Dodaj do ulubionych

Jarmark Dominikanski

27.07.02, 13:06
Dzisiaj ( tak wynika z prasy) rozpoczyna sie Jarmark Dominika....
moze Ktos z forumowiczow ma ochote i czas na zdanie relacji jak jest???
To tak dla tych, ktorzy....sa daleko:-(((((((
Dzieki
gatto2pl
Obserwuj wątek
    • kasia_57 Paranoja na ulicach Gdańska 27.07.02, 13:14
      Oto cytat z Gazety W., jak władze walczą z artystami w Gdańsku, dodam z
      artystami, którzy sprawiają, że życie w Gdańsku w lecie staje się ciekawasz i
      weselsze.

"Artyści na gdańskiej starówce pod kontrolą

wu (26-07-02 19:33)

Jeśli Koziołek Matołek tylko zabeczał na widok mundurowych, ci mogli go
      wyprosić. Jeśli zabeczał i pokazał dokumenty, mógł zostać na starówce

Wczoraj wspólne patrole policji i Straży Miejskiej sprawdzały, czy artyści
      pokazujący się na ulicy Długiej w Gdańsku mają pozwolenie na występy w tym
      miejscu. Przed mundurowymi musieli tłumaczyć się m.in. Pan Krzyk (człowiek w
      czarnej pelerynie), Dwaj Królowie, Koziołek Matołek i Biała Dama. Ta ostatnia
      najprawdopodobniej nie miała zezwolenia, ponieważ funkcjonariusze ją spisali.
      Dama do końca pozostała damą i druczek przyjęła z wdziękiem.

- Akcja związana jest pośrednio z sobotnim otwarciem jarmarku dominikańskiego -
      wyjaśnia Mariusz Kowalik, rzecznik gdańskiej Straży Miejskiej. - Chcieliśmy
      poinformować artystów, aby w czasie przemarszu orszaku usunęli się z ul.
      Długiej. Poza tym, zgodnie z decyzją władz miasta musimy sprawdzać, czy taki
      Koziołek Matołek ma zezwolenie na prowadzenie swojej działalności. Ale
      spokojnie. Jeśli nie ma, może się zwrócić o to do Urzędu Miejskiego.

Fetę na ulicy Długiej zaplanowano dzisiaj na godzinę 16.30.
      "
      • gatto2pl Re: Paranoja na ulicach Gdańska 27.07.02, 13:25
        kasia_57 napisała:

> Oto cytat z Gazety W., jak władze walczą z artystami w Gdańsku, dodam z
        > artystami, którzy sprawiają, że życie w Gdańsku w lecie staje się ciekawasz i
        > weselsze.
        >
        > "Artyści na gdańskiej starówce pod kontrolą
        >
        > wu (26-07-02 19:33)
        >
        > Jeśli Koziołek Matołek tylko zabeczał na widok mundurowych, ci mogli go
        > wyprosić. Jeśli zabeczał i pokazał dokumenty, mógł zostać na starówce
        >
        > Wczoraj wspólne patrole policji i Straży Miejskiej sprawdzały, czy artyści
        > pokazujący się na ulicy Długiej w Gdańsku mają pozwolenie na występy w tym
        > miejscu. Przed mundurowymi musieli tłumaczyć się m.in. Pan Krzyk (człowiek w
        > czarnej pelerynie), Dwaj Królowie, Koziołek Matołek i Biała Dama. Ta ostatnia
        > najprawdopodobniej nie miała zezwolenia, ponieważ funkcjonariusze ją spisali.
        > Dama do końca pozostała damą i druczek przyjęła z wdziękiem.
        >
        > - Akcja związana jest pośrednio z sobotnim otwarciem jarmarku
        dominikańskiego -
        >
        > wyjaśnia Mariusz Kowalik, rzecznik gdańskiej Straży Miejskiej. - Chcieliśmy
        > poinformować artystów, aby w czasie przemarszu orszaku usunęli się z ul.
        > Długiej. Poza tym, zgodnie z decyzją władz miasta musimy sprawdzać, czy taki
        > Koziołek Matołek ma zezwolenie na prowadzenie swojej działalności. Ale
        > spokojnie. Jeśli nie ma, może się zwrócić o to do Urzędu Miejskiego.
        >
        > Fetę na ulicy Długiej zaplanowano dzisiaj na godzinę 16.30.
        > "
        czy oni wszyscy...szaleju sie napili?????
        ...coz artysci zawsze biedni :-((((( byli ..ale to zeczywiscie przesada....
        lato to byl jedyny moment kiedy moga zarobic pare groszy...
        Hanba!!!
        Dizeki Kasiu:-)))))
        gatto2pl
      • Gość: burak Re: Paranoja na ulicach Gdańska IP: *.proxy.aol.com 27.07.02, 14:22
        zgodnie z decyzją władz miasta musimy sprawdzać, czy taki
        > Koziołek Matołek ma zezwolenie na prowadzenie swojej działalności.

koziolek podatku od dzialalnosci gospodarczej nie chce placic?
        • kasia_57 Re: Paranoja na ulicach Gdańska 27.07.02, 19:26
          Myślę, że jeszcze powinni opodatkować skowronki, za to że tak pięknie
          śpiewają...
    • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 10:09
      Donosze, ze Jarmark jest, jest na nim masa ludzi, masa towarow i mnie sie na
      nim podoba...
      • lucy_z Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 10:44
        cze67 napisał:

> Donosze, ze Jarmark jest, jest na nim masa ludzi, masa towarow i mnie sie na
        > nim podoba...

A ja Wam zazdroszczę! Może uda mi się na zakończenie Jarmarku trafić. No i
        dobrze, że jest pogoda!:)
        • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 10:46
          lucy_z napisa?a:

> A ja Wam zazdroszcze˛! Moz˙e uda mi sie˛ na zakon´czenie Jarmarku trafic´.
          No i
          > dobrze, z˙e jest pogoda!:)

Od kiedy pamietam (jakies 5 lat) w czasie Jarmarku zawsze bylo upalnie, a po
          kilku dniach przychodzil krotki acz rzesisty deszcz, a potem znow bylo
          pogodnie. Zobaczymy jak w tym roku...
          • iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:00
            cze67 napisał:

> Od kiedy pamietam (jakies 5 lat) ...

Nie przypuszczałam, Cze, że jesteś taki młody. Jeżeli mamy takie dzieci, to jaka wspaniała rysuje nam się
            przyszłość biało - czerwona. Hurrrra!
            • lucy_z Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:05
              iwa.ja napisała:

> a wspaniała rysuje nam się
              > przyszłość biało - czerwona. Hurrrra!

Wspaniałą mamy młodzież:)))
            • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:08
              iwa.ja napisa?a:

> cze67 napisa?:
              >
              > > Od kiedy pamietam (jakies 5 lat) ...
              >
              > Nie przypuszcza?am, Cze, z˙e jestes´ taki m?ody. Jez˙eli mamy takie dzieci,
              to jak
              > a wspania?a rysuje nam sie˛
              > przysz?os´c´ bia?o - czerwona. Hurrrra!

No i jakas niezrecznie mi dementowac, ze nie jestem juz mlodzieza. Od pieciu
              lat jestem w Trojmiescie, dlatego pamietam tylko te Jarmarki. Dziekuje za mile
              slowa, odwzajemniam je....
              • iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:14
                Ależ cała przyjemność po mojej stronie!
                • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:16
                  Nie, nie, po mojej (troche wersalu nie zaszkodzi, po tym co sie dzieje na
                  forum...)
                  • iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:29
                    Powiedziałam, kurcze, że po mojej stronie, to po mojej!!! Do cholery!!!
                    • petelka Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:44
                      iwa.ja napisała:

> Powiedziałam, kurcze, że po mojej stronie, to po mojej!!! Do cholery!!!

Żeby Was pogodzić, to może powiem, że po mojej.:)))))
                      • iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:49
                        o niedoczekanie! Chcesz się bić, Pętla?!!!!
                        (wczesnoprzedpołudniowoponiedziałkowobuzi!!!)
                      • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:50
                        No wiesz, tego sie po tobie petelko nie spodziewalem. Do ... nedzy, po mojej
                        stronie jest przyjemnosc i dosc na ten temat!!!!!!!!!! Bo jak...
                      • iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:54
                        o niedoczekanie! Chcesz się bić, Pętla?!!!!
                        (wczesnoprzedpołudniowoponiedziałkowobuzi!!!)
                        • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:56
                          Gdzie sie dwoje POlakow bije tam trzeci tez obrywa, jak to mowia. I tak z watku
                          o Jarmarku zrobilo sie mordobicie. Jakie to proste...
                          • iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:58
                            hihihi, to się poddaję. Zwłaszcza że skloniły mi się wpisy. Jeszcze raz buziencja!
                        • petelka Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:58
                          No już dobrze, dobrze...Poddaję się...
                          \o/
                          O
                          / \
                          I poniedziałkowo, niemniej bardzo ciepło pozdrawiam.:)))
                          • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 12:01
                            A Ty petelko bylas na Jarmarku?
                            • petelka Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 12:06
                              cze67 napisał:

> A Ty petelko bylas na Jarmarku?

Nieee... Korzystałam z wolnej soboty i niedzieli, od świtu do nocy mocząc się w
                              jednym z kaszubskich jezior. Dlatego spodobał mi się wątek o fokach.:)))
                              A na Jarmarku, to pewnie tłumy nieprzebrane???
                              • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 12:07
                                Nieprzebrane...
                                • petelka Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 12:15
                                  A na starocie zawędrowałeś? Coś tam jeszcze można wyszperać, czy sama komercja
                                  i gigantyczne ceny?
                                  • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 12:19
                                    Poki co bylem jedynie na plytach, starocie mi tylko mignely. Straszny tlok i
                                    gorac, nie wytrzymalem...
                                  • kasia_57 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 15:40
                                    Melduję, że byłam, przepchałam się przez te tłumy gęste, urżnęłam się malagą z
                                    beczki w palącym słońcu, jeden z moich dziecków nabył droga kupna, za całe 4
                                    złote maskę gazową (...). Starocie są, ceny z kosmosu też. Giełda staroci to
                                    osobny rozdział, ale ja, w tym palącym słońcu, po tej wspaniałej ciepłej
                                    maladze, urżnięta w drobny maczek podhalański, zupełnie zobojętniałam na te
                                    cudowności - zresztą takie same jak w zeszłym roku i 5 lat temu. Tylko ceny
                                    jakoś podskoczyły...
                                    :)))
          • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 10:40
            cze67 napisa?:

> Od kiedy pamietam (jakies 5 lat) w czasie Jarmarku zawsze bylo upalnie, a po
            > kilku dniach przychodzil krotki acz rzesisty deszcz, a potem znow bylo
            > pogodnie. Zobaczymy jak w tym roku...

No i wlasnie popadalo rzesiscie acz krotko i juz sie przejasnia...
            • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 14:48
              Na Jarmarku tlumy straszne, nie wiem, czy rok temu nie bylo o wiele mniej. A
              wlasciwie to moglo byc, bo przeciez byla powodz i wielu ludzi sie wystraszylo.
              Duzo fajnych rzeczy, ale co bede wymienial, wszyscy wiedza...
              • petelka Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 14:51
                cze67 napisał:

> Na Jarmarku tlumy straszne, nie wiem, czy rok temu nie bylo o wiele mniej. A
                > wlasciwie to moglo byc, bo przeciez byla powodz i wielu ludzi sie
                wystraszylo.
                > Duzo fajnych rzeczy, ale co bede wymienial, wszyscy wiedza...

Cze, może jednak wymień, bo ja nie wiem.:(
                • lucy_z Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 15:00
                  petelka napisała:

> cze67 napisał:
                  >
                  > > Na Jarmarku tlumy straszne, nie wiem, czy rok temu nie bylo o wiele mniej.
                  > A
                  > > wlasciwie to moglo byc, bo przeciez byla powodz i wielu ludzi sie
                  > wystraszylo.
                  > > Duzo fajnych rzeczy, ale co bede wymienial, wszyscy wiedza...
                  >
                  > Cze, może jednak wymień, bo ja nie wiem.:(

I ja nie!!!:(((
                  • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 15:19
                    Powiem tak, pisalem przez kwadrans co mozna znalezc na Jarmarku, byl nawet
                    dosyc dowcipny, gdy chcialem go wyslac wylogowalo mnie i tekst przepadl. Drugi
                    raz, wybaczcie, nie mam czasu pisac. Tak ze polecam uruchomienie wyobrazni oraz
                    ewentualne wspomnienia.
                    • lucy_z Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 15:36
                      cze67 napisał:

> Powiem tak, pisalem przez kwadrans co mozna znalezc na Jarmarku, byl nawet
                      > dosyc dowcipny, gdy chcialem go wyslac wylogowalo mnie i tekst przepadl.
                      Drugi
                      > raz, wybaczcie, nie mam czasu pisac. Tak ze polecam uruchomienie wyobrazni
                      oraz
                      >
                      > ewentualne wspomnienia.

Mnie kiedyś też tak się zrobiło, zalogowałam się, wchodzę po raz drugi a tam
                      mój cały tekścik był. Co za radość:)
                      • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 15:53
                        lucy_z napisa?a:

> cze67 napisa?:
                        >
                        > > Powiem tak, pisalem przez kwadrans co mozna znalezc na Jarmarku, byl nawet
                        >
                        > > dosyc dowcipny, gdy chcialem go wyslac wylogowalo mnie i tekst przepadl.
                        > Drugi
                        > > raz, wybaczcie, nie mam czasu pisac. Tak ze polecam uruchomienie wyobrazni
                        >
                        > oraz
                        > >
                        > > ewentualne wspomnienia.
                        >
                        > Mnie kiedys´ tez˙ tak sie˛ zrobi?o, zalogowa?am sie˛, wchodze˛ po raz drugi
                        a tam
                        > mój ca?y teks´cik by?. Co za rados´c´:)

MNie sie tak nie zrobilo, buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..................
                        • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 02.08.02, 13:46
                          Pochwalcie sie, co zescie kupila na Jarmarku. Ja do tej pory dwie plyty CD -
                          With The Beatles i Lark Tonques In Aspis, dwie filizaneczki z podstawkami,
                          oprawiony obrazeczek Dlugiego Targu i ksiazeczke z wyzerunkami Krakowa za 1 zl.
                          Te ostatnie rzeczy od dzeciakow na Targu Rybnym, bo mi sie ich zal zrobilo.
                          • cze67 Kto co kupil na Jarmarku? 02.08.02, 14:18
                            Zmienie nazwe wpisu to moze ktos sie odezwie...
                            • kasia_57 Re: Kto co kupil na Jarmarku? 02.08.02, 14:29
                              Mój młodszy syn - maskę gazową za całe 4 złote.
                              Ja - świecidedłka, zgodnie z teorią, że każda baba ma w sobie coś ze sroki.
                              Jeszcze nie koniec naszych peregrynacji jarmarkowych. Poczekamy na tańsze dni.
                              :)))
                              • cze67 Re: Kto co kupil na Jarmarku? 02.08.02, 14:32
                                Ja tez na te dni czekam z tesknota. Tylko czy bede mial jeszcze wowczas jakies
                                pieniadze?
                                • kasia_57 Re: Kto co kupil na Jarmarku? 02.08.02, 14:41
                                  Ale sama frajda łażenia po starociach to jest nie do pobicia. Nawet nie
                                  kupowanie. Tylko gapienie się i wynajdywanie tego, co niepospolite.
                                  Kiedyś "wyczaiłam" filiżankę z kompletu "Mathilda" Villeroy & Boch. Takie
                                  filiżanki, robiono i robi się do dzisiaj na specjalne rodzinne zamóienie. Otóz
                                  ta filiżanka, Mathilda, niechybnie pochodziła ze Słobit. Ale kosztowała 400
                                  złotych. Baba sprzedająca wyjątkowo tłumokowata była i nic nie potrtafiła na
                                  jej temat powiedzieć, tyle, że z dawnych Prus Wschodnich (tyle to i sama
                                  wiedziałam) i że wykopana... A znać było jeszcze ślady tego charakterystycznego
                                  nadpalenia, po przejściu Rosjan przez Słobity w 1945 roku w poszukiwaniu
                                  Bursztynowej KOmnaty.
                                  A na Jarmarku bywają takie rarytasy, jak ta słynna księga Polaków sprzed wojny,
                                  na podstawie której Sztutowo zapełniło się więźniami tuż po 1 września, ,a Lasy
                                  Piaśnickie zyskały miano tragicnych. Szkoda tylko, że takike rzeczy wolno
                                  sprzedawać. Bo to powinno być obiektem muzealnym...
                                  Ale....
                                  Przyjemnego myszkowania po jarmarcznych stoiskach.
                                  • cze67 Re: Kto co kupil na Jarmarku? 02.08.02, 14:48
                                    Ja to sie lubie targowac. To napiecie miedzy kupujacym i sprzedajacym, to
                                    mierzenie sie wzrokiem, to przenikanie adwersarza, czy mu zalezy czy nie, czy
                                    jest w stanie spuscic te kilka, kilkanascie zlotych, to caly rytual.
                                    Przyklad - plyta With The Beatles. Wiem, ze koles chce za nia 35 zl (nieduzo
                                    jak na Beatlesow, ale mozna jeszcze taniej), pytam - za 30? On mowi - nie - 35.
                                    Ja zdecydowanym ruchem odkladam i mowie ze nie mam 35, mam 30 i odchodze. To on
                                    mieknie i sie zgadza, no i w koncu mam!!! Piec zlotych tylko ale zawsze. Wiem
                                    ze 25 to juz by bylo przegiecie, wiec nawet nie wyskakuje z taka cena.
                                    Dziwie sie ludzim, ktorzy na Jarmarku daja tyle ile chce sprzedawca. W koncu to
                                    jest Jarmark a nie sklep!
                                    • kasia_57 Re: Kto co kupil na Jarmarku? 03.08.02, 01:07
                                      Tak, targowanie sie daje frajdę zdobywania. Ale niestety nie każdy sprzedający
                                      chce się targować. Młynka do kawy wiszącego nie kupiłam w zeszłym roku za całe
                                      190,- (chociaz akurat tyle to miałam), bo chciałam siępotargować, parę złotych
                                      wycyganić, a gościu nadęty był ogromnie i warknął, że jak mi się nie podoba, to
                                      nikt nie każe mi kupować, i poszłam sobie, kupiłam u innego gościa klucz,
                                      dziwny, do niczego mi nie potrzebny, ale piękny. Wytargowałam wtedy 2 złote. I
                                      cieszyłam sie z targu, klucz wisi na ścianie i każdy zastanawia się CO kiedyś
                                      otwierał...
                                      A szał na Jarmarku - od zazwsze, dla mnie to kiełabasa z rozna, choćby
                                      najpodlejsza, ale tam i wtedy - smakuje rewelacyjnie!
                                      • lucy_z Re: Kto co kupil na Jarmarku? 03.08.02, 09:10
                                        Mnie to na Jarmarku zawsze chce się jeść;) Co to jest???
                                        A dzisiaj, skoro jest chłodniej to mozna sobie spokojnie pochodzić. Hmmm, z tym
                                        spokojem to chyba przesadziłam bo jak nie ma pogody do opalania to ludzie pędzą
                                        na Jarmark:) Ale przynajmniej nie jest gorąco!

lucy_z
    • o__o Re: Jarmark Dominikanski 11.08.02, 16:24
      Dzisiaj Jarmark się kończy....
      Chyba dobrze bo już jesteśmy trochę nim zmęczeni...
      Na jarmarku bywałam zawsze, odkąd pamietam . W tym roku było szczególnie dużo
      ludzi, ale targ staroci nieciekawy i drogo, towar w budach handlowych tandetny,
      dużo ciuchów z Chin, ot typowo jarmarczny...
      Co kupiłam?....nic... a sorry... gorące paluchy z serem...
      Pzdr,
      o__o
      • cze67 Re: Jarmark Dominikanski 11.08.02, 16:33
        A ja kupilem lub zamienilem kilka plyt kompaktowych, kilka muzycznych kaset
        wideo, jeden obrazek Gdanska, dwie filizanki z podstawka, mini albumik o
        Krakowie, zjadlem afrykanskiego pieroga za soja i ... To wszystko.
        Rzeczywiscie, dwa tygodnie to wystarczajacy czas na taka impreze, dluzej nie
        wytrzymaliby ani handlarze, ani kupujacy...
        • gatto2pl Re: Jarmark Dominikanski 18.08.02, 16:37
          tylko pozasdroscic.........niestety ...to kolejny rok ..od wielu lat kiedy
          moge tylko poczytac/posluchac o jarmarku..
          pozdrowienia
          gatto2pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka