Dodaj do ulubionych

Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę.

18.07.06, 14:33
Jesienią chciałam przeprowadzic sie do Trójmiasta. Jeszcze nie wiem
dokładnie, czy to będzie Gdańsk czy Gdynia. W związku z tym proszę Was o
radę, gdzie polecacie kupić mieszkanie, koniecznie w nowym budownictwie na
spokojnym osiedlu, z placem zabaw dla dzieci, przedszkolem i szkołą
podstawową w pobliżu. Fajnie by było aby tez niedaleko była jakś przychdnia,
komunikacja miejska dobrze rozwinięta i kościół. Może macie doświadczenia z
tym związane, i moglibyście polecić jakąś konkretną spółdzielnie lub
developera.
Będę wdzięczna za wszystkie rady.
Dodam tylko, że jestem z Małopolski i nie znam Trójmiasta, dlatego bardzo
zależy mi na każdej opinii i poradzie.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: deren na Zaspie, Żabiance i Morenie IP: 192.11.224.* 18.07.06, 14:34
      wszystkie spełaniaja twoje kryteria
      • asienka32 Re: na Zaspie, Żabiance i Morenie 18.07.06, 14:37
        Gość portalu: deren napisał(a):

> wszystkie spełaniaja twoje kryteria

Nowe osiedla????

Ale niestety jak chcesz mieć w pobliżu przedszkole, do którego masz szanse się
        dostać - to możesz zapomnieć o nowych osiedlach.
        Proponuję zastanowić się nad Jasieniem.
    • Gość: deren Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: 192.11.224.* 18.07.06, 16:04
      www.inpro.com.pl/hynka/
      • Gość: hanka Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.chello.pl 23.07.06, 21:23
        8 lat temu przeprowadziłam się z rodziną do Gdańska na Zaspę i również z woj. m
        azowieckiego, jestem bardzo zadowolona z tego osiedla. Wszystko jest pod "ręką"
        apteki ,przychodnie ,szpitale przedszkola,szkoły , wszystkie środki lokomocji{
        autobus, tramwaj, kolejka}, sklepy. Blisko do morza. Polecam Zaspę. Pozdrawiam.
    • Gość: Leo Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.chello.pl 18.07.06, 16:24
      www.hossa.gda.pl
      www.ekolan.pl
      www.investkomfort.pl
      www.pbgorski.pl
    • Gość: gino Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 23:33
      wybierz Gdynię! Fikakowo albo Sokółka
      • Gość: Met Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.allianz.pl 19.07.06, 10:14
        Gdynię odpuść sobie i tak będziesz musiała dojeżdżać do pracy w Gdańsku...
        • Gość: kucharz Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.gdynia.mm.pl 19.07.06, 10:34
          Od wielu wielu lat większe bezrobocie jest w Gdańsku.

ps
          Jeśli chodzi o edukację Gdynia przewyższa gdańsk na każdym etapie edukacji.
          Porównaj średnie wyniki egzaminu w podstawówkach, gimnazjach czy też ostatnie
          wyniki matur.
          Jeśli chodzi o komunikację miejską to zapomnij o Gdańsku - kompletna beznadzieja
          • Gość: master Zapomnij o gdyni IP: *.sm-rozstaje.pl 19.07.06, 11:24
            Wyniki egzaminów różnią się gdzieś 0,2 %.
            Gdyńska komunikacja to pseudonowoczesner 10 letnie jelczomercedesy.
            Naprawdę nowych to mają ze 3 szt. w tylko jeden z klimatyzacją he he.
            Generalnie gdynia gospodarczo i inwestycyjnie leży.
            Do tego jeszcze kupisz nowe mieszkanko a za chwilę zbudują Ci pod oknem wielkie bloczysko.
            Popytaj ludzi na Witominie co sądzą o Witawie albo mieszkańców osiedla Zielonego jaki mają "sliczny" widok na kolejne wielkie bloczysko wtłoczone przed oknami.
            • gosia39 Re: Zapomnij o gdyni 19.07.06, 19:06
              >Wyniki egzaminów różnią się gdzieś 0,2 %.

coś ci się posiadaczu czarnego pasa IQ jak zwykle pomyliło

www.oke.gda.pl/index.php
              Szkoły podstawowe
              Gdynia 28,08
              Gdańsk 26,58

Egzamin gimnazjalny część matematyczno-przyrodnicza
              Gdynia 28,63
              Gdańsk 26,04
              Egzamin gimnazjalny część humanistyczna
              Gdynia 32,64
              Gdańsk 32,13

Matury*
              Gdynia 85,4%
              Gdańsk 81,4%

*dane nie uwzględniają pomysłów ministra giertycha

pozostałe informacje są tak samo prawdopodobne jak te 0,2% na egzaminach
          • Gość: Met Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.allianz.pl 19.07.06, 11:40
            Owszem bezrobocie w Gdyni jest minimalnie niższe niż w Gdańsku,ale mnóstwo
            gdynian pracuje w Gdańsku,bez porównania więcej niz odwrotnie,wystarczy
            przyjrzeć się korkowi w Sopocie rano na Aleji Niepodległości w kierunku
            Gdańska,po południu w odwrotnym kierunku,zdecydowana większość trójmiejskich
            uczelni zlokalizowana jest w Gdańsku, Gdynia poza Akademia Morską,Marwojem i
            jakimiś szkółkami niedzielnymi to edukacyjna pustynia,gdynianie aby się
            wykształcić po nauki muszą i tak jeżdzić do Gdańska. Komunikacja miejska w
            Gdyni faktycznie jest sprawniejsza,chociaż w dzisiejszych czasach i tak prawie
            każdy ma swoje auto,weż pod uwagę fakt,że Gdańsk jest dużo większym
            miastem,najważniejszym w regionie,bo to stolica Pomorza,wiec i ruch na jego
            ulicach jest po prostu większy...
            • Gość: haha Re:Chociaż raz się uśmiałem....brawo!!!!!!n/t IP: *.gdynia.mm.pl 19.07.06, 12:48
              • Gość: zuziarozia Re:Chociaż raz się uśmiałem....brawo!!!!!!n/t IP: 81.15.200.* 19.07.06, 13:03
                Dzięki za odpowiedzi , oczywiście nadal czekam na jakieś informacje.

Jeśli możesz napisz co cię tak ubawiło "haha".
            • Gość: gino ja bym w Gdańsku nie kupował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 13:19
              nowe budownictwo, czesto jest lokalizowane w odległych częściach miasta. Weźmy
              takie Kiełpino Górne, Łostowice, Zakoniczyn - bardzo ładne, nowe osiedla tam
              są, ale połozone na zadupiu. Co z tego, że każdy ma samochód, jak trzeba w nim
              stać godzinami w korkach. A, np. mieszkańcy Osowy, to jeżdżą do Oliwy przez
              Gdynię:). Dla mnie Gdańsk jest trochę przygnębiający, rafinerie, fosfogipsy,
              siarkopole, statki z azbestem i niewiadomo co jeszcze, wysoka umieralność na
              raka,nie ma sensu się tam pchać. Moja rada: kup w Gdyni! ( a gdybym już musiał
              zamieszkać w Gdańsku, wybrałbym Oliwę). Żeby nie było - Gdańsk ma wspaniałe
              zabytki i dużo ścieżek rowerowych, no ale pamiętaj, aby plusy nie przesłoniły
              Ci minusów.
              • Gość: Met Gino IP: *.allianz.pl 19.07.06, 14:25
                Zapomniałeś jeszcze dodać koklusz i bombę atomową.....
                W Gdańsku masz wybór,w mieście oddaje się do użytku około 3000 mieszkań
                rocznie,na tę liczbę składają się lokale w mieszkaniach,na grodzonych
                osiedlach,domy,domki,apartamenty aż po luksusowe rezydencje,każdy znajdzie coś
                dla siebie,lokalizację również,można wybrać na obrzeżach,można bliżej
                centralnie połozonych dzielnic,gdzie istnieje pełna infrastruktura oraz świetna
                dostępność komunikacyjna,w Gdyni tego nie ma,po pierwsze oferta znacznie
                ubozsza-niewiele ponad 1000 mieszkań rocznie,po drugie w Gdyni kończą się
                tereny inwestycyjne pod budownictwo mieszkaniowe,czego efektem powrót do
                wielkich blokowisk w stylu Witawy czy Sea Towers...
              • Gość: Kamionka Re: ja bym w Gdańsku nie kupował IP: *.chello.pl 19.07.06, 15:41
                jesteś debilem i ciężko chorym umysłowo??
                co za matoł..widać słoneczko przygrzało i mózg odmawia współpracy..
              • Gość: felek Re: ja bym w Gdańsku nie kupował IP: 4.78.53.* 20.07.06, 00:59
                nie pszesadzaj gdansk jest oki
                sa naprawde fajne nowe osiedla np. osiedle pomaranczowe na kartuskiej itd
                polecam wszedzie blisko
                a jesli masz dostac raka to i dostaniesz nawet w andaluzji czy na cykladach
                pozdrawiam
                • Gość: pomarańczka Re: ja bym w Gdańsku nie kupował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 16:12
                  Zgadzam się, Pomaranczowe jest super, blisko centrum, małe i komfortowe.
                  Szczerze polecam!
              • Gość: mariano Re: ja bym w Gdańsku nie kupował IP: *.chello.pl 20.07.06, 12:24
                Moje odczucia sa dokladnie przeciwne.Mieszkam w 3city juz 35 lat,znam na wylot
                wiekszosc zakamarkow i nigdy z zyciu nie chcialbym mieszkac w Gdyni.Gdynia mnie
                przygnebia swoja bezdusznoscia.To miasto liczygroszy,przeznaczone dla ludzio o
                mikroskopijnej wyobrazni,zajetych sciubieniem kaski handlarzy i ograniczonym do
                problemow zycia codziennego.Jest to nie tylko moje odczycie-po miesiacu
                mieszkania w Gdyni,czlowiek obdarzony chocby odrobina polotu ma ochote palnac
                sobie w leb.Tak jak pisal Grass "Gdynia to miasto jakby niedokonczone".Nie ma
                glebi,nie ma piekna,nie ma polotu-ma za to praktycznosc ,oplacalnosc itd.Jedyny
                ciekawy fragment Gdyni to Orlowo-niestety przypuszczam,ze nie stac Ciebie na
                lokum w tej dzielnicy.Gdansk ma dzielinice piekne i brzydkie-jest w czym
                wybierac w przeciwienstwie do Gdyni.Polecam stara Oliwe i Wrzeszc-dzielnice
                kompletne tzn.masz tu w zaqsiegu reki wszelkie potrzebne instytucja,piekna
                architektura,przemyslany uklad przestrzenny,dobrze wkomponowana
                przyrode,dogodny uklad komunikacyjny.
                • Gość: master No no Mariano ładnie to podsumowałeś IP: *.sm-rozstaje.pl 20.07.06, 13:13
                  Sam bym tego lepiej nie zrobił :)
                  Generalnie gdynia może się podobać tylko mieszkańcom ewentualnie dzieciom ze śląskich zadymionych familoków.
                  • Gość: gino Re: No no Mariano ładnie to podsumowałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 13:56
                    znam ludzi, którzy mieszkali na Zaspie, przeprowadzili się do Gdyni i bardzo
                    sobie to chwalą (nie mówię, że Zaspa jest zła)

PS. Ja naprawdę lubię Gdańsk, nie denerwujcie się tak, sam mam mieszkanie we
                    Wrzeszczu, ale obecnie mieszkam w Gdyni i bardzo mi się tu podoba.

PPS.Jeśli zamieszkać w Gdańsku, to przede wszystkim polecałbym Oliwę,
                    ewentualnie Wrzeszcz.
                • Gość: kopciuszek Re: ja bym w Gdańsku nie kupował IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 20.07.06, 13:39
                  >To miasto liczygroszy,przeznaczone dla ludzio o mikroskopijnej wyobrazni,zajetych sciubieniem kaski handlarzy i ograniczonym do problemow zycia codziennego.

..hmm
                  najlepszy klub w Trómieście według najróżniejszych rankingów:
                  Ucho Gdynia
                  największe wydarzenie muzyczne na Pomorzu- Opener Festiwal w Gdyni
                  największe plażowe party w Polsce- Beach Party Plaża Śródmieście
                  Festiwal Polskich Filmów Fabularnych - Gdynia
                  festiwal współczesnego dramatu polskiego -R@port w Gdyni
                  "The Cutty Sark Tall Ships Race" w gdyni były w 1999, 2003 i będą 2009

>nie ma polotu-ma za to praktycznosc ,oplacalnosc
                  czy chodzi ci o to ,że te i inne nie wymienione imprezy są dobrze,profesjonalnie przygotowane i zorganizowane????.

>jak pisal Grass "Gdynia to miasto jakby niedokonczone"
                  a Stefan Żeromski "Wiatr od morza" Gdynia miasto z morza i marzeń
                  • Gość: mariano Re: ja bym w Gdańsku nie kupował IP: *.chello.pl 20.07.06, 18:17
                    Potrafisz niezle ubawic Kopciuszku."WG najrozmaitszych rankongow" najlepszy
                    klub 3 miasta to Ucho Gdynia=chyba Ucho od sledzia.Wytluacz mi jak sie tworzy
                    takie rankingi-co decyduje-szybkosc podania drinkow,czy szerokosc usmiechu pani
                    Kazi za barem? "Najwieksza" impreza muzyczna to Opener-najwieksza to Twoim
                    zdaniem taka gdzie najwiecej ludzi? czy tez najwieksza powierzchnie zajmuje? Na
                    rozdaniu nagrody Noblowskiej jest 300 osob-czyli to jest wb Ciebie mala
                    impreza,a jak w remizie 700 luda nawali to duza impreza? Festiwal filmow w
                    Gdyni,gdzie nagradzaja ..."Gdanskimi Lwami".Oj Kopciuszku...tylko ten
                    wspolczesny dramat sie zgadza...Pzdr
            • gosia39 Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. 19.07.06, 19:16
              >wystarczy przyjrzeć się korkowi w Sopocie rano na Aleji Niepodległości w kierunku Gdańska,po południu w odwrotnym kierunku,..

Meciątko idąc za twoim tokiem rozumowania to poranne korki na wylocie kartuskiej są spowodowane dojazdami gdańszczan do pracy w Żukowie, a popołudniu korki w dół kartuskiej są z powodu powrotu mieszkańców Gdańska z pracy w Żukowie.
              A ilu Gdańszczan wraca z pracy w Miszewie powodując zakorkowanie ul.Słowackiego to już lepiej nie pisać, pominę też tych pracujących w Nowym Dworze Gdańskim i Pruszczu co przyczyniają się do powstania korka na wjeżdzie od Warszawy i Oruni
              • Gość: Met Gosiaczku,który centralę GE Money Banku w IP: *.allianz.pl 20.07.06, 11:32
                Gdańsku zamieniłaś w pokój w Zieleniaku z kilkoma pracownikami zamiast 2000
                pracowników centali banku w Gdańsku...Wyobraż sobie,że taki ze mnie obserwator
                przyrody,że lubię popatrzeć na tablice rejestracyjne mijanych aut,rano w korku
                na Aleji Niepodległości w Sopocie w stronę Gdańska dominują blachy GA i ci
                ludzie pewnie nie jadą na grzyby,ale za chlebem do Gdańska,rano na Kartuskiej
                czy Słowackiego zawsze ruch w dół jest większy niż odwrotnie,mnóstwo osób z
                Kaszub,Rumii,Redy,Gdyni i innych miejscowości dojeżdża tamtędy do pracy w
                Gdańsku,Kartuska w górę,szczególnie latem może być trochę myląca,ze względu na
                tranzyt turystów,poprzez Kartuską właśnie na obwodnicę i dalej na półwysep i w
                kierunku otwartego morza,wjazd do Gdańska od strony Warszawy jest często
                zakorkowany bez względu na porę dnia czy roku,tak się pchają do tego Gdańska...
                • gosia39 Re: Meciątko 20.07.06, 12:19
                  Meciątka słonko jak zwykle się mylisz to nie ja tam umieściłam centrale GEw zieleniaku, tylko skopiowałam info z ich strony internetowej.

> rano w korku na Aleji Niepodległości w Sopocie w stronę Gdańska dominują blachy GA
                  a popołudniu w korku na Aleji Niepodległości w Sopocie w stronę Gdańska dominują blachy GD
                  >rano na Kartuskiej czy Słowackiego zawsze ruch w dół jest większy niż odwrotnie
                  chyba dosyć dawno nie jechałeś rano w dzień powszedni Kartuską w kierunku obwodnicy, a obserwacja Słowackiego jest myląca ze względu na niedrożność tej ulicy od ronda w dół.
                  Zajmij się również obserwacją blach samochodów zjeżdżających z obwodnicy w Gdyni na Wielkopolskiej czy na Chwarznie.
                  • Gość: Met Gosiaczku głuptasku IP: *.allianz.pl 20.07.06, 13:45
                    Długo trzymałeś się jednak tej netowej kopii o kilku osobach w siedzibie
                    GE,długo trzeba było Cię przekonywać o tym,że w centrali GE Money Banku w
                    Gdańsku pracuje 2000 osób...Nieprawda,jest dokładnie odwrotnie,blachy GA
                    dominują w korku na Aleji Niepodległosci w Sopocie w strone Gdańska
                    rano,popołudniu zaś dokładnie w drugą stronę...Na Słowackiego rano w górę
                    jedzie się bez trudu,spróbuj tak o 15,16,po pracy,w dół korkuje sie praktycznie
                    od 7 rano do wieczora...Pisząc o Kartuskiej nie zapomnij,że to droga tranzytowa
                    i mnóstwo aut wjezdżających na obwodnicę w Gdańsku,a tylko przejeżdżających
                    przez miasto właśnie Kartuską dojeżdża do obwodnicy,trwajace piękno lato i
                    tłumy jadące na półwysep czy nad otwarte morze,głównie z trasy
                    warszawskiej,poprzez W-Z,dalej Kartuską tylko ten stan rzeczy pogłębiają,jutro
                    piątek,Kartuska w górę będzie zapeklowana cały dzień,do tranzytowych turystów
                    dołączą tłumy gdańszczan jadące na weekend w kierunku Kaszub,Borów Tucholskich
                    itp
                    • gosia39 Re: Meciątko 20.07.06, 14:05
                      >Na Słowackiego rano w górę jedzie się bez trudu
                      chyba żartujesz. Bez trudu to się jedzie dopiero od ronda, bo ten kawełek trasy ma normalną przepustowość i nic nie blokuje ruchu na wysokości Matarni.W dół Słowackiego będzie się korkowało bo tak jest zawsze jak droga zwęża się z dwóch do jednego pasa ruchu.

>blachy GA dominują w korku na Aleji Niepodległosci w Sopocie w strone Gdańska
                      > rano,popołudniu zaś dokładnie w drugą stronę.
                      dawno nie jechałeś przez Sopot w stronę Gdańska w godzinach 15-17

> Długo trzymałeś się jednak tej netowej kopii..
                      a ty znacznie dłużej biurowca na Rajskiej
                      • Gość: Met Gosiaczek IP: *.allianz.pl 20.07.06, 14:40
                        Jechałem do góry Słowackiego dokładnie wczoraj ok.8 rano,był pełen luzik, w dół
                        jak zwykle korek,chociaż z powrotem od ronda do Grunwaldzkiej pomimo korka
                        jechałem równo 10 minut...Przez Sopot przejezdżam prawie codziennie,z moich
                        obserwacji wynika,że nieco większy ruch jest w stronę Gdańska rano,po południu
                        w odwrotnym kierunku,chociaż Sopot dość często sie przytyka,szczególnie w
                        godzinach szczytu w obie strony,sporo osób jadących kiedyś z GSP do GD dolnym
                        tarasem,po zrobieniu z Grunwaldzkiej jednokierunkowej nie zawraca i wyjeżdża na
                        Niepodległości...Tak czy inaczej zdecydowanie więcej gdynian pracuje w Gdańsku
                        niz gdańszczan w Gdyni,co wynika z faktu,ze większość znaczących firm ma
                        siedziby właśnie w Gdańsku...Wracając do GE,póki co są w biurowcu Stoczni
                        Północnej na Marynarki Polskiej i w Artus Parku na Długich Ogrodach,nowa
                        siedziba nie powstanie na Rajskiej,raczej gdzieś w okoliacach Oliwy...Gosiaczek
                        z rocznika 1967,bo chyba nie 1939?
    • Gość: zadowolony też kupiłem mieszkanie w Gdańsku w 2001 IP: *.cust.tele2.pl 19.07.06, 18:56
      I nie żaluje tego kroku. Mimo pewnych niedogodności komunikacyjnych (idzie się
      przyzwyczaić) miasto rekompensuje urokami nigdzie indziej niespotykanymi.
      Polecam dolny taras lub jeżeli masz samochód któreś z nowych osiedli na
      Łostowicach (Ekolan, Allcon, Hossa, Kokoszki).
    • Gość: kopciuszek Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 19.07.06, 20:19
      Gdynia niektóre z aktualnie realizowanych inwestycji mieszkaniowych
      - Zielone Wzgórze, Mały Kack
      www.domidom.pl/
      - Willę Nadmorską, Wzgórze Maxa
      www.hanzadeveloper.pl/legiony_lokalizacja.html
      - Willę Alicję, Wzgórze Maxa
      ul. Wincentego Pola - bardzo blisko starego stadionu Arki na Ejsmonda

- Sadybę Orłowską, Orłowo
      www.hossa.gda.pl/?ids=73
      - Panoramę Gdyni, Karwiny
      www.panorama.pl/index.php?st...text&c=49&sc=48
      - Osiedle Skłodowskiej, Grabówek -
      www.inpro.com.pl/sklodowska/lokalizacja.php
      - Kamieniecę Gdyńską, Centrum
      www.hossa.gda.pl/?ids=186
      - Dolinę Cisów. Pustki Cisowskie
      www.allcon.pl/?firm=o&method...action=locationinne
      Inwestycje mieszkaniowe:

- Baltic House
      - Budynek mieszkalny ul. Miernicza
      - Budynek TBS Obłuze
      - Budynek mieszkalny TBS "Czynszówka" (Cisowa)
      - Budynek mieszkalny S.M."Zagórze" (Cisowa)
      - Budynek Mieszkalny - ul. Sienkiewicza (kamienna)
      - Budynek mieszkalny ul. Mickiewicza (Kamienna)
      - Kameliowa
      - Leśna Polana
      - Mieszkania i apartamenty - ul. Nowogodzka
      - Morski Kecz
      - Osiedle Leśny Zakątek II i IV
      - Osiedle Sokółka
      - Osiedle Szelfowe
      - Osiedle Wiklinowa
      - Promienne II
      - Redłowska Kaskada II i III
      - Róża Wiatrów
      - Willa Aqua
      - Willa Marianna
      - Willa Nadmorska
      -Zielone Wzgórze
      - Zofijówka

by ZielonyGP
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=301161&page=101&pp=20
      • c.kapturek Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. 19.07.06, 20:55
        Kopciuszek ma głowe na karku;-)
        polecam nieskromnie Wzg Maxa (Wzg św Maxymiliana Kolbe w Gdyni), bo wszędzie
        blisko i widoczki cudne;)
      • Gość: Met Dobra robota Kopciuszku,tylko,że większość tych IP: *.allianz.pl 20.07.06, 11:19
        inwestycji to albo willa,albo kamienica,ewentualnie budynek mieszkalny....W
        Gdańsku i tak masz o wiele większy wybór...
    • Gość: sopocianka Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.chello.pl 19.07.06, 20:45
      No i widzisz, to jest odwieczna walka Gdańska z Gdynią, zamieszkaj w Sopocie.
      • c.kapturek Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. 19.07.06, 20:53
        :D
    • shymoons proponuję Żabiankę... 19.07.06, 22:35
      w miarę spokojnie, bisko morze... prawie w środku Trójmiasta i komunikacja
      niezgorsza..
      pzdr
      szym

głupota nie ma płci
      głupota nie ma rasy
      • Gość: gino Re: proponuję Żabiankę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:19
        ale Żabianka to stare blokowisko, a autorce wątku chodzi o nowe budownictwo
        • Gość: won Re: proponuję Żabiankę... IP: *.chello.pl 20.07.06, 00:30
          spieprzaj cioto z tym swoimi durnymi postami- piękniś wypad
          • Gość: gino a jeśli chodzi o Żabiankę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 14:15
            Sztormiak
            Gość

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 0:33 Temat postu: Ratunku karaluchy !!!

--------------------------------------------------------------------------------

Pojawiły się karaluchy, okropność.
            Włażą chyba z klatki schodowej, a tam wypełzły od sąsiadki której nie ma
            ewentualnie z sypu na śmieci.
            Poradzcie co robić.
            Pomocy

Sztormiak

Powrót do góry

Chris
            Forumowicz

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 14:01 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

ugotuj sobie z nich zupe ;p

Powrót do góry

black38
            Bywalec

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 17:39 Temat postu:

Też mam ten problem i próbuję różnych produktów (płytki, pianki itp). Niestety
            u mnie w bloku jest zsyp i w dodatku wielkie otwory przelotowe przez 8 pięter w
            których umieszczone są rury. Nawet zrobiłam zaślepienia tych otworów ale te
            okropne robale przedostają się mimo tych zaślepień. Jedynym rozwiązaniem było
            by zrobienie dezynfekcji we wszystkich mieszkaniach i na klatce schodowej
            łącznie z piwnicami ale to jest cholernie trudne szczególnie, że w moim bloku
            mieszka dużo starszych osób. Chyba musimy się do nich przyzwyczaić albo mieć
            zawsze kapcia pod ręką. Pozdrawiam

Powrót do góry

Tahiti
            Początkujacy

Wysłany: Nie Lip 16, 2006 23:05 Temat postu:

Nieżle brzmi:
            www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=7548&pkt_id=&pro_id=&char_id=

Podejrzewam, że w tej sprawie można się domagać pomocy ze spółdzielni.
            Ja stosuję w razie potrzeby środki zaporowe. Skuteczna jest pianka firmy Raid w
            rozpylaczu z rurką-aplikatorem. Widziałem ją kiedyś w naszym Groszu, kosztowała
            kilkanaście złotych, trochę dużo, ale to działa rewelacyjnie. Karaluch przez
            miesiąc nie przejdzie. Trzeba opryskać potencjalne drogi przemarszu i
            koniecznie futryny drzwi wejściowych, ew. okien.

• Gość: belfast Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: 5.5R* / 212.129.64.* 19.07.06, 22:56
      polecam Osowe- tylko nowe osiedla + zabudowa jednorodzinna,dobrze skomunikowana
      z calym 3miastem (obwodnica) pod warunkiem posiadania auta.
      szkola, przedszkole, Geant, lasy i jeziora w zasiegu reki
      • Gość: gino Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:15
        ...i w perspektywie Trasa Lęborska pod oknami, oraz zbyt wąska,zakorkowana
        Spacerowa
        • Gość: belfast Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: 87.192.32.* 21.07.06, 13:24
          Trasa Leborska poprawi komunikacje.
          Osowa jest rozlegla i nikt nikogo nie zmusza by kupowac mieszkanie przy
          ruchliwej drodze.
    • Gość: gogggo Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.crowley.pl 19.07.06, 23:50
      Zagalopowało się towarzystwo,ehhh.
      Sądzę,że wszystkie przedstawione oczekiwania spełnia Morena.Duże osiedle z
      zapleczem jw oraz 3supersamów/+ hipermarket z boku/,dobrze skomunikowane z
      całym miastem. Stąd jest wszędzie blisko,centrum Wrzeszcza 10 min autobusem.
      Dwie szkoły podstawowe/jedna z basenem/,L.O.-które z roku na rok rośnie w
      rankingach.
    • Gość: h Gdynia, stanowczo IP: *.chello.pl 20.07.06, 15:48
      Mieszkam w Gdyni i bardzo sie z tego cieszę, dla mnie Gdańsk to menelnie w
      środku miasta, korupcja, kradzieże kieszonkowe w centrum i wieczne remonty
      nieodmiennie dziurawych dróg. Gdynia jest czysta i bezpieczna.
      pozdrawiam o polecam rekonesans osobisty oraz odwiedziny portalu
      www.trojmiasto.pl
      A, osiedla Morena i Żabianka to osiedla bloków z lat 70, trochę się tam buduje
      bardziej nowoczesnych domów, ale bloczyska i tak straszą.
      • Gość: Tomek Gdańszczanin powiedział co wiedział IP: *.such.nat.hnet.pl 01.08.06, 22:04
        Gdynia to szarobure wstrętne blokowiska wdzierające sie do centrum tego
        zapyziałego miasta. Stanowczo przereklamowane, mało zieleni, brud smrod i
        ubóstwo. Dodatkowo władze tego miasta chca zlikwidować ostatnie oazy terenów
        zielonych kolejnymi molochami jako oddziały urzędu miasta. Kulturalne
        pustkowie, jedyne kino, jeden hotel w miescie (o zgrozo) turystycznym, ze
        znajomymi nie ma gdzie pójść. Nawe na tzw wizytówce miasta Skwerze Kosciuszki
        mozna się poslizgnąć na gołębich i psich odchodach. Trzech na czterech Gdynian
        i tak pracuje w Gdańsku bo stocznia pada na pysk, a ile gęb może wyżywić
        megahurtownia piwa? Jedyny pozytek z reklamy "uśmiechnij sie jesteś w Gdyni" to
        fakt, że zamiast płakać mozesz sie śmiać jak głupi do sera.
        • Gość: kasia Re: powiedział co wiedział IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 02.08.06, 07:29
          Gościu z such. nat.hnet.pl który teraz podpisuje się jako Tomek Gdańszczanin znowu uciekł ze szpitala, dorwał się do komputera i głupoty wypisuje.

• Gość: gość Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.interecho.com / *.interecho.com 20.07.06, 17:37
      na pewno zamieszkać w Sopocie na Brodwinie - spełnia wszystkie oczekiwania i
      jest pięknie!!!!!!!!!!
    • metamorphosis4 Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. 20.07.06, 19:21
      Od urodzenia mieszkam w Sopocie.
      Pamietam, że w wieku szkolnym uwielbiałam Gdańsk, który dla mnie i moich
      przyjaciół był prawdziwym centrum kulturalnym i rozrywkowym. Za Gdynią nie
      przepadaliśmy i jeździło się tam wyłącznie po zakupy. Potem punkt widzenia
      trochę mi się zmienil i chociaż nadal kocham Gdańsk, to raczej nie chciałabym
      tam zamieszkać. Mam wrażenie, że za bardzo bym się tam gubiła, no i te korki
      nieszczęsne... gdynia nie ma takich zabytków i takij duszy ale jest bardziej
      przejrzysta, zwarta i łatwiejsza do mieszkania. Wiem, że to troche niejasno
      brzmi ale tak jakoś to czuję. Może jako sopocianka bardziej akceptuje do
      mieszkania dzielnice przyległe, a więc Przymorze, Żabianka, Orłowo i Kacki.
      Sopocianie maja to do siebie, że mieszkając pośrodku aglomeracji w każdym z
      trzech miast czują się dobrze. Gdańszczanie i Gdynianie są całkiem inni. Znam
      mieszkańców Gdyni, którzy latami nie odwiedzili Gdańska, a księgowa z mojej
      firmy przez tydzień przeżywała i planowała wyjazd do ZUSu w Sopocie (10km od
      siedziby hehehe).
      Po ślubie kupilismy mieszkanie w Sopocie i mój małżonek - Gdańszczanin już po
      krótkim czasie zadeklarował, że nie wyobraża sobie mieszkania gdzie indziej niż
      tu ;) Niestety mieszkanie stało się za małe, a aktualne ceny lokali w Sopocie
      (8-12 tys. za m2) przekraczają nasze możliwości. Zdecydowaliśmy się na Gdynię -
      Dom i Dom. Uważam, że miejsce jest piękne i doskonale skomunikowane. Blisko do
      obwodnicy oraz do głównej arterii Trójmiasta. Korki zdarzają sie niezwykle
      rzadko. Jest tam bardzo spokojne i zaciszne, a jednocześnie w centrum.
      Zuziuroziu, nie słuchaj dyskusji "o wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami
      bożego narodzenia". Gdańsk, Sopot i Gdynia, to jedno miasto. Wybierz po prostu
      ładną dzielnicę i przyjeżdżaj :)
    • Gość: Michał Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.07.06, 19:50
      Witam Cię ZuziuRoziu,

w odróżnieniu od wielu, na początek pozdrawiam Cię serdecznie.
      To, że myślisz o osiedleniu się w naszej pięknej okolicy, uważam już za duży
      sukces Trójmiasta.
      Jeżeli posiadasz samochód, żadna z dzielnic nie powinna być Ci straszna, są
      zarówno urokliwe kameralne osiedla w Gdańsku jak i w Gdyni, ale musisz liczyć
      się z wydatkiem średnio 4.500 zł za metr kwadratowy.
      Jeżeli nie masz samochodu, dobrym środkiem komunikacji jest szybka kolej
      miejska przecinająca na pół nasze 3 miasta, z Gdyni do Gdańska dojedziesz nią w
      30 minut.
      Określ bardziej szczegółowo Twoje wymagania mieszkaniowe to postaram się
      napisać więcej.

pozdrawiam
      Michał
      • jan.kulczyk Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. 20.07.06, 22:59
        Mamy teraz "bańkę" mieszkaniową i mieszkania kupować teraz sensu chyba nie ma, ale jeśli już musisz i lubisz jeździć na rowerze, to Gdynię odradzam. Rowery są tam zakazane uchwała rady miasta (takie przynajmniej ma się wrażenie wobec "bogactwa" ścieżek rowerowych w tym "gdy inwestujesz - Gdynia" mieście). Faktycznie powinni mieć plakaty: gdy inwestujesz w ścieżki rowerowe, to u nas, bo my ich nie mamy.
        W Gdańsku są ścieżki różnej jakości, ale jest ich coraz więcej. Obecnie przez CAŁĄ długość Gdańska wzdłuż Grunwaldzkiej i przez dużą jego część wzdłuż plaży możesz przejechać po ścieżce. W Sopocie lepiej lub gorzej z tym jest, ale ujdzie. Wjeżdżasz do Gdyni... horror. Nic się nie zmienia od 20 lat. Dla mnie to jest miara cywilizacji każdego miasta i przekreśla sensowność osiedlania się w Gottenhaven :) Ale to już co kto lubi, ja mam takie skrzywienie. A o osiedlach ci nic nie powiem, bo w Gdańsku od dawna mnie już nie ma, ale Szadółki czy Zakoniczyn wydają się fajnymi okolicami.
      • Gość: zuziarozia Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: 81.15.200.* 21.07.06, 16:49
        Wszystkim dziękuję za odpowiedzi.
        Przyznam, że nie spodziewałam sie iż takim pytaniem wywołam małą burzę.

Dziękuje Panie Michale za pozdrowienia.
        Obecnie szukam pracy w Trójmieście. Mój mąż ma pracę 100km od Gdańska i będzie
        zmuszony dojeżdzać , wieć dobrze by było aby osiedle miało dobre połączenie z
        obwodnicą. Ja nie chcę mieszkać w małym mieście bez perspektyw na pracę, więc
        padło na kupno mieszkania w Trójmieście. Niestety na Sopot mnie nie stać.
        Mam dwójkę dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym dlatego zależy mi na
        przedszkolu i szkole w pobliżu. Samochód też mam ale nie jestem przyzwyczajona
        do stania w korkach i przepychania sie wśród drogowców, więc chciałabym aby
        osiedle miało dobre połączenie komunikacyjne z wszelkimi "ważnymi" dzielnicami
        Trójmiasta.
        Nie chcę wynajmować mieszkania, poniewać ceny są zbyt wysokie - taniej wyjdzie
        coś kupić i urządzić po swojemu.
        Jestem podobno pedantką i estetką dlatego fajnie było aby okolica była w miarę
        czysta i ładna.
        To chyba tyle. Mam nadzieję, że nie jestm zbyt wymagająca.

A tak na marinesie, mam straszny mętlik w głowie po przeczytaniu wszystkich
        postów. Moze nie będzie tak źle- jak myślicie?
        • Gość: Gdanszczanin od .. Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.such.nat.hnet.pl 24.07.06, 16:42
          W drugim poscie sprecyzowalas swoje wymagania. Do wyboru pozostaje Ci: Jasien,
          Osowa, mozesz zastanowic sie nad Kolbudami i Pruszczem (zwlaszcza jesli te 100
          km sa w kierunku poludniowo-zachodnim). Ceny mieszkan sa w tych miejscach
          nizsze a wszelka infrastruktura zupelnie wystarczajaca.
          Pozdrawiam i życzę udanego życia w 3-miescie, z ktorego na prawde niewiele osob
          chce sie wyprowadzic, nawet jesli narzekają ;)
          • kalinowski11 Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. 24.07.06, 17:07
            Gość portalu: Gdanszczanin od .. napisał(a):

> W drugim poscie sprecyzowalas swoje wymagania. Do wyboru pozostaje Ci: Jasien,
            > Osowa, mozesz zastanowic sie nad Kolbudami i Pruszczem ...

Z tym Pruszczem to bym raczej uważał :(

usenet.gazeta.pl/usenet/0,48205.html?group=pl.regionalne.trojmiasto&tid=1089307&pid=&strona=0

Pozdrawiam .
        • Gość: chichot Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.pro-internet.pl 24.07.06, 23:16
          górna orunia = 5km do obwodnicy (rano większość jedzie w odwrotnym kierunku) i
          5km do centrum (tu niestety przez korki) sklepy (biedronka, lidl i sporo
          pomniejszych) kilka aptek i przychodnia, szkoła i przedszkole, poczta,
          komisariat, kościół, autobusy miejskie (zapchane jak wszedzie ale są) do
          centrum i do wrzeszcza bezpośrednio i jeszcze specjalny do Auchan na obwodnicę -
          to najgłówniejsze atuty, wspomnieć trzeba jesze o sąsiedztwie pięknego parku
          oruńskiego i widokach na zielone pagóry wokół... wiele lat temu tu przeniosłem
          sie z centralnej polski i nie żauję
        • ppawelek99 Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. 26.07.06, 13:50
          Jeżeli to ma być blisko obwodnicy i w miarę ładnej okolicy - to może Osowa? Są
          i przedszkola i szkoła i jakieś place do zabaw dla dzieci też się znajdą.
        • Gość: JACEK Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: 195.250.37.* 26.07.06, 14:31
          proponuje jasien (szkola, przychodnia) 4km do obwodnicy 8km do centum miasta
          fakt korki z centrum w czasie powrotu ale nie takie straszne.
          Ewentualnie Wiszace ogrody blizej obwodnicy przychodnia i szkoala na Jasieniu
          (3km)
          Morena tez jest dobra, komunikacyjne nawet chyba lepsza
          a co to pracy do pracy to strzela starogard farmacja :) albo spirytus

POzdrawiam
    • Gość: m. Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.multicon.pl / *.net.pl 22.07.06, 17:11
      proponuje jasień.mieszkam tu od samego początku,osiedle jest spokojne,jest tu
      bank,apteka,nowa przychodnia,przedszkole,nowoczesna szkoła z wielkim boiskiem
      (podstawówka i gimnazjum),duzo sklepów,do centrum blisko,auchan 5 min
      samochodem,na kaszuby blisko,las blisko,kościół się buduje,place zabaw w każdym
      podwórku.
      • wslizg Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. 25.07.06, 14:26
        Kościół sie buduje 20 lat i gołe cegly. Widac parafia Jasień to zupelne biedaki.
        • Gość: ślizg to idiota Nie przejmuj się typ idiotą ślizgiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 17:07
          Jasiń jest bardzo sympatyczny.
      • Gość: realista Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.chello.pl 25.07.06, 22:21
        piszesz ze z jasienia 5 min. do auchana, ale chyba tylko z rana bo wwzczycie
        to 45 minut!!!!a pozatym nie ma tu wogole drzew i jest mocno nasłonecznione,
        zostaje poligon wojskowy.
    • Gość: Gość Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:02
      Nie polecam Jasienia! Coraz wieksza przestepczosc. Dzieci nie maja tam zadnych
      rozrywek przez co uciekaja do alkoholu i innych uzywek. Wiem, bo chodzilem tam
      do szkoly ;)
      • wslizg Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. 25.07.06, 14:24
        Gdańsk to zadupie. Od 1984 roku liczba mieszkańców sie nie zmienia. Przez tyle
        lat nie przyciągnął ludzi z zewnątrz a zwazywszy na dane o urodzinach i
        zgonach to Gdańsk się wyludnia.
        • Gość: Met Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.allianz.pl 26.07.06, 17:13
          Liczba mieszkańców dużych miast maleje,w Gdańsku nie jest z tym tak żle,dla
          przykładu Łódż od 1989 roku zmalała o ok.70.000 osób,z Katowic wyparowało
          prawie 50.000 mieszkańców...
          • Gość: golf1980 Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.chello.pl 27.07.06, 01:08
            Ja polecam Żabiankę, Jelitkowo i okolice.Dlaczego?Bliskośc morza, coś czego w
            innych miastach nie ma.Cała Polska zazdrości Trójmiastu.Można zawsze pójśc na
            plażę, jest czym oddychac-nie to co np.w dusznej Wawie.
    • Gość: gdanszczanka Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.softlab.gda.pl 27.07.06, 23:58
      nigdzie bo mamy dosyc przyjezdnych
      • Gość: golf1980 Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.visp.energis.pl 28.07.06, 13:10
        Skąd taki podły ton?
        Każde wielkie miasto może powiedzieć, że ma dość przyjezdnych?W Warszawie coraz
        trudniej spotkać rodowitego Warszawiaka.Wielkie miasta przyciągają przede
        wszystkim ze względu na możliwość zdobycia dobrego wykształcenia, pracy i
        wysokich zarobków.A ksenofobiczna postawa wobec przyjeznych jest nie na miejscu.
    • Gość: danzisca dziewczyno nie pytaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 14:08
      poprostu przyjeżdżaj, Gdańsk jest cudowny
    • Gość: ela Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 14:16
      zdecydowanie szukaj osiedli w Gdyni,wiecej zieleni przyosiedlowej ,lasy,trudno
      polecic osiedle ....co chwile pojawiaja sie nowe i zacieraja sie granice miedzy
      osiedlami...jestem gdanszczanka ,trudno było mi sie pogodzic ze zmiana
      zamieszkania,po latach jestem wdzieczna losowi ze tu mieszkam...
    • Gość: izabelka Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.dsl.pipex.com 31.07.06, 19:48
      Polecam osiedle Focha, Spoldzielni Akademickiej, w Gdansku. Moze to nie nowe
      osiedle, pierwsze budynki powstaly chyba 10 lat temu, ale zyje sie tam bardzo
      dobrze. Jestes blisko centrum, do Starego Miasta dojdziesz w 15 minut, a
      zarazem "daleko". To chyba przez ten maly lasek blisko blokow.
      Moglabym tu zachwalac i zachwalac a zawsze sie znajdzie ktos kto powie, zebys
      zapomniala o tym osiedlu. Pol zycia mieszkalam na Przymorzu, znam Zabianke,
      Zaspe.....nie polecam.
      Pozdrawiam.
    • Gość: 100 x tak Re: Zamieszkać w Gdańsku-proszę o radę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 00:42
      tak, najlepiej w Kurii, tu na niczym nie będzie ci zbywać, tylko czy cię
      przyjmą .................. ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka