Dodaj do ulubionych

Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa...

IP: 195.66.103.* 14.01.10, 08:11
Gratulacje. Tyle ludzi uśmiechniętych na ulicy nie ma nigdzie. I
nawet cios zadany przez rząd w postaci likwidacji stoczni jakoś to
nie zmienił, choć może to jest śmiech przez łzy.
Może i dlatego miejsce NAJLEPSZE, bo oprócz położenia jest
prawidłowo ZARZĄDZANA.
Obserwuj wątek
    • maruda.r Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż 14.01.10, 08:44
      Gość portalu: Argus napisał(a):

> Może i dlatego miejsce NAJLEPSZE, bo oprócz położenia jest
      > prawidłowo ZARZĄDZANA.

No to żeś dołożył do pieca. Nad UM w Gdańsku już unosi się dym i para.

• Gość: Argus Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: 195.66.103.* 14.01.10, 10:04
        :)) To nie było dla Gdańska, aby wywoływać DYMY czy wichry:))
        Takie są fakty, a z faktami jak wiesz się nie dyskutuje.
        Znajdą się i Ci co obrzucają Gdynię i jej Władze różnymi inwektywami,
        pomówieniami i kłamstwami, które tak naprawdę mają posmak jakiejś politycznej a
        nawet POlitykierskiej wojenki. Tylko niech wiedzą kto robi "Wichry(dymy)nocy"to
        już ma blisko do"Pajęczyny ciemności" czy "Krwawnika":)
    • Gość: Obiektyw :) Gratulacje IP: 153.19.0.* 14.01.10, 08:45
      Tak trzymać !!!
    • Gość: sifer Przy okazji dziekuje za opłate parkingowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 08:51
      Naprawde nie wiedzialem wczesniej co robic kazdego miesiaca z tymi 3 stówami.
      • Gość: Marietta Re: Przy okazji dziekuje za opłate parkingowa... IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 09:18
        Środki komunikacji miejskiej ukradli? Nogi połamałeś?
        No ale tak to jest, jak ktoś nie potrafi tyłka od siedzenia w aucie
        oderwać i MUSI jeździć do pracy tylko i wyłącznie własnym samochodem.
        A ja z kolei SZCZERZE dziękuję za wprowadzenie tych opłat. W końcu
        przyjeżdżając na chwilę do centrum, żeby załatwić jakieś sprawy, nie
        trzeba "na dziko" parkować na cudzych podwórkach i chodnikach. Do
        tej pory wszystkie parkingi okupywane były właśnie głównie przez
        pracowników firm/sklepów/instytucji z siedzibą w Śródmieściu.
        Wreszcie się to skończyło.
        • Gość: kilo Re: Przy okazji dziekuje za opłate parkingowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 09:36
          sama prawda. W końcu można spokojnie podjechać do urzędu na 5 minut bez
          półgodzinnego poszukiwania miejsca do zaparkowania
        • Gość: SBB Urząd Miasta to największy pracodawca w Gdyni... IP: 91.208.10.* 14.01.10, 09:37
          wynik sondażu więc nie dziwi...
          • Gość: Marietta Re: Urząd Miasta to największy pracodawca w Gdyni IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 10:06
            Chyba masz jakieś własne statystyki.
            Zerknij tu i zobacz jaki jest rozkład zatrudnienia w sektorze
            publicznym (administracyjnym), a jaki w handlu czy przemyśle. Stan
            na zeszły rok, ale nie sądzę, by się coś diametralnie zmieniło.
            Nawet wyłączając Stocznię Gdyńską odpada Ci tylko jeden duży zakład
            przemysłowy.
            www.gdynia.pl/wszystko/o/gdyni/liczby/102_30111.html
            www.gdynia.pl/wszystko/o/gdyni/liczby/102_30110.html
            • Gość: SBB Urząd Miasta to nie przedsiębiorstwo Marietto.... IP: 91.208.10.* 14.01.10, 11:30
              a ja dalej swoje,największym pracodawcą w Gdyni jest Urząd Miejski...
              • Gość: Marietta ale UM to podmiot gospodarczy IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 11:49
                Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem, sprawdź co to znaczy:
                * sektor publiczny
                * sektor prywatny
                [drugi link, założę się, że nawet nie zajrzałeś)
                A potem pisz dalej. Byle mądrze :)
                • Gość: SBB Tym większy wstyd dla Gdyni,żeby UM był największą IP: 91.208.10.* 14.01.10, 12:51
                  firmą w mieście....Inwestycji gospodarczych kreujących nowe miejsca
                  pracy zero,są za to znaczne ubytki:uciekł juz Prokom do
                  Rzeszowa,Maersk do Gdańska,Multimedia do Warszawy,Reuters z powrotem
                  do Gdańska,padła stocznia,za chwilę padnie kolejna co prawda
                  mniejsza ale to również kilkaset miejsc pracy-Mar-Woj,w porcie po
                  odejściu Maerska do Gdańska spadek obrotów o 50%,średnia pensja w
                  Gdańsku/trzecia w Polsce/ jest już o kilkaset złotych wyższa niż w
                  Gdyni,prawdziwe statystyki obejmujące tysiące zwalnianych
                  stoczniowców zobaczym dopiero za kilka miesięcy...
                  • Gość: Marietta Temu panu już dziękujemy IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 13:45
                    Naprawdę lubisz robić z siebie idiotę?
                  • Gość: Marietta Temu panu już dziękujemy IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 13:50
                    Naprawdę lubisz robić z siebie idiotę?
                    • Gość: SBB Ty z siebie robisz idiotkę Marietto... IP: 91.208.10.* 14.01.10, 15:27
                      wypisujesz steki bzdur nie podparte żadnym faktami,napisałem w
                      ostatnim poście niewygodna dla Gdynian prawdę...
                      • Gość: hh ta marietta to zapewne kolejne wcielenie windygi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 16:02
                        nie od dzisiaj spamuja różne fora gdyńską propagandą.
                        W końcu za to jej płacą i to pewnie całkiem nieźle, bo inaczej pewnie by się nie
                        ośmieszała pisząc takie głupoty.
                        • Gość: Kolejny palant :-/ Re: ta marietta to zapewne kolejne wcielenie wind IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 19:54
                      • Gość: Marietta szkoda słów IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 19:53
                        Cieciu, podałam ci linki do statystyk (to są fakty, a nie twoja
                        chora wyobraźnia). Nie dość, że nie potrafisz ich poprawnie
                        zinterpretować, to cały czas pajacujesz wypisując w kółko te same
                        pierdoły, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
                        Spadaj na drzewo :-/
          • Gość: Marietta Re: Urząd Miasta to największy pracodawca w Gdyni IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 10:12
            Chyba masz jakieś własne statystyki.
            Zerknij tu i zobacz jaki jest rozkład zatrudnienia w sektorze
            publicznym (administracyjnym), a jaki w handlu czy przemyśle. Stan
            na zeszły rok, ale nie sądzę, by się coś diametralnie zmieniło.
            Nawet wyłączając Stocznię Gdyńską odpada Ci tylko jeden duży zakład
            przemysłowy.
            www.gdynia.pl/wszystko/o/gdyni/liczby/102_30111.html
            www.gdynia.pl/wszystko/o/gdyni/liczby/102_30110.html
    • Gość: sed Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... IP: *.pl 14.01.10, 09:49
      no i sie uaktywnil aktyw usmiechnietego, kaza komunikacja publiczna jezdzic,
      glos krytyki do usmiechnietego to w leb go. Dlaczego nie moge doczytac sie w
      wydaniu internetowym komentarza Pana redaktora Macieja Sandeckiego, ktory jak
      widze nie nalezy do koteri usmiechnietych, i wywalil cala prawde o
      ministerstwie propagandy.
      • Gość: Marietta Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 10:11
        "no i sie uaktywnil aktyw usmiechnietego, kaza komunikacja publiczna
        jezdzic, glos krytyki do usmiechnietego to w leb go"

Nie "w łeb", tylko zwykła konstruktywna rada. Uważasz, że należy się
        użalać nad malkontentem, który nie potrafi dostrzec pozytywów
        wprowadzenia SPP, bo świat mu się kończy na czubku własnego nosa?
        BTW ja akurat bezkrytyczna nie jestem. Uważam, że w Gdyni jest
        jeszcze wiele do zrobienia i wiele czeka na zmiany. Mimo to
        nieodmiennie leczą mnie ludzie, którzy tylko i wyłącznie narzekają.
        • Gość: sed Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.pl 14.01.10, 10:37
          ludzie maja prawo narzekac "po to zesmy komune obalili", a tak a propos
          ja tam jestem za oplatami parkingowymi w centrach, w Londynie wprowadzili oplaty
          za sam wjaz do centrum mimo ze srednia predkosc jest taka sam jak XIX wieku,
          mnie co innego wk.. ze jak ktos jest przeciw to Go zaraz aktywisci z
          ministerstwa propagandy w leb. Sam sie wkurzam bo nie ma w centrum Gdyni gdzie
          zaparkowac a zawsze staje na parkingach strzezonych.
          • Gość: Marietta Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 10:55
            "ludzie maja prawo narzekac "po to zesmy komune obalili",

LOL. Przecież to właśnie za komuny wszystko było za darmo! :)

"a tak a propos ja tam jestem za oplatami parkingowymi w centrach"

Zatem gdzie widzisz problem? Jeśli kogoś nie stać na parkowanie
            przez cały dzień "pod firmą" przy Świętojańskiej, to zmienia środek
            lokomocji. Tak samo, jak kogoś nie stać na autostradę, to jedzie
            bocznymi drogami. Bez jaj - nie ma nic za darmo.

"mnie co innego wk.. ze jak ktos jest przeciw to Go zaraz aktywisci
            z ministerstwa propagandy w leb"

Ale jacy aktywiści??

"Sam sie wkurzam bo nie ma w centrum Gdyni gdzie zaparkowac a zawsze
            staje na parkingach strzezonych"

Dokładnie. Dlatego "leczą" mnie narzekania ludzi, którzy nie widzą
            nic, poza czubkiem własnego nosa. "Jego nie stać na 300 zł więc cały
            system jest do bani". Nonsens.
            Swoją drogą parkingów w Gdyni powinno być o niebo więcej. Przy
            Batorym, na tym rachitycznym placu z płyt "jumbo", aż się prosi o
            porządny parking podziemno-piętrowy, ale pewnie zanim się nie
            rozwiąże sytuacja prawna tego terenu, to nici z jakichkolwiek
            planów, o realizacji nie wspominając.
            • Gość: fan gdyni Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: 94.254.151.* 14.01.10, 11:54
              zgadzam się z wszystkim co mówisz, poza ideą parkingu na placu za Batorym -
              każdy duży parking generuje ruch i zachęca do wjazdu do centrum. W tamtym
              miejscu obok historycznego placu- powinien powstać normalny wielofunkcyjny dom,
              z nie zadużym parkingiem podziemnym. Pozdrawiam
              p.s. Na czerwiec przewidziano oddanie proju wykonawczego Gdyńskiego Forum
              Kultury, tylko czekać na pozwolenie na budowe i optymizm urośnie do 110% :):)
              • Gość: a Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: 94.78.188.* 14.01.10, 16:35
                Gdyńskie Forum Kultury powiadasz. Zobacz sobie jaki Gdynia ma deficyt budżetowy. Urośnie prędzej gula niż optymizm:/
            • Gość: sed Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.pl 14.01.10, 12:26
              jacy aktywisci? ano tacy co zamiast petentow obslugiwac, sie w pracy opie..., ja
              na prywatnym to se moge.
              • Gość: Marietta kto konkretnie? IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 12:39
                Nadal się mnie czepiasz. To już na manię zakrawa. Ja też
                piszę z priva.
    • Gość: sed Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... IP: *.pl 14.01.10, 10:07
      no i mnie nie puscili wiec jeszcze raz, Przyrownano Wroclaw do Gdanska i Gdyni
      bo jak pokazano w art. " "dodoatkowo borykajace sie z organizacja euro 2012".
      Poprawka Kto sie boryka - Gdynia?
      Jak mozna przyrownac Wroclaw z 632162 mieszkancami i budzetem po wydatakach na
      2010 - 3403 mln zl a Gdanskiem 455581 mieszkancow z budzetem po wydatkach
      2127mln zl. Piekny komentarz Pana redaktora Sandeckiego, ktory tak jak i ja
      odkryl prawde o "ministerswie propagandy", i te pouczania urzedasow na forumie
      ze se maja gdynianie komunikacja jezdzic to zaoszczedza 300 zl, a jak cos maja
      do zalatwienia w Gdansku to tez im zaproponujecie komunikacje - zycze
      powodzenia Adamowicz ma wam wybudowac drogi i parkingi w Gdansku bo ciagle
      narzekacie ze u nas jes zle i nie macie gdzie parkowac to buduje.
      • Gość: Marietta Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 10:49
        "te pouczania urzedasow na forumie ze se maja gdynianie komunikacja
        jezdzic to zaoszczedza 300"

Weź sobie może walerianki albo zrób baranka. Nie jestem żadnym
        urzedasem, tylko zwykłą mieszkanką Gdyni, która po prostu cieszy
        się, że ma możliwość zaparkowania w centrum bez narażania się na
        problemy. Opłaty za takie godzinne parkowanie mnie nie bolą. Gdybym
        jednak pracowała w centrum i musiała wybulić 300 zł miesięcznie na
        abonament, to walnęłabym się w czoło i przesiadła na komunikację.
        Oszczędzając dodatkowo na paliwie. Tyle, że to trzeba chcieć, a nie
        biadolić, że się nie da. Proste jak budowa cepa i dziecko to
        zrozumie. Więc daruj sobie głupie aluzje.
        • Gość: sed Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.pl 14.01.10, 12:29
          jak masz tyle wolnego i zatroskania to sie podziel, a jakie 300 niech pobiora
          1000 i tak bedziecie zadowoleni bo u was wszystko na usmiechu nawet przez lzy.
          • Gość: Marietta widzę, że zabrakło argumentów IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 12:40
            • Gość: as Re: widzę, że zabrakło argumentów IP: *.rev.pro-internet.pl 14.01.10, 21:11
              no i jak z takim babskim mistrzem propagandy polemizowac, klawisze opadaja od
              tej "baby' a jedze po wazelinie wojtkowi ze az milo
      • Gość: gorzka prawda ciemny gdyński lud wszystko kupuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 11:26
        W październiku o 3,3 proc. wzrosła liczba bezrobotnych w naszym województwie w
        porównaniu do września. Najwięcej w Gdyni - aż 13,1 proc.

Koty głodują w upadających stoczniach,bieda hala przecieka lub nie ma w niej prądu.
        Zero inwestycji gospodarczych ( W Gdańsku tylko ostatnio ruszyło: obwodnica pd,
        quatro towers. waterline, rozbudowa parku technologicznego, i wydzaił biologi
        UG) Gdynia odpowiedziała ośmiornicą

Prokom w Rzeszowie,Multimedia w Warszawie,Maersk w Gdańsku,Nordea
        zaraz w Warszawie,Reuters niedługo w Gdańsku,stocznia
        padła,przeładunki w porcie spadły o połowę,zero nowych inwestycji
        gospodarczych kreujących nowe miejsca pracy,został tylko
        Gdańsk....Część bezrobotnych z Gdyni będzie budować stadion w
        Gdańsku,przydadzą się też inni Gdynianie na Gdańskie budowy,zatem do
        roboty...
        • Gość: he he gdynia się stacza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 11:26
          Gdańsk 3800
          Sopot 3700
          Gdynia 3400
          Ta różnica powiększa się cały czas, jak tak dalej pójdzie to Gdańsk czeka
          kolejny najazd gdyńskiej biedy i to już nie jest śmieszne.

Dodatkowo ludzie z biednej gdyni uciekają
          W czasie, gdy wszystkim dużym miasta z wyjątkiem stolicy spada liczba
          mieszkańców, Gdańsk zaczął rosnąć. - To dowód, że dobrze się tu żyje - mówią
          specjaliści. Ale Gdynia i Sopot wyludniają się
          Gdynia Sopot także są na minusie. Gdyni ubyło 898 mieszkańców, Sopotowi 326
          • Gość: Marietta Re: gdynia się stacza IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 12:00
            "Ta różnica powiększa się cały czas, jak tak dalej pójdzie to Gdańsk
            czeka kolejny najazd gdyńskiej biedy i to już nie jest śmieszne."

W firmie, gdzie pracuję (peryferie Gdyni, prawie Rumia), pracuje 90%
            gdańskiej "biedy". Głównie inżynierowie. To nie wyjątek
            niestety. Tak wyglądają realia. W Gdańsku od lat nie ma dla nich
            roboty. Nawet sekretarkę mamy z tej pożal się Boże metropolii :>
            • Gość: sa Re: gdynia się stacza IP: 94.78.188.* 14.01.10, 20:09
              Odpowiedź jest prosta jak but. Inżynierów kształci Politechnika z Gdańska. A ty byś chciała, żeby było więcej inżynierów z Gdyni, gdzie nie ma ośrodka akademickiego? Pomyśl logicznie.
              • Gość: Marietta Re: gdynia się stacza IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:16
                Ale co ma tu do rzeczy gdzie się kto kształci? Była mowa o biedzie
                zjeżdżającej z Gdyni do Gdańska, więc tłumaczę Ci, że jest na
                odwrót. To gdańszczanie na potęgę szukają pracy w gdyńskich firmach.
                Nie wiem, gdzie się kształcili, bo to nie ma znaczenia. Są z Gdańska
                i tam mieszkają.
                • Gość: sas Re: gdynia się stacza IP: 94.78.188.* 14.01.10, 20:29
                  Widzę, że jesteś Alfą i Omegą. Gdańszczanie szukają na potęgę w Gdyni? Zaręczam Ci, że gdynianie również szukają na potęgę pracy w Gdańsku. Przecież żyjemy w jednym organizmie miejskim i szukanie pracy w promieniu 20 kilometrów od miejsca zamieszkania to normalka. Nota bene bezrobocie w Gdyni to 4,3 proc, w Gdańsku 4,6 proc. Pytam się w takim razie co za gdańszczanie szukają na potęgę pracy w Gdyni, hmm?
                  • Gość: Marietta Re: gdynia się stacza IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:35
                    "Nota bene bezrobocie w Gdyni to 4,3 proc, w Gdańsku 4,6 proc."

Mhm, po likwidacji giganta przemysłowego jakim była stocznia. To
                    zobacz sobie jaki był rozkład bezrobocia wcześniej.

"Pytam się w takim razie co za gdańszczanie szukają na potęgę pracy
                    w Gdyni, hmm?"

Pisałam wcześniej. Na 10 aplikantów w naszej firmie, 7 jest z
                    Gdańska. Głównie inżynierowie. Choć i do działu administracyjnego
                    również.
                    • Gość: Nieważne Sama przyznasz, że to co piszesz jest dziwne. IP: 94.78.188.* 14.01.10, 20:46
                      Skoro ograniczasz swoją percepcję tylko do własnego zakładu pracy to się nie dziwię, że masz takie "pojęcie" o rynku pracy w Trójmieście. Tak się składa, że w mojej branży ostatnio dużo gdynian również szuka szczęścia. A większa ilośc kandydatów z Gdańska jest też chyba logiczna, wszak jest to prawie dwukrotnie większe miasto.
                      • Gość: Marietta Re: Sama przyznasz, że to co piszesz jest dziwne. IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:57
                        "Skoro ograniczasz swoją percepcję tylko do własnego zakładu pracy
                        to się nie dziwię, że masz takie "pojęcie" o rynku pracy w
                        Trójmieście. Tak się składa, że w mojej branży ostatnio dużo gdynian
                        również szuka szczęścia. A większa ilośc kandydatów z Gdańska jest
                        też chyba logiczna, wszak jest to prawie dwukrotnie większe miasto. "

A kto powiedział, że ograniczam się tylko do własnego zakładu pracy?
                        Wiem, jakie mniej więcej są realia, bo działam też pozazawodowo na
                        rynku pośrednictwa pracy w woj. pomorskim. A firmę, w której pracuję
                        podałam tylko jako dobitny przykład.

"A większa ilośc kandydatów z Gdańska jest też chyba logiczna, wszak
                        jest to prawie dwukrotnie większe miasto. "

No ale rzekomo nie ma tam problemów z pracą, więc dlaczego
                        przyjeżdżają tutaj do Gdyni? Nie tylko zresztą, bo namiętnie szukają
                        też pracy w takich "pipidówkach" jak Małe Trójmiasto.
                        Zgadza się, że gdynianie również poszukują pracy poza Gdynią.
                        Głównie w sektorze finansowym, administracyjnym. Z kolei jak
                        pisałam - inżynierowie, budowlańcy mają problemy ze znalezieniem
                        pracy w Gdańsku. Znajdują ją za to w Gdyni.
                        • Gość: SBB Marietta mam nieodparte wrażenie,że juz dawno nikt IP: 91.208.10.* 14.01.10, 21:08
                          Ciebie porządnie nie zerżnął....
                          • Gość: Marietta ... IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 21:36
                            ... ciebie za to najwyraźniej zbyt często rżnie Budyniowicz
                            • Gość: Romeo Zondervan Niegrzeczna Marietka.... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.01.10, 23:21
                              Gdynia pod tęczową flagą?
                              • Gość: Marietta Re: Niegrzeczna Marietka.... IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 09:12
                                Szkoda, że tę niegrzeczność tylko u mnie zauważasz :>
                        • Gość: Szczurek Re: Sama przyznasz, że to co piszesz jest dziwne. IP: *.chello.pl 15.01.10, 00:24
                          i dlatego bezrobocie najszybciej rośnie w Gdyni

podobnie jak nieracjonalnie zachowujący się byli Gdynianie masowo opuszczający
                          cudo wszechświata
                          • Gość: Marietta Powalające wnioskowanie. IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 09:17
                            "dlatego bezrobocie najszybciej rośnie w Gdyni"

Jasssne. Gdańszczanie bez problemu znajdują w Gdyni pracę, więc
                            bezrobocie w Gdyni rośnie :> Kto cię logiki nauczał?

"podobnie jak nieracjonalnie zachowujący się byli Gdynianie masowo
                            opuszczający cudo wszechświata"

Po raz drugi "jasssne" - wszak tylko gdynianie masowo opuszczali
                            swoje miasta :>
                            Dżiz, mam wrażenie, że tu siedzi jakaś banda gimnazjalnych pryszczy,
                            bo niektóre wnioski są tak "błyskotliwe", że dech zapiera.
                            • Gość: nieważne Re: Powalające wnioskowanie. IP: 94.78.188.* 15.01.10, 13:31
                              A ty dalej swoje farmazony opisujesz o gdańszczanach rzekomo szukających pracy w Gdyni. Gdzie tu logika, skoro różnica bezrobocia między Gdynią a Gdańskiem jest 0.3 procenta. Weź zajrzyj trochę poza granicę administracyjną Gdyni. Owszem w niektórych branżach jest więcej ofert pracy z Gdyni, ale w innych więcej jest w Gdańsku. Widzę, też że przypisujesz tylko sobie pisanie prawd objawionych, a oponentów porównujesz do gimnazjalistów. Co do wzrostu bezrobocia w Gdyni, coś jest na rzeczy, ponieważ jedna Stocznia poszła w odstawkę, Stocznia MW jest w stanie upadłości (1000 pracowników idzie do zwolnienia), Port Gdynia ma w tym roku o połowę niższe obroty a tym samym zanosi się na redukcję etatów. Nie twierdzę, że w gdańsku jest różowo, ale w Gdyni też nie jest wesoło, więc nie bądź taka hop do przodu.
                              • Gość: Marietta Re: Powalające wnioskowanie. IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 15:28
                                "Nie twierdzę, że w gdańsku jest różowo, ale w Gdyni też nie jest
                                wesoło, więc nie bądź taka hop do przodu"

Doprawdy? Więc po co to całe pianie, jaka to Gdynia beznadziejna, bo
                                u nas tylko syfoza, bezrobocie i wszyscy stąd uciekają. Prawda jest
                                taka, że Gdańsk stać na dużo więcej, a mimo to wcale od młodszej i
                                mniejszej Gdyni nie odbiega na korzyść. Wręcz przeciwnie. Przez tyle
                                lat zamiast przeć do przodu stoicie praktycznie w miejscu. W jednym
                                nas przewyższacie - kompleksy, kompleksy i jeszcze raz kompleksy.
                                Widać to chożby w tej dyskusji.
          • Gość: dzik Re: gdynia się stacza IP: 94.254.151.* 14.01.10, 12:03
            nie wierz specjalistom. To że miasto się rozrasta to wcale nie znaczy że się w
            nim dobrze żyje, czego przykładem jest Meksyk, Kalkuta..mniejszych nie znam bo
            się mniej mówi o nich. Gdynia ma stosunkowo mało terenów rezerwowych pod
            spontaniczny rozwój - taki jaki ma gdańsk. Gdynia to miasto zwarte - wielu
            ludziom opłaca się mieszkać poza Gdynia i dojeżdzać do pracy - to może
            przekłamywac dane o tym ilu faktycznie pracuje. Po za tym Gdynia to genialne
            miasto na emeryture...
        • Gość: Marietta a zazdrosny lud gdański sieje defetyzm IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 11:57
          "Zero inwestycji gospodarczych"

Jasne. Węzeł na Maksymiliana, przebudowa Polskiej, przebudowy dróg
          na Obłużu i Oksywiu to pewnie jeszcze w planach leżą.
          Multimedia w Warszawie? Co Ty bredzisz.
          www.multimedia.pl/823748003b4f53d54147ba4b2df82596.
          Co do reszty. Jak coś ma być w Gdyni, jeśli od zawsze było w innym
          mieście? BTW - nie ma czegoś takiego jak Prokom.
          Co do reszty (poziom bezrobocia, ilość inwestycji) - wybacz, ale
          zmień źródło informacji, bo obecne Cię okłamuje.
          • Gość: ad Tjjjaaa bardzo zazdrościmy. IP: 94.78.188.* 14.01.10, 16:42
            Zapomniałaś dodać, że mamy kompleksy. Aha przejrzyj sobie bardziej obiektywne źródła niż biuletyny urzędowe.
            • Gość: Marietta najwyraźniej zazdrościcie IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 19:56
              "Aha przejrzyj sobie bardziej obiektywne źródła niż biuletyny
              urzędowe."

Ależ chętnie. Podaj choć jedno. Acha, własne wymysły to nie są
              źródła
              .
          • Gość: sas Re: a zazdrosny lud gdański sieje defetyzm IP: 94.78.188.* 14.01.10, 16:44
            A ty odróżniasz inwestycje gospodarcze od inwestycji miejskich?
            • Gość: Marietta Re: a zazdrosny lud gdański sieje defetyzm IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 19:57
              To zajrzyj sobie, co wymienił mój przedpiśca, a potem się mądrz.
              • Gość: a A ja zalecam trochę więcej szacunku. IP: 94.78.188.* 14.01.10, 20:03
                Mądrzyć to sobie może, krowa na polu.
                • Gość: Marietta Re: A ja zalecam trochę więcej szacunku. IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:17
                  Weź mnie nie osłabiaj.
    • Gość: em Gdynia, młode miasto otwarte dla emerytów! IP: 83.18.147.* 14.01.10, 11:29
      Zastanawiam się co wpłynęło na tak wysoką ocenę jakości życia w Gdyni? Ilość
      dobrych restauracji? Może sport na bardzo wysokim poziomie? Fakt,
      Świętojańska, Skwer Kościuszki oraz plaża nadmorska robią wrażenie... Podobnie
      jak okolice mola w Orłowie. Jednak Gdyni brakuje klimatu, ulice - poza sezonem
      - nie tętnią tak życiem jak w Poznaniu, Krakowie, Szczecinie czy wspomnianym w
      rankingu Wrocławiu. Centrum rozrywki Gemini świeci pustkami, zaledwie kilka
      fajnych pubów, dwa lub trzy liczące się kluby, do których warto się wybrać
      jedynie w weekend, bo w tygodniu smutno jakoś. Odnoszę wrażenie, że Gdynia
      staje się przyjazna tylko dla jednej grupy mieszkańców. Jest cisza, spokój, są
      wolne ławki na bulwarze, znajdziemy też pojemniki na psie odchody. A więc
      wszystko, o czym staruszkowie mogą sobie zamażyć!
    • Gość: Umberto.D Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 12:16
      Robienie "dobrze" Szczurkowi trwa w najlepsze. Zresztą zdziwilbym
      się, żeby gazeta, która śmierdzi Gdynią nagle zminiła front. Panowie
      trochę obiektywizmu - Gdynia leży i kwiczy. Gdyby nie Gdańsk to pies
      z kulawą nogą by tam nie zajrzał, nie wspomnę już o tym, że po
      upadku stoczni i wyprowadzce kilku najwiekszych pracodawców z
      tego "polskiego Las Vegas" najwiekszym pracodawcą pozostał Urząd
      Miasta.
      • Gość: sed Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.pl 14.01.10, 12:34
        nie opieraj sie tylko na wydaniu z netu, mam papierowe i Sandecki w komentarzu
        nareszcie prawde o Gdyni wywali za co mu po 10 latach piania nad Gdynia tej
        gazety dziekuje. A juz chcialem z prenumeraty
        zrezygnowac.
      • Gość: Marietta Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 12:41
        Napisz to jeszcze 10 razy pod różnymi nickami, a może ktoś da się w
        końcu nabrać :/
        • Gość: k I kto to mówi? IP: 94.78.188.* 14.01.10, 18:51
          • Gość: Marietta ??? IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 19:57
    • Gość: obiektyw Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 12:30
      Mekka dobrobytu, a zarobki niczym w Łomży. Dobrze, ze co drugi
      Gdyniani pracuje w Gdańsku. Inaczej przyszło by wam zjeść swojego
      szczura z głodu.
      najlepiej zarabia sie w Katowicach, Warszawie i Gdańsku. O Gdyni
      raport... milczy.
      biznes.onet.pl/coraz-wyzsze-place-lokalne,18490,3115945,1,prasa-detal
    • Gość: king of pop Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 12:32
      Ale trzeba było robić sondaż żeby dojść do tak oczywistych wniosków? Gdynia
      jest najlepsza, każdy to wie i szkoda kasy na sondaże typu: jak sadzisz, czy
      po niedzieli będzie poniedziałek?
    • Gość: sam się dziwię sam się dziwię IP: *.acn.waw.pl 14.01.10, 13:52
      jak widać z IP jestem Gdynianinem na wygnaniu w tym grajdołku nad
      środkową Wisłą i mam wielki sentyment do mojego rodzinnego miasta,
      sentyment na tyle duży, że czasem mam nawet ochotę do Gdyni wrócić.
      I zresztą może wrócę. Ale... w sumie to aż się dziwię, czemu
      Gdyniacy mają tak dobre zdanie o swoim mieście (i jego władzach).

Miasto jest chyba faktycznie nie takie złe do mieszkanie, nie za
      duże, nie za małe, ładnie położone (brak tylko w pobliżu jakiejś
      góry 2.000 m.n.p.m.), a coroczne tłumy stonki upewniają miejscowych
      o atrakcyjności Gdyni. Ale kiedy Rzepa czy Polityka badała
      atrakcyjność miasta w kategoriach boleśnie mierzalnych (ilość miejsc
      w przedszkolach, przestępczośc, ceny mieszkań, wyniki egzaminów
      gimnazjalnych, zarobki itd itp) to Gdynia choć w czołówce, to jednak
      była chyba w 2. dziesiątce, przegrywając np. z Sopotem...

nie bardzo potrafię to złożyć do kupy. Również mój własny dziki
      sentyment do Gdyni trochę mnie dziwi.
      • Gość: Bez TWIERDZY Re: sam się dziwię IP: 195.66.103.* 14.01.10, 15:59
        wyniki egzaminów gimnazjalnych,itd

a ja Ci proponuje zmień okulary następnym razem, OK.
        Wtedy doczytasz o jednym z najlepszych osiagnieć odnośnie 6-
        sciolatków (14%) o innych nie chce mi sie przytaczać. No, ale widać
        z perspektywy warszawki mniej widać:((, bardziej Wam ciąży do
        Sopotu
        • Gość: Szczurek 18 mln na propagandę sukcesu IP: *.chello.pl 14.01.10, 16:20
          18 mln zł (lider w Polsce) na propagandę sukcesu musi dawać efekt
        • Gość: napisz koniecznie napisz koniecznie IP: *.acn.waw.pl 14.01.10, 18:21
          napisz koniecznie do autorów wspomnianego rankingu że mieli złe dane.
          • Gość: k Rankingu, czy sondażu? Zasadnicza różnica. IP: 94.78.188.* 14.01.10, 18:46
            • Gość: rankingu rankingu IP: *.acn.waw.pl 15.01.10, 12:59
              rankingu. Napisałem przecież, że autorzy postarali się - przepraszam
              za brzydkie słowo - skwantyfikować jakość życia, i użyli do tego
              wybranych przez siebie (i tu największa słabość tego zestawienia)
              parametrów statystycznych.

Sondażem jest np ten z onetu (link poniżej), gdzie pytają o miasto,
              w którym chciałbyś mieszkać. Gdyni nie ma na liście opcji, ciekawe
              jak by wypadła. Swoją drogą, miażdżąca przewaga Krakowa, bardzo
              dobra lokata Gdańska i kiepska pozycja Warszawy są godne odnotowania.

rozmowy.onet.pl/3,4,sondy.html
    • Gość: thomaskuk Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... IP: *.ibd.gtsenergis.pl 14.01.10, 15:07
      Sondaż wygląda mi na robiony na zamówienie. Wszak wybory niebawem...
      Mieszkam w Gdyni i nie wiem co tak cieszy ludzi? Mieszka sie ok, ale
      żeby popadac w zachwyt ? Stocznia padła, w porcie pustki, wszędzie
      korki, miasto wywala kase na stadion-bubel, jedno kino, brak
      parkingów w centrum, w dodatku niebawem bedą samoloty latały nad 20
      tysieczym osiedlem.
      • tasha88 Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż 14.01.10, 16:48
        Mieszkam w Gdyni 24 lata i uważam że jest to piękne miasto i żyje się w nim
        naprawdę dobrze
        • Gość: s W biuletynie urzędowym tak napisalli? IP: 94.78.188.* 14.01.10, 17:08
          j.w.
      • Gość: bagheera Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 19:38
        Nie mogę doczekać się lotniska w Gdyni. Serio. A mieszkam na Obłużu
        • Gość: iwona Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.chello.pl 14.01.10, 19:57
          Ale po co Ci to lotnisko? Pytam serio. A mieszkam na Karwinach.
          • Gość: Marietta Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:07
            Po to, żeby wybić gdańszczaninom durny argument, że Gdynia to nawet
            lotniska nie ma :>
            • Gość: sas Tja IP: 94.78.188.* 14.01.10, 20:14
              To jest już skrajny szowinizm regionalny.
              • Gość: Marietta Re: Tja IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:26
                No sorki, ale to nie ja wymyślam głupie argumenty, że Gdynia jest
                beznadziejna, bo nie ma tu (i wymień sobie to, co ma Gdańsk, a nie
                ma Gdynia - uniwerek, pięć kin, sto centrów handlowych i lotnisko).
                Moja wypowiedź była ironiczna, jeśli tego nie zauważyłeś.
            • Gość: SBB Ale przecież ma od kilkudziesięciu juz lat.... IP: 91.208.10.* 14.01.10, 20:27
              wojskowy Mar-Woj,miasto trepów...
    • Gość: Pika To jest upadek samorządności raczej. IP: 94.78.188.* 14.01.10, 15:59
      Zastanawia mnie ten poziom samozachwytu. Mieszkałem w Gdyni 12 lat i pewnie gdybym dalej tam mieszkał, to też bym mówił, że dobrze się tam mieszka. Ale prawda jest niestety bolesna, a problem samozachwytu bardziej złożony niż nam się wydaje. Mieszkałem na Oksywiu, gdy odwiedziłem to miejsce po raz pierwszy od kilkunastu lat byłem przerażony. Tam nic się nie zmieniło! Wybudowali raptem jeden Kaufland, kompletny brak jakiejkolwiek infrastruktury. Wszystko pięknie w Gdyni Śródmieściu, ale władze Gdyni Chylonię, Grabówek, Obłuże i Oksywie najchętniej pozamiatali pod dywan. Jak to jest, że na Przymorzu (gdańskim blokowisku) jest kino, ścieżki rowerowe, ściana wspinaczkowa, knajpy, bowling, 3 galerie handlowe a w wymienionych gdyńskich dzielnicach jest dosłownie Ukraina, tam nic nie ma! Null, nada. Może w sondażu pytają tylko mieszkańców Śródmieścia, im to faktycznie nic nie brakuje. Po drugie jak można dawać Szczurkowi 85 procent poparcia? Ludzie przecież ten rok dla Gdyni był fatalny. Zamożnośc Gdyni to bujda na resorach. Dochody miasta na jednego mieszkańca są większe w Gdańsku niż Gdyni, średnia pensja wyższa o kilkaset złotych w Gdańsku i Sopocie, deficyt budżetowy jest prawie taki sam jak w Gdańsku (mieście blisko dwa razy większym!), stocznia gdyńska i MW zamknięte, Mearsk się wyprowadził do Gdańska, więksi inwestorzy w Gdyni zostali sprowadzeni tylko przez... gdańskie biuro z magistratu. Komentarz pana Sandeckiego trafia w sedno. W Z.S.R.R. ludzie też byli przekonani o tym, że żyje się im najlepiej, bo nie dochodziły tam
      żadne informacje mediów. W Gdyni wytworzył się jakiś chory "autorytaryzm samorządowy". Brak opozycji, brak mediów lokalnych, rada miasta to tylko fasadowa instytucja zdominowana przez ugrupowanie prezydenckie. Mam wrażenie, że niektórzy gdynianie czerpią informacje i "łykają" wszystko z biuletynów urzędowych. Używają wciąż tych samych sloganów. Pobudka gdynianie, bo może w Trójmieście żyje się dobrze, ale zawsze może być lepiej.
      • Gość: as Pika gorzka prawda o gdyni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 16:06
        w końcu taki budżet promocyjny daje efekty w nic nie znaczących rankingach.
      • Gość: Darek Re: To jest upadek samorządności raczej. IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:14
        Sorki, ale porównywanie Gdańska do Gdyni i wytykanie poprzez to
        niedostatków w tym ostatnim mieście jest dość kretyńskie. Równie
        dobrze można porównać Sopot do Wejherowa i też zarzucać, ze w tym
        drugim nie ma mola, kin, tylu knajp, galerii, uniwerku i wielu
        innych rzeczy.
        Nie zapominaj poza tym kiedy powstała Gdynia, a kiedy Gdańsk i jak
        gigantyczną przewagę czasową ma ten drugi, by móc wyrosnąć na potęgę
        regionu. Jakoś tego nie widać.
        Ja mieszkałem w Gdańsku całe dzieciństwo i jeszcze trochę, a w
        Gdynię się "wżeniłem". Mieszkam tu już ponad 15 lat. Nigdy nie
        wróciłbym do Gdańska. Za brudno, za wieśniacko i za PRL'owsko. Tak
        to widzę.
        • Gość: Pika Mhm i masz ten sam IP co Marietta IP: 94.78.188.* 14.01.10, 20:22
          Tyle, że ja mieszkałem naprawdę w Gdyni przez 12 lat i coś o tym mieście wiem. I nie powielam stereotypów na jego temat.
          • Gość: Darek Hmm?? IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:41
            Nie wiem kim jest Marietta i jaki ma IP. I nie wiem przede
            wszystkim, co to ma do rzeczy.
            BTW - mój IP gdynia.mm.pl ma przypuszczalnie jakieś 20-30%
            internautów, bo to jeden z ważniejszych dostawów internetu w tym
            mieście.

"> Tyle, że ja mieszkałem naprawdę w Gdyni przez 12 lat i coś o tym
            mieście wiem. I nie powielam stereotypów na jego temat."

A ja mieszkam ponad 15. A w Gdańsku mieszkałem 20. I nie powielam
            żadnych stereotypów. Piszę to, co sam widzę. To moje wrażenia.
            Zabronisz mi? ;-)
            • Gość: nieważne Problem polega na tym, że powielasz IP: 94.78.188.* 14.01.10, 20:57
              Dziwię się tobie, więc że piszesz tak o mieście w którym mieszkałeś 20 lat. Znam osoby, które były w identycznej sytuacji jak ty, ale złego słowa nie powiedziałyby na Gdańsk i jego mieszkańcach. A to sugeruje tylko to, że albo nie mieszkałeś w Gdańsku, albo wynika to z twojego słabej osobowości i poczucia przywiązania.
              • Gość: Darek ??? IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 21:39
                Dziwisz się, że mam własne zdanie. Bo jest odmiennie od Twojego? Bo
                Gdańsk uważam za syfozę? Każdy ma prawo do własnych opinii. Co w tym
                dziwnego. Natomiast Tobie najwyraźniej zaczyna brakować sensownych
                argumentów.
                • Gość: nieważne Re: ??? IP: 94.78.188.* 14.01.10, 23:11
                  Już się nie dziwię. Każdy kto się przeprowadza z Zaspy do domku jednorodzinnego w willowej dzielnicy jest cholernie obiektywny. Tylko o tym już zapomniałeś wspomniec. Gdybyś wyprowadził się z Zaspy do Grabówka, Pogórza, Chyloni wtedy byłbyś obiektywny.
                  • Gość: Darek Re: ??? IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 09:20
                    No tak, bo przecież ja tylko w tej willowej dzielnicy cały czas
                    siedzę i po Gdyni w ogóle nie jeżdżę. W Gdańsku też tylko na Zaspie
                    non-stop przebywałem. I dlatego jestem nieobiektywny :/
                    Pozwolisz, że przy takiej prześmiesznej argumentacji nie będę z Tobą
                    w tym temacie dyskutował.
                    • Gość: nieważne Re: ??? IP: 94.78.188.* 15.01.10, 13:34
                      Ja już dawno przestałem z Tobą dyskutować, skoro ocenę Gdyni ograniczasz tylko do Śródmieścia i swojego miłego gniazdka.
                      • Gość: Darek plonk IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 15:12
                        "skoro ocenę Gdyni ograniczasz tylko do Śródmieścia i swojego miłego
                        gniazdka"

Głupiś i tyle. Sorki, że to w końcu napisałem, ale naprawdę nie
                        znajduję innego określenia na kogoś, kto nie dość, że wciska
                        interlokutorowi coś, czego ten nigdy nie napisał, to jeszcze święcie
                        to wierzy.
                        • Gość: nieważne Que? IP: 94.78.188.* 16.01.10, 17:48
                          Wybacz, ale człowiek ma zdolność wysnuwania wniosków i logicznego myślenia połączonego z własnym doświadczeniem. Gdynia poza Śródmieściem, Orłowem jest betonową pustynią bez infry niezależnie jak wielkim patriotą lokalnym byś był.
                          • Gość: Darek Re: Que? IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.10, 22:31
                            "Gdynia poza Śródmieściem, Orłowem jest betonową pustynią bez infry
                            niezależnie jak wielkim patriotą lokalnym byś był"

To twoje zdanie. Ja mam inne. Może gdybyś znał Gdynię "od wewnątrz",
                            mieszkając tu na co dzień i pracując, to dostrzegłbyś inny jej
                            wizerunek. Nic nie poradzę na to, że nie podoba ci się mój sentyment
                            do tego miasta, choć wcale nie jest moim rodzinnym miastem. Zresztą
                            niewiele mnie to obchodzi. Ktoś tu trafnie napisał "najważniejsze,
                            że sami mieszkańcy kochają swoje miasto i dobrze się tu czują"
          • Gość: Marietta Re: Mhm i masz ten sam IP co Marietta IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:51
            No straszne! Wydało się! Bo przecież wiadomo, że tylko jedna osoba w
            Gdyni może mieć IP z Multimedia :>
      • Gość: Olo Re: To jest upadek samorządności raczej. IP: *.chello.pl 17.01.10, 21:22
        Trzeba się było przenieść do Nowego Portu, Dolnią Orunię lub
        Letnicę - tam maiłbyś dopiero wypas !!!
    • Gość: Szczurek Arka Gdynia najbardziej skorumpowany klub IP: *.chello.pl 14.01.10, 16:18
      ale spójrzcie na wyniki :))
    • Gość: Ola wyłącznie psychotechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 16:22
      "kłamstwo powtarzane wielokrotnie staje się prawdą"

Kiedyś może i tu się żyło, a obecnie? Upadły przemysł, rozgrzebane
      ulice, 1 marne kino. Nawet gościom z zagranicy nie można było
      polecić przyzwoitego hotelu, bo takowych w Gdyni...brak. I czego tu
      się cieszyć?
      • Gość: Darek Re: wyłącznie psychotechnika IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:19
        "Nawet gościom z zagranicy nie można było
        polecić przyzwoitego hotelu, bo takowych w Gdyni...brak."

Hotton, Blick, Nadmorski, Willa Lubicz. To tylko kilka z pamięci.
        Nie pisz, jeśli nie masz o tym pojęcia.
        • Gość: SBB Najlepsza jest Willa Lubicz-8 pokoi.... IP: 91.208.10.* 14.01.10, 20:33
          Cała reszta to badziew,poza Nadmorskim...To jedyny hotel w
          Gdyni,którego nie wstyd przed światem,3-4 hotele z 3 gwiazdkami to
          cały stan posiadania potęgi turystycznej z nad Kaczej rzeki...
          • Gość: Darek Re: Najlepsza jest Willa Lubicz-8 pokoi.... IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:44
            Willa Lubicz ... hmm... obawiam się, że nie stać by Cię było na
            przekroczenie progu ;-) Tak, to niezły hotel. Reszta też jest w
            porządku. Oprócz oczywiście "hotelu" Gdynia, który zresztą ma być
            wyburzony.
            A możesz napisać po co więcej hoteli, jeśli tyle wystarcza?
            • Gość: SBB niecałe 3 stówki za pokój,spałem w droższych.... IP: 91.208.10.* 14.01.10, 21:18
              Problem w tym,że Szczurek napina się jako to potęga turystyczna z
              Gdyni a baza hotelowa jest na poziomie z całym szacunkiem
              Suwałk,Łomży czy Radomia,nie mówiąc o pipidówkach nadmorskich,które
              biją Gdynię na łeb na szyję pod tym względem...
              • Gość: Darek Re: niecałe 3 stówki za pokój,spałem w droższych. IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 21:40
                Wybacz, ale nie masz zielonego pojęcia, o czym piszesz. Albo Gdynię
                znasz tylko z drogi powrotnej z pracy do Wejherowa.
        • Gość: kaktoos Re: wyłącznie psychotechnika IP: *.chello.pl 14.01.10, 21:58
          >"Nawet gościom z zagranicy nie można było
          > polecić przyzwoitego hotelu, bo takowych w Gdyni...brak<
          Ale pytano mieszkancow, jak sie IM zyje. Co maja do tego hotele dla turystow.
        • Gość: gisbern Re: wyłącznie psychotechnika IP: *.chello.pl 15.03.10, 21:32
          przynajmniej Gdynia jest Polska a nizej jest zoppot i 400 tysieczne hitlerowo
    • Gość: Szczurek 18 mln zł propaganda sukcesu IP: *.chello.pl 14.01.10, 16:27
      lepiej wydać na propagandę niż na nowe ulice
    • Gość: Bez TWIERDZY Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... IP: 195.66.103.* 14.01.10, 16:33
      można tylko jeszcze dodać
      www.rp.pl/artykul/419085,419089_Przepustka_na_Oxford_i_Cambridge.html
      • Gość: a Mhm IP: 94.78.188.* 14.01.10, 16:46
        I brak ośrodka akademickiego w Gdyni też można dodać.
    • Gość: sad Dla gdyńskich optymistów IP: 94.78.188.* 14.01.10, 17:04
      Gdynia budżet na 2010: 249 tys mieszkańców, dochody miasta 995 000 000 zł, dochody per capita 3991 zł, wydatki 1 246 000 000, deficyt 251 000 000 (sic!)

Gdańsk: 455 tys, dochody miasta 1 830 000 000 zł, dochody per capita 4020 zł, wydatki 2 170 000 000 zł, deficyt 296 000 zł

I teraz zadajcie sobie pytanie. Czy w normalnym mieście prezydent dostałby 85 procent poparcia przy tak katastrofalnych finansach miasta? Btw biedny Białystok ma o 400 mln zł (290 tys mieszkańców) większe dochody niż Gdynia. To daje do myślenia.
      • Gość: sad Re: Dla gdyńskich optymistów IP: 94.78.188.* 14.01.10, 17:07
        Poprawka, oczywiście Gdańsk 296 000 000 zł deficyt.
        • Gość: Marietta Re: Dla gdyńskich optymistów IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:23
          "dochody 1 830 000 000 zł, wydatki 2 170 000 000 zł"

Naprawdę naucz się liczyć. 1 830 000 000 - 2 170 000 000 = 340 000
          000.
          • Gość: Nieważne Re: Dla gdyńskich optymistów IP: 94.78.188.* 14.01.10, 20:41
            Pomyliło mi się Gdańsk wydatki 2 127 000 000 zł. A złośliwości sobie daruj. Bo przy zapisie deficytów i dochodów per capita się nie pomyliłem. Pozdrawiam.
            • Gość: Marietta dzięki IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:50
              To jeszcze podaj źródło.
              • Gość: nieważne Re: dzięki IP: 94.78.188.* 14.01.10, 21:21
                Uchwała Rady Miasta Gdynia i Gdańsk w sprawie budżetu na 2010. Znajdziesz je na stronach magistratu. Pozdrawiam
      • Gość: Edu Re: Dla gdyńskich optymistów IP: 195.66.103.* 14.01.10, 17:17
        To wyprowadź się do tego wspaniałego Białegostoku i nie marudź.

A nie sądzisz maruderze, że Gdyni pomaga nadmorskie, bałtyckie
        czyste powietrze. W miarę czyste obejścia, sprzątanie(do darmo
        rozdawanych torebek)po swoich pupilkach? Poza tym, Gdynia ma
        najwięcej dni słonecznych w roku to rozświetla im umysły nie tak jak
        w szarym, brudnym i starym Wolnym Gdańsku. Jest taki wykres na
        mapach synoptycznych Inst.Meteo na Waszyngtona.
        • Gość: k Re: Dla gdyńskich optymistów IP: 94.78.188.* 14.01.10, 17:34
          No właśnie widzę, że słońce tobie zaszkodziło. To się nie nazywa maruderstwem, tylko trzeźwą oceną stanu rzeczywistego i realizmem. Gdynia jest równie szara, brudna jak Gdańsk, ale to szczegół.
      • Gość: Marietta Taaa.... IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:00
        Naucz się najpierw liczyć na poziomie I klasy.
        • Gość: a Re: Taaa.... IP: 94.78.188.* 14.01.10, 20:11
          Zaokrągliłem moja droga. Chcesz źródło?
          • Gość: Marietta Re: Taaa.... IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:24
            Jeszcze raz - wróć do podstawówki i naucz się odejmować. To raz.
            A dwa - nie musisz za każdym razem zmieniać nicka.
      • Gość: jio Re: Dla gdyńskich optymistów IP: *.limes.com.pl 15.01.10, 13:08
        podoba mi się twoja argumentacja :)
        z poprzednich postów wynika, że Gdańsk taki super
        i tutaj podajesz przykład jaka ta Gdynia biedna, że tylko 3991zl na "łba"
        dochodu i wspominasz o biednym Białystoku, który który ma dochody na mieszkańca
        (wg Ciebie) 4810zl - wiemy już gdzie gdańska bieda będzie wyjeżdżać :)

jako mieszkaniec Gdyni nie uważam, że jest to aż takie super miasto
        problem w tym, że Gdańsk wygląda tak samo
        • Gość: nieważne Re: Dla gdyńskich optymistów IP: 94.78.188.* 15.01.10, 13:37
          Nie według mnie tylko według budżetów miast (przejrzyj sobie uchwały), nie może być nic bardziej obiektywnego. Białystok ma średnią 4500 tak btw. "Wiemy gdzie gdańska bieda" - ja nie obrażam mieszkańców Gdyni i nie używam argumentów ad personam.
    • haselback Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... 14.01.10, 17:13
      Hej, Gdynianie, macie jeszcze dużo do nadrobienia do najlepszych.
      Podobno przed śmiercią Kim Ir Sen miał poparcie 99,9% Wy jesteście
      dopiero na poziomie jego syna Kim Dzong Ila. 95% poparcia dla
      Szczurka to policzek!
      Do dzieła!!!
      • Gość: Edu Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: 195.66.103.* 14.01.10, 17:44
        Szczura to maż w swojej gomułkowskiej kamieniczce udającej zabytek.
        A do miasta prezydenta dr.Szczurka to jedziecie na yume, aby PObrać
        nasze torebki, które są rozdawane za friku. Natomiast Wy sprzeajecie
        je po 50 gr. lub pakujecie w nie kaszane.
        • Gość: gf Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: 94.78.188.* 14.01.10, 18:03
          Dr Szczurka wykształconego w Uniwersytecie Gdańskim? Widac, że niewiele wam potrzeba do szczęścia. Wystarczą torebki na psie kupy i lud gdyński wybaczył ogromną dziurę budżetową.
          • Gość: bibi Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.chello.pl 14.01.10, 20:05
            torebki, w miare czyste powietrze i sloneczne dni w roku - dokladnie to
            wystarcza Szczurescu do utrzymania 85% szczerzacych sie obywateli
      • Gość: rr Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.nordeabank.pl 14.01.10, 17:50
        A dzięki, może po przebudowach węzła św. Maxa i budowie koleji metropolitarnej będzie i 95% ;)

Ale ciekawi mnie jedno próba 500 osób, czy to było 500 w każdym mieście czy 500 woogóle....
      • Gość: rrrrr Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.pete.cable.ntl.com 14.01.10, 19:40
        tak naprawde chciales nam pogratulowac, ale nie pozwolila ci na to
        polska bezinteresowna zawisc. popracuj nad tym, do dziela.
    • Gość: śrudmieście Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... IP: *.chello.pl 14.01.10, 17:39
      Wszystko dobrze ale powiedzcie mi dlaczego jest tak beznadziejnie skoro jest
      tak pięknie!Ten sondaż robiono chyba w UM. mamy w mieście dwie główne ulice i
      jedno kino! w wolnych chwilach uciekam do Sopotu by nie popaść w depresje. z
      pieskiem praktycznie z Abrahama śmigam pod tory koło Prokomu gdzie uchowało
      się trochę trawnika. Tutaj nic się nie zmienia na lepsze,a pan Szczurek chce
      wydać 100 milionów na nikomu niepotrzebne lotnisko. pytam po co??? Pan
      Szczurek tak leczy chyba swoje kompleksy?! Już się z nas śmieją że Gdyńskie
      kompleksy są tak duże jak dwie nasze wieże!!! Widać je aż z Helu! Żal.com
      • Gość: positivo Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 18:55
        Psy szczekaja, karawana jedzie dalej.
        Jesteście tym marginesem , dopełniaczem do 100 % frekwencji i tylko
        tyle. Demokracja na to pozwala. I dobrze. Tzw. lyzka dziegciu. Ok. A
        my i tak w naszej kochanej Gdyni bedziemy szczęśliwi, bo tu sie na
        pewno lepiej zyje niz w większości innych miast.
        Jak sie nie cieszyć, kiedy mamy kolejne dobre wiesci: Opener -
        najlepszy festoiwal w Europie, zaraz otwieramy narodowy stadion
        rugby , latem ma sie rozpocząć budowa forum kultury z wielkim
        parkingiem podziemnym, a jesienia juz bedziemy mogli skorzystac z
        nowego węzła Maksymiliana. Lotnisko? No pewnie! To kolejna
        inwestycja, która podniesie nasze zadowolenie i dume.
        Furda maruderzy, zawistnicy, czarny PR nieudolnych i cynicznych
        kłamczuchów.
        • Gość: l O rany. IP: 94.78.188.* 14.01.10, 19:10
          Człowieku mamy XXI wiek, demokrację, wyrażanie innych poglądów (także krytycznych) jest prawem konstytucyjnym i podstawową zasadą demokracji. Widzę, że w Twojej świadomości powoli zanika samodzielne myślenie. Nie dziwię się skoro mieszkasz w mieście bez opozycji, lokalnych gazet i telewizji.
        • Gość: tohatsu Re: Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż IP: *.static.hnet.pl 14.01.10, 19:11
          Tylko jakim kosztem te zbędne inwestycje?
          Tylko po to, żeby Szczurek mógł sobie przypiąć kolejne wielkie
          ordery, praprawnuki obecnych niemowlaków będą tapłać się po wsze
          czasy w błocie bo zabraknie pieniędzy (chociażby) na utwardzenie w
          ogromnej przewadze nieutwardzonych gdyńskich dróg.
          pozdrawiam niepoprawnych megalomanów
    • Gość: a Czemu nie ma odnośnika do komentarza Sandeckiego? IP: 94.78.188.* 14.01.10, 18:30
      a
    • Gość: Leon Z tego sondażu jest tylko dwa smutne wnioski. IP: 94.78.188.* 14.01.10, 19:13
      Pierwsze: prezydenci dalej ci sami. Drugi: Gdynia to najbardziej konformistyczne miasto w Polsce, gdzie wszyscy myślą tak samo.
    • Gość: lipa Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... IP: *.xdsl.centertel.pl 14.01.10, 19:42
      Jestem gdynianką, a od kilku lat mieszkam w Toruniu i zgadzam się i
      podpisuję pod tym, że oba miasta są świetne i przyjemnie jest w nich
      mieszkać ;) POLECAM WSZYSTKIM
    • Gość: hb Gdynia to najlepsze miejsce do życia. Sondaż sa... IP: *.lublin.mm.pl 14.01.10, 20:04
      Do Gdyni przeprowadziłem się ponad 2 lata temu z torunia - miasta podobnej
      wielkości, w ktorym mieszka się bardzo przyjemnie i muszę przyznać, że nie ma
      cienia przesady w pochwałach (już)mojego miasta. Mieszka się tu bardzo dobrze
      i osiadam na stałe :)

Dla porównania za nic nie chciałbym mieszkać w Gdańsku. Czasem w tym mieście
      bywam i szczerze? Jedno wielkie rozwleczone, brudne blokowisko. Ok, w centrum
      jest nawet ładnie (szkoda tylko, że IIwś nie oszczędziła starówki i widać na
      pierwszy rzut oka, że to tylko replika...zwłaszcza w bocznych uliczkach, które
      ze starówką nie mają nic wspólnego. Ale miejsca historyczne, jak Westerplatte,
      poczta, muzeum solidarności czy stocznia są ekstra. No i ładnie jest w Oliwie.
      Poza tym - dramat... Owszem, opinia subiektywna, ale osoby z zewnątrz, bez
      lokalnych uprzedzeń.
      • Gość: Tea In Sahara Tendencyjny Antyfolksdeutch nie kłam i nie oszukuj IP: 91.208.10.* 14.01.10, 20:23
        żenujący wpis powyżej
        • Gość: positivo Re: Tendencyjny Antyfolksdeutch nie kłam i nie os IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:34
          Gdynia ma taka jakąś energie pzytywna, duzo tej energii. I budzi
          sympatie. Kiedy człowiek gdzies w Polsce powie, ze jest z Gdyni, to
          ludzie od razu aaaa z Gdyni! I dodaja - byłem, świetne miasto. I
          człowiekowi sie robi przyjemnie.
          awNie ma tu tyle złej energii, tej jakze polskiej skłonnosci do
          narzekania, roszczeń, pretensji. Ludzi pracuja, ida do przodu. Nie
          maja czasu na jeki. Bo to doprawdy szkoda zycia tak marudzić i miec
          za złe za swoje porazki. SWOJE!
          • Gość: tohatsu Re: Tendencyjny Antyfolksdeutch nie kłam i nie os IP: *.static.hnet.pl 14.01.10, 20:43
            Jakbym czytał wydawnictwo "Ratusz" :)
            Oczywiscie wszystko co złe Gdynię omija, ludzie nie chorują, wszyscy
            mają pracę, pieniadze rosną na drzewach, eeeechhhhhh
          • Gość: Darek Re: Tendencyjny Antyfolksdeutch nie kłam i nie os IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:45
            No proszę, zaraz pewnie ktoś napisze, że to ja, bo mamy to samo IP ;-
            )
          • Gość: rathaus głupku z multimedii IP: *.sm-rozstaje.pl 14.01.10, 20:46
            typowy bełkot, pozytywna energia a w rzeczywistości szare, brzydkie przecietne miasto, w sumie 80% to same blokowiska gdyby nie leżało by nad morzem to byłaby śliczne jak kaluta.
            • Gość: Darek przyganiał kocioł? IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:59
              Za to Twoje osiedle jest tak urocze, że nie wiadomo - śmiać się czy
              płakać. Pół życia mieszkałem na Zaspie - dziękuję, nie skorzystam
              ponownie.
              • Gość: nieważne Re: przyganiał kocioł? IP: 94.78.188.* 14.01.10, 21:14
                A gdzie teraz mieszkasz, hmm? Na przemiły i kameralnym Obłużu?
                • Gość: Darek Re: przyganiał kocioł? IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 21:43
                  Nie, mieszkam w domu jednorodzinnym, w pięknej, starej dzielnicy,
                  niemal nad samym morzem. Zgaduj dalej :)
                  • Gość: niewazne Re: przyganiał kocioł? IP: 94.78.188.* 14.01.10, 23:09
                    Tak myślałem. Mhm świetne i bardzo obiektywne porównanie mieszkania na Zaspie z domem jednorodzinnym w dzielnicy willowej Gdyni. Rozumiem, że jak wyprowadzisz się ze bloku w Brooklynie w NY do domku nad morzem w kameralnej dzielnicy w Mombaju, to na tej podstawie uznasz, że Mombaj jest lepszym miastem niż Nowy Jork.
                    • Gość: Darek Re: przyganiał kocioł? IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 09:21
                      Twoje wnioskowanie jest na poziomie przedszkolaka. W innym poście
                      już ci odpowiedziałem na ten temat.
                      • Gość: asd Re: przyganiał kocioł? IP: 94.78.188.* 15.01.10, 13:45
                        Ohoho. Twój tok myślenia jest na poziomie akademickim. Zaiste profesorze wyjaśniłeś różnicę między miastami za pomocą 3 prymitywnych przymiotników (Gdańsk jest wieśniacki, PRL i szary). To już nie mój problem, że nie potrafisz słowem pisanym uzasadnić swojego stanowiska. Mieszkałeś w największej sypialni Gdańska i wyprowadziłeś do dobrej dzielnicy w Gdyni. Gdybyś mieszkał w sypialni gdyńskiej i wyprowadził się do dzielnicy willowej np. w Oliwie, to wierz mi że twój pogląd by się zmienił.
                        • Gość: Darek ręce opadają :( IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 15:19
                          "Ohoho. Twój tok myślenia jest na poziomie akademickim. Zaiste
                          profesorze wyjaśniłeś różnicę między miastami za pomocą 3
                          prymitywnych przymiotników (Gdańsk jest wieśniacki, PRL i szary)"

A ktoś mnie prosił o wyjaśnienie jakiejś różnicy?? Walnij się w
                          czajnik chłopie. Wyraziłem jedynie swoją prywatnąopinię. Jak
                          ci się nie podoba, to jej nie czytaj.

"To już nie mój problem, że nie potrafisz słowem pisanym uzasadnić
                          swojego stanowiska."

Mój tym bardziej. Nie jestem na egzaminie, rozprawie sądowej czy
                          przetargu, by uzasadniać jakieś stanowiska tylko biorę udział w
                          luźnej dyskusji. Jeszcze raz - zrób sobie może baranka.

"Mieszkałeś w największej sypialni Gdańska"

I co ma piernik do wiatraka? Czy ty jesteś też do tego stopnia
                          bezrozumny, by z powyższego wyciągać wnioski, że pozostałej części
                          Gdańska nie znam??

"Gdybyś mieszkał w sypialni gdyńskiej i wyprowadził się do dzielnicy
                          willowej np. w Oliwie, to wierz mi że twój pogląd by się zmienił"

Zapewne, ale pisząc, że wolę Gdynię od Gdańska nie podawałem
                          argumentu w postaci różnic w dotychczasowych i obecnych dzielniach
                          zamieszkania. To nie ma nic do rzeczy. Jakiś palant po drodze (może
                          to nawet ty - zmieniacie nicki jak rękawiczki) spytał się, gdzie
                          teraz mieszkam, a potem drugi palant wywnioskował z błyskotliwością
                          godną przedszkolaka, że na tym opieram swoje opinie. Leczcie się
                          dzieci, czytajcie ze zrozumieniem, albo nie bierzcie udziału w
                          dyskusjach na forach dla dorosłych.
                          • Gość: nieważne I tutaj wpadłeś w pułapkę własnego ograniczenia IP: 94.78.188.* 16.01.10, 18:03
                            Skoro nie chcesz uzasadniać swojego stanowiska śmiem twierdzić, że nie masz żadnych argumentów. Skoro nie masz argumentów ad rem przechodzisz do argumentów ad personam i obrażasz mnie. Nawet ramy luźnej dyskusji nie powinny tobie pozwalać na to. Moim skromnym zdaniem to jest właśnie zachowanie przedszkolaka. Dyskusja polega na wymianie opinii, sztuce argumentacji. Zauważ, że to ty ciągle mnie obrażasz i używasz inwektyw typu "palant" i "walnij się w czajnik", "zrób sobie baranka". Ja już nie muszę nic więcej dodawać, wystarczy że wszyscy zobaczą jak wyglądał przebieg "dyskusji" z tobą. Swoją drogą dziwię się, że osoba w twoim wieku może wypowiadać w tak prymitywny sposób (jak już przeszliśmy na "tykanie"). Miłego dnia
                            • Gość: Darek Re: I tutaj wpadłeś w pułapkę własnego ograniczen IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.10, 22:42
                              "Skoro nie chcesz uzasadniać swojego stanowiska śmiem twierdzić, że
                              nie masz żadnych argumentów"

Czy ty się naprawdę źle czujesz? "Lubię wiśnie, bo uważam, że
                              są kwaśne, a nie lubię gruszek, bo uważam, że są za
                              słodkie". "Wolę Gdynię, bo uważam, że tu jest przyjemniejsza
                              atmosfera i kameralny klimat, nie lubię Gdańska, bo uważam ,
                              że tu jest syf i jednak wielka szarość. Co mam jeszcze uzasadniać i
                              argumentować? Swoją własną opinię? Mam udowadniać, że gruszki są
                              dla mnie
                              za słodkie, a Gdańsk za syficzny? Weź se jaj nie rób :/

"Skoro nie masz argumentów ad rem przechodzisz do argumentów ad
                              personam i obrażasz mnie"

Sprawdź najpierw ile razy ty obraziłeś mnie i inne osoby (vide
                              choćby tytuł twojego posta)

"Zauważ, że to ty ciągle mnie obrażasz i używasz inwektyw
                              typu "palant" i "walnij się w czajnik", "zrób sobie baranka"."

Na normalną dyskusję trzeba sobie zasłużyć. Ty najwyraźniej nie
                              zasłużyłeś. OK, mogłem cię nie obrażać, tylko machnąć ręką - tak
                              byłoby grzeczniej. Ale wtedy pewnie nigdy nie dowiedziałbyś, że
                              zamiast dyskutować robisz z siebie i innych idiotów i nadal
                              prowadziłbyś rozmowę na żenującym poziomie merytorycznym (nie myl z
                              poziomem kultury). Może tobie wydaje się, że używasz błyskotliwych
                              argumentów, ale tak naprawdę nie jest. A ja nazywam rzeczy po
                              imieniu - jeśli ktoś głupio gada/pisze, to mu to po prostu
                              uświadamiam.

"Ja już nie muszę nic więcej dodawać, wystarczy że wszyscy zobaczą
                              jak wyglądał przebieg "dyskusji" z tobą."

Ja też mam taką nadzieję. I nie chodzi mi tylko o dyskusję ze mną,
                              ale z innymi osobami.

"Swoją drogą dziwię się, że osoba w twoim wieku może wypowiadać w
                              tak prymitywny sposób (jak już przeszliśmy na "tykanie")"

Zanim zaczniesz kogoś krytykować spójrz w lusterko :>
                              • Gość: nieważne Mhm IP: 94.78.188.* 17.01.10, 21:48
                                To już jest czysta hipokryzja. Myślałem, że poprzedni post da tobie trochę do myślenia, a ty dalej swoje. Skoro to co piszesz mija się z prawdą (patrz: nie cały Gdańsk jest szary i co nazywasz syfem?) ustosunkowuje się do twojej opinii. Ja też mogę napisać w równie prostackim stylu o Gdyni, że poza Centrum to zwykła wioska z brakiem jakiejkolwiek infrastruktury i wizji rozwoju, która nowoczesna jest chyba tylko dlatego, że ma 80 lat. Ale wiem, że taka opinia jest zwykłym trollowaniem i nie powinna mieć miejsca. Ty jednak dalej uderzasz w bębenek. A najlepsze jest to:

"Ale wtedy pewnie nigdy nie dowiedziałbyś, że
                                > zamiast dyskutować robisz z siebie i innych idiotów i nadal
                                > prowadziłbyś rozmowę na żenującym poziomie merytorycznym."

Poziomem merytorycznym nazywasz swoje wypociny typu:

nie lubię Gdańska, bo uważam ,
                                > że tu jest syf i jednak wielka szarość.

I to jest zdanie przedszkolaka.

Coś w tym jest, że jak wytkniesz uzasadnione słabości Gdyni to jej mieszkańcy traktują to personalnie. Gdynianom brakuje dystansu zarówno do swojego miasta jak i prezydenta. Nie inaczej jest z tobą.

• Gość: hb Re: Tendencyjny Antyfolksdeutch nie kłam i nie os IP: *.lublin.mm.pl 14.01.10, 20:48
            W temacie marudzenia i jęków, to widzę tu ciekawą prawidłowość między Toruniem i
            Bydgoszczą. Podobna różnica wielkości, w pewnym sensie podobny charakter obu
            miast (bydgoszcz to przemysłowe blokowisko, toruń kompaktowe miasto z fajnym
            klimatem, bardzo przyjemne do mieszkania), podobna rywalizacja samorządów etc. I
            gdy pojawia się na forum jakiś artykuł nt. torunia, od razu pojawiają się
            marudzący bydgoszczanie. Średnia podobna jak tu - na jednego marudzącego
            "Krzyżaka" przypada gdzieś 10 "Tyfusów" :)

Trudno powiedzieć, czy to kwestia różnicy wielkości, kompleksu, że "mniejszy a
            ma lepiej" czy może jeszcze coś innego.

Gdańsk ma fajne miejsca, Bydgoszcz też, ale żadne z nich przyjemnym miejscem do
            mieszkania raczej nie jest. Zdecydowanie wolę kompaktowe Toruń i Gdynię.
            • Gość: a Re: Tendencyjny Antyfolksdeutch nie kłam i nie os IP: 94.78.188.* 14.01.10, 21:17
              A powiem Ci, że nic nie wiesz skoro mieszkasz w Trójmieście 2 lata. Różnica jest taka, że Bydgoszcz vs Toruń statystyki ekonomiczne przemawiają na korzyść Torunia, a w Gdynia vs Gdańsk na korzyść Gdańska. Taka subtelna różnica.
      • Gość: nieważne Rozumiem, że dobrze Gdynię znasz IP: 94.78.188.* 14.01.10, 21:12
        I zapewne byłeś w Gdyni Chylonii, Grabówku, Leszczynkach, Pogórzu i Oksywiu Górnym. Tam nie ma wcale blokowisk, tylko miłe dzielnice willowe, tak? Mój drogi różnica jest tylko taka, że nie musisz odwiedzac tych przemiłych dzielnic, aby dojechac do śródmieścia.
    • Gość: oki doki A ja się przeprowadziłem do Gdyni :) IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 20:45
      Parę lat temu przeprowadziłem się z rodziną właśnie do Gdynia ... (z dużego
      miasta wojewódzkiego) Szukając pracy trafiłem do UM do wydziału promocji a tam
      zadano mi pytanie czemu przeprowadziłem się do Gdyni ... Odpowiedziałem że
      czytałem kiedyś na jakimś forum wypowiedz jakiejś dziewczyny że tu wszystko
      można załatwić, że spokojnie się żyje, że ciekawie spędza się czas i nie
      trzeba za niczym gonić :). Nie uwierzyli :)
      Ale to prawda .... ja jestem zadowolony.
      • Gość: positivo Re: A ja się przeprowadziłem do Gdyni :) IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 21:18
        Ech, okazuje sie, ze my jestesmy w naszej Gdyni jakąś wyspą!
        Zaczarowani czy co? A niech tam. Niech sobie mysla co chcą. Nam jest
        tu dobrze i juz.
        Kocham to nasze miasteczko. Takie nie za wielkie, ale juz przeciez
        nie dziura. Młode, ale stylowe. No i usmiechniete jakby na przekór
        (tu mysle oczywiscie o stoczniowcach:((
        Ktos wyżej napisał o kolosalnym wzroście bezrobocia w Gdyni!
        Ciekawe, skąd ma te dane??? Bo nigdzie nie znalazłem wyższego niz
        3,3%.
        • Gość: Darek a propos bezrobocia IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.10, 21:49
          gb.pl/gospodarka/lista/gdzie-stocznia-tam-bezrobocie.html
          Jakoś nie ma tu mowy o Gdyni
          • Gość: Nieważne Ehhh IP: 94.78.188.* 14.01.10, 22:58
            Stopa bezrobocia Gdynia 4,3 %, Gdańsk 4,6 % w listopadzie 2009 roku. Źródło: GUS
            • Gość: Darek Re: Ehhh IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 09:24
              Człowieku! Po zamknięciu stoczni giganta w Gdyni - mówi ci to coś?
              Sprawdź sobie, ile było wcześniej i wtedy porównaj. A ja piszę nie o
              poziomie, lecz o dynamice wzrostu bezrobocia. Zobacz sobie za parę
              miesięcy jak to będzie wyglądało. Możesz się "letko" zdziwić.
              • Gość: nieważne Re: Ehhh IP: 94.78.188.* 15.01.10, 13:50
                Ale w Gdyni nie ujęto jeszcze upadłości i zwolnień zbiorowych w Stoczni MW oraz redukcji etatów w Porcie Gdynia. O tym już nie wspominasz tak ochoczo.
                • Gość: Darek Re: Ehhh IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 15:21
                  Stocznia oficjalnie "padła" w maju. Już dawno to ujęto tam, gdzie
                  ująć miano. Z kolei MW zwolni się 250 osób, a nie 1000 jak gdzie
                  indziej piszesz.
                  Dlaczego przy tym uważasz, że tylko z gdyńskich statystykach nie
                  ujęto zmian. Gdańsk jest jakimś wyjątkiem w tym względzie?
                  • Gość: nieważne Re: Ehhh IP: 94.78.188.* 16.01.10, 18:07
                    Zwolniono dotychczas 300 osób jeżeli chodzi o ścisłość i to jest początek masowych zwolnień, które dotyczy 1000 os. Źródło z pierwszej ręki. W gdyńskich statystykach nie ujęto zmian, gdyż były one robione przez GUS w listopadzie, a pierwsze zwolnienia nastąpiły w grudniu.
                    • Gość: Darek zmień źródła IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.10, 22:47
                      "Zwolniono dotychczas 300 osób jeżeli chodzi o ścisłość i to jest
                      początek masowych zwolnień, które dotyczy 1000 os. Źródło z
                      pierwszej ręki"

Proponuję zatem zmienić źródła informacji, bo cię bardzo okłamują. Z
                      całej około 1250-osobowej (!) załogi pracę ma stracić prawie 250
                      zatrudnionych (pierwotnie chcieli wyrzucić 300, ale ZZ się nie
                      zgodziły). Wypowiedzenie w grudniu otrzymało ok 200 osób, a kolejne
                      otrzyma w kwietniu. A w ramach dobrowolnych odejść z pracy ma
                      zrezygnować około 100 osób. O jakich zresztą 1000 zwolnionych
                      osobach piszesz, jeśli tam pracuje raptem ponad 1000?! To kolejny
                      raz, jak ci rachowanie na poziomie podstawówki nie wychodzi.
            • Gość: Darek i jeszcze coś IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 09:33
              A przede wszystkim zerknij może jeszcze raz w te liczby i odpowiedz
              sobie na pytanie gdzie jest faktycznie wyższa stopa bezrobocia.
              • Gość: nieważne Re: i jeszcze coś IP: 94.78.188.* 15.01.10, 13:51
                0,3 procent faktycznie astronomiczna różnica. Przecież się nie twierdzę, że w Gdańsku jest niższe.
                • Gość: Darek Re: i jeszcze coś IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 15:22
                  Tak się składa, że właśnie taki argument kilka razy tu padał. Że w
                  Gdańsku bezrobocie jest niższe.
                  A jeśli to mała różnica, to po co w ogóle przytaczasz te dane?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka