Dodaj do ulubionych

To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni

• Gość: wrocławianka Re: To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni IP: *.finemedia.pl 05.05.13, 12:48
      Dobrze by było przy każdej okazji, przy tej również, przypominać najważniejsze zasady - choćby proporcje - 2 oddechy i 15 czy 30 ucisków? bo nawet ja nie pamiętam, choć słuchałam o tym i na PO w szkole, i na kursie prawa jazdy, a taka wiedza nikomu nie zaszkodzi.
      • pawel1940 Re: To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni 05.05.13, 13:51
        Obecne normy zakładają:

30 ucisków i 2 wdechy (w tej kolejności, od wdechów zaczynamy tylko przy ofiarach podtopień i u dzieci)

Ważne jest też to, że wg. obecnych norm, jeśli ktoś nie jest lekarzem to nie sprawdza pulsu!!! Rodzi to dużo pomyłek. Podstawą do decyzji o rozpoczęciu resuscytacji jest brach oddechu u ofiary stwierdzony metodą wzrokową (ocena unoszenia klatki piersiowej) oraz przez przyłożenie własnego policzka do dróg oddechowych ofiary.
    • Gość: jolka Re: To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.13, 12:54
      Wez się wal co nie!
    • kariija To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni 05.05.13, 12:54
      Czytam komenatarze i szczerze mowiac: smutno.
      Czlowiek zachowal sie jak trzeba, a tu takie samosady...
      PS: Panie Condor zamien pan nick na Sep - bardzie adekwatne.
      Nie chce wierzyc, ze jest pan lekarzem. Bow taki wypadku, ta cala dysksja robi sie straszna, a nie tylko smutna.

• nwowatch Ludzki odruch tuż przed nadejściem cywilizacji 05.05.13, 13:15
      prawniczej.
      W Stanach próba ratowania kogokolwiek to niemal na bank pozew o odszkodowanie.
      Bo nie tak, bo za wolno itd.
      Mój ulubiony przypadek: kobieta wpadła samochodem do lodowatej rzeki. Akurat jakimś trafem widzieli to przejeżdżający policjanci. Zatrzymali auto, wskoczyli do rzeki, wyciągnęli kobietę. I teraz latami po sądach z potencjalnie rujnującym odszkodowaniem ponieważ kobieta w pozwie twierdzi że zrobili to o kilka sekund za późno i doznała trwałego uszczerbku na zdrowiu.

Woman Files Lawsuit After Being Saved From Drowning
      NEW LONDON, Conn.
      • Gość: tępiciel debili Re: Ludzki odruch tuż przed nadejściem cywilizacj IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.13, 13:32
        to ameryka debilny kraj sami się zniszczą przez tą demokracje
      • pawel1940 Re: Ludzki odruch tuż przed nadejściem cywilizacj 05.05.13, 13:53
        Ale w Polsce osoba udzielająca pierwszej pomocy jest chroniona prawem na równi z funkcjonariuszem publicznym.
        • ppo Wiadomo. Ale zawsze znajdzie się leniwy tchórz 06.05.13, 02:52
          ze znieczulicą, który się będzie bał "pozwu" (który w naszych warunkach byłby z miejsca oddalony i obśmiany w mediach). No cóż, niektórzy są nawet skłonni obudzić się o 4 rano, żeby dłużej nic nie robić i każda wymówka jest dla nich dobra.
    • pawel1940 Do condor82 05.05.13, 14:00
      Kolego, zapoznaj się z najnowszymi normami w zakresie pierwszej pomocy przedmedycznej.

Być może wiesz lepiej co robić w określonych sytuacjach i przypadkach (choć po poziomie wypowiedzi mam wątpliwości), ale uznaj proszę wnioski lepszych od siebie. Najlepsi lekarze na świecie od lat ustalają proste i klarowne normy. Eliminuje się stos wyjątków (jakich uczyłem się na kursach pierwszej pomocy jeszcze 10 lat temu), aby wprowadzić proste zasady.

Motywacja jest taka, że lepiej, żeby 100 osób udzieliło pierwszej pomocy, bo pamięta proste zasady i jedna z nich trafi na wyjątek, który skomplikuje sytuację ofiary, niż żeby 99 osób nie podjęło działania, bo pogubiła się w stosie wyjątków.

Tymczasem Ty się wymądrzasz rzekomą (choć wątpliwą) wiedzą fachową, która tylko ZAKŁÓCA przekaz dla niewykształconego medycznie społeczeństwa.

Sięgnij po procedury medyczne w zakresie pierwszej pomocy przedmedycznej, przestudiuj i zacznij ich uczyć innych, a jak Ci się nie podobają to skontaktuj się z ośrodkami, które ustalają te procedury.
    • Gość: nieznany Re: To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni IP: *.play-internet.pl 05.05.13, 14:22
      ty jestes nieudolny skoro tak mowisz ciekawe czy bys sam podja sie takiej reanimacji jelop i nie obrazaj innych skoro nawet nie wiesz jak to sie robi
    • Gość: zuz Re: To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.13, 14:29
      A z której części opisu reanimacji (opisu dość ogólnikowego) wywnioskowałeś, że doprowadzić mógł do śmierci? Później wręcz byłeś tego pewien. Na miejscu tego faceta, wytoczyłbym ci proces o zniesławienie.
    • usmecenas A co zrobiono z kierowca ciezarowki? 05.05.13, 17:08
      Wspaniala akcja, tylko niektorzy zmarli.
      A co sluzby zrobily z morderca, zbiorowym?
      Poszlo mu lekko.Dalej olbrzymie ciezarowki beda pedzic i zabijac w Polsce.
    • Gość: GOSIA To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.13, 18:03
      BRAWO DLA PANA W SZAREJ BLUZIE JESTEM PEŁNA PODZIWU JAK OGLĄDAŁAM NAGRANIA Z KAMERY TO NIE WIEM CZY SAMA DAŁA BYM RADĘ TAK DŁUGO REANIMOWAĆ JA PAN CHOCIAŻ JESTEM PO KURSIE PIERWSZEJ POMOCY BRAWO CHYLE CZOŁO OBY WIĘCEJ TAKICH LUDZI BYŁO
      • Gość: BBB Re: To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni IP: 93.159.162.* 06.05.13, 00:15
        też chciałabym wyrazić ogromny szacunek dla takich którzy chcą pomóc poszkodowanym.
        byłam świadkiem wypadku w Krakowie- tramwaj potrącił mężczyznę. nie wiadomo było czy zyje czy nie, leżał w kałuży krwi. nagle zebrało sie mnóstwo ludzi wokół, jakieś 2-3 osoby stały nad rannym, a komentarze jakie można było usłyszeć do dziś powodują, że lecą mi łzy na samo wspomnienie tamtego zdarzenia i okrucieństwa w słowach ludzi, bądź co bądź polaków katolików.
    • belferbiolog To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni 05.05.13, 20:40
      Szacun!
    • Gość: Bernika To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni IP: *.ds1-nf.adsl.cybercity.dk 06.05.13, 15:31
      No, Wojtek, to teraz pewnie zdasz gladziutko swoj egzamin! A na powaznie: podziwiam Was Panowie. Nie jest to calkiem zwykla rzecz pomoc ciezko rannemu. Czapki z glow! Ja niestety na miejscu wypadku zamiast pomagac, to dostalam torsji. Cholera.
    • Gość: oszustwo! To oni ratowali ofiary katastrofy w Gdyni IP: *.mlyniec.gda.pl 07.05.13, 22:19
      To nie byli oni... jak można chwalić się czynami, których się nie dokonało? Zresztą - w artykule też jakby nie wiadomo, który z panów jest który...

Chłopakiem w jasnym dresie jest 20-letni Wojciech Spisak.
      a na monitoringu widać, że tylko chłopak w jasnym dresie reanimuje, nie ma on okularów i ma ciemne włosy - na pewno nie jest blondynem...

a potem:
      Paweł Salewski, konduktor w wagonach sypialnych PKP, który w czwartkowy ranek wracał do domu po nocnej zmianie. W momencie uderzenia tira w trolejbus czekał na autobus na przystanku przy estakadzie Kwiatkowskiego. - Miałem wrażenie, że ciężarówka, która zbliżała się z ogromną prędkością, zaraz uderzy we mnie - opowiada. Po pierwszym szoku ruszył na pomoc. Ratował 53-letniego mężczyznę, którego stan był najcięższy. Oczyścił mu jamę ustną, robił masaż serca.

wiem, że tylko jedna osoba potrzebowała masażu serca, a nie widać, żeby chłopaka w dresie ktoś zmienił...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka