Gość: marek IP: *.proxy.aol.com 11.05.02, 18:29 Kupilem psa-suczke-i nie moge sie zdecydowac na imie dla niej.Czy ktos ma jakies sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JACEK Re: Imie dla psa IP: 64.9.159.* 11.05.02, 19:45 Proponuje......Tradycja... ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: Imie dla psa IP: *.com / 192.168.0.* 11.05.02, 20:30 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Proponuje......Tradycja... ;-))))) W dzieciństwie miałam suczkę Ledę:) Podoba mi się imię Nora :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les1 Re: Imie dla psa IP: 5.1D* / *.mweb.co.za 11.05.02, 20:50 Suczka? Mam ladne imie...Bitch! Odpowiedz Link Zgłoś
flybylot1 Re: Imie dla psa 12.05.02, 03:26 To jest imie znakomite dla kotki, nie suczki, Les.:)))) Ale powaznie - u mnie w domu psy zawsze dostawaly imiona od zaszlosci historycznych. Pierwszy znany taki przypadek to pies Maj, bo dostal sie praszczurowi w dniach uchwalania Konstytucji 3 Maja. Za moich czasow (wychowalem sie niejako na jej grzbiecie) byla Dziga, ktora rodzice dostali w dniu kleski Wlochow pod Dzig-Dziga w Abisynii, potem byl Kuba, bo zjawil sie wtedy, gdy Chruszczow musial jak niepyszny zabierac z Kuby swoje rakiety. Byla Bela, z przyczyny algierskiego rewolucjonisty Ben Beli, byl Kim gdy zdechl w Korei Kim Ir Sen. A teraz jest Bella, bo tak zdecydowala nasza 10-letnia corka... Czyli tradycja w rodzie ginie... Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpik Re: Imie dla psa IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.05.02, 13:51 jako miłosniczka motoryzacji mojego psa nazwałam kiedyś Jeep, króciutko był Volvo.. a suczka no cóż .... może Yaris? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Imie dla psa IP: *.big.pl / 172.16.1.* 13.05.02, 14:26 To teraz należałoby nazwać psa, w nawiązaniu do wydarzeń Unia albo Pedi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Imie dla psa IP: *.big.pl / 172.16.1.* 13.05.02, 14:29 Ja miałem kiedyś kota Normana - na cześć gen. Schwarzkopfa co szwarcopfał Arabów w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
flybylot1 Re: Imie dla psa 14.05.02, 06:47 Czyli z tymi imionami od wydarzen historycznych nie jest zle. Ma to sens, bo nawet po wielu latach pamieta sie kiedy ten pies czy kot nastal i zaistnial w naszym zyciu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km2bp Re: Imie dla psa IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 03:31 Moja suczka ma na imie "JULKA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylka Re: Imie dla psa IP: *.amg.gda.pl 15.05.02, 07:34 Miałam kiedyś suczkę Aksanę. Niestety opóściła w tym roku ten padół łez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikmik Re: Imie dla psa IP: 213.77.88.* 15.05.02, 14:03 Gość portalu: marek napisał(a): > Kupilem psa-suczke-i nie moge sie zdecydowac na imie dla niej.Czy ktos ma > jakies sugestie? Napisz coś więcej o niej, jak wygląda, co lubi... Będzie łatwiej dopasować! Gratulacje z powiększenia rodziny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Imie dla psa IP: *.proxy.aol.com 15.05.02, 18:19 Gość portalu: mikmik napisał(a): > Napisz coś więcej o niej, jak wygląda, co lubi... Będzie łatwiej dopasować! > Gratulacje z powiększenia rodziny ;) > jest to Labrador koloru czekoladowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Imie dla psa IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.02, 21:22 Gość portalu: marek napisał(a): >Jest to Labrador koloru czekoladowego Swietny wybor ! :) Labrador to wspanialy pies, opanowany i latwy do ukladania/szkolenia, bedziesz mial wiele radosci, ale tez dodatkowe obowiazki. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie te obowiazki to tez frajda :) Nie podpowiem Tobie imienia dla sunci - wybacz prosze. Imie powinno byc ( na pewno ) krotkie i dzwieczne, ale...sam zobaczysz, ze z czasem bedziesz do psa wolal zupelnie inaczej. Kupilam psine z papierami, w rodowodzie sunia nazywala sie " Doris ", w domu wolalismy na nia " Dzili "( jakos Doris nie pasowalo do niej ), pozniej pociecha nasza wymawiajac pierwsze slowa, nadala psu imie " Hilde ", a z latami sunia nazywala sie " Babcia ". Sunia zyla z nami 15 lat w super zdrowiu, zasnela niespodziewanie pewnej nocy, ale nie na swym poslaniu, lecz w miejscu w ktorym najczesciej siadalam ogladajac TV. Rozgadalam sie... Wybierzesz jedno imie, ale i tak bedziesz z czasem wolal na psa po swojemu, a imie wybierzesz pod wzgledem sytuacji, charakteru, itd... Powodzonka :) Odpowiedz Link Zgłoś
flybylot1 Re: Imie dla psa 16.05.02, 07:18 Tak, to szczera prawda, pies ma wiele imion. Ja na swoja bokserke zwykle wolam: "Bella, ty mendo!", bo wciaz rozrabia, mimo, ze ma juz rok (no prawie, urodzila sie 30 maja) - ostatnio zjadla moje okulary, a teraz lezy na "jej" fotelu i udaje, ze spi. Wiem, ze nie spi, bo jak wstane od kompa zaraz bedzie przy mnie gotowa do zabawy, chociaz jest juz 20 minut po polnocy... I jak takiego zwierza nie kochac... Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikmik Re: Imie dla psa IP: 213.77.88.* 16.05.02, 09:04 Gość portalu: marek napisał(a): > jest to Labrador koloru czekoladowego to może WEDEL ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Imie dla psa 16.05.02, 10:27 Dwa lata temu pochowlismy nasza suczke - Bedlington terrier - byl to najwspanialszy pies na swiecie - "Bajka" jej bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Imie dla psa IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 01:10 Aktualnie mamy dlugowlosa collie ( Adria ), kupilam ta sunie w jednej z hodowli w Gdyni przed paru laty. Sunia miala trzy miesiace i nie znala nic - naprawde " NIC !!!". Nie potrafila pokonac najnizszego kraweznika, po trawie chodzila jak po rozgrzanych kamieniach, byla wciaz w strachu, ciagle spieta i zestresowana... Nawet nie wiedziala co to jest kosc, smialam sie wtedy; ze kosci kuja ja w zeby ( lol ). Tak to bywa, jak hodowcy rozmnazaja psy tylko dla pieniedzy. To nie hodowcy - tylko handlarze !!! hehhh... Wymagala wiele ciepla, pracy z nia, cierpliwosci... Brudzila w domu do 6 miesiecy, a to juz w tym wieku i dla psa sredniej wielkosci, to nie maly problem :( Myslalam : braknie mi cierpliwosci i nie zniose tego dluzej, hehh... !!! :( Pewnego dnia, stalo sie cos niespodziewanego; psina w domu nie pozostawila niespodzianki/prezentu i do teraz jest super czysta ! :) Nauczyla sie wiele, wrosla i przylgnela do rodziny, aktualnie nie sprawia ( poza klaczeniem ) zadnych problemow !!! :) Jest wspanialym strozem domu i opiekunem dla malolatka :) Lubi, stojac drapac sie za uchem i dlatego teraz wolamy na nia: BUREK - hi hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
flybylot1 Re: Imie dla psa 17.05.02, 01:40 Ilez radosci moze sprawic w domu zwierzak! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Imie dla psa 17.05.02, 09:30 flybylot1 napisał(a): > Ilez radosci moze sprawic w domu zwierzak! :))) Oj tak, Piotrze, a ile smutku jak go zabraknie. Chcemy znow kupic Bedlingtona, najchetniej w Polsce, ale okazuje sie, ze nikt juz tej rasy nie hoduje. Tylko Carioca moze pomoc, bo ona z tego co wiem tez w Hamburgu (tutaj znam wszysztkich hodowcow, ale nasza Bajeczka byla z PRL-u) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Imie dla psa 17.05.02, 10:36 ja.nusz napisał(a): > Oj tak, Piotrze, a ile smutku jak go zabraknie. Wiem coś o tym:(( Zginął nam tragicznie ukochany piesek:((( Wszyscy płakali. Teraz mamy fajnego kundelka, ładnego, miłego i spokojnego..... Jeden, jedyny kłopot to to, że źle znosi jazdę samochodem... A na jesieni przybłąkało się maciupeńkie kocie, dzieci to tarmosiły, gnotły na dworze, szkoda nam się zrobiło, tylko co będzie z psem??? Pies się na początku tego czegoś maleńkiego bał /a miał już parę lat/ a później zaczął lizać. Teraz bardzo się lubią. Kotka ciągle podchodzi do psa, podstawia pyszczek a ten ją liże. Kiedy wraca się ze spaceru z psem, pies pierwsze co robi to pędzi do koci. Ona zresztą zawsze gdzieś czeka na niego:) Pewno traktuje go jak tatusia:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Imie dla psa IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 13:01 flybylot1 napisał(a): Chcemy znow kupic Bedlingtona, najchetniej w Polsce, ale okazuje sie, ze nikt juz tej rasy nie hoduje. Tylko Carioca moze pomoc, bo ona z tego co wiem tez w Hamburgu (tutaj znam wszysztkich hodowcow, ale nasza Bajeczka byla z PRL-u) W 1999r. na miedzynarodowej wystawie psow rasowych w Sopocie, byly trzy sztuki tej rasy. Dwie psiny byly z Warszawy i jedna z Berlina. Podam adresy, skontaktuj sie listownie moze dalej dalej Tobie pomoga. Kosianowska-Ozog Jadwiga ul.Golawicka 5 m.48 03-550 Warszawa Kilkiewicz-Popiel Ewa ul.Bracka 18 m.39 00-0280 Warszawa Leppin M.P. Schulze-Boysen-Str.37 10365 Berlin Moj adres : K@optushome.com Powodzonka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Imie dla psa IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 13:30 P.s. Jezeli sie nie myle, to iwa jest z Warszawy ?. Wlasciciele psiny z Berlina, bywali kilkakrotnie na Sopockiej wystawie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Imie dla psa 17.05.02, 13:43 No, przepraszam, jestem z Sopotu (urodzona w stolicy Kaszub). Fakt, w Warszawie mieszkam, niestety. Ale co do ma do...? Poza tym mam psa, nie suczkę, ktory jest erotomanem osiedlowym i gdyby mógł, to...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Imie dla psa IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 15:08 iwa.ja napisał(a): > No, przepraszam, jestem z Sopotu (urodzona w stolicy Kaszub). Fakt, w Warszawie > > mieszkam, niestety. Ale co do ma do...? Poza tym mam psa, nie suczkę, ktory > jest erotomanem osiedlowym i gdyby mógł, to...! iwa to ja cie bardzo przepraszam, dla mnie nie byloby ciezko wziasc ksiazke telefoniczna i troche popytac o hodowle, szczenie, koszty...tym bardziej w miescie w ktorym mieszkam. No, ale tez trzeba chciec... Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Imie dla psa 17.05.02, 15:53 Carioca, nie rozumiem. Ja w ten wątek nie wchodziłam, ponieważ moj pies jest psem a nie suką, jak nadmieniłam. Ja o coś pytałam? A poza tym, mój pies, kiedy uda mu się coś fajnego zrobić, otrzymuje w nagrodę skandowanie rozentuzjazmowanego społeczeństwa domowego: "Piesław, piesław, piesław"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Imie dla psa IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 19:55 iwa.ja napisał(a): > Carioca, nie rozumiem. Ja w ten wątek nie wchodziłam, ponieważ moj pies jest > psem a nie suką, jak nadmieniłam. Ja o coś pytałam? > A poza tym, mój pies, kiedy uda mu się coś fajnego zrobić, otrzymuje w nagrodę > skandowanie rozentuzjazmowanego społeczeństwa domowego: "Piesław, piesław, > piesław"! A wiesz iwa, ze moja sunia tez jest psem ? Myslalam zeby kupic samca, ale stwierdzilam, ze przy malym dziecku sunia bedzie miala wiecej cierpliwosci i nie mylilam sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Imie dla psa IP: *.brzezno.xlan.pl / 192.168.2.* 17.05.02, 19:34 Gość portalu: Carioca napisała: > iwa to ja cie bardzo przepraszam, dla mnie nie byloby ciezko wziasc ksiazke > telefoniczna i troche popytac o hodowle, szczenie, koszty...tym bardziej w > miescie w ktorym mieszkam. > No, ale tez trzeba chciec... Hmmm, polecam książkę telefoniczną w internecie: www.pkt.com.pl - w ten sposób nie trzeba mieszkać ani w Warszawie ani w Sopocie, aby sie dowiedzieć o jakąś żywinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Imie dla psa IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 20:03 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > Hmmm, polecam książkę telefoniczną w internecie: www.pkt.com.pl > - w ten sposób nie trzeba mieszkać ani w Warszawie ani w Sopocie, aby sie > dowiedzieć o jakąś żywinę. Zgadzam sie z Toba...masz racje, ale bedac na miejscu i majac troche checi mozna te zwierzatka tez zobaczyc i ocenic w jakich sa warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Imie dla psa IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 20:57 Mieszkajac w Polsce i bawiac sie hodowla i szkoleniem psow ( na poczatku to byly owczarki niemieckie, pozniej owczarki kaukaskie ), szukalam reproduktora, albo suni jak najdalej, najczesciej za granica. Unikalam pokrewienstwa, mialam sunie z ZSRR, DDR... Natomiast, teraz mam juz drugiego psa z Polski i tylko takiego w przyszlosci bede szukac - ot, czlowiek to zmienna istota ;) Juz nie bawie sie w hodowle, mam psa do pieszczot i do towarzystwa. Jak po 15 latach zasnela moja ulubiona psina, pojechalam do Sopot z zamiarem nabycia nowego szczeniecia. Pytalam tu i tam...( byl weekend i zwiazek kynologiczny byl nie czynny ) w koncu trafilam ( w niedziele ) na teren Wyscigow Konnych w Sopocie, nawet nie wiedzialam, ze tam jest gielda psow. Poszlam do biora i powiedzíalam co szukam, pani wystukala na komputerze, wykonala dwa telefony i za godzine przybyli hodowcy ze szczenietami. Wybralismy sunie ktora juz w pierwszym chwilach nie tylko wpadla w oko, ale tez przylgnela nam do serca. Pozniej wystarczyla wizyta u weterynarza, zaswiadczenie o przebytych szczepieniach i swiadectwo zdrowia. Psina zniosla podroz bardzo dobrze i juz od kilku lat jest czlonkiem rodziny - nasz " Burek " :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Imie dla psa IP: *.brzezno.xlan.pl / 192.168.2.* 20.05.02, 19:31 Gość portalu: Carioca napisał(a): > Zgadzam sie z Toba...masz racje, ale bedac na miejscu i majac troche checi mozn > a > te zwierzatka tez zobaczyc i ocenic w jakich sa warunkach. I czasu, Carioca, i czasu! Akurat na kilku ostatnich wątkach zauważyłem, że Iwa jakaś taka przywalona robotą, i to poważną. A na dodatek Warszawa to dość duże miasteczko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszonez Re: Imie dla psa IP: *.makor.pl / 192.168.10.* 20.05.02, 10:49 Oto kilka propozycji, z różnych "Obszarów" tematycznych: Rewolucja, Nadzieja, Kapitulacja Tequila, Piana, Szklana, Zuzia, Lola, no i tradycyjne, raczej nudnawe Kora, Nora itp. Odpowiedz Link Zgłoś