gatto2pl 27.07.02, 13:06 Dzisiaj ( tak wynika z prasy) rozpoczyna sie Jarmark Dominika.... moze Ktos z forumowiczow ma ochote i czas na zdanie relacji jak jest??? To tak dla tych, ktorzy....sa daleko:-((((((( Dzieki gatto2pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_57 Paranoja na ulicach Gdańska 27.07.02, 13:14 Oto cytat z Gazety W., jak władze walczą z artystami w Gdańsku, dodam z artystami, którzy sprawiają, że życie w Gdańsku w lecie staje się ciekawasz i weselsze. "Artyści na gdańskiej starówce pod kontrolą wu (26-07-02 19:33) Jeśli Koziołek Matołek tylko zabeczał na widok mundurowych, ci mogli go wyprosić. Jeśli zabeczał i pokazał dokumenty, mógł zostać na starówce Wczoraj wspólne patrole policji i Straży Miejskiej sprawdzały, czy artyści pokazujący się na ulicy Długiej w Gdańsku mają pozwolenie na występy w tym miejscu. Przed mundurowymi musieli tłumaczyć się m.in. Pan Krzyk (człowiek w czarnej pelerynie), Dwaj Królowie, Koziołek Matołek i Biała Dama. Ta ostatnia najprawdopodobniej nie miała zezwolenia, ponieważ funkcjonariusze ją spisali. Dama do końca pozostała damą i druczek przyjęła z wdziękiem. - Akcja związana jest pośrednio z sobotnim otwarciem jarmarku dominikańskiego - wyjaśnia Mariusz Kowalik, rzecznik gdańskiej Straży Miejskiej. - Chcieliśmy poinformować artystów, aby w czasie przemarszu orszaku usunęli się z ul. Długiej. Poza tym, zgodnie z decyzją władz miasta musimy sprawdzać, czy taki Koziołek Matołek ma zezwolenie na prowadzenie swojej działalności. Ale spokojnie. Jeśli nie ma, może się zwrócić o to do Urzędu Miejskiego. Fetę na ulicy Długiej zaplanowano dzisiaj na godzinę 16.30. " Odpowiedz Link Zgłoś
gatto2pl Re: Paranoja na ulicach Gdańska 27.07.02, 13:25 kasia_57 napisała: > Oto cytat z Gazety W., jak władze walczą z artystami w Gdańsku, dodam z > artystami, którzy sprawiają, że życie w Gdańsku w lecie staje się ciekawasz i > weselsze. > > "Artyści na gdańskiej starówce pod kontrolą > > wu (26-07-02 19:33) > > Jeśli Koziołek Matołek tylko zabeczał na widok mundurowych, ci mogli go > wyprosić. Jeśli zabeczał i pokazał dokumenty, mógł zostać na starówce > > Wczoraj wspólne patrole policji i Straży Miejskiej sprawdzały, czy artyści > pokazujący się na ulicy Długiej w Gdańsku mają pozwolenie na występy w tym > miejscu. Przed mundurowymi musieli tłumaczyć się m.in. Pan Krzyk (człowiek w > czarnej pelerynie), Dwaj Królowie, Koziołek Matołek i Biała Dama. Ta ostatnia > najprawdopodobniej nie miała zezwolenia, ponieważ funkcjonariusze ją spisali. > Dama do końca pozostała damą i druczek przyjęła z wdziękiem. > > - Akcja związana jest pośrednio z sobotnim otwarciem jarmarku dominikańskiego - > > wyjaśnia Mariusz Kowalik, rzecznik gdańskiej Straży Miejskiej. - Chcieliśmy > poinformować artystów, aby w czasie przemarszu orszaku usunęli się z ul. > Długiej. Poza tym, zgodnie z decyzją władz miasta musimy sprawdzać, czy taki > Koziołek Matołek ma zezwolenie na prowadzenie swojej działalności. Ale > spokojnie. Jeśli nie ma, może się zwrócić o to do Urzędu Miejskiego. > > Fetę na ulicy Długiej zaplanowano dzisiaj na godzinę 16.30. > " czy oni wszyscy...szaleju sie napili????? ...coz artysci zawsze biedni :-((((( byli ..ale to zeczywiscie przesada.... lato to byl jedyny moment kiedy moga zarobic pare groszy... Hanba!!! Dizeki Kasiu:-))))) gatto2pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: Paranoja na ulicach Gdańska IP: *.proxy.aol.com 27.07.02, 14:22 zgodnie z decyzją władz miasta musimy sprawdzać, czy taki > Koziołek Matołek ma zezwolenie na prowadzenie swojej działalności. koziolek podatku od dzialalnosci gospodarczej nie chce placic? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Paranoja na ulicach Gdańska 27.07.02, 19:26 Myślę, że jeszcze powinni opodatkować skowronki, za to że tak pięknie śpiewają... Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 10:09 Donosze, ze Jarmark jest, jest na nim masa ludzi, masa towarow i mnie sie na nim podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 10:44 cze67 napisał: > Donosze, ze Jarmark jest, jest na nim masa ludzi, masa towarow i mnie sie na > nim podoba... A ja Wam zazdroszczę! Może uda mi się na zakończenie Jarmarku trafić. No i dobrze, że jest pogoda!:) Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 10:46 lucy_z napisa?a: > A ja Wam zazdroszcze˛! Moz˙e uda mi sie˛ na zakon´czenie Jarmarku trafic´. No i > dobrze, z˙e jest pogoda!:) Od kiedy pamietam (jakies 5 lat) w czasie Jarmarku zawsze bylo upalnie, a po kilku dniach przychodzil krotki acz rzesisty deszcz, a potem znow bylo pogodnie. Zobaczymy jak w tym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:00 cze67 napisał: > Od kiedy pamietam (jakies 5 lat) ... Nie przypuszczałam, Cze, że jesteś taki młody. Jeżeli mamy takie dzieci, to jaka wspaniała rysuje nam się przyszłość biało - czerwona. Hurrrra! Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:05 iwa.ja napisała: > a wspaniała rysuje nam się > przyszłość biało - czerwona. Hurrrra! Wspaniałą mamy młodzież:))) Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:08 iwa.ja napisa?a: > cze67 napisa?: > > > Od kiedy pamietam (jakies 5 lat) ... > > Nie przypuszcza?am, Cze, z˙e jestes´ taki m?ody. Jez˙eli mamy takie dzieci, to jak > a wspania?a rysuje nam sie˛ > przysz?os´c´ bia?o - czerwona. Hurrrra! No i jakas niezrecznie mi dementowac, ze nie jestem juz mlodzieza. Od pieciu lat jestem w Trojmiescie, dlatego pamietam tylko te Jarmarki. Dziekuje za mile slowa, odwzajemniam je.... Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:14 Ależ cała przyjemność po mojej stronie! Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:16 Nie, nie, po mojej (troche wersalu nie zaszkodzi, po tym co sie dzieje na forum...) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:29 Powiedziałam, kurcze, że po mojej stronie, to po mojej!!! Do cholery!!! Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:44 iwa.ja napisała: > Powiedziałam, kurcze, że po mojej stronie, to po mojej!!! Do cholery!!! Żeby Was pogodzić, to może powiem, że po mojej.:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:49 o niedoczekanie! Chcesz się bić, Pętla?!!!! (wczesnoprzedpołudniowoponiedziałkowobuzi!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:50 No wiesz, tego sie po tobie petelko nie spodziewalem. Do ... nedzy, po mojej stronie jest przyjemnosc i dosc na ten temat!!!!!!!!!! Bo jak... Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:54 o niedoczekanie! Chcesz się bić, Pętla?!!!! (wczesnoprzedpołudniowoponiedziałkowobuzi!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:56 Gdzie sie dwoje POlakow bije tam trzeci tez obrywa, jak to mowia. I tak z watku o Jarmarku zrobilo sie mordobicie. Jakie to proste... Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:58 hihihi, to się poddaję. Zwłaszcza że skloniły mi się wpisy. Jeszcze raz buziencja! Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 11:58 No już dobrze, dobrze...Poddaję się... \o/ O / \ I poniedziałkowo, niemniej bardzo ciepło pozdrawiam.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 12:06 cze67 napisał: > A Ty petelko bylas na Jarmarku? Nieee... Korzystałam z wolnej soboty i niedzieli, od świtu do nocy mocząc się w jednym z kaszubskich jezior. Dlatego spodobał mi się wątek o fokach.:))) A na Jarmarku, to pewnie tłumy nieprzebrane??? Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 12:15 A na starocie zawędrowałeś? Coś tam jeszcze można wyszperać, czy sama komercja i gigantyczne ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 12:19 Poki co bylem jedynie na plytach, starocie mi tylko mignely. Straszny tlok i gorac, nie wytrzymalem... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Jarmark Dominikanski 29.07.02, 15:40 Melduję, że byłam, przepchałam się przez te tłumy gęste, urżnęłam się malagą z beczki w palącym słońcu, jeden z moich dziecków nabył droga kupna, za całe 4 złote maskę gazową (...). Starocie są, ceny z kosmosu też. Giełda staroci to osobny rozdział, ale ja, w tym palącym słońcu, po tej wspaniałej ciepłej maladze, urżnięta w drobny maczek podhalański, zupełnie zobojętniałam na te cudowności - zresztą takie same jak w zeszłym roku i 5 lat temu. Tylko ceny jakoś podskoczyły... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 10:40 cze67 napisa?: > Od kiedy pamietam (jakies 5 lat) w czasie Jarmarku zawsze bylo upalnie, a po > kilku dniach przychodzil krotki acz rzesisty deszcz, a potem znow bylo > pogodnie. Zobaczymy jak w tym roku... No i wlasnie popadalo rzesiscie acz krotko i juz sie przejasnia... Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 14:48 Na Jarmarku tlumy straszne, nie wiem, czy rok temu nie bylo o wiele mniej. A wlasciwie to moglo byc, bo przeciez byla powodz i wielu ludzi sie wystraszylo. Duzo fajnych rzeczy, ale co bede wymienial, wszyscy wiedza... Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 14:51 cze67 napisał: > Na Jarmarku tlumy straszne, nie wiem, czy rok temu nie bylo o wiele mniej. A > wlasciwie to moglo byc, bo przeciez byla powodz i wielu ludzi sie wystraszylo. > Duzo fajnych rzeczy, ale co bede wymienial, wszyscy wiedza... Cze, może jednak wymień, bo ja nie wiem.:( Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 15:00 petelka napisała: > cze67 napisał: > > > Na Jarmarku tlumy straszne, nie wiem, czy rok temu nie bylo o wiele mniej. > A > > wlasciwie to moglo byc, bo przeciez byla powodz i wielu ludzi sie > wystraszylo. > > Duzo fajnych rzeczy, ale co bede wymienial, wszyscy wiedza... > > Cze, może jednak wymień, bo ja nie wiem.:( I ja nie!!!:((( Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 15:19 Powiem tak, pisalem przez kwadrans co mozna znalezc na Jarmarku, byl nawet dosyc dowcipny, gdy chcialem go wyslac wylogowalo mnie i tekst przepadl. Drugi raz, wybaczcie, nie mam czasu pisac. Tak ze polecam uruchomienie wyobrazni oraz ewentualne wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 15:36 cze67 napisał: > Powiem tak, pisalem przez kwadrans co mozna znalezc na Jarmarku, byl nawet > dosyc dowcipny, gdy chcialem go wyslac wylogowalo mnie i tekst przepadl. Drugi > raz, wybaczcie, nie mam czasu pisac. Tak ze polecam uruchomienie wyobrazni oraz > > ewentualne wspomnienia. Mnie kiedyś też tak się zrobiło, zalogowałam się, wchodzę po raz drugi a tam mój cały tekścik był. Co za radość:) Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 30.07.02, 15:53 lucy_z napisa?a: > cze67 napisa?: > > > Powiem tak, pisalem przez kwadrans co mozna znalezc na Jarmarku, byl nawet > > > dosyc dowcipny, gdy chcialem go wyslac wylogowalo mnie i tekst przepadl. > Drugi > > raz, wybaczcie, nie mam czasu pisac. Tak ze polecam uruchomienie wyobrazni > > oraz > > > > ewentualne wspomnienia. > > Mnie kiedys´ tez˙ tak sie˛ zrobi?o, zalogowa?am sie˛, wchodze˛ po raz drugi a tam > mój ca?y teks´cik by?. Co za rados´c´:) MNie sie tak nie zrobilo, buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.................. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 02.08.02, 13:46 Pochwalcie sie, co zescie kupila na Jarmarku. Ja do tej pory dwie plyty CD - With The Beatles i Lark Tonques In Aspis, dwie filizaneczki z podstawkami, oprawiony obrazeczek Dlugiego Targu i ksiazeczke z wyzerunkami Krakowa za 1 zl. Te ostatnie rzeczy od dzeciakow na Targu Rybnym, bo mi sie ich zal zrobilo. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Kto co kupil na Jarmarku? 02.08.02, 14:18 Zmienie nazwe wpisu to moze ktos sie odezwie... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Kto co kupil na Jarmarku? 02.08.02, 14:29 Mój młodszy syn - maskę gazową za całe 4 złote. Ja - świecidedłka, zgodnie z teorią, że każda baba ma w sobie coś ze sroki. Jeszcze nie koniec naszych peregrynacji jarmarkowych. Poczekamy na tańsze dni. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Kto co kupil na Jarmarku? 02.08.02, 14:32 Ja tez na te dni czekam z tesknota. Tylko czy bede mial jeszcze wowczas jakies pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Kto co kupil na Jarmarku? 02.08.02, 14:41 Ale sama frajda łażenia po starociach to jest nie do pobicia. Nawet nie kupowanie. Tylko gapienie się i wynajdywanie tego, co niepospolite. Kiedyś "wyczaiłam" filiżankę z kompletu "Mathilda" Villeroy & Boch. Takie filiżanki, robiono i robi się do dzisiaj na specjalne rodzinne zamóienie. Otóz ta filiżanka, Mathilda, niechybnie pochodziła ze Słobit. Ale kosztowała 400 złotych. Baba sprzedająca wyjątkowo tłumokowata była i nic nie potrtafiła na jej temat powiedzieć, tyle, że z dawnych Prus Wschodnich (tyle to i sama wiedziałam) i że wykopana... A znać było jeszcze ślady tego charakterystycznego nadpalenia, po przejściu Rosjan przez Słobity w 1945 roku w poszukiwaniu Bursztynowej KOmnaty. A na Jarmarku bywają takie rarytasy, jak ta słynna księga Polaków sprzed wojny, na podstawie której Sztutowo zapełniło się więźniami tuż po 1 września, ,a Lasy Piaśnickie zyskały miano tragicnych. Szkoda tylko, że takike rzeczy wolno sprzedawać. Bo to powinno być obiektem muzealnym... Ale.... Przyjemnego myszkowania po jarmarcznych stoiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Kto co kupil na Jarmarku? 02.08.02, 14:48 Ja to sie lubie targowac. To napiecie miedzy kupujacym i sprzedajacym, to mierzenie sie wzrokiem, to przenikanie adwersarza, czy mu zalezy czy nie, czy jest w stanie spuscic te kilka, kilkanascie zlotych, to caly rytual. Przyklad - plyta With The Beatles. Wiem, ze koles chce za nia 35 zl (nieduzo jak na Beatlesow, ale mozna jeszcze taniej), pytam - za 30? On mowi - nie - 35. Ja zdecydowanym ruchem odkladam i mowie ze nie mam 35, mam 30 i odchodze. To on mieknie i sie zgadza, no i w koncu mam!!! Piec zlotych tylko ale zawsze. Wiem ze 25 to juz by bylo przegiecie, wiec nawet nie wyskakuje z taka cena. Dziwie sie ludzim, ktorzy na Jarmarku daja tyle ile chce sprzedawca. W koncu to jest Jarmark a nie sklep! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Kto co kupil na Jarmarku? 03.08.02, 01:07 Tak, targowanie sie daje frajdę zdobywania. Ale niestety nie każdy sprzedający chce się targować. Młynka do kawy wiszącego nie kupiłam w zeszłym roku za całe 190,- (chociaz akurat tyle to miałam), bo chciałam siępotargować, parę złotych wycyganić, a gościu nadęty był ogromnie i warknął, że jak mi się nie podoba, to nikt nie każe mi kupować, i poszłam sobie, kupiłam u innego gościa klucz, dziwny, do niczego mi nie potrzebny, ale piękny. Wytargowałam wtedy 2 złote. I cieszyłam sie z targu, klucz wisi na ścianie i każdy zastanawia się CO kiedyś otwierał... A szał na Jarmarku - od zazwsze, dla mnie to kiełabasa z rozna, choćby najpodlejsza, ale tam i wtedy - smakuje rewelacyjnie! Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Kto co kupil na Jarmarku? 03.08.02, 09:10 Mnie to na Jarmarku zawsze chce się jeść;) Co to jest??? A dzisiaj, skoro jest chłodniej to mozna sobie spokojnie pochodzić. Hmmm, z tym spokojem to chyba przesadziłam bo jak nie ma pogody do opalania to ludzie pędzą na Jarmark:) Ale przynajmniej nie jest gorąco! lucy_z Odpowiedz Link Zgłoś
o__o Re: Jarmark Dominikanski 11.08.02, 16:24 Dzisiaj Jarmark się kończy.... Chyba dobrze bo już jesteśmy trochę nim zmęczeni... Na jarmarku bywałam zawsze, odkąd pamietam . W tym roku było szczególnie dużo ludzi, ale targ staroci nieciekawy i drogo, towar w budach handlowych tandetny, dużo ciuchów z Chin, ot typowo jarmarczny... Co kupiłam?....nic... a sorry... gorące paluchy z serem... Pzdr, o__o Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jarmark Dominikanski 11.08.02, 16:33 A ja kupilem lub zamienilem kilka plyt kompaktowych, kilka muzycznych kaset wideo, jeden obrazek Gdanska, dwie filizanki z podstawka, mini albumik o Krakowie, zjadlem afrykanskiego pieroga za soja i ... To wszystko. Rzeczywiscie, dwa tygodnie to wystarczajacy czas na taka impreze, dluzej nie wytrzymaliby ani handlarze, ani kupujacy... Odpowiedz Link Zgłoś
gatto2pl Re: Jarmark Dominikanski 18.08.02, 16:37 tylko pozasdroscic.........niestety ...to kolejny rok ..od wielu lat kiedy moge tylko poczytac/posluchac o jarmarku.. pozdrowienia gatto2pl Odpowiedz Link Zgłoś