Dodaj do ulubionych

Gdynia: tańsze parkowanie tylko dla stałych mie...

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.09, 10:41
"Wpływy z samych parkomatów wynoszą średnio 15 tys. zł dziennie..."
No to ładnie dymają nas ci kochani urzędnicy...
Obserwuj wątek
    • Gość: beno ...nie moze byc jak ktos kto ma cos do zalatwienia IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.09, 10:52
      w miescie...mogl sobie auto zostawic ot tak na ulicy...
    • Gość: Yegi W Wejherowie jeszcze gorzej. IP: *.85-237-172.tkchopin.pl 10.11.09, 11:14
      W Wejherowie musisz zapłacić 5 tys.zł żeby parkować przed własnym blokiem.
    • Gość: Przemek www.protestgdynia.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.09, 13:21
      Niestety trudno nazwać to inaczej jak rabunek w majestacie prawa.

Żadne inne miasto nie ma takich wysokich opłat za abonament parkingowy - ani
      Gdańsk, ani nawet Warszawa!
      Poza tym to mit, że stały meldunek świadczy o stałym zamieszkiwaniu. Znam tuzin
      osób, które w miejscu swojego meldunku bywają 3 razy w roku opróżniając skrzynkę
      na listy. Sam mam meldunek w Sopocie (bo UrzSk mają jakiś taki ludzki;),
      mieszkam w Gdańsku, a większą część życia spędzam w centrum Gdyni, gdzie mam
      siedzibę mojej firmy, wynajmuję lokal, płacę VAT, czynsz, opłaty za wywóz śmieci
      itp itd.

Okazuje się, że to się nie liczy, a dla miasta jestem pasożytem, który swoim
      samochodem (czyli narzędziem mojej pracy) zajmuje tylko miejsce innym. No
      właśnie, ale komu ja to miejsce zajmuję?? Przecież gdy parkuję w centrum między
      9 a 18, to zmotoryzowani mieszkańcy centrum parkują swoje samochody... tam gdzie
      sami pracują, czyli zwykle poza centrum, w Sopocie lub Gdańsku. Nawiasem mówiąc,
      to zbyt wielu ich nie ma, bo tu prawie same biura i sklepy (czyli, sic! kupa
      siana z podatków nie starcza na budowę parkingów z prawdziwego zdarzenia!).

Wzywam Was wszyscy, którzy jesteście w podobnej sytuacji, to jest w związku z
      życiową sytuacją spędzacie na terenie centrum Gdyni dużo czasu - zamieszkujecie
      tu, pracujecie, macie firmę i musicie używać auta:
      zaskarżcie decyzję Rady Miasta Gdyni do Sądu Administracyjnego.

Tylko na drodze prawa, każdy z osobna, ale razem mamy szanse być skuteczni i nie
      dać się okraść. Bo tak to nazwać trzeba - 3000 zł rocznie to jest kradzież.
      Pomyślcie co moglibyśmy za te pieniądze mieć...

Dodatkowo tym z Was, którzy są zameldowani w mieście Gdynia, proponuję świadomie
      zagłosować w najbliższych wyborach samorządowych (2010) i nie wybierać na
      kolejną kadencję tych, którzy przyłożyli rękę do tej kradzieży. Którzy to? Spis
      tych radnych (w zakładce czerowna lista radnych) znajdziecie na stronie, którą
      założyłem razem z innymi poszkodowanymi: www.protestgdynia.pl
      • Gość: GA Re: www.protestgdynia.pl IP: *.chello.pl 11.11.09, 21:54
        A czy Właściciel firmy nie może korzystać z transportu publicznego ?
    • Gość: pracuje w Gdyni Zwykły haracz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.09, 13:35
      Tekst "Nie chodzi tu o nakładanie na mieszkańców dodatkowych opłat, ale o
      umożliwienie osobom, które mają coś do załatwienia w centrum miasta, na
      pozostawienie samochodu." to czysta hipokryzja !!!
    • Gość: spięty75 Gdynia: tańsze parkowanie tylko dla stałych mie... IP: 83.238.141.* 10.11.09, 14:05
      "Wpływy z samych parkomatów wynoszą średnio 15 tys. zł dziennie..."

Mam pytanie, ile z tej sumy dostaje miasto a ile firma zarządzająca
      tym systemem parkowania ?
    • Gość: leszekzgd Gdynia: tańsze parkowanie tylko dla stałych mie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 15:16
      Proponowałbym także wprowadzić parkometry w Orłowie w okolicach
      Placu Górnośląskiego. Może to w jakiś sposób rozwiązałoby problem
      zaparkowania w wym rejonie.
    • Gość: zly maruder Gdynia: tańsze parkowanie tylko dla stałych mie... IP: *.gdynia.mm.pl 10.11.09, 16:48
      wszystko pieknie ladnie, ale ciekawe jak urzedasy dojezdzaja do pracy?
      autobusami? NIE, jezdza tylko furami zabierajac miejsce mieszkanca na
      podworkach - przyklad skrzyzowanie ul. 3 maja z ul. 10 lutego.
      • Gość: uczynny gnom Jak dojeżdżają urzędasy ;) IP: *.chello.pl 10.11.09, 19:33
        Za urzędem od strony Bema jest mały parking. Po za tym część parkuje w garażu podziemnym UG pod wydziałem Geografii na Piłsudskiego jak na przykład nasz prezydent Wojciech Szczurek i tym samym mają wylane na to czy się płaci za parkowanie czy nie.
        Dla mnie paranoją jest to, że konieczne jest zameldowanie stałe. Ciekawy jestem co mają zrobić ludzie, którzy legalnie wynajmują mieszkania i mają legalnie podpisana umowę,a właściciele nie zgadzają się na stały meldunek jedynie czasowy. Nie dość, że od takiego wynajmu legalnie opłaca się podatek w tym mieście to dodatkowo haracz za parkowanie pod własnym lokum. Nawet będąc właścicielem mieszkanie nie można wyrobić sobie karty stałego mieszkańca. Wygląda to tak jakby urząd zakazywał posiadania 2 mieszkań. A jeśli się takowe ma to koniecznie należy się meldować w tym w centrum.
        Równie piękny jest argument, że zmieniono uchwałę rady miasta, ponieważ "Mieszkańcy innych dzielnic zaczęli masowo meldować się na pobyt tymczasowy w Śródmieściu". Do zmiany uchwały jak podały media meldunek tymczasowy wydano 250 osobom. Jak podaje strona pkw w Gdyni jest 241888 mieszkańców. Czyli ta wielka akcja z meldunkiem tymczasowym to trochę ponad jeden promil wszystkich mieszkańców gminy. Płatne parkowanie jest zrobione, ale nic nie robi się by zachęcić ludzi do korzysta na przykład z rowerów. Otwarte w tym roku (pożal się Boże ścieżki rowerowe)to drogi istniejące trakty leśne a teraz postawiono tam informacje. Na najbardziej oczekiwane w śród mieszkańców połączenie wzdłuż brzegu do Sopotu już w najbliższych latach nie zostanie zrealizowane, bo nie ma kasy. O budowie parkingów wielopoziomowych podziemnych lub naziemnych nie ma mowy. Urzędasy zapominają,że samochodów jest co raz więcej i nie będzie ich ubywać.

Pozdrawiam
        uczynny gnom
        • Gość: gdyniak Re: Jak dojeżdżają urzędasy ;) IP: *.gdynia.mm.pl 10.11.09, 20:27
          z tego co widzę często, to Szczurek przyjeźdża do pracy samochodem
          słuzbowym z kierowcą. A samochód stoi pod urzędem. Ale może jesteś
          cieciem w garażu UG i wiesz lepiej, hehehe.
          • Gość: gnom Re: Jak dojeżdżają urzędasy ;) IP: *.chello.pl 10.11.09, 21:39
            moze i jestem cieciem w tym garazu a ty za to jak widze dupolizem nieudolnej wladzy. fakt prezydent jezdzi sluzbowym ale mozna go tez czasem rano zobaczyc jak wiezdza do garazu jak i kilku innych urzedasow. jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia tylko inwektywy to lepiej daj sobie spokuj. jak na razie w dyskusji na temat czy platne parkowanie jest sluszne to piszesz, ze prezydent ma sluzbowy samochod. sorry nie wiem co ma piernik do wiatraka
            • Gość: aa Re: Jak dojeżdżają urzędasy ;) IP: *.rev.pro-internet.pl 11.11.09, 18:33
              spokuj spokuj...
    • Gość: tunka Inwalidzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.09, 08:16
      Nie jestem inwalidą ale moja babcia. Jest bardzo chora i musi czasem kilka
      razy w tygodniu jeździć do lekarza, szpitala... Mieszka poza granicami Gdyni.
      Jak wiadomo nasza służba zdrowia działa tak a nie inaczej, umawiasz się na
      godzinę i tak siedzisz tam i czekasz po 5-6h. I co w takiej sytuacji? Nie
      wyobrażam sobie człowieka chorego na cukrzyce, po 2 zawałach i rakowi macicy,
      do tego jeszcze jaskra - w autobusie. Pomijam już wysokość emerytury jaką mają
      moi dziadkowie. Dlatego to jest dla mnie granda, że chorzy pod szpitalem muszą
      płacić. Przecież oni nie jadą tam dla przyjemności, na zakupy np.
    • Gość: mk Gdynia: tańsze parkowanie tylko dla stałych mie... IP: *.chello.pl 11.11.09, 12:31
      Ja akurat mam zdanie odmienne, bo właśnie dzięki opłatom za parkowanie wiem,
      że jak jadę po coś do centrum to nie będę musiał kilkanaście minut jeździć po
      mieście, żeby upolować jakieś miejsce parkingowe. A jak ktoś nie chce płacić
      za parking to może postawić samochód poza centrum i dojechać komunikacją
      miejską. I wreszcie co do argumentów p. Przemka, że płaci w Gdyni podatki.
      Skoro mieszka w Gdańsku to jednak jego podatek dochodowy (a ściślej rzecz
      biorąc udział w nim) trafia do Gdańska (co innego z pozostałymi). Poza tym
      dlaczego jego podatki mają być lepsze niż np. moje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka