Dodaj do ulubionych

Dlaczego parkowanie przy szpitalach jest takie ...

IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.12, 09:56
Tłusty Nieudacznik ma w grubej duupie potrzeby mieszkańców, on będzie wyciągał pieniądze najchętniej od chorych co pojechali do szpitala. Stary numer to brak jakichkolwiek miejsc postojowych przy szpitalach i straż miejska z mandatami (jak mam odwieźć chorego to co mam zrobić ???) nowa metoda to złodziejskie 8 zł za godzinę parkowania jakby 3 czy 4 zł za godzinę nie zapewniało dostatecznej rotacji. No ale zbudował stadion za miliard to teraz ktoś musi spłacac budyniowe długi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja z Zaspy Dlaczego parkowanie przy szpitalach jest takie ... IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.12, 10:06
      Ubawiła mnie wypowiedź pani ze szpitala na Zaspie. Bywam tam b.często, brak miejsc od 8 do 18, parkuję między blokami po drugiej stronie ulicy. Oczywiście czsami zdarzy się wolne miejsce, które wskażą "nasi ochroniarze", kilku zapijaczonych lumpów snujących się po parkingu i wymuszajacych datki.
      • Gość: ona Re: Dlaczego parkowanie przy szpitalach jest taki IP: *.ds8.univ.gda.pl 07.07.12, 10:17
        Tez bywałam w szpitalu na Zaspie i ani razu nie udało mi się zaparkować na ich parkingu. Nikt też nie pokierował mnie na żaden inny parking, trzeba było parkować przy blokach. Nie jest to oczywiście daleko, ale sytuacja utrudnia życie i pacjentom i mieszkańcom.
    • Gość: ola Dlaczego parkowanie przy szpitalach jest takie ... IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.12, 10:41
      To proste, niech personel nie stawia aut na parkingach dla pacjentów a sprawa się sama rozwiąże.
    • Gość: bbh Re: Dlaczego parkowanie przy szpitalach jest taki IP: *.metrolink.pl 07.07.12, 11:08
      Wozisz dupsko, płacisz za parkowanie - to proste. Przynajmniej przy tej cenie znajdują się wolne miejsca. Byłoby taniej, to wszystko byłoby zastawione po same drzwi wejściowe - a nie o to chodzi. Im bliżej drzwi, tym drożej, to logiczne :) Sam fakt, że pierwsze 15 czy 20 minut jest za darmo, jest wystarczający.
      • Gość: grek zorba Re: Dlaczego parkowanie przy szpitalach jest taki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 15:13
        Myślę, że akurat osobom chorym nie powinno się robić wyrzutów z powodu jeżdżenia samochodem. Nie każdy chory ma akurat kogoś, kto go zawiezie do szpitala i odbierze, nie każdego stać na taksówkę. Dojazd własnym samochodem i odjechanie nim na przykład po badaniach, konsultacji lekarskiej, itp. to często najrozsądniejsze wyjście w sytuacji konkretnego człowieka. Natomiast oczywiście nie powinno się dopuszczać do sytuacji, że miejsca parkingowe blokowane są godzinami albo dniami przez osoby nie korzystające z pomocy ambulatoryjnej w szpitalu.
    • Gość: miasto dla ludzi tego jeszcze nie było... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.12, 11:44
      ciągle słychać o braku pieniędzy na leczenie a nasze kochane, buraczane społeczeństwo domaga się by szpitale budowały drogie parkingi wielopoziomowe, które jeszcze miałyby być darmowe - przecież mam samochód więc chcę parkować pod drzwiami, cały dzień i za darmo - tylko takich chcących jest tysiące i trzeba sobie w końcu uświadomić że nie ma takiej powierzchni, która by pomieściła wszystkich chętnych do jeżdżenia samochodem.
      Z tego powodu działania szpitala są jak najbardziej słuszne - wysoki koszt wymusi większą rotację miejsc a tych którzy nie muszą przyjeżdżać autem zachęci do nie przyjeżdżania, zmiany środka transportu lub do racjonalniejszego wykorzystania czasu
      posiadacz samochodu musi w końcu zrozumieć że auto w mieście jest luksusem za który trzeba płacić a nie domagać się od wszystkich darmowych parkingów, szerszych ulic itp.
      poza tym zrezygnowanie z jeżdżenia wszędzie samochodem poprawi kondycję naszego schorowanego społeczeństwa i rzadziej będziemy odwiedzać szpitale
      • Gość: grek zorba Re: tego jeszcze nie było... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 15:18
        @ miasto dla ludzi

Trzeba bardzo uważać, żeby dla ideologii pro-ludzkiej nie poświęcać konkretnych ludzi, często zmagających się z cierpieniem wykraczającym poza nasze doświadczenia.

Wysokość opłat nie jest właściwym sposobem różnicowania prawa do korzystania z miejsca parkingowego przy szpitalu.
        • Gość: miasto dla ludzi greku zorbo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.12, 17:04
          zauważ, że bronisz tylko ludzi cierpiących ale jeżdżących samochodami. Tymczasem większość chorych, starszych, niepełnosprawnych i tak nie porusza się autem bo go nie posiada tylko pieszo lub komunikacją zbiorową, która w Gdańsku jest w dość tragicznym stanie - dlatego miasto powinno w końcu przestać wydawać niewyobrażalne sumy na ułatwianie życia kierowcom (którzy przeważnie są młodzi i zdrowi) a priorytetowo traktować rozwój komunikacji publicznej - w ten sposób najbardziej pomożemy ludziom cierpiącym dostać się do szpitali (i ogólnie w poruszaniu się po mieście). paradoksalnie poprawi też życie kierowcom, bo przy doskonale działającym transporcie publicznym więcej ludzi zrezygnuje z jazdy autem
          • Gość: Anna Re: greku zorbo IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.12, 08:20
            do CMI srednio raz w miesiacu waze bardzo ciezko chora osobe i tak jak wspomniano oczekiwanie i wizyta trwa ok. 2-3 godziny, ja zaplace za parking ale to starszy bardzo oslabiony czlowiek i nie tylko musze go zawiesc do szpitala ale wesprzec w drodze na wizyte... i miotam sie... bo podjezdzam pod CMI (brak w miejsc parkingowych jakichkolwiek nawet tych za 8zł), wysadzam pacjenta prosze by poczekal (zostaje sam!), odjezdzam i parkuje gdzies nieraz bardzo daleko, biegne po chorego i prowadze go na wizyte ... TO CHORE!
          • pawelekok Re: greku zorbo 31.07.12, 15:36
            Gość portalu: miasto dla ludzi napisał(a):

> Tymczasem większość chorych, starszych, niepełnosprawnych i tak nie porusza się autem bo go nie posiada tylko pieszo lub komunikacją zbiorową, ...

Bzdura. Komunikacja zbiorowa to żadne rozwiązanie dla ludzi niepełnosprawnych lub poruszających się z trudem i w wielkim cierpieniu. Przecież oni muszą do przystanku najpierw dojść. A nie będzie się ich tam donosić na rękach. Pozostaje tylko podwiezienie jej samochodem. Niestety, właśnie z uwagi na brak miejsc parkingowych, lub nawet zakaz zatrzymywania się przy szpitalach lub ośrodkach zdrowia pozostaje tylko taksówka. A opłata rzędu 30 zł za miejsce parkingowe to zwykła zdzierstwo, jest prawie równorzędna przeciętnej opłacie za kurs taksówką w obie strony - dlatego tak sobie to szpital skalkulował. Dał cenę najwyższą z możliwych. Wystarczyłyby kwoty o połowę mniejsze by odstraszyć od parkowania inne osoby. A już darmowe parkowanie przez pierwsze 20 minut to czysta kpina. Nigdy jeszcze w żadnej placówce służby zdrowia nie udało mi się niczego załatwić w takim czasie. To raczej zachęta dla tych co zatrzymują samochód by coś np. szybko zakupić w okolicznym sklepie, zaczekać na kogoś z kim się umówili itp. a nie dla pacjentów.
      • Gość: Ja z Zaspy Re: tego jeszcze nie było... IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.12, 19:04
        Twoje myślenie jest rodem z czasów tow.Gomułki. Auto w mieście nie jest luksusem, tylko przedmiotem codziennego użytku. A kierowcy są grupą którą najłatwiej dymać z forsy. Paliwo, Oc, parkingi itd.
    • Gość: jarek Dlaczego parkowanie przy szpitalach jest takie ... IP: *.ip.jarsat.pl 07.07.12, 11:53
      za powstanie szpitala i parkingu zapłaciliśmy MY czyli podatnicy !
      czy lekarze i pozostali pracownicy CMI płacą za parking ? otóż nie !
      a czy powinni płacić jak pozostali czyli pacjenci ? przecież nie ma obowiązku do pracy
      prywatnym samochodem .ludzie chorzy którzy przyjeżdżają się leczyć mają płacić a zdrowi którzy pracują już nie ?! .ot paradoks na miarę naszego grajdoła .
      tak samo jest w wielu innych instytucjach utrzymujących się z naszych podatków przykład UM Gdańsk .Pracownicy mają zagwarantowane bezpłatne pilnowane przez ochronę miejsca parkingowe ,a ci którzy za to płacą już nie .
      pewnie jako społeczeństwo stać nas na to .
    • Gość: grek zorba inne rozwiązanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 15:04
      Może selekcja nie powinna się odbywać na podstawie zasobności portfela, tylko na zasadzie: masz wyznaczoną wizytę na dany dzień, albo korzystasz z pomocy doraźnej w nagłym przypadku = masz prawo do zaparkowania auta.
      Bo tak, jak w opisie, to jest pójście na łatwą kasę (jak z powodu choroby nie masz siły daleko iść, to zapłacisz), a nie - dostrzeżenie potrzeb pacjentów.
    • Gość: em Dlaczego parkowanie przy szpitalach jest takie ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.12, 12:27
      A dlaczego ten artykuł otwiera się po kliknięciu na link "takiej ulewy na Openerze jeszcze nie było"???
    • Gość: Bye! Gdzie o ulewie na opnerze ? Niechlujni IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.12, 13:13
      redaktorzy tego brukowca. Przestaję tu bywać, bo to amatorska strona robiona chyba z garażu.
    • polololo.ltd Przychód 1000,- PLN/dobę to jakaś ściema! 08.07.12, 16:42
      Przychód szpitala za parking w wysokości 1000,- PLN/dobę to jakaś ściema! Bo to przy godzinie parkowania za 8,- PLN oznacza 125 miejco-godzin parkowania dziennie. czyli jeśli jest tam 125 miejsc to auta stoją na wszystkich miejscach TYLKO JEDNĄ GODZINĘ w ciągu dnia i potem wszystkie miejsca są puste lub stoją dłużej, ale nie na wszystkich (co wg opisu sytuacji jest bez sensu, bo cały czas forsowana jest teza o braku miejsc i wymuszonej rotacji). Nie wiem, ile tam dokładnie na tym parkingu jest miejsc ale załóżmy, że ok. 60, parkujemy od 08:00 do 16:00 (czyli 8 godzin roboczych) i współczynnik wykorzystania 80% (czyli na każdą 1 godz. możliwego parkowania ok. 10 minut miejsce jest puste - wymuszona rotacja). Liczymy: 60(miejsc) x 8,-(PLN) x 8(godzin) x 0,8(współczynnik wykorzystania) = 3072,PLN dziennie, czyli upraszczając min. 3 tys. złotych na roboczą dobę. Zakładając 20 dni roboczych w miesiącu uzyskujemy z samego tylko parkingu minimum 60 tysięcy złotych miesięcznie! Rozumiem, że dla szpitala to tyle co pierdnąć. Moje gratulacje dla dobrego samopoczucia dyrekcji! żal.pl
      • Gość: Budyń Nieudacznik Żadna ściema IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.12, 18:07
        Żadna ściema, szpital ma 1000 zł dziennie. O odprysk z tego co spływa do płytszych i głębszych kieszeni różnej maści elementu pośredniczącego, w końcu też Nieudaczny Spaślak musi za coś spłacać swój kredyt, wiemy jak frank poszybował...
        • Gość: Klaus Re: wiemy, wiemy IP: *.147.102.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.07.12, 18:50
          lekarz prowadzący z Bydgoszczy już Ci depcze po piętach.
          • Gość: Budyń Nieudacznik Re: wiemy, wiemy IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.12, 21:28
            A Ty partyjny tępolu spytaj swojego Pierwszego Sekretarza czy będziesz mógł też wylizać Tłustej Świni rowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka