Gość: gość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 00:31 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18261826www Uczcijmy pamiec Aliny Pienkowskiej 13.08.05, 04:07 To Ona byla prawdziwym bohaterem strajku sierpniowego.Kiedy wszyscy zwatpili,lacznie z Walesa,Ona przekonala ludzi do kontynuowania strajku.Za jej odwage,poswiecenie i skromnosc caly narod winien Jej jest wdziecznosc. Jestem jednym z tych ,ktorzy nigdy nie zapomna. Niech spoczywa w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Uczcijmy pamiec Aliny Pienkowskiej 13.08.05, 11:35 182618www!,Ty szaleju sie opiles?!Lepiej daj se siana!,skoro nie masz pojecia o czym mowisz i piszesz!Tak sie tworzy LEGENDY....uuuuuuu!Taaaaaaaaa pewnie na uzytek szarej masy"piekna legenda sierpnia";-)Doloz jeszcze do tego cala lewacka lewice KSS KOR,z jej przywodca J.Kuroniem i jego wychowankiem'borsukiem";-)/maz sp.A.Pienkowskiej/,to moze IPN zatrudni Cie na etat!;-)no comment!!!.ps.masz jeszcze szanse sie zalapac na asystenta B.Borusewicza,kiedy tacy jak Ty wybiora go senatorem;-)!!!/z wdziecznosci padam na kolana,przed tymi "ikonami" Sierpnia 1980 buahaha:):):)(*)(*)(*)oki?!Ostry107 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radyjoman W Ameryce też spisek angielskojęzycznych mediów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 10:10 OSTRY, RATUJ !!! Otwieram rano słownik: www.thefreedictionary.com/ A tam NA PIERWSZEJ STRONIE angielskojęzyczni mieli czelność wsadzić taką notatkę o Wielkim Przekręcie polskojęzycznego lewactwa: "Lech Walesa leads a shipyard strike (1980) Scaling the wall of the Gdansk Shipyard, Lech Walesa became the leader of a strike for worker's rights. A month later, after a spontaneous general strike, the Communist government was forced to allow legal organization and Walesa became the chairman of the Solidarity trade union. He played a key role in Polish politics and was elected president in 1990." Że to niby ma być ważne wydarzenie o historycznym znaczeniu. Skandal! Jak ci angielskojęzyczni mają czelność wyciągać ze śmietnika ten początek Wielkiego Przekrętu! A bo to nie mają już o czym przypominać?! I jeszcze na urągowisko władowali link do kłamliwego panegiryku o zdrajcy, sługusie polskojęzycznego lewactwa! encyclopedia.thefreedictionary.com/Lech%20Walesa Pewnie jutro wycofają z pierwszej strony to wspomnienie o Wielkim Przekręcie. Dla niepoznaki. Ale założę się, że ta - pożal się, Boże - biografia zostanie pod tym samym adresem, pod którym jest dzisiaj. Angielskojęzyczni są tacy sami jak polskojęzyczni - nigdy nie zostawią w spokoju Umęczonej! Od dzisiaj - koniec! Natchnięty Twoim, o Ostry, objawieniem postanowiłem, że nie będę już znał angielskiego. Od dzisiaj zaczynam metodycznie zapominać. Angielskojęzyczni są tam wszędzie. Nie poddam się angielskojęzycznej indoktrynacji. Na dodatek w samą wigilię rocznicy Wielkiego Przekrętu polskojęzyczne lewactwo ośmieliło się aresztować niezłomnego prawicowca o nienagannym prawicowym rodowodzie, syna samego Tow. Jaroszewicza. To byłoby NIE DO POMYŚLENIA za rządów prawdziwej prawicy pod przewodem Tow. Edwarda, w cudownych czasach ładu, spokoju i szacunku dla prawdziwych prawicowych wartości. Kiedy polskojęzyczna lewacka lewica KSS KOR była tam, gdzie jej miejsce - pod butem. I na ścieżkach zdrowia. Ostry, co robić? Uciekamy na wschód? Tam musi być jakaś cywilizacja!!! Może uda się przebić do prawdziwej wolności, do Kaliningradskoj Obłasti? Tam już wypróbowany przyjaciel Polski i niezłomny wróg polskojęzycznych płk. Misza wie, jak postępować z rosyjskojęzycznym lewactwem! Ten rosyjskojęzyczny Ch. zgnije w kryminale. I to dopiero jest porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: W Ameryce też spisek angielskojęzycznych medi 14.08.05, 15:51 "radioman;-)",zasadniczo moglbym sobie odpuscic Twoja bezczelna prowokacje,ale odpowiem!Otoz wlasnie BRAK!;LUSTRACJI i DEKOMUNIZACJI uprawnia takich jak Ty do pajacowania:( OSTRY107. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radYJoman zasadniczo szczęście było tak blisko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 18:10 Pomyśleć, że prawdziwa polska prawica mogła polskojęzyczną lewacką lewicę KSS KOR zlustrować i zdekomunizować już w 1976. Niestety, sfuszerowali sprawę towarzysze z prawicy. Wot, żałko... Towarzysz Feliks Edmundowicz, Wielki Polak, pewnie w grobie się przewraca. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: zasadniczo szczęście było tak blisko... 15.08.05, 09:38 • CI ,KTORZY TWORZYLI ...SOLIDARNOSC... Przeczytaj komentowany artykuł » me-e 14.08.2005 20:14 + odpowiedz ...jako pierwszy autorytet geremek... - Hanna Krall: Panie profesorze, wydaje mi sie, ze pan niezbyt lubi Polaków! Bronislaw Gieremek: Niezbyt lubie? Takie okreslenie jest niezbyt scisle! Ja ich po prostu nienawidze. Tak nienawidze, ze nie wiem jak to wyrazic slowami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radyjoman Rysiu, jeszcze, błagam, JESZCZE AAAAAAAAAAAAAAAAAA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 13:50 Jeszcze troszkę, błagam, jeszcze troszeczkę się wysil... Już niedługo, już za chwileczkę, nie przerywaj, Rysiuuuuuuuuuuuuuu aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pius_XII_Pacelli SMS ? Skopana Morda Solidarucha IP: *.cm.umk.pl 15.08.05, 12:05 komuszego dobroczyńcy. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwona bydgoszcz PO CO RYDZYKOWI WŁASNA SZKOŁA WYŻSZA???!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:06 Przecież dorobił się już piątej kolumnę na UMK w Toruniu. Czytajcie piusaI Nowiny prosto od Pana Boga, gwarantowane przez samego Łojca Derechtora!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygen1 Re: Uczcijmy pamiec Aliny Pienkowskiej IP: *.nsw.bigpond.net.au 14.08.05, 05:02 Tak...Ania byla i jest wspaniala...tak samo jak i Andrzej Gwiazda czy Bogdan Borusewicz. szkoda , ze takich ludzi jest coraz mniej. Andrzej Skladowski "Chudy" Dzial Rozpowszechniania Informacji MKZ i ZR Solidarnosc Gdansk (1980-1982) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Uczcijmy pamiec Aliny Pienkowskiej 14.08.05, 16:13 TAAA?!to moze sie spotkamy;-),bo ja pracowalem w Dziale Propagandy 1980-81,do czasu kiedy to niejaki B.Borusewicz zrobil ze mnie mnie "TW"...,powtorzyl to w 2003 na 25 rocznice WZZW...,no comment/cierpliwie juz 4lata!!!czekam na "teczke" z IPN/,wiec moze laskawie nie rozpowszechniaj nie sprawdzonych informacji!OKI?!> Borusewicz. szkoda , ze takich ludzi jest coraz mniej. > > Andrzej Skladowski "Chudy" > Dzial Rozpowszechniania Informacji > MKZ i ZR Solidarnosc Gdansk (1980-1982) Ryszard Zbigniew Ostrowski Gdansk.Ostry107.ps.no to do spotkania/poza forum/;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Uczcijmy pamiec Aliny Pienkowskiej 14.08.05, 16:18 Panie Sklladkowski,jezeli tak "pracowal"Pana Dzial w MKZ ZR"S"no to rewelka;-) Moje GRATULACJE!!!Ostry107. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detoks Re: Uczcijmy pamiec Aliny Pienkowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 16:38 Ojciec, co brałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Uczcijmy pamiec Aliny Pienkowskiej 15.08.05, 00:44 Aline pozostanie w sercach ludzi ,ktorzy ja pamietaja. A wy, ktorzy przegraliscie i teraz obwiniacie caly swiat,wy nigdy nie przyznacie sie do porazki.Przegraliscie stocznie tak jak przegraliscie wasze zycie,bo sa od was lepsi, pracowitsi ,uczciwsi.Polska jest wolnym krajem,w ktorym panuja prawa wolnego rynku.Przegrany musi odejsc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: Uczcijmy pamiec Aliny Pienkowskiej IP: *.wp.shawcable.net 15.08.05, 05:32 "Przegrany musi odejsc!" Dokad? Dokad ma odejsc te 20% bezrobotnych z rodzinami? Uczcijmy Pamiec Aliny. Ona by nigdy czegos rownie wrednego nie pomyslala nawet... Kaska Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygen1 W dziale Propagandy??? IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.08.05, 04:49 T o znaczy , ze pracowales w Grupie plakatowej albo w RAS-e. Czy ty przypadkiem nie nazywasz sie Mietek Cholewa-szef RAS-u??? Podaj nazwisko tak jak ja to pogadamy. Pamietam wszystkich z tego dzialu. Mozesz tez byc Ryszardem Bednarczykiem o ktorym Borusewicz faktycznie dobrze nie mowil...znam osobe ktora temu Ryskowi dala dokumenty dla Borusewicza a one (mimo zapewnien Ryska ze je przekazal) nigdy do Borusewicza nie dotarly!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygen1 Ryszard Ostrowski Tajnym Wspolpracownikiem??? IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.08.05, 05:39 czytajac twoje teksty na tym forum mozna w to latwo uwierzyc. ten sam ubecki styl charakteryzuje twoje wypowiedzi. Opluwanie wszystkiego do czego sie nie doroslo. Gorycz wlasnej kleski i przegranej... Borusewicz powiedzial ze byles ubekiem. TO WYTOCZ MU PROCES a nie obrzucaj blotem swojego pokroju prawdziwych Polakow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Ryszard Ostrowski Tajnym Wspolpracownikiem??? 15.08.05, 09:08 Aborygen1,a nie snia Ci sie czasem te "wspaniale czasy",kiedy to zeby byc z Wami to nalezalo krasc z Wami!;-),pic z Wami;-)"kopac sie po kostkach"etc.etc...;-)...,tak doskonale pamietam te lata 80-81!!!Tak jak doskonale pamietam okres 89-91 kiedy to juz nie mogac patrzec na to wszystko odszedlem ze wszystkich struktur Zwiazku/powody mojego odejscia znajdziesz w biuletynie zwiazkowym-luty 1991-!!!/Polecam tez archiwalna lekture"Tajemnice Hotelu Morskiego",no to moze wtedy pogadamy,o ile w ogole jest o czym!Bo Twoje ataki ad: personam sa na poziomie szamba:( i dowodza poziomu jaki reprezentujesz!To wlasnie dzieki takim jak Ty i Tobie podobnym ludzie dawnego aparatu "wadzy" po dzien dzisiejszy maja sie dobrze i swietuja nasza kleske/sic!/.Powodzenia i dobrego samopoczucia,bo rozum to juz,jak tu widze,dawno odebralo;-)Teraz pewnie "dzialasz" w LPR;-)Osobiscie stawialbym na Demokraci.pl"Lenin wiecznie zywy!"no comment!!!OSTRY107.ps.podpisuje sie zawsze wlasnym nazwiskiem,a wielu/w tym i Ty zapewne ;-)/chetnie by juz przeczytalo moj nekrolog!;-)-PRAWDA ZAWSZE BOLI...,prawda!?;-)Ryszard Zbigniew Ostrowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygen1 Re: Ryszard Ostrowski Tajnym Wspolpracownikiem??? IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.08.05, 09:51 Ty faktycznie chyba jestes ubekiem. Ludzie ktorzy pamietaja tamte czasy, czasy pierwszej Solidarnosci...pamietaja przede wszystkim wspaniala solidarnosc wszystkich Polakow!!! Bylo to takie samo zbratanie Polakow jak po wyborze S.P. Karola Wojtylly na Papieza!!! O jakich kradziezach czy piciu piszesz? Ty chyba nigdy nie byles w Solidarnosci i nie pracowales w MKZ-e w Gdansku Wrzeszczu (ul.Grunwaldzka-budynek dawnego Hotelu Morskiego).Co do "ksiazki" Tajemnice Hotelu Morskiego to byla to bumaga wydana przez bezpieke...wiec skoro ty zachecasz ludzi do jej czytania (mowiac, ze jest to wiarygodne zrodlo) to sam tez pewnie jestes ubekiem!!! Czyli, ze Bogdan Borusewicz mial racje nazywajac Cie donosicielem. Co do Twojej pracy w Solidarnosci to nie bylo tam dzialu ROZPOWSZECHNIANIA PROPAGANDY tylko DZIAL ROZPOWSZECHNIANIA INFORMACJI. A na jego czele stala Joanna Wojciechowicz. Co do moich atakow personalnych (dla Ciebie sa one na poziomie szamba) to jak nazwac Twoje ataki na ludzi ktorzy cos dla tego Kraju zrobili??? Andrzej Skladowski w MKZ znany jako "Chudy" Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Ryszard Ostrowski Tajnym Wspolpracownikiem??? 15.08.05, 11:32 A jak tam trafiles ,do tego Dzialu Rozpowszechniania Informacji?;-)zaprotegowal Cie "borsuk"?/"nasze wewnetrzne SB"wg.slow Lecha Walesy,cytuje doslownie L.W!/,no to moze podaj z ktorej KZ NSZZ"S""trafiles"do MKZ ZR"S"Gd-Wrzeszcz.Na marginesie Twoich wypocin UB to wg Ciebie SB?!Widac "chudy"jaki cienki jestes ,w uszach:)!A co dla Kraju zrobili A.Pienkowska/posmiertnie odznaczona przez A.Kwasniewskiego!...,no coz o zmarlych nie mowi sie zle,albo wcale...podobno/sic!/ i B.Borusewicz...,hm mam nadzieje,ze dozyje takich czasow kiedy takimi"borsukami";-) zajmie sie wreszcie WOLNA I NIEZALEZNA PROKURATURA!!! Ukazala sie"ksiazka"-Tajemnice Hotelu Morskiego?-pierwsze slysze,chetnie poczytam;-),bo ja wiem tylko o artykule na ten temat:),jezeli napisany przez bezpieke,jak podajesz:),no to widac mieli lepsze rozpoznanie ,w tych strukturach,w ktorych Ty dzialales;-)I na koniec moim "szefem "byl Andrzej Butkiewicz,ciekawe dlaczego nie wrocil z USA!,nie wiesz...hihi...;-)OSTRY107. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Ryszard Ostrowski Tajnym Wspolpracownikiem??? 15.08.05, 11:56 www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/ks.jankowski_na_przekor_klamstwom2.htm#W dzi%EAczno%B6%E6_w_stylu_Michnika_ Zanim cokolwiek jeszcze napiszesz Ty i Tobie podobni;-)poczytaj,prosze,moze cos trafi,te 35lat to jednak kawalek jeszcze /na szczescie zywej!historii/,ktorej zadna histeria farbowanych lisow,borsukow i calej reszty tego arcyciekawego ZOO;-)nie jest w stanie zmienic!!!OSTRY107. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygen1 Czyli, ze Ksiadz Jankowski to Bohater IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.08.05, 12:12 i czlowiek ktory wie wszystko...Ba ... na dodatek jest meczennikiem??? Ksiadz Jankowski kiedys byl wspanialy, jednakze za bardzo uwierzyl w swoja legende i nieomylnosc. Zapomnial, ze jest kaplanem ktory ma nauczac o milosci do blizniego a nie nienawisci do innych. Teraz gdy ty twierdzisz , ze dla ciebie jest on alfa i omega to ja sie poddaje i nie bede juz odpisywal na twoje posty. Szkoda czasu. Widze , ze tej nienawisci do ludzi nauczyl Cie nie kto inny tylko Ksiadz Jankowski Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Ryszard Ostrowski Tajnym Wspolpracownikiem??? 15.08.05, 13:32 W okresie WZW panowala niemal psychoza oskarzania kazdego o szpiclowanie dla UB.Znalem ich wszystkich,lubilem,podziwialem,ale nie dalem sie wciagnac.Czesto w duchu sie smialem jak w poczciwym przechodniu widzieli agenta,albo jadace za nimi auto ,to byli szpiegujacy agenci UB.Istotnie za BB chodzili,biegal przez lasy,ogrodki dzialkowe,skakal przez ploty,a oni za nim. Byla to bardziej rozrywka,niz konspiracja.Bylem naocznym swiadkiem tragedii Aliny Pienkowskiej i jedno moge Wam powiedziec,uszanujmy jej pamiec,albo przynajmniej zostawmy ja w spokoju,bo nie miala go za zycia zbyt wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygen1 zostawmy ja w spokoju,bo nie miala go za zycia ... IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.08.05, 14:28 Bardzo dobrze napisales...DZIEKUJE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygen1 Ubecja to dla ciebie nie SB??? IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.08.05, 11:57 A co to za roznica??? Przeciez SB to to samo tylko inna nazwa.Tak jak NKWD i KGB. Co do mojej pracy w Solidarnosci to aby tam pracowac musialem miec dwie osoby wprowadzajace i reczace za mnie. Byly to Andrzej Gwiazda i Darek Kobzdej. Ciekawe czy ich znales? Ja pracowalem w Solidarnosci w latach 1980- 12.12.1981.Potem bylem internowany (7 miesiecy) a potem jeszcze 5 miesiecy w areszcie na Kurkowej. Co do posmiertnie odznaczonej Alinki Pienkowskiej to co w tym zlego, ze zrobil to Prezydent Kwasniewski(wybrany w demokratycznych wyborach). Bardzo dobrze zrobil...ONA ZASLUZYLA NA TO I PAMIEC WSROD POLAKOW!!! Nie pytaj sie co zrobili dla POLSKI inni ...Spytaj co TY dla NIEJ zrobiles poza obrzucaniem blotem ludzi ktorzy nie zyja lub przerastaja ciebie wszystkim... Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Ubecja to dla ciebie nie SB??? 15.08.05, 12:14 A.Pienkowska-"prywatyzacja"aptek!!!,B.Borusewicz"prywatyzacja"szpitali:((( Widac,ze czytanie to dla Ciebie zbyt wielki wysilek umyslowy,w "internacie"tak zgnusniales?!...bylo "posiedziec"po Grudniu 70 no comment!!!OSTRY107. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Ubecja to dla ciebie nie SB??? 15.08.05, 12:44 Chudy!;-),w swoim zacietrzewieniu nareszcie ujawniles mechanizmy konsolidacji"kadry";-) w MKZ ZR"S"Gd-Wrzeszcz...buahaha;-)Dzieki takim jak Ty,juz niedlugo tzw."teczka"nie bedzie mi do niczego potrzebna:)Wielkie Dzieki:)!,w przeciwienstwie do Ciebie ja umiem czytac miedzy wierszami,a reszte znam ,z autopsji:)...!Nawet nie wiesz jak jestem Ci wdzieczny,za te bezcenne info!Zupelnie serio jeszcze raz serdeczne dzieki za te informacje,wiedzy nigdy za wiele!:)Ostry107. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shrink Boczna Słowackiego. Na czwartych światłach w lewo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:22 Biedaku, zostaw w spokoju teczkę. Tobie już teraz potrzebne jest jedno. I tylko jedno. Srebrniki 1. Jak najszybciej. Zanim zaczniesz w realu rzucać się z zębami na ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paka48 Re: Uczcijmy pamiec Aliny Pienkowskiej IP: *.rene.com.pl 19.08.05, 00:24 Czuję tu modlitwę marszałka Borusewicza. Za duzo celebry a za mało troski o czlowieka. Przecież ta cała "S" wykiwała naród - prosty wybiki wyjazd ludzi za praca, a reszta to tylko "małpi gaj' który ma składac hołdy! Kiedy "S" strajkowała, a kim Ir Sen przyjezdżał do Polski, wrzaski i celebre na Dworcu Centralnym czynili pracownicy ambasady koreańskiej, dziś zadchowujemy sie podobnie, tyle ze koreąńczykami jestesmy My wszyscy. chcemy pracy, a nie celebry, kiedy wreszczie weterani Solidarności to zrozumia! Pieńkowska do Borusewicza on ja kochał,on z niej pozytek miał, a ludziom zapenić byt nalezy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: refleksyjny Re: Trójmiasto świętuje rocznicę rozpoczęcia stra IP: *.chello.pl 13.08.05, 07:24 Czy niedługo będziemy świętować to zdarzenie jak rewolucję październikową!. Coś mi się wydaje że tak!!. Cuchnie mi tu takim samym syfem jak świętowanie włąśnie 22 lipca, i rewolucji październikowej. Niedługo będzie festiwal pomnikowy "bohaterów", i nadawania nazw ulic patronami tych wydarzeń. SZKODA TYLKO, ŻE GARSTKA CYNICZNYCH CWANIAKÓW ZAWŁASZYŁA SOBIE PRAWO DO FIRMOWANIA TEGO OGÓLNONARODOWEGO ZRYWY I CZERPIE Z TEGO KORZYŚCI CAŁYMI NIEZPRACOWANYMI ŁĄPAMI. Chrzanię to świętowanie!!!Cuchnie zwyczajami komuny!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: Trójmiasto świętuje rocznicę rozpoczęcia stra IP: *.zab.nat.hnet.pl 13.08.05, 09:04 Bez-refleksyjny biedaku, oczywiscie, lepiej schowac sie w domu i udawac, ze nic sie nie stalo - ważnego, radosnego, wspaniałego. OK, nie stał się raj. Ale pomyśl idioto, gdzie byśmy byli, gdyby nie Solidarność. To jest powód do świętowania i radości. Oczywiście sa ludzie, którzy zawsze musza cierpieć. No to patrz na to święto i cierp! Jeśli stac cię na refleksję, to zauważ, że za komuny "świętowanie" było obowiązkowe i można było starćić pracę, zdrowie, a w pewnych czasach nawet i życie za to, że w "świętowaniu" nie chciano brać udziału. Może powiesz, że za komuny nie tracono pracy? Jesli tak myślisz, to jesteś bardzo biedny... umysłowo.... Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Trójmiasto s´wie˛tuje rocznice˛ rozpocze˛cia s 15.08.05, 04:31 Gos´c´ portalu: malina napisa?(a): > Bez-refleksyjny biedaku, oczywiscie, lepiej schowac sie w domu i udawac, ze nic > sie nie stalo - waz˙nego, radosnego, wspania?ego. OK, nie sta? sie˛ raj. Ale > pomys´l idioto, gdzie bys´my byli, gdyby nie Solidarnos´c´. To jest powód do > s´wie˛towania i rados´ci. Oczywis´cie sa ludzie, którzy zawsze musza cierpiec´. No t > o > patrz na to s´wie˛to i cierp! > Jes´li stac cie˛ na refleksje˛, to zauwaz˙, z˙e za komuny "s´wie˛towanie" by?o > obowia˛zkowe i moz˙na by?o starc´ic´ prace˛, zdrowie, a w pewnych czasach nawet i > z˙ycie za to, z˙e w "s´wie˛towaniu" nie chciano brac´ udzia?u. Moz˙e powiesz, z˙e za > komuny nie tracono pracy? Jesli tak mys´lisz, to jestes´ bardzo biedny... umys?ow ============================================================================== To sa swiete slowa! Odpowiedz Link Zgłoś
aloese "S" 14.08.05, 09:34 „S” - Jeśli spojrzeć chłodnym okiem, to okaże się, że było to dla robotników i zwykłych ludzi największe oszustwo nowoczesnej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubek46 Re: "S" IP: 5.5R6D* / *.saix.net 14.08.05, 09:45 Nareście ktoś patrzący 'chłodnym okiem'. Niech sobie te obchody wsuną w t... Lepiej żeby wybudowali za tą kasę nowy przytułek dla bezdomnych i bezrobotnych byłych stoczniowców, którzy przez te strajki stracili pracę i mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nierob Wolnego, nie zapędzaj się tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 15:55 Stoczniowcy stracili pracę przez rozpad Związku Radzieckiego, dla którego produkowały polskie stocznie. Okazało się, ze za przyzwoitą cenę w prawdziwych pieniądzach mało kto chce kupować produkty Kolebek. I stąd padaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Wolnego, nie zapędzaj się tak. 14.08.05, 16:41 OOOOO!nastepny"wszystko wiedzacy;-)buahaha...,to nasze stocznie produkowaly na wylaczny uzytek ZSRR?!,a Stoczniowcy to" nieuki,z kolebki!?uuuuu Twoj nick rzeczywiscie adekwatny,do Twojej wypowiedzi!!!Ostry107 nr.ew.67080 Stocznia Gdanska/wowczas im.Lenina/wydz.K-1,W-3,W-4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nierob Autocytat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 18:27 W poprzednim poście napisałem m.in.: "Okazało się, ze ZA PRZYZWOITĄ CENĘ W PRAWDZIWYCH PIENIĄDZACH mało kto chce kupować produkty Kolebek." A całkiem przypadkowo wyszła na jaw kolejna przyczyna upadku Stoczni - zatrudniała analfabetów. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Autocytat. 15.08.05, 00:58 Tę diagnozę śp.A.Pieńkowska z za grobu Ci przekazała?!,czy wiedzę opierasz na materiałach "ściśle tajne,łamane przez poufne";-)Ostry 107. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nierob Re: Autocytat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:41 To raczej ty zdajesz się rozmawiać bezpośrednio z zaświatami. Chociaż trzeba przyznać, że "logika" twoich wywodów bliska jest też sprawdzonym wzorom opracowanym jeszcze przez carską ochranę. I oczywiście gładko przejętym przez NKWD, a później przez całą resztę "firm- córek" utworzonych przez NKWD. (Oraz, rzecz jasna, przez agentury całego tego towarzystwa.) A odnośnie tego, o czym ja pisałem - wiem to i owo ze szkoły. Skończyłem ekonomię. W 1995. A ty co skończyłeś? I kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygen1 A wszystko to przez SOLIDARNOSC!!! IP: *.nsw.bigpond.net.au 14.08.05, 10:58 ....bo gdyby nie ONA to nie bylo by tego forum tylko TRYBUNA LUDU czy ZOLNIERZ WOLNOSCI, nie bylo by studiow za granica a na wakacje jezdzilo by sie do demolodow. Papier toaletowy mial by drzazgi a mieso ogladalo by sie w kinie: "tak dziecko wygladal baleron"!!! Teraz wszyscy "psiocza" nie pamietajac jak naprawde zylo sie za komuny. Cena rewolucji jest zawsze wysoka (nie od razu Krakow zbudowano) bo zwyciestwo Solidarnosci bylo rewolucja!!! Wieszanie psow na czlonkach KOR to po prostu podlosc!!! Czy dla WAS JACEK KURON to scierwo??? Czy MICHNIK to scierwo??? Co WY robiliscie w tamtym czasie??? Ludzie ktorzy siedzieli za POLSKE w wiezieniach nie zasluguja na takie traktowanie!!! To, ze Solidarnosc nie jest taka jak kiedys to wina ludzi pokroju Krzaklewskiego. Prawdziwa Solidarnosc to nie zwiazek zawodowy lecz LUDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: A wszystko to przez SOLIDARNOSC!!! 14.08.05, 16:02 Aborygen1,a moze tak porozmawiasz z robotnikami z Radomia i Ursusa;-),ciekawe co ONI Ci opowiedza o KSS KOR...O wiezieniu to mi tu nie opowiadaj!,bo akurat tam J.Kuron i A.Michnik mieli komfortowe warunki do zdobywania wiedzy,a jak ja potem spozytkowali to golym okiem widac;-)OKI?!/dla jasnosci;-) siedzieli za POLSKE w wiezieniach nie zasluguja na takie traktowanie!!! > nie zamierzam sie-jako kombatant Grudnia70-licytowac,oki?!/OSTRY107. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: A wszystko to przez SOLIDARNOSC!!! 15.08.05, 04:06 Szesc lat przepracowalem na terenie SG w firmie zagranicznej przy wykanczaniu promow Stena Line.Do wykanczania tych promow sprowadzono Filipinczykow, bo nasi rozkradali wszystko!Chodzili ze sloikami i wyciskali mydlo,wykrecali armature,kradli kable,slowem wszystko!!!Filipinczycy utworzyli nawet wlasna straz,uzbrojona w gumowe palki,by bronic promow przed naszymi.To byl wstyd i szok dla mnie jakiego nigdy nie zapomne!Wokol miejsca gdzie byla nasza baza bylo dziewiec melin pijackich!Nikomu to nie przeszkadzalo ,ani komunistom, ani Solidarnosci,straznicy ponoc byli stalymi goscmi,nawet raz wybuchla strzelanina o zdjecie porno!Czesto smialismy sie ze ten burdel upadnie z dniem upadku komuny....i upadl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan OSTRY107. IP: *.ma-cambridg0.sa.earthlink.net 15.08.05, 04:13 czy ty do szkoly # 10 nie chodziles? Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen1 Robotnicy z Radomia i Ursusa 15.08.05, 04:36 ...w 1976 roku tylko KOR ujal sie za nimi.NIE PAMIETASZ TEGO??? Czy tez nie chcesz pamietasz. Twoje teksty w stylu "lewacki KOR" pachna bardziej Mlodzieza Wszechpolska niz Patriota!!! Kim Ty byles wtedy??? Krytykowac jest latwo...tym bardziej na necie gdzie jest sie bezimiennym , anonimowym "dyskutantem". Takze dzieki KOR-owi mozesz uzywac tego forum. Nie zapominaj takze o Halinie Mikolajskiej ktorej kariera aktorska zostala zniszczona przez dzialalnosc w KOR. A teraz ty jak kiedzys UB-ecy wieszasz psy na KOR-e. KIM JESTES??? Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Robotnicy z Radomia i Ursusa 15.08.05, 04:41 aborygen1 napisa?: > ...w 1976 roku tylko KOR ujal sie za nimi.NIE PAMIETASZ TEGO??? > Czy tez nie chcesz pamietasz. Twoje teksty w stylu "lewacki KOR" pachna > bardziej Mlodzieza Wszechpolska niz Patriota!!! Kim Ty byles wtedy??? > Krytykowac jest latwo...tym bardziej na necie gdzie jest sie bezimiennym , > anonimowym "dyskutantem". Takze dzieki KOR-owi mozesz uzywac tego forum. > Nie zapominaj takze o Halinie Mikolajskiej ktorej kariera aktorska zostala > zniszczona przez dzialalnosc w KOR. A teraz ty jak kiedzys UB-ecy wieszasz psy > na KOR-e. KIM JESTES??? ============================================================================ A Jerzy Andrzejewski,komunisci pluli na niego u schylku jego zycia za obrone robotnikow.On tez byl czlonkiem KOR KOR to byl kwiat inteligencji polskiej,prymityw i prostak nigdy tego nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen1 Kombatancie Grudnia 15.08.05, 04:37 Brzmisz jak kombatant ktory walczyl z robotnikami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drugi niezłomny MISIO RYSIO OCHÓDZKI, BOJOWNIK O PRAWDZIWĄ WOLNOŚĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 13:56 Z całych sił od 1976 roku walczył z lewackim KSS KOR. Nap#$%dalał element pałą, aż elementowi kredki z tornistra wypadały!!! buhahahahahaahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwy blazenada IP: *.crowley.pl 14.08.05, 13:08 Szczególnie pompatycznie będzie obchodzić tę rocznicę 5 mln bezrobotnych minus 0.5 na emigracji głodowej, 2,2 mil głodujacych permamentnie dzieciaków, 0.5 mil bezdomnych, najwiekszy entuzjazma oczywiscie wsrod stoczniowciw i gornikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: blazenada IP: *.com.pl 14.08.05, 14:03 No właśnie, moje dzieci idą od września znowu do szkoły a ja już nie mam siły. Skąd wezmę na podręczniki, przybory szkolne, skoro ledwo starcza na życie. POMOCY.... Jak mogę świętować przy 1500 netto na czteroosobową rodzinę mieszkającą w bloku (czynsz plus opłaty). Wiem, że emeryci mają jeszcze mniej ale nie mają małych dzieci, którym trzeba wszystkiego odmawiać. Pamiętam te piękne hasła o drugiej Japonii, co mi po tym skoro nie starcza na bilet m-czny dla męża do pracy. Za granicę też nie pojadę bo i za co.... Kiedyś chociaż jeżdziłam na kolonie, niestety moje dzieci nie pojadą. Więc z czego mam się cieszyć? Z tej postępującej biedy dla nas zwykłych ludzi. Mój ojciec też wtedy strajkował. Pamiętam ten entuzjazm w oczach mojej mamy, że teraz to będzie naprawdę lepiej, że robią to dla wnuków. A teraz moja mama ( 600 zł emerytury ) płacze jak mogliśmy być tak naiwni. Oczywiście co niektórzy się wybili i nie narzekają. Wszyscy wiedzą o kim mowa....Tylko dlaczego teraz pysznią się co oni takiego zrobili. Pytanie dla kogo? bo przecież nie dla nas zwykłych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pius_XII_Pacelli Nie lękajcie się - lejcie mordy solidaruchów - IP: *.cm.umk.pl 14.08.05, 16:00 komuszych dobroczyńców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Co to za swieto? IP: *.wp.shawcable.net 15.08.05, 05:26 Normalnie, gdyby nie msze, to pomyslalabym, ze to festyn z okazji Swieta Trybuny Ludu. Biegi, zawody sumo, wystepy w parkach... Igrzyska juz sa...a gdzie chleb? Nieslychane... Ca 20% bezrobotnych.. Wierzyc sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Co to za swieto? 15.08.05, 05:48 Gos´c´ portalu: Kaska napisa?(a): > Normalnie, gdyby nie msze, to pomyslalabym, ze to festyn z okazji Swieta > Trybuny Ludu. > > Biegi, zawody sumo, wystepy w parkach... > > Igrzyska juz sa...a gdzie chleb? ============================================================================= Za moich czasow praca byla przymusem, za odmowe wypicia wodki zostalem oblany benzyna i podpalony przez pijanego "kolege"w miejscu pracy /Mialem poparzenia II i III stopnia,skore wycinano mi nozyczkami na zywca i jeszcze wyszedlem na idiote ,bo cala wine wzialem na siebie ,inaczej"kolega" by poszedl siedziec. Dziekuje Ci Kasiu ale wole 20% bezrobocia,bo te 80% wciaz ma prace i szanuje ja!Praca jest wartoscia,skarbem,nagroda za lata nauki,talent i postawe zyciowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhaha Re: Co to za swieto? IP: *.crowley.pl 15.08.05, 16:58 a smoczka kolega z piaskownicy tez ci porwal? zglos sie z tym do IPN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: Co to za swieto? IP: *.wp.shawcable.net 16.08.05, 04:12 Dziekuje Ci Kasiu ale wole 20% bezrobocia,bo te 80% wciaz ma prace i szanuje > ja! Naprawde uwazasz,ze wybor jest albo-albo? Naprawde uwazasz, ze dzis nie ma aktow czystego zbydlecenia? Naprawde uwazasz,z eni emgolo byc lepiej? Widzisz, ja pamietam...mialo byc znacznie lepiej. Nie, nie willa z basenem dla kazdegoza friko, bynajmniej! Kiedy dzis czytam,ze kobieta s a m a s i e b i e podaje o alimenty na swoje dzieci, bo wowczas, jako oalimentowana, bedzie mogla dostac prace interwencyjna, to czuje jak mi kregoslup z plecow sie usuwa.... www.ozon.pl/a_tygodnikozon_2_8_413_2005_16_1.html Poczytaj sobie jeszcze ten blog: istraj.blox.pl/html To nie tak mialo byc, nie tak.... Kaska Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemniak ale wy jestescie pokreceni............. IP: *.fl-miami0.sa.earthlink.net 15.08.05, 06:48 Warto również przyjść na Długi Targ, gdzie oprócz występów zawodników sumo mają krótko przemawiać Lech Wałęsa i prezydent Gdańska Paweł Adamowicz. co wspolnego z tym ma sumo??????? moze to juz druga japonia Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski GWIAZDOZBIOR;-) 15.08.05, 15:49 ...,shrink,radjoman aborygen1,detoks,18261826www,nierob,drugi niezlomny...,kto jeszcze;-),cos was przymalo jak na gwiezdna konstelacje;-),ale jak spojrzec chlodnym okiem,z dystansu,na ten "gwiazdozbior";-)cos mi on przypomina;-) byloby nawet smiesznie,gdyby nie skrzeczaca rzeczywistosc,ktora uwiera,a Wam pomalu do Waszych tylkow sie dobiera;-),co widac,slychac i czuc!;-)Nie bez kozery przyslowia madroscia narodow,do Was jedno pasuje jak ulal;-) zacytuje;na zlodzieju czapka...karakulowa;-),do czasu panowie,do czasu...i ta pointa koncze ,oby byla prorocza!!!,a ten sie smieje kto sie smieje ostatni:)OSTRY107. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Rysiu, jestes/byles "prawdziwkiem"? 15.08.05, 16:22 Moge ciebie poinformowac, ze luzno jako czlonek NZS wspolpracowalem z Dzialem Informacji i Propagandy, ktorego szefowa byla Joanna Wojciechowicz. Ciebie z moich bytnosci w MKZ we Wrzeszczu nie pamietam. Mysle, ze wpadles w zbytne zacietrzewienie. Byc moze cie jeszcze bardziej rozloszcze, ale nie moge sie powstrzymac przed zacytowaniem fragmentu wspomnien Andrzeja Gwiazdy ("Gwiazda miałeś rację, z Andrzejem Gwiazdą rozmawiała Wiesława Kwiatkowska", Gdynia 1990). Nie moge sie powstrzymac, gdzyz to co piszesz przypomina mi charakterystyke "prawdziwkow, ktora zrobil Gwiazda - tym bardziej, ze jak sie przyznales pracowales w stoczni. [...] "prawdziwków" znał każdy, na zasadzie "koń jaki jest, każdy widzi", dziś to trudno zdefiniować. Była to wyraźna frakcja, znacznie bardziej zorganizowana od innych, mówiąca o sobie jako o "prawdziwych Polakach". Sposób myślenia endecko-chadecki, mentalność niewolnicza. W stosunku do władzy miała dwie opcje: albo komunistów wykończyć już, zaraz, natychmiast - albo paść przed nimi na kolana, a więc na zasadzie, że albo pana zarżnąć, albo mu się podporządkować. Była to grupa liczna, bardzo pobożna i kompletnie niesprawna. "Prawdziwki" strasznie walczyły o to, żeby w statucie porobić jakieś zapory dla partyjnych, aby uniemożliwić im wstępowanie do związku. Wiele zebrań straciła ekstrema na zmiękczenie ich stanowiska, przekonanie, że nie należy robić różnic politycznych w przynależności do związku, że niedopuszczanie ludzi z innymi poglądami politycznymi jest błędem. Naturalnie zasada taka dopuszczała do związku również członków PZPR - tu zdawaliśmy się na załogi, że będą wiedzieli, komu patrzeć na palce. Statutowe ograniczenie tyczyło tylko łączenia funkcji kierowniczych - nie mógł sekretarz partii czy dyrektor zakładu pełnić jakiejś władzy w związku. "Prawdziwki" ze Stoczni Gdańskiej, skoro nie udało im się umieścić tej zapory w statucie, natychmiast zaczęli się z różnymi partyjnymi sekretarzami bratać. Ta komisja opanowana przez "prawdziwki" była chyba jedyna komisją mającą ciągłe towarzyskie stosunki z dyrekcją, z komitetem zakładowym PZPR, a byli to ci sami ludzie, którzy wcześniej chcieli ich wyciąć - nie walczyć z nimi, tylko wyciąć, skreślić i już. Byli też głównymi rzecznikami dewocyjności, która się zaczęła zaznaczać w związku, a która w stanie wojennym - z innych już przyczyn działalność związkową prawie zdominowała. Komisje zakładowe szarpały się na jakieś niesamowicie drogie sztandary, mnóstwo czasu poświęcały na organizowanie uroczystości poświęcenia sztandarów, cała komisja przystępowała przy tej okazji do komunii, kierowało to energię nie na działalność związkową, tylko na uroczystości. Całe spektrum "prawdziwków" - nawet tych najbardziej patriotycznych - w jakimś miejscu zaczepiało o władzę, władza ich popierała, ponieważ stanowili kierunek niezwiązkowy, a przecież wojnę wypowiedziano związkowi, tyle że pod hasłem "zwalczamy politykierów". Szczególnie dużo "prawdziwków" objawiło się w okresie, gdy wybierano nowe komisje wołając: "trzeba nam ludzi organizacji, a nie walki". Typowy "prawdziwek" to człowiek o mentalności urzędniczej, przyciężki, mało lotny, niesprawny, przekonany, że władza należy się takim jak on, bo tylko tacy jak on są prawdziwymi Polakami. Zupełnie przy tym nie potrafią korzystać z mechanizmów demokratycznych - nawet będąc w większości nie potrafili przeforsować swojej linii politycznej. Odbywali regularnie własne, frakcyjne spotkania, na których pojawiały się ostre tendencje antysemickie i to był z grubsza biorąc ich program. Byli też głównymi rzecznikami linii wodzowskiej. "Prawdziwki" to była ówczesna baza Wałęsy, a bazą "prawdziwków" był Ciemnogród”. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Rysiu, jestes/byles "prawdziwkiem"? 15.08.05, 17:27 A teraz Rysiu przez szesnascie miesiecy nie rob nic innego ,tylko czytaj ten tekst Leszka z Sopotu i wyciagaj wnioski.Moze cos zrozumiesz,po 25 latach. Zawsze lepiej pozno niz wcale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: Rysiu, jestes/byles "prawdziwkiem"? IP: *.wp.shawcable.net 16.08.05, 04:51 "Moze cos zrozumiesz,po 25 latach. " Nie zrozumie. Ta choroba,w pewnym wieku, jest juz nieuleczalna... Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ostrowski Re: Rysiu, jestes/byles "prawdziwkiem"? 15.08.05, 17:28 Witaj!Leszku z Sopot:)Pozwol,ze odpowiem na priv,bo to forum -"w konfiguracji skonsolidowanej konstelacji spadajacych meteorytow"-bodajze takie prawo Matki Natury,ze o tej porze roku spadaja perseidy;-)postanowilem ignorowac!Niech zyje wlasnym zyciem owych perseid;-),zgodnie z prawem Murphy'ego;-)Ostry107. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyklęty-m powstał ZATKAŁO RUSKIE KAKAŁO? NAWET UBECKIEGO SŁUGUSA?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:01 Odpowiedź na priv? Spokorniał pokojowy piesek czerwonej pajęczyny?! Dobrze tam koleś powiedział na górze: Srebrniki 1. Ale ty będziesz musiał tam przed sprawiedliwością uciekać, kanalio. Wszystkie Ryśki to fajne chłopaki, tak?. Prawda, Rysiu misiu?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Dyskusja karczemnej gawiedzi o raju utraconym. IP: *.cable.ubr07.croy.blueyonder.co.uk 15.08.05, 20:52 Przeczytalem te komentarze powyzej i prawde mowiac to wszystkich was nalezy zakuc w dyby i spuscic baty na gola d... . I pomyslec, ze takie chamstwo chcialo i chce rzadzic moim krajem. Nie mowie o organizacji tylko o was, o was zajadla karczemna gawiedzi, wyksztalcona u "Fittera". I jeszcze pewnie powiecie, ze chcecie rzadzic dla mojego dobra? Worki nosic w GS-ie, a nie do polityki! Odpowiedz Link Zgłoś