Gość: henka IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 18:17 A to problem(przynajmniej dla niektórych)!Może stare dzielnice jak Orunia,Śródmieście,Nowy Port,Wrzeszcz,Oliwa to Danzig a nowe- Zaspa,Przymorze,Żabianka i cały ten powojenny syf to Gdańsk? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beast Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: 192.168.140.* / *.nsm.pl 22.08.01, 18:24 Syfu nabudowano we wszystkich ,także tych starych,dzielnicach. A problem jest troche wydumany,miasto nazywa się Gdansk i tak je zawsze Polacy nazywali,a Niemcy moga sobie uzywac nazwy Danzig jesli tak jest im wygodniej.Ostatecznie w Polsce mówimy o Monachium i Lipsku a nie o Munchen i Leipzig. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: *.coco.pl 22.08.01, 19:44 Otóż to. Jeszcze inaczej nazywają to miasto np. Włosi. Nazwy miast są integralną częścią języka. Jeśli ktoś mówiąc np. po polsku używa słów obcych, niech są to nazwy miast, to popełnia błąd językowy - makaronizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: 192.168.140.* / *.nsm.pl 22.08.01, 22:58 A jak nazywają Włosi? PS Oczywiscie nazywanie miast polskich po niemiecku poza tym ,że nie jest poprawne językowo,to ma tez czy tego chcemy czy nie okreslony kontekst historyczno- polityczny.Dla Niemców "rewizjonistycznych" Gdańsk pozostanie Dnazig''iem.Ale przypomnę ,że po raz pierwszy zapisana nazwa naszego miasta brzmiała "Gyddanzc" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikmik Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: *.telenergo.pl 23.08.01, 11:19 cóż, nie miałbym n ic przeciwko temu gdyby moje miasto nazywało się Danzig. Nacjonalistą nie jestem a wiadomo, że "niemiecki porządek" to nie mit, bajki, powiastki. Zasiedziałem się już tu trochę ( ponad 3 dekady bo się tak złożyło że moi rodziciele to Gdańszczanie ) ale gdyby za zmiana nazwy szły również te gospodarczo-administarcyjne, to jestem obiema ręcyma ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: 192.168.140.* / *.nsm.pl 23.08.01, 11:52 Dość odwazna opinia,ja uszanuje i takie zdanie,ale musisz liczyc sie i z tym ,że znajdą sie tacy ,którzy mogą zacząć bluzgać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: 192.168.0.* / *.swidnik.sdi.tpnet.pl 23.08.01, 11:56 Nie będę bluzgać ale zdecydowanie mówię n i e !!!!!!!!!!! Taka jest moja opinia , opinie innych też szanuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: *.*.*.* 23.08.01, 11:56 Nie jestem z Gdanska, ale nie chce zadnych niemieckich nazw. Znalam jednego starszego pana z RFN /bylo kiedys cos takiego/,ktory byl wydalony z Polski za spiskowanie, ale nawet on twierdzil, ze jest Gdanszczaninem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: 192.168.0.* / *.swidnik.sdi.tpnet.pl 23.08.01, 12:10 |Przypomniałaś mi coś hela. Otóż jadąc pociągiem z Wrzeszcza do Koszalina spotkałam starszego pana, też byłego mieszkańca Trójmiasta, który cały czas podkreślał że jest Polakiem i bardzo go niepokoi sytuacja w kraju. Ubawiło mnie to, że miał mnóstwo gazet, jakby to nazwać -prawicowych -lewicowych, katolickich i wprost przeciwnie. Mówił, że z tego wszystkiego co jest napisane wyciąga swoje wnioski. A piszę jeszcze o nim i dlatego, bo prosił mnie żebym pozdrowiła wszystkich absolwentów Politechniki Gdańskiej, którą ukończył w latach 50-siątych. To są wszyscy moi koledzy, mówił - co niniejszym czynię na forum:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: *.*.*.* 23.08.01, 12:16 Lucy, watpie czy ci absolwenci czytaja forum. W tej chwili maja tak ok. 70 lat i stoja w kolejkach po wyplaty odszkodowan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: 192.168.0.* / *.swidnik.sdi.tpnet.pl 23.08.01, 12:22 Może niejasno napisałam! Jemu chodziło o wszystkich absolwentów, on czuje więź z politechniką - kto ją kończył to jest jego kolegą.A jeżeli chodzi o jego rówieśników to chyba masz rację:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: 192.168.0.* / *.swidnik.sdi.tpnet.pl 23.08.01, 12:12 Nie napisałam, że mieszka teraz w Hamburgu! Ale ze mnie gapa;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: *.*.*.* 23.08.01, 12:27 Zrozumialam, ale niestety nie konczylam tej szkoly tylko UMK w Toruniu. Pozdrawiam wszystkich z UMK -a. A wracajac do meritum - GDANSK i zadne inne takie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: *.*.*.* 23.08.01, 13:14 Mialem dwoch dziadkow obaj gdanszczanie jeden zginal przy obronie Poczty Polskiej w Gdansku drugi byl ostatnia szansa Adolfa i zginal gdzies pod Krolewcem - mama mowila mi ze zawsze uzywali mowiac po Polsku nazwy Gdansk , a po niemiecku nazwy Danzig i tak musi zostac - my tez mowimy Monachium na München, Moguncja na Mainz Akwizgran na Achen - niech nazwy pozostana sprawa jezykowa - po Polsku mowi sie Gdansk Pozdrawiam Gdanszczan i Danziger Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: 192.168.0.* / *.swidnik.sdi.tpnet.pl 23.08.01, 16:15 Bardzo podoba mi się Twoje podsumowanie tylko jedno czy nie pisze się "gdańszczanin"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: 192.168.140.* / *.nsm.pl 23.08.01, 16:59 Ale "gdanszczan" był chyba zamierzony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: 192.168.0.* / *.swidnik.sdi.tpnet.pl 23.08.01, 17:06 Ha,ha! Faktycznie on pozdrawiał a nie podpisywał się ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: GDAŃSK czy DANZIG? IP: *.focal-chi.corecomm.net 23.08.01, 17:38 Nie piszcie wiecej Nowy Jork ,tylko New York NY. O.K. Odpowiedz Link Zgłoś