Dodaj do ulubionych

Wojna plakatowa. Tym razem w Gdańsku

IP: *.chello.pl 26.10.10, 17:44
Czy w oświadczeniu Marcina Skwierawskiego jest informacja o tym, czy popiera podwyżki czynszów? Jeśli tak to nie widzę problemu. Jak mawiał papież, "prawda Was wyzwoli".
Obserwuj wątek
    • Gość: Filip Stankiewicz Relacja z debaty kandydatów na prezydenta Gdańska IP: 81.219.136.* 26.10.10, 17:53
      Pan Paweł Adamowicz na zarzuty związane z ogromnymi korkami czy lawinowo rosnącym zadłużeniem Gdańska i spółek miejskich odpowiadał nie na temat lub że w innych dużych miastach nie jest dużo lepiej lub trochę gorzej - tyle, że większość tych miast również jest rządzona przez Platformę Obywatelską. A jak rządzi PO widać po ich rządami Polską - ponad 300 afer i błędów, kilka razy więcej niż za rządów Prawa i Sprawiedliwości: markd.pl/afery-po . Paweł Adamowicz nie miał sobie nic do zarzucenia, zwalał winę na to że ludzie nie chcą jeździć rowerami czy komunikacją miejską - abstrahując od tego, że jest wiele sytuacji kiedy nie można podróżować inaczej niż autem lub jest to znacznie bardziej czasochłonne.

Poseł Andrzej Jaworski zapytał czy Paweł Adamowicz może zagwarantować, że siedziby Energi i Lotosu nie zostaną usunięte z Gdańska w razie ich sprzedaży, co oznaczałoby olbrzymi ubytek pieniędzy z podatków wpływających do budżetu miasta. Prezydent z Platformy odpowiedział, że ma zapewnienie ministra Grada, że odpowiednie zapisy znajdą się w umowach, a jeśliby tak nie było to nie mają co się pokazywać w Gdańsku. I wszystko byłoby pięknie, tylko poseł Jaworski w pytaniu zawarł informację, że prawo unijne nie pozwala na administracyjne ustalanie siedziby spółki – na tę kwestię prawną obecny prezydent nie odpowiedział.

Podobnie wyglądała sprawa odpowiedzi na pytanie posła Andrzeja Jaworskiego, na ile wiarygodne są przewidywania władz miasta dotyczące przyszłych budżetów miasta i czy lawinowo rosnące zadłużenie nie grozi nam bankructwem. Paweł Adamowicz odpowiedział, że prognozy, wyliczenia miejskich urzędników są optymistyczne. Poseł Jaworski zauważył, że kolumna w tabeli zawierająca prognozowane wpływy nie zawiera informacji w jaki sposób wyliczono zawarte tam kwoty. Ja dodam od siebie, że coraz więcej ekonomistów prognozuje drugą falę kryzysu gospodarczego na całym świecie (niektórzy nawet twierdzą, że będzie ona bardziej dotkliwa niż pierwsza), a zatem bardzo prawdopodobny jest znaczący spadek dochodów firm, obywateli, z co za tym idzie budżetu Państwa i Gdańska – zarówno z udziałów w podatkach centralnych, jak i podatków lokalnych. To oznacza, że wyliczenia urzędników na następne kilka czy kilkanaście lat zapewne okażą się warte tyle co papier, na którym je spisano.

Paweł Adamowicz nie potrafił odpowiedzieć przekonująco na zarzut, że czynsze w mieszkaniach komunalnych zostały podwyższone skokowo o 100-150 procent. Co prawda są przewidziane zniżki, ale nie dla biednych, ale ludzi bardzo biednych i mieszkań bez toalety i z innymi ważnymi brakami. Tymczasem pensje obywateli rosną z reguły o 5% rocznie. Na to Paweł Adamowicz odpowiedział, że większość ludzi w Gdańsku mieszka w domach i mieszkaniach prywatnych (prawda, ale co to ma wspólnego z drastyczną podwyżką w lokalach komunalnych?) oraz że jak ktoś sam ma 100 metrowe mieszkania to powinien się zamienić i podwyżka temu sprzyja (można się zastanawiać nad słusznością tego postulatu, ale ile jest takich przypadków i czy nie można skłonić do tego ludzi innymi metodami?).

Filip Stankiewicz

P.S. Oczywiście jako kandydat Prawa i Sprawiedliwości do Sejmiku Województwa Pomorskiego z okręgu obejmującego całe miasto Gdańsk (jestem pierwszym młodym kandydatem na liście - pozycja numer 4) mogę zostać uznany za nieobiektywnego, ale popatrzcie na Gdańsk nie przez pryzmat obrazów z mediów pokazujących kipiące optymizmem i "sukcesami" władze, ale własnymi oczami - i oceńcie czy przez 12 lat Paweł Adamowicz z ekipą (zarządem i radnymi PO) nie mogli zrobić dużo więcej i dużo mądrzej?
      • jarsza Zawsze mozna zrobic wiecej i lepiej 26.10.10, 18:12
        ale co do jednego jestem przekonany - pis tego nie zrobi, a ja - niestety dla pis - mam dobrą pamięć i wiem co tenże robił będąc u władzy (nie chce mi się tego tu przypominać) bo ufam, że większość jednak problemów z pamięcią nie ma.
        • Gość: kzb Jaworski ma niezłe hobby... IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 26.10.10, 19:27
          Inicjatorem powołania zespołu ds. kontroli forów internetowych i jego przewodniczącym ma jest poseł Andrzej Jaworski.

Ale wielkie FUJ.
          • Gość: Filip Stankiewicz Inaczej to rozumiem. IP: 81.219.136.* 26.10.10, 20:28
            Czytałem o tym, ale z posłowie mówią o monitoringu i szukania postów łamiących OBECNIE ISTNIEJĄCE PRAWO, to media szermują słowami typu "kontrola", "cenzura".

Fragment artykułu na potwierdzenie moich słów:

Posłowie PiS wraz z grupą wolontariuszy - internautów, którzy chcą współpracować z zespołem - będą "bardzo skrupulatnie filtrować" treści w internecie. Jak dodał, jeśli dojdzie do podejrzenia popełnienia przestępstwa poprzez wzywanie do określonych zachowań, zespół nie tylko powiadomi o tym organy ścigania, ale także będzie sprawdzał, co dalej dzieje się ze sprawą.

Poseł PiS zaprezentował profil PO na portalu społecznościowym Facebook. Jaworski wskazał na jeden z obrazków i znajdujące się tam napisy: "Ha! Posłowie PiS chcą, aby w święta wszyscy Polacy obowiązkowo powywieszali flagi"; "A Polacy ciągle zamiast flag chcą wywieszać posłów PiS".
            - Jest to żarcik, ale jakiż niewybredny - skomentował.

Jak zaznaczył, posłowie PiS już wcześniej informowali o rysunku, pisała o tym także jedna z gazet. - Oczywiście może ktoś powiedzieć, że jest to zdjęcie umieszczone od fanów PO. Ale każdy, (...) kto ma dostęp do internetu, kto zna się na informatyce, wie doskonale, że tego typu zdjęcie, tego typu wpisy, można usunąć w ciągu kilku sekund - podkreślił.
            - Mamy prośbę, aby tego typu treści przestały się pojawiać - apelował Jaworski.

Komentarz ode mnie - gdyby na oficjalnej stronie Prawa i Sprawiedliwości był tego typu "żart" skandal byłby na całą Polskę i na kilka dni.
        • Gość: Filip Stankiewicz Tylko ile z tego co pamiętasz jest prawdą? IP: 81.219.136.* 26.10.10, 20:43
          Bo wtedy również Prawo i Sprawiedliwość było często atakowane za pomocą kłamstw, półprawd, manipulacji i jeśli ktoś korzystał z jednego lub nawet kilku źródeł, ale jednorodnych ideowo (np. GW, TVN, Polsat, Onet.pl, Polityka, Tygodnik Powszechny, Tok Fm, Radio Zet, RMF Fm, a to pewnie nie wszystko - poza tym inne media mogły cytować nie do końca prawdziwe informacje w dobrej wierze).

Na przykład fałszywe okazały się informacje o wzroście liczby podsłuchów za rządów PiS, o spadku ilości przeszczepów po słowach ministra Zbigniewa Ziobro (spadek był wcześniejszy po serii artykułów w GW o nieprawidłowościach przy przeszczepach. W dodatku słowa ministra Ziobro były wyjęte z kontekstu, bo minister wyraźnie mówił, że jeśli zarzuty o pozostawieniu gazy w sercu pacjenta i nie reagowaniu na narzekania tegoż pacjenta, się potwierdzą to on nikogo więcej nie zabije), o złej pracy nowych służb kontrwywiadu wojskowego ochraniających polskich żołnierzy na misjach zagranicznych (zdemaskowanie tych funkcjonariuszy na naszej klasie było zemstą ludzi WSI zwolnionych z nich - mieli oni zachowywać się na misjach tak jak zwykli żołnierze, dlatego zamieszczali zdjęcia na naszej-klasie. Także statystyki pokazywała mniejsze straty na skutek działań wroga niż wcześniej). Mógłbym długo jeszcze wymieniać różne nieprawdziwe zarzuty wobec PiS, ale wtedy mało kto taki długi wywód przeczyta. Wiele spraw opisałem na moim blogu na salonie24.pl.
    • grali1 Wojna plakatowa. Tym razem w Gdańsku 26.10.10, 17:56
      Patrzcie uważnie na materiały reklamujących się kandydatów i na pewno nie głosujcie za tymi którzy marnują nasze pieniądze. Jak to rozpoznać? To ci którzy niszczą wygrodzenia torów tramwajowych zawieszając swoje podobizny przy pomocy drutów, które zdzierają farbę z tych konstrukcji, co powoduje przedwczesne rdzewienie wygrodzeń i dziadowski wygląd miasta. Jak tak oni dbają o estetykę i trwałość urządzeń publicznych, to strach pomyśleć jak szkodliwie będą działać w Radzie.
      Nie jest szkodliwe mocowanie banerów i plakatów opaskami z tworzyw sztucznych i takie rozwiązania są dopuszczalne.
    • Gość: Ania Wojna plakatowa. Tym razem w Gdańsku IP: *.chello.pl 26.10.10, 18:09
      Anarchiści jak zwykle nie potrafią nic zrobić oprócz niszczenia cudzej własności,
      szkoda słów, ale czego więcej można się spodziewać po tych ludziach!!!
    • Gość: ona a wogóle to wywieszający się mają zgodę Miasta IP: *.cen.gda.pl 26.10.10, 18:37
      a wogóle to wywieszający się mają zgodę Miasta na "wywieszenie się", czyli zajęcie pasa drogowego? a może Oni nie muszą!!!
      • Gość: kzb Re: a wogóle to wywieszający się mają zgodę Miast IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 26.10.10, 19:29
        tabliczki wyborcze konkurują o uwagę ze znakami drogowymi. Szczególnie doskwierające jest to na trasach gdzie jest dopuszczalna większa prędkość. Często są zawieszane na wysokości znaków. Dziwne, że straż miejska nie karze za to mandatami.
        • Gość: gda88 Re: a wogóle to wywieszający się mają zgodę Miast IP: *.static.hnet.pl 26.10.10, 19:32
          Straż Miejska powinna najpierw ukarać anarchistów, a nawet im profilaktycznie tyłki skopać - panie brudek.
        • Gość: Wiadomek Re: a wogóle to wywieszający się mają zgodę Miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 20:28
          Gość portalu: kzb napisał(a):

> tabliczki wyborcze konkurują o uwagę ze znakami drogowymi. Szczególnie doskwier
          > ające jest to na trasach gdzie jest dopuszczalna większa prędkość. Często są za
          > wieszane na wysokości znaków. Dziwne, że straż miejska nie karze za to mandatam
          > i.

Anarchisto z Wejherowa GWE

W swoim mieście rób zadymy i pokazuj jak mają rządzić a od Gdańska z daleka.

Kaszub widzi syf wszędzie tylko nie na swoim podwórku.
    • Gość: gda88 Wojna plakatowa. Tym razem w Gdańsku IP: *.static.hnet.pl 26.10.10, 19:35
      KW koryto to prawdziwe mentalne koryto. W tych świńskich mordach naprawde im do twarzy, żreć też powinni obierki i zlewki w tych swoich skłotach.
      • Gość: Wiadomek Re: Wojna plakatowa. Tym razem w Gdańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 20:31
        A może wystąpmy z petycją i prośba o pomoc w wysyłaniu na zsyłkę dalekooooo za Ural na białe niedzwiadki ???
    • 3miastoorg Wojna plakatowa. Tym razem w Gdańsku 26.10.10, 20:53
      komitety będą sobie świnie podkładać, jak w Sopocie, a potem można zwalić na anarchistów :) Zapowiada się niezłe przedstawienie. Wojna miłości.
      • Gość: Znany Re: Wojna plakatowa. Tym razem w Gdańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 21:42
        @ 3miastoorg

Wiem bo widziałem na własne oczy i nie tylko ja kto rozkręca zadymy i kto ma specjalizację w prowokacjach np. sesje rady miasta, kolacja wigilijna, pikieta pod Nowym Ratuszem.

Niezłe przedstawienia już anarchiści pokazali ...

Choć przyznam , że wśród nich są ludzie na poziomie ale to tylko dwie osoby
        • 3miastoorg Re: Wojna plakatowa. Tym razem w Gdańsku 27.10.10, 10:32
          wszelkie próby podszywania się pod anarchistów, wychodziły tym którzy to robią źle. Ostatnio źle na tym wyszedł młody partyjniak z PiS w Sopocie, shaltowany w stroju penisa.
    • Gość: em Wojna plakatowa. Tym razem w Gdańsku IP: *.chello.pl 26.10.10, 21:14
      Marcin, ale konkretnie - głosowałeś za podwyżką czynszów? Tak czy nie? Stać cię na szczerą odpowiedź? To proszę: doklejają prawdę czy fałsz? Dawaj albo jesteś dupkiem!
      • Gość: widmo Re: Wojna plakatowa. Tym razem w Gdańsku IP: *.chello.pl 26.10.10, 22:43
        Głosował za podwyżkami. Sama prawda. Wydaje mi się, że radny zgłosił się do GW by zareklamować się jeszcze bardziej.
    • Gość: inka Do koryta sie pchaja to swoje plakaty wywiszaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 01:05
      A najgorsze jest to, ze kandydaci na plakatach albo nic o sobie nie mowia i kandyduja bo tak kaze politykierska tradycja rodzinna, tak jak Skwierawski (ojciec tez kandyduje, ale na posla do sejmiku), albo oburzaja sie gdy plakaty mowia prawde

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka