Gość: majh IP: *.lot.pl 18.03.02, 20:06 Chce wykupic mieszkanie na osiedlu Swietokrzyskim. Ale boje sie, ze jest to jakas podpucha i moge sie pozniej baaardzo zdziwic, np wysokoscia czynszu. Co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwa.ja Re: TBS 18.03.02, 20:18 Jeżeli chcesz gdziekolwiek, jakkolwiek kupić jakiekolwiek mieszkanie, zawsze najpierw zajrzyj w kwity developera. Muszą Ci je udostępnić!!! Chodzi np. o to, czy są na liście uznanych developerów, czy są zarejestrowani, jaki mają kapitał zakładowy, członkowie zarządu (jaki mają udział), od kogo są zależni. Następnie: czy maja pozwolenie na budowę od gminy, jak wygląda prawo własności do gruntu (np. obciążenie hipoteki). Umowę przedwstępną radzę zawsze sporządzić w formie umowy notarialnej, to Cie będzie kosztować jakieś 5 tys., ale trzeba! W umowie powinny być zawarte wszelkie warunki późniejszego użytkowania mieszkania, w tym orientacyjny koszt opłat eksploatacyjnych za 1 m2. Zapytaj, z kim i czy mają już umowę (i za ile?) na wywóz śmieci, media, czy zawarli umowę z operatorem na zestaw: telefon, TV kabel, Internet (to już standard), jakie jest bezpieczeństwo budynku (czy jest to zawarte w konstrukcji budynku, czy też będziesz musial co miesiąc placić w opłatach eksploatacyjnych za ochroniarzy). Uważaj, za miejsce parkingowe nie wolno im naliczać Ci VAT. Pytaj dalej, co chcesz wiedzieć? aha, skonsultuj sie ze znajomym budowlańcem na temat rozwiązań technicznych w projekcie budynku. Zapytaj developera o listę podwykonawców (okna, drzwi, itp.) i zweryfikuj to wśród znajomych. Jak będziesz siadał do umowy przedwstępnej, to wynegocjuj stałą cenę równowartości w złotych (bo na pewno dają w USD), muszą się na to zgodzić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majh Re: TBS IP: *.lot.pl 18.03.02, 21:09 Podziwiam Twoja wiedze na ten temat! A czy wiesz cos na temat budowanego osiedla TBS-ow na Lostowicach? Slyszalem, ze T.Budownictwa Spolecznego robi jak najtaniej. Moga byc niedorobki. Ale place tylko 30% wartosci mieszkania i nie musze splacac zadnego kredytu, co tez jest dla mnie wazne. A w tym wszystkim chodzi o to, aby bylo jak najtaniej. Niestety im tez o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: TBS 19.03.02, 09:20 ja nie mieszkam niestety w Gdańsku, a więc nie znam się na tych róznych nowych osiedlach. Moja wiedza wynika natomiast z bolesnych doswiadczeń kombatanta. Zapomnialam Ci dorzucic jeszcze kilka info. Otoz, w takich sprawach obowiazuje zasada czterech oczu. Musisz miec projekt umowy przedwstepnej na jakis czas przed jej podpisaniem. Po co? Ano po to, zeby dac znajomemu prawnikowi do przestudiowania. Dosc prosto byloby, gdybys bral kredyt w banku, bo w bankach żądają umowy notarialnej i na tej podstawie (między innymi) udzielają kredytu. Taką umowę prawnicy bankowi biorą mocno pod swiatlo... I inna zasada: jak mieszkanie jest w stanie surowym, prosza Cie, zebys dokonal (roznie to nazywaja) odbioru technicznego czyli, zebys razem z nimi zrobil protokół usterek. Pamiętaj, żebyś nie podpisywał nic o nazwie "Protokół odbioru lokalu", bo potem, od tego dnia zaczną Ci naliczać opłaty eksploatacyjne, nawet jeżeli jeszcze przez rok nie będziesz tam mógł mieszkać ze względu właśnie na usterki. Więc...niech ten protokół nazywa się PROTOKOL USTEREK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
balba Re: TBS 19.03.02, 15:45 Gość portalu: majh napisał(a): > A czy wiesz cos na temat budowanego osiedla TBS-ow na Lostowicach? > Slyszalem, ze T.Budownictwa Spolecznego robi jak najtaniej. Moga byc niedorobki W pierwszym bloku mieszka już sporo osób, nie ma to jak samemu zasięgnąć języka "z pierwszej ręki" ;)) Po prostu idź na spacer pod blok i popytaj, nikt Ci tyle na ten temat nie powie, co mieszkaniec. Weź też po uwagę przy wyborze miejsca, że to jeden wielki plac budowy, przez kilka najbliższych lat nie będzie to niestety najmilsze miejsce do mieszkania. > Ale place tylko 30% wartosci mieszkania i nie musze splacac zadnego kredytu, co > tez jest dla mnie wazne. o ile się nie mylę, to czynsz jest wysoki poprzez zawarty w nim właśnie kredyt, który spłaca się za Towarzystwo (ale nie za prawo własności! - tego w TBS nabyć się nie da) > A w tym wszystkim chodzi o to, aby bylo jak najtaniej. wbrew pozorom skórka może się okazać wyprawki nie warta... Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: TBS 19.03.02, 09:36 > Chce wykupic mieszkanie na osiedlu Swietokrzyskim. > Ale boje sie, ze jest to jakas podpucha i moge sie pozniej baaardzo zdziwic, np > > wysokoscia czynszu. Mieszkania w TBS maja stosunkowo wysokie czynsze i NIE SĄ przeznaczone do wykupu. Przy zasiedleniu wpłaca się kaucję w wysokości 12-miesięcznego czynszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: adres www IP: *.gda-pro.leased.ids.pl 19.03.02, 12:33 spróbuj www.tbs.org.pl -powinno Ci się przydać Odpowiedz Link Zgłoś