Dodaj do ulubionych

Nowa mieszkanka w Trójmieście :)

09.10.06, 18:37
Hej WItajcie ! niedługo przeprowadzam się do Trójmiasta :) Bardzo się z tego
cieszę !!!! Czy jest coś o czym powinnam wiedzieć ? Jakieś szczególne cechy
miasta? Bo to że ludzie się uśmiechają już wiem :)

Gdzie są jakieś fajne miejsca gdzie można poznać miłych ludzi?
Jakieś fajne lokale, pizzerie? Gdzie najczęściej organizowane są imprezy
masowe?
Może jest coś czego powinnam się wystrzegać?
Jak oceniacie komunikację miejską? Jakie są ceny biletów? Np. bilet
miesięczny?

Będę wdzięczna za jakieś Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • to_ta_tola Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 09.10.06, 18:47
      3misto to najpiękniejsze miejsce na ziemi, ludzie są przyjaźni i uczynni,
      krajobrazy zapierają dech, a komunikacja miejska jest wybitna

resztę doczytasz sobie na tym forum oraz na www.trojmiasto.pl/

to mówiłam ja, lokalna patriotka :)
    • Gość: blo Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.chello.pl 09.10.06, 19:38
      Jeżeli lubisz wyjątkowe imprezy muzyczne to napewno powinnas dowiedziec sie
      czegos
      o Teatrze Leśnym we Wrzeszcu i jego letniej ofercie .
    • to_ta_tola Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 09.10.06, 19:42
      a jeśli knajpy to Spatif :)
    • patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 09.10.06, 19:45
      No a jak z tymi cenami?

Ile trzeba mieć pieniążków żeby normalnie egzystować przez miesiąc, i móc
      jeszcze np raz w tyg coś zjeść na mieście i iść np do teatru do kina albo na
      koncert??
      • to_ta_tola Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 09.10.06, 20:29
        7 tys powinno styknąć
        • patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 09.10.06, 23:43
          Tola baaaardzo śmieszne :)

Bogaci Ci Trójmieszczanie :P

A piwo ile kosztuje? 100 PLN za 0,5 ? :P:P:P
          • Gość: xxx Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.chello.pl 10.10.06, 10:34
            Życie nie jest drogie, na pewno tańsze, niż w Warszawie...Gdzie się można
            bawić..., jest naprawdę bardzo wiele miejsc, pokażę Ci tylko same kluby
            www.trojmiasto.pl/s.phtml?dzial=kluby .Ceny biletów, tu już jest większy
            problem, bo w tym przypadku Trójmiasto nie jest jednolite, ja mieszkam w Gdańsku
            więc wypowiem się, co do cen w moim mieście. Sieciowy miesięczny ulgowy kosztuje
            66 zł a normlny 132 zł. Niby są jakieś plany wprowadzenia wspólnego biletu dla
            całej aglomeracji, ale póki co jest , jak jest...Paliwo hehe wiesz to jest dosyć
            dziwne, bo mamy rafinerię pod nosem a litr paliwa jest jednym z droższych w
            Polsce...Prawdziwy paradoks, ale to chyba wynik braku konkurencji...Ogólnie w
            Trójmieście o każdej porze roku jest gdzie wyjść i się pobawić, przespacerować,
            pozwiedzać a lato, to już pełen wypas :). Mam nadzieję, że Ci się będzie miło
            mieszkać, pozdro
            • patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 10.10.06, 22:45
              Ooooo bardzo dziekuję za miły i kokretny post! Nie wiedziałam że tak z tą
              komunikacją jest :) ale smiesznie - faktycznie powinni to ujednolicić.

A że tak jeszcze zapytam - gdzie bawią się trzydziestolatkowie :)

Ogólnie to bardzo się cieszę na te przenosiny do Trójmiasta! Już sie nie moge
              doczekać, w zasadzie licze dni. Wiem że to wspaniałe miejsce i że na pewno będe
              zadowolona, zresztą jestem teraz w gdańsku dość często i mam same pozytywne
              spostrzeżenia !

ps: a co w Trójmiejście można robić zimą?
              • maja118 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 11.10.06, 09:02
                Co chcesz. Możesz chodzic do lasu na spacery, a nie pożałujesz.
                W Sopocie czynny jest wyciąg narciarski, jest tor saneczkowy inaczej ŁYSA GÓRA
                Na łyżwy zaprasza Hala Olivia w Gdańsku...Zima naprawdę jest tutaj przepiękna.
                W zimne wieczory mozna chodzic na komedie do Teatru Wybrzeże...itd
                • patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 11.10.06, 20:30
                  OOOoooooo MAJA super ! nie wiedziałam że jest jakikolwiek wyciąg narciarski. A
                  najbardziej się cieszę chyba z łyżew :) jupiiiii

A od kiedy można jeździć na łyżwach w Hali Olivia ?
    • Gość: morelka Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.portnet.pl 11.10.06, 10:53
      w gdyni 30-stki bawia sie na Pokładzie i jest super!ogolem w trojmiescie to
      najlepsza jest gdynia!ale pewnie tak mówie bo tu mieszkam :)
    • Gość: morelka Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.portnet.pl 11.10.06, 10:54
      a tak wogle to w jakim miescie ty bedziesz mieszkac?
      • patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 11.10.06, 20:31
        Ja będe mieszkać koło obwodnicy niedaleko Matarni :)

Wszędzie blisko ! Już się nie mogę doczekać !!!!!!
        • Gość: Daniel 1976 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 19:39
          Witaj

Jestem również "nowy" w trójmieście ;)
          Miło poznać również nie oswojoną z miastem koleżankę...
          Lecę na spacer na starówkę, do lokalu z pianinem...
          Pozdrawiam i polecam...
          • patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 12.10.06, 21:25
            Do jakiego lokalu z pianinem ???

:)
            • Gość: Daniel 1976 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: 217.153.13.* 13.10.06, 08:44
              Wczoraj byłem na starówce, ale pianino nie bylo wystawione, chyba zbyt zimno na
              zewnętrzna granie. Lokal przy neptunie ;)
              Pozdrawiam....
            • Gość: Aga Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: 195.116.64.* 16.10.06, 14:32
              Lokal nazywa się Jazz Club :)
        • Gość: Aga Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: 195.116.64.* 16.10.06, 14:29
          No cóż, z przykrością muszę ostudzić tą gorącą euforię dotyczacą ostatniego
          zdania "wszędzie blisko" :( Będziesz moją sąsiądką, ja również jestem z
          Matarni, korki na Słowackiego straaaaszne :( Poza tym piękna okolica i mili
          ludzie... w domysle oczywiście mam siebie :) Pozdrawiam
    • Gość: blo Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.chello.pl 13.10.06, 11:29
      W taki konkretny , jesienny dzionek ( lub wieczór ) , gdy jest mokro i wietrznie
      ,a do tego zimno , mozna uderzyć do jednej z knajpek usytuawanej w pasie
      nadmorskim . Np: przy molo na Zaspie ( ja osobiscie polecam Contrast w Gdyni.
      Poprostu klasyczny marynarski styl . Lokalizacja z 20 m od brzegu morza :))). A
      tam ,w ciepłym wnętrzu zimne piwko grono przyjaciół i przy odrobinie szczęscia
      muzyka na żywo :)) Piwko tanie !a do tego zdrowe i pozywne :)))
      • patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 13.10.06, 11:37
        OOoo super !!!!! Ja sobie to wszystko notuje :P Generalnie uwielbiam nowe
        miejsca, lubie poznawać ludzi i dowadywać się ciekawych rzeczy. To co mnie
        między innymi rzeczami ujmuje najbardziej w 3 Mieście to własnie LUDZIE

Wszysycy są bardzo bardzo życzliwi, więcej się uśmiechają, życie jakoś
        spokojniej płynie....

Poza tym myśle sobie może jakies studia podyplomowe by zacząć :) w końcu kilka
        dobrych uczelni też jest w 3 mieście :)
        • Gość: Aga Jedzenie IP: *.chello.pl 15.10.06, 11:53
          Jeśli chcesz zdrowo i tanio zjeść polecam bary mleczne. Jest ich sporo, jeden na
          Żabiance jest nawet całodobowy:)Jest też nawet jeden na samej Długiej!
          • Gość: Technik Re: Jedzenie IP: *.crowley.pl 16.10.06, 15:30
            A dobra pizza tylko w krokodylu na Morenie !!! do moreny blisko wiec dowoz darmowy :P www.krokodyl.gda.pl
          • Gość: Nene Re: Jedzenie IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.06, 22:21
            apropos jedzonka w Gdyni to polecam pizzerie Anker w centrum obok Urzedu
            Miasta. Pizze niedrogie a przy tym pyszne.
        • ppawelek99 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 19.10.06, 12:51
          Witam w trójmieście. Coś mało osób zachwala Sopot, więc ja Ci go polecę (jestem
          sopociakiem), moim zdaniem tu się właśnie najwięcej dzieje niezależnie od pory
          roku, już ktoś polecał Spatif, ale możemy dołożyć jeszcze Soho, Atelier (super
          dla 30 latków, Sopi (wczesniej nr. 5) i można jeszcze tak długo wymieniać.
          Jeżeli chodzi o relax, spacery itd. to jest tu również sporo miejsc wartych
          uwagi. Jak się znudzi morze można pójść do Górnego Sopotu w rejony Stadionu
          SKLA lub na Łysą Górę. Aha, na łyżwach można też pojeździć - na molo zimą jest
          lodowisko. Co do komunikacji miejskiej to Ci wiele nie powiem bo już od dawna
          się nimi nie poruszam.
          • patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 22.10.06, 13:26
            :) zgadzam się z Toba - Sopot jest piękny, w wielu miejscach wymienionych już
            byłam :)
            Naprawdę już nie moge sie doczekać przeprowadzki ! Tylko troszkę mnie
            zastanawia co ja będe robić w zimie :))))
          • Gość: izzy Re: ppawelek99 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 09:05
            (jestem > sopociakiem),
            można spytać ,czy z urodzenia jesteś sopocianinem czy z zamieszkania?
            • patina3 Re: ppawelek99 29.10.06, 15:28
              AHA jeszcze dwa pytanie:

1) najlepszy fitness w Gdańsku? najlepiej w okolicy OSOWY?

2) Gdzie w 3 mieście można potańczyć ?
              (jak się jest 30-latkiem :) a nie chce się bawić w towarzystwie licealistów (bo
              hip i rnb do mnie nie przemawia :)
    • lewed Nudy na pudy! 22.10.06, 18:02
      Ależ te wypowiedzi są głupie -
      przecież Trójmiasto to straszne zadupie!
      W trzy dni to wszystko zwiedzisz,
      a potem z nudów w domu siedzisz!

• patina3 Re: Nudy na pudy! 22.10.06, 18:04

W trzy dni to wiem że nie zwiedzę :)
        bo w trzy tygodnie nie dałam rady!

Jak ktoś chce to i w Paryżu może się nudzić :P
    • absolwencina Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 31.10.06, 17:51
      gratuluję wyboru miejsca zamieszkania;

z jednej strony morze, z drugiej las

i trzy ciekawe, orginalne miasta;
    • Gość: hanula Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:13
      apropo biletow to zapraszam na stronki www.zkm.pl lub www.ztm.gda.pl :) od
      stycznia wchodzi karta mejsca na bilety miesieczne oraz semestralne. a poza tym
      sa straszne remonty dróg ,korków i od jakiegos czasu to nie wyglada jak miasto
      kilka lat temu ale ciagle fajnie sie tu mieszka :) a pizzerie, polecam LEONE, na
      Gdańskiej zaspie lub oruni :)
      • Gość: Juzlete Plusy ujemne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.11.06, 12:57
        Najwyzsza umieralnosc na raka i choroby pluc. Gdansk pod tym wzgledem daleko
        wyprzedzil Slask a ostatnio mowi sie, ze zajmuje pod tym wzgledem zaszczytne
        pierwsze miejsce w Europie. Wszyscy wiedza, ze truje "Kilimandzaro"- wysypisko
        odpadow (fosfogipsow) ostatnio podlewanych gwnem z oczyszczalni Wschod, ktore
        deszcze wyplukuja do Wisly i zaraz potem do Baltyku. Swoje dokladal Siarkopol i
        inne molochy przemyslowe. "Kilimandzaro" jest nie do zlikwidowania przez
        kolejne ekipy przekupnych decydentow. Minusem sa tez pernamentne korki (byla
        juz o tym mowa), fatalne - nieporadnie remontowane drogi.Na koniec pewne
        dzielnice z zakazanymi uliczkami, gdzie lepiej nie parkowac samochodu i dobrze
        rozgladac sie przechodzac przez nie. Ogolnie jest jednak OK, bo Gdansk ma swoje
        blaski ale ma i cienie.
        • Gość: Inkaa Re: Plusy ujemne IP: *.dyn.optonline.net 02.11.06, 03:17
          Wytam!
          Po wielu lat spedzony zagranicy wracamy z mezem do Polski na stale i zamierzamy
          sie osiedlic w 3miescie. Czytam wasze wypowiedzy i nie moge sie doczekac na
          powrot do Polski.Male pytanie....czy jest w Gdyni silownia z basenem,sauna itd?
          Pozdrawiam!
          • patina3 Re: Plusy ujemne 02.11.06, 20:06
            Oooooo hej jak miło - nie tylko ja będe nowa :)))

W Gdyni, w Gdańsku - pewnie że są :) Muszą być :)
    • Gość: Wrocławianka Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.chello.pl 03.11.06, 15:12
      jest w Gdyni siłownia basen itd w Redłowie OASIS.Trójmniasto faktycznie jest
      ładnie położone,ale czy ludzie tacy uprzejmi i mili? ja przeprowadziłam się do
      Gdyni 6 lat temu z Wrocławia.Do tej pory sie tu nie zaklimatyzowałam.Brakuje mi
      swojskich Wrocławiaków i klimatu tamtego miasta.W trójmieście jest dużo
      snobów.Ludzie raczej siedzą w domach nie ma tu zwyczaju chodzenia wieczorami po
      miescie i zasiadaniu w ogrodkach Pubów.Ludzie których sie w nich widuje to w
      większości turysci po sezonie miasto zamiera.jak nie masz dużo kasy by chodzic
      na kręgielnie klubów golfowych konielub snobistycznych knajpek to dopadnie cie
      nuda.w ciepłe dni faktycznie przyroda to rekompensuje -lasy ,morze,jeziorka
      • Gość: Wrocławianka Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.chello.pl 03.11.06, 15:42
        a Spatif to knajpka upadłych artystów topiących smutki w alkoholu i udających
        ze wciąż są na topie no i oczywiscie są tez tacy którzy chcą sie poobracać w
        towarzystwie tego swiatka
        • patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) 04.11.06, 23:45
          Ja za to jestem z okolic warszawy więc wiem o snobach co nie co :)
          mysle ze 3miasto mnie tym nie zaskoczy.

A co do zimy to chyba w wielu miastach jest ponuro. Wyjatkiem jest krakow, moze
          lublin - miasto studentow z przepieknym deptakiem ... no a wroclaw to tutaj nie
          umiem sie wypowiedziec.

Ja mam nadzieje ze sie zaaklimatyzuje jakos :)))
      • miko_why dla snobów? 05.11.06, 00:12
        Trudno powiedzieć, że w Trójmiejskich knajpach jest dużo snobów - jak wszędzie,
        zależy gdzie się pójdzie. Kopalnia snobów to Spatif i Mandarynka, dla równowagi
        masz nieopodal Language Pub i Atelier, gdzie jest bezpretensjonalnie. W Gdyni i
        Gdańsku tego imprezowania rzeczywiście za dużo nie widać, ale Sopot? Jestem
        pewien, że przebija Wrocław!
    • Gość: Frogus Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 00:34
      Hmm.. dolączam sie do niepochlepnych informacji. Studiowalam w Gdansku 2 lata i
      moje wnioski a miazdzace - od razu uprzedzam obrazonych gdanszczan, ze to sa
      tylko MOJE subiektywne spostrzezenia, byc moze mialam po prostu pecha, ale nie
      sadze:
      1. Ludzie sa b. nieprzyjazni, masz wrazenie ze jak bys zaslabl na ulicy, ludzie
      przejda po tobie dalej;
      2. Mnostwo zakazanych uliczek, nawet b. blisko centrum - wystarczy troche
      pobladzic a mozna ciekawie trafic - getta o chyba najlesze okreslenie;
      3. Zawsze b. wieje, co w zimie jest szczegolnie uciazliwe,bo chce ci urwac
      glowke;
      4. Kolejka jest niebezpieczna, w tramwajach bezdomni, a jesli poruszasz sie
      samochodem, 100 pr. bedziesz stala w giga korach; wieczne remonty drog
      narzucaja tez super 'objazdy';
      5.Pelno tuneli, ktorymi trzeba przechodzic non stop jesli lubisz spacerowac -
      nie jest to fajne, bo sa obskurne i czesto szlajaja sie tam bezdomni;

Zgadzam sie tylko z tym, ze jest gdzie pojsc latem. Ladna okolica. Ale lato w
      polsce jest krotkie. jakies 7 mies. kroluje jesien i zima...A w: lato pogoda
      czeso jest b. zmienna i i tak leje....
      Mnie osobiscie nie przydarzylo sie tu nic dobrego. Nienawidze tego miasta. Ale
      byc moze jest stworzone dla innych, nie dla mnie. Nie sugeruj sie wiec:)
      • Gość: Patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 10:14
        No własnie, ciekawe spostrzeżenia. Bezdomni w komunikacji miejskiej to jakoś
        nie jest jeszcze takie groźne ale już ciemne zaułki bardziej :) Najlepiej
        takowe omijać jeśli tylko się da. Zgadzam się też z tym że wieje - klimat jest
        faktycznie inny niż w środkowej czy południowej Polsce.

Ktoś ma jeszcze jakieś uwagi?
    • Gość: agneschen Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.chello.pl 05.11.06, 15:12
      Witam serdecznie! Po dwóch latach od zakończenia studiów na UG znowu tu
      zamieszkałam. Na razie mieszkam na Zaspie, Trójmiasto po prostu uwielbiam. Zimą
      polecam wizyty w teatrze, ja np. wybieram się do Teatru Kameralnego w Sopocie
      na dobrze zapowiadającą się komedię (Run for your wife);) Jako dwie nowe
      mieszkanki Trójmiasta mogłybyśmy się kiedyś spotkać;)
      Pozdrowionka i powodzenia w poznawaniu tej pięknej okolicy!
      • Gość: Patina3 Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 17:06
        ooo świetny pomysł :) dziekuję za propozycję
        jak już tylko przeniosę się na stałe to napisze tutaj o moich pierwszych
        wrażeniach i może jakoś gdzieś się umówimy

ja już tez jestem po studiach ale myśle o nowych musze tylko wybadać
        Trójmiejskie uczelnie :)))))

• Gość: agneschen Re: Nowa mieszkanka w Trójmieście :) IP: *.chello.pl 05.11.06, 19:14
          Bardzo fajnie, mam nadzieję, że "do zobaczenia";))) A na tutejszych uczelniach
          na pewno coś dla siebie znajdziesz!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka