie wstydzisz, tylko jak napisalam, > nie potrafisz w przystepny sposob wyjasnic dziecku spraw oczywistych. Nie będę sie powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: do lola211 28.07.09, 11:00 Niby na każde pytanie można odpowiedzieć, stosownie do wieku dziecka i bez pruderii. Natomiast rozumiem, że ktoś może nie chcieć, aby córka uczyla się męskiej anatomii na genitaliach własnego ojca. Ja tu nie widzę żadnej pruderii. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: Co za wstydliwy naród :) 26.07.09, 09:01 Nie. Metoda z "Pograbka" zupełnie nie odpowiadałaby mi w sprawach łóżkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
takatoszymura Re: Co za wstydliwy naród :) 29.07.09, 16:21 Nie. I mąż też nie ma z tym problemu Odpowiedz Link Zgłoś