Dodaj do ulubionych

Telekomunikacja to nie zawsze to samo

10.09.06, 22:39
No i jaki wniosek z artykułu, bo nie za bardzo widzę?
Czy bardziej winne jest Tele2 które oferuje tańsze usługi niż TPSA? I daje
zarobić setkom agentów wśród których znajduje się pewnie promil czy procent
nieuczciwych?
Czy może winna jest klientka co podaje swoje dane osobowe nieznanej sobie
osobie bez wylegitymowania pracownika? W związku z wejściem WLR TP zaczyna
atakować Tele2 czarnym PR-em (vide poniedziałkowy program UWAGA w TVN), bo nie
potrafi albo nie chce konkurować uczciwie. Szkoda że GW daje się tak łatwo
zmanipulować i przedstawia sprawę tak jakby to było oszustwo Tele2. A przecież
każdą umowę niepodpisaną u operatora można wycofać w ciągu bodaj 2 tygodni bez
żadnych konsekwencji, pani Lida nie dostała odpowiedzi w ciągu 1-2 dni i już
GW wywietrzyła aferę. A ZAWSZE trzeba uważać jakie komu się podaje, czy to z
elektroni czy gazowni czy telekomunikacji. I zamiast uczulać ludzi na to oraz
artukułowac jakie mają w takiej sytuacji prawo - to GW szuka sensacji. Szkoda,
miałem o tej gazecie kiedyś lepszą opinię.
Obserwuj wątek
    • Gość: Szpak żałosne praktyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 23:26
      do mnie też pukały takie kobiety. ściema z podaniem nazwy firmy, obietnice
      darmochy. powiedziałem krótko: wyp...dalać. z TPsą jest może drożej ale nie ma
      takiej wiochy
    • maruda.r Tele2 - pasożyt monopolisty 10.09.06, 23:40
      dan3iger napisał:

> No i jaki wniosek z artykułu, bo nie za bardzo widzę?
      > Czy bardziej winne jest Tele2 które oferuje tańsze usługi niż TPSA? I daje
      > zarobić setkom agentów wśród których znajduje się pewnie promil czy procent
      > nieuczciwych?
      > Czy może winna jest klientka co podaje swoje dane osobowe nieznanej sobie
      > osobie bez wylegitymowania pracownika?

Nie zgadzam się. Tele2 nie oferuje żadnych usług, poza odsprzedażą hurtowo
      kupowanego od TPSA abonamentu.

A działania opisane przez panią Lidię zdają się być normą, a nie przypadkiem.
      Miałem prawie identyczne zajście - byłem o krok od podpisania umowy.

Agenci bardzo się zdenerwowali, gdy zacząłem czytać ją od końca - od akapitu, w
      którym stało, że zgadzam się na handel moimi danymi osobowymi (a więc nie tylko
      o kilka groszy na abonamecie chodzi). Agenci w żadnym wypadku nie chcieli mi
      zostawić umowy do spokojnego przeczytania. Sprawę przesądził brak drugiego
      egzemplarza umowy - dla mnie. Agenci zaklinali się, że wszystko będzie w
      porządku. Powiedziałem, że jak przyjdą z dwoma egzemplarzami i zostawią mi je do
      przeczytania, to może się zastanowię. Nie przyszli.

Różnych umów podpisałem sporo, ale każda szanująca się firma przesyłała mi do
      przeczytania te umowy, które miałem podpisać. I zawsze w dwóch egzemplarzach.

Afera, którą wietrzy GW trwa już od dłuższego czasu. Nie wierzysz? To spróbuj
      załatwić sobie numer telefoniczny w Tele2.

Ze strony www Tele2:
      "Umowę z Tele2 może podpisać każdy, kto posiada telefon TP SA i opłaca w
      abonament standardowy lub wyższy. Na umowie i zleceniu preselekcji musi podpisać
      się ta sama osoba, która podpisywała umowę z TP SA."

Tele2 nie jest konkurencją TPSA, tak jak Netia czy Dialog. Nie tworzy niczego
      nowego. Jest po prostu pasożytem egzystującym dzięki regulacjom prawnym.

• dan3iger Re: Tele2 - pasożyt monopolisty 11.09.06, 09:02
        > Nie zgadzam się. Tele2 nie oferuje żadnych usług, poza odsprzedażą hurtowo
        > kupowanego od TPSA abonamentu.

Nieprawda, od lat oferuje usługi połączeń poprzez własną sieć szkieletową za
        pomocą prefiksu lub preselekcji oraz usługi dostepu do internetu.

> A działania opisane przez panią Lidię zdają się być normą, a nie przypadkiem.
        > Miałem prawie identyczne zajście - byłem o krok od podpisania umowy.

Mnie nachodzili zarówno agenci Tele2 jak i TP stosujący podobne praktyki. Każdy
        walczył o swoje. TP też stosuje brudne praktyki jak np. wycofanie planu
        standardowego z dnia na dzień bez poinformowania o tym, ograniczenie w planie
        darmowych rozmów tylko do abonentów TP bez jasnego planu numeracyjnego itp.

> Agenci bardzo się zdenerwowali, gdy zacząłem czytać ją od końca - od akapitu, w
        > którym stało, że zgadzam się na handel moimi danymi osobowymi (a więc nie tylko
        > o kilka groszy na abonamecie chodzi).

Mam umowę z Tele2 i po prostu nie wyraziłem zgody na handel tymi danymi, co jest
        możliwe w każdej chwili i przy każdej umowie z mocy Ustawy o Ochronie Danych
        Osobowych.

> Agenci w żadnym wypadku nie chcieli mi
        > zostawić umowy do spokojnego przeczytania. Sprawę przesądził brak drugiego
        > egzemplarza umowy - dla mnie.
        > Agenci zaklinali się, że wszystko będzie w
        > porządku. Powiedziałem, że jak przyjdą z dwoma egzemplarzami i zostawią mi
        > je do przeczytania, to może się zastanowię. Nie przyszli.
        >
        > Różnych umów podpisałem sporo, ale każda szanująca się firma przesyłała mi do
        > przeczytania te umowy, które miałem podpisać. I zawsze w dwóch egzemplarzach.
        >

Ponieważ agenci nie mają prawa podpisywania umów więc nie mogą zostawić Ci
        wiążącej umowy. Chcesz mieć egzemplarz dla siebie - przygotuj umowę przez
        internet, będziesz miał tyle kopii ile będziesz chciał.

> Afera, którą wietrzy GW trwa już od dłuższego czasu. Nie wierzysz? To spróbuj
        > załatwić sobie numer telefoniczny w Tele2.
        > Ze strony www Tele2:
        > "Umowę z Tele2 może podpisać każdy, kto posiada telefon TP SA i opłaca w
        > abonament standardowy lub wyższy. Na umowie i zleceniu preselekcji musi podpisa
        > ć
        > się ta sama osoba, która podpisywała umowę z TP SA."
        >
        > Tele2 nie jest konkurencją TPSA, tak jak Netia czy Dialog. Nie tworzy niczego
        > nowego. Jest po prostu pasożytem egzystującym dzięki regulacjom prawnym.

Nie pasożytem lecz firmą stanowiącą konkurencję, tak jak Deutsche Bahn będzie
        mógł świadczyć wkrótce swoje usługi na torach niegdyś należących do PKP. Może
        się PKP burzyć że "DB nie wybudowało tych torów więc zjazd z nich", ale po to są
        regulacje prawne żeby ograniczyć monopol co się właśnie dzieje w
        telekomuinikacji. Gdyby nie konkurencja TP nie wprowadziłaby ofert typu DWiW,
        zwróć uwagę, że wprowadziła je dopiero jak jej zaczęło Tele2 deptać po piętach.
      • aaaaxxxx Re: Tele2 - pasożyt monopolisty 12.09.06, 22:11
        No, swietnie... widze, ze niezle naciagaja ludzi. Powiedzcie mi, czy jesli
        wyrazilam przez telefon chec podpisania umowy, ale faktycznie jeszcze niczego
        nie podpisywalam to czy to jest w jakis sposob wiazace? Licze na Wasze
        doswiadczenie :)
        Odechcialo mi sie Tele2 na cale zycie. Juz sie boje...
        • dan3iger Chciało Ci się zakładać konto ? 13.09.06, 17:30
          Chciało Ci się zakładać kompletnie nowe konto do napisania tego maila ? Pewnie
          żeby domena centertel.pl była niewidoczna, co ? :)
          Chyba tylko idiota może dac sobie wmówić że jest coś takiego jak "umowa przez
          telefon" i zadawać pytania w "czy jesli wyrazilam przez telefon chec podpisania
          umowy, ale faktycznie jeszcze niczego nie podpisywalam to czy to jest w jakis
          sposob wiazace?". Tak. dokładnie tak samo wiążące jest jak umowa kupna-sprzedaży
          samochodu poprzez wzięcie do ręki reklamówki z salonu.
          Wy jesteście aż takie barany czy liczycie na to że ludzie są baranami i dadzą
          się na te wydumane zagrożenia nabrać?
          Fakt jest taki, że Tele2 ma lepsze ceny niż TP. Korzystam z usług tego operatora
          od kilkunastu miesięcy i badzo sobie chwalę. Ceny zawsze niższe niż w TP, a np.
          ich DWiW działa do WSZYSTKICH abonentów nie tylko do TPSA a ponadto jest już od
          18.00 nie od 20.00 jak w TP. Oczywiście są pewnie ograniczenia jak np. że
          powużej 1000 min miesicznie trzeba płacić. Ale z oferty Tele2 MOŻNA a nie TRZEBA
          korzystać, jest taka właśnie różnica między TP a TELE2.
    • Gość: Michał Kaczorowski Telekomunikacja to nie zawsze to samo IP: *.chello.pl 11.09.06, 09:40
      Ja tez mam jek najgorsze skojarzenia z TELE 2. Początkowo dałem się zaskoczyć
      agentce TELE 2 i podpisałem umowę, z której wynikało, że po 2 tygodniach
      sytosowania preselekcji (01061) zostane powitany "Witamy w Tele 2" po wybraniu
      numeru 0033100000000. Odczekałem jeszcze nastepne 2 tygodnie i następne 2
      tygodnie. Przez ok. kwartał za każdym razem wybierałem nr preselekcji.
      Interweniowałem u operetora. Obiecano mi, że przyjdzie do mnie pracownik z TELE
      2. Niestety nikt nie przyszedł. Postanowiłem zrezygnować z "usługi" TELE 2 i
      powrócić do poprzedniego operatora. Niestety tym razem operator TELE 2 okazał
      się bardzo skuteczny" i w bardzo krókim czesie otrzymałem karę w wysokości 100
      zł. Zapłaciłem, ale TELE 2 moim zdaniem, nie zasługuje na miano operatora
      rzetelnego.
      • dan3iger Re: Telekomunikacja to nie zawsze to samo 11.09.06, 12:06
        Wszystko fajnie, ale włączeniem preselekcji zajmuje się nie Tele2 (bo nie ma
        takiej możliwości bo to się robi na centralach abonenckich) a TP. Skoro TP
        zastosowała tu obstrukcję i nie włączyła tej preselekcji to pokazuje to raczej
        że to TP nie jest firmą rzetelną. Czemu się nie odwoływałeś do TP z uwagi na
        brak preselekcji ?
    • Gość: elagazeta@wp.pl Telekomunikacja to nie zawsze to samo IP: *.centertel.pl 11.09.06, 09:54
      Błagam zrezygnujcie z TELE 2 to jest jawne oszustwo,to co przeżyłam z tą firmą
      to horror,do tej pory są przysyłane rachunki mimo opłacenia.Mają bałagan w
      księgowości lub są naciągaczami.Dlaczego Tele 2 jeszcze istnieje, dziwię się
      powinien zająć sie nimi prokurator i to szybko.....
      • dan3iger Ciekawe kto się na to nabierze :) 11.09.06, 12:14
        Tia... domena z której przysyłasz wiadomość wskazuje że jesteś osobą bardzo
        bezstronną. Skoro pracujesz w Centertelu i masz pocztę na WP (wszystko grupa TP)
        to czemu chciałaś skorzystać z usług konkurencji TP?
        Poza tym jak przychodzą rachunki które opłaciłaś i masz potwierdzenie wpłaty to
        czym się stresujesz?
        • maruda.r A jednak Tele2 oszukuje 14.09.06, 22:51
          dan3iger napisał:

> Tia... domena z której przysyłasz wiadomość wskazuje że jesteś osobą bardzo
          > bezstronną.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3619131.html
          "Poszkodowane Tele2 nie zawsze gra jednak czysto. UKE zamierza ukarać spółkę za
          wprowadzanie w błąd abonentów - np. po rozmowie telefonicznej z przedstawicielem
          Tele2 klienci otrzymują przesyłkę ze specjalnym formularzem na kopercie. Jego
          podpisanie oznacza, że to Tele2 zamiast TP SA ma obsługiwać połączenia. Problem
          w tym, że domownicy podpisują dokument przekonani, że potwierdzają tylko odbiór
          przesyłki. Klienci Tele2 skarżą się też UKE, że mają kłopoty z rezygnacją z
          usług operatora - firma np. twierdzi, że nie otrzymała przesłanego wypowiedzenia
          umowy i nalicza dalsze opłaty. Tymczasem w trakcie reklamacji okazuje się, że
          wypowiedzenie zostało odebrane przez pracownika Tele2."

• dan3iger Re: A jednak Tele2 oszukuje 14.09.06, 23:48
            Oczywiście że zdarzają się sytuacje oszustw ze strony operatora tele2 jak
            również ze strony TP. Pracownicy TP potrafili niejednokrotnie włączać
            niezamówione usługi (poczta głosowa, zmiana planu taryfowego). Do mnie też
            kiedyś przyszedł pracownik TP namawiając mnie na zmianę planu taryfowego
            twierdząc że w rozmowie telefonicznej poprosiłem o to by do mnie przyszedł ktoś
            z TP. Owszem z Błękitną Linią kilka dni wcześniej rozmawiałem, babka zachęcała
            mnie do tego by przyszedł do mnie domokrążca z TP z propozycją usług, ja
            jednoznacznie odmówiłem. A koleś co przyszedł miał odnotowane że ja prosiłem o
            przyjście. Żal mi chłopaka było bo jechał w deszczu nadaremno na to moje zadupie
            i jeszcze bidaka nic mi nie sprzedał, bo niestety TP ma gorszą ofertę od Tele2 i
            on doskonale o tym wiedział. Ale co pracownik BL przekłamał to przekłamał. Więc
            niech to nie będzie tylko tak że Tele2 oszukuje. Bo Tele2 obsługuje MILION
            abonentów, więc nawet jakby było TYSIĄC oszustw to i tak 99,9% klientów (w tym
            moja skromna osoba) obsługiwanych jest poprawnie i są zadowoleni. Oczywiście
            zgadzam się że numer z kwitem na preselekcję jako awizo to przegięcie, ale
            trzeba zawsze czytać co się podpisuje, no trudno. Jakoś Poczta też bez
            mrugnięcia okiem podaje takie nie-swoje awiza do podpisywania, czy to jest
            uczciwe ? - Poczta łakomi się na te n razy 5,00 za polecone z potwiedzeniem
            odbioru od Tele2.
            Co do procesu reklamacji - wysyłasz pismo poleconym to masz sprawę przesądzoną i
            żaden bałągan czy zła wola w Tele2 nic tu nie zmienią. Poza tym po co rezygnowac
            z usług Tele2? - Zmieniasz sobie u nich pakiet na podstawowy który nie kosztuje
            nic jak nie wykonujesz połączeń przez Tele2 i składasz telefonicznie wniosek w
            TPSA na zmianę preselekcji na TP. I już grosza Tele2 nie zapłacisz więcej.
            WK**IA mnie to że te "sensacje" wychodzą całkiem przypadkiem kiedy Tele2 zgodnie
            z zarządzeniem UKE może przejąć abonament od TP. I program UWAGA na ten temat
            choć nakręcony w czerwcu jakoś "przypadkiem" został wyemitowany dokładnie teraz.
            Cóż za zbieg okoliczności!
            Wolałbym żeby TP konkurowało ofertą z Tele2 a nie brudnym PR-em. Gdyby tak było
            chętnie wróciłbym do TP. Jak na razie TP świadczy usługi droższe i gorsze pod
            względem oferty.
            • Gość: maxx Re: A jednak Tele2 oszukuje IP: *.10.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 25.09.08, 21:27
              Ciekawi mnie kolego dlaczego tak bardzo bronisz tele2 , na moich rodziców też nasłali firmę windykacyjną , twierdzą , że "zawarli państwo umowę lojalnościową przez telefon" , kompletna bzdura od kiedy umowę lojalnościową można zawrzeć przez telefon. Po za tym to ty mi podpadasz pod pracownika tele2 , za bardzo ich bronisz a na prawdę nie ma kogo.
    • Gość: binorek tele-2 IP: *.piekary.net 09.07.08, 18:31
      Ci oszuści nie dają jej spokoju.Będą jej posyłać rachunki i
      upomnienia w końcu firma windykacyjna P.R.E.S.C.O.sp.zoo(te same
      badziewie co tele-2)będzie ją dalej nękać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka