Dodaj do ulubionych

Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet"

• Gość: jano To nie jest oszustwo........ IP: *.fbx.proxad.net 15.08.11, 11:53
      Nikt nie lamie prawa.Bezimienny zakupuje bilet dajmy na godzine.Bez wzgledu kto nim przejedzie bilet jest anonimowy i wazny godzine.Dodajmy prawnie wazny.Za godzine jazdy zaplacono.I to miesci sie w finansach firmy.Wiec nie robcie ludziom wody z mozgu.
      • Gość: Zka Też nie jest oszustwem; IP: *.ngm.net.pl 15.08.11, 12:04
        - oglądanie TV przez okno u sąsiada /chyba, że ten zasunie firankę/;
        - podstawić samochód pod parkometr, jeżeli poprzednikowi pozostało kilka minut;
        - wziąć ze śmietnika, z grobu /umarlakowi wszystko jedno/;
        - zjeść komuś zupę /na Dworcu Wschodnim/, jak ten poszedł po drugie - może nie zauważy??
        • Gość: mmm Re: Też nie jest oszustwem; IP: *.finemedia.pl 15.08.11, 12:16
          Znam dobrego psychiatrę , podać adres?
        • Gość: jano. Re: Też nie jest oszustwem; IP: *.fbx.proxad.net 15.08.11, 12:16
          To nie stanowi oszustwa.Bilet jest wazny jakis czas.I po wyjsciu pasazera , jest dalej wazny.Do limitu minut.To nie ma nic wspolnego z Dworcem Wschodnim.Chociaz gdy wykupisz abonament na godzine dostaw posilkow, rezygnujac masz prawo reszte czasu dac znajomemu.Bo za pol godziny zaplacono.I tyle, chywa ze twoj mozg inaczej to znosi.
          • muckal Re: Też nie jest oszustwem; 15.08.11, 13:10
            a mnie się nie podoba, to co piszesz i nie zgadzam się z tym.
        • Gość: es Re: Też nie jest oszustwem; IP: *.play-internet.pl 15.08.11, 13:06
          ale tu nie jest mowa o zabieraniu komuś, tylko o przekazaniu komuś... tym tokiem myślenia idąc, to umarlak podkradł komuś miejsce, miejsca parkingowe niech stoją puste, bo ktoś zapłacił za nie itp... tu nie chodzi o wykorzystywanie sytuacji nieświadomej jednostki przez jednostkę tylko świadome działania dwóch jednostek. I tak, nie jest to kradzież. Ciekawe, czy jakby Twoja mama jechała dalej z przystanku to powiedziałbyś jej, a kup bilet, tak będzie uczciwie lub nie zjesz czegoś do końca a ktoś inny chętnie by zjadł, to też każesz mu kupić a swoje wyrzucisz - gratuluję podejścia.
    • Gość: PL Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.aster.pl 15.08.11, 11:53
      Widać u urzędników jedną myśl przewodnią "Obywatelu jesteś głodny to umieraj z głodu ale nie kradnij" o a pensje wypłaca im pewnie Tusk z własnej kiesy... głupki.
    • zmuzbi Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 11:54
      To stary numer, w Krakowie w latach 1950 i dalszych, przekazywano bilet nie tyle pasażerom, co konduktorom, to było nagminne, ale teraz nie widzę powodu żeby tak robić. Sami siebie okradamy?
    • jacorn Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 11:54
      Wielu z nas miało przeboje z nierenomowaną "RENOMĄ". Ja proponuję hasło "Spisz najpierw kontrolera - później pokaż bilet".
    • ko_mentator Czy dobrze rozumuję? 15.08.11, 11:56
      Bilet 30 min na okaziciela uprawnia OKAZICIELA do jeżdżenia przez 30 min od jego skasowania. Nie zastrzega się, kto może być okazicielem, więc może nim być każdy.
    • alfa.3 Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 11:57
      W listopadzie 2005 roku zdarzyla mi sie Warszawie taka historia: wysiadlam o jeden przystanek za wczesnie, po chwili przyjechal nastepny tramwaj,wsiadlam nie kasujac biletu, poniewaz moj byl jeszcze wazny. Pan kontroler, ktory byl w tym wagonie nie uznal waznosci mojego biletu, (a byl wazny), stwierdzil, ze powinnam skasowac nowy i wlepil mi mandat 80 zlotych. Zaznaczam, ze jestem juz kobieta leciwa i mieszkam za granica od 45 lat. Znam Warszawe z lat mojej mlodosci, wiec mozna sobie wyobrazic, ze moglam sie pomylic co do przystanku, do Warszawy przyjezdzam bardzo rzadko, wywiozlam tym razem takie "przyjemne" wrazenie o miescie moich studenckich lat. Moje wyjasnienia nie zrobily na panu kontrolerze zadnego wrazenia, byl opryskliwy i wrecz ordynarny. Dlatego z calego serca popieram ta akcje!!!!
      • Gość: Zka I babci nie wstyd???????????????????? IP: *.ngm.net.pl 15.08.11, 12:09
        Oj nieładnie, nieładnie BABCIU!!! - nie powinna babcia wychowywać wnuczków.
      • Gość: Wander Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.play-internet.pl 15.08.11, 14:48
        Od każdego łebka kanar ma kasę, dlatego nie przepuści żadnej okazji, żeby mieć gapowicza. Akcję uważam za bardzo pomysłową, gdyby mogli to podatek byłby od powietrza, które wdychamy więc popieram.
        • Gość: ooop Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.finemedia.pl 15.08.11, 15:31
          \Kiedyś nawet chcieli wprowadzić podatek dla ludzi wchodzących do parku , ale obywatele zaprotestowali i nie ma .
          W ludziach , obywatelach siła , bez obywateli urzędas jest nikim.
    • jakiliebezeit Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 12:00
      Nie rozumiem gdzie tu jest ta cała kradzież, przecież ktoś zapłacił za te, dajmy na to, 15 minut jazdy więc dlaczego nie miałby ten czas zostać wykorzystany? Ja czasami odbijam bilet na 15 minut a jadę tylko 3 minuty i też chętnie bym komuś oddał taki bilet. Sympatyczna akcja.
    • Gość: zenek Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 12:02
      Do wszystkich obroncow ZTMu:
      Poczekajcie jeszcze troche - jest kwestia czasu tylko, kiedy wasze dane osobowe wyladuja na jakims ogolnodostepnym smietniku. Bo ZTM wlasnie zrobi porzadek w szafie "Pani Zosi" :))))

Nie jestem przeciwny podwyzkom, ale dlaczego przy okazji zmiany taryfy likwiduje sie bilety 7 i 14 dniowe na okaziciela?!?!?! Chce placic za przejazdy, ale nie mam zamiaru podawac swoich danych jakiejs instytucji o watpliwej reputacji. Co 3 dni do kiosku tez nie bede chodzil bo mi sie nie chce i juz!
      Dopoki ta instytucja bedzie wiedziec lepiej od pasazerow co im jest potrzebne, dopoty beda takie akcje :)
    • shroeder1970 cesja praw? ;) 15.08.11, 12:06
      Nie popieram takiego zjawiska, ale gdyby transport miejski jeździł uczciwie i miał ceny odpowiadajace wysokością cenom transportu masowego, a nie indywidualnego oraz, gdyby UCZCIWIE się płaciło za czas przejazdu czy ilość przystanków (co jest BEZ PROBLEMU do zrobienia, bo chyba wszędzie są elektronoiczne kasowniki), to problemu by nie było.
      Bo dlaczego mam płacić 2.60 za trzy przystanki, jak ktoś inny płaci tyle samo za 20 przystanków? TO jest nieuczciwe.
      Zachowania pasażerów przekazujących bilet nie sposób oczywiście nie uznać za niezgodne z przepisami, jednakże nalezy je potraktować w kategoriach obywatelskiego sprzeciwu przeciwko nieuczciwym warunkom transportu i niejasnym wyliczeniom cen biletów.
    • Gość: MM częściowo winna uboga oferta biletowa IP: *.play-internet.pl 15.08.11, 12:09
      Jest to oszustwo, ale władze miasta są w dużej mierze same sobie winne, likwidując bilet 15-minutowy. Faktycznie, ktoś, kto chce podjechać 1-2 przystanki musi płacić za bilet godzinny (lub za całą trasę pojazdu). Jest to też w pewnym sensie postawa nie fair wobec pasażera. Był to ruch ewidentnie nastawiony na wyciągnięcie większej kasy od pasażerów. W całej europie funkcjonują bilety typu Kurzstrecke. W Polsce 10- czy 15 minutowe lub 5-przystankowe są w każdym mieście. W Szczecinie są bilety 20- 60- 120- minutowe, a władze chcą wprowadzić również 10-minutowe( z drugiej strony tak bogata oferta jednorazowych biletów też nie jest dobra, wystarczyłyby 10(15) minutowe i 60 minutowe oraz np 6 godzinne.
      Gdańsk jest ewenementem jak chodzi o ubogość oferty biletowej- brakuje zarówno biletów na kilka przystanków jak i długotermiowych, 3-dniowych czy tygodniowych. Proszę wejść na strony organizatorów KM w najwiekszych polskich miastach i porównać z ofertą Gdańska. Gdyby taryfę dostosowano do potrzeb pasażerów, nie opłacałoby się oszukiwać.
    • Gość: Dag Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.ip.jarsat.pl 15.08.11, 12:10
      Moim zdaniem punkt 10 w § 3 UCHWAŁY Nr XXXV/988/09 Rady Miasta Gdańska z dnia 23 kwietnia 2009 roku ("Po skasowaniu biletu jednorazowego w pojeździe zabrania się jego dalszego odstępowania innemu pasażerowi") może dotyczyć TYLKO biletów na jeden przejazd. Tutaj faktycznie przewoźnik zawiera umowę z konkretnym pasażerem i przekazywanie tego biletu innej osobie byłoby nieuczciwe wobec przewoźnika. Za bilet zapłaciłaby jedna osoba, a przewoźnik przewiózłby tego samego dnia np. dwieście osób legitymujących się tym samym biletem.

Myślę jednak, że ZTM w Gdańsku niesłusznie zalicza bilety czasowe do biletów jednorazowych (widzę, że są tylko dwa bilety czasowe: 1-godzinny i 24-godzinny). Ponieważ są to bilety na okaziciela, nie ma znaczenia kto nimi dysponuje, dopóki nie upłynął limit czasu - i tutaj żadnego oszustwa i kombinowania nie widzę. Mogę zrobić ze swoim biletem co mi się podoba; przecież jeżeli rano kupię bilet 24-godzinny za 11 złotych, to po południu mój brat, czy matka, chcąc coś załatwić w mieście nie kupi drugiego - bo i po co? Bilet jest ważny do północy i na jego podstawie może jeździć komunikacją miejską każdy, kto akurat nim dysponuje. Analogicznie z biletami 1-godzinnymi, czy też 20-minutowymi - w innych miastach. Nie widzę powodu, dla którego nie mógłbym opłacić biletu komuś innemu. Przewoźnik godzi się wozić okaziciela biletu do momentu upłynięcia limitu czasu - proste.

Problemem może być, jak ktoś słusznie zauważył, system kontroli biletów. Może zdarzyć się nieuczciwy kontroler, który "widział" jak ktoś dostał bilet jednorazowy od kogoś innego - i co wtedy?

• Gość: Oszukany przez MPK To MPK oszukuje!!! IP: *.ghnet.pl 15.08.11, 12:11
      W Krakowie są teraz tylko bilety czasowe. Jeżeli muszę kupić bilet godzinny, a jadę nim przez 20 minut to czuję się OSZUKANY prze MPK i uważam, że mam pełne prawo oddać ten bilet komu chcę jeszcze na kolejne 40 minut. MPK nie uważa, że oszukuje sprzedając produkt na 1 godzinę, a z tego zużywam ledwie połowę? Jak widać mentalność Kalego, jak Kali ukraść z biletu to dobrze, jak Kalemu to bardzo niedobrze. Tylko przypominam, że tu nikt MPK nic nie kradnie, bilet obowiązuje godzinę i to jest ważne. To MPK nieustannie oszukuje sprzedając bilety, których się najczęściej nie wykorzystuje. Czy jak ktoś kupuje chleb, czy konserwę to zawsze część wyrzuca? Czy jak odda koledze, to może piekarz albo producent mięsa ma go też oskarżyć o kradzież? Ludzie daliście się zwariować systemowi opłat, który od samego początku jest chory. Bilety okresowe też nie powinny być imienne. To bilet jako produkt jeździ, a nie pasażer. Jeśli ja wykupuje bilet, a przez kilka dni nie jeżdżę nikt mi za to pieniędzy nie zwraca, bo bilet można oddać jak się nie jeździ dłużej niż 2 tygodnie. To co MPK nie kradnie pieniędzy za 2 tygodnie? Kradnie w majestacie prawa, a ludzie jeszcze jak te barany uważają, że tak ma być. Przecież jak ktoś jedzie z biletem okresowym to ten bilet nie jest w stanie jeździć z inną osobą i nie widzę powodu, żeby na tym bilecie nie mogła jeździć jakaś inna osoba na przykład z rodziny, ale oczywiście nie w tym samym czasie, bo bilet jest tylko jeden. To przewoźnicy miejscy oszukują w majestacie prawa i jeszcze bezczelnie tych oszustw bronią!!!!!!!!!!!!!
    • rojberek I wychodzi "polaczkowość" na wierzch! 15.08.11, 12:15
      Złodziejstwo, oszustwo - to wszystko norma dla obywateli tego żałosnego, złodziejskiego, kraju.
      • Gość: mokasty Re: I wychodzi "polaczkowość" na wierzch! IP: *.finemedia.pl 15.08.11, 12:21
        mowisz o sobie jak mniemam kanarze?>
    • Gość: Walpurg Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 12:15
      I czy to się czymś różni od zachowania bandytów, którzy rabowali sklepy w Londynie?

Różni się tylko brakiem pożaru. Złodziejstwo identyczne.
      • Gość: ss Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 13:31
        Różni się jeszcze czasem trwania. W londynie kradli jeden wieczór, mpk kradnie tak od lat.
    • Gość: szszszsz We Wrocławiu bilety sa zostawiane na parapecie IP: *.wroclaw.mm.pl 15.08.11, 12:16
      W tramwaju przy oknie
    • Gość: radek Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.demon.co.uk 15.08.11, 12:24
      Polskie cwaniactwo, przez ktore nigdy w tym kraju nie bedzie dobrze dopoki mentalnosc sie nie zmieni.
      W karajach cywilizowanych to sie nazywa zlodziejstwem.
    • Gość: bzzyk Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:24
      Przejdzie przejdzie. Jeśli masz bilet na przejazd do Warszawy a wysiądziesz w np. Toruniu, to inna osoba może kontynuować podróż z tym samym biletem.
    • walpurg Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b 15.08.11, 12:24
      I czy to się czymś różni od zachowania bandytów, którzy rabowali sklepy w Londynie?
      Różni się tylko brakiem pożaru. Złodziejstwo identyczne.
    • Gość: kirdan1 To ów zakaz jest niezgodny z prawem! IP: 95.108.79.* 15.08.11, 12:25
      Zakaz oddawania skasowanego biletu nie ma podstaw prawnych (bo za taką nie można uznać jakiegoś tam sprzecznego z Konstytucją regulaminiku przewoźnika). Jeśli nabyłem bilet i jest moją własnością to w każdej chwili mogę z nim zrobić co mi się żywnie podoba. A zatem również dokonać darowizny takiego biletu.
      Brawo dla organizatorów akcji! :-)
      • Gość: lewnik Re: To ów zakaz jest niezgodny z prawem! IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 13:34
        Bilet nieimienny nieskasowany możesz oddać zawsze i wszędzie i nic nikomu do tego. Jeśli go skasujesz, to możesz dokonać cesji praw nabytych pod warunkiem, że druga strona nie zastrzegła tego. Ktoś wyżej przytoczył cytat z regulaminu mpk w stolicy - tam jednorazowe mają takie zastrzeżenie, czasowe już nie.
    • Gość: benek Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.11, 12:25
      W ten sposób wpływy z biletów będą coraz niższe, więc ich cena będzie rosła - jelenie oddające swoje bilety będą więc płacić coraz więcej. Idiotyczna akcja, pomijam już fakt, że jest zwyczajnie niemoralna.
    • Gość: mecenas prado Tzw. prawnicy nie wprowadzajcie w błąd. To nie osz IP: 95.154.230.* 15.08.11, 12:25
      oszustwo.

Bilet czasowy jest ważny do końca, tak samo jak jednoprzejazdowy, a kto się nim posługuej guzik to kogos obchodzi - ważne by była to jedna osoba w danej chwili, niekoniecznie ta sama.

Przekazanie biletu nie jest żadnym przestępstwem. Karane może być zastraszanie postawy obywatelskiej i solidarnościowej.
      • Gość: kirdan1 Re: Tzw. prawnicy nie wprowadzajcie w błąd. To ni IP: 95.108.79.* 15.08.11, 12:56
        100% racji!
    • jawiemswoje Np.w Wiedniu studenci... 15.08.11, 12:27
      zakładają w akademikach zbiorowe ubezpieczenie na wypadek złapania przez kontrolerów
    • Gość: bartek z Poznania Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: 194.28.43.* 15.08.11, 12:28
      oddawanie biletu funkcjonowalo juz w poZnaniu w latach 80 i 90, teraz ten obyczaj widze ze nieco wygasł. natomiast w Rosji i na białorusi w malych miastach zwyczaj oddawania biletu wchodzącym funkcjonuje bardzo sprawnie.

• bsmagas13 Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b 15.08.11, 12:30
      W Lublinie to dość dobrze funkcjonuję a jak się cenny podnosi to trzeba się go spodziewać
      po prostu solidarność
    • Gość: foxx Bolszewicka akcja okradania uczciwych obywateli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 12:30
      S......cie do Korei PŁn! Tam bedziecie mieli komunikację za darmo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka