Dodaj do ulubionych

Komunia nie dla dziecka z autyzmem?

IP: 213.199.217.* 16.05.13, 07:20
Kościół sam się gubi. Przecież i tak dziecko w wieku "komunijnym" nie ma nic do gadania, musi iść do komunii, bo rodzice każą i tyle. Nikt go o zdanie nie pyta. Poza tym jest zbyt małe żeby zastanawiać się nad kwestią wiary i dokonać świadomego wyboru. Nie bez powodu ustalono czas pierwszej komunii na tak młody wiek. Więc dlaczego odmawiać dziecku autystycznemu?
Obserwuj wątek
    • Gość: bardzo mała mi Komunia nie dla dziecka z autyzmem? IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 08:33
      Nie rozumie istoty komunii? No jeśli nie kręcą go ipady, rowery,komputery i inne ekstra prezenty to się nie dziwie.
      • Gość: tgv Re: Komunia nie dla dziecka z autyzmem? IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 16:45
        A co do nie rozumienia istoty to należny się z tym zgodzić. Niech kościół zakaże wszelkich sakramentów, których istoty przyjmujący nie jest w stanie pojąć.
        Zacznijmy od chrztu - kto z was przyjął ten sakrament świadomie, znając istotę sakramentu?
    • Gość: Wikary Dziecko chore na autyzm zostanie jednak dopuszc... IP: *.play-internet.pl 16.05.13, 09:41
      Jak dobrze temu proboszczowi, że ma (głupiego wg jego mniemania) wikarego. Zawsze jest na kogo zrzucić winę.
    • Gość: żorż Dziecko chore na autyzm zostanie jednak dopuszc... IP: *.ibd.gtsenergis.pl 16.05.13, 09:48
      "Małgorzata Rybicka: - Nie wiemy, co dziecko z autyzmem rozumie z rzeczywistości wiary. Ale czy zawsze wiemy, co rozumie dziecko pełnosprawne, które - jak to często bywa - koncentruje się na nauce formułek i na prezentach, które ma dostać?"

Nic dodać , nic ująć. Mądre słowa mądrej osoby.
      Ale jak to bywa w tym kraju ksiądz proboszcz to niemalże wyrocznia i zna się nawet na zaburzeniach rozwojowych.

• erzbischof Dziecko chore na autyzm zostanie jednak dopuszc... 16.05.13, 09:57
      (...) rzeczywistosc wiary (...) ze co ???? humbuk i tyle
    • Gość: do trola Re: Komunia nie dla dziecka z autyzmem? IP: *.limes.com.pl 16.05.13, 10:31
      ale poco trolu sie wypowiadasz o czym oczynm nie masz zielonego pojęcia wracaj do klanu swojego Paligłupa albo homoterrorystów cho to jedno i to samo
    • magine22 to bardzo dziwne 16.05.13, 10:55
      Słaby ze mnie katolik ale teorię opanowaną mam dość dobrze... Pytanie w jakim stopniu dziecko jest w stanie pojąć czy zgrzeszyło czy nie, jeżeli nie rozumie czy zgrzeszyło to nie ma grzechu, nie musi się spowiadać, a wręcz nie powinno. Komunia to nie chrzest, bierzmowanie jest odnowieniem przyżeczeń, druga komunia też, a nie pierwsza komunia-Kiedyś dzieci odrazu mogły przyjmować komunię-bo sakrament chrztu i komuni były połączone-potem papież wykminił że dzieciak 3 ,4 letni mało obczaja i stąd dzisiejszy wiek przystąpienia do komuni Św. Skoro dziecko nie obczaja to w moim odczuciu chrzest w zupełności wystarcza, a pójście do komuni bo wszystkie dzieci idą świadczy o tym że matka jest pustakiem i tak naprawdę nie jest zbyt wierząca (a raczej jest świętojebliwa tak bym to nazwała)
      • Gość: Piotr Re: to bardzo dziwne IP: *.prnet.pl 16.05.13, 12:26
        Co to jest "obczaja" pytam się zdumiony.
    • Gość: Feministka Re: czy oni kumaja rzeczywistosc? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.05.13, 12:21
      Oni tak chrzania, ze sami nie rozrozniaja rzeczywistosci, ktora narzucili swoim owieczkom.
      Chrztu udzielaja noworodkom, niemowlakom- dla mnie zerowe zrozumienie sakramentu przez niemowlaka, ale moze sie nie znam. Komunia w wieku 8-9 lat, oczywiscie wg. mnie zerowe rozumienie istotu sakramentu, ale to nic grunt, ze jest kasa dla kosciolka, prezenty dla dzieciaka i impreza dla rodzinki.
      Aborcja bezmozgowca(ktory i tak umrze zaraz po urodzeniu sie) i kazdej innej kaleki jest przez nich zakazana, bo to niby tez jest pelnowartosciowy czlowiek, ale potem kaleka umyslowa, kompletnie niekumajaca rzeczywistosci nie dostanie zadnej Komunii, bo nie kuma przeciez istoty sakramentu.
      Autyzm ma tez chyba rozne poziomy, bo znam chlopaka, ktory ma autyzm, ale dowiedzialam sie o tym dopiero od niego, nie zorientowalam sie, moze nie jest najbystrzejszy, ale nie on jeden przeciez. Ciezarna kobieta z autystycznym plodem(zalozmy, ze mozna byloby to zbadac przed urodzeniem), nie moglaby absolutnie usunac takiego plodu, KK by zabronil.
      Zygoty i plodu 3 miesiecznego, poronionego, nie pochowaja, nie bedzie zadnego pogrzebu, ale wyskrobac nie wolno. Niech sie wreszcie zdecyduja i ustala jakis front dzialania, bo sa smieszni po prostu, a najgorsze z tego wszystkiego jest to, ze wiele owieczek lyka ich dyrdymaly.
    • Gość: ja Dziecko chore na autyzm zostanie jednak dopuszc... IP: 175.176.226.* 16.05.13, 20:22
      niby jest tak, że bierzmowanie jest potwierdzeniem wiary, czyli jakby "konfirmuje" chrzest i komunię. Ja byłem bierzmowany jeszcze w podstawówce (8 klasowej) i sądzę, że wtedy nie byłem na tyle dorosły, żeby w pełni rozumieć istotę. Może faktycznie jest to celowe, żeby tych sakramentów udzielać osobom nie w pełni jeszcze ukształtowanym... Bo w zasadzie jeżeli ktoś nie przystąpiłby do bierzmowania to poprzednie sakramenty powinny być nieważne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka