Dodaj do ulubionych

gdansk miasto bezplciowe

IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 30.04.01, 22:39
moj ukochany gdansk obdarty zostal ze swojej histori. z dziejow miasta widzi
sie tylko te zwiazane z historia polski. gdansk i polska to niecala opowiesc to
tylko wycinek z wiekszej calosci. zwiazki z hansa,czasy napoleonskie,zwiazki z
szeroko rozumianymi niemcami. w tysiacletnim gdansku niema cmentarzy mowiacych
o jego mieszkancach( kilka mogil na garnizonowym reszta powojenna).lokalne
media mialyby co robic przez wiele lat gdyby zajely sie tym tematem. sa
nieliczne wyjatki-walka gazety z warszawka o oltarze z gdanskich kosciolow,
ksiarzka tuska pt: byl sobie gdansk .ale to tylko kropla w morzu. ludzie czas
walczyc o historie naszego miasta!i pamietajmy nasze miasto mialo zwiazki z
calym swiatem kiedy inne byly wiochami!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: gdansk miasto bezplciowe IP: *.nsm.pl 02.05.01, 00:03
      Rozumiem gdyby taki słowa padły 50 lat temu,nawet 10 ale przecież to własnie
      dzisiaj coraz więcej się mówi o niemieckiej(i nie tylko) przeszłości
      miasta.Materialne ślady tej obecności innych niż Polacy narodów są itak dobrze
      zachowane jak na wojenne zniszczenia, planowe działania komunistów po wojnie
      czy po prostu bezmyślność tychże.A tak na marginesie w przeszłósci Gdańsk
      częściej przynależał do Państwa Polskiego niż jakiegoś niemieckiego
      (Rzeszy,Prus).A nawet w przeważającej części niemieckiego pochodzenia
      miszczaństwo Gdańska aż do XIXwieku zachowało propolskie nastawienie.To m.in.
      dlatego G. zdołał uniknąć pierwszego rozbioru,a np. rodzina Schopenhauerów po
      opanowaniu miasta przez wrażych Prusakow opuściła miasto(wraz z 3letnim
      Arturem).
      • Gość: gnom Re: gdansk miasto bezplciowe IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 06.05.01, 21:41
        sadzac po strukturze narodowosciowej wolnego miasta smiem watpic w pro polskie
        nastawienie. zwiazki gdanska z polska jako stolicy pomomrza sa delikatnie
        mowiac luzne. chodzac po gdanskiej starowce bardziej myslimy o amsterdamie niz
        krakowie. niema sie czego wstydzic, ze nasze miasto ma tak szerokie spektrum
        historyczne, jak rowniez nie nalezy wypierac sie zwiazkow z polska. najlepiej o
        tym swiadczy korona w naszym herbie, nadana przez polskiego krola.
        • Gość: beast Re: gdansk miasto bezplciowe? IP: *.nsm.pl 06.05.01, 22:43
          Napisałem "propolskie doXIXw." poza tym wszystko się zgadza ,związki z szeroko
          rozumianymi Niderladami rzeczywiście bardzo istotne,ale absolutnie nie
          lekceważyłbym zwiazków z Polską,i to nie tylko korony w herbie ,ostatecznie
          miastu najlepiej się wiodło gdy należało do państwa polskiego.
          • Gość: gnom Re: gdansk miasto bezplciowe? IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 06.05.01, 23:29
            nie jest moja intencja negowanie zwiazkow gdanska z
            polska.historia swoja droga , mnie chodzi o
            klimat.klimat to ludzie , ktorzy zyli tu przed
            wiekami,troche wczesniej i troche pozniej i o zyjacych
            teraz.swoje losy laczyli z ulicami ,domami roznymi
            miejscami.o ludziach tych opowiadano anegdoty itd,
            itp. tego mi brakuje, tego czegos nieuchwytnego!!!!!
            • Gość: beast Re: gdansk miasto bezplciowe? IP: *.nsm.pl 06.05.01, 23:40
              No dobra a czy jest w Polsce miasto z klimatem (w sensie jaki opsałeś),poza
              narzucającym się przykładem Krakowa.Pewnie pyry napiszą ,że Poznań ale -nie
              byłem nie wiem.Coś czuję że może Wrocław,ale ost.raz byłem tam 10lat temu.
              A wSzczecinie wygląda to znacznie gorzej niż w Gdańsku , z tym ,że w Gdańsku
              NIE JEST TAK ŻLE!!!
              • Gość: gnom Re: gdansk miasto bezplciowe? IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 06.05.01, 23:54
                niestety to ludzie tworza klimat a II wojna oprocz miasta zniszczyla tez ludzi.
                pisze to bez zadnych podtekstow.sporo ci u nas wilniukow,lwowiakow,ludzi z
                roznych stron rzeczpospolitej.dopiero my urodzeni w naszym miescie calkowicie
                sie z nim identyfikujemy,pozostali mysla o innych miejscach jako o swoich
                malych ojczyznach.TO MY MUSIMY STWORZYC KLIMAT GDANSKA!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka