Dodaj do ulubionych

Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza

IP: *.gdan.gazeta.pl 12.02.02, 20:12
Nie jestem rodowitym gdanszczaninem, mnie zachwyca to, ze jest morze. Zazdroszcze ludziom, dla ktorych
historia miasta jest ciagiem dalszym historii ich rodzin.
Ale patrze juz jak mieszkaniec. Spacer Dluga w niedziele to lekki obciach, dla "strasznych mieszczan". Lepiej
pojsc nad morze.
Czy turysci widzieli na przyklad fajne miejsca w Oliwie? Park, kamieniczki, dzki ktore zeruja obok domow.
Obserwuj wątek
    • jarromir Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza 13.02.02, 00:09
      Gość portalu: kosa napisał(a):

Spacer Dluga w niedziele to lekki obciach, dla
      > "strasznych mieszczan". Lepiej
      > pojsc nad morze.
      > Czy turysci widzieli na przyklad fajne miejsca w Oliwie? Park, kamieniczki, dzk
      > i ktore zeruja obok domow.

Długa i obciach?!
      Ja się w Gdańsku urodziłem, spędziłem tam większość życia, a i teraz jestem tam
      co chwilę i tam jest mój dom, a mimo to w każdą wolną chwilę lecę na Długą. I jak
      jakiś turysta zadzieram głowę, a zanim przejdę pod Zieloną Bramą odwracam się i
      szczęka mi opada, gdy ogarniam wzrokiem Długi Targ...
      Natomiast Zatoka to dla mnie jak Tatry dla górala :-)
      • Gość: masza Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.gdan.gazeta.pl 13.02.02, 09:52
        Obciach to troche przesada. To jedyna ulica, po ktorej mozna po prostu leniwie spacerowac. Dla
        turystow to my jestesmy szczesciarzami. Mnie najbardziej fascynuje pustawy plac (jeszcze rano) obok
        Neptuna. Jak jest cieplno, to wyglada super. A Zielona Brama chyba niedlugo sie rozsypie, jak sie nia
        nie zajma.
        • Gość: Carioca Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.02, 10:48
          To prawda najprzyjemniejszy spacer po ul. Dlugiej jest noca i rankiem, jeszcze
          przed otwarciem sklepow, wtedy mozna spokojnie podziwiac nie uwazajajac zeby
          komus nadepnac na piety.
          Ulica Mariacka zawsze mnie tez zachwycala.
          To co sie dzieje z Zielona Brama jest naprawde przykre.
          • Gość: fx Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 20:52
            Długa jest ok, ale ja i tak wolę Kraków (z wyjątkiem Nowej Huty) i jego ulice.
            • Gość: Rafal Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.proxy.aol.com 19.03.02, 02:21
              Tez wole Krakow, tam sie urodzilem i wychowalem. Od wielu lat mieszkam bardzo
              daleko ale w zeszlym roku przyjechalem na wakacje do Polski na trzy tygodnie.
              Pierwsze dwa spedzilem w Trojmiescie a ostatni w Krakowie. Park w Oliwie jest
              bardzo fajny, podoba mi sie. Oczywiscie zwiedzilem chyba wszystko co mozna w
              ciagu dwoch tygodni. Najmilej jednak wspominam molo, nie wiem jak sie nazywa.
              Pamietam tylko, ze trzeba udac sie uliczka w strone morza od sieci sklepow
              "Klif". Piekne molo, moglem tam przebywac godzinami.
          • Gość: Rita Co z Zielona Brama, powiedzcie, prosze! IP: *.ok.ok.cox.net 01.05.02, 03:04
    • zelter Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza 19.03.02, 09:49
      Bywam często w Gańsku i Gdyni i zawsze mile wspominam wizyty.

Pozdrówka.
      • Gość: skorpik Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.03.02, 12:28
        ja tez miło wspominam każdą wizytę i ciągle chce wracać!!!!
        • Gość: lucy_z Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: 192.168.0.* 19.03.02, 12:49
          Gość portalu: skorpik napisał(a):

> ja tez miło wspominam każdą wizytę i ciągle chce wracać!!!!

To wracaj:)))))) Pozdrawiam:)))))
          • Gość: skorpik Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.03.02, 14:19
            Gość portalu: lucy_z napisał(a):

> Gość portalu: skorpik napisał(a):
            >
            > > ja tez miło wspominam każdą wizytę i ciągle chce wracać!!!!
            >
            > To wracaj:)))))) Pozdrawiam:)))))

Wrócę, wrócę i to na początku kwietnia! gorąco pozdrawiam:))))))))))

• Gość: pepesz Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.kolfer.com.pl 13.04.02, 10:09
      Coraz mniej. Miasto wogóle nie rozwija się. Staje się prowincją.
      Władze miasta nie wiele robią żeby Gdańsk był znowu piękny jak niegdyś.
      Miasto jest brudne i niebezpieczne.
      • iskierka_gd Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza 13.04.02, 13:13
        Mieszkam w Gdansku od urozdenia, a na Starowce od ponad 10 lat, nie zgadzam sie
        z opinia ze to niebezpieczne miasto, sa miejsca ktore sobie upodobal
        rozny "element" ale nie ma w tym nic nadzwyczajnego w porownaniu do innych
        miast. Faktem jest ze Gdansk jest zaniedbany, choc powstaja nowe obiekty,
        luksusowe i eleganckie, coz z tego jak na okolo nich smieci wysypuja sie z
        koszow (o ile wogole takowe sie znajduja). Dlatego uwielbiam znikac z centrum,
        z dala od Dlugiej i Motlawy, jest tyle pieknych miejsc w okolicy i ciagle mozna
        cos nowego odkryc, wystarczy sie dobrze rozejrzec :-)
        A co podoba ludziom spoza trojmiasta? Po prostu to, co nam, gdanszczanom podoba
        sie w innych miastach.
        pozdrawiam serdecznie :-)
    • Gość: yan Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.proxy.aol.com 14.04.02, 03:39
      njbardziej podoba mi sie BRUDNY,ZANIEDBANY,DWORZEC KOLEJOWY....??????
      • Gość: Tomek Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.nsm.pl 14.04.02, 11:45
        Ja urodziłem się w wychowałem w Łodzi. To co mnie zachwyca w Gdańsku, to
        wszystko to co niepowtarzalne i wyjątkowe w tym mieście, czego nie ma nigdize
        indziej w Polsce.

1. Główne Miasto - holenderska, kupiecka architektura, wielobarwne kamienice,
        wąskie ulice, przedproża, kościół mariacki, Żuraw, Zbrojownia, Kaplica
        Królewska - to ewenement na skalę śwaitową!

2. Port nad Motławą - widok z Zielonego Mostu na Długie Pobrzeże jest wyjątkowy

3. Wielka Aleja - podoba mi się dużo bardziej niż Park Oliwski - takich
        pryjemnych parków ze szpalerami grabowymi, a nawet wodospadem jest wszędzie
        dużo (w moim rodzinnym mieście niektóre parki są nawet ładniejsze, ale
        rozumiem, że tak podoba się gdańszczanom - w tym mieście jest jedyny!), ale
        takiej alei nie ma nigdzie. Robi ogromne wrażenie!

4. fortyfikacje - gdzie w Polsce są tak piękne i dobrze zachowane reduty jak te
        na Dolnym Mieście?

5. Katedra oliwska - skromna z zewnątrz, ogromna w środku. Organy!
        To tyle - zaskoczeni?

• Gość: marek Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.clearfast.vub.ac.be 23.06.02, 14:26
          i ja sie zgadzam od 5 lat mieszkam w gdansku i lubie te
          miejsca, poza Wielka Aleja, bo nie wiem nawet gdzie to
          jest, ale sie dowiem, bo za tydzien znowu bede w gdansku

pozdrowienia
    • evh5150 Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza 15.04.02, 08:08
      Rzadko bywam w Gdansku . A jesli juz mija tyle lat ze trafiam w te same
      miejsca. Ostatnia wizyta w sierpniu utwierdzila mnie w przekonaniu , ze
      starowka jest piekna. Koloryt nie tylko architektoniczny alei i co wazniejsze
      ludzki. Pozdrawiam gdanszczan
      • Gość: Lechu Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: 192.168.111.* 15.04.02, 10:23
        Myślisz o ubolach, ormowcach i milicjantach? Niestety, cała masa tej "elity"
        otrzymywała w czasach wczesnego PRL przydziały mieszkań na starówce. Jak się
        zestarzeli i zostali już tylko leśnami dziadkami, to byli pierwsi na
        barykadach, gdy szło o "hałas" i "śmieci", związane w próby tchnienia
        prawdziwego życia w starówkę. Teraz w awangardzie partii "ordnung muss sein"
        jest pokolenie ich dzieci. Dlatego uliczni grajkowie mają tam do dzisiaj
        ciężkie życie. W sumie, taka starówka żyje na pokaz. Jedynie sklepom z
        bursztynem udało się zakorzenić na starówce i nadać jej trochę własnej
        osobowości. Ale to typowy luksus.
        Dlatego po sezonie starówka wyludnia się wieczorem i nie sprawia wrażenia
        nadmiernie żywotnej. Drugim niebezpiecznym trendem, jest wykupywanie (bardzo
        drogich, rzecz jasna) posesji przez banki i podobne instytucje. Oczywiście, są
        to bardzo szacowne instytucje wyposażone w dość funduszy, by znacznie
        podwyższyć standard tamtejszych zabudowań, ale na całym świecie ich duże
        zagęszczenie powoduje, że okolice przez nie zasiedlone wyglądają po godzinach
        pracy jak cmentarze.

• Gość: TROY Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.02, 03:27
          Urodzilem sie w Gdansku,ale sercem i duchem jestem berlinczykiem.
          Jednak do miasta mojego urodzenia wracam w miare czesto i zachwycam sie
          przynajmniej ocalalym fragmentem Starowki.
          Reszta to co prawda zaniedbane przedmiescia,zrujnowane komunistyczne
          "pamiatki",ale wiem,ze nie ma na to pieniedzy,by to wyburzc.
          • Gość: Ślązak Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.imz.gliwice.pl 28.05.02, 14:03
            Gdańsk jest jedyny i nie powtarzalny. Długi Targ zmienił moje spojrzenie na
            architekturę, sztukę, historię. Gdy w wieku 16 lat po raz pierwszy poprzez
            Zieloną Bramę weszedłem na ten ten plac i ujrzałem ratusz stałem się innym
            człowiekiem o całkiem zmienionej wrażliwości na piękno. Staram się być w
            Gdańsku przynajmniej raz w roku. Takiej architektury nie ma nigdzie w Polsce.
            Kraków to jest oczywiście wspaniałe miasto. Wawel, kościół mariacki i wiele
            innych oraz mnóstwo miejsc duchowo dla polaka istotnych, a ponadto
            autentycznych. W Gdańsku jednak nawet te w znacznej części atrapy okrojonej
            przez wojne starówki tworzą klimat dający pogląd o wielkości i wspaniałości
            tego miasta. Spacer drogą królewską, Mariacką czy Długim pobrzeżem to
            wystarczające atrakcje. Nic poza tym nie musi Gdańsk oferować, a oczywiście
            oferuje wiele więcej i nie mam zamiaru zanudzać Was wyliczaniem atrakcji.
            Miejscowi patrzą na to inaczej i wymagają więcej, ale to zrozumiałe. Ja bardzo
            Wam drodzy gdańszczanie zazdroszczę miejsca gdzie przypadło Wam żyć.
            • Gość: Mikmik Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: 213.77.88.* 28.05.02, 14:52
              dzięki Ślązak!
              tak, masz 100% racji, Gdańsk to niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju miasto.
              Każdy tak może oczywiście powiedzieć, ale ja potrzebuję to jeszcze napisać :)
              Oooo! jaki jestem z niego cholernie dumny! Zawsze, kiedy wracam z podróży
              mówię: nareszcie Moje Miasto! I tylko wtedy dopada mnie to przedziwne uczucie,
              zazdrości samemu sobie, że tu właśnie mieszkam...
              przepraszam, jeśli to zabrzmiało zbyt zarozumiale, ale co ja na to poradzę?
              Jestem zwyczajnie szczęśliwy, że jestem gdańszczaninem.
              pozdrowienia dla Śląska;)
              Mikmik
              • Gość: Julek Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 14:20
                Byłam 11 lat temu w Gdańsku i znów w podróż sentymentalna pojechałam 29 maja na
                12 dni do Gdańska i bliskiego Sobieszewa. Jestem oczarowana Gdańskiem, ludźmi,
                tematami poruszanymi w pubach i kabaretach. Sama jestem z dziada pradziada z
                Krakowa i mogę szczerze powiedzieć, Gdańsk jest miastem gdzie mogłabym
                mieszkać. Kocham góry lecz morze mnie urzeka. Wiatr na ulicach Gdańska również.
                Życie kulturalne - nie mozna narzekać. Siedziałam pewnego dnia 3 godziny na
                Długi Targu i podziwiałam. Polecam. Spacery po mieście i pobliskich plażach.
            • Gość: Kasia Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: 213.77.19.* 21.06.02, 10:33
              Ładnie napisałeś. Dziękuję, bo jestem Gdańszczanka dommna ze swojego miasta,
              mimo iż widze jego wady.
              Ale - bardzo ciekawa jest podróż Kraków - Gdańsk. Te dwa miasta tak różne a tak
              połączone historią. Kraków - tyle wieków historii polskiej i królewskiej,
              Gdańsk - miasto niepokrone, na które łakomie Kraków spoglądał. I powiązania
              personalne an linii Gdańsk-Kraków: patrtycjuszse którzy pożyczali królom
              polskim pieniądze. Wreszcie - Wisła, niczym klamra spinająca oba miasta. To
              truizmy, to co napisałam, ale kiedy zaabrłam swoich gości na taką wycieczkę,
              byli zmęczeni trsą, ale zachwyceni. Zwłaszcza, ,gdy i tu i tam padają te smae
              nazwiska. Kiedy staje się w katedrze oliwskiej przed obrazami Hermana Hana i
              opowiada o Batorym , a potem w krypcie na Wawelu staje się przed sarkofagiem
              Batorego - zmniejsza się ta Polska, i Gdańsk tak blisko Krakowa się wydaaja.
              Inaczej smakuje historia.
              • Gość: bodzio Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.4it.net.pl 22.06.02, 12:53
                Gdańsk jest boski (ale jak się mieszka w Radomiu...), przyjeżdżam tam często w
                różnych porach roku. Starówka i morze, ale i mnóstwo innych ciekawych miejsc,
                swoista atmosfera, knajpy.Oczywiście po dłuższym pobycie widać też wady i
                zaniedbania, Gdańsk, podobnie jak Radom, chyba nie ma szczęścia do władzy.
                Największe rozczarowanie dla mnie to "multikoszmar" naprzeciwko dworca PKP.
                Radom pozdrawia Gdańsk!
                • tonybleeer Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza 27.06.02, 20:36
                  Prtzyjechalem do Gdanska w 1991 na studia (medycyna). Spedzilem tam 7 lat- do
                  1998 roku. To najpiekniejsze lata mojego zycia. teraz mieszkam w warszawie...i
                  bardzo tesknie. Ostatnio bylem w Gdansku n adlugi weekend majowy. Bylo super,
                  tylko jednego nie moge zaakceptowac- tak samo jak moj przedmowca, bylem
                  PRZERAZONY multikinem krewetka (pomijak drugi koszmarek czyli City Forum
                  wybudowane jeszcze za moich czasow). Ludzie, ja wiem, ze Gdansk mial kompleksy,
                  ze nie ma w nim nowoczesnych budowli, ale jak mozna bylo pozwolic na takie
                  zohydzenie tej czesci miasta? Dworzec Glowny- piekny, stary, zabytkowy, a na
                  przeciwko= koszmarne City Forum, koszmarn ekino Krewetka, nie lepszy Holiday
                  INN i nie lepsza siedziba Ery Gsm wraz z koszmanym parkingiem. Ktos z miejskich
                  architektow powinien za to odpowiedziec.
    • warcislaw Postawic Pomnika Dla Mickiewicza w Gdansku! 28.06.02, 04:11
      Wydaje mi sie brak tu w Trojmiescie pomnika dla jeden z najwiekszych
      postaci w polskiej kulturze. Czemuz nie mozna bylo ta luke wypelnic, i to
      jeszcze mozna zrobic z niej kolejnego zabytku naszego miasta. W Muzeum
      narodowym w Warszawie i w Krakowie pozostalo wiele makiet projektow pomnika
      przez takich mistrzow jak Jan Matejko albo tak po prostu zachwycajacych jak
      Antoniego Kurzawy ( Caly Krakow byl oburzony jak ten projekt nie wygral, a sam
      kurzawa po tym zwariowal). Wreszcie jest makieta Stanislawa Szukalskiego dla
      tych ktorych szukaja nowatorskicn pomyslow. Tyle makiet i projektow nie
      zostalo wykonanych, przerwane przez zawieruchy wojen i dzieji tych ziem. Czemu
      nie Urzeczywitnic tak jak z pomnikiem Slowackiego W Warszawie (Przeznaczonego
      dla Lwowa w latach midzywojennych, ale w koncu odlany w Warszawie rok temu).
      Co sadzicie o tym
      • belissarius Re: Postawic Pomnika Dla Mickiewicza w Gdansku! 28.06.02, 06:25
        Mickiewicza? W Gdańsku? A niby dlaczego? Ja nie mam nic przeciw Wieszczowi, ale dlaczego w
        Gdańsku? Co Mickiewicz takiego dokonał w naszym mieście?
        A poza tym, budowanie pomników uważam osobiście za zbędną stratę publicznego grosza.
        Wszelkich pomników, w tym Jana Pawła II, Piłsudskiego, kard. Wyszyńskiego itp, itd. Dlaczego? Bo
        pomników mamy nadto, a szkół, przedszkoli, ochronek, komputerów, szpitali za mało.
        Jeśli chcecie w Gdańsku pomnika Mickiewicza, to zróbcie coś, by przenieść (śladem Jana III) pomnik
        lwowski. Generalnie jestem za tym, by z ukraińskiego (nie da się ukryć) Lwowa zabrać wszystko co
        polskie i przeflancować do np. Przemyśla, Wrocławia lub (dlaczego nie?) Gdańska. Mówię o
        Cmentarzu Orląt, o wielu nagrobkach i pomnikach, które niszczeją świadcząc o dawno minionej
        przeszłości
        • Gość: Lubomir Turystyka - Pomnik IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.06.02, 10:28
          Wszyscy wiemy ze turystyka to jest 3-ci najwiekszy przemysl na swiecie,
          przed zaglada. Wiele ladnych pomnikow przybylo alez czy nie mozna bylo ja
          wypelnic zabytkiem najwyzszej klasy co przyniesie tutaj w koncu tych turystow?
          Wydaje mi sie brak tu w Gdansku takiego pomnika dla jeden z najwiekszych
          postaci w polskiej kulturze Adama Mickiwicza. Czemuz nie mozna bylo ta luke
          wypelnic. W Muzeum narodowym w Warszawie i w Krakowie
          pozostalo wiele makiet projektow pomnika przez takich mistrzow jak Jan Matejko!
          albo tak po prostu zachwycajacych jak Antoniego Kurzawy ( Caly Krakow byl
          oburzony jak ten projekt nie wygral, a sam Kurzawa po tym zwariowal). Wreszcie
          jest makieta Stanislawa Szukalskiego dla tych ktorych szukaja nowatorskicn
          pomyslow. Tyle makiet i projektow nie zostalo wykonanych, przerwane przez
          zawieruchy wojen i dziejin tych ziem. Czemu nie urzeczywitnic je tak jak z
          pomnikiem Slowackiego W Warszawie zrobiono(Przeznaczonego dla Lwowa w latach
          midzywojennych, ale w koncu odlany w Warszawie rok temu). Przeciez nie
          uwazacie ze odsloniecie pomnika zaprojektowanego przez Matejke pomnik nie
          przyniesie miescie slawy i elegancje? Co sadzicie o tym?
          • Gość: rob Re: Turystyka - Pomnik IP: *.gda.osk.pl / *.wrzeszcz.gda.osk.pl 28.06.02, 13:49
            zdaje się że pomnik Mickiewicza jest w parku oliwskim
        • Gość: ARTUR Bęcwał IP: 212.244.184.* 28.06.02, 14:34
          belissarius napisał(a):
          > Generalnie jestem za tym, by z ukraińskiego (nie da się ukryć) Lwowa z
          > abrać wszystko co
          > polskie i przeflancować do np. Przemyśla, Wrocławia lub (dlaczego nie?) Gdańska
          > . Mówię o
          > Cmentarzu Orląt, o wielu nagrobkach i pomnikach, które niszczeją świadcząc o da
          > wno minionej
          > przeszłości

Ja proponuję ciebie przeflansować np. na Srebrzysko.

ukraińcy robią wszystko co w ich mocy, by zniszczyć ślady polskości we Lwowie i
          na polskich Kresach, a w naszym kraju niestety są szubrawcy, którzy jeszcze
          chcieliby im w tym pomóc.

Lwów i Wilno jeszcze wrócą na łono ukochanej polskiej Ojczyzny. Ja Wam to bracia
          Polacy mówię, nie traćmy nadziei i wiary w nas samych, w potęgę naszej miłości do
          Polski, w Bożą Opatrzność, która staje zawsze po stronie sprawiedliwości.

Fortuna dziejów kołem się toczy i sprzyja śmiałym, którzy ścięgają do gwiazd,
          choć maluczcy śmieją się z tego i ściągają ich do ziemi.
          • zoppoter No i doigrałeś się Bellis... 28.06.02, 15:05
            Witam w gronie osób przeklętych przez proroka Artura, hi hi hi.
    • Gość: Warschau Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: *.matrix.pl 28.06.02, 15:10
      Bliskość morza (właściwie zatoki) i Stare Miasto!
      • Gość: Julek Pomnik, obojętnie jaki i kogo IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.02, 15:29
        Majac doswiadczenia z Krakowa w temacie pomnikow powiem jedno, na pomnikach to
        siedza najczesciej golebie i je w swoisty sposob upiekszaja. Niech na Rynku
        Glownym w Krakowie zostanie wieszcz ADAS a na Dlugim Targu w Gdansku NEPTUNIK.
        To sie laczy i kojarzy. Pozdrawiam. I jeszcze jedno. Gdansk jest cudny
        (patriotyzm lokalny zza ucha mi mowi, ze Krakow tyz) i tego sie trzeba trzymac.
    • Gość: fritz Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: 62.233.168.* 28.06.02, 15:39
      poza tym o czym wszyscy piszecie i pod czym ja się podpisuję ludzie 'spoza'
      doceniają nasze położenie.morze,góry,żuławy,rzeki,jeziora,kanały.gdańsk[i całe
      3-miasto]jest chyba najpiękniej położoną aglomeracją w polsce.ludzie z równin
      zazdroszczą nam tego bardzo-ostatnio miałam okazję wysłuchać pólgodzinny hymn
      ku pochwalny o gdańsku zabarwiony emocjonalnie dużą dozą zazdrości
    • Gość: mikus W Gdansku nie ma nic, jest tylko syf i kilka IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 12:14
      kamieniczek odbudowanych po wojnie zwanych szumnie starowka, 100 m dalej
      zaczyna sie dzungla, syf, kila i mogila jak mawiaja warszawiacy, ale nie
      martwcie sie gdanszczanie w innych miastach jest jeszcze gorzej (patrz warszawa)
      za to gdanszczanie sa OK. No moze nie wszyscy, ci z ratusza powinni z banki w
      sciane przywalic i pomyslec po co przyszki na swiat. Pozdrawiam Gdanszczan -
      Mikus
      • Gość: rob Re: W Gdansku nie ma nic, jest tylko syf i kilka IP: *.gda.osk.pl / *.wrzeszcz.gda.osk.pl 09.07.02, 13:41
        Gość portalu: mikus napisał(a):

> kamieniczek odbudowanych po wojnie zwanych szumnie starowka, 100 m dalej
        > zaczyna sie dzungla, syf, kila i mogila jak mawiaja warszawiacy, ale nie
        > martwcie sie gdanszczanie w innych miastach jest jeszcze gorzej (patrz warszawa
        >
        syf to ty masz w głowie
      • Gość: rob Re: W Gdansku nie ma nic, jest tylko syf i kilka IP: *.gda.osk.pl / *.wrzeszcz.gda.osk.pl 09.07.02, 13:41
        Gość portalu: mikus napisał(a):

> kamieniczek odbudowanych po wojnie zwanych szumnie starowka, 100 m dalej
        > zaczyna sie dzungla, syf, kila i mogila jak mawiaja warszawiacy, ale nie
        > martwcie sie gdanszczanie w innych miastach jest jeszcze gorzej (patrz warszawa
        >
        syf to ty masz w głowie
        • Gość: mikus Re: W Gdansku nie ma nic, jest tylko syf i kilka IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 13:57
          moze i mam, ale to nie jest twoj problem, twoim problemem jest to ze nie
          potrafisz krytycznie spojrzec na swoje otoczenie, a twoja postawa utwierdza
          tylko ludzi z zewnatrz ze Gdansk to wzgledna atrakcja.
          • Gość: Julek Re: Jest jak jest IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 19:02
            Cieszmy się, że Wy "macie" Gdańsk, my Kraków. Kazde miasto w Polsce, każde w
            Europie i dalej ma + oraz swoje niestety -. Albo je polubimy, albo nie, lecz
            zawsze łatwiej narzekać niż dostrzegać pozytywne strony. Wszystkiego. Życzę
            uśmiechu i zapraszam do Krakowa, lecz w jego dalsze dzielnice. Pozdrawiam
    • Gość: rob do Mikus IP: *.gda.osk.pl / *.wrzeszcz.gda.osk.pl 12.07.02, 11:44
      wchodzisz na gdanskie forum nazywasz gdansk syfem więc chyba nie oczekujesz
      szacunku i pochwał ze strony gdanszczan
      ja widze miasty swojego miasta ale widze tez zalety ktorych jest znacznie wiecej
      po prostu w polsce pod wzgledem urody Gdansk przebija wyłącznie Kraków
      i może Wrocław może zastartować na drugi raz zastanow się co i gdzie piszesz
      • lucy_z Re: do Mikus 12.07.02, 12:13
        Gość portalu: rob napisał(a):

> wchodzisz na gdanskie forum nazywasz gdansk syfem więc chyba nie oczekujesz
        > szacunku i pochwał ze strony gdanszczan
        > ja widze miasty swojego miasta ale widze tez zalety ktorych jest znacznie wiece
        > j
        > po prostu w polsce pod wzgledem urody Gdansk przebija wyłącznie Kraków
        > i może Wrocław może zastartować na drugi raz zastanow się co i gdzie piszesz

Rob,zgadzam się z Tobą!!!!!I jeszcze!!! A cóż to za określenie "syf"?????
        Przychodzi ktoś do mojego domu z błotem! Może mu się podobać, może nie podobać i
        może to powiedzieć. Ale taki zabłocony to niech najpierw nogi wytrze!!!Swoją
        drogą dlaczego turyści "walą" do Trójmiasta a nie do Słupska??? Słupsk też ma
        swoje atrakcje przecież!!!;)
        • Gość: rob teza IP: *.gda.osk.pl / *.wrzeszcz.gda.osk.pl 12.07.02, 12:34
          dzięki za miłe slowa
          co do słupska to pewnie ten post w ramach kampani oderwania słupska od
          województwa gadńskiego i stworzenia nowego razem z Koszalinem
          to dopiero będzie "aglomeracja", ktorej nasz "mały" Gdańsk nie podskoczy :)
    • Gość: Am Re: Co podoba sie w Gdansku ludziom spoza IP: 62.47.31.* 13.07.02, 16:29
      mi sie podoba w calym Trojmiescie, ale nie umiem sprecyzowac, dlaczego, zreszta
      duzo tam nie widzialam, choc bylam tym kilka razy. kocham gory i nigdy nie
      palalam zbytnim uczuciem do morza. ale od pewnego czasu moim marzeniem jest
      zaieszkac wlasnie w Trojmiescie. moze dlatego, ze podoba mi sie na Kaszubach (te
      kaszubskie gory, ktorych pelno w Trojmiescie). i tez ze wzgledow sentymentalnych
      (pierwsza prawdziwa milosc pochodzi wlasnie z Kaszub i z nim obeszlam pol
      Trojmaista). strasznie mnie tu ciagnie. i morze tez polubilam, milo jest wyjsc
      na spacer na plaze, sama pochodze z miejsca gdzie nie ma zadnych przyrodniczych
      atrakji. a nawet jesli w Gdansku jest brudno, to powiedzcie mi gdzie nie jest? i
      to wcale nie zalezy od ilosci koszy na smieci, to zalezy od kultury ludzi. nie
      mowie, ze mieszkancy Trojmiasta sa niekulturalni, mowie tylko, ze ludzie sa
      wszedzie tacy sami. zreszta niewazne. wazne jest to, ze ciagnie mnie do tego
      miasta. i to bardzo :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka