Dodaj do ulubionych

W tczewskiej firmie Flextronics wybuchnie strajk?

IP: 213.17.193.* 01.10.04, 09:13
Jesli ktos formuluje opinie, ze pracownikom Flexa placi sie jak w Azji, to
znaczy ze nie ma bladego pojecia o czym mowi.

Przecietna placa na produkcji w firmie Flextronics jest o 30% wyzsza niz w
innych firmach w wojewodztwie Pomorskim. Rozumiem ze oczekiwania ludzi z
Tczewa, ktorzy do tej pory pracowali jako krawcowa czy piekarz sa bardzo
wygorowane, ale kompetencje niestety w tej branzy przemyslu sa badzo niskie.
Potrzeba bardzo duzo czasu, aby umiejetnosci tych osob dorosly do potrzeb
firmy.

Zatrudnienie na 4/5 zostalo wprowadzone tylko po to, aby nie trzeba bylo
zwalniac i zatrudniac ludzi co miesiac, dostosowujac w ten sposob koszty
pracy do aktualnych potrzeb. Zaloga dzieki temu ma wieksza stabilnosc
zatrudnienia. To ze pracuja na pelen etat, oznacza rowniez ze otrzymuja pelne
wynagrodzenie.

Stwierdzenie, ze za prace w niedziele placi sie 50% (an nie 100%) jest
zwyklym klamstwem.

Cos co sie w tym artykule nazywa referendum, to byla zwykla kpina i nie
odbylo sie w srode tylko trwalo blisko miesiac. Owszem spreparowane wyniki
ogloszono w srode.

I jeszcze jedno na koniec. Redaktor tak powaznej gazety jak "Wyborcza" nie
powinien publikowac niesprawdzonych informacji. Taki artykul przypomina mi
jedynie czasy Bolszewickiej Propagandy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Seba do ,,Pracownika Flexa'' IP: 195.116.62.* 01.10.04, 09:42
      czyli ile zarabiają na produkcji?
      czyli zatrudnieni są na 4/5 etatu a robią na cały?
      to bardzo miło z pana/pani strony że obraża swoich kolegów z pracy, ,,, ktorzy
      do tej pory pracowali jako krawcowa czy piekarz sa bardzo
      wygorowane, ale kompetencje niestety w tej branzy przemyslu sa badzo niskie.
      Potrzeba bardzo duzo czasu, aby umiejetnosci tych osob dorosly do potrzeb
      firmy''. Wierzę że pana/pani kompetencje i umiejętności zostaly docenione przez
      szefostwo firmy i zajmuje pan/pani już jakieś kierownicze stanowisko.
      Pozdrowienia dla pracowników Flexa - trzymajcie się razem i razem walczcie o
      swoje godne miejsce w zakładzie pracy. To wy generujecie zysk przedsiębiorstwa -
      Wy macie prawo być odpowiednio za to wynagradzani.

• Gość: fazzi Re: do ,,Pracownika Flexa'' IP: *.chello.pl 01.10.04, 09:46
        Jak głęboko siedzisz w kieszeni zarządu "pracowniku flexa" :)?
      • Gość: komentator Re: do Seby i Fazziego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.10.04, 11:56
        Jeśli jesteście pracownikami tej firmy, to mam prośbę, nie pier....jcie głupot
        i nie zamydlajcie ludziom oczu (jak to robią związkowcy), pracujcie uczciwie i
        nie generujcie lewych nadgodzin, których w tej firmie są ponoć tysiące (głównie
        lewych).
        Weźcie się do roboty nieroby bo inczej nikt w Polsce nie zainwestuje grosza i
        nawet krawcowych i piekarzy nie będzie, bo nie będzie miał kto im zapłacić za
        usługi.
        • Gość: tczewiak Re: do Seby i Fazziego IP: 213.17.193.* 01.10.04, 22:27
          LEWE NADGODZINY????
          moze jacyś inżynierowie czy też biurwy ale na produkcji? nie możliwe!!!
          IDIOTO!!!!! Pracuje we flexie i nigdy nie słyszałem żeby ktoś miał lewe
          nadgodziny! (był jeden przypadek ale to był właśnie Przełożony!!!)
      • Gość: THE BEST Re: do ,,Pracownika Flexa'' IP: *.gda.pl / *.gda.pl 02.10.04, 13:56
        Pracuje w tej firmir od POCZĄTKU (na produkcji na4/5 etatu) i jak słysze takie
        słodkie pierdzenie jak księdza Rydzyka to mi się nie dobrze robi. Pewnie
        gościu,Flex ci życie uratował bo gdzie indźiej nie miałbyś szans. Przecież ta
        firma działa jak partia SLD, wszystko po znajomości i dla swoich. A co do
        piekarzy to sobie wypraszam bo jestem z wykształcenia elektronikiem, obecnie
        jestem na ostatnim roku studiów PG na elektronice. Za rok jak skończe studia to
        spadamm z Flexa bo z w takiej przygłupawej atmosferze nie można pracować normalnie.
        A ty chyba jesteś blisko koryta że tak bronisz swój ukochany Flex.
        • Gość: GORG Re: do ,,Pracownika Flexa'' IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 03.10.04, 02:12
          SIE MA
          chociarz jeden z (jądrem) pieprzyc tą flexoskom POPELINĘ nie jedni w Polsce nie
          ostatni
    • Gość: prawnik Re:gdzie jest inspekcja pracy za co bierze pensje IP: *.233.169.70.devs.futuro.pl 01.10.04, 13:35
    • Gość: Student Praktyki studenckie w Flextronics IP: *.remontowa.com.pl 01.10.04, 14:40
      Ta firma jest super - biorą studentów na pół roku na tzw "praktyki" gdzie
      dostaje się jakieś 200zł brutto, a wykonuje normalną pracę w pełnym wymiarze a
      nawet więcej. Szefostwo firmy na pewno jest dumne z ogromnych oszczędności
      jakie poczynili w ten sposób. Firma światowa, ale zarząd farmerski.... byłem na
      takich praktykach 5 miesięcy i teraz widze że to jedna wielka ściema i sposób
      na zatrudnianie ludzi za darmo (ze mną było jeszcze kilkanaście innych osób)
      • Gość: student Re: Praktyki studenckie w Flextronics IP: 213.17.193.* 01.10.04, 16:27
        ale w swoim CV praktyke masz na pierwszym miejscu...
      • Gość: Absolwent Re: Praktyki studenckie w Flextronics IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 01.10.04, 17:50
        Mało która firma pozwala na tak długie praktyki i mało która za nie płaci
        (nawet jeśli za tą kasę zwróciły Ci się tylko koszty dojazdu). Ale miałeś
        kontakt z nowoczesnymi technologiami, na pewno nauczyłeś się niemało.

A ta wiedza jest nie do przecenienia i w dodatku ktoś dał Ci taką możliwość
        praktycznie za nic. No chyba, że parzyłeś tam tylko kawę, ale to już jest
        kwestia ambicji i poważnego podejścia do obowiązków...
        • Gość: gosc Re: Praktyki studenckie w Flextronics IP: *.chello.pl 01.10.04, 20:24
          Opini jest tyle ile osob zainteresuje sie tematem. Jestem pracownikiem firmy
          (pelnoetatowym), prawda jest ze ludzie na produkcji maja umowy na 4/5 i mogloby
          to byc zmienione na caly, Ale... Inna prawda jest taka ze w sytuacji bardzo
          zmiennej produkcji dyktowanej potrzebami rynku, trzeba sie liczyc z taka
          koniecznoscia,aby tych ludzi nie zwalniac i ponownie zatrudniac co kilka
          miesiecy. Kto jest bardziej zaradny i pracowity nezle sobie radzi i znam ludkow
          ktory przyjezdzaja do pracy dobrymi samochodami (bo dorabiaja poza Flexem)
          pracujac normalnie na produkcji - i takich ludzi szanuje. Innni ktorzy tylko
          przyjmuja postawe roszczeniowa, a do pracy podchodza jak do ognia, maja tylko
          negatywny wplyw na calosc. Fakt, ze zarzad , glownie osoby nie polskojezyczne,
          przygarniaja co miesiac duza forse. Do wykonanej pracy i jej efektow ma to sie
          tak sobie, bo polska ekipa robila by to za 1/4 tej sumy i wiecej zostaloby do
          podzialu miedzy tych na najnizszym poziomie.

Dlugo by pisac. Nie zmieni to innego faktu ze firma jest jedna z
          kilkudziesieciu Flexow na swiecie i jak zaczna sie w niej dziac "dziwne"
          rzeczy, to ktos tam wysoko, kto wie mniej wiecej gdzie jest Polska nie mowiac o
          Tczewie, jednym krotkim mailem zadecyduje o tym ze zwija sie biznes w Polsce
          (bo nie widzi zyskow w otrzymywanych raportach,wykresach i slupkach), i
          przeniosa Flexa na Ukraine, do Rosji czy gdzies tam. Tam beda pracowac nie za
          1000 zl, a za 100 dolarow.... Wtedy te 2000 osob pojdzie na bruk, wtedy
          bedzie o czym pisac .....

Rozpisalem
          • Gość: ja Re: Praktyki studenckie w Flextronics IP: 213.17.193.* 04.10.04, 07:12
            hmm.....dobrze napisane:))pozyjemy zobaczymy.......jak narazie mam juz dosc tej
            obustronnej propagandy,niech w koncu to sie skonczy i wszyscy jezdzijmy ladnymi
            samochodami...w koncu tczewskie panny to lubia:)))pozdrowka i nie spinajcie sie
            tak:)))
      • Gość: Pracownik Re: Praktyki studenckie w Flextronics IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.10.04, 21:26
        Bzdura. Za praktyki płacą netto ponad 2 razy tyle i do tej pory tylko kilku
        stażystom w historii firmy nie zaproponowano pracy. Poza tym - większość praktyk
        jest bezpłatna (patrz np. TPSA). We Flextronics poza tym, że płacą można się
        czegoś nauczyć. Staż to nie ma nic wspólnego z kserowaniem dokumentów i
        parzeniem kawy.
    • Gość: frodo Re: W tczewskiej firmie Flextronics wybuchnie str IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 22:10
      Własnie upłynął mój pierwszy rok w tej firmie. I chce powiedzieć, ze był to
      udany rok. Spędziłem 2,5 roku w innym dużym koncernie, gdzie np. za nadgodziny
      nie płacili...
      Cóż mogę powiedzieć o referendum strajkowym?
      "Koledzy" związkowcy próbuja podciąć gałąź, na której siedzą. Pracodawca
      oczywiście nie jest idealny, ale czy są tacy?
      Pan Andraszewicz (błąd w druku - nie jest to Andraszkiewicz) powinien udeżyć
      sie w pierś i zabrać się do pracy. Czy spędzanie kilku godzin na rozmowach
      telefonicznych w sprawach związkowych należy do obowiązków brygadzisty???
      Chyba nie za to firma płaci?
      • Gość: Pirx Re: W tczewskiej firmie Flextronics wybuchnie str IP: 213.17.193.* 04.10.04, 11:42
        No nareszcie rozsądna wypowiedź
        Ja tu pracuję ponad 3 lata i niejeden zarząd widziałem. Cyrk jest jak w kazdej
        firmie ale i tak uważam że nie ma tragedii. Fakty? proszę:
        1.Do tej pory pracowałem w firmach które płaciły pensję z czego połowa była
        na "kwicie". Tu jest inaczej.
        2.Pensje sa wypłacane do 10 kazdego miesiąca (z dwoma wyjątkami przez 3 lata)
        3.nadgodziny są wypłacane lub można wziąść dzień wolny.Zawsze tak było.
        4. Związki to farsa. Referendum trwało prawie miesiąc i było przedłużane 2
        razy. Dlaczego? bo nie było kworum i nie postawili by na swoim. Maile które
        związki wysyłają do wszystkich pracowników świadczą o skrajnej ignorancji i
        niedouczeniu. Powinni chociaż mieć na tyle cywilnego samozaparcia by poduczyć
        się z prawa pracy (na koszt związków oczywiście)

Mozna się kłócić co do wysokości pensji. Tu nie ma i nigde nie będzie
        zadowolonych. Niezaleznie od firmy wszyscy chcą więcej. 800 złotych na okres
        próbny? Jest to jak najbardziej legalna pensja (w świetle prawa) Jesli ktoś się
        decyduje na nią to jest jego świadomy wybór. Komuś obniżyli pensje? Nie
        słyszałem.

I chyba tyle
    • Gość: ra_na Maluczka "Solidarność" IP: 62.233.232.* 02.10.04, 16:57
      Widze ze panom z Solidarnosci nuda na leb sie rzucila. Nie zdaja sobie chyba
      sprawy z tego w jakiej obecnie sytuacji znajduje sie tczewski Flex. Proby
      buntowania pracownikow w tej chwili to nieuchronny wyrok na fabryke (jej
      natychmiastowe zamkniecie, gdyz od dluzszego juz czasu przynosi straty). Komu
      sie nie podoba to droga wolna - nikogo tam na sile nie trzymaja. Typowo polskie
      warcholstwo.
      • Gość: THE BEST Re: Maluczka "Solidarność" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 13:09
        Czy napewno przynosi straty? Coś mi się wydaje, że nie!!!
    • Gość: TOK Re: W tczewskiej firmie Flextronics wybuchnie str IP: *.wog.com.pl / *.ns.wog.com.pl 04.10.04, 11:09
      Przepracowalem we Flexie poltora roku w dziale Logistyki (nie na produkcji). Z
      czystym sumieniem moge powiedziec, ze ludzi z produkcji (a pracownikow
      biurowych tez) traktuje sie tam jak w Azji. Place sa strasznie dziwnie
      rozlozone, podzielone dzialami. Jedni pracuja za 800 podczas gdy inni za 8000.
      I nie mowie tu o zarzadzie ani o ludziach na kierowniczych stanowiskach!! NIe
      diziwie sie ze ludzie chca tam strajkowac!! Popieram ich goraco, bo widzialem
      jak pracuja, co robia i co z tego maja!! GARBA - nic wiecej
    • Gość: pracownik flexa Re: W tczewskiej firmie Flextronics wybuchnie str IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 20:55
      Te 4/5 to wprowadzili na okres 3 miesiecy wiec chyba nie wiesz o czym
      piszesz.Pracownicy są poniżani traktuje sie nas jak tania sile robocza stawia
      sie dla przykladu ze chinach pracuja za miske ryzu a my chcemy kokosow(z takie
      opinie przytacza p.G.szefowa jednego z działów jest to tak zwana "kultura
      pracy".Chce tez przypomniec ze "biurwy" organizują sobie imprezy integracyjne
      za które placi flex.Co do twojego twierdzenia na temat ze pracuja tam ludzie
      bez wykształcenia elektronicznego to sie grubo mylisz jest dużo osób z takim
      wykształceniem, sam mam dyplom tech.elektr.Tak że to chyba tobie flex uratował
      skórę.Jestem ciekawy skad brałeś dane na temat wysokości zarobków na pewno
      dostałeś je z HR.Ty na pewno nie jesteś pracownikiem produkcji
      tylko ...................Co do spreparownia wyniku głosowania to chyba za dużo
      wypaliłeś papierosów i wypiłeś za dużo kawy za jedyne 50gr że pieprzysz takie
      głupoty.Jestem ciekawy od kiedy baranie pracujesz w tym syfie.Co do propagandy
      do lepszą uprawia GM i jego banda.jest skuteczniejsza od gebelsa.
    • Gość: atheist Re: W tczewskiej firmie Flextronics wybuchnie str IP: *.crowley.pl 06.10.04, 21:21
      Robotnicy Flexa, moze warto wziasc przyklad z dawnych lat (poskutkowalo).

---
      Socjalno Rewolucyjna Partia PROLETARIAT

Stwierdzonem jest że:

1)prześladujesz Pan robotników za ich przekonania;

2)demoralizujesz ich za pomocą przekupstw i namów do szpiegowania własnych towarzyszy,

3)zwierzęco pastwisz się nad nimi

Ostrzegamy więc Pana, że gdybyś nadal postępowania swego względem robotników nie zmienił zostaniesz surowo ukarany przez Komitet Robotniczy miasta Łodzi

/Łódź dnia 25 lutego 1884
    • Gość: człek z Tczewa Włodek Wiśniewski - mordo ty moja ! IP: *.chello.pl 07.10.04, 22:32
      • Gość: gsms Bando durnych polskich jełopów ! IP: *.chello.pl 16.10.04, 23:47
        JAK SIĘ NIE PODOBA TO WYPIERD>>>>>> MI STĄD !!!
        • jajecznical [...] 17.10.04, 00:00
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: jajecznical Re: W tczewskiej firmie Flextronics wybuchnie str IP: *.mo-stlouis0.sa.earthlink.net 08.02.05, 02:24
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka