Dodaj do ulubionych

lokalne media.........................

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 03:00
skąd mieszkańcy w-wy czerpią wiedzę o tym, co dzieje się w stolicy ? z
lokalnych stacji radiowych, telewizji, lokalnych dzienników, tygodników,
dwutygodników /takze wydawanych przez rózne organizacje i ugrupowania
polityczne i niepolityczne gazetek/? jakich ? dlaczego akurat z tych ? w czym
przewyższają one inne źródła informacji ? jakie informacje o w-wie czytane są
najczęściej ? o planowanych i trwających inwestycjach ? kroniki policyjne ?
relacje z sądów ? informacje sportowe ? polityczne ? kulturalne ? inne ?
amen
pan laga
Obserwuj wątek
    • e._ Re: lokalne media......................... 16.06.02, 11:59
      Bardzo lubię lokalną prasę, nie tylko w różnych miejscach Warszawy, ale w całej
      Polsce. Zawsze, jak tylko mam okazję, chętnie po nią sięgam.
      Najbardziej lubię praskiego "Mieszkańca". Niewiele pism jest w stanie przeżyć
      tak długo (chyba mają ponad 10 lat) i faktycznie liczy się z tym, co mieszkańcy
      chcą czytać. Lubię taż Pasmo, które kiedyś wydawało mi się lepsze.
      Pewnie, zawsze można się przyczepić że piszą nie to, co trzeba, ale mała
      objętość nie zawsze pozwala na właściwe wyważenie proporcji między reklamami a
      treścią - tu Mieszkaniec jest zdecydowanie najlepszy, na korzysć treści.
      Niedawno miałam w ręku dwa pisemka które znalazłam gdzieś tam w Falenicy, jedno
      w sklepie drugie w urzędzie. Skandaliczne dno i amatorszczyzna. Pożałowania
      godne. Wogóle nie wiadomo, o co tym ludziom może chodzić!
      Widziałam dwa z ambicjami w sadowniczych okolicach Grójca i Traczyna, ale
      poziom zdecydowanie prowincjonalny choc wiele info lokalnych. Głównie jednak
      historia, a ludzie lubią czytać o tym, co tu i teraz, bo prasa ogólnopolska nie
      zajmuje się ich malutką społecznością. A każdy chce mieć swoje 5 minut i ma do
      tego prawo.
    • eela Re: lokalne media......................... 16.06.02, 12:15
      Z wielu źródeł. Głównie ze Stołecznej, bo kupuje codziennie i z WOT, choć nie
      jst on najciekawiej redagowany. Wiele informacji jest w bezpłatnych gazetkach.
      Przewaznie przeglądam Metro, Metropol i Dzień Dobry. Oczywiście jeszcze na
      Mokotowie Pasmo, Południe. Na Ochocie można przejrzec Głos Ochoty, Czas i
      Informator. Wszystkie te gazetki mają to do siebie, że zyją z reklam, tak więc
      na rzeczywiste informacje jest mało miejsca. Moim zdaniem prawie wszystkie maja
      jakis taki zasciankowy charakter. Nie ma w Warszawie ani jednego tygodnika
      poswięconego miastu, takiego jakim kiedys była "Stolica".
      • Gość: pan_laga Re: lokalne media......................... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 22:13
        eela napisał(a):

> Z wielu źródeł. Głównie ze Stołecznej, bo kupuje codziennie i z WOT, choć nie
        > jst on najciekawiej redagowany. Wiele informacji jest w bezpłatnych gazetkach.
        > Przewaznie przeglądam Metro, Metropol i Dzień Dobry. Oczywiście jeszcze na
        > Mokotowie Pasmo, Południe. Na Ochocie można przejrzec Głos Ochoty, Czas i
        > Informator. Wszystkie te gazetki mają to do siebie, że zyją z reklam, tak więc
        > na rzeczywiste informacje jest mało miejsca. Moim zdaniem prawie wszystkie maja
        >
        > jakis taki zasciankowy charakter. Nie ma w Warszawie ani jednego tygodnika
        > poswięconego miastu, takiego jakim kiedys była "Stolica".

po raz pierwszy kupiłem niedawno zycie warszawy - tylko ze względu na tytuł
        czołówki /że legia pokonala usa - o ten mecz mistrzostw chodziło w ktorym polska
        druzyna z zawodnikami legii w-wa nareszcie wtłukła 3 bramy/ - tam był chyba taki
        dodatek kolorowy i stolica się nazywał. ale teksty mało interesujące.
        tu, na żoliborzu, tylko jedną gazecinkę dorwałem dotyczącą tej dzielnicy, ale
        nigdy nie ma w niej nic ciekawego i jest upartyjniona mocno, bo ` prawica razem`
        ją wydaje.
        też poczytuję sobie głównie stołeczną, ale mało co mnie tam ciekawi. moze to
        dlatego, ze stołeczna zajmuje się zbyt duzym obszarem, by mogła być lokalną
        gazetą, a jakieś sprawy ursynowa, na primier, mnie nie interesują.
        w sumie jeśli jest jakis warszawski news wiekszej wagi, to pokazywany jest zwykle
        w wiadomościach telewiz. i opisany w wyborczej ogólnopolskiej.
        amen
        pan laga

• eela Re: lokalne media......................... 18.06.02, 09:32
          Gość portalu: pan_laga napisał(a):

> po raz pierwszy kupiłem niedawno zycie warszawy - tylko ze względu na tytuł
          > czołówki
          > też poczytuję sobie głównie stołeczną, ale mało co mnie tam ciekawi. moze to
          > dlatego, ze stołeczna zajmuje się zbyt duzym obszarem, by mogła być lokalną
          > gazetą, a jakieś sprawy ursynowa, na primier, mnie nie interesują......

Kiedys "Życie Warszawy" było doskonałym dziennikiem opiniotwórczym. Nieszczęscie
          się zaczęło w momencie, gdy podzieliło się na dwa ("Życie" Wołka), a następnie
          zostało sprzedane. Obecnie jest to prawie że prowincjonalna gazetka. Dodatek
          miejski jest tylko raz w tygodniu. Generalnie nie ma nic ciekawego do czytania.
          Stołeczna bardzo obnizyła loty. Zdarzają sie interesujące numery, ale na ogół
          jest nieciekawa i nudna. Kiedys były w sobote dodatki dzielnicowe. Z jakichś
          wględów zostały wycofane. Metro początkowo zamieszczało informacje z Mokotowa i
          Ursynowa, obecnie jest to gazeta ogólnowarszawska, ale lokalnych informacji w
          niej mało. To jest raczej streszczenie GW.
    • Gość: pacio Re: lokalne media......................... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 23:10
      Stołeczna obniżyła loty, gazetki tzw. darmowe utrzymują się z reklam lub
      artykułów sponsorowanych, treści jest mało, i żyją swoim życiem do następnego
      wydania. Trochę z netu, i to co wpadnie w ręke w danej chwili. Po mszy
      niedzielnej pełny serwis od sąsiadów będących w kościele wprost z ambony /
      raczej tydzień w pigułce, przegląd newsów dot. inwestycji gospodarczych i
      spotkań towarzyskich/.

Pzdr
      pacio
      • Gość: pan_laga Re: lokalne media......................... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 23:21
        Gość portalu: pacio napisał(a):

> Stołeczna obniżyła loty, gazetki tzw. darmowe utrzymują się z reklam lub
        > artykułów sponsorowanych, treści jest mało, i żyją swoim życiem do następnego
        > wydania. Trochę z netu, i to co wpadnie w ręke w danej chwili. Po mszy
        > niedzielnej pełny serwis od sąsiadów będących w kościele wprost z ambony /
        > raczej tydzień w pigułce, przegląd newsów dot. inwestycji gospodarczych i
        > spotkań towarzyskich/.
        >
        > Pzdr
        > pacio

tzn. te darmowe polityczne, to nie. oni chcą tylko tyle reklam, chocby od
        znajomych, by im się wydawanie zwróciło. albo, jesli mają ciut szmalu, to za
        swoje wydają. oni są zainteresowani tekstami, bo tak mogą siać propagandę i
        reklame swej partii robić. choć czasem mozna tam znaleźć, gdy się uważnie toto
        przegląda, coś, co np. taka stołeczna mogłaby rozwinąć w ciekawy tekst.
        amen
        pan laga
        • Gość: pacio Re: lokalne media......................... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 23:52
          Onegdaj przegladałem Głos Poludnia, gazetka mokotowa i okolic.
          Niestety nie jestem pewien czy jeszcze istnieje, opisyła ważniejsze wydarzenia
          z życia mokotowa z rozwiniętym działem kontaktu z czytelnikami /interwncje itp./
          Pismo /mam nadzieje że istnieje/ adresowane do czytelnika w wieku zacnym.
          Jedna rzecz jaka mnie cieszyła w trakcie prasówki to brak agitacjii
          politycznej. Każda partia "dostawała" po równo i red. naczelnemu /Pan
          Rogiński ?/ było obojętne kto w danym momencie jest we władzach
          dzielnicy/miasta.

Pzdr
          pacio
    • zdzicha Re: lokalne media......................... 18.06.02, 13:32

> skąd mieszkańcy w-wy czerpią wiedzę o tym, co dzieje się w stolicy ?
      > z lokalnych stacji radiowych,

Raczej ogólnopolskich, ale takich, które serwują info o sytuacji na drogach,
      korkach itp. - słucham radia w samochodzie, to i trochę wiadomości ogólnych przy
      okazji wpadnie.

> telewizji,

Z WOT-u, czasem z dzienników ogólnopolskich, jeżeli lokalna sprawa ma szerszy
      rozgłos. W miarę możliwości staram się oglądać informacje o 18.00.

lokalnych dzienników,

Życie Warszawy

tygodników,

A jest jakiś sensowny?

> dwutygodników /takze wydawanych przez rózne organizacje i ugrupowania
      > polityczne i niepolityczne gazetek/? jakich ?

Na Białołęce wychodzi bezpłatne Echo (w innych dzielnicach chyba tez, albo
      przynajmniej jakiś odpowiednik), które głosi wiesci gminne. Mozna w nim wyczytać
      np. info o przychodach i rozchodach gminy, o inwestycjach komunalnych, uchwałach
      RG oraz masę bzdetów typu: w szkole podstawowej odbyły sie jasełka, które
      zaszczycił swoja obecnościa burmistrz gminy. Jest tez jakies praskie coś, na
      poczcie leży, ale tam nie dopatrzyłam się zbyt wielu informacji biezących, ten
      periodyk traktuje raczej o historii Pragi.

> dlaczego akurat z tych ? w czym przewyższają one inne źródła informacji ?

Radio ma serwisy o stałych porach, co godzinę. Nie absorbuje wzroku i ręce
      równiez pozostają wolne. Gazety przeglądam przy kolacji - mogę spokojnie zapoznać
      się z publicystyką i porównać jakośc informacji z innymi mediami. Jeżeli chodzi o
      szybkośc publikacji, to najlepszy, moim zdaniem, jest internet - wiadomości na
      onecie, a lokalne na portalu GW.

> jakie informacje o w-wie czytane są najczęściej ?

O tym, co sie dzieje, co się zmienia, o wydarzeniach kulturalnych, rozrywkowych i
      innych.

> o planowanych i trwających inwestycjach ?

Również. Jeżeli uznam je za godne zainteresowania.

> kroniki policyjne ?

Bynajmniej. Kroniki policyjne sa do bani. Traktują o kradziezach rowerów i
      dewastacji przystanków autobusowych, a to, co jest naprawdę interesujące i godne
      upublicznienia zostaje przemilczane.

> relacje z sądów ?

J.w.

informacje sportowe ? polityczne ?

Polityczne - wszelkiej maści afery, przepychanki itp.

Właściwie mass-media stanowią dla mnie uzupełnienie zasłyszanej wiedzy o różnych
      wydarzeniach. Staram się nie dopowiadać sobie tego, czego nie usłyszę, tylko
      sprawdzić u jakiegoś wiarygodnego źródła.

zdrv
      zdzicha
    • jhbsk Re: lokalne media......................... 18.06.02, 13:43
      Większość informacji mam ze Stołecznej. Przeglądam czasem różne gazetki dzielnicowe, ale raczej okazjonalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka