Dodaj do ulubionych

Tramwaj na Chełm w 2008 roku?

IP: *.aster.pl 11.01.05, 23:19
Budowa ul. Armii Krajowej byc moze formalnie zakonczyla sie w 1984 r., ale
zostala otwarta dla ruchu duzo pozniej, gdzies ok. 1987-1988 r. Wtedy
powstaly tam linie autobusowe nr 208 i 295. Moze ktos pamieta dokladne daty?
Obserwuj wątek
    • Gość: Met Co z linia tramwajową na Morenę? IP: *.allianz.pl 12.01.05, 10:32
      Też był kiedyś taki plan,zresztą od pętli na Siedlcach,nowa trasa łącząca
      Kartuską z Niedżwiednikiem,na całej długości ma na tyle szeroki pas pomiędzy
      jezdniami,że spokojnie można tam pociągnąć linię tramwajową,chociaż mnogość
      linii autobusowych na tej trasie zapewnia dobrą komunikację z centrum.Marzeniem
      byłaby restauracja dawnej linii kolejowej do Kartuz i zrobienie wzdłuż jej
      dawnej trasy przebiegu, szybkiego tramwaju,mogłaby to być prawdziwa rewolucja w
      funkcjonowaniu komunikacji miejskiej w Gdańsku,szybki tramwaj łączący dolny
      taras z intensywnie rozwijającymi się zachodnimi i południowymi dzielnicami
      miasta,pewnie byłby to mega koszt,ale jeżeli można byłoby liczyć na
      współfinansowanie ekologicznej komunikacji ze środków UE może wcale nie taki
      nierealny...?
      • Gość: Danziger A może zamiast bajać o tramwaju... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.01.05, 12:57
        A może zamiast bajać o tramwaju miasto wybudowałoby zaplanowany nie
        zrealizowany wiadukt w ciągu ul. Armii Krajowej nad Łostowicką ? -
        Zlikwidowałoby to sporo korków w tamtym obszarze. A ten wiadukt jest bardziej
        potrzebny niż zbudowany kilkaset metrów dalej i prawie w ogóle nieużywany
        wiadukt będący przedłużeniem ul. Łódzkiej nad ul. AK.
    • Gość: eryk Tramwaj do hipermarketu HIT, powiedzmy prawde !!! IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 12.01.05, 14:23
      taka prawda, przeciez trzeba bedzie ludzi czyms zwozic, przeciez Ikarusy by
      pekly. Armi Krajowej juz niedlugo bedzie zakorkowana w dol i gore, nie tylko w
      godz. porannego szczytu. Wiec urzednicy przypomnieli sobie o tramwaju, ktory
      jak sobie mysla udobrucha mieszkancow Chełmu. Ktorzy w wiekszosci nie chca
      hipermarketu w centrum osiedla.
      • Gość: max a gdzie ma byc HIT ? Na Chełmie ? Huraaaaaa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 15:49
        • Gość: eryk pod Twoim blokiem IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 12.01.05, 16:18
          • Gość: rolie co ma piernik do wiatraka? IP: 217.153.221.* 12.01.05, 18:55
            hipermarket w centrum dzielnicy? Jaki hipermarket, to pastwisko porosniete
            zielskiem to niby centrum Chełmu?? Tramwaj jest integralną częścią Gdańskiego
            Projektu Komunikacji, a nie projektu hipermarketu. Zreszta co to za hipermarket
            4,5 tys metrów - tylko troche większy od biedronki
            A tramwaj musi być
            • Gość: eryk zobaczysz co, jesli Hit powstanie przed tramem. IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 12.01.05, 20:03
              a gdzie wg Ciebie jest srodek osiedla, w ktorym punkcie?
              • pumeks A co to jest HIT? 13.01.05, 14:49
                Tacy jesteście dobrze poinformowani, a nie wiecie, że sieci "Hit" w Polsce już
                dawno nie ma, bo w 2002 r. została przejęta przez "Tesco"
      • Gość: Jesse Re: Tramwaj do hipermarketu HIT, powiedzmy prawde IP: 81.219.87.* 25.01.05, 22:47
        Co za bzdury Człowieku wypisjesz !!!!!! .Tramwaj jest potrzebny ,by były
        mniejsze korki i lepsza przepustowość dróg no i oczywiście czystsze
        środowisko , a nie po to by mieszkańcy mogli dojeźdzać do Hitu (Tesco).
        Co do wspomnianego Hipermarketu to jest on bardzo potrzebny w naszej
        dzielnicy ,bo tak naprawde nie ma gdzie zrobic porządnych zakupów .Sklepy są
        małe ,ciasne brudne i cholernie drogie .Kupcy - właściciele mini sklepików
        kupują towar np w Makro i sprzedają drogo . Oczywiście zarabiają na tym nieźe
        kosztem nas mieszkańców :( . Dletego nie zgadzam się z kłamliwymi
        stwierdzeniami, że mieszkańcy nie chcą hipermarketu - bo jest to zdanie
        właścicieli tych mini sklepików i ich rodzin ,bo boją się konkurencji ,bo sami
        sa nie konkurencyjni i wiadomo stracą klientów . Dlatego prosze nie wprowadzać
        w błąd naszych czytelników !!!!!!
    • Gość: Tram. Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 12.01.05, 15:46
      Popieram budowę.
    • Gość: Lolo Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 15:59
      i bardzo dobrze ze bedzie tramwaj.. bo to juz przesada zeby odcinek miedzy
      chelmem i centrum przejezdzac w pol godziny (chodzi mi o godziny poranne)..
      tylko czemu dopiero w 2008..
    • Gość: Bartek Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: 213.199.221.* 12.01.05, 23:19
      O ile pamiętam jakies dwa lata temu pomysl tramwaju przypomniała taka młoda
      radna w Gdańsku. Nie pamietam nazwiska, ale cieszę się, że jej pomysł w końcu
      znalazł uznanie wśród władz miasta. Mam nadzieję, że dopnie swego.
      • Gość: Iwona Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 23:37
        Ta młoda radna to Agnieszka Pomaska. Z tym, że nie był to jej oryginalny
        pomysł, o tramwaju na Chełm mówiło się już od początku lat 80-tych.
        Też jestem ZA.
        • Gość: Aga Pomaska Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: *.crowley.pl 13.01.05, 14:27
          Witam. Na stronie www.gdansk.pl można wypełnić krótką ankietę dotyczącą
          projektu budowy linii ( www.gdansk.pl/gdansk/article.php?
          category=82&article=2978&histor y= ). Ponieważ projekt budowy linii tramwajowej
          a Chełm leży mi szczególnie na sercu, którzy póltora roku temu udało mi się go
          wprowadzić do Wieloletniego Planu Inwestycyjnego, zachęcam również do wysyłania
          do mnie maili w tej sprawie
          aga@pomaska.pl
          Z góry dziękuję za wszelkie uwagi:)
          • Gość: Danziger Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.01.05, 17:17
            Uwaga 1: Jak zrozumieć zdanie: "Ponieważ projekt budowy linii tramwajowej
            a Chełm leży mi szczególnie na sercu, którzy póltora roku temu udało mi się go
            wprowadzić do Wieloletniego Planu Inwestycyjnego, zachęcam również do wysyłania
            do mnie maili w tej sprawie". Dla mnie to brzmi jak bełkot.
            Uwaga 2: Plan ten przygotowano zanim Pani przyszła na świat :)
            • Gość: Aga Pomaska Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: *.softlab.gda.pl 13.01.05, 20:43
              Ma Pan rację, to rzeczywiście jest bełkot...:) Chyba poprzestawiało mi kilka
              wyrazów, a niezauwazyłam tego przed wysłaniem:) tak czy inaczej zależy mi na
              tym, by linia na Chełm powstała, bo zajmuję się tym od poczatku kadencji. Wiem,
              że Plany powstały dużo wcześniej. Jednak do Wieloletniego Planu Inwestycyjnego
              inwestycja trafiła jako przygotowany przeze mnie wniosek (uzupełnilam go o
              podpisy ponad 500 mieszkańców Chełmu). Szczegółowe opracowanie to już rola
              Urzędu MIasta. pozdrawiam. aga@pomaska.pl
              • Gość: Danziger Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.01.05, 09:48
                Jestem pod miłym wrażeniem Pani szybkiej i rzeczowej odpowiedzi na mój nieco
                prowokatorski post. Niech Pani tak trzyma.
                • makary21 Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? 24.01.05, 13:31
                  Pani Agnieszko przykro to mowic ale dzialania Pani i ugrupowania ktore Pani
                  reprezentuje sa dziwne
                  z jednej strony plany budowy linii na chelm
                  z drugiej ciagle podwyzki biletow, fatalny stan taboru i torowiski (tylko
                  czesciwo wyremontowanych) dziwne rozklady jazdy, niepunktualnosci, brak
                  jednego biletu na cale trojmiasto ( a wszedzie prawica ma wiekszosc) i brak
                  skutecznej polityki promujacej tanie szybkie bezpieczne i wygodne przjzdy KM.
                  Zdaje sie ze jezeli linia mialby biegnac ulica armii krajowej a petla na jej
                  koncu to dziwne to bedzie rozwiazane bo Chelm rozbudowal sie w bok do tej ulicy

• Gość: Mac Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:26
      Samochodów jest coraz więcej. Ulic raczej nie ma gdzie nowych budować. To duża
      część infrastruktury jest już gotowa. Osobiście liczę, że będę mógł korzystać z
      tego tramwaju. Oby jak najszybciej. Dobrze, że Radna Pomaska się tym zajęła.
    • Gość: korkociąg Brawa dla pani Agnieszki Pomaskiej!!! IP: *.crowley.pl 13.01.05, 16:18
      Super idea w dalszym przebiegu linia ta powinna isc w kierunku jasienia,nowo
      budowanych osiedli wzdluz wz-ki az po kielipinek , kielpino gorne, kalinke
      kokoszki i do lotniska. Nie zapomnijcie o szerokim srodkowym pasie na WZ-ce,
      przynajmniej do obwodnicy!!! Pozdrawiam. Pod linkiem w tej chwili nie ma
      niestety ankiety.
      • Gość: Aga Pomaska Link do ankiety IP: *.softlab.gda.pl 13.01.05, 17:19
        Do ankiety można przejść ze strony www.gdansk.pl (baner jest na dole strony
        głównej). Dziękuję za głosy poparcia. pozdrawiam,aga
        • Gość: eryk Aby tylko nie bylo, tak jak z tym mostem w Wawie IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 13.01.05, 17:30
        • Gość: Met Aga...Szybki tramwaj to jest to... IP: *.allianz.pl 13.01.05, 19:38
          Powalcz jeszcze o szybki tramwaj wzdłuż dawnej linii kolejowej do Kartuz,to
          mógłby być prawdziwy hit komunikacji miejskiej w Gdańsku,szybkie połączenie
          dolnego tarasu i nadmorskiej części miasta z szybko rozwijającymi się
          dzielnicami zachodnimi i południowymi w dobie coraz większej ilości aut i
          korków mogłoby stanowić prawdziwy przełom w podróżowaniu po GD,wiem,że
          niektórych przerażają zwalone wiadukty i pewnie mega koszty,ale czyż nie byłyby
          większe szanse na dofinansowanie tego ewentualnego projektu ze środków UE,w
          końcu tramwaj to ekologiczny środek transportu,jesteś bliżej
          rządzących,działaj,pozdrawiam,M et
          • kalinowski11 Re: Aga...Szybki tramwaj to jest to... 13.01.05, 21:20
            Jak już "marzymy" to może zajedziemy tym tramwajem na Ujeścisko :)
            Łódzka , Płocka i okolice ... Pozdrawiam .
    • Gość: krzyhoo Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: *.limes.com.pl 15.01.05, 17:28
      a wiecie ze planuja na ew. pętli tramwajowej zrobic wezęł przesiadkowy?!! To
      znaczy z Dw pkp nie dojedzie sie bezposrednio na Ujescisko Łostowice , kowale,
      zakoniczyn tylko najpierw tramwajem a potem autobusami z chełmu ( dodatkowa
      przesiadka) ciekawe co z biletami czasowymi zrobią, podwójne kasowanie i
      czekanie!!! a jak sie jden tramwaj rozkraczy to wszyscy beda stac!!
    • Gość: korkociag link na strone urzedu miasta IP: *.crowley.pl 16.01.05, 16:17
      wreszcie ma ten link:
      www.gdansk.pl/gdansk/article.php?category=82&article=2978&history=
    • Gość: korkociag Szkoda ze zdjeli to forum ze strony glownej g.tr. IP: *.crowley.pl 23.01.05, 22:11
    • Gość: korkociag Jak dotrzec w 15 min do kartuz...i nie tylko IP: *.crowley.pl 23.01.05, 22:16
      Przesylam link
      www.chem.univ.gda.pl/~tomek/15minut.htm
      warto pomyslec o ozywieniu starego nasypu kolejowego biegnacego z tylu Auchan.
      • Gość: misio Ta twoja strona jest troche smieszna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 09:53
        napisales, ze cyt:"W 1867 roku zbudowano linię kolejową przez Nowe Szkoty i
        Zaspę do Nowego Portu".
        Albo cos Ci sie pop.. (pomylilo) albo Cie oklamali. Gdzie Zaspa a gdzie Nowy
        Port. Na Zaspe jedzie sie przez Wrzeszcz, a tam wybudowali dopiero (twoja
        strona) w 1870.
        Ja nic z tego nie qmam. Poza tym przez Zaspe nie jest po drodze z Nowych
        Szkotow do Nowego Portu (moze chodzilo o Brzezno na sile moznaby wtedy to
        uznac).

ale pozdrawiam i nie chcialbym bys sie zrazil do stronki
        • kalinowski11 Re: Ta twoja strona jest troche smieszna 24.01.05, 10:02
          Misio , chodzi o stację Gdańsk Zaspa Towarowa :)
          • Gość: misio ok, wycofuję się .... przepraszam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 10:09
            a stronka naprwde mi sie podoba. Nie ma wodotrysków, jasna i przyjazna
        • pumeks Re: Ta twoja strona jest troche smieszna 24.01.05, 11:04
          > Albo cos Ci sie pop.. (pomylilo) albo Cie oklamali. Gdzie Zaspa a gdzie Nowy
          > Port. Na Zaspe jedzie sie przez Wrzeszcz, a tam wybudowali dopiero (twoja
          > strona) w 1870.
          > Ja nic z tego nie qmam. Poza tym przez Zaspe nie jest po drodze z Nowych
          > Szkotow do Nowego Portu (moze chodzilo o Brzezno na sile moznaby wtedy to
          > uznac).
          >
          To ciebie ktoś okłamał. W 1867 r. Zaspa była własnie między Nowymi Szkotami a
          Brzeźnem i Nowym Portem. Do tej pory jest tam stacja "Gdańsk Zaspa Towarowa", a
          jeszcze do niedawna było "Jezioro Zaspa" (teraz już chyba zupełnie
          zlikwidowane).
          • Gość: max masz refleks szachisty-rencisty i do tego pod wodą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 09:31
          • Gość: max hehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 09:34
            >Do tej pory jest tam stacja "Gdańsk Zaspa Towarowa"

jasne. Dobrze, ze nie nazwalli tej stacji Kaliningrad lub Kraków bo wtedy
            mialbys problem i bys sadzil, ze jest on miedzi Nowymi Szkotami, a Brzeznem.
            Podziekuj przodkom
            • kalinowski11 Re: hehe 26.01.05, 09:38
              Gość portalu: max napisał(a):

> >Do tej pory jest tam stacja "Gdańsk Zaspa Towarowa"
              >
              > jasne. Dobrze, ze nie nazwalli tej stacji Kaliningrad lub Kraków bo wtedy
              > mialbys problem i bys sadzil, ze jest on miedzi Nowymi Szkotami, a Brzeznem.
              > Podziekuj przodkom

Max ... no nie nabijaj się , pomyliło się chłopakowi :)))

Pozdrawiam .
              • Gość: Romek Re: hehe IP: *.chello.pl 26.01.05, 21:09
                Głupia komuna budowała, plano3wała jezdnie, szyny a ta madra demokracja nie ma
                ani planu ani kasy.
              • pumeks Re: hehe 27.01.05, 10:44
                kalinowski11 napisał:

> Max ... no nie nabijaj się , pomyliło się chłopakowi :)))

Co mi się niby pomyliło?
    • Gość: nie Re: Tramwaj na Chełm w 2008 roku? IP: *.limes.com.pl 27.01.05, 18:48
      nie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka