Dodaj do ulubionych

Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na...

IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.12, 20:29
"Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził". Wg mnie propozycja od metrażu mieszkania jest logiczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawe to totalnie niesprawiedliwy sposób IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.12, 21:24
      mieszkam sama na 72m2, pode mną rodzina - 4 osoby na 52m2... Z jakiej racji mam płacić za ich śmieci?
      Za większe mieszkanie płacę wyższe opłaty eksploatacyjne! i to wszystko...
      A co ze starszymi ludźmi w domkach po 200m2...
      Gdzie tu sprawiedliwość?
      • Gość: Budyń Nieudacznik Lepkie łapy złodzieja Budynia IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.12, 23:04
        Złodziej Budyń musi z czegoś się nachapać. Pomysłem było że ceny wywozu śmieci będą niższe bo będzie hurtowy ich odbiór i rejonizacja ograniczająca zużycie paliwa. Złodziej Budyń ma lepszy pomysł - ceny wzrosną dwa razy. Pewnie premia powędruje na kolejne mieszkania. Śmierdzący oszust spaślak.
        • Gość: Gdańska Rodzina Mam piątkę dzieci IP: *.205.107.209.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.07.12, 10:33
          Mam piątkę dzieci, mieszkam w dużym domu. Bardzo segreguję śmieci, mam 90 litrowy kubeł którego wykorzystuję w 70%. Jak rozumiem w ramach dbałości o rodziny wielodzietne mamy do wyboru:
          * Płacić wlele więcej niż teraz bo dużo osób w rodzinie (7)
          * Płacić wiele więcej bo dom duży
          * Płacić wiele więcej bo idzie dużo wody (czemu wody a nie ścieków ? - Czy zużywa więcej śmieci ten kto podlewa ogródek ?)

Brawo polityka miasta popierania dużych gdańskich rodzin.
    • Gość: sprzeciw to nie komuna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.12, 21:37
      jak będą wyglądały opłaty w przykładzie jak powyżej:
      zakładamy, że opłata za 10m2 wynosi 10zł
      a więc opłata za 52m2 wynosi 5,2zł, czyli na osobę 1,3zł
      w mieszkaniu 72m2 opłata 7,2zł, czyli za osobę 7,2zł, a więc ta osoba zapłaci ok. 5,5 raza więcej niż osoba w mniejszym mieszkaniu. Paranoja!!! Śmieci są wytwarzane przez osoby, nie przez metry!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Mam duże mieszkani Re: to nie komuna IP: 213.192.88.* 22.07.12, 23:14
        Skoro mieszkasz sama na duzym mieszkaniu a twoi sasiedzi się gnieżdżą na małym to jesteś od nich bogatsza a bogatsi produkuja nawet dwa razy wiecej śmieci na głowę. Droga sytuacja to taka, że twoi sasiedzi zużywają np 8 l na glowe a ty tylko 3 l. Wtedy zapłacą prawie 11 razy wiecej niż ty mimo, że jest ich tylko cztery razy więcej. Dlaczego maja być karani za to, że się częsciej niż ty myją? Żaden sposób nie jest dobry, ale skoro z zach. Europie kasuje się od m2 to coś w tym musi być. Jesli sensownie ogranicza górna powierzchnię mieszkanie wziętego do rozliczeń to jestem za mimo iż mam b. duże mieszkanie. Wolę zapłacić więcej i mieć pewność, że żaden polski cwaniaczek nie ucieknie od placenia. Najlepiej chyba byłoby od ludzi ale wtedy polaczkowie zaczą kombinować jak zwykle a ja będę za nich placić. Od metrów mieszkania nikt nie ucieknie.
        • Gość: Piotr Złodziejstwo i tyle IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.12, 00:00
          Mieszkam w segmencie i od pewnego czasu segreguję śmieci. Budyń utrzymywał, że będzie taniej dzięki temu, że są 2 pojemniki. Oczywiście kłamstwo, bo nie dość, że jest drożej, to pojemnik na mokre śmieci jest o ok. 25% mniejszy (dolna część pojemnika jest zamknięta).
          Poza koniecznością obarczenia nas dodatkowymi kosztami, to nie widzę sensu w całej dyskusji. Osoby, które mają własne pojemniki na śmieci, płacą stałą opłatę. Jeżeli w jakimś okresie mam więcej śmieci, to albo kupuje dodatkowy worek, albo część śmieci "przerzucam" na następny okres. A osoby mieszkające w bloku, gdzie są wspólne pojemniki na śmieci? Najlepiej od liczby mieszkańców (zameldowanych), albo od mieszkania. W pierwszym przypadku zawsze będzie pytanie o mieszkańców, którzy nie są zameldowani. Nie oszukujmy się, tak zawsze będzie, więc trzeba się pogodzić, że niektórzy będą płacić za śmieci innych. Chyba, że utworzymy państwo policyjne, które będzie kontrolować, kto mieszka w danym mieszkaniu.
          Tak jak wspomniałem na początku, to i tak zastępcza dyskusja, bo i tak wiadomo, że będziemy płacić więcej. I tego nie zapomnę naszym wspaniałym władzom.
        • Gość: k Re: to nie komuna IP: *.gik.gda.pl 23.07.12, 08:19
          Ludzie czy was nie stać na zapłacenie 5,czy10zł od osoby na miesiąc??? Nie bądzcie śmieszni. Ja wole zeby skonczyła sie samowolka, i podrzucanie śmieci, i mogę dopłacić te 5 zł na miesiąc. Naprawdę.
          • Gość: Urzędasie GIK ma co robić w pracy jak widać IP: *.147.203.18.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.07.12, 11:40
            Posłuchaj tępy urzędasie. Dziś za wywóz śmieci z domu płacę ponad 150 zł co dwa miesiące. Słysze tez że będę płacił dwa razy drożej. Stul ryj jesli nie wiesz o jakich kwotach mówisz.
          • Gość: m Re: to nie komuna IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.12, 13:59
            W tej chwili opłaty w skali roku od 3 osobowej rodziny zamieszkałej w domku jednorodzinnym wynoszą w Gdańsku 1000 złotych. Nie uważasz kolego, że to ciut za dużo. A po segregacji miało być taniej. Poczytaj sobie ustawę o odpadach i dyskusje w komisjach sejmowych i w czasie obrad sejmu. Co z tego zostało. Jeden wielki chłam. Podwyżka goni podwyżkę. Ile jeszcze.
        • Gość: pomyśl nie każdy ma potrzebę dużego mieszkania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.12, 10:02
          ja lubię, kiedyś zaoszczędziłam i mam... aktualnie nie pracuje, to a propos "bogactwa", straciłam pracę 2 tygodnie po pobycie w szpitalu na operacji...
          Zapewniam, że najwięcej śmieci produkują rodziny z dziećmi - pieluchy, sorki...
          I nikt mi nie powie, że sprawiedliwym jest, żeby ktoś za płacił 5,5 raza więcej niż sąsiad tylko dlatego, że ma większy metraż...
          Może spółdzielnie po prostu powinny wywiesić na klatce deklarowaną w mieszkaniach ilość lokatorów, a szybko dowiedzą się, gdzie liczba się nie zgadza.
          Druga opcja to przyjęcie jakichś widełek zużycia wody jako 1 osobę i przeliczanie wody na osoby i dalej na śmieci.
          W domkach woda do podlewania jest do odliczenia - jest jakaś ilość, za którą płaci się tylko za pobór, a już nie jako ściek, więc tę samą ilość można odliczyć od śmieci.
          • Gość: wyjaśnienie Re: nie każdy ma potrzebę dużego mieszkania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.12, 10:05
            Ktoś ma duże mieszkanie, inny wybiera mniejsze za to co roku, albo co dwa lata nowe auto pod blokiem... Wcale nie każdy ma ochotę aby odkładać kasę na duże mieszkanie, ale już na nową furę...
            Nie oceniajmy stanu finansów po wielkości mieszkania.
            Poza tym nawet jeśli ktoś jest bogatszy to nie znaczy, że ma płacić za tych biedniejszych... to nie socjalizm, czy inna komuna...
      • Gość: rondo Re: to nie komuna IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.12, 23:29
        Tak, zgadzam się, że śmieci produkują osoby a nie metry kwadratowe. Każdy inny sposób naliczania to kolejna próba nabicia kasy przez samorząd i łupienia obywatela.
        • Gość: gdańszczanka Re: to nie komuna IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.12, 23:47
          Tyle, że znika obowiązek meldunkowy.. i co wtedy...?? jak obliczyć według osób - to najlepsza metoda, ale już dziś moja sąsiadka, która zgłosiła wspólnocie wyjazd na rok wynajmuje mieszkanie 4-ce studentów... cala wspólnota wyrównuje później koszty wywozu śmieci...
          Każdy zadeklaruje ilość mieszkańców jaka chcę i uczciwi będą pokrywać straty.

Ilośc gospodarstw ?? Czyli po równo na mieszkanie... ?? To juz dopiero niesprawiedliwe !!!!
          Mówię - NIE !

Woda ? super, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że koszty wywozu śmieci przy tym sposobie liczenia znacznie wzrosną... Ilu ludzi by musiało wklepywać dane z poszczególnych wspólnot mieszkaniowych, bom-ów, spółdzielni mieszkaniowych dla tysięcy gospodarstw... nawet co pół roku to ogrom pracy, nowych stanowisk... ludzi... pensji. A ci co nie podali stanów, a nie maja liczników... korekty pisma, znaczki... matko... Myślę, że wklepać powierzchnię będzie taniej - raz wklepać i już, ale... czy sprawiedliwiej dla ludzi ? Nie wiem, na pewno taniej !!
    • hera9 Re: Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą 22.07.12, 23:57
      na większym metrazu moze mieszkac jedna osoba i będzie mało smieci
    • Gość: eurokokospoko Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 23:59
      Niech mi ktoś (P. Lisicki?) wytłumaczy dlaczego cena za ten wywóz śmieci ma wzrosnąć (dwukrotnie???) ??? Dlaczego???
      Przecież teraz też płacę za wywóz śmieci, nikt tego za darmo nie robi, a mało tego ma jeszcze z tego niezły zysk. W nowym systemie wszyscy będą płacić, również te 30% , które teraz nie płaci, więc pieniędzy będzie więcej (śmieci znacznie nie przybędzie).
      Gadanie o wybudowaniu spalarni czy kosztach utylizacji itp to kpina w żywe oczy, przecież teraz też się te zadania realizuje, tylko są one opłacane z naszych podatków, które odprowadzamy do kasy miasta/państwa.
      Rozumiem jednak , że trzeba będzie na mieszkańcach nieźle zarobić , aby wszystkim żyło się lepiej, a szczególnie tym w państwowych spółkach.
      • Gość: n Re: Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.12, 14:04
        Niech Pan Lisicki poda ile zarabia łącznie w skali roku i jak to się ma do średniej emerytury. Tego gościa należy wysłać na świadczenie przedemerytalne. Zobaczyłby jak się żyje w tym kraju zwanym zieloną wyspą.
    • Gość: ja Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 00:04
      Skoro są 4 opcje, to najuczciwiej by było gdyby rządzący tym miastem zrobili referendum i niech mieszkańcy zagłosują wg której opcji chcą płacić.
      Ale tak nie będzie, bo oni się nie liczą z mieszkańcami.
    • Gość: M Re: Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 00:19
      Super, mieszkam w 2 osoby w domu, 260m2, w ciągu miesiąca nie zapełniamy worka na śmieci, a będę płacił kilka razy więcej niż 4 osoby które mieszkają w jakiejś klitce 50m2...Ci co mają większy metraż mieszkania będą płacić na resztę.
    • Gość: marcin opcja z metrażem jest nie tylko niesprawiedliwa, IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 01:25
      ale i nieekologiczna. Dotychczas często segregowałem śmieci, plastiki i makulaturę nosiłem do stojących 200 metrów od domu pojemników, żeby niepotrzebnie nie płacić za drugi pojemnik. Teraz, gdy opłata będzie stała, niezależnie od ilości wytworzonych śmieci, nie będę miał ochoty tego robić i tym sposobem na zbiorcze wysypisko będzie trafiać mnóstwo surowców wtórnych. A przecież reforma miała służyć lepszej segregacji odpadów. Gratuluję rządzącym pomysłu...
    • ggargi Czyli segregowanie nie ma najmniejszego sensu !!!! 23.07.12, 08:14
      mieszkam na 70m w 4 osobowej rodzinie … od lat segregujemy śmieci i wynosimy dość daleko do pojemników (inna sprawa że idiotyzmem są w Gdyni pojemniki na różne frakcje - w blokach nie ma miejsca na trzymanie segregowanych śmieci, powinno być frakcja sucha i mokra) a naszej klatce są mieszkania po 45m i tam też mieszkają 4 osoby ale od lat nabijają się mojej głupoty przy segregowaniu śmieci.
      I teraz będą mieli racę … nie to że segreguję, produkuje mniej ogólnie śmieci to zapłacę więcej niż sąsiedzi który maja w dupie segregacje…………
      No gratuluję może jeszcze opłaty za parking uzależnić od m2, opłaty za windę, klimatyczną, itp.
      • Gość: miou Re: Czyli segregowanie nie ma najmniejszego sensu IP: *.air-net.gda.pl 23.07.12, 10:39
        Dokładnie tak. Od lat segreguję śmieci i ograniczam ich ilość, wyszukuję korzystny układ z firmą wywożącą śmieci tak by odbierała plastiki odpowiednio często, zwykłych śmieci prawie nie mam. Inni się śmieją i dziwą że mi się chce ... i teraz zapłacę 2 razy tyle a konkurencyjność firm wywozowych zniknie i nie ma żadnego innego mechanizmu ograniczającego pazerność ustawionych firm które wygrają "przetarg".
        • piotrmanps Re: Czyli segregowanie nie ma najmniejszego sensu 23.07.12, 16:00
          my mamy śmieci mokre - do osiedlowego śmietnika. Reszta tj. papier, plastik i okazjonalnie szkło leci do pobliskiego (300metrów) punktu do segregacji śmieci.
          też bym pogadał z firmą odnośnie, odbioru plastiku jak Wy to zrobiliście?
    • Gość: Ya-na Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 09:18
      Gratuluję pomysłu naliczania opłat za śmieci od ilości zużywanej wody!
      Kto wymyślił, że najwięcej śmieci generują rośliny podlewane podczas lata?
      • Gość: lodolamacz Re: Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą IP: 193.106.78.* 30.08.12, 12:15
        Drogi panie gdybyś mieszkał w domu a nie w bloku to widziałby, że do odlewania roślinności i użytku zewnętrznego krany mają inny licznik i sposob naliczania oplat. Natomiast w tym sposobie naliczania oplat liczy się zużycie wody do użytku domowego a dokładnie ilość ścieków. Ten sposob jest najuczciwszy gdyż nikt nie oszukać na liczbie domowników produkujących śmieci. Warto dodać że za posegregowane śmieci nic nie będziemy płacić.
    • Gość: Koniu Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... IP: *.gdynia.mm.pl 23.07.12, 12:09
      Ej a czy nie najprosciej policzyc cene za wywóz smieci od ilości wywiezionych śmieci.Teraz płace ok 150zł/miesiac w Gdyni za jeden kubeł 240l i trzy 120l. Firmy wywozace smieci naliczaja stawke od ilosci kubłów wywiezionych w miesiącu, a nie od ilości mieszkańców, zuzytej wody, wypierdzianych bąków itd...
    • Gość: Enrique Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 15:00
      Bardzo dobrze!!
      Polactwo będzie bulić to w końcu zrozumie, ze nie opłaca się podrzucać śmieci do lasu albo sąsiadom.
      A którąś metodę naliczania trzeba zastosować, niech będzie choćby od metrażu.
    • pdiering Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... 23.07.12, 15:25
      Moja mama emerytka po śmierci taty mieszka sama w 15 letnim szeregowcu na 200 metrach. Żyje od 10 lat z emerytury z ZUS po tacie - 1200 zł - tata "dorobił" się jej płacąc zryczałtowany ZUS, a mama zamiast dostawać 2 emerytury musiała wybrać 1. Całe szczęście mogła tą większą, ale to osobny temat o innych złodziejach.

Moja mama mieszka sama, ale zapłaci za śmieci tyle samo co rodzina z dzieckiem mieszkająca w 60 metrowym mieszkaniu i dysponująca 5000-6000 zł dochodu miesięcznie.

Dodajmy, że proporcje śmieci wyrzucanych przez moją mamę w stosunku do śmieci wyrzucanych przez tą rodzinę są także podobne.

Wmawianie nam, że mamy wybór tylko pomiędzy różnymi rodzajami ryczałtu typu metraż, liczba osób w gospodarstwie to manipulacja umożliwiająca okradanie nas.

Każdy system poza systemem rozliczania za wagę śmieci to oszustwo.
      Do wygrania w sądzie, bo wystarczy udowodnić co jest czynnikiem kosztotwórczym dla miejskiej czy innej spółki oczyszczania miasta. Czy to jest liczba mieszkańców Gdańska? A może metraż lokali w Gdańsku?

Nie.

Oni rozliczają się z kilogramy!

Nie ma większych przeszkód technicznych aby ważyć nasze śmieci!
      • Gość: espen Re: Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 15:34
        Nie, no nie rozśmieszaj mnie. Nigdzie na świecie śmieciarze nie ważą wywożonych śmieci. Może jeszcze ze 100 etatów dla ważących liczących, mnożących i dzielących te odpady??
        Opłata od metrażu może nie podoba się wszystkim ale wydaje się być najmądrzejsza. Stać Cię na utrzymywanie 300 metrowego mieszkania to stać Cię na zapłacenie 100 zł na miesiąc za wywóz i utylizację śmieci.
        • pdiering Re: Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą 23.07.12, 15:45
          Po pierwsze - ważenie śmieci przez firmy sprzątające jest bardzo często spotykane w cywilizowanych krajach. Jeden z forumowiczów także o tym pisał dzisiaj. Ale wystarczy wpisać odpowiednie hasła w języku angielskim w google aby znaleźć przykłady.
          Technicznie zamontowanie odpowiednich urządzeń w samochodach wcale nie jest trudne, podobnie jak oznakowanie koszy/pojemników odpowiednimi czipami lub markerami RFID w celu identyfikacji właściciela i obciążenia konta.

Po drugie - z tym metrażem i dość uproszczonym rozumowaniem że jak cię stać na 300 metrów to stać cię na wysokie opłaty to jest to komunistyczne rozumowanie a na dodatek nie sprawiedliwe.

Mojej mamy już nie stać na dom, w którym mieszka. Tylko nie za bardzo ma możliwość sprzedania go, bo sam wiesz jaka jest sytuacja na rynku - domy tanieją, a i tak nie ma kupców. Mieszka więc w nim dalej korzystając z 2 pokoi.

No ale niby dlaczego zakładając że byłaby zamożna, to miałaby płacić więcej za mniej???

To może jeszcze Ci co mają samochody powinni płacić drożej za bilety ZKM? Albo za benzynę!
          Stać Cię na nową skodę - płacisz 200% za bilet tramwajowy, a jak masz BMW to i za benzynę zapłacisz 2 razy więcej. Podoba Cię to? To może pora abys pomyślał o emigracji...

Do Korei Północnej.
    • pdiering Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... 23.07.12, 15:30
      Mam jeszcze taki pomysł na akcję obywatelskiego sprzeciwu jeśli te chore pomysły przejdą:

WYŚLIJ ŚMIECI SWOJEMU RADNEMU, WYŚLIJ ŚMIECI SWOJEMU PREZYDENTOWI.

Mocny worek, jakiś karton - i zawartość - polecam odpady organiczne, tzw mokre. Lepiej motywują do myślenia i uczciwości.

W sytuacji kryzysowej przynajmniej śmieci znajdą się "na gabinetach" , a nie w lesie, na łące lub podwórku sąsiada...
    • kalinowski11 Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... 23.07.12, 16:22
      Na Ujeścisku płacimy 8 złotych za osobę miesięcznie (3 osoby). Wyrzucamy 35 litrowe wiaderko śmieci tygodniowo (mokre i nienadające się do segregacji). Papier i tworzywa poddajemy segregacji więc tego nie liczę (trafiają do kolorowych pojemników).
      Jeszcze miesiąc temu zbierałem też oddzielnie odpady organiczne i inne nadające się do kompostowania ale widząc że wszystko i tak trafia do jednej śmieciarki... odpuściłem sobie. Moim zdaniem wielu takich jak ja, segregujących śmieci po otrzymaniu podwyżki segregacji zaprzestanie... po co mam się wysilać, segregować jak i tak będzie drożej.

Pozdrawiam.
    • Gość: haha Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... IP: *.iopan.gda.pl 23.07.12, 16:35
      Jedyna rozsądna decyzja to opłata od ilości śmieci, niestety wszystkie inne propozycje są durne !!!
    • Gość: Marian Re: Wzrosną opłaty za wywóz śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 19:23
      Pani Ewo, proszę o bardziej szczegółowe uzasadnienie swojej logiki proponowanego rozwiązania. Cytowania znanego przysłowie nie jest w tym wypadku przekonujące.
    • Gość: zawiedziona Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... IP: 109.107.0.* 24.07.12, 10:41
      mieszkamy w starym domku , dwie osoby dorosle i dziecko ,smiec odbierali 8 razy w miesiacu po pół pojemnika prosiłam osobę odpowiedzialną za to aby odbierali raz w tygodniu , ale to biznes wiec zero reakcji płace Gozecie za wywóz powietrza????PARANOJA....domek ma duzo metrów, ale nas tylko troje i mam płacić za metrarz?
    • Gość: jaasia Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... IP: *.chelmnet.pl 24.07.12, 20:34
      Firma od wody jest spółką miejską.Należy więc tą firmę obciążyć naliczaniem kosztów wywożenia śmieci, a nie gadać że tego zrobić się nie da.Ciekawe dlaczego miasto tak idzie zawsze na rękę Saurowi.Może rodziny radnych i innych urzędników maja tam zatrudnienie?
      Właściwie to jedyną sprawiedliwą metodą jest opłata związana z ilością odpadów.
      Powinno się kupować worki i to jest koszt wywozu śmieci.Niestety większość tego by nie robiła.
      Najgłupsi są jak zwykle posłowie,którzy to uchwalili.
      Meldunek owszem ma zniknąć,ale trzeba będzie zgłosić gdzie się przebywa.
    • Gość: alicja Wzrosną opłaty za wywóz śmieci, ale jak będą na... IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.12, 20:52
      Szczyt głupoty, ani powierzchnia , ani woda nie produkują śmieci ,tylko ludzie. Śmieci powinny byc rozliczone na ilość ludzi , którzy je produkują, a na wysypisku powinno się ważyć,...uczciwy prezes powinien róznicę zwrócić,.. Śmieci od tonażu,..Przede wszystkim segregacja i poszukać odbiorców surowców wtórnych, surowce wtórne w ogóle nie powinny trafiać na wysypisko,..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka