kaixo 23.02.02, 00:02 Czy Polacy popierający Tybetańczyków, Kurdów, Palestyńczyków itd, organizujący manifestacje pod ambasadami Chin czy Izraela gotowi byliby poprzeć (czy choćby zrozmieć) dążenia do secesji Górnego Śląska? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alsmick Re: Secesja Górnego Śląska IP: 212.244.101.* 23.02.02, 11:31 Jako rodowity ślązak czyli słowianin mówiący gwarą, zupełnie nie rozumiem pytania. Jeżeli Powstańcy Śąscy (w tym moi przodkowie ) 3 razy wywoływali powstania żeby żyć w Polsce to po co się odrywać skoro jesteśmy jednym narodem? Czemu się nie zapytasz o coś tak kretyńskiego Mazowszan? Jestem pewien że gdyby Warszawa się odłączyła to byłoby im lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jos Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.proxy.aol.com 23.02.02, 16:27 Gość portalu: alsmick napisał(a): > Jako rodowity ślązak czyli słowianin mówiący gwarą, zupełnie nie rozumiem > pytania. Jeżeli Powstańcy Śąscy (w tym moi przodkowie ) 3 razy wywoływali > powstania żeby żyć w Polsce to po co się odrywać skoro jesteśmy jednym narodem? > > Czemu się nie zapytasz o coś tak kretyńskiego Mazowszan? Jestem pewien że gdyby > > Warszawa się odłączyła to byłoby im lepiej. Bycmoze twoi przodkowie nalezeli do tych mniej bystrych i dali sie nabrac na obietnice Korfantego ,ze kazdy kto jest za Polska dostanie krowe..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregmi Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.02.02, 21:16 A ja mam jedna zasade, chca isc, niech ida i bedzie spokoj. Oczywiscie, prawa ruchu (nie tylko drogowego) musza byc zachowane: referendum, wynik pozytywny, po nim jakies rozmowy, a jak nie, to trudno. No i OCZYWISCIE zero przeszkadzania ze strony porzucanego - patrz wynik referendum, na tym polega cywilizacja. A wiec, jak juz te wszyscy Tybety, Czeczency, Kurdowie sie odlacza, dotychczasowi ciemiezcy nie bede sie im wpieprzac, swiat ich uzna, a my Pomerania zechcemy byc panstwem geograficznie, historycznie i tranzytowo (znalazloby sie jeszcze kilka powodow) laczacym Polske, Niemcy, Danie, Filandie, Szwecje i Bornholm (niby Dania, a jednak), to Polakom i Polsce nic do tego. Ojej dajcie spokoj, taki przyklad tylko. Wcale by mnie nie bolalo mieszkac w malym, uporzadkowanym, swietnie zarzadzanym i bogatym panstwie (panstewku). A jesli chodzi o Pomeranie, to zdaje mi sie, ze przez ladne siedem wiekow byla osobnym panswem i niezle sobie radzila, no wiec jakby co. To by bylo nawet cos - odlaczyc sie jak Erytrea, zabrac "ciemiężcy" caly dostep do morza. Male panstwo, od Szczecina do Gdańska, taka nieco wieksza Belgia, ale jednolite gospodarczo i silne gospodarką. No, co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.02.02, 17:15 Gość portalu: Jos napisał(a): > Bycmoze twoi przodkowie nalezeli do tych mniej bystrych i dali sie nabrac na > obietnice Korfantego ,ze kazdy kto jest za Polska dostanie krowe..... Rąbnołeś jak tak krowa na asfald. Pozostaje tylko podziwiać niewymowną bystrość umysłu ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jos Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.proxy.aol.com 24.02.02, 18:56 Gość portalu: marek napisał(a): > Gość portalu: Jos napisał(a): > > > Bycmoze twoi przodkowie nalezeli do tych mniej bystrych i dali sie nabrac > na > > obietnice Korfantego ,ze kazdy kto jest za Polska dostanie krowe..... > > Rąbnołeś jak tak krowa na asfald. Pozostaje tylko podziwiać niewymowną bystrość > > umysłu ;o) > Gdybys sobie zadal troche trudu,to bys wiedzial ze przed Plebiscytem w 1921 roku w ten sposob werbowano za Polska (tz.Krowa Korfantego) Odpowiedz Link Zgłoś