Gość: kat IP: *.atm2-0-1301191.0x50a3af66.svgnxx3.customer.tele.dk 02.12.05, 21:09 a na zdjeciu kto ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: to ja Re: Michał pisze do premiera IP: *.crowley.pl 02.12.05, 21:37 Pani dyrektor nie do konca ma racje, bo w niektorych cywilizowanych krajach Europy Zachodniej, dorosly moze sobie sam napisac usprawiedliwienie z powodu krotkiej choroby. Z tego co pamietam do 5 dni rocznie w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gd Re: Michał pisze do premiera IP: *.uje.nat.hnet.pl 03.12.05, 21:24 O ile dobrze wiem w naszym kraju istnieje taka ewentualność, że [w wyjątkowych przypadkach] pracownik dzwoni rano do pracodawcy i informuje go, że nie przyjdzie do pracy z bardzo ważnych powodów osobistych. Co prawda bierze wtedy urlop, ale co mają zrobić biedni uczniowie, którym nie przysługuje urlop w czasie innym niż ferie czy wakacje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomga Re: Michał pisze do premiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:42 > Z tego co pamietam do 5 dni rocznie w UK. W Polsce 3 dni -zwie sie to urlopem na rzadanie i nie moze byc wykorzytany w kolejno nastepuujacych dniach po sobie... niech nie chodza gowniarze do szkoly - krotki przepis: usprawiedliwiasz sobie wiecej niz 3 dni w ciagu roku szkolnego - to ocena w dol, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona ludzie, czy wy wiecie co się dzieje teraz w szkole IP: *.zab.nat.hnet.pl 02.12.05, 22:46 Mam 32 lata, jestem nauczycielką, uczę w szkole młodzieżowej- jest to technikum. Niedawno gazeta wyborcza pokazywała statystyki dotyczace absencji uczniów- wskazujące na to, że frekwencja w szkołach wyności średnio ok 75%, uczniowie kombinują jak mogą, problem niechodzenia do szkoły jest problemem społecznym, 18,19,20 latki wagarują, zachowują się skoandalicznie i nie jestm przekonana, że to, iż będą mogli sami się usprawiedliwiać wyjedzie im na dobre. Specjalnie napisałam ile mam lat, bo wiem, że w wieku 18, czy 19 klat wchodzi się w zycie dorosłe, ktoś musi kierowąc tych młodych ludzi. Zgadzam sie z Pania dyrektor, ze jak w pracy nie mozna nie dostarczyć zwolnienia lekarskiego, jak jest się chorym, ktoś musi młodych ludzi nauczyć odpowiedzialności, wykształcić w nich to, że jak jestem chory idę do lekarza i on decyduje czy nalezy mi się chorobowe czy też nie (lekarz ma obowiązek przyjąć nas). Proszę zobaczyć co się dzieje do południa w centrach handlowych, kto jest tam gościem, czy klientem? MŁODZIEŻ, KTÓRA W TYM CZASIE POWINNA BYĆ W SZKOLE. Władze miasta Gdańska powinny zając się tym problemem, powinny pomóc szkołom w ich problemach. TERAZ MAM WRAŻENIE, ŻE UCZNIOWIE MAJĄ SAME PRAWA A ŻADNYCH OBOWIĄZKÓW. SĄDZĘ TAK MIMO, IZ JESTEM TYLKO OK 13 LAT STARSZA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: ludzie, czy wy wiecie co się dzieje teraz w s IP: *.cable.satra.pl 02.12.05, 23:21 Michał ma rację. Szkoła powinna uczyć równiez odpowiedzialności. Dla 18 latka pójście do lekarza i załatwienie zwolnienia to żaden problem. Niepotrzebnie tylko potęguje kolejki do lekarza i uczy kombinatorstwa. Miałem szczęście w technikum mieć bardzo mądrą wychowawczynię, ktora powiedziala że w ogóle nam nie wierzy że 18 letnie konie są chorowite i prosi żebyśmy jej nie okłamywali. Wprowadziła w życie to co postuluje Michał, poszła jeszcze dalej bo biurokrację dziennikową prowadził starosta klasy i on usprawiedliwał nasze nieobecności. I nic się nie stało, frekwencja nie zmalała. Warto spróbować. Zwłaszcza że opiekunowie i tak będą poinformowani o nieobecności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymekja Re: ludzie, czy wy wiecie co się dzieje teraz w s IP: *.shl.pl / 213.195.190.* 03.12.05, 00:14 W takim razie ja postuluję żeby na studiach można było pisać samemu sobie zwolnienia lekarskie ;) Mam 21 lat. i też sam nie mogę się usprawiedliwić - to jest jakiś dziwny wymysł - rozumiem wprowadzenie np. jednej możliwej nieobecności nie usprawiedliwionej, dwóch... na zajęciach z danego przedmiotu nie wpływających na ocenę - podobnie jak jest z zasady na ćwiczeniach/lab. - to rozumiem - ale pisanie sobie samemu usprawiedliwień - nie wydaje mi sie to dobrym pomysłem. Takie postępowanie nie powodowało by większego "przybliżenia" 18-nasto latków do dorosłego życia - bo w rzeczywistości nie jest tak łatwo i trzeba sie z tym pogodzić. Nie rozumiem dlaczego uczniowie by mieli mieć większe prawa niż studenci, pracownicy - nie mówię podobało by mi się - siadam wieczorem, piszę sobie usprawiedliwienie na dwa tygodnie z powodu "ciężkiej choroby" i sobie nie chodzę na zajęcia ;) - to by było coś - ale czy aby na pewno sprawi to że młodzież będzie bardziej dorosła i odpowiedzialna - nie wydaje mi się... Pozdrawiam Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: ludzie, czy wy wiecie co się dzieje teraz w s IP: *.cable.satra.pl 03.12.05, 00:36 Nie chodzi o to żeby uczeń pisał sobie dwutygodniowe zwolnienia z powodu choroby, chodzi o to żeby 18 letni chłopak nie musiał kombinować czy wagarować gdy musi coś załatwić w godzinach nauki szkolnej. To jest wbrew pozorom trudniejsze- wytłumaczyć się sensownie z nieobecności niż przedłożyć wykombinowane zwolnienie lekarskie. Czemu nie możesz usprawiedliwić się w ten sposób na studiach? Nie wiem, ja mogłem. Praca to jest zupełnie inna sprawa, za pracę pobierasz wynagrodzenie i reguły muszą być ostrzejsze, ale i tu zdarzają się przecież przypadki że ludzie wychodzą wcześniej czy przychodzą później z powodow osobistych. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymekja Re: ludzie, czy wy wiecie co się dzieje teraz w s IP: *.shl.pl / 213.195.190.* 03.12.05, 18:53 Wszystko leży w dobrej woli prowadzącego... - z zasady możliwe jest 1, 2 godziny nieusprawiedliwione ( i coś w tym stylu mogli by wprowadzić w szkole) ale usprawiedliwianie sie uczni... już widzę kolejki np przed historią lub innym przedmiotem - "proszę Pani Profesor.. ja musze sie zwolnić bo... ważna sprawa.. " a w rezultacie gdzieś na piwo by wyskoczyli... Przecież nie każdy 18-latek jest odpowiedzialny - a "klimaty" te znam - w końcu 1,5 roku temu sam byłem licealistą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona a studenci sami sobie nie mogą pisać usprawiedliw IP: *.zab.nat.hnet.pl 04.12.05, 15:48 zgadzam się w całości z SZYMONEM. A nie zgodzę się, że lekarze wypusują zwolnienia zdrowym osobom- to uczy korupstwa i oszustwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta. Re: ludzie, czy wy wiecie co się dzieje teraz w s IP: *.smgr.pl 03.12.05, 14:01 "Czekaj tatka latka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: page62 to tylko zrzynanie z łodzian IP: *.toya.net.pl 03.12.05, 03:36 żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: westlake Michale! IP: *.chello.pl 03.12.05, 08:32 Michale! Zanim zaczniesz postulowac "co to ja nie jestem, bo mam 18 lat!" zastanow sie. Po pierwsze nawet na studiach nie mozesz opuscic zajec "ot tak sobie", bo zachorowales na dwa dni czy musisz zalatwic sprawe w skarbowce albo skoczyc do znajomych w drugim koncu Polski. Sam sobie NIC nie usprawiedliwisz! W normalnej pracy zawodowej tez nikt z zasady nie honoruje tego typu usprawiedliwien. Daruj sobie te "pseudoprawnicze" dywagacje i przestan sie osmieszac. Druga sprawa, to poziom kultury i edukacji w polskich szkolach. Patrze na to z co raz wiekszym przerazeniem. Nauczyciel stojacy na pozycji straconej, dopominanie sie o "prawa ucznia" i "prawa dziecka" i naduzywanie ich, miliony dysgrafow, dysortografow i innych dys-costam, brak poszanowania dla prawa, dla starszych, dla tradycji. MASAKRA! Gowniarzom sie glowach przewraca i tyle... Do ksiazek, Michale a nie burdy i urzadzanie spektakli "moje piec minut". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody chirurg Re: Michał pisze do premiera IP: 213.76.140.* 03.12.05, 13:30 Hej!! Mam 30 lat i notabene jestem lekarzem a moja zona nauczycielką. Po pierwsze myslę że nie nalezy obrażać młodych ludzi (niektóre posty). Po drugie dać im równe prawa jak ludziom dorosłym (teraz są chronieni) Przeszkadza, źle się zachowuje wypad ze szkoły - na takie postepowanie to powinno byc normą. Niech tos z nas spróbuje rzucać w szefa kredą, nie słuchać jego poleceń itd. Co do usprawiedliwień ?? Po co godziny nieobecne usprawiedliwiać (poza wyjatkami -przewlekła choroba, pobyty w szpitalu itd). W regulaminie szkoły powinno byc łatwo okreslone kryeria do x godzin -nic od x do y strata do matury 10% punktów od y do z 20% a powyzej z powtarzanie klasy. Szkoła ma obowiązek informować rodziców o przekroczeniu przez syna lub córkę pewnych poziomów punktów i koniec. Proste jak but. Jestem dorosły i wiem czy opłaca się mi isc na wagary czy nie i wiem jakie sa zwiazane z tym konsekwencje. Czy mam udawać chorobe czy nie. A co do zwolnień lekarskich jezeli szkoła wymaga takich zaświadczeń to niech za nie płaci (za ich wstawianie) tak samo jest zresztą z ZUsem. Krew mnie ostatnio zalała jak moj bratanek prosił mnie o zwolnienie z zajec w-f bo ze nie moze cwiczyc (pani mu nie wierzy) a miał na sobie ogromny gips z powodu złamania obojczyka i oczywiści dokumenty z pogotowia ze tak jest . Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymekja Re: Michał pisze do premiera IP: *.shl.pl / 213.195.190.* 03.12.05, 20:12 Zgadzam sie z Panem w 100% - w szkole za bardzo swobodnie czują sie uczniowie... - takie rygorystyczne przepisy by się przydały - ale musiałyby by być egzekwowane - w tedy można by i wprowadzić pewne przywileje. (pomijając fakt ze wielu nauczycieli nie jest przygotowanych do pełnionej przez nich funkcji...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomga Re: Michał pisze do premiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:59 proste: jak uczen przekroczylby pewnien poziom (zlych ocen, nieobecnosci nieusprawiedliwionej zwolnieniem lekarskim) to wypad ze szkoly (liceum nie jest obowizakowe - mozna konczyc nauke w zawodowce lub jakiej innej szkole) - proste i skuteczne. Tyle ze nauczyciele boja sie tego typu wyzwan bo "szkoda ucznia", "trzeba dac mu szanse" - tylko na co? na jeszcze jeden i jeszcze jeden wybryk???... W moim (bylym juz) liceum jak 5 uczniow sie upilo na wyjedzie to cala 5 wyleciala ze szkoly - nauczyciele na poczatku mieli spokoj na wyjazdach, teraz znow maja problemy z piciem alkoholu przez uczniow w czasie wyjazdow - i znow ilus uczniow powinno wyleciec ze szkoly - dla przykladu, prewencyjnie. Trudno stocza sie na dno (jak chyba 2 z tej 5) ale szkola bedzie miala spokoj przez pewien czas i dziala to bardzo dobrze na wyobraznie mlodych ludzi pod czas takich wyjazdow, wiedza ze jak nabroja to wyleca. Ilu w ten sposob sie ratuje???-5 klas po 30 osob razy 4klasy (no teraz 3) razy ilosc lat spokoju... Jak nabroisz w ten czy inny sposob to masz potem taka czy inna kare (lub tylko male nieprzyjemnosci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTOŚ Re: Michał pisze do premiera IP: *.zab.nat.hnet.pl 04.12.05, 16:03 "proste: jak uczen przekroczylby pewnien poziom (zlych ocen, nieobecnosci nieusprawiedliwionej zwolnieniem lekarskim) to wypad ze szkoly (liceum nie jest obowizakowe - mozna konczyc nauke w zawodowce lub jakiej innej szkole) - proste i skuteczne. Tyle ze nauczyciele boja sie tego typu wyzwan bo "szkoda ucznia", "trzeba dac mu szanse" - tylko na co? na jeszcze jeden i jeszcze jeden wybryk???..." A CO Z 18 LATKAMI W ZAWODÓWCE!!! A UWAŻA PAN, ŻE PROBLEM SIE ROZWIĄZE JAK UCZNIA PRZENIESIE SIĘ DO INNEJ SZKOŁY??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczycielka DO LEKARZA IP: *.zab.nat.hnet.pl 04.12.05, 16:00 Drogi lekarzu, jak masz rzeczywiście żonę nauczycielkę, to powinieneś wiedzieć, że prawo oświatowe wymaga zwolnień, nauczyciel nie jest lekarzem i nie ma prawa zwalniać kogokolwiek z zajęć- nawet jeśli ma gips- MUSI BYĆ ZWOLNIENIE LEKARSKIEM- takie są przepisy, nauczycielowi nie wolno podać tabletki przeciwbólowej, ani orzec, że jest chory. Nauczycielom nie płacą za wystawianie opinii, urzędnikom za wypisywanie zaświadczeń, wieć w czym problem aby lekarz napisał zwolnienie na zwykłej kartce papier, czy na specjalnym druku do zaświadczeń. Moim lekarze nigdy nie robili takich problemów, do nia dzisiejszego jak chce jakiś zaświadczeń to je dostaje. Jak byłam na studiach - POLITECHNIKA mogłam być nieobecna 3 razy na ćwiczeniach, czy laborce, no chyba, że miałam zaświadczenie od lekarza, inaczej jak opuściłam 3 razy to papa!!! Ponadto Panie lekarzu ze szkoły niewolno wyrzucać za ro, że ktoś nie chodzi, czy jest niegrzeczny... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Może warto spróbować? 04.12.05, 20:07 Z młodymi ludźmi tak często bywa: jak się potraktuje ich jak dorosłych, to będą zachowywać się jak dorośli, a jeżeli potraktuje się ich jak gó..arzy, to bedą zachowywac się jak gó..arze. Może spróbować? Odpowiedz Link Zgłoś