Gość: MARECKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 21:32 Czy sąd zastrzegł w wyroku po jakim terminie skazany może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Raffi Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank IP: *.proxy.aol.com 20.05.04, 22:10 I bardzo dobrze. Takich to trzeba izolowac od spoleczenstwa. Zeby zgnil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidula a gdyby go tak usmażyć? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 23:22 Na czyściutkim krzesełku elektrycznym, a potem sprzatnać dokładnie jego pedantyczne ścierwo... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.69 Brawo sędzia Węglowski 21.05.04, 07:53 Takiego zabójcę sąd powinien wydać w ręce normalnym ludziom - kara byłaby natychmiastowa. Mam nadzieję, że tego gnojka wykończą w więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Brawo sędzia Węglowski 21.05.04, 09:21 jacek.69 napisał: > Takiego zabójcę sąd powinien wydać w ręce normalnym ludziom - kara byłaby > natychmiastowa. To nie byłaby kara, lecz samosąd. > Mam nadzieję, że tego gnojka wykończą w więzieniu. Nawołujesz do przestępstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 08:36 Mam wątpliwości czy jest zdrowy psychicznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 09:05 agaa78 napisała: > Mam wątpliwości czy jest zdrowy psychicznie.. To było bez wątpienia dokładnie sprawdzone, tak jak wpływ ewentualnej choroby psychicznej na poczytalność. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 09:09 Nie zaprzeczam,ze bylo sprawdzone.Malo tego-dobrze,ze uznano go zdrowym,bo nie ominie go surowa kara.Chodzi mi tu tylko o pewien ansurd:otoz nie wydaje mi sie,zeby ktos kto zabija czlowieka byl zdrowy psychicznie.I tu rodzi sie pytanie gdzie jest granica miedzy zdrowym i chorym umyslem. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 09:20 agaa78 napisała: > Nie zaprzeczam,ze bylo sprawdzone.Malo tego-dobrze,ze uznano go zdrowym,bo nie > ominie go surowa kara.Chodzi mi tu tylko o pewien ansurd:otoz nie wydaje mi > sie,zeby ktos kto zabija czlowieka byl zdrowy psychicznie.I tu rodzi sie > pytanie gdzie jest granica miedzy zdrowym i chorym umyslem. Zauważ, że ponoszenie odpowiedzialnosci karnej nie zalezy od tego, czy sprawca jest zdrowy psychicznie, czy chory. lecz od tego, czy był w chwili czynu poczytalny. Można być chorym psychicznie, ale poczytalnym (rozpoznawać znaczenie swoich czynów i móc nimi kierować). Być moze tak jest w tym przypadku - facet jest być może chory, nawet powaznoie, ale nie wyłączało to jego poczytalności. Nota bene wyłączenie pocztalności może też wynikać z innych powodów niż choroba psychiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 10:16 """Zauważ, że ponoszenie odpowiedzialnosci karnej nie zalezy od tego, czy sprawca > jest zdrowy psychicznie, czy chory. lecz od tego, czy był w chwili czynu > poczytalny. Można być chorym psychicznie, ale poczytalnym (rozpoznawać > znaczenie swoich czynów i móc nimi kierować). Być moze tak jest w tym > przypadku - facet jest być może chory, nawet powaznoie, ale nie wyłączało to > jego poczytalności. > Nota bene wyłączenie pocztalności może też wynikać z innych powodów niż choroba > > psychiczna. zgadzam sie,dlatego mnie dziwi,ze sedzia twierdzi,ze gosc jest zdrowy.Byl poczytalny,owszem,ale czy zdrowy?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 10:49 agaa78 napisała: > zgadzam sie,dlatego mnie dziwi,ze sedzia twierdzi,ze gosc jest zdrowy.Byl > poczytalny,owszem,ale czy zdrowy?? Przecież nie twierdzi tak na podsatwie własnej intuicji, lecz na podstawie opinii dwóch biegłych lekarzy psychiatrów, którzy zapewne opiniowali dodatkowo wspólnie z psychologiem (opinia kompleksowa jest już w takich sprawach niemal regułą). Zarzucasz im pomyłkę? Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 10:57 To może zadam pytanie inaczej:czy uważasz,ze chlop,ktory morduje swoja dziewczyne i nienarodzone dziecko jest zdrowy psychicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 11:04 agaa78 napisała: > To może zadam pytanie inaczej:czy uważasz,ze chlop,ktory morduje swoja > dziewczyne i nienarodzone dziecko jest zdrowy psychicznie? Odpowiedź na to pytanie nie zależy od kryteriów wymyślonych przez mnie, lecz od przyjętych w psychiatrii. Jesli z medycznego punktu widzenia jest zdrowy psychicznie (to znaczny nie cierpi na żadną chorobę psychiczną) to znaczy, że jest zdrowy psychicznie. Czy dla Ciebie jedynym wytłumaczeniem zła jest choroba psychiczna? Czy powyżej pewnego poziomu jednym wytłumaczeniem zła ma być choroba psychiczna? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 11:11 A mogę mieć swoje zdanie na ten temat?Chodzi o to,ze w sprawie aborcji medycyna wcale nie określa jej jednoznacznie za złą czy nie. Podobnie jest z eutanazja..a mimo wszystko ludzie (pomijam juz w tej kwestii kosciol)maja swoja wlasna opinie.nawet jak aborcja bedzie w pelni legalna beda ludzie,ktorzy ja calkowicie skrytykuja.i odwrotnie. Podobnie jest w tej kwestii-i moze masz racje-wiele zla tlumacze zdrowiem psychicznym.Ale nie tylko.Co i nnego zrobic cos zlego nagle,bez zastanowienia (tutaj nie zawsze bede to tlumaczyla choroba),a co innego przemyslec sprawe i ja dokladnie zaplanowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 11:23 agaa78 napisała: > A mogę mieć swoje zdanie na ten temat?Chodzi o to,ze w sprawie aborcji medycyna > wcale nie określa jej jednoznacznie za złą czy nie. Wybacz aga, ale to jakies kompletne nieporozumienie. Medycyna w ogóle nie jest od oceniania czegokolwiek jako dobrego albo złego. > Podobnie jest z > eutanazja..a mimo wszystko ludzie (pomijam juz w tej kwestii kosciol)maja swoja > wlasna opinie.nawet jak aborcja bedzie w pelni legalna beda ludzie,ktorzy ja > calkowicie skrytykuja.i odwrotnie. No dobrze, ale co z tego? Przecież nie dyskutujemy o tym, czy zabójstwo jest złe czy dobre, bo chyba mamy na ten temat zbieżny pogląd. > Podobnie jest w tej kwestii-i moze masz racje-wiele zla tlumacze zdrowiem > psychicznym.Ale nie tylko.Co i nnego zrobic cos zlego nagle,bez zastanowienia > (tutaj nie zawsze bede to tlumaczyla choroba),a co innego przemyslec sprawe i > ja dokladnie zaplanowac. Owszem co innego, ale nie można - jak Ty - stawiać znaku rózności - "zabił z premedytacją, znaczy na pewno wariat". Nie ma takiej zależności. Można się dopuścić nawet strasznie złych czynów będąc jak najbardziej zdrowym psychicznie, a na przykład poważnie zaburzonym emocjonalnie albo nawet i to nie, lecz na przykład z myślą o ogromnej korzyści finansowej. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 11:55 """Wybacz aga, ale to jakies kompletne nieporozumienie. Medycyna w ogóle nie jest > od oceniania czegokolwiek jako dobrego albo złego. to dlaczego lekarze oceniaja i odmawiaja wykonywania zabiegow???? A jesli chodzi o zaburzenia emocjonalne to jest to rowniez zwiazane ze zdrowiem psychicznym. Depresja przeciez tez jest choroba o podlozu psychicznym..ale oczywiscie nikt nie powie,ze osoba cierpiaca na depresje jest chora psychicznie. """"No dobrze, ale co z tego? Przecież nie dyskutujemy o tym, czy zabójstwo jest > złe czy dobre, bo chyba mamy na ten temat zbieżny pogląd. a o czym tak wlasciwie dyskutujemy? wszelkie skrzywienia od "normy" maja swoje uzasadnienie w medycynie.Tak mi sie przynajmniej wydaje.A kwestia terminologii jest sprawa drugozedna i raczej odzwierciedla emocje (mowie tu o sobie i nazywaniu takich ludzi chorymi psychicznie),tak jak aborcje nazywa sie czesto morderstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 14:23 agaa78 napisała: > """Wybacz aga, ale to jakies kompletne nieporozumienie. Medycyna w ogóle nie > jest > > od oceniania czegokolwiek jako dobrego albo złego. > > to dlaczego lekarze oceniaja i odmawiaja wykonywania zabiegow???? > Medycyna nie ocenia nigdy niczego jako "dobrego" albo "złego", bo nie leży to w jej kompetencjach. Jeśli lekarz odmawia wykonania jakiegoś zabiegu z powołaniem się na sumienie (o taki przykład Ci - jak rozumiem chodzi) to jest to ocena etyczna, filozoficzna, aksjologiczna, nazwij to jak tylko chcesz, ale w żadnym wypadku nie medyczna. > A jesli chodzi o zaburzenia emocjonalne to jest to rowniez zwiazane ze zdrowiem > psychicznym. Są, ale nie są chorobą psychiczną, co próbuję Ci wytłumaczyć. > Depresja przeciez tez jest choroba o podlozu psychicznym..ale > oczywiscie nikt nie powie,ze osoba cierpiaca na depresje jest chora psychicznie Chyba, że depresja jest objawem ("fragmentem")danej choroby, jak chociażby schizofrenii lub psychozy afektywnej dwubiegunowej. > """"No dobrze, ale co z tego? Przecież nie dyskutujemy o tym, czy zabójstwo > jest > > złe czy dobre, bo chyba mamy na ten temat zbieżny pogląd. > > a o czym tak wlasciwie dyskutujemy? > wszelkie skrzywienia od "normy" maja swoje uzasadnienie w medycynie.Tak mi sie > przynajmniej wydaje. Otóż właśnie nie. W żadnym wypadku nie jest tak, że człowiek dopuszczający się poważnego, drastycznego przestępstwa zawsze działa pod wpływem choroby psychicznej, jak uparcie twierdzisz. Wręcz przeciwnie. Bardzo łatwo podać przykłady straszliwych przestępstw popełnionych "na chłodno", przez całkowicie zdrowe psychicznie osoby (morderstwa rabunkowe, przypadki ludobójstwa, zbrodnie wojenne, zamachy terrorystyczne itd.). > A kwestia terminologii jest sprawa drugozedna i raczej > odzwierciedla emocje (mowie tu o sobie i nazywaniu takich ludzi chorymi > psychicznie),tak jak aborcje nazywa sie czesto morderstwem. O nie. Ten przykład jest niedopuszczalny etycznie, ponieważ nazywanie kogokolwiek chorym psychicznie dla dania ujścia swoim emocjom jest po prostu niegodziwe (podobnie zresztą jak stawianie równosci między aborcją a morderstwem, ale to całkiem inna historia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank IP: *.rgsa.pl 21.05.04, 14:45 Po pierwsze:nie jestem lekarzem,wiec tak naprawde nie wypowiadam sie z tego punktu widzenia.Nie przekonasz mnie,ze mordercy sa ludzmi normalnymi- niezaleznie co na ten temat mowi medycyna. Wydaje mi sie,ze skoro lekarz moze odmowic wykonania zabiegu ze wzgledow moralnych,to oznacza,ze medycyna jednak potrafi oceniac. Co to jest w takim razie "choroba psychiczna"??? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 16:03 Trudno aga. Nie każdy sprawca zbrodni jest chory psychicznie, ale widzę, że i tak Ci tego nie potrafię wyjasnić. Dziękuję za miłą dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dory Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 21.05.04, 09:41 "Sąd wie, że oskarżony przyznał się i ma pozytywną opinię. To są okoliczności łagodzące (...)" Nie wierzę. To, ze morderca ma dobrą opinię ma być okolicznością łągodzącą???? To, że się przyznał do winy też???? A gdzie miejsce na skruchę????? Chyba jej nie wyraził, a skoro nie wyraził to powinien zdychać w tym więzieniu i nie mieć dostępu do tych wszelkich wygód, za którymi tęsknią nawet normalni ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 10:17 no i bedzie-w koncu dostal dozywocie Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 10:54 Gość portalu: Dory napisał(a): > "Sąd wie, że oskarżony przyznał się i ma pozytywną opinię. To są okoliczności > łagodzące (...)" Nie wierzę. To, ze morderca ma dobrą opinię ma być > okolicznością łągodzącą???? Oczywiście że tak. ? To, że się przyznał do winy też???? Oczywiście. > A gdzie miejsce > na skruchę????? Czy brak skruchy niweluje wszelkie okolicznosci łagodzące??? Mylisz dwie rzeczy. Były okoliczności łagodzące, ale sąd - słusznie - nie brał ich pod uwagę przy wymiarze kary. Chyba jej nie wyraził, a skoro nie wyraził to powinien zdychać > w tym więzieniu i nie mieć dostępu do tych wszelkich wygód, za którymi tęsknią > nawet normalni ludzie... Jakież to "wygody" czakają na osadzonego skazanego na dożywocie? Nie życzę Ci takich "wygód" nawet przez tydzień. Czeka go wiele lat koszmaru (na który sobie zasłużył) a nie żadne "wygody". Czas wreszcie skończyć z mitem o rzekomej "luksusowości" polskich więzień. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldyna Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank 21.05.04, 21:20 może i mylę... Od tego roku przestanę, bo wybieram się na prawo. Ale i tak nie jest ono uczciwe (prawo w Polsce). A w więzieniach na pewno mają lepsze wyżywienie niż niejeden Polak żyjący na wolności. Proponowałabym Takich jak on do kopalni na przymusowe roboty wysyłać. A niech górnik, który miałby okazję dorobić gdzie indziej, otrzymuje za nich pensje. Dla mnie nie liczy się jaką miał opinię. To człowiek z chorą psychiką, który może i udawał świętego, ale skoro był zdolny do zabójstwa siebie i swojego dzieciątka, to nie zasługuje na szacunek i żadne okoliczności łagodzące. Moim zdaniem nawet nie warto było o nich rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank IP: *.pl-net.pl 21.05.04, 14:38 dramat, i ochydna zbrodnia, dożywocie to zamało, ciężkie roboty ze skutkiem śmiertelnym to też zbyt łagodne - tyle dla skazanego. Poza tym redaktor się pomylił to nie była ciąża tylko ofiary ale i tego mordercy, zabicie własnej dziewczyny i własnego dziecka to coś nie wyobrażalnego - przynajmniej dla mnie, tym bardziej bez przyczyny, przecież nikt nie czychał na jego życie?! ludzie, czy tych młodych niby wykształconych pogięło!!!! zabijać żeby kupić sobie w kredycie malucha??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doris Day Re: Dożywocie dla zabójcy ciężarnej przedszkolank IP: *.maxnet.org.pl 21.05.04, 15:56 To straszne wstyd mi ze wogóle znałam kogoś takiego. Zawsze był dziwny , Taki troszkę psychiczny jak na mój gust .... Nie wiedziałam ze aż tak. Do piachu z nim!! Odpowiedz Link Zgłoś