Dodaj do ulubionych

dojazd do Smoluchowskiego

03.08.06, 14:50
Wskutek zbiegu fatalnych dla mnie okoliczności jestem zmuszony kontynuować
szczepienia w Gdańsku, a będę na wczasach w Karwii. I dlatego mam wielką
prośbę do Gdańszczan, pomóżcie mi w jaki sposób najłatwiej i w miarę szybko
dostać się do Szpitala Zakaźnego na ul. Smoluchowskiego.
Przekazano mi informację o licznych utrudnieniach drogowych.
Z góry wielkie dzięki za fatygę.
Obserwuj wątek
    • Gość: goniec Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 15:09
      najlepiej tramwajem (8, 6) do akademii medycznej i potem na piechote do gory
      • sioma1 Re: dojazd do Smoluchowskiego 03.08.06, 19:09
        A samochodem ?
        • Gość: deren a samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 19:55
          jadac z sopotu, we wrzeszczu jak zjedziesz na grunwaldziej z gorki, to na
          swiatlach skrec w prawo w ul. do studzienki: kilometr prosto, 300 metrow w
          lewo, 500 metrow w prawo chyba ul. sobieskiego. z lewej bedziesz mial uniwerek
          chemia, potem kilka kamienic. potem bedzie takie male skrzyzowanie na ktorym
          trzeba bedzie skrecic w lewo i podjechac jakies 600 metrow. za malym lasiem
          jest szpital na smoluchowskiego.
          • Gość: deren Re: a samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 20:40
            Oliwa, Wrzeszcz: Grunwaldzka
            Turn right: Do Studzienki
            Turn left: Traugutta
            Turn right: Jana III Sobieskiego
            Turn left: Kreta
            Turn left: Jarowa
            Turn left: Mariana Smoluchowskiego
            • wirski Re: a samochodem 03.08.06, 21:20
              Nie męcz bliźniego, dereniu:)
              Można tak:
              plan.naszemiasto.pl/plan_gdansk.html
              Będąc już we Wrzeszczu, pytaj o Akademię Med. i wjedź w tzw, *trakt konny*. Na
              drugich światłach skręć w prawo, tj. w Smoluchowskiego [patrz na plan powyżej]
              od koniec będzie szpital.
              • Gość: deren Re: a samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:00
                widać, ze kolega wirski nie jeździ ostatnio autkiem aleją zwyciestwa w
                okolicach akademii medycznej i prezentuje standardowe podejscie do tematu.
                autor watku, choc jest spoza Trójmiasta ma jednak aktualne wyobrazenie o
                klopotach komunikacyjnych, dlatego moja propozycja oszczedzi mu czasu i
                przeklenstw podczas stania w gigantycznych korkach.
                • wirski Re: a samochodem 03.08.06, 23:49
                  Czuję się zaszczycony tak obfitą odpowiedzią:)
                  EOD
                • diastema Re: a samochodem 04.08.06, 22:13
                  szczerze to dluzej bedzie jechal trasa przez sobieskiego niz normalnie
                  grunwaldzka, bywam na AMG pare razy dziennie samochodem.
    • Gość: Koa Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.crowley.pl 04.08.06, 09:25
      Jeśli będziesz jechać z Karwii, to możesz jechać Obwodnicą - jeżeli wolisz
      przez miasto, to po dojechaniu do Wrzeszcza tak, jak radzą Przedmówcy.

Ja proponuję taką trasę (w pewnych godzinach może być trochę przytkana, ale
      powinna być przejezdna):
      1. w Gdynii wjazd na Obwodnicę,
      2. przy Centrum Matarnia (m.in. Ikea, OBI) zjazd z Obwodnicy w ul. Słowackiego,
      3. na skrzyżowaniu - ul. Słowackiego z ul.potokowa (następne po minięciu z
      prawej strony Centrum Matarnia) skręt w lewo w ul. Potokową w kierunku os.
      Morena,
      4. na drugim skrzyżowaniu ze światłami skręt w lewo (skrzyżowanie ul. Rakoczego
      z ul. Jaśkowa Dolina),
      5. po minięciu świateł dojeżdżasz do ronda, gdzie zjeżdżasz pierwszym zjazdem w
      ul. Wileńską,
      6. po zjechaniu z dość dużej góry (cały czas ul. Wileńska) dojedziesz do
      skrzyżowania z ul. Sobieskiego (to jest to skrzyżowanie, o którym wspomina
      Deren) - przecinasz skrzyżowanie, na wprost (ul. Jarowa) i jak wjedziesz pod
      górkę to jesteś już na ul. Smoluchowskiego w pobliżu Szpitala Zakaźnego (w lewo
      i po prawej stronie).
      Powrót proponuję tą samą trasą, tylko w przeciwnym kierunku. Jeżeli będziesz
      wracać w godzinach szczytu, to ul. Potokowa i ul. Słowackiego bywają przytkane
      (ale w sumie to ciężko powiedzieć co o tej porze nie jest przytkane:)).

Zapewniam, że opis jest zdecydowanie bardziej skomplikowany niż sama trasa w
      rzeczywistości. Ta trasa aż do ul. Wileńskiej ma conajmniej dwa pasy ruchu w
      jednym kierunku i omija główne remonty drogowe.

Polecam prześledzić trasę na planie miasta np. na:
      www.trojmiasto.pllub
      www.gdansk.pl
      Pozdrowienia.
      • Gość: Koa Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.crowley.pl 04.08.06, 09:27
        "lub" wcięło mi się w link, powinno być:

www.trojmiasto.pl
        lub

www.gdansk.pl
        • sioma1 Re: dojazd do Smoluchowskiego 04.08.06, 11:44
          Wielkie dzięki, na pewno skorzystam z którejś opcji. Nieśmiało skłaniam ku
          opcji z obwodnicą. Jeszcze raz serdeczne dzięki.
          • Gość: Koa Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.crowley.pl 04.08.06, 12:12
            Wszystko zależy od tego czy interesuje Cię opcja: "szybki dojazd - szybki
            wyjazd" czy chcesz potraktować sprawę
            bardziej "spacerowo/widokowo/turystycznie". Jadąc przez miasto/miasta musisz
            się liczyć, że np. "wszystkie światła będą Twoje":) itp. - jak to w mieście.

Pozdrowienia.
            • diastema Re: dojazd do Smoluchowskiego 04.08.06, 22:15
              czy ja wiem czy wszystkie swiatla jego ;) raz w zyciu w ciagu ostanich 5 lat
              chcialam jechac obwodnica spedzila w korku na Slowackiego 1,5 godziny (dzien
              powszedni, zadnego wypadku) a aleja jezdzilam nauczelnie w 35 min z Gdyni.
          • Gość: S_P Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.skylogicnet.it 04.08.06, 12:31
            Chyba wazne: przestudiuj sobie plan miasta i skręty, bo cos mi sie zdaje, ze w niektorych wypowiedziach sa byki (zalezy jak kto patrzyl na plan i zamiast np "w prawo" napisane jest "w lewo". Popatrz na to swoim okiem.
            Racja - zalezy czy chcesz predko, czy turystycznie.
            Ale moim zdaniem od Karwi najlepiej jechac via Wejherowo-Szemud-Chwaszczyno-Oliwa-Grunwaldzka. Omijasz utrudnienia poczawszy od Redy (Rumia, korki w Gdyni). Teraz juz lepiej do Grunwaldzkiej dojechac przez Spacerowa niz Slowackiego.
            A we Wrzeszczu - jak wyzej: tzw trakt konski i w prawo w kier.AMG. Tak jest niby najwiekszy ruch, ale i najwieksza przepustowosc (za wyj godzin szczytu).
            • Gość: S_P Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.skylogicnet.it 04.08.06, 12:42
              Zapomnialem wtracic, ze ostatnio lepiej z Wejherowa bylo via Szemud-Kielno
              (droga 224), a nie via Bieszkowice (218), bo tam dziury.
              Poza tym sluchaj co pol godz (o pelnej i 30min po) krotkich komunikatow pt
              Autopilot Radia Gdansk - 103,7 MHz, tam mowia gdzie korki.
              A tak Bogiem a prawda to obecnie jest prawdziwy wysyp remontow drog wszedzie w
              tym wojewodztwie. Musisz to przezyc, jak i my przezywamy :)))
              • Gość: S_P Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.skylogicnet.it 04.08.06, 12:50
                I jeszcze dolicz sobie czas na poszukiwanie miejsca postoju w okolicach
                Akademii Medycznej. Jak bedziesz mial szczescie, to znajdziesz blisko na ulicy
                albo na parkingu vis-a-vis budynku glownego. A jak nie to objedziesz kilka razy
                boczne uliczki, bo na teren AMG Cie nie wpuszcza bez przepustki (sluzbowo lub
                taxi). Zacznij od ul.Hoene-Wronskiego, kolo Rektoratu AMG.
                • Gość: Koa Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.crowley.pl 04.08.06, 13:14
                  Tylko Sioma1 chce do Szpitala Zakaźnego na ul. Smoluchowskiego dojechać, a tam
                  powinno być dużo łatwiej z miejscem do parkowania. Ostatecznie są też parkingi
                  płatne, gdzie zazwyczaj można zaparkować bez większych problemów.
                  • diastema Re: dojazd do Smoluchowskiego 04.08.06, 22:17
                    niestety pod zakaznym miejsca tez zazwyczaj brak juz tak kolo godziny 7:50 ;)
                    na platny tez czasem kolejki.najlepiej porzucic tak jak to robia wszyscy
                    gdziekolwiek i liczyc na szczescie ze mandatu nie bedzie.
                    • diastema Re: dojazd do Smoluchowskiego 04.08.06, 22:20
                      A i mozna sie zdziwic jak cie jakis doktor zastawi pod Zakaznym bo to bylo jego
                      miejsce a ty mu je zajales to wzial i zastawil bo przeciez to rzecz oczywista
                      byla ;)
            • Gość: Koa Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.crowley.pl 04.08.06, 13:00
              Faktycznie! W punkcie 3 powinno być "...skręt w prawo w ul. Potokową w kierunku
              os. Morena..." (zamiast "w lewo"). Dzięki za czujność!!! Dopowiem, że wszystko
              jest w stosunku do kierunku jazdy samochodu na danym odcinku.

W Spacerową (a potem Grunwaldzką) bym raczej człowieka nie pakował, jak już to
              zjazd na Obwodnicę w Osowej (przy markecie Geant), a potem zjazd na
              Słowackiego. Do skrzyżowania z Potokową Słowackiego zazwyczaj jest całkiem
              przejezdna.
              • Gość: S_P Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.skylogicnet.it 04.08.06, 13:51
                > Do skrzyżowania z Potokową Słowackiego zazwyczaj jest całkiem
                > przejezdna.

Fakt, ale moze sie rozpedzic i nabrac optymizmu :)))
                Spacerowa ma jezdnie juz prawie OK, zostaly chodniki i czesto sie juz splywa az
                do Starej Oliwy - no, ale rzeczywiscie - teraz wymyslili chyba nowy "kranik" na
                samym dole.

Racja Koa - przy Zakaznym zaparkuje na bank, gorzej na tym kolo Bud.Nr.1.
                Pozdrawiam :))
                • Gość: Koa Re: dojazd do Smoluchowskiego IP: *.crowley.pl 04.08.06, 14:37
                  Jeszcze nie jechałem Spacerową po remoncie - przy najbliższej okazji będę
                  musiał ją przetestować.:)

Pozdrowienia.:)

• sioma1 Re: dojazd do Smoluchowskiego 04.08.06, 16:57
                    Nie przypuszczałem że moje zapytanie wywoła taki oddźwięk i mieszkańcy
                    Gdańska / a moze i Trójmiasta / stworzą mapę remontów ulic miasta. Na pewno
                    skorzystam z Waszych uwag i na pewnoa się na nich nie zawiodę.
                    • sioma1 Re: dojazd do Smoluchowskiego 26.08.06, 16:39
                      I skorzystałem. Musiałem się stawić na Smoluchowskiego dwa razy i za każdym
                      razem jechałem inną trasą. I za każdym razem nie miałem kłopotów z dostaniem
                      się do Szpitala Zakaźnego. Dojechałem i przez centrum / pomyliłem tylko zjazd z
                      Traktu Końskiego i wjechałem w Traugutta, ale szybko się zorientowałem / i od
                      strony obwodnicy. Jeszcze raz serdeczne dzięki za wskazówki. Pozdrowionka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka