Dodaj do ulubionych

Most wantowy

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.01, 00:24
Czy wiecie kto bedzie jeżdił po moście wantowym - prowadzi donikąd - do portu
północnego towar idzie rura lub koleją. Kto wie po co ta inwestycja, czy nie
lepiej było zacząć inwestycje od drugiej strony tj. od Nowego Portu i kanału ???
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Most wantowy IP: *.groupsci.pl 22.10.01, 09:27
      Bo most wantowy spełni swoją rolę gdyby został otawrty razem z tunelem pod
      Martwą Wisłą, ale komuś zabrakło wyobraźni... No i faktycznie - przepiękna
      inwestycja, a nie bardzo spełniająca swoją rolę...
      • Gość: Dark Re: Most wantowy IP: *.unregistered.formus.pl 22.10.01, 15:20
        Nie czepiacie się aby zanadto?
        Forsy na tunel jeszcze nie ma ale jest jakby obiecana ze środków europejskich
        (czy może z Banku Światowego???) - i to nie byle jaka. Tunel powienien więc do
        2005 roku być gotowy.
        • Gość: kasia Re: Most wantowy IP: *.groupsci.pl 22.10.01, 15:33
          Może się czepiamy, ale im wcześniej tunel powstanie, tym wcześniej ciężki
          transport przestanie rozjeżdżać Gdańsk. To inwestycja, która już dawno powinna
          być oddana do użytku, razem z mostem. Te ciężąrówy jadąće przez Śródmieście,
          ten smród spalin i ten rozjeżdżony asfalt, to wcale nie jest najprzyjemniejsze
          doznanie, zwłaszcza latem - kiedy jest upał. :(((
          • Gość: Dark Re: Most wantowy IP: *.unregistered.formus.pl 22.10.01, 15:41
            A ja myślę że jakby nie zbudowali mostu i nie planowali zbudowania tunelu, to
            byście nawet nie pomyśleli o tym że można by taką inwestycję w Gdańsku
            zrealizować. Coś się dzieje - patrzmy pozytywnie!
            • Gość: mcroti Re: Most wantowy IP: 10.10.41.* 22.10.01, 20:04
              Most prowadzi dzis donikąd a w zasadzie do planowanego w rejonie portu północnego terminalu
              kontenerowego. O ile wiem zarząd portu prowadzi jakies rozmowy z inwestorami zagranicznymi,
              którzy mieli wyłożyć na to kasę. Jak zbudują terminal do dopiero przyznacie, że jego budowa miała
              sens.
              Wyobrazacie sobie kilkaset cięzarówek dziennie jadących przez Stogi i Przeróbkę? A kolejnosc jest
              jak najbardziej logiczna (ucza tego na polityce gospodarczej). Najpierw tworzy się infrastrukturę, która
              pozwala wygenerować popyt na usługę
              • Gość: kasia Re: Most wantowy IP: *.groupsci.pl 23.10.01, 08:30
                Gość portalu: mcroti napisał(a):

> Most prowadzi dzis donikąd a w zasadzie do planowanego w rejonie portu północne
                > go terminalu
                > kontenerowego. O ile wiem zarząd portu prowadzi jakies rozmowy z inwestorami za
                > granicznymi,
                > którzy mieli wyłożyć na to kasę. Jak zbudują terminal do dopiero przyznacie, że
                > jego budowa miała
                > sens.
                > Wyobrazacie sobie kilkaset cięzarówek dziennie jadących przez Stogi i Przeróbkę
                > ? A kolejnosc jest
                > jak najbardziej logiczna (ucza tego na polityce gospodarczej). Najpierw tworzy
                > się infrastrukturę, która
                > pozwala wygenerować popyt na usługę

Jasne, że inwestycja jest jak najbardziej logiczna. W końcu to teren o bardzo
                wielkich możliwościach. Ciężąrówki nie będą jeździły, na szczęśćie przez Stogi,
                bowiem most Wantowy pozwoli na połączenie od razy z "zewnętrzem" Gdańska. Do tego
                oczywiście potrzebna będzie autostrada. Na to, jak twierdza władze, nie ma
                rachunku ekonomicznego. Ale symulacje przeprowadzano na obecnej infrastrukturze
                drogowej, więc jak można w ogóle takie dane brać do porównań. Poza tym tunel,
                most i terminale w P.P. - to winno być budowane w jednym czasie, bowiem tylko
                wtedy spełni to swoją rolę. Wiem jak wygląda to od środka, bowiem znajduje sie w
                niemal centrum takiej inwestycji.
                To nie firmy zagraniczne dają fundusze na inwestycje, to banki. I to niestety nie
                jest takie łatwe, jak się wydaje, bowiem priorytety nie zawsze widziane sa z tej
                samej perspektywy. Przy tym dochodzą jeszcze rządy, skutecznie blokujace to, co
                powinno byc ważne. Niestety, na terminale w P.P. jeszcze poczekamy, MOst wciąż
                będzie prowadził do nikąd, a ja nie będę mogła wciąż się pochwalić, że
                inwestycja, w której pracuję - jest największa na Bałtyku wschodnim....
            • Gość: kasia Re: Most wantowy IP: *.groupsci.pl 23.10.01, 08:13
              Ja akurat wiedziałam o planowanych inwestycjach od dawna. A mój raczej pesymizm
              winika z faktu, co sie stało z inwestycja nieopodal - z Terminalem Zbożowym. I
              nie bardzo mi się chce uwierzyc w szczęśliwe dokończenie inwestycji,
              tymbardziej, że znam te realia od tzw. kuchni.
    • Gość: mikmik Re: Most wantowy IP: *.telenergo.pl 24.10.01, 15:49
      most pełni i będzie pełnił głównie funkcje ozdobno-reprezentacyjne.
      A co to Warszawka może mieć a my nie, poza tym jeśli nie wiecie to mamy
      najdłuższy most wantowy ( długość bez przęsła ) w Europie !!!
      Mamy więc się czym chwalić
      Pozdrówka
    • Gość: mikmik Re: Most wantowy IP: *.telenergo.pl 24.10.01, 15:50
      most pełni i będzie pełnił głównie funkcje ozdobno-reprezentacyjne.
      A co to Warszawka może mieć a my nie, poza tym jeśli nie wiecie to mamy
      najdłuższy most wantowy ( długość bez przęsła ) w Europie !!!
      Mamy więc się czym chwalić
      Pozdrówka
      • Gość: Dark Re: Most wantowy IP: *.unregistered.formus.pl 25.10.01, 08:16
        Gość portalu: mikmik napisał(a):

> most pełni i będzie pełnił głównie funkcje ozdobno-reprezentacyjne.
        > A co to Warszawka może mieć a my nie, poza tym jeśli nie wiecie to mamy
        > najdłuższy most wantowy ( długość bez przęsła ) w Europie !!!
        > Mamy więc się czym chwalić
        > Pozdrówka

Nie jestem pewien ale wydaje mi się że z tym najdłuższym mostem w Europie to
        przesadziłeś (zresztą jeśli chodzi o to że "Warszawka może mieć a my nie" też
        przesadziłeś). Jeździłem trochę po Europie i myślę że np. Le Pont du Normandie
        jest jakby trochę :-)) dłuższy.
        Pozdrówka
        • Gość: mikmik Re: Most wantowy IP: *.telenergo.pl 25.10.01, 10:58
          cześć, chyba jednak troszkę nie doczytałaś...
          Sprecyzuję albo rozwinę tę myśl w nawiasie: najdłuższy odcinek mostu wantowego
          bez przęsła. Bo taką właśnie skalą ocenia się ten wyczyn jakim jest most
          wantowy. Właśnie najdłuższy taki most postawiony został w Gdańsku.
          Jesteś chyba strasznie poważniacką personą, oczywiście że tekst wygranej w
          walce z Wawką o prym w czymś tam, bez znaczenia w czym był sarkazmem.
          Pozdrówka
      • Gość: mcroti Re: Most wantowy IP: *.ibngr.edu.pl 25.10.01, 16:10
        Gość portalu: mikmik napisał(a):

> most pełni i będzie pełnił głównie funkcje ozdobno-reprezentacyjne.
        > A co to Warszawka może mieć a my nie, poza tym jeśli nie wiecie to mamy
        > najdłuższy most wantowy ( długość bez przęsła ) w Europie !!!
        > Mamy więc się czym chwalić
        > Pozdrówka
        Oj zdało by sie koledze troche optymizmu:)
        Może jak zaczniemy chodzić o laskach to przyznamy, że ten most to dobra inwestycja:))))))

• Gość: mikmik Re: Most wantowy IP: *.telenergo.pl 26.10.01, 12:01
          McRoti ale gdzie my razem będziemy chodzić o laskach przez ten most :)))
          Tym bardziej, że on prowadzi do nikąd, co innego gdyby ciągnął się z centrum
          Wrzeszcza na plażę na Górkach Zachodnich albo jeszcze lepiej na Wyspę
          Sobieszewską :)
          • Gość: mcroti Re: Most wantowy IP: *.ibngr.edu.pl 26.10.01, 13:41
            No cóż chodzic to tam i tak nie będzie po co bo to ma być dzielnica przemysłowa:)
            A co tam będzie to wiedzą (albo sobie wyobrazają) ci z zarządu portu Gdańsk
      • Gość: 72219432 Swietokrzyski jest przydatny IP: *.shell.nl 05.11.01, 15:16
        ee, tutaj w Warszawie Most Swietokrzyski bardzo sie przydaje, nie powiedzialbym
        ze spelnie jedynie funkcje reprezentacyjne. Tak samo budujacy sie Siekierkowski.

Natomiast jesli masz na mysli to, ze architektura Mostu Swietkorzyskiego
        wzgledem okolicy jest jak piesc do nosa, to sie zgadzam. Przydaloby sie cos
        skromniejszego.
        • tigerek Re: Swietokrzyski jest przydatny 05.11.01, 15:25
          nie tutaj, tylko tam, chyba nie zauważyłeś że to forum gdańskie, sio do wawki
          pisać tam o swoim wantowym :))
          • Gość: 28431154 czy na tym forum sami tacy zazdrosnicy jak ten? IP: *.shell.nl 05.11.01, 16:17
            o rany, o rany... widzicie go, jaki zazdrosny... a Pruszcz Gdanski moze pisac?
            Ja tu chce pokornie sie przysluzyc debacie, wniesc nowe informacje, wzbogacic
            watek, a ten zaraz zazdrosny...

a propos, czy w Gdansku liny na tym nowym moscie tez pomalowali w takie
            jaskrawe kolory? Zeby niby ptaki mogly omijac?
            • lucy_z Re: czy na tym forum sami tacy zazdrosnicy jak ten? 05.11.01, 16:51
              Gość portalu: 28431154 napisał(a):

> o rany, o rany... widzicie go, jaki zazdrosny... a Pruszcz Gdanski moze pisac?
              > Ja tu chce pokornie sie przysluzyc debacie, wniesc nowe informacje, wzbogacic
              > watek, a ten zaraz zazdrosny...
              >
              I bardzo dobrze, że piszesz:) On nic zapewne nie miał na myśli, żartował;)
              Pozdrawiam i zachęcam do pisania:)))
              • Gość: 79217322 dzieki, już myślałam że mój mąż miał rację IP: *.shell.nl 05.11.01, 21:08
                bo przestrzegał mnie: ty się lepiej tam nie pchaj, ci z Gdyni są OK, ale Gdańsk
                to szkoda gadać...

[mój mąż jest Gdyni, oczywiście]
    • Gość: Fox Re: Most wantowy IP: *.ppp.eranet.pl 25.10.01, 14:53
      co do polemiki na temat długosci "naszego" mostu dodam tylko, że przy okazji
      uroczystego połączenia obu jego końców, prasa cytowała wypowiedź osoby (
      faceta :) odpowiedzialnej za realizację tego projektu. I on również powiedział
      że to jedyna taka konstrukcja w Europie, pomimo że długość całej przeprawy np.
      w Wawie dla przykładu jest większa. Sprawa rozbija się właśnie o najdłuzszy
      odcinek bez przęsła i w tym prawdopodobnie przodujemy :)))
    • Gość: skorpion Re: Most wantowy - droga donikąd??? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.01, 23:06
      Większość opini przyznaje, że jest to droga DONIKAD,najpierw zardzewieje zanim
      zostanie wybudowany tunel lub inne inwestycje w porcie uzasadniajace potrzebe
      mostu. A co nasz Szanowny Prezydent Adamowicz nam powie, czy przyzna się,że
      chybiona inwestycja?? Myslę.że nie odpowie..
      • Gość: mcroti Re: Most wantowy - droga donikąd??? IP: *.ibngr.edu.pl 26.10.01, 13:43
        Oj malkontent z ciebie, malkontent
      • kasia_57 Re: Most wantowy - droga donikąd??? 26.10.01, 14:17
        Musiałby cokolwiek wiedzieć.
        A swoją drogą, ja wciąż mam nadzieję, że jednak całość będzie funkcjonowała
        razem. Mam na myśli i most i tunel i terminale. Tak zupełnie prywatnie
        chciałabym, ambicjonalnie. Bo słyszałam kiedyś wypowiedź dyrektora portu w
        Hamburgu, który stwierdził, ze może spać spokojnie, bo Gdańsk mu zysków nie
        odbierze, bo tutaj nic się nie da doprowadzić do końca. A fenomen Gdyni już się
        nigdy nie powtórzy.
        Trochę byłoby szkoda, gdyby miał rację.
        • Gość: Piotr Re: Most wantowy - droga donikąd??? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.01, 20:02
          a wniosek o dotację na tunel przesunęli przynajmniej o rok :-(((((
          • kasia_57 Re: Most wantowy - droga donikąd??? 06.11.01, 08:26
            Gość portalu: Piotr napisał(a):

> a wniosek o dotację na tunel przesunęli przynajmniej o rok :-(((((

a bez tunelu, most i terminale w PP - o kant sosny rozbic :-(((

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka