Dodaj do ulubionych

Nowa gdańska ul. św. Ducha

IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 22:20
Uważam, że staranna, szanująca duch miejsca zabudowa to wspaniały pomysł !
Jestem pewny, że jeszcze bardziej doda gdańskiej Starówce urody !
Obserwuj wątek
    • Gość: Benek A czemu nie sprzedawać mięcha na ławach mięsnych IP: *.mlyniec.gda.pl 18.06.04, 08:51
      Wyobraźcie sobie jaka to byłaby atrakcja - miejsce gdzie można kupiś świńskie i
      wołowe półtusze. Kiełbasy, serdelki, kotleciki.
      Niesamowite...
    • zoppoter Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 18.06.04, 09:52
      Gość portalu: warszawiak napisał(a):

> Uważam, że staranna, szanująca duch miejsca zabudowa to wspaniały pomysł !
      > Jestem pewny, że jeszcze bardziej doda gdańskiej Starówce urody !

W Gdańsku nie ma żadnej Starówki. Jest Główne Miasto (w którym jest ul.
      Św,Ducha) i Stare Miasto (tam gdzie Wielki Młyn, Koscioły Katarzyny, Brygidy,
      Jakuba, Elżbiety, kilka wiezowców i "centrów handlowych")...
      • Gość: Buba Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha IP: *.iel.gda.pl / *.iel.gda.pl 18.06.04, 13:28
        zoppoter - warszawiak napisał "Starówka" a nie stare Miasto. Tak zwykły zjadacz
        chleba nazywa dzielnicę Starego Miasta i niech tak zostanie. Czy Ty na
        bezpiecznik mówisz "wkładka topikowa"? a może jeszcze lepiej - "korek" ?
        • zoppoter Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 18.06.04, 14:49
          Gość portalu: Buba napisał(a):

> zoppoter - warszawiak napisał "Starówka" a nie stare Miasto. Tak zwykły
          > zjadacz
          > chleba nazywa dzielnicę Starego Miasta i niech tak zostanie.

Ulica Świętego Ducha nie jest na Starym Miescie, tylko na Głównym Mieście. O
          czym wyraźnie, jak wół, napisałem.

Żadna gdańska dzielnica nie nosi oficjalnej nazwy "Starówka", a Warszawiak
          napisał to dużą literą jak nazwę własną. Czyli nie chodziło tu o potoczne
          określenia przeciętnych zjadaczy chleba.
      • agaa78 Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 18.06.04, 13:47
        nie czepiaj sie
        • zoppoter Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 18.06.04, 14:54
          agaa78 napisała:

> nie czepiaj sie

A to dlaczego? Czy ja nazywam dzielnicę Wola w Warszawie słowem Chcica na
          przykład? Czy ja nazywam Powiśle Nadwiślem? Czy nazywam krakowski Kazimierz
          Kazimierzowem?

W Gdańsku, jak w innych miastach, są takie a nie inne historyczne nazwy i
          powinny byc one uszanowane.
          • Gość: cdx Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha IP: *.core.lanet.net.pl 18.06.04, 18:47
            zoppoter napisał:

> W Gdańsku, jak w innych miastach, są takie a nie inne historyczne nazwy i
            > powinny byc one uszanowane.

Nazwa "Główne Miasto" nie jest wcale nazwą historyczną, ale wymyślona została po
            wojnie. Historycznie obszar ten powinien mieć miano "Prawego Miasta" od niem.
            "Rechtstadt".

Z kolei określenie "starówka" nie jest nazwą własną, tylko rodzajową, która
            odnosi się do wszelkich zabytkowych dzielnic, a więc zarówno tych w Warszawie,
            jak i gdzie indziej, także w Gdańsku.

Pozdrawiam.
            • zoppoter Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 21.06.04, 08:33
              Gość portalu: cdx napisał(a):

> Nazwa "Główne Miasto" nie jest wcale nazwą historyczną, ale wymyślona została
              > po
              > wojnie. Historycznie obszar ten powinien mieć miano "Prawego Miasta" od niem.
              > "Rechtstadt".

Owszem, tylko to "Recht" czyli "Prawe" nie oznacza prawej strony. To oznacza,
              że było to miasto uznane (w XIV wieku) za "prawidłowe" "na
              prawie" "uprawnione". To przetłumaczono na łacinę jako "dominium" (albo coś w
              tym stylu), co po wojnie przłozono na polski jako Główne.

>
              > Z kolei określenie "starówka" nie jest nazwą własną, tylko rodzajową, która
              > odnosi się do wszelkich zabytkowych dzielnic, a więc zarówno tych w Warszawie,
              > jak i gdzie indziej, także w Gdańsku.

Pisane z małej litery owszem. Tu uzyto tego sformułowania pisząc je z dużej
              litery, czyli jak nazwę własną.
              Co więcej, akurat w Gdańsku nazywanie Głónego Miasta "starówką" prowadzi do
              błędnego uznania Głównego Miasta za Stare Miasto, bo takie jest potoczne
              znaczenie sława "starówka".
              • pumeks Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 21.06.04, 12:36
                zoppoter napisał:

> prawie" "uprawnione". To przetłumaczono na łacinę jako "dominium" (albo coś w
                > tym stylu), co po wojnie przłozono na polski jako Główne.

Raczej "w tym stylu" ;) Przynajmniej w tych tekstach łacińskich, które znam,
                pisano "urbs principalis". A nazwa "Główne Miasto" sporadycznie pojawiała się w
                publikacjach polskich już w latach trzydziestych XX wieku.
              • Gość: cdx Spieramy się o detale, gdy grozi nam katastrofa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 15:14
                zoppoter napisał:
                Owszem, tylko to "Recht" czyli "Prawe" nie oznacza prawej strony. To oznacza,
                > że było to miasto uznane (w XIV wieku) za "prawidłowe" "na
                > prawie" "uprawnione".

Wcale nie twierdzę, że "Prawe" oznacza prawą stronę. Może, owszem,
                zanczyć "prawidłowe", "właściwe" (takie ma też znaczenie słowo "prawy" w naszym
                języku), może ponadto znaczyć "prawne", "oprate na prawie", nadal jednak daleko
                takim określeniom pod względem semantycznym do "głównego", które mi się
                osobiście niezbyt podoba.

Bardziej jednak niż nieadekwatne nazewnictwo martwi mnie sam plan
                zagospodarowania przestrzennego, który obowiązkową rekonstrukcję (taką jak przy
                ul. św. Ducha) przewiduje tylko dla niewielkiej części wszystkich budynków,
                jakie mają zostać na tym terenie wzniesione. Znając zaś zły smak, pychę i
                niestety - niemoc twórczą - naszych architektów, możemy się spodziewać
                wszystkiego, co najszkaradniejsze, zarówno przy Szerokiej, Targu Rybnym, jak i
                w kilku innych eksponowanych miejscach, gdzie rekonstrukcji się nie przewiduje,
                bo niestety na miano płodów najszkaradniejszych zasługuje większość realizacji
                o formach "niehistorycznych", które na Głównym Mieście znajdujemy. Przypominam
                sobie m.in., w jakie robawienie moich znajomych z zagranicy wprawił widok tej
                świątyni kiczu i "gargamela" istnego, jakim jest Hotel Hanza z jego
                pseudohiszpańskimi balkonami i naiwnymi ozdobami, inspirowanymi
                najwyraźniej "rezydencjami" polskich nuworyszów...

Pozdrawiam.
                • Gość: brasu Re: Spieramy się o detale, gdy grozi nam katastro IP: 82.145.90.* 22.06.04, 19:28
                  Zawitałem tu do was ze Szczecina :) Uwierz mi tutaj dopiero panuje niemoc
                  twórcza bylejakość i brak wizji. Byłem w Gdańsku wiele razy. Nie narzekaj. My
                  również mamy ulicę św.Ducha tyle tylko, że oszpeconą PRL-owskimi blokami i
                  przeróżnymi budami na które okreslenia nawet nie znajduję... Katstrofy to ja u
                  Was bym się raczej nie spodziewał. Przynajmniej nie w tej kwestii. Pozdrawiam
                  • Gość: cdx Re: Spieramy się o detale, gdy grozi nam katastro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 12:22
                    Gość portalu: brasu napisał(a):

> Zawitałem tu do was ze Szczecina :) Uwierz mi tutaj dopiero panuje niemoc
                    > twórcza bylejakość i brak wizji. Byłem w Gdańsku wiele razy. Nie narzekaj. My
                    > również mamy ulicę św.Ducha tyle tylko, że oszpeconą PRL-owskimi blokami i
                    > przeróżnymi budami na które okreslenia nawet nie znajduję... Katstrofy to ja
                    u
                    > Was bym się raczej nie spodziewał. Przynajmniej nie w tej kwestii. Pozdrawiam

Ale za to macie place gwiaździste i układ ulic jak w Paryżu. Jest więc czego
                    zazdrościć... :)

Pozdrawiam.
          • Gość: Aga Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha IP: *.rgsa.pl 23.06.04, 14:41
            Tylko dlaczego wiekszosc gdanszczan uzywa mimo wszystko slowa starowka???

poza tym wszystko zalezy kto i dlaczego tak mowi-chlop chcial powiedziec cos
            milego,a Ty wyjezdzasz z czepianiem sie o terminologie...myslisz,ze nastepnym
            razem zainteresuje sie gdanska "starowka"?
            • zoppoter Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 23.06.04, 14:45
              Gość portalu: Aga napisał(a):

> Tylko dlaczego wiekszosc gdanszczan uzywa mimo wszystko slowa starowka???

Dobre pytanie... Osobiście jestem zdania, ze to wynika z lenistwa językowego i
              naleciałości warszawskich wśród napływowej ludności powojennej.

>
              > poza tym wszystko zalezy kto i dlaczego tak mowi-chlop chcial powiedziec cos
              > milego,a Ty wyjezdzasz z czepianiem sie o terminologie...myslisz,ze nastepnym
              > razem zainteresuje sie gdanska "starowka"?

Udzieliłem po prostu informacji. Jeżeli ja w obcym miescie uzyłbym błędnej
              nazwy własnej i zostałbym poprawiony, to po prostu przyjąłbym te korektę do
              wiadomości.
              • Gość: Aga Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha IP: *.rgsa.pl 23.06.04, 14:59
                A mi chodzi o to,ze skoro nazwa starowka jest ta powszechna to czemu nie uznac
                jej moze nie tyle za jedyna poprawna co za dopuszczalna? Jezyk polski ma to do
                siebie, ze jest elastyczny.Slowa,ktore kiedys byly niedopuszczalne (np swetr,
                albo odmiana przez przypadki slow takich jak radio czy auto)teraz sa
                prawidlowe.NIe o to chodzi,zeby zmieniac ludzi tylko jezyk, oczywiscie w ramach
                rozsadku.
                Pozdrawiam
                • zoppoter Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 23.06.04, 15:09

> A mi chodzi o to,ze skoro nazwa starowka jest ta powszechna to czemu nie
                  > uznac
                  > jej moze nie tyle za jedyna poprawna co za dopuszczalna?

Bo to w Gdańsku prowadzi do błędnych wniosków, że owa "starówka" to skrót
                  myslowy od Starego Miasta, połozonego zupełnie gdzie indziej, niż rzekoma
                  starówka. Juz kiedys miałem taką przygodę, że umówiłem sie z kimś koło Ratusza
                  Staromiejskiego i do spotkania nie doszło. Druga strona czakała bowiem pod
                  Ratuszem Głównomiejskim, nauczona, że "starówka" to inaczej "Stare Miasto"...
              • Gość: cdx Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 15:00
                > Gość portalu: Aga napisał(a):
                >
                > > Tylko dlaczego wiekszosc gdanszczan uzywa mimo wszystko slowa starowka???

Wyjaśniłem to, mam nadzieję - wyczerpująco, w oddzielnym wątku ("Gdzie jest w
                Gdańsku starówka?"), ale chyba mój post był za długi i nikt go do końca nie
                doczytał ... :/ Streszczam więc: większość gdańszczan używa
                określenia "starówka", ponieważ żadna część historycznego centrum, która leży
                poza Głównym Miastem (Stare Miasto, Stare Przedmieście, Długie Ogrody itd.),
                nie kojarzy się z dawnym Gdańskiem, a to na skutek powojennej odbudowy,
                lekceważącej historię.

Pozdrawiam.
                • Gość: Aga Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha IP: *.rgsa.pl 23.06.04, 15:02
                  Czytalam i doczytalam do konca.
                  Chodzilo mi o to,ze skoro gdansczzanie myla pojecia to nie ma sie co dziwic
                  warszawiakowi i innym..
                  • zoppoter Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 23.06.04, 15:11

> Chodzilo mi o to,ze skoro gdansczzanie myla pojecia to nie ma sie co dziwic
                    > warszawiakowi i innym..

To jeszcze nie powód, żeby korektę tego błędu traktowac jako (cytuję) zjebkę
                    albo (cytuję) czepianiem się. Jedna osoba myli pojęcia, inna koryguje pomyłkę,
                    gdzie tu czepianie się?
                    • Gość: cdx Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 15:31
                      zoppoter napisał:

> Gość portalu: Aga napisał(a):
                      >
                      > > Chodzilo mi o to,ze skoro gdansczzanie myla pojecia to nie ma sie co dziwi
                      > c
                      > > warszawiakowi i innym..
                      >
                      > To jeszcze nie powód, żeby korektę tego błędu traktowac jako (cytuję) zjebkę
                      > albo (cytuję) czepianiem się. Jedna osoba myli pojęcia, inna koryguje
                      pomyłkę,
                      > gdzie tu czepianie się?
                      >
                      Oczywiście, że nikt się nie czepia; ot, po prostu niektórzy bywają ciut
                      małostkowi... ;)

Pozdrawiam.
                      • zoppoter Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 23.06.04, 15:40
                        Gość portalu: cdx napisał(a):

> Oczywiście, że nikt się nie czepia; ot, po prostu niektórzy bywają ciut
                        > małostkowi... ;)

A może to po prostu patriotyzm lokalny.
                        • agaa78 Re: Nowa gdańska ul. św. Ducha 24.06.04, 07:42
                          To ja mam w takim razie prosbe.Nie pochodze z Gdanska,mieszkam tu od
                          niedawna.Chcialabym jednak uzywac odpowiedniego nazewnictwa,a powiem szczerze,
                          ze wszystko mi sie pomieszalo...
                          moglbys mi w miare jasno i zwiezle wytlumaczyc co jest Glownym Miatsem,co
                          Starym, a co jeszcze innym? Bylabym wdzieczna. A jak zrozumiem to moze jeszcze
                          poducze znajomych gdanszczan,ktorzy stosuja niepoprawne nazewnictwo!
                          Dzieki
                          • zoppoter Gdzie co jest? 24.06.04, 08:15
                            agaa78 napisała:

> moglbys mi w miare jasno i zwiezle wytlumaczyc co jest Glownym Miatsem,co
                            > Starym, a co jeszcze innym?

Najprościej byłoby spojrzeć na plan miasta. Na wszystkich planach, które znam
                            te części Gdańska są dość wyraźnie oznaczone.

A słownie to tak:
                            Główne Miasto jes ograniczone od północy Podwalem Staromiejskim, od wschodu
                            Motławą, od południa Podwalem Przedmiejskim, od zachodu Targiem Węglowym. To
                            jest właśnie ten odbudowany obszar po którym chodzą wszystkie wycieczki.
                            Stare Miasto to obszar między Podwalem Staromiejskim, ulicą Wałową, Wałami
                            Jagiellońskimi i Piastowskimi. Tu zachowały sie tylko nieliczne zabytki: Wielki
                            Młyn, Ratusz Staromiejski przy Korzennej, kilka kościołów, kilkanaście
                            kamienic. Poza tym mamy tu rozmaite cuda w postaci kilku wiezowców, City-Forum,
                            Krewetki, Madisona i bloków z lat 50-ych.
                            Stare Przedmieście jest na południe od Podwala Przedmiejskiego, tam wśród
                            gomółkowkich bloków znajdziesz kościół Piotra i Pawła, tudzież Muzeum Narodowe
                            na Toruńskiej.
                            • agaa78 Re: Gdzie co jest? 24.06.04, 08:20
                              dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka